Wonen in Nieuwegein

1 jaar Nieuwegein | Hoe deze Grunneger het midden van het land overleeft

House + love = home. Een verschrikkelijk cliché. Maar desondanks niet minder waar. Daarom zijn clichés toch ook clichés? Denk ik dan. Eén jaar wonen we nu in Nieuwegein. Een bewogen jaar was het. Vol met leermomenten. Evalueermomenten. En toch ook wel rustmomenten. Ik weet dat ik het vaak over dat onrustige hoofd van me heb, maar in dit huis heb ik ook beter leren ontspannen. Maar hoe is het nu eigenlijk om als echte Grunneger in het midden van het land te wonen? En vind ik het hier nu leuker dan in het hoge noorden?

Nee. Dat is het korte antwoord. Nee, ik vind midden van het land niet leuker dan Groningen. Wel leuker dan Friesland. Dat dan weer wel (want daar hebben we een jaar gewoond. Maar ik vind niet dat dat telt). Groningen is waar ik geboren ben. Groningen is waar ik de eerste dertig jaar van mijn leven heb doorgebracht. En Groningen is…mijn stadsje. En dat zal het altijd blijven. Zeker zolang mijn ouders en (twee van de drie) broertjes daar wonen. Zij zijn natuurlijk een groot deel van het thuisgevoel dat Groningen me geeft.

Ik kan het wél

Maar ik heb ook geleerd dat ik wél ergens anders kan wonen. Dat ik wél ergens anders in m’n uppie (als vriendlief te druk is) boodschappen kan doen. Auto kan rijden. En lekker kan shoppen. Ik weet zeker dat als je mij dat drie jaar geleden had gevraagd, ik nee had gezegd. ‘Nee, dat kan ik niet’, had ik tegen jou gezegd. Simpelweg omdat ik niet beter wist. Ik woonde mijn hele leven al in het noorden. Hoe zou ik ooit ergens anders kunnen leven? Eitje, zo blijkt. Neem je liefde mee. Neem je poezenbeestje mee en voilá ‘home is where the heart’ is. Gatver. Sorry. Verschrikkelijk. Maar het stomme is, het klopt wel. Zolang jouw hart vol is van datgene om jou heen, kun je je overal thuis voelen. Ook als je alleen bent.

Verhuizen is niet voor iedereen ‘een ding’. En voor mij vaak ook niet, maar zodra het (voor mij) ver weg is van de plek die ik altijd mijn thuis noemde, slik ik wel even. Dus toen we vorig jaar naar Nieuwegein kwamen, slikte ik ook. Wat als ik dit niet kan? Zie ik mijn ouders nog wel genoeg? Word ik niet eenzaam?

De introvert in mij kan goed alleen zijn

Eenzaam? Nee! Allereerst doen mijn vriend en ik heel veel samen. We zijn echte huismussen en kunnen prima samen in huis zijn zonder iets samen te hoeven doen. Dat helpt. Maar ook: ik kan goed alleen zijn. Dat is de introverte kant in mij. Ik hoef geen mensen om me heen te hebben om content te zijn. Hoewel ik het jammer vind dat ik mijn ouders en broertjes minder vaak zie dan voorheen, zie ik ze in ieder geval iedere maand. Onze Whatsapp-groep is altijd actief. En ik kan nog steed zo de auto in springen om ze te zien. De rit duurt alleen ietsje langer.

Thuis is waar mijn harretje is

Mijn ervaring in Nieuwegein heeft me doen beseffen dat ik een stad niet leuk hoef te vinden om me er thuis te voelen. In ieder geval, niet met mijn vriend en Buttons naast me. Als ik alleen was geweest, was het wellicht een ander verhaal geweest. Samen sta je sterker en dat is in ons geval zeker zo. Vooral aangezien we het hier allebei niet super-mega-geweldig vinden. Sorry, Nieuwegeiners. En er is natuurlijk meer dan alleen Nieuwegein. Ons huis staat er. En ik voel me goed in ons huis. Want daar zijn, naast Buttons en vriend, mijn boeken en mijn bed. Maar, naast Nieuwegein ligt Utrecht. Rondom Nieuwegein liggen allerlei leuke en mooie plekjes. Dus er is genoeg te doen.

Deze eerste (oké, tweede) stap iets verder weg van thuis-thuis, laat me zien dat ik waarschijnlijk ook op andere plekken zou kunnen leven. En dat maakt de toekomst net even een stukje minder eng. Groningen zal er altijd voor me zijn. En ik weet zeker dat het altijd een plekje voor me heeft, voor als ik weer terugkom. Wie weet. Ooit.

Woon jij nog steeds in je hometown? 

 

Article by Johanne

Hi, ik ben Johanne! Ik ben 35 jaar en moeder van een eeneiige tweeling. Axel en James zijn mijn licht en leven, maar ik ben natuurlijk meer dan alleen mama: ik hou van werken, bloggen, lezen, schrijven en heel af en toe sociaal doen. Hoe hou ik al die ballen in de lucht? Vaker niet dan wel, maar hey, soms gaat het ook goed!

This Article Has 17 Comments
 1. Shirley schreef:

  Mooi verwoord. Heel stoer dat je deze stap gewoon gezet hebt vorig jaar. Ik hoop dat ik dat gevoel ook zal ervaringen zodra ik naar Antwerpen ben verhuisd. Ik woon nu in Utrecht, nog steeds heel dichtbij. Ik voel me zeker thuis in de stad en in mijn huis. Ik ben opgegroeid in IJsselstein en als ik daar kom en de zendmast zie, voel ik nog steeds het echte gevoel van thuiskomen. Dat had ik vroeger niet verwacht, haha.

 2. Romy schreef:

  Wat een mooi besef en ik vind het dapper en knap dat je de stap hebt gezet om van Groningen naar het midden van het land te verhuizen. Ik vind zelf op Funda de straal van 15 km vaak al te groot, haha (maar dat is dan wel hemelsbreed, dus vaak is 15 km al een half uur autorijden in de praktijk vanaf waar ik woon ;)). Nieuwegein lijkt me trouwens nog best een leuke stad. Oké, wel wat vinexwijken waarschijnlijk, maar aan de andere kant zit je wel heel dicht bij Utrecht en ligt het lekker centraal. Maar ik kan me voorstellen dat het niet helemaal je van het is als je Groningen gewend bent. Dat is ook gewoon echt een toffe stad!

  • Johanne schreef:

   Nou, een halfuur is al aardig wat hoor! Vooral als je het gewend bent om altijd bij je ouders te zijn. Ben heel benieuwd waar jij zal eindigen (of beginnen eigenlijk ;-)).

   Nieuwegein is idd lekker vinexerig, maar niet op een mooie manier, haha. Er zijn bepaald delen die iets mooier zijn, maar dat is niet waar wij wonen. Wat je zegt, Groningen is ook echt heel tof!

 3. Jenn schreef:

  Mooi geschreven! Ik ben bijna 12 jaar geleden vanuit mijn hometown verhuisd naar 130 kilometer verder, en ik heb er geen moment spijt van gehad. Niet dat mijn hometown zo erg was hoor, ik heb daar een topleven gehad, maar ik was toe aan iets nieuws en ik was toe aan het huis uit gaan. In eerste instantie voor de studie op kamers gegaan, daarna voor de liefde blijven hangen, en mijn hele leven is nu hier. Denk zelfs als we ooit uit elkaar zouden gaan en ik zou moeten verhuizen dat ik lekker in deze regio zou blijven wonen.

  • Johanne schreef:

   Lief, dankjewel! 130 km is ook geen peuleschil, maar ben blij dat je er nog steeds geen spijt van hebt. Fijn besef, dat je ook ergens anders op je plek bent. En je hometown zal er altijd zijn.

 4. Saskia schreef:

  Super mooi! Ik heb altijd in Leiden gewoond, ook als kind zijnde. Nu woon ik al 1.5 jaar in een na gelegen dorp… Heel anders maar voel me hier zeker (ook) thuis, en ben erg blij met deze stap!

  • Johanne schreef:

   Ik heb het volgens mij wel eens eerder tegen je gezegd, maar in een dorp wonen lijkt me oprecht ook heel leuk. Rustig, veel vrijstaande huizen, natuur. Ik vind de drukte van een stad ook heel fijn, maar uiteindelijk denk ik toch dat mijn drukke kop beter af is op een rustige plek.

 5. Anne schreef:

  Je houdt het goed vol! Ik had er ook zo ontzettend veel moeite mee toen ik verhuisde van het altijd gezellige Brabant naar IJsselstein. Andere mensen, familie wat verder weg en ineens een heel ander leven. Inmiddels heb ik mijn draai wel gevonden, met als voordeel dat IJsselstein eigenlijk ook gewoon een groot dorp is en ik me daardoor toch een beetje thuis voel ;).

  • Johanne schreef:

   Jaaa, nou, dat is ook heel anders lijkt me! Brabant lijkt me toch ook wel een uniek stukje Nederland en als je dan in Nieuwegein komt… Wel heel erg fijn dat je hier ook je draai hebt gevonden. Vind het zo raar dat we stiekem zo dicht bij elkaar wonen. Vergeet dat iedere keer weer!

 6. Maegan schreef:

  Not going to lie, this made me a little teary. I’ve been away from my “home” for a few years and will be moving a little closer to it again in a few weeks. I really related to the part that you said though–you don’t have to love a place for it to be a home when you have loved ones with you.

 7. Jasmine Hewitt schreef:

  I can imagine the adjustments are hard, but what an adventure you’re on!

 8. Karin schreef:

  Zo grappig dat jij ook in Nieuwegein woont! Toen wij hier gingen wonen kende ik ook niemand. Nog steeds eigenlijk niet, behalve de buren dan. Maar dat had ik eigenlijk ook met Haarlem, Hilversum en Utrecht, waar ik hiervoor heb gewoond. Ik ben er eigenlijk altijd al aan gewend dat vrienden en familie ver weg wonen.

  Ik kom ook uit het noorden (vlakbij Heerenveen), maar ik ben wel ontzettend blij dat ik niet meer in Friesland woon. Dat komt vooral omdat ik in een klein dorpje woonde en dat gewoon niet bij me past. Nieuwegein is vooral voor mij… de plek waar toevallig ons (fantastische!) huis staat, want het was één van de plaatsen om Utrecht heen, wat handig is voor werk. Ik vind het ook niet echt een spectaculaire plaats, maar je hoeft niet per se naar Utrecht om te gaan shoppen of uit eten te gaan, want er is wel IETS. Het enige wat ik onhandig vind is dat bij ons er geen supermarkt in de buurt is, omdat alles nog zo nieuw is (Blokhoeve). Dus niet eventjes lopende naar de supermarkt even iets snel halen… Maar wel eventjes lopende naar de tram en in 15 minuten op CS staan 😉

  • Johanne schreef:

   Oooh, hey, wat leuk dat je in de buurt woont! 😀 Wij wonen gewoon niet in een hele fijne wijk (vinden wij), maar er zijn natuurlijk wel mooiere plekjes in Nieuwegein. Soms rijden we ergens langs en denk ik: shit, ik wou dat ik hier woonde, haha. En ja, Utrecht is natuurlijk een hartstikke fijne plek, maar in Nieuwegein is er zeker wel iets. Ik vind het winkelcentrum echt meer dan prima (daardoor ben ik ook niet iedere week in Utrecht te vinden). Wij hebben wel een kleine appie en Lidl in de buurt, maar ik vind beide winkels eigenlijk niet echt fijn. Wij gaan dus meestal naar de andere grotere Lidl en naar het centrum om boodschappen te doen. Snel even iets halen kan hier idd wel, dus dat is fijn.

   Als je een keertje wilt afspreken, let me know :D. Ik ken hier dus ook bijna niemand en het is altijd fijn om heeeel even uit het kokonnetje te komen ;p

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *