Reading challenge 2021

10 redenen om een leesclub te beginnen

Sinds 2021 zit ik in een zéér gezellig en trouw leesclubje, samen met twee lieve vriendinnen. Wij hebben elkaar jaren geleden op kantoor leren kennen en het klikte gewoon. Hoewel we altijd al van elkaar wisten dat we van boeken hielden, deden we pas jaren later wat we eigenlijk al veel eerder hadden moeten doen: een boekenclub beginnen. Ik kan niet anders zeggen dan dat het mijn leven heeft verrijkt. Het is gezellig, ik lees veel meer, leer mijn vriendinnen beter kennen én mijn smaak in boeken is steeds meer gedefinieerd. 

Het is oprecht leuk om ervaringen over een boek te delen 

Helemaal in je uppie een boek lezen is natuurlijk heerlijk. Een boek in je eentje uitlezen ook. Maar het is óók heel erg fijn om met mensen die hetzelfde boek lezen te zeuren over hoe stom een boek is, óf juist mega enthousiast zijn over een boek, een karakter of de schrijfstijl. Je hoeft echt niet alle boeken met elkaar te delen, maar door samen een boek te lezen ga je samen door een verhaal en beleef je dingen soms sterker omdat je er nog beter bij stilstaat, óf kom je juist tot hele andere inzichten. 

Je spreekt de mensen in je boekenclub regelmatig 

Wij spreken elkaar ieder weekend via WhatsApp en als we het boek uit hebben plannen we een Zoomsessie in. En tijdens die Zoomsessie kletsen we er natuurlijk op los over van alles en nog wat, maar kletsen we ook heerlijk over het boek. Win-win. Wonen jij en je leesclub dicht bij elkaar, dan is het natuurlijk ook hartstikke leuk om bij iemand thuis of in een rustig cafétje af te spreken.

Je leert nieuwe mensen kennen

Dat hangt er natuurlijk vanaf hoe jouw leesclub start. Neem de boekenclub van Liesbeth Rasker die ze via haar Kroegpraat is gestart. Da’s echt a whole ‘nother level, zullen we maar zeggen. Er zijn ook mensen die online een oproep doen voor een boekenclub in de buurt en zo nieuwe mensen leren kennen. Gelijksgezinden, die hopelijk graag dezelfde soorten boeken lezen als jij. En zo niet, dan leer je ook nog eens andere genres kennen. 

Je leest meer boeken 

Een leesclub is een stok achter de deur om toch dat boek uit te lezen. Het houdt je uit een leessleur (reading slump!), vind ik. Bij mij zorgt de club er ook voor dat ik óók mijn eigen gekozen boeken blijf lezen. 

Je komt erachter dat je over veel dingen hetzelfde nadenkt (of juist niet, wat ook interessant kan zijn)

Vaak denken mijn vriendinnen en ik hetzelfde over dingen en zo leren we elkaar ook beter kennen. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat we niet hetzelfde over iets denken en zo leren we elkaar ook beter kennen 🤭. Hoe dan ook, je krijgt soms hele nieuwe of juist bevestigende inzichten en da’s leuk.

Je leest soms boeken die je anders niet zou lezen

Zo lezen wij nu het boek ‘The Secret Book of Flora Lea’. Niet een boek dat ik uit mezelf zou kiezen. En toch zat ik meteen in het verhaal toen we ermee begonnen. En nu ben ik continu nieuwsgierig naar de volgende hoofdstukken (wij lezen een x aantal hoofdstukken per week). Dus ja, het verbreedt je horizon soms. Soms ook niet, maar dat is ook prima. Weer wat geleerd, zullen we maar zeggen.

Je bent veel beter op de hoogte van de nieuwste boeken

We proberen vooral nieuwere boeken te lezen en als we dus op zoek gaan naar een volgend boek, dan spitten we (of eigenlijk een van mijn vriendinnen die heerlijk in een boekenwinkel werkt) de nieuwste uitgaven door. En daardoor ben je veel meer op de hoogte van de boeken die uitkomen. Ik vind dat fijn en voeg continu boeken toe aan mijn GoodReads-lijst.

Het is beregezellig (dit maakte mijn autocorrect ervan – ik zei retegezellig, beste Google doc)

Bere- of retegezellig. Moakt nie’ uut. Ik reken beide goed. Het is gewoon gezellig om over boeken te praten, net als dat het leuk is om over films of series te praten. Niet iets wat je de hele dag doet, maar het houdt je zo een halfuur bezig met kletsen over een onderwerp waar je dol op bent. Wat wil je nog meer? 

Je staat veel langer stil bij een boek

Omdat je weet dat je het boek gaat bespreken, ben je soms alerter op bepaalde zaken. Of ja, dat heb ik in ieder geval. Soms ga ik een beetje mindless door een boek en let ik niet op de details, maar een boekenclubboek pak je toch anders aan omdat je punten wil meenemen tijdens je volgende bespreking. Ik schrijf dingen op, of markeer ze in mijn e-reader. 

Je kunt het zo leuk en passend maken als je zelf wil 

Wil jij een chicklit-boekenclub? Dan begin je er een. Ben je meer into thrillers? Dan begin je een boekenclub met thriller-liefhebbers. Vind je alles leuk, dan rouleer je iedere maand.  Lees je liever Engelstalige boeken dan Nederlandstalige boeken? Begin dan een Engelstalige boekenclub (wij!). Heerlijk toch. Het is maar hoe jij het met je club wil doen. Alles kan, alles mag.

*Joe, hier zit 1 affiliate link in verwerkt!

Article by Johanne

Hi, ik ben Johanne! Ik ben 35 jaar en moeder van een eeneiige tweeling. Axel en James zijn mijn licht en leven, maar ik ben natuurlijk meer dan alleen mama: ik hou van werken, bloggen, lezen, schrijven en heel af en toe sociaal doen. Hoe hou ik al die ballen in de lucht? Vaker niet dan wel, maar hey, soms gaat het ook goed!

This Article Has 2 Comments
  1. Irene schreef:

    JAAA! Ik heb sinds een jaar ook een boekenclub uit de grond gestampt en ik vind het zo fijn! Bij ons is het wel echt super chill en we babbelen vooral algemeen over boeken dan over het boek dat we gelezen hebben, haha. Maar ik vind het echt leuk zo. Tof om eens gewoon een paar uur ongegeneerd over boeken te praten met mensen die dat ook super fijn vinden. Ik voel me anders altijd een beetje “de rare” als ik maar over een boek blijf doorgaan, haha :pIk had op voorhand geen bepaald thema in mijn hoofd, maar we zijn nu toch een beetje geëvolueerd naar boeken in het genre dark academia. Echt heel toevallig, maar bijna alle boeken die we hebben gelezen horen er wel enigszins in thuis. De vibe is alleszins erg gelijkaardig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *