a pinch of jo

[:nl]13 manieren om je dertiger jaren ten volle te leven[:en]13 ways to make the most of your 30’s [:]

[:nl]Je hele leven zie je er tegenop. En plotseling is het moment daar: je bent dertig. Je leven is voorbij. Je hebt alles bereikt wat je wilde bereiken. Je leven is écht voorbij. Of toch niet? Waar we allemaal denken dat ons leven eindigt op ons dertigste, is het tegenovergestelde waar. Als je dertig wordt, kun je pas beginnen met leven. Je hebt – als het goed is – eindelijk een beetje door wat je wil in de liefde of met je carrière. Je weet wat je vrienden waard zijn en je onzekerheden ebben langzaam maar zeker weg. We zien het nog niet allemaal zo, maar ik ben er vandaag om jou te vertellen dat je dertiger jaren de beste jaren uit je leven kunnen zijn. Maar daar moet je wel voor open staan.

Eerder schreef ik al over mijn eigen verwachtingen en de verwachtingen die anderen van mij hadden. En had ik daaraan voldaan? Nee. Geen koophuis, geen kinderen, geen financiële zekerheid. Maar is dat erg? Vind ik nu niet meer. Ook ik zag er als een berg tegenop om dertig te worden en ik baalde zo van het feit dat ik nog ‘niets’ had bereikt. Mijn leven eindigde en waar kon ik over pochen? Helemaal niets. Nee, ik zat heus niet in een diep dal (nou ja, een klein beetje toen ik 28 was) en ik was niet depressief, maar ik baalde wel hard. Gelukkig kwam mijn leven stukje bij beetje bijeen en kon ik het goede van dingen inzien. En vond ik het ineens een stuk minder erg dat ik nog niet vastzat aan een huis, of dat ik nog geen kinderen had. Je kunt het leven immers niet plannen. Waarom zou ik me daarvoor altijd aan vasthouden?

Naast huisje, boompje, beestje kun je nog zoveel meer bereiken in je dertiger (en natuurlijk twintiger jaren, voor de vroeg ‘volwassenen’ onder ons). Juist doordat je nu zo bewust bent van jezelf, kun je ook bewust je leven in delen. Hoe? Hier zijn 14 manieren, houd je vast. It’s a long ride.

“One of the great things about turning 30 is figuring out how to dress comfortably and still look good”

Eet gezond, beweeg genoeg, maar blijf in balans

Dat advies komt ook echt van mij hè. Mevrouw ‘Ik heb al een jaar niet gesport’. Mevrouw ‘Ik eet minstens één keer per maand McDonalds één keer per week patat’. Maar ik ben me er hartstikke van bewust dat ook ik eraan moet geloven. Als ik de rest van mijn leven gezond wil blijven, moet ik beginnen met een gezonder leven. Gelukkig heb ik nog geen kilo’s te veel, maar aan de binnenkant zal er ongetwijfeld ook van alles aan het veranderen zijn. En daar moet ik bewuster mee bezig gaan. Dat moeten we allemaal op een bepaalde leeftijd.

Maar wat ik vooral wil meegeven is dit: natuurlijk is het goed om met je gezondheid bezig te zijn, te bewegen en gezond te eten. Draaf daar alleen niet in door. Voel je niet schuldig als je eens per maand de McDonalds binnenstapt. Voel je niet schuldig als je twee weken niet hebt gesport. Als je op de lange termijn maar balans vindt en behoudt, dan komt het allemaal goed.

Accepteer je uiterlijke ‘oneffenheden’

Nog zo’n een waarvan je zegt: ‘En dat komt van miss onzekerheid?’. Ja, klopt. Ik heb voldoende uiterlijke dingen waar ik niet altijd even vrolijk van wordt. En ik weet dat ik aan een paar van die dingen zelf iets kan doen. Een beetje sporten en hop, mijn benen en billen zijn weer wat strakker. Eigen schuld, dikke bult. Maar er zijn dingen waar je nooit iets aan kunt veranderen, tenzij je van extreme plastische chirurgie houdt (overigens niet iets waar ik compleet tegen ben, maar dat hangt van de situatie af). En die dingen, jouw unieke uiterlijkheden, zijn van jou. En van jou alleen. Het is zo zonde om te balen van je grijze haren, je ene scheve tand of je neus die nét een tikje spitsiger (da’s geen woord hè?)  is dan die van anderen. Omarm je imperfecties, want ook die zijn een onderdeel van jou. En maak ervan wat je ervan kunt maken.

Zelf had ik altijd een hekel aan mijn wenkbrauwen. Als ik er niets aan doe, is het een raar en onbebost oerwoud. Als ik er wel iets aan doe, is het eigenlijk ook net niets. Maar ik maak me er niet druk meer om. Ik epileer wat ik kan, ik teken ze ietsje voller en ik kijk tevreden in de spiegel. Mijn twee voortanden stonden vroeger nóg rechter. En echt, ik heb een prima gebit. Maar heb me zo lang gestoord aan het feit dat ze niet meer op één lijn stonden met de rest. Onzin. Ik mag nog steeds niet klagen en dat doe ik ook liever niet (ze mogen wel een tikje lichter trouwens).

Wat ik maar probeer te zeggen is dat je best onzeker mag zijn. Maar laat die onzekerheden geen leidende factor in je leven zijn. Sta vol zelfvertrouwen op de foto en niemand zal het aan je zien.

“Being 30 years old means that you have the chance to decide whether you want to act young and crazy or wise and mature. The best choice would be a little crazy and a little mature”

Stop met vriendschappen die jou niets brengen

Dat is een lastige. Want wanneer weet je dat het moment daar is? Ik kan en durf hier ook niet heel veel over te zeggen, omdat ik het zelf heel moeilijk vind om mijn grenzen aan te geven. En bovendien weet ik ook niet of ik wel een hele goede vriend ben. Niet altijd, vrees ik. Niet omdat ik dat niet wil zijn, gewoon omdat ik mezelf kan verliezen in mijn eigen wereldje en omdat ik vergeetachtig ben. Verder hoop ik dat ze wel iets aan me hebben. Maar goed. Daar gaat het nu niet om.

Ik denk dat het belangrijk is om op een gegeven moment stil te staan bij de vriendschappen die jou gelukkig maken. Hoe oppervlakkig ze ook kunnen zijn. Want de diepte van een vriendschap hoeft niets te zeggen. Je kunt evengoed blij zijn met iemand waar je eens in de zoveel tijd een kopje koffie mee drinkt en de meest basale dingen mee bespreekt. Dat kan mij in ieder geval ook intens gelukkig maken. Vriendschappen die je meer pijn doen dan geluk opbrengen? Daar zou ik mee stoppen. Dat klinkt moeilijk. En dat is het ook. Maar op een gegeven moment moet je aan jezelf en je eigen geluk denken.

a pinch of jo

Besef dat je niet alles kunt hebben

We beginnen ons volwassen leven vaak vol met ambitie. De ambitie om alles te hebben dat ons hartje begeert. Maar het is belangrijk om op tijd te beseffen dat je niet altijd successen zult boeken. Je zal ook verliezen moet kunnen incasseren. Al probeer je het daarna nog eens, sommige dingen zullen gewoon nooit voor jou zijn. En dat is niet erg. Misschien dat ik wel nooit een huis kan kopen. Kan toch? Ik sta open voor het idee en accepteer dat het wellicht niet voor mij in de sterren geschreven staat. Ik weet ook niet dat een koophuis tegenwoordig nog gelijk moet staan aan succes. Maar dat is een heel ander verhaal :).

Neem risico’s

Ondanks dat je misschien niet alles in het leven kunt hebben, moet je het vooral wel proberen. Neem daarom ook risico’s. Zie van die vaste baan af om je ware pad te volgen, verhuis een keertje naar een vreemde stad of naar het buitenland, spring een keertje in dat vliegtuig en zie waar je uitkomt. Dingen die we allemaal eens zouden moeten proberen. Of het goed uitpakt, weten we alleen als we het doen. Zo niet? Dan gaan we weer terug naar de basis. Ik geloof niet dat fouten ons leven definiëren. En dat fouten vooral niet het einde van ons leven betekenen. Er is al-tijd wel iets waar je op terug kunt vallen. Als je maar de juiste instelling hebt.

Je ziet het misschien niet, maar niemand heeft zijn leven écht op orde

Aan de buitenkant lijkt iedereen het altijd prima op orde te hebben. Maar we hebben altijd onze eigen problemen. Niets of niemand is perfect, denk ik (als je het wel bent: vertel het me! En vooral hoe!) en daarom mogen we er ook niet vanuit gaan dat iemand die het aan de buitenkant voor elkaar heeft, dat aan de binnenkant ook heeft.

Weet je hoe we vaak zeggen: ‘Nou, dat had ik nou nooit van haar verwacht!’. Nee, dat zal. Omdat zij nooit iets heeft laten merken, maar het zal er al tijden in hebben gezeten, zonder dat  ze daar ooit iets van liet zien. Ik laat ook echt niet altijd alles zien hoor, alleen als het echt de spuigaten uit loopt. Daarom kan het bij mij soms ook lijken alsof ik weet wat ik aan het doen ben. Maar dat is niet zo. Verre van.

We staan allemaal gelijk in het leven. Ook diegene waar jij zo jaloers op bent, zal ongetwijfeld iets in  zijn of haar leven hebben, wat je niemand toewenst. En zo kunnen we met zijn allen hopelijk ook een beetje relativeren.

Geef alles aan diegenen om je heen

Besef je goed: de mensen die je nu om je heen hebt, zullen er (hopelijk) nog lang voor je zijn. Je familie, je man/vriend/vrouw/vriendin en je vrienden. Die zijn er voor het leven (of die intentie is er in ieder geval), laat hen dan ook zien dat je er voor ze bent. Altijd. Dit is nog een lesje waar ik zelf hard aan moet werken, want ik ben iemand die dingen snel voor lief neemt. Ze zijn er toch? Jawel, maar niet als jij er niet je best voor doet.

Maar wees vooral ook lief voor jezelf

Oh, zo belangrijk deze. Wees heel lief voor jezelf. Dat betekent dat je tijd voor jezelf moet maken om tot jezelf te komen. Dat je soms even helemaal niets doet. En dat je goed voor jezelf zorgt. Wat je ook doet, vergeet jezelf niet. Maak tijd voor een goed boek, maak tijd voor een lange nacht, kijk soms een avondje leeghoofdige televisie en maak tijd voor je eigen ambities.

Zeg eens wat vaker nee

Sluit aan op bovenstaande. Maar dat is ook een vorm van zelfzorg. Nee zeggen. Ik vind dat zelf nog te vaak te moeilijk en heb daar mezelf soms echt mee. Maak er geen gewoonte van, maar doe het wel als jij dat nodig acht. Kom voor jezelf op en laat jezelf zien.

Laat je ware zelf zien

De tijden van conformeren zijn voorbij. Je hoeft niet meer te doen alsof. Dat hoefde je eigenlijk al nooit, maar je weet nu dat het zo ver is. Wees jezelf en laat je nooit wijsmaken dat dat niet goed genoeg is.

Jarenlang heb ik me aan iedereen aangepast, maar dat weiger ik nu te doen. Ja, ik ben soms emotioneel. Dat is dan maar zo. Ja, ik ben een dikke nerd. Boeiend. En ja, mijn humor kan soms keihard zijn. Maar als je dat niet leuk vindt, dan passen we sowieso niet bij elkaar

Verspil geen tijd met alleen maar aan de toekomst denken

Zonde. Leef in het hier en nu. Hoe moeilijk dat ook is. Doe er alles aan om je toekomstdromen te verwezenlijken maar doe dat vandaag. Doe dat morgen (laatste kans). En niet over tien jaar. Wacht niet en doe het nu. Want over tien jaar is het misschien wél te laat.

Ik heb ook lange tijd gewacht. En wat heeft het me gebracht? Niets. Ik probeer (let op: probeer) niet verder te denken dan een maand of zes maanden van nu. Ik weet gewoon niet waar ik tegen die tijd ben, ondanks al mijn inspanningen. We zien het dan wel en maken tegen die tijd wel nieuwe beslissingen.

Spaar alvast voor je pensioen

Oh, wat een saaie tussendoor! Maar ik moet ook verantwoordelijk doen. We leven namelijk in een tijd waarin lang niet iedereen meer een pensioen krijgt. Ik zit momenteel opgescheept met een pensioentje van 400 euro per jaar. Dat gaat ‘m niet worden jongens. Daarom moeten wij zonder pensioen andere manieren vinden. Want echt, als we daar nu niet mee beginnen, zullen we dat later voelen. Ga sparen, investeren of beleggen, maar doe iets! (Tip voor mezelf.)

Wees altijd geïnspireerd

Laat je altijd inspireren. Door jezelf of door anderen. Lees boeken, maak plannen en daag jezelf uit.

“30 is the new 20, unless you’re 20, then it’s the new 40”

Wat is jouw wijze les aan (toekomstige) dertigers? 

[:en]Your whole life you’ve been dreading it. And all of the sudden the day has arrived: you’re turning thirty. Your life is over. You’ve achieved everything you wanted to achieve. Your life is DEFINITELY over. Or is it? We all think our lives end the day we turn the dreaded three-oh, but the opposite is true. Turning thirty means starting life. You’ve finally figured out what you want in a partner or out of your career. You know who your real friends are and most of your insecurities slowly fade away. We don’t all see it that way, but today I’m here to tell you that your thirties could be the best years of your life. If you’re open to it.

About two weeks ago I wrote about my own expectations and other people’s expectations when turning thirty. Did I live up to those expectations? Nope. No home ownership, no kids, no financial security. Is that so bad, though? I don’t think so. Anymore. I too dreaded turning thirty and I was so bummed about the fact that I didn’t make anything of my life yet. My life was ending and what was I supposed to boast about? I had no idea. I wasn’t depressed or anything, but I was bummed out. Hard. Luckily my life came back together, piece by piece. I could finally see the good things in life again. And suddenly I didn’t mind not owning a house, or having children. To plan a life is difficult. Why would I stick to plans I had no idea of working out?

Next to settling down, there are so many other things you can do and achieve at thirty (and of course in our twenties). Because NOW you’re so aware of yourself and everything around you, you can life a more conscious life. How? Here are 13 ways. Hold on, it’s going to be a long ride.

“One of the great things about turning 30 is figuring out how to dress comfortably and still look good”

Eat healthy, exercise but stay balanced

Yup, you heard it. Advice from miss ‘I haven’t exercised in over a year. Miss ‘I eat McDonald’s at least once per month and fries once per week’. But I am actually very aware of the fact that I have to live a healthier life. If I want to stay healthy for the better part of my remaining life, I have to start living like it. You will not see my unhealthy lifestyle on the scale, but I have no doubt that on the inside things are changing. And I have to be able to change that. We all have to, at some point,

More importantly: be aware of your health, exercise and eat healthily. But don’t overdo it. Don’t feel guilty if you’re like me and walk into a McDonalds every month. Don’t feel guilty if you haven’t been to the gym for the last couple of weeks. If you keep a balance on the long term, it’ll all be alright.

Accept the way you look

Another one, this time from miss insecurity herself. I know, I have plenty of insecurities when it comes to the way I look. I also know that these are things I can fix myself. Go to the gym, and hey, back are my tight legs and ass. That’s my own fault, I know. But there are also things you’ll never be able to change. Unless you love plastic surgery (which I’m not necessarily against, I just think it depends on the situation). And those things, your unique things, are yours. And yours only. It’s a waste to be bummed out about those gray hairs, one crooked tooth or a pointy nose. Embrace those imperfections, because they’re a part of you too. And make of it what you can.

I’ve always disliked my eyebrows. When I don’t do anything with them, they look weird and like a bald rainforest. When I do, it’s basically so-so. But I stopped worrying about it. I tweeze here and there, I draw them I little fuller and I’m happy with them when I walk out of the bathroom. A couple of years ago my two front teeth were even more straight. I was so bothered by the fact that they shifted just a little bit. Ridiculous. I know. I can’t complain and I won’t anymore (they could be a tad whiter though ;-)).

What I’m trying to say is that you’re allowed to be insecure. But don’t let those insecurities affect your life. Be confident and no one will tell you otherwise.

“Being 30 years old means that you have the chance to decide whether you want to act young and crazy or wise and mature. The best choice would be a little crazy and a little mature”

End friendships that don’t bring you anything but trouble 

A tricky one. Because how do you know the moment’s there? I can’t and won’t say a lot about this because it’s difficult for me to define the do’s and don’ts in this one. I also don’t know if I’m actually a good friend myself. Not always, probably. Not because I don’t want to be, but because I can lose myself in my own world and because my memory is shit. I hope they do find me useful otherwise, haha. Anyway, that’s not the point

I think it’s important to be able to focus on the friendships that make you happy. No matter how superficial some of them are. The depth of a friendship doesn’t always say everything. You can be just as happy with someone you drink coffee with once in awhile and with whom you discuss the most basic things in life. Friendships that hurt you more than they bring you happiness? End them. Sounds difficult and it is. But at some point, you have to start thinking about your own happiness and your own life quality.

a pinch of jo

Realize that you will not get everything you want

Our adult lives are filled with ambition. The ambition to have everything our heart desires. It’s important to realize that you will not always be successful. You will have to be able to accept losses. Even if you try again after that loss, some things will never be for you. And that’s okay. Maybe I will never be able to buy a house. It’s not an impossible scenario. And I have to be open to that idea and to be able to accept that it’s just not in the stars for me. I know that owning a house isn’t equal to being successful, by the way, but that’s an entirely different story.

Take risks

Despite not being able to get it all in life, you have to at least try. Take risks. Quit your job to follow your true destiny, move to a different city or country, get into that airplane and fly to the unknown. Things we should all try. We will only know if it was the right decision if we try. If not? We will go back to the way things were. Making mistakes doesn’t mean that our lives end. There will always be something you can fall back on. If you have the right attitude.

You may not see it, but none of us have it all together

So many of us seem to have it all together on the outside. But we all have our own problems. Nothing or no one is perfect (if you are, please tell me and let me know how!) and that’s why we should never assume that someone who has it together on the outside, can also keep it together on the inside.

We’ve all said it at least once: ‘SHE lost her job/boyfriend/husband/something else? I did not expect that of her!’. No, you probably didn’t. Because she never showed it to you. I don’t show everything either unless it’s really going to a bad place. That’s why maybe I can look as if I know what I’m doing, while secretly I really don’t. Far from it.

We’re all equals in this life. The one you’re so jealous of? Her as well. She will probably have something going on in her life too, that you don’t wish upon anyone. And that’s how we’re all able to put things into perspective.

Give your all to the people around you

Realize this: the people you have around you now, will hopefully be there for a long time. Your family, friends, husband/wife/boyfriend/girlfriend. They’re all here for life (or at least have that intention), so you have to show them the same. Always. This is definitely a lesson for me too. I am someone who can take things for granted, which is dangerous sometimes. They’re there right? Yes, but not anymore if you don’t try your stinking best!

Be kind to yourself

Oh, so important, this one. Be kind to yourself. Take the time to come closer to yourself. Do absolutely nothing. Take care of yourself. And whatever you do, don’t forget yourself. Make time for a good book, make time for a long sleep, watch some empty-headed tv show and work on your own ambitions.

Learn how to say no

Totally belongs to being kind to yourself. But this deserves its own spot. Saying no is a form of self-care. It’s a difficult thing, to say no to someone. I have a lot of trouble saying no and I really get in my own way. Just don’t make a habit out of it, but say it when you deem it necessary. Stand up for yourself and show yourself.

Show your true self

The times to conform yourself to others are over. You don’t have to pretend to be someone else anymore. You never had to, but now you know. Be yourself and don’t let anyone ever tell you that’s not good enough.

For years I’ve adjusted my personality for (and to) other people. But I refuse to do it any longer. Yes, I can be emotional. Yes, I can be a big nerd. And yes, my sense of humor can be incredibly hard sometimes. But if you don’t like that, we will not be a fit anyway.

Don’t waste your time with just thinking about the future 

That’s a waste. Life in the here and now. No matter how hard that is. Do everything in your power to work on your dreams and achieve your goals, but do it today. Or maybe tomorrow. But not in ten years. Don’t wait and do it now. Because in ten years it might actually be too late.

Save up for your pension, it’s coming

Something boring in between! But not less important! This is the responsible thing to do. We live in a time where we don’t all get pensions from our employers anymore. I mean, my pension is about 400 per year. Not a lot, as you can see. That’s why we have start thinking about different ways to build one. Really, if we don’t start now, we will feel it later. Save up money, go invest, do something! (Tip for myself).

Always be inspired

Don’t forget to always be inspired. To always want new things. Be inspired by yourself or by others. Read books, make plans and challenge yourself.

“30 is the new 20, unless you’re 20, then it’s the new 40”

What’s your wise lesson to (future) thirty-year-olds? 

[:]

Article by Johanne

Hi, ik ben Johanne! Ik ben 35 jaar en moeder van een eeneiige tweeling. Axel en James zijn mijn licht en leven, maar ik ben natuurlijk meer dan alleen mama: ik hou van werken, bloggen, lezen, schrijven en heel af en toe sociaal doen. Hoe hou ik al die ballen in de lucht? Vaker niet dan wel, maar hey, soms gaat het ook goed!

This Article Has 41 Comments
 1. Romy schreef:

  Wat een mooi artikel, dat me hoop geeft dat mijn leven over 6 jaar nog minstens zo leuk is als nu 😉 Mooie lessen benoem je! Een van de belangrijkste dingen die ik in mijn twintigerjaren heb geleerd, is om niet te blijven investeren in mensen die jou niet op waarde schatten. Ook ik heb jarenlang over me heen laten lopen. Het woord ‘nee’ kwam in mijn vocabulaire nooit voor. Nog steeds vind ik dat lastig, maar ik probeer wel mijn grenzen aan te geven en het te laten blijken als iemand echt over mijn grenzen heen gaat. De les om niet alleen maar aan je toekomst te denken, vind ik ook mooi. Soms is het goed om gewoon NU actie te ondernemen. Beter spijt hebben van iets wat je hebt gedaan dan van iets wat je nooit hebt geprobeerd.

  • Johanne schreef:

   Dat komt vast helemaal goed, Romy! Ik denk dat je al heel wat geleerd hebt hoor. Zo goed dat je nu al weet dat je niet in bepaalde mensen moet investeren en dat je nu beter weet hoe je nee moet zeggen. Dat is bij ook nog een dingetje hoor!

 2. Shirley schreef:

  Mooie lessen. Ik zag ooit echt op tegen 30 worden. Vanaf mijn 18de vond ik mezelf al oud (ha ha, nu lach ik hier echt om). Inmiddels ben ik 28 en kijk ik er wat makkelijker tegenaan. Er is iets erger dan ouder worden; niet ouder worden. Nu weet ik niet of ik de dag dat ik 30 word ECHT leuk zal vinden.

  • Johanne schreef:

   Haha, ja dat had ik ook! Voelde je op je 18e ineens als supervolwassenen. Mooi he… En dat is wel een mooie: niet ouder worden is inderdaad veel erger dan ouder worden.

   Gewoon een mooi feestje houden op je dertigste verjaardag! Of jezelf trakteren op iets wat je altijd al hebt willen hebben ofzo. Dan wordt het vast al een stuk makkelijker!

 3. Jennifer schreef:

  All great ideas, especially when it comes to “friends.” Ditch anyone that drains your energy. You know who they are because you feel it every time you are around them. They are the ones you feel obligated to be friends with, but who you dread speaking to or meeting. Life is too short to dread being with someone.

 4. Becca schreef:

  Love this! Especially “no one has it all together” and “be kind to yourself.” I’m finding my 30s to be the years of finding a balance between giving my all to my loved ones and giving my all to myself. Self care so you can care for others and be your best, happiest, most fulfilled self.

 5. Sarah Althouse schreef:

  I’m two years into my 30s so if I could have given my younger self advice it would have been “save as much as you can for the future, take care of your body but don’t obsess, and cherish your close relationships!

 6. Sarah schreef:

  Thanks so much for this. Just turned 31, and everything is spot on!

 7. Lisa Keifer schreef:

  This is a wonderful list! Ending toxic friendships is something I learned around the same time I turned 30. It isn’t easy but sometimes necessary for peace of mind.

 8. Amanda schreef:

  I love all of these! I have definitely learned that no one has it all together, and to let that idea go! I am also learning to be more comfortable in my own skin, and it is very freeing!

  • Johanne schreef:

   I can imagine! I wish to be more comfortable in my own skin. I’m getting better, but not completely there yet! Happy to read that you’ve already learned these things 🙂

 9. Carolin schreef:

  Though I’m not thirty yet I think these are also really valuable lessons for a twenty something. For the next years I’m definitely trying to take more risks and be kinder to myself. Thank you for this post I love it 🙂

 10. Jacklyn schreef:

  Love this list! I’m 6 months into 30 and have realized – the time is now! For so long I’ve told myself I would get to certain goals “later”. At thirty I realized “later” is here, work isn’t everything, and I need to make sure I’m prioritizing the things I really want in life before it just passes by!

 11. ShootingStarsMag schreef:

  All very good points! thanks so much for sharing. I’m currently 27 – but I still feel a lot of these things, like how it seems everyone around me is settling down with jobs, spouses, kids, etc. and I’m over here just chugging along. It sucks sometimes, but then I just remember we’re all on a different journey and I’m happy.

  -Lauren

  • Johanne schreef:

   Thank you, Lauren! I would say that these tips totally fit the twenty-something life too. And you’re right, we all lead our own lives. It’s no use comparing or feeling bad, our time will come 🙂

 12. Keri schreef:

  Such an encouraging post! As a woman in her 30s, I love reading these tips!

 13. Monica schreef:

  I love this. I’m nearing my 30s and want to put these into play NOW! 🙂

 14. I’m realizing more and more that I’m not sure I”ll ever feel like I have life figured out. I guess that’s what makes life interesting!

 15. Laetitia schreef:

  Oe, ik heb leestips! Heb ze zelf nog niet gelezen maar weet bijna zeker dat ze tof zijn, want ze zijn van Aaf Brandt Corstius en Aaf Brandt Corstius is tof: Het jaar dat ik 30 werd en Eindelijk 40. Die laatste kwam onlangs uit en die wil ik zeker lezen, ben tenslotte ook bijna 40 😉 en zeker met zo’n titel. Ik vond het vreselijk om 30 te worden en zie op tegen de 40, past totaal niet bij mij, veel te volwassen haha! Maar volgens ABC zitten er alleen maar voordelen aan het ouder worden. Ze heeft altijd een lekker nuchtere en opbeurende kijk op de dingen, dus denk dat haar boeken zeker de inspiratie kunnen bieden waarover je in het slot van je artikel schrijft.
  Heerlijk artikel weer Johanne!

  • Johanne schreef:

   Goeie tips! Ik heb er verdorie nog nooit van gehoord, gek! Ik vind 40 ook niet bij jou passen haha. Ik zou je nog niet eens dertig geven 😉 Leuk, ben benieud naar het boek. En dankejwel! <3

 16. Kiara schreef:

  This was incredibly relatable even though I’m 23! I’m always working on improving myself and living my best life. Being kind to yourself is so important and accepting the way you look is something I feel I’ve done this past year. Loved reading your wisdom and experience on these topics!

 17. Ali A schreef:

  Yes to everything on this list (I’m 35 & definitely aligned here) but this was a huge one for me: “End friendships that don’t bring you anything but trouble.” I wrote a post this year about friendships coming to an end, and that was something that was never easy for me. I never wanted to burn bridges & was the person who thought all friendships should last forever….turns out, not so much. And — the most important takeaway? It’s actually OK for friendships to end. In fact, in a lot of cases they really should.

  • Johanne schreef:

   Thank you, Ali!! I was (am) the same as you were. Friendships weren’t supposed to end, I thought. But at some point it gets so tiring that you don’t understand why you’re keeping it up… Thank you for your elaborate (that’s a positive word right?) response 🙂

 18. April Kitchens schreef:

  Great tips. I turned 30 this year and I really want to make my 30’s my best years.

 19. Sheila schreef:

  Heel leuk om te lezen. Ik stond een tijdje terug ook stil bij mijn aankomende mijlpaal. 10 jaar later dan de 30 dus. Ik vind het prima dat de 40 er aan komt. Komt misschien ook omdat ik nog steeds weg kom met de 30. Ik vond het overigens geweldig om 30 te worden. Ik was helemaal klaar met 20 zijn. Op de één of andere manier voelde ik me daar te oud voor. Klinkt dat logisch? En verwachtingen van anderen moet je altijd los laten. In welke leeftijdsfase je ook zit 🙂

  • Johanne schreef:

   Dankjewel, Sheila! Wat fijn dat je zo open staat voor je veertigste. Vrees dat dat op een gegeven moment ook moet. Maar het zal inderdaad heel erg helpen als dat je er nog als dertig uitziet. Ik heb gelukkig ook nog steeds dat mensen me jonger inschatten, als dat nou voor altijd zo blijft!

   En klaar zijn met je twintig voelen? Ik snap je deels, haha. Ik snap je omdat, inderdaad, je klaar bent voor een soort nieuwe levensfase. Maar wat ik tegelijkertijd erg moeilijk vond, was daar afscheid van nemen. Ik ben zo oud, dacht ik. Maar toen ik eenmaal dertig werd, was er eigenlijk niets aan het handje en kon ik het alleen maar omarmen.

   • Sheila schreef:

    Grappig hè, dat veel mensen er gewoon niet naar uitkijken? Dat ouder worden. Tegelijkertijd besef ik weer, dat er genoeg mensen zijn die er alleen maar over dromen. Want, denk ik altijd maar… ik mag toch ook dankbaar zijn voor het feit dat ik er weer een jaartje bij mag krijgen door een goede gezondheid? Zo vanzelfsprekend is dat ook niet meer tegenwoordig. En dan valt 30 of 40 of 50 worden, of wat dan ook, ineens ook weer mee 🙂

 20. I love these! It’s so great to read from another blogger in her 30s. 🙂

 21. Jaimee schreef:

  The “cutting out people who bring you nothing but trouble” and the “learn to say no” are two things that are definite musts! I’m not 30 yet (a few years to go still) but this is something I think anyone above the age of 25 should do. Sometimes you’re just too old to deal with the pettiness and drama that some people have going on in their lives (and tend to infect your life with).

  I’m already trying to do this, and it’s proving really difficult. It’s hard when you have to examine the people around you (some who have been in your life since childhood) and think “they really don’t bring anything positive to my life.” and then to decide to let them go is really hard. It’s good to hear that people a bit older than me also struggle with (but ultimately decide to do) this as well.

  Thanks for this post! It’s inspiring to a gal who hasn’t quite reached this milestone (I’ve got a lot of work to do before then!) 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *