Spaghetti carbonara

[:nl]#3 Gemakkelijk recept voor een verantwoordelijke volwassene: spaghetti carbonara [:en]#3 Easy recipe for every responsible adult: spaghetti carbonara[:]

[:nl]Nou nou, poeh poeh, even wat rust na al dat gedenk over gelukkig zijn, werkgeluk en baankeuzes. Wat doe ik als ik ontspannen ben en rust heb? Dan ga ik een lekkere maaltijd koken. Maar, zoals je ondertussen wel weet, niet te moeilijk. Eén van mijn favoriete recepten om te maken is spaghetti carbonara. Niet de echte, maar met de toevoeging van slagroom. Want dat maakt het extra romig (goh, is dat wat slagroom doet?). Pasta carbonara is echte comfort food. Het is niet gezond, maar een lekkere caloriebom waar je achteraf voldaan van op de bank ploft. ’t Allermooiste is dat je binnen twintig minuten een bordje kunt opscheppen.


Deze spaghetti carbonara vond ik jaren geleden op de website van de Appie. Na één keer maken was ik hooked en sindsdien maak ik het regelmatig. En ondanks dat er maar zeven ingrediënten in zitten, vergeet ik alsnog regelmatig een ingrediënt. Zo heb ik de pasta twee keer zonder Italiaanse kaas (of kaas überhaupt) voorgeschoteld. Oeps, saai! En vergeet ik nog steeds de knoflook erdoorheen te doen. Een iets minder grote ramp, maar knoflook maakt een gerecht wel af. Laatst wilde ik het gerecht zelfs voorschotelen zonder spaghetti, haha. Ok, dat vond ik alleen grappig waarschijnlijk.

Dit heb je nodig

Voor twee personen heb je ongeveer nodig:

 • zo veel spaghetti als jij eten kan (wij doen meestal een halve zak en daar baseer ik dan meteen ook de rest op)
 • 2 eieren
 • 2 teentjes knoflook
 • bakje gerookte spekreepjes
 • 125 ml slagroom
 • Grana padano of parmigiano reggiano
 • Peterselie (verse variant)

Je moet zelf even aanvoelen wat het beste voor jou werkt. Zo heb ik er weleens een extra ei ingegooid om te kijken wat dat doet (niet heel veel). Bij mij komt het niet neer op  exact 125 gram slagroom, soms doe ik er per ongeluk iets meer bij en soms iets minder. Echt heel veel maakt het niet uit, maar pas op dat je er niet te veel bij doet want dan wordt het waterig. Wellicht wist jij dit al en moest ik daar gewoon op de moeilijke manier achter komen.

Spaghetti carbonara

En hoe maak je deze spaghetti carbonara?

Hier komt het gemakkelijke gedeelte. Terwijl je de pasta kookt, bak je de spekreepjes op. Crunchy of iets minder crunchy is allebei goed! Doe er op het laatste moment nog twee fijngesneden knoflookteentjes doorheen. Klopt ondertussen de slagroom met de eieren door elkaar en doe daar wat zout en peper bij.

Als de pasta klaar is, doe je het slagroommengsel erdoorheen en roer je goed. Luister je naar de Appie dan stol je het ei licht zonder de pan weer op het vuur te zetten. Als je naar mij wilt luisteren zet je de pan met mengsels stiekem toch weer op het vuur, heel laag vuur, en roer je alles twee minuten goed door. Als je ziet dat de ei een beetje aan het stollen is, kun je het vuur uitzetten en kaas aan het geheel toevoegen.

Ook voor de kaas geldt: gooi er zoveel doorheen als je zelf lekker vindt. Ik houd van een buttload aan kaas erdoorheen, dus ik gooi er dan ook een halve zak in. Minder mag ook, meer is ook geen probleem. Vervolgens doe je de spekjes (zonder al te veel vet svp) erin samen met de knoflook en roer je alles nog een keertje goed door. Als het iets te droog lijkt kun je er nog wat kookvocht doorheen doen. Serveer de spaghetti op mooie bordjes, garneer alles met peterselie, et voila! Een heerlijke spaghetti carbonara.

Serieus, dit is een echte aanrader! Heb jij weleens spaghetti carbonara gemaakt? En zo ja, doe je het zoals het hoort zonder slagroom? Dus de echte of de neppe?

 [:en]Well well well, I think we deserve some rest after all that thinking about being happy, job happiness and career choices. So what do I do when I’m relaxed and resting? I cook a nice meal. And, as you know by know, an easy meal. One of my favorite recipes to make is spaghetti carbonara. Not the real one, but the version where you add cream. Because that makes it extra creamy (really?). Pasta carbonara is real comfort food to me. It’s not healthy, but a true calorie bomb that’ll make you feel satisfied when you’ve finished your plate. The best thing is that you can scoop up a plate within twenty minutes.

This spaghetti carbonara I found a couple of years ago. The first time I ate it I was hooked. Since then I’ve been making it a regular thing to eat. Despite there only being eight ingredients in the recipe, I often forget to add one ingredient. Twice I made people this dish without Italian cheese (or without cheese whatsoever even). Oops, boring! I still often forget to add garlic. Not a big disaster, but garlic finishes the dish. As it does with every dish. The other day I even tried to make it without spaghetti, haha. Ok, that was funny. No? Ok.

This is what you need 

This is what you need for two people (give or take):

 • as much spaghetti as you want(we usually make around 250 grams. I think? If an entire package is 500)
 • 2 eggs
 • 2 garlic cloves
 • Bacon bits
 • 125 ml whipped cream (you know, the liquid one)
 • Grana Padano of Parmigiano Reggiano
 • Fresh parsley

You just have to feel what’s right for you. I’ve added an extra egg to see what it does (not much). And I don’t add exactly as much cream as the recipe says, I just do what feels right. Sometimes I add a little more, sometimes a little less. This recipe isn’t that exact, but I have to warn you: if you add too much cream everything will get too watery. But maybe that’s something only I needed to learn, and you guys already knew.

How to make the spaghetti carbonara?

This is the easy part. While cooking your pasta, bake the bacon bits. Crunchy or a little less crunchy, both is fine! Add the sliced garlic to the pan with bacon for about two minutes. Then that’s done. In the meantime, you add the cream with the eggs and you mix everything together. Add a little salt and pepper and then that’s done.

When the pasta’s al dente, you add the cream and egg mixture to it and stir everything well. If you want to listen to the original recipe you will stir the pan without putting it back on the fire (long enough until the egg starts to get a little more solid). If you want to listen to me you’ll put the pan back on the fire (very low fire) and stir the stuff there for a couple of minutes. When you see everything turn more solid, you can turn off the fire and add the cheese. The same goes for the cheese: throw as much cheese in as you want. I love a buttload of cheese in it, so I throw in like half a bag. But less is ok too, of course. With everything still in the pan you add the bacon bits (without the grease), together with the garlic and you stir everything one last time.

Now you can put everything on a pretty plate, garnish it with parsley, et voila! A delicious spaghetti carbonara.

I seriously recommend you to make this! Did you ever make spaghetti carbonara? If so, with or without cream? So the real deal or the fake deal?[:]

Article by Johanne

Hi, ik ben Johanne! Ik ben 35 jaar en moeder van een eeneiige tweeling. Axel en James zijn mijn licht en leven, maar ik ben natuurlijk meer dan alleen mama: ik hou van werken, bloggen, lezen, schrijven en heel af en toe sociaal doen. Hoe hou ik al die ballen in de lucht? Vaker niet dan wel, maar hey, soms gaat het ook goed!

This Article Has 22 Comments
 1. Dyonne Bakker schreef:

  Lekker! Deze maak ik ook vaak!

 2. Astrid schreef:

  Ik zeg altijd: een roomsausje is ALTIJD lekker. Ben dol op dit soort gerechten. Jammer dat het niet zo gezond is haha!

 3. Anne schreef:

  Ik ga toevallig vanavond spaghetti carbonara maken! En je bent niet de enige die je grapje grappig vond 😉
  Jouw recepten zijn net als de mijne, het mag niet te moeilijk zijn haha. Ziet er lekker uit!

 4. Bianca Schrijft schreef:

  Zelf maak ik vaak gebruik van zo’n “verse” basis saus van de supermarkt. Al is dit volgens mij veel lekkerder. Toch maar een proberen.

 5. Oh ik blijf pasta carbonara zo lekker vinden! Ik vind echt niks lekkerder dan zo’n lekker romige Italiaanse boerenmaaltijd. Mijn zusje is er ook helemaal gek op dus wij eten het lekker vaak thuis 🙂 Malou x

 6. Mirjam schreef:

  Heerlijk! Dit eten we eigenlijk veel te weinig!

 7. Zo’n prima standaard gerecht om te eten is spaghetti carbonara, alleen ik lust het niet haha. Ik zou de spaghetti vervangen voor tagliatelle want lust geen spaghetti

 8. Natascha schreef:

  Ik lust het helaas niet maar mijn vriend maakt deze wel heel vaak! 🙂 nog een goede tip van hem is enkele cheetos te verkruimelen en deze te verwerken in de saus. Dat schijnt een succesnummer te zijn!

 9. Daphne schreef:

  Oeh, heerlijk ziet dit eruit!

 10. Ik maak dezelfde als jij en ik zet ook de pan weer even op het vuur om de eieren te laten stollen, ik heb twee jonge kinderen, het moet wel gaar zijn natuurlijk. Ik ga hem volgende week, denk ik, maar weer een keer maken.

 11. Ana Rita schreef:

  Wat een goede tip! Ik ben alleen niet zo weg van bacon, dus zal hem eens met champions proberen 🙂

 12. Megan schreef:

  This looks so good! Can’t wait to give it a try. Love anything with pasta, that’s for sure!

 13. Charèl schreef:

  Oh wat heerlijk! Ben dol op deze pasta’s!

 14. Die ga ik onthouden. Ziet er lekker uit, nom!

 15. […] koekjes. Maar waar je me echt blij mee maakt is het avondeten. Patatjes, lekkere hamburgers, pasta’s. Noem maar op. Een lekker avondmaal maakt me heel gelukkig. Soms probeer ik dingen die ik in […]

 16. Yukiko schreef:

  Heerlijk! Ik maak het zonder knoflook, mét echte slagroom, spekjes, 1 heel ei, drie eiwitten en zet het niet terug op het vuur, absoluut niet nodig voor de garing want ik bewaar een klein beetje (half kopje) kookvocht ook. Verder gaan erg naar grana padano vlokken en verse Parmezaanse kaas door. Heel vet, heel romig, maar zoooo lekker.

  • Johanne schreef:

   Aah, heerlijk he!! Krijg er meteen weer honger van. En inderdaad, je hoeft het ook niet op het vuur te houden. Ik heb een vriend die doodsbang is om ziek te worden en nu is het meer een gewoonte geworden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *