how to become a morning person

[:nl]3 stappen die ik neem om een ochtendmens te worden [:en]3 steps to take to transform from night owl to morning person[:]

[:nl]Ik ben een echt avondmens. Ik houd van de rust van de avonden na een lange dag. Van de gezelligheid die komt na een werkdag of een weekenddag. Avonden zijn de momenten waarop ik echt tot rust kom. Ik kijk samen met mijn vriend tv of we kijken een film of een serie. Ik lees een boek, samen met Buttons op schoot. Of ik blog tussendoor nog een beetje. Ochtenden daarentegen zijn niet mijn ding. Het is dat ik moet opstaan om werk te verrichten, want anders…

Toch zou ik soms wel willen dat ik een ochtendmens was. Mijn hoofd zegt dat ik dan veel productiever ben (of ja, kan zijn), maar mijn hart zegt iets anders. Hoofd versus hart is natuurlijk een dagelijkse strijd, maar mijn hart wint negen van de tien keer. Dus, zo ook deze situatie. Tot nu toe. Want wat nou als ik een paar kleine dagelijkse dingen verander? Zou dat ervoor zorgen dat ik meer een ochtendmens wordt? Vroeg wakker worden klinkt aantrekkelijk omdat ik dat verbind met productiviteit. Maar productief zijn betekent voor mij ook belonen. Anders heb ik niet het gevoel dat ik het ergens voor doe. Ik weet namelijk nu al dat ik het niet ga volhouden om mijn wekker ver weg te leggen (ik pak ‘m op en leg ‘m naast me om vervolgens weer in bed te gaan liggen), snoozen doe ik al niet en mijn vriend kan niet alvast een pot koffie maken, want we hebben geen apparaat. En op tijd slapen doe ik al.

Laat ik beginnen met mijn huidige ochtendroutine. Daarvan heb ik twee verschillende. De eerste is mijn routine is op de dagen dat ik niet naar kantoor hoef. Ik sta dan om 8.00 uur op, doe m’n kloffie aan, zet een kopje (oplos)cappuccino of thee en doe mijn computer aan. Pas dan begin ik na te denken over mijn ontbijt. Wat hebben we in huis? Waar heb ik zin in? Vanmorgen begon ik mijn dag dus met pumpkin spice pepernoten. Lekker gezond. Geen kledingkeuzes, geen make-up keuzes en geen schoenkeuzes. En mijn hersenen? Die staan op standje nul.

Op de twee dagen dat ik naar kantoor moet, gaat het ietsje anders. Ik leg ‘s avonds alvast een leuk (!) setje kleren klaar, zodat ik ‘s ochtends het gevoel heb dat ik in ieder geval ergens voor uit bed kom (goed he, dit is al stap 1). Ook maak ik ‘s avonds alvast het eten klaar, óók het ontbijt voor in de auto. Dat is meestal een rijstwafel of een koekje of drie (je weet wel, van die ontbijtkoekjes, maar geen ontbijtkoek).

Ik hoor je zeggen: ‘En met al de dingen die je al doet, lukt het je nog steeds niet om op tijd uit bed te komen?!’ Nee.

Goed, wat moet ik doen om een ochtendmens te worden?

 • Voel je niet moe

Mijn grootste valkuil is het vermoeidheidsgevoel dat ik denk dat ik heb. Het maakt daarbij niet uit hoe veel ik heb geslapen, ik voel me moe. Of in ieder geval, dat denk ik. Dat is dan ook meteen het grootste probleem als ik om 5.30 moet opstaan. Verschrikkelijk vind ik het. En een half uur later ben ik ineens helemaal bij de pinken en is er niets aan de hand. Het is iets mentaals waar ik me niet overheen kan zetten. Ik heb op dat moment ook absoluut geen positieve of productieve gedachten, terwijl ik denk dat ik deze gedachten juist nodig heb om gemakkelijker uit bed te komen.

Wat ik hierin kan doen is óf de avond ervoor één taak opschrijven die me uit bed helpt. Óf iets positiefs opschrijven. ‘S Ochtends wil ik niet meteen aan mijn werk denken en de dingen die ik daarvoor moet doen. Ik wil denken aan het schrijven van een leuk blogartikel, of Pinterestinspiratie opdoen

 • Een fijne ochtendroutine installeren

Voor mij houdt dit niet in lekker douchen, make-uppen en dan aan de eettafel gaan zitten met een kopje koffie. Ik douche namelijk ‘s avonds al, make-uppen vind ik niets aan en aan de eettafel zit ik alleen tijdens het avondeten. Het is niet mijn favoriete plekje om de ochtend mee te starten.

Ik zit er aan te denken om iedere ochtend (behalve de Groningen-ochtenden) te starten met een half uurtje lezen, voordat ik de productievere eerder genoemde dingen ga doen. Als ik toch ergens naar kan uitkijken is het de rust die het lezen me brengt. Lezen maakt mijn hoofd leeg, zorgeloos en ontspannen. Als ik even geen zin heb in een half uur lezen, kan ik altijd Netflix aanzetten en een lichte aflevering van een half uur kijken. Boek of serie gaan dan uiteraard gepaard met een kopje appeltjesthee (serieus, heb je de kinderthee van Pickwick al eens geprobeerd? Geen cafeïne of andere toevoegingen en heel lekker!) of oploskoffie en een lekker ontbijtje. Als iemand nog tips heeft voor ontbijt, laat het me weten. Ik ben totaal uitgekeken op crackers, havermout en muesli. En brood ik (meestal) niet. Misschien moet ik  beginnen met gezonde pannenkoekjes maken. Kan me voorstellen dat zoiets me wel uit bed haalt. Waarom gezond? Omdat ik moeilijk iedere dag ‘normale’ pannenkoeken kan eten.

Boek, Netflix, eten. Perfecte beloningen om een dag vroeg mee te beginnen.

 • Een wandeling in de weekenden

Een ochtendroutine lijkt me vooral fijn op de dagen dat ik thuis werk en pas om 8.30 hoef te beginnen en in de weekenden. Nu kan ik me bijna niet voorstellen dat ik op die doordeweekse dagen op de vroege ochtend ga wandelen, want daar ken ik mezelf goed genoeg voor. Maar in de weekenden? Ja, misschien is dat wel even goed.

Mijn vriend en ik kwamen vorige week zondag eindelijk buiten na een dag op de bank en we zeiden meteen tegen elkaar dat die frisse lucht echt even goed was. Ook al is het ijskoud (haat aan kou), het geeft je wel hernieuwde energie en wellicht ook een leeg hoofd.

Ergens naar uitkijken

Vroeg opstaan moet voor mij gelijk staan aan iets leuks. Aan iets waar ik naar uit kan kijken. Ik denk dat als je wat dingen van je ‘perfecte ochtend’ kunt implementeren, dat je sneller een vroege vogel wordt. Perfectie bestaat niet en dat pretendeer ik ook niet te willen behalen, dus ik houd het bij onderdelen. Een paar van mijn favoriete dingen ter wereld zijn Netflix, boeken, Buttons en warmte. Als ik daar ergens iets uit kan halen om vroeg op te staan, zou het vroege leven al een stuk makkelijker zijn.

Of ik echt van avondmens naar ochtendmens kan transformeren? Geen idee. Ik wil heel veel dingen en vaak genoeg lukt het me niet om die dingen te behalen of bereiken. Dus ik wil realistisch zijn en zeggen dat ik in ieder geval een poging ga wagen. Mijn bed is zooo lekker warm ‘s ochtends, dus het wordt moeilijk om daar afscheid van te nemen. Maar aan de andere kant lijkt het me ook heerlijk om iets voor jezelf te doen voordat het echte leven start. Zodat je het gevoel hebt dat je je leven ook voor jezelf leidt en niet de norm van samenleving.

Ben jij een ochtend- of avondmens?

[:en]I am not a morning person. I prefer the night, because of the peace it gives me after a long day. Because of the coziness it brings after a working day or weekend day. Nights are the moments where I can totally relax. Where I can watch tv with my boyfriend, watch a movie or a show. I read a book, together with Buttons on my lap. Or I blog a little in between. Mornings, however, are not my thing. The only reason for me to get up early is because I have to work or do other useful things. 

Sometimes I do wish I was a morning person. My head tells me that I would be more productive, but my heart tells me other things. Head versus heart is a daily struggle, but my heart wins nine out of ten times. Like it does here. Until now. Because, what if I changed a few daily routines in my life? Would that make me more of a morning person? The reason why I want to change my mindset is that I relate early mornings to productiveness. So I think in order to be productive I have to incorporate some fun, some me-time. I already know that putting my alarm far away from my bed isn’t going to work (I will get up, get my alarm (phone), go back to bed and lie down where it’s warm), I don’t snooze and my boyfriend can’t make me a pot of coffee because we don’t have a machine. Also, I never go to bed too late.

Let’s start with my current morning routine. I have two of those. The first one is on the days I don’t have to go to the office. I get up at 8.00, put on the first clothes I can find, make myself a cup of instant cappuccino or tea and turn on my computer. After I’ve settled, I start thinking about breakfast. What do we have to eat? What do I want to eat? This morning I started my day with pumpkin spice peppernuts (sorta small cookies that taste ‘spiced’). Not very healthy. No choice of clothes, no makeup, and no shoes to choose from. And my brain? Still on zero.

On the two days I do have to be at the office, things go a little differently. I lay out a nice (!) set of clothes beforehand, so I feel like I have something to get out of bed for (good right?! That’s step one right there). I also prepare the food I will take the night before. Even breakfast for in the car. Not too difficult, it’s usually a rice waffle or some cookies.

I know, I can hear you say it. ‘And with all these things you already do, you still can’t get up for an early and productive morning?!’ Nope.  

Okay, what do I have to do to become a morning person? 

 • Don’t feel tired

My biggest weakness here is the tired feeling I think I have. It doesn’t matter how many hours of sleep I get, I feel tired early in the mornings. Or at least, I think I feel tired. And that’s my biggest problem when I have to get up at 5.30. I hate it. And a half an hour later, when I’m in the car, I’m totally awake. It’s a mental thing I just can’t get over. In that moment I absolutely don’t have any positive or productive thoughts. And I really do think those kinds of thoughts will make it easier to get out of bed.

What I can do here, is write down one task that helps me get out of bed, the night before. Or I can write down something positive for the next day. When I get up in the mornings I don’t want to instantly think about work and all the things on my (non-existing) to do list. I want to think about that fun subject to write about for my blog or I want to think about doing my Pinterest chores early in the morning.

 • Install a morning routine

For me, this doesn’t entail taking a nice shower, put on some makeup and sit at the dining table with a nice cup of coffee. I shower at night, don’t like to put on makeup (do it because I ‘have to’) and sitting at the dining table is not something I enjoy in the morning. But that could have to do with our not so nice chairs.

 I’m thinking about reading for a half an hour every day before work starts (except for when I have to go to the office because I’m not getting up at 5.00 just so I can read a little). If there’s something that eases my mind, it’s reading. Reading makes my head empty, without worries and relaxed. And if I’m not in the mood to read, I can always turn on Netflix and watch a light episode of New Girl, or something else in that direction. Book and show will be combined with a nice cup of apple tea or instant coffee and a nice breakfast. If anyone has breakfast tips for me, I would love to hear them! I’m completely bored with crackers, oatmeal, and all that stuff. And I don’t usually eat bread. Maybe I need to start making healthy pancakes in the morning. I can imagine something like that will get me out of bed in the morning.

A book, Netflix, and food? Where can I sign up! A perfect recipe for an early morning.

 • A nice, long walk in the weekends

Establishing a morning routine will only work for me when I have to start work at 8.30 and during the weekends. Now, I almost can’t imagine myself getting up early on weekdays just go outside and walk in the cold. I know myself well enough for that. But on the weekends? I think I should do it,

My boyfriend and I finally went outside last Sunday, after a long day on the couch. We both wanted to say to each other how nice it was to be outside and how refreshed we felt. Even though it was freakin’ cold (I hate the cold, can you tell?), it did give me new energy and an empty mind.

Getting up early has to mean I get to do something I like. Something I can look forward to. I think that if you can implement some aspects of your ‘perfect morning’, you’ll be an early bird in no time. Perfection does not exist and I’m not going to pretend I want to reach perfection, so I will just ad pieces of my idea of perfection, like Netflix, books, Buttons and warmth. If I can take anything from that to get up early, life would be much easier.

Perfection

Do I really think I can become a morning person? I honestly don’t know. I want to do a lot of things and often times I just don’t do them, because of whatever reason. So I want to be realistic and just say that I’m definitely going to try. My bed is soooo nice and warm early in the morning, so it’s going to become difficult to say goodbye to that. On the other hand, I really believe it would be nice to do something for yourself before life starts. Just to have the feeling that you’re living your life for you and not society’s standards.

So, are you a morning person or a night owl?

[:]

Article by Johanne

Hi, my name is Johanne. I'm almost 32 years old and I keep thinking about what I really want in life. A quarter life crisis, if you will. On my blog, you'll read more about the dilemma's where us (twenty-year-olds and) thirty-year-olds think about, about lifestyle en probably also about my cat.

This Article Has 27 Comments
 1. Maaike schreef:

  Och jee, dit had ik ook kunnen schrijven. Zo herkenbaar! Maar wel er handig, ik probeer ook steeds meer een ochtendmens te worden. En een van de dingen die daar belangrijk bij zijn is inderdaad tegen jezelf zeggen dat je niet moe bent!
  Maaike onlangs geplaatst…Mijn favoriete tijdschriften | Te leen bij de bibliotheek!My Profile

 2. Shirley schreef:

  Vroeger sprong ik echt altijd zo snel mogelijk mijn bed uit. Tegenwoordig gaat dat een stuk minder goed. Opzich sta ik nog steeds om half 7 op en ben ik meestal om kwart over 8 als een van de eersten op kantoor. Klinkt allemaal redelijk ochtendmens-achtig denk ik. Volgens mij kan ik het allebei wel zijn, maar niet tegelijk. Of ik ben het gewoon allebei niet uitgesproken…
  Shirley onlangs geplaatst…Boeken om deze winter wel/niet te lezenMy Profile

 3. Ik ben ook echt een avondmens. Ik kom ook echt tot leven ’s avonds haha. Toen ik nog moest studeren stond ik ook echt pas op rond tien uur (vond ik nog vroeg), maar ik compenseerde dat wel met ’s avonds een stuk door te leren. W
  Sam – singlereadytomingle onlangs geplaatst…“Ik wist niet dat wij aan het daten waren…”My Profile

  • Johanne schreef:

   Ik had echt precies hetzelfde toen ik studeerde! Vond 14.00 uur opstaan vaak prima. Belachelijk natuurlijk, maar wat wil je als je om 03/04:00 naar bed gaat. Ach, je hebt je iig nog nuttig gemaakt toen 😉

 4. Kristine schreef:

  I am trying again to be a morning person and I think your three steps could help me. I like your honesty it is refreshing. Thank you.
  Kristine onlangs geplaatst…How to get your dog to cooperate on walksMy Profile

 5. Erica schreef:

  Acceptatie is the keyword ? Ja, ik ben een avondmens, ja opstaan is echt k*t, ja ik voel me het eerste uur gewoon kl*te… (ik heb vandaag volgens mij een abonnement op scheldwoorden) Maar ik ben wel lief en goed zoals ik ben ? En die gedachte doet je met hernieuwde energie uit bed springen ?
  Oké, het is nu ‘s avonds… ik spreek je morgen wel weer ?

 6. Kristi schreef:

  Very helpful! I definitely need to implement these to help with my mornings.

 7. The key to trying to become a morning person is creating some sort of reward or thing that will absolutely get you out of bed. I never feel like getting up in the morning but if I create some sort of incentive it always works! You can totally become a morning person!

 8. Farah schreef:

  Een paar jaar geleden was ik absoluut een avondmens! Tegenwoordig kan ik me een ochtendmens noemen, ik voel me ook productiever als ik lekker vroeg mijn bed uit rol – in het weekend blijf ik meestal wat langer liggen maar ben dan wel klaarwakker…

 9. Jacey schreef:

  I am a night owl, but I’ve come to realize that I should be a morning person. To me, it’s all about productiveness. I can stay up super late, but after about 8 pm I’m not going to get anything productive done. Conversely, if I wake up at 7 am I am going to get stuff done.

  My latest trick is that I let the sun wake me up. If I have the curtains open, then the sun wakes me up and I won’t easily go back to sleep. It’s also a much gentler way of waking up rather than having an alarm screech at you.

  Best of luck becoming an early bird!

 10. Michelle schreef:

  Goh, wat herkenbaar weer. Ik heb gemerkt dat eventjes lezen ‘s ochtends zo ontzettend relaxt is, even op het gemakje wakker worden. Dit was in de tijd dat ons zoontje rond 7 uur wakker werd en ik rond 6 uur opstond. De laatste tijd wordt hij gelijk met ons wakker. En om nou half 6 op te staan vind ik dan weer te veel van het goede 😉 Ik sukkel het nog even aan. Straks een baby, dus dan is er toch al geen ritme vrees ik haha
  Michelle onlangs geplaatst…FocusMy Profile

 11. Lilian schreef:

  Ik was vroeger echt een nachtbraker (net als mijn ouders), maar sinds ik op mezelf woon, blijk ik de ochtenden ook prima te handelen. Bij mij is het meestal het belangrijkste dat ik ’s avonds op tijd naar bed ga. En douchen vind ik echt essentieel in de ochtend. Anders zou ik ook niet wakker worden.

  Vroeger opstaan dan nodig, dat doe ik echt niet, daar zou ik ongelukkig van worden. Ik moet wel echt voor iets wakker worden (zoals werk/school of zwemles). Wandelen kan ook gewoon om 10.00 uur 😉
  Lilian onlangs geplaatst…Calm: Hoe ik verslingerd raakte aan een meditatie-appMy Profile

 12. Southern & Style schreef:

  I’m not a morning person, by any means-but my husband is! Usually if it’s something I really want to do, I can be a morning person…at least for a day or two 😉

  xoxo, SS

  Southern and Style

 13. Monica schreef:

  I wouldn’t call myself a morning or a night person! 🙂 Buttttt I need to work on becoming a better morning person! I hate wasting the morning hours.
  Monica onlangs geplaatst…That’s No Moon – It’s a Death Star PieMy Profile

 14. Bemissity schreef:

  I am also not a morning person but lately been practicing to be one. I am more productive after that.

 15. I tried to become a morning person and almost got there, then I started my super late-night bartending job haha. But these are SUCH great tips! My problem was always actually getting out of bed haha. Thankfully I could set my coffee maker for when my alarm went off, so if I wanted hot coffee I had to get up haha!
  Cameron – Diary of a Southern Millennial onlangs geplaatst…3 Easy Thanksgiving Side DishesMy Profile

 16. Jordyn schreef:

  I consider myself a morning person but I can still be pretty slow to get going some days. A morning routine DOES make a difference.
  Jordyn onlangs geplaatst…My Christmas Wish List 2017My Profile

 17. Romy schreef:

  Wat een slimme ideeën haal je aan om iets meer een ochtendmens te worden. Het klinkt voor mij heel logisch dat deze dingen als iets kunnen betekenen om de ochtenden wat fijner te vinden. Rustig opstarten met een lekker ontbijt of een leuk boek is natuurlijk ook altijd fijner dan vanuit je bed de auto in rollen.
  Ik vind mezelf wel een ochtendmens, maar ik pretendeer ook een avondmens te zijn. De combinatie van vroeg opstaan en laat naar bed gaan is alleen niet altijd even handig, haha. Maar als ik moet kiezen, vind ik de ochtenden wel het fijnst. Heerlijk om de dag op tijd en rustig te beginnen en wat blogjes te lezen als opstarter! 🙂

 18. Rafi Nandi schreef:

  “A nice long walk in the weekend.”

  In my personal way, I take a nice, fast cycling in the weekend and Tai Chi practice. I am grateful to have a little garden in my backyard to fresh the morning air to make me feel energized.

 19. Bente schreef:

  Tja, nee, een ochtend mens ben ik ook niet echt nee. Al moet ik zeggen dat vroeg opstaan me een stuk beter af gaat dan een paar jaar geleden. Voor mij is de truc om er echt voor te zorgen dat ik op tijd in mijn bed lig. Ik heb gewoon mijn 8 uurtjes slaap nodig!
  Ik heb vooral een hekel aan de wekker die af gaat. In de weekenden ben ik vaak vroeger wakker dan door de weeks, terwijl ik later naar bed ga, maar omdat mijn wekker dan niet af gaat ben ik om de een of andere onduidelijke reden toch vroeger wakker. Ik vind het altijd maar gemeen van mijn lichaam ;).
  Bente onlangs geplaatst…Wij krijgen een baby!!My Profile

 20. Laetitia schreef:

  Als je het lukt om een ochtendmens te worden, mag ik dan bij jou in de leer? Ik ben echt een nachtuil, ik voel me gewoon zoveel beter ’s avonds en ’s nachts, maar in deze samenleving is dat gewoon niet handig. Ik heb vaak geprobeerd dat te veranderen maar dat is nooit echt gelukt. Ik grapte vroeger wel dat ik maar nachtbewaker bij een museum moest worden ofzo. Wat blijkt nu: een gewone kantoorbaan krijgen was voor mij uiteindelijk de manier om een soort van ochtendroutine te creëren. In mijn geval wil dat eerlijk gezegd niet meer zeggen dan dat ik mijn bed uitkom, punt. In het weekend is die routine acuut weg en lig ik dus gelijk veel te lang in mijn nest… en daar heb ik steeds vaker spijt van dus ik snap jouw behoefte om een ochtendmens te worden heel goed!

  Ken je toevallig het boek Miracle Morning van van Hal Elrod? Ik heb het nog niet gelezen maar een jaar of wat geleden had iedereen het erover. Het zou veel mensen hebben geholpen hun ochtenden anders in te vullen. Misschien helpt het jou ook?
  Laetitia onlangs geplaatst…5 sleutels tot vrijheid: wat betekent vrij zijn voor jou en hoe bereik je dat?My Profile

 21. Sija schreef:

  Oef ja, het eerste herken ik meteen. Ik heb perioden dat ik echt niet mijn bed uit kan komen en me te moe voel. Dit zit soms inderdaad tussen je oren. Eigenlijk moet je gewoon zonder nadenken meteen je bed uit stappen wanneer je wakker wordt. Zo krijgen die gedachten geen kans!
  Sija onlangs geplaatst…De ultieme cadeautips voor de (crazy) catladies!My Profile

 22. Leslie schreef:

  I try to do little workouts or read in the mornings too. I like the idea of easing into work.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge