4 heerlijke herfstdrankjes waarvoor je niet helemaal naar Starbucks hoeft

Ja, het is alweer bijna eind november. De herfst duurt nog maar maand, maar toch. Pumpkin spice en gember zijn vast niet alleen herfstig, maar ook hartstikke winterig. Nou goed, ik heb dus vier warme drankjes thuis gemaakt, zodat jullie hier niet speciaal voor naar Starbucks hoeven. Altijd al willen weten hoe je zelf een caramel pumpkin spice latte, maple pecan latte of gingerbread latte moet maken? Geen probleem, I’ve got you. Vergeef me de medium foto’s, ok? Ik kan schrijven. Foto’s maken…niet 😇 Slagroom mooi toevoegen aan een drankje is ook niet mijn specialiteit. Heb ik recent geleerd.

Iedere herfst wil ik héél graag een tripje naar Starbucks maken om al die heerlijke drankjes waar iedereen het altijd over heeft te proberen. Maar ja, doe dat maar eens als er geen Starbucks bij je in de buurt zit. Ik vertik het om benzine verbruiken voor alleen een kopje koffie. Dat doen we niet. En er zijn vast meer mensen die in dezelfde boot zitten, dus ik testte thuis vier drankjes: de caramel pumpkin spice latte, de pumpkin cold foam cold brew, de maple pecan latte, en een gingerbread latte die je in de slowcooker (!) kunt maken. Disclaimer: de drankjes klinken heel zoet, maar ik vond het eigenlijk best meevallen. Maar misschien zijn mijn smaakpapillen wel verpest door mijn regelmatige snoepen 😀.

Caramel pumpkin spice latte

Je hebt hier dus een blender of een foodprocessor voor nodig en ik heb laatst onze blender kapot gemaakt en een foodprocessor hadden we niet. Kwam ik te laat achter. Dus ik dacht bij mijn eerste poging slim te zijn en het goedje gewoon in mijn melkopschuimer te gooien (ervan uitgaande dat het alleen ging om het opschuimen van het spul, maar da’ was nie’). Het is dus ook wel handig om de kleine stukjes pompoen nóg kleiner te maken. De volgende dag ben ik naar Action gegaan en poging 2 beviel veel beter. Positief: het is niet zo zoet als je denkt! Deze caramel pumpkin spice latte is heel zacht van smaak en niet té zoet. Je maakt hem zo (3 kopjes): 

 • 2 eetlepels pompoenpuree (ik kocht pompoenblokjes, kookte ze en pureerde ze) 
 • 2 eetlepels maple syrup (ahoornsiroop)
 • ½ eetlepel pumpkin spice – die kun je zelf maken maar ik heb zelf een kant-en-klaar potje gekocht online 
 • 1 ½ cup melk (ongeveer 355 ml)
 • 1 eetlepel vanille-extract
 • 1 ½ cup sterke koffie (355 ml)
 • Slagroom en karamelsaus voor eroverheen 

Als je net als ik de pompoen in blokjes koopt (je kunt ook kant-en-klare puree kopen, maar dat is Nederland best heel duur), dan moet je dat eerst volgens de verpakking koken of stomen. Laat de pompoen in het pannetje en doe daar dan de ahoornsiroop en kruiden doorheen en laat het op een laag vuurtje heel even doorpruttelen. Daarna doe je de melk en vanille erdoorheen en laat je het nog even pruttelen.

Het prutje doe je dan in een blender of foodprocessor en je mixt de boel goed tot het een beetje schuimt (en hopelijk alle stukjes eruit zijn!). Verdeel daarna de koffie in kopjes, doe de pompoenmelk (dat is het dan eigenlijk, he) erbij en maak het kopje af met slagroom en een beetje karamelsaus. 

Maple pecan latte 

Deze maple pecan latte had wat meer voeten in de aarde. Volgens het recept maak je de koffie namelijk in een french press, ofwel een cafetière. Gelukkig heb ik die al een paar jaar in huis. Het recept dat ik vond is voor zes kopjes. Nu vond ik dat ietwat overdreven voor alleen mijzelf, dus ik halveerde de boel. Niet per se omdat ik dacht dat ik dat wél op zou krijgen, maar anders werd het te veel rekenwerk voor mij. Uiteindelijk eindigde ik met koffie voor twee en een maple-melk-mix voor drie. Het positieve is: de mix kan je gewoon in de koelkast bewaren en de volgende dag opdrinken. Maar ik zal ‘m opschrijven voor wat minder dan drie personen.

Goed, je maakt hem met deze ingrediënten (voor 2/3 personen)

 • 3 eetlepels gemalen koffie
 • een handjevol fijngesneden pecannoten 
 • iets meer dan een snufje kaneel (haha, lekker subjectief)
 • 2 cups (1 cup = 237 ml) kokend water 
 • 1,5 cup melk 
 • 1 theelepel boter
 • ¼ cup bruine suiker
 • 1 scheut ahoornsiroop.

De koffie, fijngesneden noten en kaneel doe je in je cafetière en je gooit het kokende water eroverheen. Dit laat je 10 minuten zo staan. Pas daarna duw je het filter naar beneden. In de tussentijd zet je een pannetje op met boter. Die laat je een beetje bruin worden voordat je de suiker en melk er doorheen doet. Blijf roeren tot de suiker is opgelost en de boel lekker warm is. Zet het vuur uit en doe er wat ahoornsiroop doorheen. Doe dan de melk-mix in je melkopschuimer of als je die niet hebt, kan je het wellicht ook in de blender doen. De bedoeling is namelijk dat het een beetje schuimt. Hoeft echt niet veel te zijn, maar het moet ietsje voller worden.

Vul dan je kopje met de gewenste hoeveelheid koffie, doe er de melk doorheen en gooi er lekker wat slagroom op! En ja, er zit dus boter in je koffie. Merk je niks van. Niet per se gezond, maar wel lekker.

Pumpkin cream cold foam cold brew

Haha, ik merk nu pas dat ik van makkelijk naar moeilijk ga. Deze (koude!) koffie vergt nóg meer werk. Maar ik vond het echt opvallend lekker. De pumpkin cream cold foam cold brew (wat een mondvol) is iets zoeter dan de twee lattes hierboven, maar het heeft een hele volle smaak en maakt je oprecht gelukkig dat het herfst is (bijna dan). 

De bedoeling is dat je de koffie een nachtje laat staan in de koelkast. Dat maakt het blijkbaar een écht cold brew. Dit recept bestaat, net als de overige recepten een beetje uit twee delen. Ik zal eerst uitleggen hoe je de cold brew maakt en daarna hoe je de pumpkin foam maakt.

Cold brew

Je hebt nodig: 

 • gemalen koffie
 • water

Voor 1 cup (237 ml) water gebruik je 28 gram gemalen koffie (kant-en-klaar of zelf gemalen). Wil je meer maken, dan verdubbel je de hoeveelheden gewoon. Dus 2 cups water met 56 gram gemalen koffie. Ik ben zelf voor 1 cup gegaan en heb daar dus 28 gram gemalen koffie doorheen gedaan. Hier haalde ik uiteindelijk twee kopjes koffie uit. 

Ok, niet te veel afwijken van je verhaal, Johanne. Nadat je het water en de koffie in een grote beker hebt gedaan en goed hebt geroerd, zet je dit minimaal 12 uur (liefst langer) in de koelkast.

Pumpkin cream cold foam

Ingrediënten: 

 • slagroom (ik gebruikte gewoon de gezoete uit de spuitbus) 
 • gecondenseerde melk
 • vanille extract (ik gebruik altijd vanille aroma)
 • 3 eetlepels pompoenpuree 
 • 2 theelepels pumpkin pie spice (ik gebruik deze mix)

Meng met een garde de slagroom, gecondenseerde melk en vanille in een kom. Voeg daar de pompoenpuree (ik kook pompoenblokjes en pureer ze en pumpkin pie spice aan toe. Ze in de koelkast tot je de foam gaat gebruiken.

Is je koffie klaar? Doe dan een beetje ijs in een glas, voeg daar voor de helft koffie aan toe. Voordat je je cold foam daaraan toevoegt, doe je die eerst in een blender (ongeveer ¼ tot ½ cup, afhankelijk van hoeveel je in je koffie wil) en zet hem voor 10 tot 12 seconden aan. Ik ben iets langer doorgegaan, tot het een beetje begon te schuimen (en de pompoen goed was weggewerkt). Als dat klaar is, doe je de schuim bij de koffie in en daar eventueel een beetje slagroom overheen. Genieten maar! 

Al jaloers op mijn slaagroomskills??

Slowcooker gingerbread latte

Eigenlijk is het natuurlijk te belachelijk voor woorden…een koffie die minimaal 5 uur duurt om te maken. Maar hey, als ik het niet probeer, wie dan wel? 😛. Disclaimer: ik gooide er iets te veel kruidnagel in (ja, wat is een snufje kruidnagel ook in hemelsnaam) waardoor ik de latte iets te heftig vond. De onderliggende gembersmaak was wel heel lekker, maar het was fijn geweest als het iets mínder onderliggend was. 

Mijn ouders vonden het daarentegen heel lekker. Mijn vader deed het spul dóór een kopje koffie (alsof er nog geen koffie in zat – maar ik vond het wel een hele slimme oplossing) en mijn moeder dronk het gewoon puur.

Goed, hoe maak je de slowcooker gingerbread latte? Ik snap dat het belachelijk klinkt om een koffie vijf uur lang in de pan te doen. Maar uiteindelijk heb je er met een slowcooker natuurlijk geen omkijken naar. Je gooit alle ingrediënten er tegelijk in, roert af en toe en na vijf uur (3 uur laag en 2 uur hoog) is je latte (of zijn je zes lattes klaar).

De latte die ik maakte zou voor drie personen zijn, maar het was echt makkelijk voor zes .En dat is opzich niet erg. Want je kan de koffie na bereiding gewoon in de koelkast zetten en iedere dag erna een beetje ervan in een pannetje doen voor een nieuw warm kopje. 

Ingrediënten: 

 • 4 cups volle melk (1 cup = 237 ml)
 • 2 scheuten ahoornsiroop
 • 1 eetlepel bruin suiker
 • 1,5 theelepel gemalen gember
 • 1 kaneelstokje
 • kruidnagel (pas op met de hoeveelheid!) – ik zou er achteraf maar twee in gooien in plaats van de zes die ik per ongeluk deed.
 • een beetje nootmuskaat 
 • 1,75 cups (ik deed 2 om het minder zoet te maken) sterke koffie (ik gebruikte de cafetière, maar maakt niet uit hoe je het maakt)

Dit alles doe je dus in je slowcooker en laat je eerst op 3 uur laag pruttelen. Daarna zet je de slowcooker nog 2 uur op hoge temperatuur. Blijf ondertussen regelmatig roeren. Als het klaar is en je vult je mok, kun je er nog een toef slagroom of wat karamelsaus overheen doen om het af te maken. En dat was het! Waar zo’n slowcooker wel niet goed voor is 😉.

Nespresso pumpkin spice cake

En voor iedereen die nu denkt: belachelijk, ik ga toch zeker niet zoveel moeite steken in het maken van een kopje koffie? Snap ik. Als je een Nespresso-apparaat hebt kun je nu ook cupjes met pumpkin spice cake-smaak bestellen. Die heb ik natuurlijk ook getest en ik kan zeggen: ik vind het best lekker. De smaak is niet overheersend en dus prima voor ieder moment van de dag. En zo’n kopje Nespresso is zo gemaakt.

Article by Johanne

Hi, ik ben Johanne! Ik ben 35 jaar en moeder van een eeneiige tweeling. Axel en James zijn mijn licht en leven, maar ik ben natuurlijk meer dan alleen mama: ik hou van werken, bloggen, lezen, schrijven en heel af en toe sociaal doen. Hoe hou ik al die ballen in de lucht? Vaker niet dan wel, maar hey, soms gaat het ook goed!

Be the first to comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *