How to relax offline

5 creatieve bezigheden om heerlijk offline te ontspannen

Een avondje Netflixen, computerspelletjes spelen of hersenloos op Facebook of Instagram zitten is helemaal niets mis mee. Ik doe het regelmatig. Wat zeg ik, ik doe het vaker dan regelmatig. Maar soms is het ook goed voor ons om even iets anders te doen. Om onze routine te doorbreken. We weten allemaal hoe we de tv aanzetten, hoe onze Instagram algoritme werkt (weten we dat wel echt?) en hoe je een boek opent (da’s ook een fijne offline activiteit). Waarom niet één avondje per week iets heel anders doen? Iets waar je ontspannen wordt maar tegelijkertijd je hersenen voor gebruikt? Klinkt best leuk toch? Hier zijn vijf activiteiten die je hersenen stimuleren en tegelijkertijd algehele ontspannen oproepen (of in ieder geval, dat is wel de bedoeling).

Cards against humanity of een ander leuk spel

Ik ben niet per se een spelletjesmens. Als iemand mij vraagt of ik wil kaarten, haak ik bij de eerste twee woorden van de vraag al af. Ik word er meteen ongemakkelijk van, vraag me niet waarom. Maar er zijn een paar spellen die ik heel erg leuk vind en waar ik zo een avond mee bezig kan zijn. Ja, het zijn gezelschapspellen, dus je moet wel iemand in de buurt hebben.

Ken je bijvoorbeeld Cards against humanity? Dat is misschien wel het meest lompe en vieze spel ter wereld (ze noemen het niet zonder reden het feestspel voor verschrikkelijke mensen), maar zo verschrikkelijk leuk om te spelen. Ok, je moet eerst even over je initiële schaamte heen komen, maar daarna kun je zulke creatieve zinnen of woordcombinaties maken. Ja, het is de bedoeling het om het zo vies mogelijk te maken. Maar je bent bezig met woorden, je lacht en je kunt nog winnen ook. Super leuk!

Bullet journaling (net als de rest van de wereld)

Steeds meer mensen gebruiken een bullet journal, ofwel een eigengemaakt boekje waarin je alles wat je maar kunt bedenken bijhoudt. Een soort van offline planner, agenda, ideeënbundel, tracker & dromenvanger in één. Meerdere bloggers hebben er inmiddels artikelen aan gewijd en heel Pinterest zit er vol mee. Wat ziet dat er toch leuk uit.

Hier wil ik dit jaar toch echt eindelijk eens mee beginnen (ik wil teveel, ik weet het). Ik heb natuurlijkallerlei doelen op papier gezet, maar het lijkt me ook heel fijn om van alles en nog wat een papieren overzicht te hebben. Het lijkt me fijn om zo mijn boekenlijst af te kunnen strepen, mijn serie-kijkgedrag te tracken en misschien zelfs, als het me ooit lukt, om mijn sportgewoonten bij te houden. Creatief bezig zijn, ontspannen en gemotiveerd raken? Lijkt mij ideaal om al mijn doelen van dit jaar te bereiken. Ik heb inmiddels mijn dotted Moleskine en een zwarte fineliner gekocht.

Lekker retro puzzelen

Volgens mij is puzzelen weer helemaal op zijn retour. Het is even geleden dat ik heb gepuzzeld, maar kijk eens op Instagram en je ziet duizenden mensen avonden lang puzzelen aan mega puzzels. Het is een manier om in je eentje of samen met je vriend(in), zus, broer, ouder of een vriend(in) te ontspannen. Je gebruikt je hersenen én je komt zo middenin die puzzel te zitten dat al je zorgen op dat moment even verdwijnen. Ik ga binnenkort zeker een puzzel kopen!

Ruim je kast op en verkoop alle goede dingen die je zelf niet meer wilt

Oké, ik ben de eerste die toegeeft dat je kledingkast (boekenkast!) opruimen niet de meest fantastische bezigheid is. Maar combineer het eens met eens creatiefs. Sorteer je kleding of boeken bijvoorbeeld op kleur. Verdeel je garderobe in zomer en winter en stop de kleren die je dit seizoen niet nodig hebt in een doos/andere kast. En kijk eens naar de dingen die je niet meer wil: is het zonde om ze weg te gooien? Dan kun je je kleren weggeven of verkopen op United Wardrobe of op Marktplaats. Ondanks dat ik United Wardrobe nog nooit zelf heb gebruikt, ziet het super goed uit en erg gebruiksvriendelijk. Denk dat ik vanavond maar eens gaan rondsnuffelen (niet om mijn kast op te ruimen, maar juist uit te breiden haha. Online).

Nu is het verkoopgedeelte inderdaad niet per se offline, maar het proces dat ernaar toe leidt wel. Je bent zeker wel een paar avonden kwijt aan het organiseren en wegdoen van kleren. De kleren die je wil houden om te verkopen moeten gefotografeerd worden en je kunt er zelfs alvast een goede verkooptekst bij bedenken. Hoe leuk is dat?

Ga een taart bakken

Een taart bakken is een heus creatief proces hoor. Kijk eens naar het eindresultaat en wat voor kunst daar staat. Oké, meestal dan. Mijn bakkunsten zijn niet je van het, dus mijn eindproducten zijn lang niet altijd fotowaardig, maar het is natuurlijk superleuk om te doen. Je bent een keer met iets heel anders bezig, je creëert eten (altijd goed) en het kan avondvullend zijn.

Offline zijn is…

…moeilijk. En soms lijkt het voor ons bijna onmogelijk. Alles wat we willen weten kunnen we terugvinden op onze computer of telefoon. Het is een gemakkelijke vorm van ontspanning, net als de televisie. Ik vind het heerlijk en kan er uuuurenlang mee bezig zijn. Ik vind het ook absoluut geen zonde van mijn tijd en heb nooit spijt van een avondje online aankloten. Maar ik denk echt dat het voor ons allemaal wel eens goed is om alle elektronica één avond per week los te laten. Dat we heel even iets anders doen en tot onszelf komen. Want ik denk dat we dat nog wel eens willen vergeten in onze huidige digitale wereld.


Heb jij weleens een offline avond/dag?

Article by Johanne

Hi, my name is Johanne. I'm almost 32 years old and I keep thinking about what I really want in life. A quarter life crisis, if you will. On my blog, you'll read more about the dilemma's where us (twenty-year-olds and) thirty-year-olds think about, about lifestyle en probably also about my cat.

This Article Has 14 Comments
 1. Romy schreef:

  Het is zeker goed om af en toe offline iets leuks of creatiefs te doen. Ik zou ook wat vaker mijn laptop moeten dichtklappen eigenlijk. Ik vind het zelf bijvoorbeeld erg leuk om kaarten te maken, te scrapbooken of er even op uit te gaan met vriendinnen. Ook van opruimen kan ik stiekem wel genieten. Je maakt me nieuwsgierig naar dat spel trouwens. Ik ben ook niet zo’n spelletjesmens, maar dit klinkt wel als iets heel leuks 🙂
  Romy onlangs geplaatst…Lachvoer | 7x Ik kon mijn lachen niet inhouden!My Profile

 2. Lilian schreef:

  Goede tips! Qua kaarten kun je – als je geen partner hebt – ook nog gaan patiencen natuurlijk 🙂 En ik hou ook van kaarten maken.
  Ik ben in het weekend tamelijk offline. Maar overdag vind ik dat makkelijker, dan kun je wat gaan schoonmaken of er uit. Een lekkere lange wandeling is ook heerlijk offline trouwens! Ik luister dan wel vaak podcasts of luisterboeken, maar die zijn gedownload, dus dat telt niet toch? 😉
  Lilian onlangs geplaatst…Mijn plannen voor 2018My Profile

 3. anna schreef:

  Fijne tips! Toevallig ben ik samen met mijn moeder ook bezig met een puzzel, ik vind dat zo leuk!
  anna onlangs geplaatst…Mijn favoriete Photoshop hack voor productfotografie! | TipMy Profile

 4. Nicole Kauffman schreef:

  I LOVE this!! I need to find more ways to relax “offline”. So glad you dove into this topic!! Great ideas 🙂

 5. Andy schreef:

  I was just telling my husband that we don’t even know how to relax anymore. We’re always so busy. I love the puzzle idea!

 6. Deborah schreef:

  Yes – good reminder Jo – for doing things off-line. I am reminded of this when I go out and watch birds in my flower garden or work in the veggie garden. Or simply go out with my shoes off and feel the luxury of the grass. I remind myself when I do some weights – that its “off-line” and good in so many ways. I too have a Bullet Journal and use it for lots of things, not just goals and to do’s but articles of health, poetry, home and garden ideas & decor, new rubber stamp images, pretty animal pictures, mind maps, recipes, on and on (really!) I do a wee bit of sewing but would love to do more (if that wicked computer didnt’ keep calling!) I enjoy going to markets, visiting people, doing some community work and helping oh and —– (lol)
  Deborah onlangs geplaatst…How to Travel cheap: Nullabor, Western AustraliaMy Profile

 7. Jennifer schreef:

  All great suggestions. We truly do need to step away from the computer and tv to recharge. And what better way than laughing with your friends over a game of Cards Against Humanity? It’s so dirty it’s hysterical and I love it. Stepping away and doing things that have nothing to do with your blog or your work is what everyone needs in order to recharge their passion and creativity. Great post.
  Jennifer onlangs geplaatst…All The Atoms In The UniverseMy Profile

 8. Leslie schreef:

  It’s been awhile since I’ve been offline now that I think about it. I want to start a bullet journal, I get overwhelmed trying to figure out how to design it, hah. Cards against humanity is awesome! I haven’t played in awhile but it’s definitely a fav.
  Leslie onlangs geplaatst…The Fear ListMy Profile

 9. Carolin schreef:

  My two favorites: Baking a pie and puzzling. I love doing both so much. It not only makes me happy, but it totally relaxes me.
  Carolin onlangs geplaatst…Welcome to the book club!My Profile

 10. Echt helemaal offline ga ik eigenlijk nooit. Ik zou dat denk ik echt wel moeilijk vinden. Je hebt me wel gigantisch veel zin gegeven in puzzelen, hahaha! Maar als ik er eentje koop, leg ik dat waarschijnlijk wel weer vast op Instagram Stories, oeps!
  Sam – singlereadytomingleblog onlangs geplaatst…Nightmare knight strikes againMy Profile

 11. Laetitia schreef:

  Leuke ideeën!! Op zich heb ik ben ik thuis al heel veel offline, in de zin dat ik nog nauwelijks tv kijk (dit weekend daarom ook mijn tv-abonnement opgezegd!) en vooral veel lees, maar…. ik kijk ondertussen wel om de haverklap op mijn telefoon heb ik gemerkt. Echt belachelijk veel. Dus mijn grootste uitdaging wordt om gewoon mijn telefoon in de la te mikken als ik thuis ben. Bullet journaling wil ik ook gaan doen! Puzzelen vind ik ook leuk, maar niet in mijn eentje. Mijn ouders hebben standaard een puzzel op tafel liggen, dan werkt heel goed want het blijkt onweerstaanbaar zo’n puzzel, zit je zo een uurtje met elkaar te prutsen en kletsen aan tafel in plaats van communicatieloos voor de tv.
  Laetitia onlangs geplaatst…Slaapverslaving: altijd moe tussen de orenMy Profile

 12. April Kitchens schreef:

  Bullet journaling is so popular now, it makes me want to try it lol. I’ve seen people play cards against humanity, i’d like to try it one day.
  April Kitchens onlangs geplaatst…7 Easy Steps To Get Started With HomeschoolingMy Profile

 13. Shari E schreef:

  Great ideas! Board games are another good option for off-line fun – especially if you have kids!
  Shari E onlangs geplaatst…When You Find Captions At The AirportMy Profile

 14. Nikita schreef:

  Vroeger -voor mijn iPhone kapotging- lag mijn mobieltje altijd in de buurt. Nu heb ik na een maand of twee terug een smartphone, maar ik merk dat ik hem na school makkelijker aan de oplader leg en hem met rust laat. Dat geldt ook voor de sociale media op mijn iPad. Ik lees veel vaker of ga tekenen. Het voelt fijner zo ook.
  Nikita onlangs geplaatst…Hoe ik die winterdip wil ‘tackelen’My Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge