5 favorite books 2017

5 mooie boeken die ik dit jaar las | YA + chicklit (& non-fictie)

December is dé maand van lijstjes, de maand van terugkijken en vooral ook de maand waarin we allemaal vooruitkijken. Ik ben daar best gevoelig voor en doe dus van harte mee. Ik kijk liever vooruit dan dat ik terugkijk, maar al met al heb ik geen slecht jaar gehad. En daar mag ook heus aandacht aan besteed worden. Maar ik begin met iets luchtigs en simpels: boeken. Want ja, dit jaar stond voor mij ook in het teken van meer lezen. Heb ik dat gedaan? Jep. En wat vond ik ervan? Vertel ik je nu. Graag gedaan.

Al jaaaaaren roep ik: ‘Ik moet écht eens meer gaan lezen’. En jarenlang deed ik het pertinent niet. Ik las zo’n drie tot vier boeken per jaar en dat gebeurde met name in de zomer. Zonde, vond ik. Want lezen is zo leuk. Ik heb een kast vol met boeken die gelezen moeten worden en boekenwinkels liggen vol met boeken die ik graag wil hebben. Begin 2017 besloot ik er werk van te maken. Ik stelde zelfs een doel: lees 25 boeken.

Let’s do this!

Ik begon het jaar vol met frisse moed en had binnen twee weken twee boeken verslonden. Dat was best snel voor mijn doen. Daarna verslonsde ik een beetje dankzij mijn blog, maar sinds de vakantie in Gran Canaria ben ik weer ‘back on track’. De teller staat momenteel op 19 van de 25. Dat betekent dat ik nog zes boeken moet lezen. Geeeen idee of het me gaat lukken. Maar ik wil wel heel graag. Onmogelijk is het in ieder geval niet. Maar goed, ik wijk weer eens enorm af van waar het omgaat: de terugblik. Ik houd van chicklit en van young adult literatuur, dus daar heb ik de boeken ook dit jaar op uitgezocht. Van welke boeken heb ik dit jaar echt genoten? Overigens, gaat dit niet per se over boeken die dit jaar zijn uitgekomen. Dat je ’t even weet.

Tatiana de Rosnay – Haar naam was Sarah/Sarah’s key

Met stip op één. Ik snap gewoon niet waarom ik dit boek niet eerder uit de kast heb gehaald. Hij stond er zeker al enkele jaren, maar had in mijn hoofd gehaald dat het niet ‘mijn type’ boek zou zijn. Geen idee waarom. Alsof ik zo’n oppervlakkige tut ben die niets wil weten van de geschiedenis. Nou ja, niet dus.

Wat een mooi boek! Ik heb ‘m in twee dagen uitgelezen en moest zelfs nog een traantje wegpinken op het eind. Het verhaal gaat om twee karakters. Een Frans meisje dat haar broertje noodgedwongen thuis moet achterlaten als ze in de zomer van 1942 wordt gehaald door de Franse politie. En een volwassen vrouw in het heden die de opdracht krijgt om die zomer van 1942 te onderzoeken. Haar onderzoek leidt ertoe dat zij de hele geschiedenis van het meisje wil achterhalen. Zo mooi gedaan! (Niet echt young adult of simpele chick lit. Maar…iets diepere vrouwenliteratuur (klinkt wat luxer zo he?)

Jill Mansell – Ik zie je op het strand/Meet me at beachcomber bay

Een lekker simpel chicklit boek. Niets meer, niets minder. Maar ik was wel vanaf bladzijde één gegrepen door het verhaal. Gewoon, omdat het lekker weg las en het je hoofd helemaal leegmaakt. Ik ben sowieso wel fan van Jill Mansells’ boeken, maar had er al tijden geen meer gelezen. Het is echt een boek waar je vrolijk wordt en die je eigenlijk op het strand moet lezen. Misschien voor een volgende vakantie?

Waar gaat het over? Op de achterflap is het volgende te lezen (vrij vertaald vanuit het Engels): Clemency houdt van een man die niet van haar kan zijn. Ze betrekt een vriend erbij die haar helpt haar gevoelens verborgen te houden. Maar al snel loopt alles door elkaar.

Ronan is een echte ‘ladies man’, maar dit keer wil het maar niet lukken. Als hij nou kon doen alsof die ene nacht nooit was gebeurd…

Belle lijkt het perfecte vriendje te hebben, maar er klopt iets niet. En op een gegeven moment komen daar de openbaringen.

Nou, hoe chicklit wil je het hebben?

favorite books 2017

Nicola Yoon – Alles wat je lief is/Everything, everything

Een écht young adult boek. Maar daar is helemaal niets mis mee. Een lief en romantisch verhaal met een enorme plot twist op het einde. Je kunt het misschien een beetje zien aankomen als je je best doen, maar de rest van het verhaal zit zo goed in elkaar dat je er zo overheen leest.

Het zit zo. Het gaat over een zeventienjarig meisje (bijna achttien) en ze is allergisch voor alles. Eigenlijk is ze allergisch voor de wereld. Ze mag ook niemand aanraken, behalve haar moeder en haar lieve verzorger. Eigenlijk vind ze het ook niet erg dat ze dag in dag uit in haar gesteriliseerde huis zit, want ze heeft haar boeken. Dan ineens komt er een nieuwe jongen naast haar wonen en verandert alles…

Cecelia Ahern – Het boek van morgen/The book of tomorrow

Ik begon een beetje met een nou-dan-deze-maar-instelling. Maar The book of tomorrow/Het boek van morgen is zo’n heerlijk boek. Ik stond er op vakantie zelfs eerder voor op om er weer aan te mogen beginnen. Het is weer zo’n chicklit (maar ook een beetje YA) boek, maar prima te doen voor een volwassen vrouw van dertig plus. Vind ik. En als ik dat vind, dan is dat zo. Punt uit.

Nadat haar vader is overleden, verhuist Tamara Goodwin samen met haar moeder naar haar oom en tante. In haar vorige leven mét levende vader was ze stinkend rijk. Nu hij dood is blijken ze helemaal geen geld meer te hebben. En dat is op het begin heel lastig voor Tamara. Ze heeft geen geld om iets te doen in dat hol waar ze nu woont en al haar vrienden wonen te ver weg. Op een dag vindt ze een boek. Een blanco boek dat ervoor zorgt dat haar leven met zeker 180 (360 klopt eigenlijk niet he?) graden draait. Het is echt een boek vol met humor, spanning en onverwachte wendingen.

Lindsey Kelk – Ik hou van New York/I heart New York

Het tweede boek dat ik in 2017 las. Op aanraden van vriendinnetjes, want het zou mijn zin in bloggen nóg groter maken. Ik zat toen middenin het opstartproces dus dat zag ik wel zitten. En inderdaad: je krijgt er helemaal zin van om te schrijven én het is gewoon een leuk verhaal. Simpel, soms een beetje verdrietig, maar vooral makkelijk te lezen. Lindsey Kelk heeft zes boeken geschreven in deze reeks, maar ik ben bij drie blijven steken (geen reden).

Ik las trouwens ook nog wat zelfhulpboeken. Maar daarover hoef ik jou helemaal niets meer te vertellen, want al die boeken hebben een aparte review gekregen (wat een special snowflakes zijn het ook). Ben je van plan om zelfhulpboeken te gaan lezen en wil je weten wat je wel en vooral niet moet lezen? : aanrader als je op zoek bent naar iets meer geluk in je leven.

Het jaar dat ik mijn eerste zelfhulpboeken las

The Happiness Project: aanrader als je op zoek bent naar iets meer geluk in je leven.

The Life-Changing Magic of Not Giving a F*ck: aanrader als je van veel f*cks in een boek houdt.

The Subtle Art of Not Giving a F*ck: aanrader als je van concreet, duidelijk en realistische houdt.

 (Ok, voor mijn gevoel had ik veel meer reviews geschreven en is dit een kleine anticlimax. Maar goed, dat is dan maar zo.)

Wat was jouw favoriete boek van 2017 (die niet per se in 2017 geschreven is)?

*Dit artikel bevat affiliate links. Gewoon, omdat dit het aangewezen artikel is om ze éindelijk eens te gebruiken. Zonde om je overal aan te melden en er niets mee te doen. En het kost jou niets ;-).

Article by Johanne

Hi, my name is Johanne. I'm almost 32 years old and I keep thinking about what I really want in life. A quarter life crisis, if you will. On my blog, you'll read more about the dilemma's where us (twenty-year-olds and) thirty-year-olds think about, about lifestyle en probably also about my cat.

This Article Has 43 Comments
 1. Michelle schreef:

  Drie van die boeken heb ik gelezen; haar naam was Sarah, ik zie je op het strand en het boek van morgen. Alle drie prachtige of leuke boeken! Boeken van Lindsey Kelk wil ik heel graag lezen! (Volgens mij heb je daar wel eens over geschreven)
  Michelle onlangs geplaatst…Boekentips #3My Profile

 2. Romy schreef:

  Wat goed dat je het lezen dit jaar echt hebt opgepakt! Ik wil dat in 2018 eens écht gaan doen! Mooie boeken heb je gelezen. Vooral naar ‘Haar naam was Sarah’ maak je me nu wel heel nieuwsgierig. Maar eerst nog een paar zelfhulpboeken lezen die al lange tijd op mijn lijstje staan 🙂
  Romy onlangs geplaatst…Vaker Vrolijkheid #15: perforators, goed nieuws en het rijmvirusMy Profile

 3. Nu ik minder lees, blijf ik meestal wat weg van chicklits omdat ik altijd een aantal “must-reads” (nu ja, voor mij dan, niet per se wat iedereen gelezen moét hebben, haha) op mijn lijstje heb staan. Maar Jill Mansell en Sophie Kinsella blijf ik wel lezen, haha, die zijn zo leuk! 🙂
  Sam – singlereadytomingle onlangs geplaatst…Vijf kerstcadeaus die je beter niet kooptMy Profile

  • Johanne schreef:

   Ja, daar snap ik ook wel wat van. Bij mij was het zo dat toen ik minder las, ik meer moeite had met het inkomen in boeken, en dus begon ik altijd met de wat makkelijker (en dus vaak chick lit) boeken.

 4. Darina schreef:

  Haar naam was Sarah vond ik echt een indrukwekkend boek. Mijn favoriete boek van 2017 was Een dame in Parijs geschreven door Alyson Richman. Echt een aanrader.
  Darina onlangs geplaatst…15 Tips Om Je Meer Te Focussen op SelfcareMy Profile

 5. Shirley schreef:

  Bedankt voor het delen van je tips. Ik heb sinds drie jaar het lezen weer opgepakt. De boeken die ik van dit jaar kan aanraden, zijn Het smelt van Lize Spit en Als ik later dood ben van Ilse Ruijters. De young adult boeken van Colleen Hoover zijn ook favoriet bij mij.
  Shirley onlangs geplaatst…Hoe plant een control freak een reis?My Profile

 6. Lilian schreef:

  Leuk om te lezen. Jill Manson lees ik vaak als ik teveel serieuze heb gelezen, dat relativeert zo lekker 😉

  Ik denk dat ik De Tijdparadox het mooiste boek vond. Dat gaat erover hoe je in het leven staat: ben je veel bezig met het verleden, het heden of de toekomst? Ik vond het vooral interessant omdat ik nu andere mensen wat beter begrijp, het is geschreven door psychologen.
  Lilian onlangs geplaatst…Minimalisme: Zo raak je je boeken kwijtMy Profile

  • Johanne schreef:

   Haha, ja dat doe ik ook weleens. Na een zwaar boek ff een feel good boekje tussendoor.

   Hmm, klinkt heel interessant. Misschien ook wel wat voor mij.

 7. Shelby schreef:

  yay can’t wait to read everything, everything and I heart New York!
  The Fernweh Wolf / Travel & Lifestyle Blog
  xx

 8. Rae schreef:

  I’m excited to pick these up! Thanks for sharing

  Rae | Mindful Rambles

 9. Holly schreef:

  Like you I recently started my blog and have been reading more tutorials than “books”. Thanks for the great suggestions, I wrote them down for my 2018 read list!

 10. Jordan schreef:

  Thank you for this list!! The first two sound super interesting to me. I’m going to look them up now 🙂
  Jordan onlangs geplaatst…Dear God: Where Are You?My Profile

 11. Seppy schreef:

  I’m always looking for book recommendations so I’m looking forward to reading some of these!

  http://www.elleisforlove.com
  Seppy onlangs geplaatst…{ A Simple Guide on How to Not Give a F*ck }My Profile

 12. Kate K. schreef:

  I haven’t read any of these, but I’ve heard so many good things about Everything, Everything and haven’t had the twist spoiled for me yet, so I’ll have to add it to my tbr list!
  Kate K. onlangs geplaatst…2017 | Favorite BooksMy Profile

 13. Kristen Jones schreef:

  I’ll be honest, I’m horrible when it comes to reading, but I did almost finish a few self-help books haha!

 14. ShootingStarsMag schreef:

  I’ve only read The Happiness Project from your list, but I feel like that one deserves a re-read…and Happier at Home. I just love Gretchen Rubin.

  -Lauren
  ShootingStarsMag onlangs geplaatst…DIY Baby Shower Clothespin Wreath (adjust for other occasions)My Profile

 15. Leslie schreef:

  I didn’t get to mark off as many books as I wanted to this year. I was talking to a girl at work who was thinking about starting a book club. I will have to give mention to a few of these.
  Leslie onlangs geplaatst…Chinese Lantern FestivalMy Profile

 16. Becky schreef:

  I’m with you on “The Subtle Art” – I wasn’t impressed. I just finished reading a YA book, Turtles all the Way Down by John Green. I enjoyed it.
  Becky onlangs geplaatst…Disney Treasures subscription box: Snowflake MountainMy Profile

 17. Trish schreef:

  It looks like we have very similar reading tastes! I have not read Sarah’s Key but several friends have recommended it. It looks like the type of novel I really enjoy.
  Trish onlangs geplaatst…Happy Holidays!My Profile

 18. Julia schreef:

  You are funny 🙂 Thanks for these reviews – I, too, loved Sarah’s Key and realized that I, too, am not a superficial a-hole who doesn’t like history. I totally do! If you loved that you may also love The Nightengale, by Kristen Hannah –
  another WWII era story of a girl. Enjoy!

 19. Laetitia schreef:

  Leuke lijst en leuke manier om zo eens terug te kijken op het jaar! Ik ken niet alle titels die je noemt dus ik heb mooi wat om aan mijn eigen Goodreads challenge van volgend jaar toe te voegen. Behalve Sarah’s Key, ik heb de film gezien (waarom weet ik niet, want ik kijk niet graag drama’s en zeker niet over de oorlog) en ik was er kapot van. Het is een prachtig en intens verhaal maar ik kan daar gewoon niet tegen.
  Geïnspireerd door je lijstje heb ik mijn Goodreads er ook maar eens bijgepakt en ik moest eigenlijk wel lachen. Ik ben nogal eclectisch aangelegd als ik zo terugkijk én ik heb bijna geen enkel boek gelezen van het lijstje dat ik aan het begin van het jaar gemaakt hebt. De boeken die me het meest aanspraken die misschien ook wel iets zijn voor jou:
  Miracle on Regent Street – Ali Harris (speelt zich af in een Londons warenhuis rond Kersttijd, genieten!)
  The storied life of AJ Fikry – Gabrielle Zevin
  Dear Mr Knightley – Katherine Reay (ben ik nog in bezig, tot nu toe heerlijk! je moet wel van jane austen referenties houden overigens)
  Laetitia onlangs geplaatst…Steeds leuker: schrap de ellende en ontdek de korte route naar een leuker leven {boekrecensie}My Profile

  • Laetitia schreef:

   Oh vergeet nog wat, als je van YA dan beveel ik je met klem aan om Holes van Louis Sachar te lezen en de boeken van Kevin Brooks (Martyn Pig en Lucas bijvoorbeeld).

  • Johanne schreef:

   Jeeej, tippss! Superleuk, dankjewel! En ik ben niet eclectisch aangelegd, maar kan mijn boekeplanning echt niet vastleggen. Ik pak een boek puur op basis van mijn gevole op dat moment.

 20. Johanna schreef:

  Lezen rules!
  Ik hou mijn leeslijst bij via Goodreads, daar kan je jezelf in het begin van het jaar een doelstelling geven. Dit jaar was dat 20 boeken en ik heb er 24 gelezen! Dus volgend jaar zeg ik: 25 🙂
  ik hou daar ook mijn reviews bij en met eindejaar blog ik wat ik de beste boeken vond 🙂
  Johanna onlangs geplaatst…Luisterboeken van Storytel: de proef op de somMy Profile

 21. Johanne schreef:

  Haha, idd. Lezen is heeerlijk. Netjes dat je zoveel hebt gelezen dit jaar. Mijn doel was 25, maar ik ben er nog niet. Zit nu op 21,5. Bijjjna! Leuk, ik ga je blog ff in de gaten houden.

 22. Mevrouw Marloes schreef:

  Ik ken er maar eentje en dat is Everything, Everything. Toen ik de film zag, kwam het verhaal me zo bekend voor. Heb het boek blijkbaar een paar jaar geleden gelezen, haha! Ook If I Stay kwam me zo bekend voor toen ik de film in de bioscoop zag. Het lijkt wel alsof alle boeken die ik ooit heb gelezen worden verfilmd!

  Vanaf 1 januari wil ik per jaar gaan bijhouden wat ik lees, want dat onthoud ik nooit.
  Een boek dat ik dit jaar heb gelezen en bijzonder vond, is Marcelo en de echte wereld. Dit boek heb ik voor m’n studie moeten lezen en ging over een jongen met autisme.
  Mevrouw Marloes onlangs geplaatst…Mijn (foute) kersttruiencollectieMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge