Smartphone spelletjes

Verveel je je écht E-NORM? 5 smartphone-spelletjes om de tijd te doden

[:nl]Joe, ik mag dan wel 32 zijn. Maar volwassen ben ik nog lang niet. Ik kan huilen als een klein kind. Lachen alsof ik geen zorg in de wereld heb. En pruilen zoals je nog nooit iemand hebt zien pruilen. Wat ik ook heel goed kan is ontspannen door spelletje te spelen op mijn telefoon of tablet. Het is heel dubbel. Enerzijds vind ik het enorme tijdverspilling en denk ik best vaak: heb je niet betere dingen te doen? (Antwoord: ja.) Maar aan de andere kant merk ik ook hoeveel een spelletje met mijn hoofd doet. Precies wat ik soms nodig heb: het zorgt voor leegte. Even helemaal niets. Kun jij dat soms ook best gebruiken en speel je ook weleens een spelletje op je telefoon? Ik ben zo sportief geweest om mijn favoriete spelletjes voor je neer te pennen. smartphone spelletjes

Zeg je millennial, zeg je smartphoneverslaving. Ik schaam me er een beetje voor, maar ook ik heb problemen met mijn telefoon. Ik kan maar moeilijk loslaten wat daarop gebeurt en check dan ook regelmatig mijn Instagram, Facebook en Twitter. En ja, ik gebruik mijn telefoon ook als agenda, notitieblok, winkel en ik heb apps om hardlopen leuker te maken en te mediteren. Soms doe ik ook wel een beetje aan adulting. Soms. En als ik eeeeecht ontspanning en totale leegte in mijn hoofd nodig heb, dan speel ik spelletjes. Of als ik me verveel. Maar dat gebeurt me niet heel vaak. Ja, in het vliegtuig.

Anti-verveeltip 1: Homescapes

Smartphone spelletjes

Homescapes is mijn favoriete spelletje van dit moment. Zoals ik al eerder eens tussen neus en lippen door zei: het is net CandyCrush, maar dan anders. Dus je hoeft je er niet voor te schamen, vind ik. Het leuke aan Homescapes is dat je ook een verhaal volgt en het huis van de hoofdrolspelers mag inrichten. Ik ben zo’n Sims fangirl dat ik inrichten hoe dan ook geweldig vind. Hekstek (#) never grow up.

Je hebt de optie om in-game aankopen te doen, maar die aankopen zijn niet nodig om vooruit te komen.

Anti-verveeltip 2: MyCafé

Nog zoiets. Ik vind het superleuk om eettentjes en weet ik het wat in te richten en te laten groeien. Ooit, in een ver verleden, had ik het idee om de 50’s diner in Nederland te introduceren, maar zag er later toch vanaf. Iets met doei sociaal leven, doei ritme en een algehele doei. Overigens is de naam die ik destijds heb bedacht later wel door een andere restaurant in gebruik genomen. Hebben ze m’n businessplan soms ingezien? Misschien wel. Burgermeester in Amsterdam was er in ieder geval nog niet toen ik in hetzelfde jaar met de naam kwam. *pochpochpoch*

Lang verhaal weer, zeg. Nuja, MyCafé gaat dus om het opbouwen van een restaurant. Je begint heel klein en met een paar karakters en kunt uitgroeien tot een groot en succesvol café met allerlei klanten die je leert kennen en jou opdrachten geven. Het is wel een langzaam spel als je er geen geld aan uitgeeft. Maar je hoeft er geen geld aan uit te geven. En de karakters maken ook grapjes, soms. Vind ik kek. 

Anti-verveeltip 3: CodyCross

Een soort van versimpelde versie van een kruiswoordpuzzel. Het is wel Engelstalig, dus je Engels moet een beetje op niveau zijn. Ja, dit is een spelletje waarvoor je je hersenen nog wel moet gebruiken. Maar op een leuke manier. En lekker creatief. Ik merk dat het spelen van CodyCross mijn Engelse vocabulaire iets vergroot en dat is voor mij wel handig aangezien ik ook in het Engels blog.

En dan nog: de puzzels zijn erg leuk om te doen. Het spel speelt goed in op de actualiteiten en is dus niet stijf zoals je bijvoorbeeld in NRC, het Dagblad van het Noorden of weet ik het waar ziet.

Anti-verveeltip 4: De Sims FreePlay

Ha. Zeg je tiener-Johanne, zeg je The Sims. Ik heb dat spel PLATGESPEELD. Baal er dan ook zo van dat mijn laptop niet goed genoeg is om Sims 4 op te spelen. Het lijkt me zo’n verschrikkelijk leuk spel. Soms speel ik stiekem nog de allereerste versie met alle uitbreidingen. Ook heel snoezig.

Maar goed, om het verlies van The Sims 4 te verwerken, heb ik de FreePlay variant op mijn telefoon en laptop staan. Het is geen snel spel, dus je moet wel geduld hebben. Maar soms is het leuk om te spelen. Huisje inrichten. Relatie kapotmaken. Jeweetwel. Of je iemand kunt laten doodgaan in het zwembad weet ik niet. Heb nog geen zwembad.

Anti-verveeltip 5: Pearls Peril

Speelde jij ook altijd van die zoekspelletjes (met verborgen voorwerpen dus)? Ik dus wel. Heerlijk vind ik dat. Geef mij een leuk verhaal en ik ben verloren. Wat ik met zoekspelletjes bedoel is dat je een situatie krijgt waarin je letterlijk voorwerpen moet zoeken. Doe je dat snel, krijg je extra punten. Doe je dat niet snel genoeg, dan zijn er geen gevolgen. Dan ben je gewoon sloom. Ik zou zeggen, probeer het eens, ondanks mijn vage uitleg.

En het mooie is: ze zijn allemaal beschikbaar op Android- en iOS-toestellen! Feest. Mocht je geen van beiden hebben: euhm, geen idee wat je dan mot.

Speel jij wel eens spelletjes op je telefoon of tablet? En heb je nog tips? #werkontwijkendgedrag

Article by Johanne

Hi, ik ben Johanne! Ik ben 35 jaar en moeder van een eeneiige tweeling. Axel en James zijn mijn licht en leven, maar ik ben natuurlijk meer dan alleen mama: ik hou van werken, bloggen, lezen, schrijven en heel af en toe sociaal doen. Hoe hou ik al die ballen in de lucht? Vaker niet dan wel, maar hey, soms gaat het ook goed!

This Article Has 4 Comments
 1. Evelyne schreef:

  Hier een game-player 🙂 Maar dan op Facebook. Ik speel Marketland (een winkel opbouwen), Caféland (een restaurant opbouwen) en Supercity (een stad opbouwen). Heerlijk 😉 Op mijn Smartphone speel ik 2 woordspelletjes, om de tijd onderweg te doden 😉 Ik speel Woordsnack en Woord Kruis.

  • Johanne schreef:

   Leuk! Vroeger (naja, wat is vroeger, haha) ook heel veel op Facebook gespeeld. Marketland klinkt ook superleuk. Eigenijk, die andere twee ook wel. Ik ga ze eens opzoeken. Tnx voor de tips.

 2. Irene schreef:

  Aaah yes! Ik ben ook zo’n smartphonegamer. Haha 😀 Ik speel vooral veel Tripletown. Ik heb de volledige versie zelfs gekocht omdat je anders gebonden bent aan een soort van levens waardoor je niet altijd kan doorspelen. Die Pearls Peril lijkt me super tof. Ga ik eens bekijken! 😀
  Ik heb ook een tijd een woordzoekspel gedaan dat je een aantal letters krijgt en dan woorden moet maken, maar dat was ik snel moe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *