Five tips to deal with change when you're inflexible

Vijf tips om als inflexibel persoon om te gaan met verandering

Onlangs schreef ik al over verandering en hoe moeilijk het wel niet is. Moeilijk, en tegelijkertijd ook nodig. Maar hoe noodzakelijk het ook is, voor iemand met de flexibiliteit van een stuk opgedroogd beton is dat moeilijk te accepteren. Hoe gaat iemand met een afkeer van veranderingen hiermee om? Nu spreek ik natuurlijk enkel uit eigen ervaring. Maar gezien de laatste tijd denk ik dat ik nu toch wel genoeg met veranderingen heb moeten omgaan om hier iets over te zeggen. Dit zijn vijf tips om als veranderings-hater toch om te gaan met – ja hoor- verandering.

Tip 1: Neem de tijd

Je, en vooral jij als inflexibel persoon, kunt niet binnen een dag besluiten dat je die ene aankomende verandering accepteert. Daar gaat tijd overheen. Natuurlijk zeg je eerst nee. Want ja zeggen is doodeng. Forceer dan ook niets en neem de tijd om de aanstaande verandering te accepteren. Pas dan kun je een volgende stap nemen.

Tip 2: Praat erover

Problemen kun je vast zonder problemen in je eentje oplossen. Maar is het niet veel beter om het samen te doen? Of om er in ieder geval over te praten? Door te praten start je een dialoog en worden de voor en tegens je ineens heel veel duidelijker. En wie weet, straks ben je ineens helemaal voor verandering. Angsten uitspreken is moeilijk, maar het kan ook deuren openen. Wees niet bang om kwetsbaar te zijn. Soms is dat gewoon nodig. Vergeet niet, en volgens mij heb ik dit nu al te vaak gezegd, je bent maar gewoon een mens.

Tip 3: Heb een paniekaanval tussendoor

Echt, het is allemaal niet zo makkelijk als het lijkt. Op het ene moment denk je de doorslaggevende beslissing te hebben gemaakt en het volgende moment ben je weer terug bij af. Dat is wat verandering met je doet. Ja, nee, ja, nee, ja, nee, ja, nee. Eindeloos. Ik schrijf dit nu dus ook wel heel mooi, maar ik spring nog steeds van het ene extreme in het andere.

Tip 4: Kalmeer jezelf

Na je paniekaanval is het tijd om alles nogmaals op een rijtje te zetten. Maak na je praatsessies, je denksessies en je paniekaanval een lijstje. Schrijf op waarom deze verandering zo goed voor jou is. Maar schrijf ook op waarom je denkt dat het niet zo is. Een mooi en heel simpel voor- en tegenlijstje. Dat kan zo effectief zijn soms, als je duidelijk op papier hebt staan hoe het er precies voor staat. Maar onthoud, er zijn genoeg dingen die je pas komt te weten als je de stap neemt. Als je durft voor die verandering te gaan. En sommige veranderingen zijn onvermijdelijk, dat weet ik. Focus dan vooral op het positieve op je lijst. Want dat gaat je er doorheen slepen.

Tip 5: ‘Gewoon’ doen

Wederom, gemakkelijker gezegd dan gedaan. Zoals met zo veel dingen. Bijna niets in het leven doe je ‘gewoon’ even, zo ook niet veranderingen meemaken. Maar uiteindelijk is in het diepe springen het beste dat je kunt doen. Ja, dat is doodeng. Ja, dat brengt alleen maar meer onzekerheid met zich mee. Maar weet je wat er ook gebeurt? Je leert. Je leert dat de verandering goed voor je is of je leert juist het tegenovergestelde.

Doemdenken

Ik ben een echte doemdenker en ben dan ook als de dood voor ‘wat als…’. Want inderdaad: wat als je juist de verkeerde kant opgaat? Dat gebeurt. En dat is superkut. Maar aan de andere kant leer je daar ook van en kun je vaak ook wel weer terug. Natuurlijk is het niet gemakkelijker om bijvoorbeeld van een vaste baan naar freelancer te gaan. Maar je kunt altijd weer terug. Natuurlijk is het niet gemakkelijk om van Groningen naar Maastricht te verhuizen. Maar ook dan kun je altijd weer terug. Dat kost geld, tijd en verspilde moeite, maar toch. Het kan wel. En houd dat vooral in gedachten. Al brengt het misschien zo veel meer gezeik met zich mee, je hebt altijd opties.

Vind wat je zoekt

En zo gaat het ook de andere kant op. Verandering kan juist datgene brengen waar jij naar op zoek bent. Ik heb vaak genoeg in mijn leven het gevoel gehad dat ik iets miste. Of dat ik iets wilde, maar ik wist niet wat. Soms door net dat ene te veranderen, vind je wat je zoekt. Ik spring ook in het diepe en ik vind het doodeng.

Omdat we gaan verhuizen, word ik freelancer. Ik blijf bij mijn huidige werkgever, maar ga er als freelancer in dienst. Dat brengt wat meer flexibiliteit met zich mee, zoals thuiswerken, mijn eigen tijden bepalen en andere opdrachtgevers binnenhalen. Maar wat nou als ik het verschrikkelijk vind? Wat nou als het niet werkt? Ik heb mijn angsten uitgesproken en mijn werkgever zei: ‘Als het je niet bevalt, kun je altijd weer terug in loondienst.’ Dus. Spreek je angsten uit, want dan is er vast wel iemand die je kan helpen.

Welke remedie redt jou als jij met verandering om moet gaan?

Article by Johanne

Hi, my name is Johanne. I'm almost 32 years old and I keep thinking about what I really want in life. A quarter life crisis, if you will. On my blog, you'll read more about the dilemma's where us (twenty-year-olds and) thirty-year-olds think about, about lifestyle en probably also about my cat.

This Article Has 39 Comments
 1. Romy schreef:

  Wat een mooi artikel en helemaal waar! Verandering is ook supereng, maar juist daarom kun je het soms beter in stapjes doen, er anderen bij betrekken en steeds voor jezelf op een rijtje zetten wat de verandering je gaat brengen. Heel spannend dat je straks gaat freelancen! Maar het komt vast goed en, zo niet, dan kun je het inderdaad altijd nog terugdraaien.
  Romy onlangs geplaatst…Zomaar wat producten die mij blij makenMy Profile

  • Johanne schreef:

   Dankjewel! 😀 Stapsgewijs is inderdaad beter, vooral als je bang bent voor verandering. Maar soms moet je het ook gewoon proberen, dan kun je in ieder geval je kaders een beetje verschuiven. Hoop ik. Denk ik. Ben heel benieuwd hoe het straks gaat!

 2. Kiki Multem schreef:

  Mooi beschreven!

 3. femketje schreef:

  Goed geschreven artikel! Ik kan op zich redelijk flexibel zijn en met veranderingen omgaan, maar de man des huizes totaal niet :’)
  femketje onlangs geplaatst…Nails – Neon Aztec.My Profile

  • Johanne schreef:

   Dankjewel! Haha, bij ons is het juist andersom. Ik ben slecht met verandering en mijn vriend hopt zonder na te denken van het ene in het andere.

 4. Krystle schreef:

  Ik houd ook niet echt van verandering. Denk vaak ‘Wat als .
  Je angsten uitspreken is heel goed!
  Krystle onlangs geplaatst…Een goede afloopMy Profile

 5. Nicole Orriëns schreef:

  Ik houd mezelf altijd voor: ‘Alles went,’ en ik weet uit ervaring dat dit ook echt zo is. Dus als ik baal van een verandering dan weet ik dat het een kwestie van tijd en geduld is en dan is het oké.
  Nicole Orriëns onlangs geplaatst…Buitenspeelgoed waar je als moeder ook wat aan hebt!My Profile

 6. Goede en fijne tips! Ik vind mijzelf niet per se inflexibel, maar ik houd wel enorm van plannen en als dat niet kan, word ik wel een beetje gek, haha.
  Susan | susanblogt onlangs geplaatst…NETFLIX AANRADERS & AFRADERS #1My Profile

 7. Cindy Reyns schreef:

  Als er een verandering komt en ik kan er echt niet mee om dan word ik gewoon even heel goed kwaad. Met roepen, tieren, boos zijn en vloeken en dan is het over. Dan adem ik in en uit en ga ervoor. Sinds ik moeder ben kan ik ook veel beter tegen veranderingen omdat je geen keus hebt.
  Cindy Reyns onlangs geplaatst…Lederen wegloopbandje van atelier FerynMy Profile

  • Johanne schreef:

   Grappig, ik hoor wel vaker dat zodra je moeder bent, dit soort dingen veranderen. En kwaad worden kan ik me ook wel wat bij voorstellen hoor! Gewoon even alles eruit laten en dan weer verder. Het is het proberen waard 😉

 8. Sanne schreef:

  Dank je voor je tips! Ik zal ze niet direct voor mezelf gebruiken, maar vind ze wel heel handig om in te zetten voor een aantal coachees waar ik mee werk.

 9. Laetitia schreef:

  Tip 3 en 5 zijn denk ik cruciaal. Sta jezelf toe dat je emoties en hersenspinsels even de overhand nemen. Het moet eruit! Altijd maar flink zijn kan je opbreken. En voorbereiden en nadenken is belangrijk maar op een gegeven moment moet je gewoon diep ademhalen en gaan met die banaan anders gebeurt er nooit wat. Je kunt nooit alles uitdenken en voorzien immers. Hier heb ik zelf heel lang over gedaan om dat te beseffen en ik vind t nog steeds heel moeilijk (eng!) om toe te passen. Met als gevolg dat ik veel mooie kansen heb laten liggen. Dat wil ik niet langer. En wat blijkt, vaak is het allemaal minder eng dan je verwachtte. Men lijdt het meest door het lijden dat men vreest, zegt mijn moeder altijd.

  • Johanne schreef:

   Mooi, ik vind drie en vijf ook de meest belangrijke. Want inderdaad, als je altijd maar probeert een facade (want dat is het stiekem) op te houden, ga je kapot. Fijn dat je in ieder geval tot het inzicht bent gekomen wat je wil en vooral wat je niet wil. Knap! En herkenbaar trouwens, kansen laten liggen… Stom he? Je mams heeft helemaal gelijk. Waarom zijn anderen toch zoveel wijzer dan wij? 😉

 10. Donna schreef:

  Ik vind verandering heel moeilijk, maar bij mij heeft het wat tijd nodig. Ik kan het ene moment helemaal in paniek raken en dan de dag erna denk ik, waar maakte ik me eigenlijk zo druk om?

 11. Danielle schreef:

  Mooi artikel, ik ben zelf het tegenovergestelde maar vind het wel goed om zoiets te lezen. Zo kan ik die kennis ook weer inzetten voor mensen waaraan ik merk dat ze verandering vervelend vinden.
  Danielle onlangs geplaatst…Wedding Wednesday: trouwvideo’sMy Profile

 12. Loes schreef:

  Poeh, dit artikel past echt te goed bij mij. Ik kan echt niet omgaan met verandering en ben een super erge doemdenker. Ik heb heel makkelijk de neiging in een negatieve spiraal terecht te komen, wat natuurlijk niet goed is. Hele fijne tips dit dus!
  Loes onlangs geplaatst…Review – Kruidvat Super Lash SerumMy Profile

  • Johanne schreef:

   Fijn dat je er wat aan hebt Loes! Erg he, ik heb ook die neiging hoor. Om helemaal vast te komen zitten in het negatieve en al het positieve van die verandering te vergeten…

 13. Kristin Cook schreef:

  Can can be so tough! I am not very good at handling it. But like you said, change can often bring about some amazing things in life.
  Kristin Cook onlangs geplaatst…An International Giveaway Just For You!My Profile

 14. Shirley schreef:

  Oh man, wat herkenbaar weer! Als het eenmaal zo ver is, wen ik redelijk snel aan een verandering, maar de aanloop ernaartoe… nope. Spannend dat je gaat freelancen, maar volgens mij komt dat wel goed met jou. Je schrijft hartstikke leuk. Wie weet opent het weer vele deuren met leuke dingen daarachter 🙂
  Shirley onlangs geplaatst…Huishoudelijke mededelingMy Profile

 15. Charel schreef:

  Hele fijne tips! Dankje!
  Charel onlangs geplaatst…Action | gezichtsreinigingsdoekjeMy Profile

 16. marleen schreef:

  Hahaha, ik doe dus altijd heel stoer alsof ik SUPER flexibel ben maar uiteindelijk word ik helemaal gek als er ook maar het kleinste dingetje verandert!
  Deze tips zijn heel goed, voor mij helpt het altijd om te visualiseren wat er nou eigenlijk kan gebeuren als er iets verandert 🙂
  marleen onlangs geplaatst…5x lekkere dip voor bij de chips & review Hoeksche ChipsMy Profile

  • Johanne schreef:

   Haha, grappig! Dat herken ik wel. Aan de oppervlakte lijkt het altijd alsof ik een koele kikker ben ‘oh, doe ik wel’, maar van binnen. En dat is inderdaad wel een goede, visualiseren. Zo heb je meteen alles op een rijtje wat er kan gebeuren en als je eenmaal het ergste hebt vastgesteld kun je ook denken: is dit het nou?

 17. Het krijgen van kinderen heeft me noodgedwongen wat flexibeler gemaakt, maar afgelopen week nog een flinke paniekaanval gehad om iets waar ik op dat moment niets aan kon veranderen, zo irritant (en dan ben ik ook nog een ugli crier…). Ik zou graag willen dat ik soms wat buigzamer zou zijn. Dank je voor de tips!
  Annika – Mrs. Marvelous onlangs geplaatst…ColourPop Blotted LipMy Profile

 18. Ali A schreef:

  Change is really hard for me, but I”ve gotten so much better. I just have to learn not to freak and think of it as a bad thing — sometimes it’s quite the opposite!

 19. Maaike schreef:

  Meteen al helemaal blij met mijn Facebook oproepje. Anders had ik deze leuke blog niet gezien! Ik vind dat je duidelijke punten aanhaalt. Top!
  Maaike onlangs geplaatst…Workshop Handlettering: echt een aanrader!My Profile

 20. Charel schreef:

  Fijn om te lezen, ik kan namelijk echt een freak zijn!
  Charel onlangs geplaatst…Scala Europe afslankleggingMy Profile

 21. Anne schreef:

  Weer erg leuk geschreven! Ik ben ook niet zo’n fan van veranderingen en bij mij werkt het heel goed om het meteen te benoemen als ik opzie tegen een verandering. Dan kan mijn omgeving ook wat meer rekening daarmee houden, en dat helpt dan ook weer 🙂
  Anne onlangs geplaatst…Werkt een lange afstandsrelatie, of werkt het niet?My Profile

 22. Saskia schreef:

  Mooi artikel! Ik kan heel flexibel zijn en daarin tegen ook weer niet. In mijn dagelijks leven niet, maar op mijn werk met de kids weer wel. heel gek. Ik ga proberen dit jaar dat stukje van werk toe te voegen aan mijn privé leven.

 23. […] Hebben jullie dat ook dat als je stress hebt, de inspiratie en motivatie voor het bloggen verdwijnt? In mijn laatste artikel voordat ik van de aardkloot verdween kon je al lezen hoe goed ik kan omgaan met stress en verandering. […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge