Five tips to deal with change when you're inflexible

[:nl]Vijf tips om als inflexibel persoon om te gaan met verandering[:en]Five tips to deal with change as an inflexible person[:]

[:nl]Onlangs schreef ik al over verandering en hoe moeilijk het wel niet is. Moeilijk, en tegelijkertijd ook nodig. Maar hoe noodzakelijk het ook is, voor iemand met de flexibiliteit van een stuk opgedroogd beton is dat moeilijk te accepteren. Hoe gaat iemand met een afkeer van veranderingen hiermee om? Nu spreek ik natuurlijk enkel uit eigen ervaring. Maar gezien de laatste tijd denk ik dat ik nu toch wel genoeg met veranderingen heb moeten omgaan om hier iets over te zeggen. Dit zijn vijf tips om als veranderings-hater toch om te gaan met – ja hoor- verandering.

Tip 1: Neem de tijd

Je, en vooral jij als inflexibel persoon, kunt niet binnen een dag besluiten dat je die ene aankomende verandering accepteert. Daar gaat tijd overheen. Natuurlijk zeg je eerst nee. Want ja zeggen is doodeng. Forceer dan ook niets en neem de tijd om de aanstaande verandering te accepteren. Pas dan kun je een volgende stap nemen.

Tip 2: Praat erover

Problemen kun je vast zonder problemen in je eentje oplossen. Maar is het niet veel beter om het samen te doen? Of om er in ieder geval over te praten? Door te praten start je een dialoog en worden de voor en tegens je ineens heel veel duidelijker. En wie weet, straks ben je ineens helemaal voor verandering. Angsten uitspreken is moeilijk, maar het kan ook deuren openen. Wees niet bang om kwetsbaar te zijn. Soms is dat gewoon nodig. Vergeet niet, en volgens mij heb ik dit nu al te vaak gezegd, je bent maar gewoon een mens.

Tip 3: Heb een paniekaanval tussendoor

Echt, het is allemaal niet zo makkelijk als het lijkt. Op het ene moment denk je de doorslaggevende beslissing te hebben gemaakt en het volgende moment ben je weer terug bij af. Dat is wat verandering met je doet. Ja, nee, ja, nee, ja, nee, ja, nee. Eindeloos. Ik schrijf dit nu dus ook wel heel mooi, maar ik spring nog steeds van het ene extreme in het andere.

Tip 4: Kalmeer jezelf

Na je paniekaanval is het tijd om alles nogmaals op een rijtje te zetten. Maak na je praatsessies, je denksessies en je paniekaanval een lijstje. Schrijf op waarom deze verandering zo goed voor jou is. Maar schrijf ook op waarom je denkt dat het niet zo is. Een mooi en heel simpel voor- en tegenlijstje. Dat kan zo effectief zijn soms, als je duidelijk op papier hebt staan hoe het er precies voor staat. Maar onthoud, er zijn genoeg dingen die je pas komt te weten als je de stap neemt. Als je durft voor die verandering te gaan. En sommige veranderingen zijn onvermijdelijk, dat weet ik. Focus dan vooral op het positieve op je lijst. Want dat gaat je er doorheen slepen.

Tip 5: ‘Gewoon’ doen

Wederom, gemakkelijker gezegd dan gedaan. Zoals met zo veel dingen. Bijna niets in het leven doe je ‘gewoon’ even, zo ook niet veranderingen meemaken. Maar uiteindelijk is in het diepe springen het beste dat je kunt doen. Ja, dat is doodeng. Ja, dat brengt alleen maar meer onzekerheid met zich mee. Maar weet je wat er ook gebeurt? Je leert. Je leert dat de verandering goed voor je is of je leert juist het tegenovergestelde.

Doemdenken

Ik ben een echte doemdenker en ben dan ook als de dood voor ‘wat als…’. Want inderdaad: wat als je juist de verkeerde kant opgaat? Dat gebeurt. En dat is superkut. Maar aan de andere kant leer je daar ook van en kun je vaak ook wel weer terug. Natuurlijk is het niet gemakkelijker om bijvoorbeeld van een vaste baan naar freelancer te gaan. Maar je kunt altijd weer terug. Natuurlijk is het niet gemakkelijk om van Groningen naar Maastricht te verhuizen. Maar ook dan kun je altijd weer terug. Dat kost geld, tijd en verspilde moeite, maar toch. Het kan wel. En houd dat vooral in gedachten. Al brengt het misschien zo veel meer gezeik met zich mee, je hebt altijd opties.

Vind wat je zoekt

En zo gaat het ook de andere kant op. Verandering kan juist datgene brengen waar jij naar op zoek bent. Ik heb vaak genoeg in mijn leven het gevoel gehad dat ik iets miste. Of dat ik iets wilde, maar ik wist niet wat. Soms door net dat ene te veranderen, vind je wat je zoekt. Ik spring ook in het diepe en ik vind het doodeng.

Omdat we gaan verhuizen, word ik freelancer. Ik blijf bij mijn huidige werkgever, maar ga er als freelancer in dienst. Dat brengt wat meer flexibiliteit met zich mee, zoals thuiswerken, mijn eigen tijden bepalen en andere opdrachtgevers binnenhalen. Maar wat nou als ik het verschrikkelijk vind? Wat nou als het niet werkt? Ik heb mijn angsten uitgesproken en mijn werkgever zei: ‘Als het je niet bevalt, kun je altijd weer terug in loondienst.’ Dus. Spreek je angsten uit, want dan is er vast wel iemand die je kan helpen.

Welke remedie redt jou als jij met verandering om moet gaan?

[:en]Recently I published a post about change and how dang difficult it can be to deal with change. Hard, and at the same time necessary. But no matter how necessary, someone who has the flexibility of a dried piece of concrete will find that hard to accept. How does someone with an aversion to change deal with said change? I’m going to speak only from my own experience. But, seeing as lately I’ve had to deal with plenty of change, I think I can say a thing or two about it. Here are five tips to deal with change when you’re a change-hater. (How many times can one person use the word change?)

Tip 1: Take your time

You, and especially when you’re inflexible, can’t decide within a day whether you can accept the coming change. It takes time. Of course, at first you’ll say no. Because saying yes is terrifying.  Don’t force anything and take the time to accept the change you are going to have to deal with. After that, you can take the next step.

Tip 2: Talk about it

I’m sure you can solve problems on your own without a problem. But isn’t it much better to do it together? Or at least talk about it with someone? By talking you’ll start a dialogue and suddenly the pro’s and con’s will become very clear to you. And who knows, maybe you’re all for change after you talked about it. Opening up about your fears is scary. Terrifying even. But it can also open doors. So don’t be afraid to be vulnerable. Sometimes you need to be. Don’t forget, and I can’t stress this enough, you’re only human.

Tip 3: Have a panic attack while you’re at it

Because it’s not as easy as it seems. Really. One moment you’ve taken the biggest decision of your life and the next you’re back to square one. That’s what change does to a person who doesn’t handle change well. Yes, no, yes, no, yes, no, yes, no….yes. It’s and endless internal discussion. While I’m writing this I’m jumping from one extreme to the other.

Tip 4: Calm yourself

After your panic attack, it’s time to get your mind clear. After all the talking you’ve done, the thinking and your panic attack it’s time for a list. Write down why this change is good for you. But also write down why you think it’s not. A nice and simple pro and con list. To reassure yourself. A list can be so effective sometimes. That’s why I like words. You see them before you and they do something with/to you.

But remember, there are plenty of things you will only discover when you decide to go for that change. When you decide to take the leap. And some changes are just unavoidable, I know that. So then try to focus on the positive. Because that will get you through.

Tip 5: ‘Just’ do it

Again, easier said than done, right? As with so many things. I don’t think anything big in life will make me say ‘aahh, what the heck, I’ll just do it’. Especially not with change. But in the end, it’s best to just jump into the deep end. Yes, it’s scary. Yes, it’ll only bring more insecurity. You know what else will happen? You will learn. And you will learn that change is good, or you know… not good.

What if…

I’m a real pessimist and I’m scared as hell for the ‘what if…’. Because what if things will go wrong? And that happens. And that will suck. On the other side, failure is the best learning experience that you can have. I don’t want to call it a failure because it’s not a failure. But it will feel like that at first. Hopefully, after that, you’ll realize that you can change things back.

Of course, it’s not easy to move from one side of the country to the other and then go back. But you can do it. Of course, it’s not easy to give up your steady job and become your own boss. But you can reverse it. It’s not easy, but you can. It costs time, money and wasted energy, but still. It is possible. Please keep that in mind. I know it takes a lot of effort, but there’s always an option.

Find that thing you’re looking for

It works the other way around too. Change can bring that one thing you were looking for all along. Often in life, I’ve had the feeling that something was missing. Or that I wanted something, but I didn’t know what. Sometimes it’s that one change, that will allow you to find what you’re looking for. I’m taking a leap of faith too. And I’m petrified.

Because we’re moving soon, I’m becoming a freelancer. I will stay at my current employer, not as an employee but as a freelancer. It brings a little more flexibility, like working from home and deciding on my own times. But what if I hate it? What if it’s nothing like I thought it would be? What if it will only bring me financial headaches (probably)? I’ve spoken about these fears with my boss and she said: ‘If you don’t like it, you can always come back’. So. Talk about your fears, because there will be someone who can help you.[:]

Article by Johanne

Hi, ik ben Johanne! Ik ben 35 jaar en moeder van een eeneiige tweeling. Axel en James zijn mijn licht en leven, maar ik ben natuurlijk meer dan alleen mama: ik hou van werken, bloggen, lezen, schrijven en heel af en toe sociaal doen. Hoe hou ik al die ballen in de lucht? Vaker niet dan wel, maar hey, soms gaat het ook goed!

This Article Has 39 Comments
 1. Romy schreef:

  Wat een mooi artikel en helemaal waar! Verandering is ook supereng, maar juist daarom kun je het soms beter in stapjes doen, er anderen bij betrekken en steeds voor jezelf op een rijtje zetten wat de verandering je gaat brengen. Heel spannend dat je straks gaat freelancen! Maar het komt vast goed en, zo niet, dan kun je het inderdaad altijd nog terugdraaien.

  • Johanne schreef:

   Dankjewel! 😀 Stapsgewijs is inderdaad beter, vooral als je bang bent voor verandering. Maar soms moet je het ook gewoon proberen, dan kun je in ieder geval je kaders een beetje verschuiven. Hoop ik. Denk ik. Ben heel benieuwd hoe het straks gaat!

 2. femketje schreef:

  Goed geschreven artikel! Ik kan op zich redelijk flexibel zijn en met veranderingen omgaan, maar de man des huizes totaal niet :’)

 3. Krystle schreef:

  Ik houd ook niet echt van verandering. Denk vaak ‘Wat als .
  Je angsten uitspreken is heel goed!

 4. Nicole Orriëns schreef:

  Ik houd mezelf altijd voor: ‘Alles went,’ en ik weet uit ervaring dat dit ook echt zo is. Dus als ik baal van een verandering dan weet ik dat het een kwestie van tijd en geduld is en dan is het oké.

 5. Goede en fijne tips! Ik vind mijzelf niet per se inflexibel, maar ik houd wel enorm van plannen en als dat niet kan, word ik wel een beetje gek, haha.

 6. Cindy Reyns schreef:

  Als er een verandering komt en ik kan er echt niet mee om dan word ik gewoon even heel goed kwaad. Met roepen, tieren, boos zijn en vloeken en dan is het over. Dan adem ik in en uit en ga ervoor. Sinds ik moeder ben kan ik ook veel beter tegen veranderingen omdat je geen keus hebt.

  • Johanne schreef:

   Grappig, ik hoor wel vaker dat zodra je moeder bent, dit soort dingen veranderen. En kwaad worden kan ik me ook wel wat bij voorstellen hoor! Gewoon even alles eruit laten en dan weer verder. Het is het proberen waard 😉

 7. Sanne schreef:

  Dank je voor je tips! Ik zal ze niet direct voor mezelf gebruiken, maar vind ze wel heel handig om in te zetten voor een aantal coachees waar ik mee werk.

 8. Laetitia schreef:

  Tip 3 en 5 zijn denk ik cruciaal. Sta jezelf toe dat je emoties en hersenspinsels even de overhand nemen. Het moet eruit! Altijd maar flink zijn kan je opbreken. En voorbereiden en nadenken is belangrijk maar op een gegeven moment moet je gewoon diep ademhalen en gaan met die banaan anders gebeurt er nooit wat. Je kunt nooit alles uitdenken en voorzien immers. Hier heb ik zelf heel lang over gedaan om dat te beseffen en ik vind t nog steeds heel moeilijk (eng!) om toe te passen. Met als gevolg dat ik veel mooie kansen heb laten liggen. Dat wil ik niet langer. En wat blijkt, vaak is het allemaal minder eng dan je verwachtte. Men lijdt het meest door het lijden dat men vreest, zegt mijn moeder altijd.

  • Johanne schreef:

   Mooi, ik vind drie en vijf ook de meest belangrijke. Want inderdaad, als je altijd maar probeert een facade (want dat is het stiekem) op te houden, ga je kapot. Fijn dat je in ieder geval tot het inzicht bent gekomen wat je wil en vooral wat je niet wil. Knap! En herkenbaar trouwens, kansen laten liggen… Stom he? Je mams heeft helemaal gelijk. Waarom zijn anderen toch zoveel wijzer dan wij? 😉

 9. Donna schreef:

  Ik vind verandering heel moeilijk, maar bij mij heeft het wat tijd nodig. Ik kan het ene moment helemaal in paniek raken en dan de dag erna denk ik, waar maakte ik me eigenlijk zo druk om?

 10. Danielle schreef:

  Mooi artikel, ik ben zelf het tegenovergestelde maar vind het wel goed om zoiets te lezen. Zo kan ik die kennis ook weer inzetten voor mensen waaraan ik merk dat ze verandering vervelend vinden.

 11. Loes schreef:

  Poeh, dit artikel past echt te goed bij mij. Ik kan echt niet omgaan met verandering en ben een super erge doemdenker. Ik heb heel makkelijk de neiging in een negatieve spiraal terecht te komen, wat natuurlijk niet goed is. Hele fijne tips dit dus!

  • Johanne schreef:

   Fijn dat je er wat aan hebt Loes! Erg he, ik heb ook die neiging hoor. Om helemaal vast te komen zitten in het negatieve en al het positieve van die verandering te vergeten…

 12. Kristin Cook schreef:

  Can can be so tough! I am not very good at handling it. But like you said, change can often bring about some amazing things in life.

 13. Shirley schreef:

  Oh man, wat herkenbaar weer! Als het eenmaal zo ver is, wen ik redelijk snel aan een verandering, maar de aanloop ernaartoe… nope. Spannend dat je gaat freelancen, maar volgens mij komt dat wel goed met jou. Je schrijft hartstikke leuk. Wie weet opent het weer vele deuren met leuke dingen daarachter 🙂

 14. Charel schreef:

  Hele fijne tips! Dankje!

 15. marleen schreef:

  Hahaha, ik doe dus altijd heel stoer alsof ik SUPER flexibel ben maar uiteindelijk word ik helemaal gek als er ook maar het kleinste dingetje verandert!
  Deze tips zijn heel goed, voor mij helpt het altijd om te visualiseren wat er nou eigenlijk kan gebeuren als er iets verandert 🙂

  • Johanne schreef:

   Haha, grappig! Dat herken ik wel. Aan de oppervlakte lijkt het altijd alsof ik een koele kikker ben ‘oh, doe ik wel’, maar van binnen. En dat is inderdaad wel een goede, visualiseren. Zo heb je meteen alles op een rijtje wat er kan gebeuren en als je eenmaal het ergste hebt vastgesteld kun je ook denken: is dit het nou?

 16. Het krijgen van kinderen heeft me noodgedwongen wat flexibeler gemaakt, maar afgelopen week nog een flinke paniekaanval gehad om iets waar ik op dat moment niets aan kon veranderen, zo irritant (en dan ben ik ook nog een ugli crier…). Ik zou graag willen dat ik soms wat buigzamer zou zijn. Dank je voor de tips!

 17. Ali A schreef:

  Change is really hard for me, but I”ve gotten so much better. I just have to learn not to freak and think of it as a bad thing — sometimes it’s quite the opposite!

 18. Maaike schreef:

  Meteen al helemaal blij met mijn Facebook oproepje. Anders had ik deze leuke blog niet gezien! Ik vind dat je duidelijke punten aanhaalt. Top!

 19. Charel schreef:

  Fijn om te lezen, ik kan namelijk echt een freak zijn!

 20. Anne schreef:

  Weer erg leuk geschreven! Ik ben ook niet zo’n fan van veranderingen en bij mij werkt het heel goed om het meteen te benoemen als ik opzie tegen een verandering. Dan kan mijn omgeving ook wat meer rekening daarmee houden, en dat helpt dan ook weer 🙂

 21. Saskia schreef:

  Mooi artikel! Ik kan heel flexibel zijn en daarin tegen ook weer niet. In mijn dagelijks leven niet, maar op mijn werk met de kids weer wel. heel gek. Ik ga proberen dit jaar dat stukje van werk toe te voegen aan mijn privé leven.

 22. […] Hebben jullie dat ook dat als je stress hebt, de inspiratie en motivatie voor het bloggen verdwijnt? In mijn laatste artikel voordat ik van de aardkloot verdween kon je al lezen hoe goed ik kan omgaan met stress en verandering. […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *