escape everyday life

[:nl]5x snel ontsnappen aan de stress van het dagelijks leven[:en]5 ways to quickly escape your everyday life [:]

[:nl]Werken, sporten, koken, familie & vrienden zien. Het leven is vol, het leven is druk. Als je vijf dagen per week werkt en er daarnaast van alles naast moet  of wil doen, word je op een gegeven moment moe. En ook al is een vol en sociaal leven heerlijk, soms is het gewoon tijd om te detoxen. Om alles los te laten, om even helemaal zen te worden. Iedereen heeft er natuurlijk zijn eigen ideëen over, maar dit zijn mijn vijf bewezen manieren om thuis weer helemaal tot mezelf te komen tussen alle dagelijkse heisa door.

Zet je telefoon uit en Netflix aan

Sinds ik blog naast mijn fulltime baan doe ik het niet veel meer. Netflix is mijn ultieme bron van ontspanning. Als ik het dan weer een keertje aanzet ben ik negen van de tien keer nog steeds afgeleid, want mijn telefoon ligt ernaast. ‘Eens even kijken of er nog Instagram-updates zijn.’ ‘Nee wacht, nu moet ik mijn mail nóg een keer checken’, ‘En Facebook dan?’. Echt hoor, dat gaat eindeloos zo door. Soms word ik zo moe van mezelf. Dus het besef is gekomen: die telefoon moet uit.

Als ik samen met mijn vriend kijk (we kijken nu Supernatural, niet op Netflix overigens), kan ik goed van mijn telefoon afblijven. Ik vind het namelijk superirritant om samen ergens naar te kijken als de ander constant is afgeleid. Dus doe ik het zelf ook niet. Ik merk dan ook dat ik helemaal ontspannen ben. Op een geven moment vergeet ik überhaupt dat ik een telefoon heb. In het vervolg, als ik alleen naar een serie of film kijk, ga ik hetzelfde doen. Ik leg mijn telefoon weg of ik zet ‘m helemaal uit, ga op de bank liggen en zet mijn favoriete series aan. Helemaal zen.

Ga taart of koekjes bakken

Ik word zo gelukkig van bakken. In ieder geval, als ik weet dat ik iets lekkers aan het bakken ben. Want het wil nogal eens misgaan bij mij. Denk er maar aan. Visualiseer je bijvoorbeeld eens die heerlijke brownietaart die Burgertrutjes deze week maakte. Stel je eens voor dat jij die helemaal zelf gaat maken en dan mag opeten? Dat is toch het ultieme gevoel van ontspanning?

Bovendien, als je met een recept aan de slag gaat ben je zo gefocust op dat recept en het pakken van de juiste ingrediënten in de juiste hoeveelheden, dat je alles om je heen vergeet. Het belangrijkste aan bakken is namelijk dat het geen giswerk is. Koken wel, bakken niet. Dat heb ik van mijn papa geleerd. Dus focus je op dat recept, ga met de mixer aan de slag en ontspan. Want werkelijk waar, daar word je zo gelukkig van. En het mooiste is nog dat je het achteraf zelf mag opeten. Oeps, dat heb ik al gezegd.

Ga op je balkon of in je tuin zitten en pak er een boek bij

Ok, ik snap dat je nu naar buiten kijkt en je afvraagt waarom je naar buiten moet. Maar ik bedoel uiteraard niet dat je dit per direct moet doen. Als het zonnetje schijnt natuurlijk wel. En als de vogeltjes fluiten. Dan moet je buiten gaan zitten en lekker lezen. Waarom specifiek lezen? Omdat ik zo veel mensen buiten zie zitten met hun telefoon of hun iPad. Gewoon zodat ze bereikbaar blijven voor de wereld. Maar wat als je dat nou lekker een keertje niet doet? Wat nou als je buiten zit om van je omgeving te genieten. Om te ontdekken wat er buiten allemaal gebeurt. Neem de tijd voor jezelf op je eigen buitenplekje in deze wereld. Geniet ervan, want straks sta je weer in die drukke winkelstraat tussen de rest van al die mensen die ook van het mooie weer willen genieten.

Bereid het perfecte avondje voor

Je kent ze vast wel: van die dagen waarop van alles misgaat, je hartstikke moe bent omdat je slecht hebt geslapen en je iedereen tegen je hebt. Na zo’n dag zit er niets anders op dan je voordeur op slot te doen en het huis niet meer te verlaten. Verwen jezelf met een heerlijke maaltijd (of laat iets thuis bezorgen…pizza, sushi, hamburger, honger. Dat betekent wel dat je je deur nog één keer opendoet). Doe vervolgens de kraan van je bad open en laat ‘m helemaal vol lopen. Zet een muziekje aan en ga erin liggen, laat jezelf geheel tot rust komen.

Niet te lang hoor, anders word je een rimpel. Nadat je uit bad komt doe je een handdoek over je haar en dan begint het echte verwennen. Van badderen krijg je honger, dus je zet snacks klaar (augurk met boterhamworst, crackers met brie, kant-en-klare minigehaktballetjes, chorizo) en een glas wijn of fris. Positioneer jezelf zo op de bank dat je er niet meer af wilt, maar tegelijkertijd nog wel bij je hapjes en drinken kan. Geniet hier minstens een uur van en ga dan naar bed. Aan zo’n dag moet ook een einde komen.

If all else fails: ga lekker een weekendje weg

Als je je echt wilt onttrekken aan je eigen omgeving en totaal tot rust wil komen: ga dan lekker een weekendje weg. Ik snap dat dat lang niet altijd voor iedereen is weggelegd. Maar gelukkig zijn er tegenwoordig genoeg mogelijkheden om voor een prikkie weg te gaan. Al is het gewoon in Nederland. Websites als weekendjeweg.nl of vakantieveilingen.nl hebben superleuke aanbiedingen, vaak ook in combinatie met een dagje wellness bijvoorbeeld.

Zo zijn wij afgelopen november naar Berlijn geweest. Kun je heel duur maken, maar ook heel goedkoop. We hadden een hotel (middenin het centrum!) waar we vier nachten verbleven voor niet meer dan 150 euro in totaal. Inderdaad, niet per persoon, maar in totaal. Je kon je kont werkelijk niet keren in het hotelkamertje, maar dat was voor die paar dagen niet zo erg hoor. We hebben alles bewandeld, alles gezien en alles gedaan, en het was heerlijk. Je komt hartstikke vermoeid terug, maar wel compleet ontspannen. En dat is ook wat waard toch? Ohja, over goedkoop gesproken. Het eten hoeft ook niet zo duur te zijn: voor onze aankomst hadden we als avondeten Spaanse tortilla op bed en voor de rest hebben we McDonalds, Vapiano’s (Italiaanse ‘fastfood’) of ander snel eten gehad. Heerlijk en goedkoop. En je loopt alles er toch wel af.

De sleutel tot moderne ontspanning 

De sleutel is volgens mij om allereerst je telefoon eens los te laten. Alle andere ontspanning die je daaromheen plant is dan direct al een stuk effectiever. Ik heb hier thuis voorgesteld om minimaal 1x per week een hele avond zonder telefoon te gaan. Om meer tijd aan elkaar en aan jezelf te besteden.

Wat is jouw ultieme manier van ontspannen om weer helemaal tot jezelf te komen?[:en]Working, exercising, cooking, seeing family & friends. Life is full, life is busy. When you work five days per week and have hobbies or other obligations next to it, you will get tired at some point. And even though a full and social life is wonderful, sometimes you just need to detox. To let everything go, to become zen. Everyone has their own ways of relaxing and escaping of course, but these are five proven ways to get some quality time with yourself in between everyday life.

Turn off your phone and turn on Netflix

Since I’ve been blogging next to my full-time job, I don’t do much else anymore. Netflix is my ultimate source of relaxation. But I’ve noticed that when I do finally turn it on, nine out of ten times I’m still distracted because my phone is lying next to me. ‘Let me see if there are any Instagram updates’, No, wait, now I have to check my mail AGAIN’, ‘And what about Facebook?’. Honestly, it’s exhausting to be me sometimes. It’s an endless cycle. So I’ve come to the simple realization that I have to turn off my phone.

When my boyfriend and I watch a show together (we’re watching Supernatural now, not on Netflix btw), I am very capable of ignoring my phone. Because when I’m on the other side and someone else is distracted while watching a movie or tv show, I get very very annoyed. So I don’t want to be that person. When we’re watching something together and I’m not paying attention to my phone, I feel so relaxed. I sometimes forget I even have a phone. So, next time I open up Netflix, I’m gonna do the same. I’ll put my phone away or turn it off, lie on the couch and watch my favorite shows. Completely zen.

Go bake some cookies or a pie

Baking makes me so happy. Or at least, when I know it’s something good I’m making. Because I am a recipe for disaster (ha). Think about. Visualize this awesome brownie pie made by Chocolate Chocolate and More. Imagine that after you bake this pie, you get to eat it. All by yourself. Isn’t that the ultimate form of relaxation?

Also, when you make your way through a recipe you’ll be so focussed on that recipe and prepare the right ingredients in that exact amount, you’ll forget everything around you. The most important thing to know about baking is that you can’t guess. You can’t afford to make mistakes. That’s okay when you’re cooking, but not when you’re baking. So focus on that recipe, get the mixer out and relax. Because it will truly make you happy. And the best part is that you get to eat it yourself. Oh, wait, I said that already.

Go sit on your balcony or in your garden with a good book

Ok, I get it. You’re looking outside and thinking: why the hell should I go outside now? Of course I don’t mean right now. But when the sun is out. And when the birds are chirping. Then it’s time to go outside and read a book. Why am I so specific about reading? Because I see so many people outside with a phone or tablet in their hands. Just so the can be in touch with the outside world. But what if you’re not for once? What if you just sit outside and enjoy your surroundings. To discover what’s happening outside. Take this time to yourself in your own private outside. You’d better enjoy it, because you’ll be out on the streets with the rest of us who are also trying to enjoy the weather.

Make it a perfect evening

We’ve all had them. Those days where everything goes wrong, and you’re tired because you had a bad night and everyone’s against you. After a day like that, there’s nothing else you can do but lock your front door when you get home and never ever leave your house again. Indulge in a nice home cooked meal (or order pizza, sushi, hamburgers, hungry. That means you have to open your door again though). After you’ve eaten you turn on the faucet and fill your bath with water and bubbles. Turn on a music and jump in the baththub and relax. Not too long though, unless you want to become an entire wrinkle. After this you’ll put a towel on your head and then the real relaxation begins. Bathing makes you hungry so you’ve prepared some fancy snacks and a glass of wine or a soda. Position yourself on the couch so you can reach the snacks but at the same time never have to leave the couch again. Enjoy this for at least an hou rand then go to bed. Because seriously, this day has got to end at some point.

If all else fails: go away for the weekend

If you really need to escape your own surroundings for total relaxation: go away for the weekend. I understand that that’s not in everyone’s budget, but luckily there are plenty of websites with good deals nowadays. Sometimes the getaway gets combined with a spa day or something. Awesome.

We went to Berlin last November. Something you can make very expensive, but also cheap if you need to. We booked a hotel in the centre of the city. We stayed there for four nights and didn’t pay more than 150 euro’s in total. Not per person, but in toal. Not bad, right? You couldn’t turn your ass if you wanted to, but for those few days that was ok. We walked everywhere, saw everything and did everything. It was awesome. You came soooo tired, but completely relaxed. And that’s worth something, right?

Oh yeah, talk about cheap. The food doesn’t have to be expensive either. On the day we arrived we had a home cooked Spanish tortilla on our bed en the other days we went to McDonald’s, Vapiano’s and other fast food places. Delicious and cheap. You’ll walk the calories off anyway.

The key to relaxation is turning off your phone

The key to relaxation is not paying attention to your phone anymore. All the relaxation you plan around that will probably be a lot more effective. At home, I suggested going without a phone for at least one evening per week. To spend more time on each other and on ourselves.

What’s your ultimate way of relaxing?[:]

Article by Johanne

Hi, ik ben Johanne! Ik ben 35 jaar en moeder van een eeneiige tweeling. Axel en James zijn mijn licht en leven, maar ik ben natuurlijk meer dan alleen mama: ik hou van werken, bloggen, lezen, schrijven en heel af en toe sociaal doen. Hoe hou ik al die ballen in de lucht? Vaker niet dan wel, maar hey, soms gaat het ook goed!

This Article Has 23 Comments
 1. Chantal schreef:

  Echt he! Sinds ik blog zit ik bijna vastgelijmd aan m’n telefoon. Ik vind het erg lastig om dat ding te laten voor wat het is. Stel je voor dat ik iets mis. Tijdens het eten en een serie kijken probeer ik hem zo min mogelijk te pakken. Soms gaat het beter dan de andere keer. Erg he?!

 2. Shirley schreef:

  Ik denk dat ik ongeveer dezelfde dingen doe. Hoewel ik niet altijd graag ga sporten, moet ik toegeven dat een les pilates mijn hoofd wel leegmaakt. Daarnaast probeer ik als ik in de trein naar mijn werk zit een boek te lezen, zodat dat wat meer als mijn vrije tijd aanvoelt.

  • Johanne schreef:

   Ja, daarom heef reizen met het openbaar vervoer ook zijn voordelen. Sporten heb ik er bewust buiten gehouden, voornamelijk omdat het mij echt niet gelukkig maakt haha, ondanks dat ik weet dat velen er wel gelukkig van worden. En ik kan me ook heel goed voorstellen dat sport voor een leeg hoofd zorgt.

 3. Mirjam schreef:

  Wij proberen regelmatig een weekendje weg of dagje uit te gaan. Dan neem je toch wat meer de tijd voor elkaar en is het wat makkelijker om ‘de boel de boel te laten’ en wat te ontstressen.

 4. Beau Bewust schreef:

  Wat een goede lijst! Ik heb altijd veel moeite met het loslaten van mijn telefoon en dan vooral mijn social media en blog. Tegenwoordig vind ik veel rust in fotograferen en het wandelen met mijn hondje Puck!

  • Johanne schreef:

   Dankjewel Beau! Ja, die telefoon is echt een dingetje he. En wandelen is ook heerlijk, vooral met huisdier (die ik niet heb. Ja, een kat, maar daar wandel ik niet mee ;-))

 5. Debbie schreef:

  Je geeft goede tips! Ik probeer wat vaker mijn telefoon weg te leggen, ik zet het geluid dan uit zodat ik er niet door afgeleid word, het trekt me toch als een magneet als ik meldingen hoor.
  Overdag ga ik ter ontspanning, om alles even helemaal los te kunnen laten graag hardlopen. Ook mijn wekelijkse yogales maakt dat ik makkelijker zaken los kan laten. Ik zou dus zeker sporten aan je lijst toevoegen, iets vinden waarin je je even helemaal kunt verliezen ervaar ik als erg prettig.

  • Johanne schreef:

   Dankje Debbie! Ik heb ook mijn geluid uitgezet, maar het lijkt erop dat ik daardoor alleen maar nieuwsgieriger ben geworden… En je hebt helemaal gelijk over sporten hoor. Ik heb alleen gemerkt dat het bij mij zooo als een ‘moet’ voelt dat ik er niet ontspannen van word. Ben nog naarstig op zoek naar een sport waarbij dat niet gebeurt!

 6. Romy schreef:

  Wat goed dat je hier zo actief mee bezig bent en zelfs een telefoonvrije avond hebt ingesteld. Dat is eigenlijk zo belangrijk, omdat het hele ‘echte’ leven zich buiten je telefoon om afspeelt. Goede tips geef je! Vooral lezen in de tuin zou ik echt weer eens moeten doen. Verder vind ik fotograferen heerlijk. Dan ga ik even helemaal op in mijn fotografie-onderwerp en vergeet ik al die mailtjes, notificaties etc. helemaal 🙂

  • Johanne schreef:

   Dankjewel Romy! Wat heerlijk dat je je zo kunt verliezen in het fotograferen. Ik vind dat ook heel erg leuk, maar heb er tot nu toe weinig tijd voor (vrijgemaakt) om er echt ontspanning uit te halen.

 7. LenaH schreef:

  Oh super goede tips. Ik vergeet te vaak om even te ontspannen. Zal hier zeker wat aan hebben.

 8. Claudia schreef:

  Ben het helemaal met je eens. Omdat ik blog ben ik echt verslaafd aan mijn telefoon. Ik probeer vanaf 18.30 mijn telefoon aan de lader te zetten en er niet meer naar te kijken. Dat is zooooooo lastig. Terwijl ik enorm kan genieten van een serie en me-time. Bedankt voor de tips.

  • Johanne schreef:

   Haha, ernstig he! Dat bloggen maakt de verslaving alleen maar erger… Ik dacht dat het niet erger kon. Wel dus. En series kijken is het allerbeste 🙂

 9. Irina schreef:

  Hele goede tips! Dat boek lezen is voor mij inderdaad echt de ultieme tip: ik doe het veel te weinig, maar wanneer ik het doe geniet ik er helemaal van.

 10. Sandra schreef:

  Ik moet dat ook echt weer vaker doen. Even lekker helemaal tot jezelf komen. En ik heb nog zoveel boeken liggen…
  Trouwens, LOVE Supernatural! Waar zijn jullie?

 11. Thanks voor het delen van mijn brownietaart! Voor mij is bakken en koken absolute ontspanning. En met een stukje van deze taart ben je intens gelukkig en vergeet je alle stress van de dag 🙂

 12. Rowan schreef:

  Wat een fijne tips! Ik vind het heerlijk om een boek of tijdschrift te lezen, dat is pure ontspanning. Als ik mijn hoofd echt leeg wil maken of gestresst ben dan ga ik wandelen, het liefst over het strand. Dat helpt mij echt!

 13. Michelle schreef:

  Alleen al van het lezen van dit stuk word ik zen haha! Avondje geen telefoon moet ik gewoon eens doen. Zo vaak zit ik netflix te kijken met mijn mobiel naast me ‘voor het geval dat’. Irritant eigenlijk. Zelfde geval met lezen. Alhoewel ik dit nu wel heel goed in bed kan. Alles uit en stil en lezen maar. Zo lekker!

 14. Miryam schreef:

  Telefoon loslaten ✌?
  Leuke tips, ontspannen schiet er vaak bij in. Toch neem ik regelmatig me-time. Op de bank met Netflix en choco

 15. […] probleemoplossend vermogen in, en doe ik wat ik moet doen om de stress te verlichten. Ja, ik heb zo mijn manieren om te ontspannen, maar die werken toch niet zo goed als iets me hoog zit. Dan moet ik op zoek naar andere manieren […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *