5x why this summer person isn't looking forward to fall

5x dit is wat een zomermens aan de herfst ‘haat’

Ik ben geen herstpersoon. Ook geen winterpersoon trouwens. Maar de herfst vind ik misschien nog wel erger. Het ene moment is het mooi weer en het andere moment is dat ineens voorbij. En lijkt het ook nooit meer terug te komen. Ik weet niet wat het is, maar ik ben gewoon echt niet gemaakt voor de kou, voor donkere dagen en voor kale bomen. Nee, geef mij maar zon. Laat mij het ’s nachts maar te warm hebben en laat mij maar ’s avonds barbecueën en boeken lezen buiten. En omdat ik zo positief ben, hierbij vijf redenen waarom ik geen hersftmens ben (omdat haat zo’n zwaar woord is).

Regen, wind en files

De afgelopen vier jaar heb ik veel tijd in de auto doorgebracht, vanwege werk. Heerlijk, zou je zeggen. Want inderdaad, ik hoef niet door de regen te fietsen als ik naar kantoor moet. Maar dat maakt eigenlijk niet zo heel veel uit. De momenten dat ik buiten ben, doen mij niet veel goeds. Ik haat regen. Ik haat door de regen lopen en ik haat kou. Wat een negativiteit zeg je? Ja, klopt. Laat het duidelijk zijn dat ik geen fan ben. En zelfs als je in de auto zit, is het niet altijd feest. Want: files. Zo reed ik afgelopen donderdag van Groningen terug naar Nieuwegein en ik kan je vertellen dat dat geen pretje was. File in Groningen, file(tje) bij Joure en file in Utrecht. Op de radio noemden ze het zelfs de horrorspits van het jaar. Waarom was er dan zoveel verkeer? Vanwege het slechte herfstweer. Vlak voorbij Nieuwegein was er om 19.00 uur nog een file van anderhalf uur. Nee hoor, geen fan.

Blaadjes vallen van de bomen

Er zijn heel veel mensen die herfstbomen zó mooi vinden. Dat snap ik wel. Al die kleuren zijn prachtig. Maar ze zijn voor mij wel een voorbode van veel erger. Want wat hierna komt zijn lege bomen. Maandenlang hebben we lelijke en deprimerende bomen. Misschien zou het anders zijn als ik in een ander land woonde. Toen ik anderhalf jaar geleden met de kerst in Spanje was, was het al heel anders. Waarom? Omdat de bomen daar nog bladeren hebben. Omdat de bomen daar nog groen zijn. Plus, het was achttien graden daar. En dat was zelfs in Noord-Spanje.

Ik snap het hele idee van gezelligheid en binnen zijn en dekentjes wel, maar die bomen… oh, ik word er niet vrolijk van.

Ik heb het nu al koud

Ok, het is dit weekend ook maar 13 graden. Maar als ik toch één ding niet fijn vind, dan is het kou. Daar word ik zo ongelukkig van. Dan krijg je me echt niet meer uit bed of van de bank hoor. ’s Avonds vind ik dat niet erg, maar als ik overdag dingen moet doen… Nee, bedankt. Toen ik vrijdag thuis aan het werk was,  was het ook zo’n gure dag. M’n handen waren koud en ik kreeg de verwarming niet warm. Ik bleef maar thee drinken en ik hoopte op snelle warmte. Maar het kwam gewoon niet. Toen ik aan het einde van de dag onder een dekentje kroop, voelde ik me eindelijk goed. Oh, kou. En  het gaat alleen maar erger worden. Ja, het wordt ook beter. Maar dat duurt nog zo lang!

Laat licht, vroeg donker

Ik heb het geluk dat ik drie van de vijf werkdagen kan thuiswerken. Dat betekent dat ik om 8 uur opsta, mijn chillkleren aandoe en achter de computer kruip. Om acht uur opstaan is niet zo erg, want dan is het vaak al licht. Zelfs in de winter is het dan al (bijna helemaal) licht. Maar het is nu al zo dat als ik op dinsdag en donderdag om half zes opsta, dat het donker is. Binnenkort is het ook nog eens zo dat als ik naar huis ga, het donker is. Maakt donker mij blij? Nee. Behalve als ik mag slapen. Ik drink dus niet zo veel koffie, maar als ik vroeg opsta in het donker, heb ik direct zin in koffie. Logisch? Geen idee.

Afscheid nemen van mijn zomerkleren

Herfst- en winterkleren zijn leuk. Echt hoor, warme kleren kopen vind ik geen probleem. Wat ik echter wel een probleem vind, is dat ik die kleren moet kopen omdat ik het anders koud heb. Plus, ik heb toch een voorkeur voor mijn lente- en zomergarderobe. Leren jasjes, luchtige jurkjes, vrolijke kleurtjes (ja, zomer gaat ook gepaard met verkleinwoordjes). Die doen het voor mij meer dan dikke leggings, bonte jassen en coltruien.

Net toen ik dit onderwerp in mijn hoofd kreeg, las ik een artikel van Sija van Read all about it. En ze kreeg het toch voor elkaar om mijn iets duistere hoofd wat optimistischer te krijgen. Want ze heeft gelijk, gezellig wintervoedsel eten (pepernoten, chocolademelk) en series kijken op de bank is helemaal niet zo erg. Oh, en op aanraden van Vaker Vrolijk ben ik toch overstag gegaan en heb ik Hygge gekocht. Dat boek lezen gaat vast wonderen doen voor mijn gemoedstoestand de komen de maanden. ‘It ain’t all bad’, zeggen ze weleens. En zo is het ook wel weer. Want er zijn veel ergere dingen waar we ons druk om kunnen maken dan de onvermijdbare verandering van de seizoen.

*Dit artikel bevat één affiliate link. 

Article by Johanne

Hi, my name is Johanne. I'm almost 32 years old and I keep thinking about what I really want in life. A quarter life crisis, if you will. On my blog, you'll read more about the dilemma's where us (twenty-year-olds and) thirty-year-olds think about, about lifestyle en probably also about my cat.

This Article Has 12 Comments
 1. Alyssa schreef:

  Allemaal heel herkenbaar! Al moet ik zeggen dat ik vind dat de herfst ook wel zijn charmes heeft 🙂 door de jaren heen ben ik daar meer en meer van gaan houden.
  Alyssa onlangs geplaatst…Voor aan de muur: zelf een Instagram collage makenMy Profile

 2. Romy schreef:

  Haha, wat een leuk en eerlijk artikel! Ook ik ben een lente- en zomermens in hart en nieren en baal nu al een beetje van de kortere dagen en de gure wind. Toch ben ik de herfst wel steeds iets meer gaan waarderen. Dat binnen cocoonen en die warme truien vind ik op zich ook wel weer wat hebben. Ik ben benieuwd wat je van Hygge gaat vinden. Het boek wakkerde mijn nog niet zo grote liefde voor de herfst en winter in ieder geval echt een beetje aan 🙂
  Romy onlangs geplaatst…9 bloggerclichés waar ik me schuldig aan maakMy Profile

 3. Anne schreef:

  Haha, erg leuk geschreven! Ik ben juist wél een herfst en winter mens. Maar ook een voorjaar en zomer mens. Halverwege de zomer heb ik genoeg van de warmte en halverwege de winter genoeg van de kou. Op dit moment ben ik aan het aftellen naar de kerst :). Ik vind het heerlijk om met een dekentje op de bank te kruipen, al mijn dikke vesten en truien weer tevoorschijn te halen en weer kaarsjes te branden. Die file rondom Nieuwegein is inderdaad wel echt horrible. Binnendoor, over de snelweg, het maakt allemaal niet uit. Ik doe er soms al 15 minuten over om IJsselstein uit te komen. Doet mijn mood ook niet veel goed haha
  Anne onlangs geplaatst…Bedankje bruiloft zelf makenMy Profile

  • Johanne schreef:

   Haha, je houdt gewoon van alle seizoenen! Wat fijn! Oh, aftellen naar kerst doe ik absoluut niet. Ik vind de gezelligheid eromheen hartstikke leuk, maar heb altijd in mijn achterhoofd zitten hoe donker en koud het tegen die tijd is. Gelukkig zit ik komende kerst in Spanje haha, wellicht scheelt dat weer. Gelukkig ben ik trouwens meestal pas om 19.00 in Nieuwegein, dus dan valt het verkeer mee. Maar de laatste twee keer was het gewoon kak om Utrecht door te komen. En kan me voorstellen dat die route voor jou inderdaad ook niet veel goeds doet!
   Johanne onlangs geplaatst…Een beginnersgids voor bloggers, maar dan niet echt een gids (deel 2)My Profile

 4. Shirley schreef:

  Als het kouder begint te worden, vraag ik me af hoe ik deze herfst en winter door moet komen. Dan herinner ik me dat het me ieder jaar weer lukt. Het moet wel. Ik probeer de charme er maar van in te zien (helaas is het alleen charmant als je binnen mag zitten, wat niet zo vaak is, haha).
  Shirley onlangs geplaatst…28 | Ben ik waar ik dacht dat ik zou zijn?My Profile

 5. sammie schreef:

  Ik had vandaag mijn dikke vest alweer aan, ik haat de kou en de regen van dit seizoen en ik kijk al helemaal niet uit naar de winter. Die files ook! Ik weet nog dat ik iedere dag 140km moest rijden voor mijn werk, vreselijk in deze tijd van het jaar. Ben ook nog steeds zo blij dat ik dat niet meer hoef te doen.

  • Johanne schreef:

   Oooh, erg he. Ik stond vorige week ok alweer in mijn kast te zoeken naar alle warme kleren (die ik nu ineens niet meer leuk vind. Ugh, iedere dag 140 km? Welke route reed je? Voordat ik naar Nieuwegein verhuisde woonde ik in Heerenveen en reed ik dagelijks naar Groningen. Da’s ongeveer 120 km per dag. Maar gelukkig is het verkeer in het noorden niet verschrikkelijk. Alleen ’t knooppunt bij Groningen staat iedere dag vol, maar dat is nog wel te overzien.
   Johanne onlangs geplaatst…Een beginnersgids voor bloggers, maar dan niet echt een gids (deel 2)My Profile

 6. Ik heb op zich niet zo’n moeite met de herfst want inderdaad, die lekkere dekentjes op de bank en de kaarsjes aan…heerlijk! Maar wat ik wel jammer vind is dat het al zó vroeg herfst is. Oktober, november…geen probleem, maar het is nu al vanaf eind augustus herfst!

  Ben benieuwd wat je van Hygge vindt; ik heb het nog niet gelezen maar ben er wel benieuwd naar!
  Anne – Ditisanne.nl onlangs geplaatst…Dit Is De Vraag #28 Ten Guilty PleasuresMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge