How to go from lazy to a little less lazy

[:nl]6 tips voor luie mensen die iets minder lui willen zijn (iiieets minder)[:en]6 tips for lazy people who want to be a little less lazy (but only a little)[:]

[:nl]

Jongens, ik ben gewoon lui. Lui, lui, lui. Ik zei altijd: ‘Dat ben ik gewoon, kan ik niets aan doen.’ En dat is een beetje waar. Luiheid zit in mij, maar ik ben niet zo lui als ik altijd dacht. Zullen we aan het einde van deze blog gokken hoe vaak ik het woord lui heb gebruikt? De winnaar krijgt een reep chocola. Grapje. De laatste paar jaar heb ik toch wat stappen gemaakt, zo blijkt. Ik lijk me nu zelfs schuldig te voelen als ik op een dag niet genoeg heb gedaan. De truc? Het gaat allemaal om balans (net zoals, eten, sporten, vrienden en alle andere dingen in het leven).

Ja, dan vraag je je dus af: hoe ben jij nou íets minder lui geworden dan? Je hebt geluk, want ik ben gewoon bereid om jou dat uit te leggen. Nee, ik ben er niet te lui voor. Geen probleem.Maar eerst… Een paar jaar geleden vond ik het heerlijk om het hele weekend niets te doen. Ik zette m’n computer aan en deed daar helemaal niets, ik keek films & series en klikte een beetje op mijn telefoon. Dit allemaal zonder schuldgevoel. Sporten deed ik liever niet (nog steeds niet natuurlijk), opruimen vergat ik liever en andere dingen leken ook iets te veel moeite. Heb ik er spijt van dat ik zo was? Nee, heel veel me-time (want dat was het natuurlijk) is goed voor een mens. Ik had niet het gevoel dat ik dingen moest en dat was helemaal oké. Punt is dat ik toen ook nog niet de dingen wilde die ik nu wil (ontwikkeling heet dat, geloof ik?). En om dingen te bereiken moet je uiteraard vooruit.

Het is overigens een heel onbewust proces geweest. Het is niet alsof ik één dag dacht: en nu is het genoeg geweest! Nee, zo ging het niet. Ik denk dat het gewoon een natuurlijke ontwikkeling van mijn persoon is geweest. Nu wil ik niet zeggen dat ik een super mega productief en actief persoon ben. Maar ik ben wel een stukje minder lui dan ik nu was. En daar ben ik eigenlijk wel blij mee.

Schrijf dingen op

Want als je niets opschrijft, hoe weet je dan wat je wil kan en soms moet? Niet. Vroeger schreef ik niets op en vergat ik ook heel veel. Dan had ik misschien wel ideeën of plannen of wat dan ook, maar die vergat ik vaak ook snel weer omdat ik niets opschreef. Sinds ik hier en daar wat dingen op papier (of online) zet, gaat het zoveel beter. Ik weet wat ik wil en ik weet wat ik ervoor moet doen.

Heb doelen voor ogen

En schrijf die vooral ook op. Weet waarvoor je de dingen doet die je doet, zodat je ze blijft doen (doendoendoen). Vergeet nooit waar jij je bloed, zweet en tranen in stopt, zodat je ook door gaat en niet terugvalt in oude gewoonten.

Zelfs met mijn doelen op papier heb ik hier nog weleens moeite mee hoor. Want het is ook heel simpel om steeds makkelijker na te denken over je doelen. Gevalletje kan morgen wel, zeg maar. Maar op een gegeven moment is er geen morgen meer en daarom is het zoveel fijner als je aan je doelen ook data vastkleeft. Want man, wat geeft dat een gevoel van voldoening zeg, als je ineens iets van je lijstje kunt afstrepen.

Beloon jezelf

Zeg tegen jezelf: als ik dit en dit vandaag doe, dan mag ik vanaf zo laat Netflixen/boek lezen/chips eten/dutje doen. Door op een bepaalde tijd een bepaalde beloningen tegenover een nuttige handeling te stellen, krijg je sneller dingen gedaan.

Voorheen beloonde ik mezelf eigenlijk altijd. Door gewoon constant niets te doen als ik thuis was. Best fijn, maar niet heel effectief. Nu ik dingen wil bereiken, moet ik mezelf soms motiveren en dus belonen.Dus soms op een doordeweekse dag zeg ik tegen mezelf dat ik bijvoorbeeld na het werk nog een uurtje een pitch moet schrijven, een mediakit moet maken of bedrijven moet uitzoeken en daarna hoef ik helemaal niets meer. Bij mij werkt het in ieder geval. Vandaag bijvoorbeeld (op moment van schrijven is het zaterdag) heb ik tegen mezelf gezegd dat ik twee artikelen (zo goed als) af moet hebben en dat ik daarna helemaal nergens meer over na hoef te denken. De rest van de dag is dus vrij voor Netflix, een film met le boyfriend en misschien zelfs een paar hoofdstukken van Huid & Haar.

Geef jezelf vooral ook hele dagen rust

En dat is meteen ook wat ik bedoel met balans. Je kunt wel van alles van jezelf moeten, maar als je jezelf ook niet soms een hele dag rust gunt, kom je uiteindelijk nergens. Het is zo verschrikkelijk belangrijk om op een zaterdag of zondag wakker te worden (uit jezelf, niet door de wekker!), uit bed te gaan wanneer jij dat wilt en gewoon niets te moeten. Eet wat je wil, en doe vooral wat je wil wanneer jij dat wilt. Zodat je de volgende dag weer helemaal opgeladen bent en klaar voor alle nuttige dingen die je wilt, maar eigenlijk ook moet.

Laat je inspireren

Door jezelf én door anderen. Praat met je vrienden over je ambities en doe dat vooral ook met je familie. Het is een vorm van accountability, maar daarnaast help je jezelf ook enorm. Je raakt er namelijk door geïnspireerd. EN ga op Pinterest zitten en zoek naar inspiratie, vind gelijkgezinden om Instagram en doe het!

Bullet journal all the way

Ja en hoe houd je jezelf geïnspireerd en waar schrijf je je doelen en alle andere dingen op? In een bullet journal natuurlijk! Ok, da’s lang niet voor iedereen logisch. Maar sinds ik ermee aan de slag ben gegaan, snap ik de hype helemaal. Iedere dag kijk ik of ik ergens nog iets kan invullen, afstrepen of toevoegen. De bullet journal is zo’n fijne manier om je doelen bij te houden en je luiheid compleet weg te laten vagen. Ik bedoel, je kunt net zo goed bijhouden hoeveel je op een dag of in een week beweegt, hoe gezond je eet, welke je taken je per dag hebt uitgevoerd. ALLES. Want je bullet journal is compleet van jou en jij vult in wat jij wil invullen.

En vooral: geniet van je luidheid als je eenmaal lui bent

Echt hoor. Voel je niet schuldig als je ineens twee uur van je tijd hebt ‘verspild’ aan Facebook of Instagram, geniet van de extra uurtjes op Netflix, de normale tv of in bed. Want als je daar al niet van kunt genieten, dan moeten we het nog eens over andere dingen hebben 😉

Ha, weet je wat ik helemaal vergeten ben? Bloggen. Bloggen maakt je minder lui. Het zorgt ervoor dat je DENKT dat andere mensen op jou zitten te wachten, je wil anderen niet teleurstellen, je schrijft en schrijft nog meer, je bent bewust met alles dat je doet bezig EN je hebt een mooi doel!

Kun jij goed lui zijn? [:en]You guys, I’m just lazy. Lazy, lazy, lazy. I used to always say: ‘That’s just who I am. I can help it.’ And that’s still a little true. Though I am lazy, I’m not as lazy as I used to think. Ok, let’s play a game at the end of this post: guess how many times I used the word lazy. The winner gets a bar of chocolate. Just kidding. I seem to have made some steps forward in the lazy department. It’s even gotten to a point where I actually feel guilty sometimes when I feel like I didn’t do enough in a day. The trick? Find balance (just like it is with food, sports, friends and all the other things in life).

Yeah, so I guess you’re wondering: how did you go from lazy to a little less lazy? Well, you’re in luck, because I am willing to explain that to you. No, I’m not too lazy for that. No biggie.But first… A couple of years ago I looooved doing absolutely nothing for entire weekends on end. I just turned on my computer and did nothing. I watched movies and tv shows and played a little on my phone. Without any guilt, I might add. I rather didn’t exercise (still don’t), I ‘forgot’ to clean the house and I avoided putting any effort into other things. Do I regret those days? Not really. Because lots of me-time (that’s what it was OF COURSE) is good for a person. I didn’t feel like I HAD TO do anything and that was okay. Point is that I didn’t have the same goals and intentions for myself back then as I do now (I believe they call this personal development?). And to actually accomplish things you have to move forward.

By the way, this has been a totally unconscious process. It’s not like I one day figured that I had enough of my laziness. No, that’s not how it went. It was a natural process. Now, I don’t want to say that I’m the most productive and active person in the world. But I am a lot less lazy than I used to be. And that makes me kinda happy.

WRITE IT DOWN!

Because if you don’t write things down, how will you remember what you want and sometimes have to do? You don’t. Or at least, I don’t. I used to write down absolutely nothing and I forgot a lot of the things I had in my mind. I might have had ideas, plans or other things, but I always forgot because I didn’t put them on paper. Since I’ve actually started jotting things down on paper (or online), things have gotten so much better. I know what I want and I know what I have to do for that.

Set goals (‘it’s always the same with you people’)

And write them DOWN. Know why you do the things you do, so you can keep on doing them (DODODO). Don’t ever forget what you shed blood, sweat, and tears for, so you keep on going and don’t fall back into old habits.

Even with my goals on paper/online, I am having difficulties with it. Because it’s way easier to just simplify your goals in your head. A case of the ‘I can do this tomorrows’ is what it’s called. But you will come to a point where there is no tomorrow and that’s why it’s good to add dates to your goals. Because THAT will give you a sense of fulfillment once you’re able to strike things off off your list.

Reward yourself 

Tell yourself this: if I do this and this today, then I can Netflix/read a book/eat chips/take a nap at X time. By rewarding yourself on certain times after doing something useful, you get things done faster and easier.

Before I always used to reward myself. Basically. I mean, I always did nothing. So that was nice. But not very effective. Now I actually want to achieve things, I have to motivate myself sometimes and that means rewarding myself. So on a weekday, I can say to myself: work an hour on a pitch after work, or a media kit, or whatever, and after that, I don’t have to do anything anymore. Works for me. Today (last Saturday that is), for example, I told myself I had to write two articles so I could allow myself to do absolutely nothing after that. So I had the rest of the day to watch Netflix without any guilt, to watch a movie with the boyfriend and even read a little.

Allow yourself a full day of rest

And that is what I mean with finding a balanced life. You can want and need to do anything and everything, but there should be days where you just focus on yourself. Or absolutely nothing. Because you need to do that too. It’s so incredibly important to spend an entire Saturday or Sunday not having to do anything. This means waking up without an alarm, go out of bed when you feel ready and just simply do nothing, or at least just the things you want. You eat what you want, and do whatever you want whenever you want to do it. So the next day you’ll be totally recharged and ready for all the ‘useful’ things in life. And you know, obligations.

Be inspired 

Be inspired by yourself and others. Talk to your friends and family about your ambitions. It’s a form of accountability which will (most likely) ensure that you do what you want to do. You will feel the right kind of motivation and inspiration. AND go on Pinterest. Be inspired there and on Instagram where you can find all kinds of like-minded people.

Bullet journal all the way

Yup. I mean, what better way to be inspired than in a bullet journal?! A place where you can write down all your goals, dreams, ambitions and intentions. I know it’s not a logical thing for everyone, but since I started mine I totally get the hype. Every day I open up my bujo to check if there’s anything I can cross of a list, add or if I can make an entirely new list. Bullet journaling is such a nice way to keep all your goals in check and to let your laziness fade away. I mean, you can track anything you want. Like how much you exercise (or even just move) in a week, how healthy you eat or ate and while you’re at it, why not make a daily to-do list? You can write down anything you want. Because your bullet journal is yours and yours only.

And most importantly: enjoy your laziness when you actually are being lazy

I’m serious. Don’t feel guilty when you’ve suddenly wasted two hours on Facebook or Instagram, enjoy that unplanned extra time on Netflix, tv or in bed. If you’re not able to enjoy that once in a while, we need to talk 😉

Ha, you know what I completely forgot? Blogging. Blogging seriously makes you less lazy As a blogger you think that other people are waiting for your writings. And you don’t want to disappoint them. So you write and you write a little more, you’re totally there in the moment with everything you do and it’s all for a good cause!So, what’s your level of laziness?

[:]

Article by Johanne

Hi, ik ben Johanne! Ik ben 35 jaar en moeder van een eeneiige tweeling. Axel en James zijn mijn licht en leven, maar ik ben natuurlijk meer dan alleen mama: ik hou van werken, bloggen, lezen, schrijven en heel af en toe sociaal doen. Hoe hou ik al die ballen in de lucht? Vaker niet dan wel, maar hey, soms gaat het ook goed!

This Article Has 47 Comments
 1. Michelle schreef:

  Grappig, ik was altijd precies andersom; kon niet lui zijn en moest te veel van mezelf. Sinds ik zwanger ben van een tweede kan ik het moeten pas loslaten. Ik raak niet meer zo snel gestrest en kan heel goed lui zijn tegenwoordig. Dat het ook een beetje noodzaak is, is bijzaak 😉 Ik kan er wel van genieten op het moment. Hopelijk houd dit een beetje stand (maar niet te veel haha)

  • Johanne schreef:

   Dat lijkt me heerlijk, dat je het nu beter kunt loslaten. Wat een zwangerschap wel niet teweeg brengt ;-). Hoop het ook voor je, want een beetje kunnen genieten van niks is goed voor de mens!

 2. Lilian schreef:

  Ik was als student heel lui, maar dat had logische redenen: ik wist niet wat ik wou, ik had weinig hobby’s, ik kon niet plannen, had een laag zelfbeeld, ik at niet genoeg, ik dronk teveel. Niet echt een periode die ik graag over zou willen doen.

  Dus nee, ik ben helemaal niet lui meer, vooral omdat ik teveel leuk vind en omdat ik blij word van dingen doen. Ik zou echt geen dag niks kunnen doen, dan zou ik me echt vervelen denk ik. Gisteren ging ik voetbal kijken en m’n dochter helpen met haar computerspel en deed ik niet de was, omdat ik vond dat ik een beetje moest ‘ontspannen’ en toen later dacht ik: Ik had beter de was kunnen doen, dan was ik veel blijer geworden.

  Ondanks dat ik trouwens niet lui ben, ben ik wel rustig. Ik haast me niet vaak. Daar blijf je ook van in balans 🙂

  • Johanne schreef:

   Hmm, ik vermoed dat ik precies hetzelfde was als jij: een luie student om al die redenen. Het is voor mij ook echt een periode waar ik liever niet over nadenk. Destijds was het misschien wel leuk, maar nu denk ik: kak, had ook wel anders gekund.

   Grappig dat je zo kunt denken trouwens 🙂 ik zou denk ik alsnog wel liever voetbal zou kijken en computerspelletjes spelen (vind ik allang ene mooie balans tussen nuttig en niet nuttig haha (het nuttige is voetbal)). Maar de was moet ook gedaan worden!

   En niet haasten is denk ik de sleutel idd.

 3. Stella schreef:

  Ik was vroeger echt HEEL lui, als kind. Tot mijn 16e ongeveer, want toen begon ik ineens met (obsessief, helaas) sporten en gezond eten en ik wilde vooral niet stilzitten. Toen ik op mijn 19e op kamers ging, was ik eerst altijd vrij lui nog. Maar de laatste jaren (inmiddels ben ik 23) leer ik steeds meer dat ik juist ontspan van een bepaalde routine – van structuur. Ik vind het fijn om een productief dagje te hebben. Serie kijken mag, maar dan eerst even lekker stofzuigen en de afwas doen. Zoiets. Dan voel ik me ook echt happier tijdens die serie, of zo! Ik denk dat het ook echt aan mijn humeur lig of ik lui ben of niet, en of ik daarbij dan pissig word op mezelf of niet. Mocht ik nou de komende wegen echt zo’n nare luie dag (ipv een chille luie dag dus) hebben, dan ga ik hier maar weer eens even naar terug (: Liefs!

  • Johanne schreef:

   Ja, zoals je het nu hebt ingericht klinkt het fijn, Stella! Denk dat het ook zo moet: eerst productief zijn en dan lekker helemaal niks, of andersom. Haha, en ik snap precies wat je bedoelt met humeur. Soms kun je zo chagrijnig op jezelf worden omdat je niks hebt gedaan en andere keren ben je eigenlijk wel trots op jezelf.

 4. Wendy Tomlinson schreef:

  I believe in doing more in less time. These tips really resonate with me.

 5. Writing everything down is a must (for anyone!)

 6. Melanie schreef:

  These are all really great tips! I especially love the reward yourself one, it always motivates me more when I know I’m getting something good out of it.

 7. Erika Jarvis schreef:

  I loved this post! I definitely always need some reminders of how to set my goals, get off of my butt and accomplish them. I need to be better at bullet journaling, thanks for sharing your tips! xErika

 8. Merel Anne schreef:

  Leuk artikel! Ik hoop vooral aan mijn doelen te kunnen werken in de zomervakantie, na mijn examens. Daar na ga ik op kamers en is mijn doel om het netjes te houden en een eigen ritme te ontwikkelen met genoeg werk om mijn studie succesvol af te kunnen ronden, genoeg gezellige tijden en genoeg me-time. Dat wordt nog wat… Dit artikel helpt zeker! Ik herken het helemaal dat ik me veel beter voel als ik een serie kijk nadat ik productief ben geweest, dan heb je echt het gevoel dat je het verdiend hebt!

 9. Chinouk schreef:

  Super dat je deze tips opgelijst hebt. Ik zelf ben ook graag wel eens een keertje lui maar mijn bullet journal en het bloggen helpt mij inderdaad ook om net iets minder lui te zijn.

 10. Krystin schreef:

  OH, I love this post! I totally agree about writing it down, it helps me soo much, I can’t get things done when I don’t have it written down in front of me, I swear! Thanks for sharing this!

 11. Romy schreef:

  Wat leuk dat je aan het bulletjournalen gaat! Ik ben heel benieuwd hoe het je gaat bevallen, maar ik kan me voorstellen dat dat wel heel erg helpt om minder lui te zijn. Mijn probleem is een beetje het tegenovergestelde: ik vind het zó moeilijk om lui te zijn dat ik eerder iets te productief ben continu. Je laatste tip kan ik wel zeker wat mee. Ik zou echt vaker even lui moeten zijn en daar gewoon uitgebreid van genieten.

  • Johanne schreef:

   Haha, ik vind dat toch wel zo knap he: moeite hebben met lui zijn. Soms zou ik willen dat ik dit ook kon. Dan had ik nu al zoveel meer gedaan gekregen, haha. Ben overigens ook heel erg benieuwd wat jij met je nieuw aangeschafte bujo’s gaat doen! 🙂

 12. Bina schreef:

  This is so good. I can get real lazy and doing things like setting goals and getting off my butt to even do some activities is a great start ??

 13. Ik ben ook echt fundamenteel lui, haha. Ik plan mijn agenda gewoon altijd zo vol dat ik gewoon te erg geniet van die paar uurtjes Netflix op zondag. Ik ben wel goed met deadlines en dergelijke, dus het trekt zich niet door naar mijn werk of zo, maar als ik MAG luieren, euh ja, dan gebeurt het ook, haha.

  • Johanne schreef:

   Haha, heerlijk! Gelukkig heb je er op je werk geen last van, voor mij geldt hetzelfde gelukkig! Vind het wel knap dat je je agenda zo vol durft te plannen. Ik krijg het daar altijd spaansbenauwd van!

 14. Maaike schreef:

  Goeie tips. Mezelf iets in het vooruitzicht stellen helpt me ook het best als ik dingen moet doen die ik niet leuk vind. Nooit eerder van een bullet journal gehoord, maar iets in die trant lijkt me ook wel wat.

 15. I love the title of this post — very fun! Once I start to be lazy, it becomes a black hole of laziness! I like your suggestion to write things down. I really need to implement that one!

 16. Amy schreef:

  I really want to try bullet journaling. How is it different than making checklists? We

  • Johanne schreef:

   It’s different because you’re supposed to be more creative with it, I guess? At least, that’s what helps me. Instead of just making it a list, I make it a little more. I decorate it with sticker or washi tape and that apparently makes me want to check my goals more haha.

 17. Saskia schreef:

  Leuk artikel met fijne tips. Ik zou juist wat luier moeten zijn, aangezien ik echt een bezige bij ben. Ben dit dus de laatste weken meer & meer aan het toepassen.

  • Johanne schreef:

   Ben altijd wel een beetje jaloers op bezige bijtjes haha. Ik zou soms stiekem wel willen dat ik in ieder geval één dag per week zo was, haha. Maar blijkbaar draait het bij mij toch echt allemaal om balans.

 18. Deborah schreef:

  You made me smile on this post Jo – love reading your posts. This was a great one! It reasonated with me and I don’t call myself a lazy person – I just had “other goals – yet unwritten”…lol

 19. Manon schreef:

  Soms kan lui zijn gewoon heerlijk zijn. Even een dagje niks.
  Maar ik vind het ook prettiger om een productieve dag te hebben. Bullet Journaling helpt mij ook heel erg!

 20. Renee schreef:

  I love these…as a former lazy person I can agree to all of this advice….ESPECIALLY allowing yourself to still be lazy sometimes! I hate that I often can’t unwind or relax quite like I used to.

 21. Sarah schreef:

  YES!!! I am one of “those” people and I can testify to the power of taking a full day off. Oh the sweet release of a whole day dedicated to being lazy. Sleep in, drink coffee, read a book, play a game, take a nap. watch a movie, stay in PJ’s, etc. etc. etc. I rarely turn on my computer on that day. It is absolute bliss.

 22. This was written for me. I consider myself lazy and sometimes have a hard time getting motivated. But, when I am motivated and actually start to do something then I am crazy productive. Love all your points

 23. Dr. K. Lee Banks schreef:

  Ah yes, MUST have balance! I’ve heard it said frequently, that balance is the key to life, in many areas of life. We can’t be on fast forward all the time, nor can we remain stationary. Growth only happens when we move forward at a balanced, healthy pace. Writing things down – absolutely! Figuring out objectives to reach our goals is essential. As I was just reminded in another blogger’s post, we need to ensure our goals are SMART (Specific, Measurable, Achievable, Realistic, Time-bound) in order to follow through and accomplish them.

 24. Mevrouw Marloes schreef:

  De titel sprak me meteen aan, want ik herkende mij meteen in ‘luie mensen’, haha! Het is niet dat ik de meest luie persoon ben, want ik heb zeker wel doelen in mijn leven. Ik denk er ook sterk over na om een bujo te kopen, maar ik heb nu zo’n mooie Moleskine voor 2018 dat ik dat misschien pas in 2019 doe. Mezelf belonen doe ik geregeld. Nu ook: ik heb vanavond om twaalf uur twee deadlines en steeds als ik een bladzijde heb getypt mag ik of een blogartikel lezen of een filmpje op YouTube kijken. Zo sleep ik mezelf erdoorheen 🙂

  • Johanne schreef:

   Haha, fijn dat de titel je aansprak! Ik snap wel wat je bedoelt hoor. Je kunt heel goed lui zijn mét doelen in je leven. Maar je er moet er wel wat mee doen, zeg maar. En wat een goede methode! Dat is misschien ook wel wat voor mij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *