A beginners guide to blogging

Een beginnersgids voor bloggers, maar dan niet echt een gids (deel 2)

Tijd voor deel twee van de vierdelige blogreeks (voor de oplettende lezer: vorige week was het nog driedelig)! Ben zo blij dat de vorige goed is ontvangen. Met dit soort dingen heb ik altijd het gevoel dat het ei van Columbus al honderd keer is uitgevonden. Een dergelijk gevoel had ik namelijk toen ik op zoek was naar informatie. Het eerste artikel dat ik vond was leuk, maar de tweede, derde en vierde waren bijna exact hetzelfde. Ja, zo kan ik het ook. Dus ik hoop dat dit iets bijdraagt. En ik hoop dat je ook aan dit deel iets hebt. Vandaag: schrijven, inspiratie, niche, social media en de lancering. Veel, ik weet het. Dus laten we beginnen. Overigens, ik heb alles op chronologische volgorde geschreven. Dus mijn hele proces van het begin tot eind. Dat kan logisch zijn voor de één en compleet onlogisch voor de ander. Ohja: zet je vooral schrap. Want dit wordt een lange zit!

Ok, naam, domein, hosting, thema: allemaal check. En nu?

Ik denk dat ik eind januari ben gestart met het schrijven. Een richting was toen nog ver te zoeken. En ik denk dat als je mijn eerste tien artikelen leest, dat je dat ook terugziet. Het ging over het falen in sporten, maar ik ben niet in de sport-niche gaan zitten. Het ging over geen brood eten, en ik ben geen foodblogger geworden. Het ging over verhuizen naar het buitenland en dat is ‘m tot nu toe ook niet geworden haha. Dus: geen reis- of expatblogger. Maar goed, op het moment dat ik begon te schrijven was ik nog op zoek naar mijn richting. En ik denk ook niet dat het slecht is om geen niche of richting te hebben (nu niet of straks niet), zolang je er maar plezier aan beleeft.

Ze zeggen dat als je geld wil verdienen met bloggen, dat je dan écht een niche moet hebben. Of dat waar is weet ik niet. Maar daar zal ik dieper op ingaan in deel 4: geld verdienen met je blog.

Hoe kwam ik aan mijn onderwerpen?

Door heel veel andere blogs te lezen, door Pinterest compleet uit te lezen en natuurlijk door mijn eigen brainstormsessies te houden. Het klinkt heel eenzijdig – en dat is het ook – maar ik heb nauwelijks aan mijn beoogde doelgroep gedacht. Mijn insteek was: ik ga schrijven over dingen die MIJ interesseren, over dingen waar MIJN passie ligt en daar hoop ik lezers mee te krijgen. Ik hoopte dat mijn mijmeringen aansluiting zouden vinden bij jou. Als ik zou schrijven voor een vooraf bepaalde doelgroep dan kon ik nooit met zoveel enthousiasme schrijven als ik nu doe. Dan zou ik het echt voor iemand anders doen. Ik moet echt die intrinsieke motivatie hebben en het dus voor mezelf doen, om dit door te zetten. Zodoende.

Toch ben ik gedeeltelijk met een insteek begonnen. Omdat ik dacht dat ik binnen toen en een jaar een expat zou worden, zou mijn blog gaan over het leven als expat. Het leven van een dertiger in het buitenland. Maar toen ben ik daar vanaf gestapt omdat ik mezelf té niche vond op deze manier en omdat we blijkbaar toch (nog) niet naar het buitenland gingen.

Ik heb destijds een hele lijst opgesteld van allerlei onderwerpen om over te schrijven. Een aantal van die onderwerpen staan nog steeds open en wachten om geschreven te worden (met andere woorden: wachten op inspiratie) en ondertussen wordt de lijst bijgevuld en opgeschoond en gekleurd. EN, ik heb een soort-van mijn niche gevonden: de millennial-niche! Perfect voor mij, want het sluit compleet aan op alle onderwerpen die ik interessant vind en het is een lekker brede doelgroep ;-). Mocht je nog op zoek zijn naar inspiratie, hier alvast een voorzetje. Je hoeft de onderwerpen natuurlijk niet letterlijk over te nemen, maar laat je vooral inspireren en vind daarmee je eigen onderwerpen. Vind je eigen insteek binnen het bestaande.

Onderwerpen vind je hier, hierhier en hier. Voor handige algemene tips lees je dit artikel en dit artikel is ook heel fijn.

En anders:

a beginners guide to blogging

Over niche gesproken…

Hoe weet je waar je over wil schrijven? Ik zou zeggen: kijk echt in je hart. Ik weet het, dat klinkt verschrikkelijk. Maar alleen dan vind je waar je passie echt ligt. Ik had het kunnen houden bij het schrijven over haar, over make-up, over eten, maar dat heb ik niet gedaan. Onderwerpen waarvan ik houd (en vooral van eten en eigenlijk niet echt van make-up), maar geen onderwerpen die mij gelukkig maken. Daarvoor kijk ik liever bij anderen, want zij zijn daarin veel beter dan ik. Wat mij wel gelukkig maakt? Nadenken over het geluk, onze dromen, over onze problemen en hoe we daar sterker uit kunnen komen. Onderwerpen waar we allemaal mee worstelen, of onderwerpen die we leuk vinden natuurlijk. Want het leven is niet één grote struggle. Dus binnen een maand na mijn ‘lancering’, wist ik het: ik word millennial-blogger. Heb je soms.

Een goede camera

Ik dacht eerst te kunnen bloggen zonder goede camera. Ik had al een camera en wat zou ik er nou mee moeten doen? Gelukkig ben ik een maand van tevoren wijzer geworden en heb ik toch een camera gekocht. Het mocht niet te duur zijn, maar wilde wel genoeg functionaliteiten hebben (niet dat ik wist wat ik ermee aan moest, maar het ging om het idee). Een camera uitzoeken duurde eigenlijk niet heel lang, een middagje, geloof ik. Want ik wist mijn maximale prijs. Dus ik ging op zoek naar reviews en nog meer reviews. Uiteindelijk rolde daar de Nikon D3300 uit de bus.

Alsnog denk ik dat je op het begin niet een megacamera nodig hebt. Een telefoon met een goede camera doet ook zeker wonderen en zo’n megamonster als mijn Nikon is ook niet alles hoor. Ben nog steeds aan het priegelen en aan het doen… Vaak genoeg probeer ik een foto te maken met mijn camera, maar bereik ik gewoon niet het gewenste effect. Soms pak ik dan in plaats daarvan mijn telefoon erbij en zie hier, een goede foto. Ik ben nog lang niet goed genoeg om écht baat te hebben bij mijn camera, maar dat komt wel. Ooit.

Social media engagement

Tijdens mijn voorbereidende maanden ben ik ook langzaamaan wat meer online gaan zitten. Ik ging meer blogs lezen, ik ging reageren en ik probeerde mijn Instagram alvast wat te professionaliseren. Met nadruk op probeerde, want dat is me nog steeds niet gelukt. Ik ben blij met Instagram-stories waar daar kan ik de foto’s die ik niet op mijn grid wil plaatsen kwijt. Dat betekent wel dat mijn grid de laatste tijd een beetje leeg is. Goed, ik zal nu per social mediakanaal uiteenzetten wat ik denk dat het handigst/slimst/best/leukst is. Sommige dingen heb ik zelf niet gedaan. Daar heb ik geen spijt van, maar het zou voor jouw lancering denk ik wel goed zijn.

Facebook

Facebook is verreweg mijn meest favoriete social mediakanaal. Ik snap het en ik weet hoe ik het moet gebruiken. Ik doe het misschien niet zoveel als ik zou moeten, maar ik weet daar in ieder geval wat ik aan het doen ben. Via Facebook komen dan ook de meeste bezoekers binnen op mijn blog. Zelfs voordat je blog online staat, zou ik alvast wat interactie genereren. Laat je vrienden zien waar je mee bezig bent en wie weet delen zij ook wel wat van je. Langzaam zal het vuurtje zich verspreiden. Meld je ook alvast aan bij Facebookgroepen, want dan kun je a) zien hoe het er daar aantoe gaat en wat de regels zijn en b) kun je misschien alvast meedoen met insta-threads of Facebook-threads. Dat zijn eigenlijk volgthreads waar jij je link kan achterlaten en andere beslissen of ze je willen volgen of niet.

Ik weet dat dit geen organisch groeien is. En ik weet dat het niet iedereen zijn favoriete groeiwijze is, maar het is zo nuttig voor beginnende bloggers. Als je al vijfduizend volgers hebt ergens, dan hoeft het misschien niet. Maar als je wil dat mensen jouw pagina’s leren kennen, zou ik het wel aanraden. Door dit soort threads heb ik zelf echt een aantal leuke bloggers leren kennen en zijn een aantal bloggers mij ook blijven volgen. Niets mis mee toch?

Mijn favoriete Facebookgroepen:

Voor sommige groepen moet je vragen beantwoorden en vragen ze bijvoorbeeld om je url. Volgens mij hoef je nog niet online te zijn, maar dat weet ik niet zeker.

Twitter

Van mijn meest favoriete social mediakanaal, naar mijn minst favoriete. Ik heb Twitter al heel lang, maar ben er nooit verslaafd aan geweest. Niet zoals aan Facebook of Instagram. Ik snap het gewoon niet. Het gaat mij te snel, ik kan mijn creativiteit er niet kwijt en ik vind de interactie niet leuk. Natuurlijk is het logisch om je blogposts daar te delen, maar dat mag eigenlijk niet de enige reden zijn om op Twitter te zitten. Dan haal je er eigenlijk niets uit. Sommige bloggers zijn zo goed in het onderspammen van hun Twitter en dat moet daar ook, anders verdwijn je. Maar ik heb daar eerlijk gezegd niets te melden. Maar, mocht jij daar anders in zijn en wel zin hebben in het plaatsen van van alles en nog wat naast je eigen blogposts, ga dan ook Twitteren. Want je kan er nog steeds aardig wat verkeer en volgers vandaan halen. Als je het goed doet.

Instagram

Ik vind Instagram heel leuk. Leuk om andermans foto’s mee te bekijken, leuk om katten mee te volgen en op de hoogte te blijven van mijn vrienden en familie. Maar als het op mezelf aankomt vind ik het best lastig. Foto’s delen is hartstikke leuk, maar als je op Instagram niet voldoende plaatst of geen mooi grid hebt, krijg je ook nauwelijks nieuwe volgers. Toen ik net ging bloggen (na bijna zes maanden ben ik een doorgewinterde blogger natuurlijk) heb ik er best veel moeite in gestoken. Ik had een stijl gekozen, had foto’s klaar staan en was klaar voor de start. Maar na een paar weken dacht ik: nooit van mijn leven ga ik deze stijl volhouden. En nu? Toen heb ik nog een tijdje een andere stijl geprobeerd, maar uiteindelijk ben ik maar weer gaan doen waar ik het beste in ben: plaatsen waar ik zin in heb. Dus als het even niet zo goed past, dan is dat jammer.

Maar als je naar de allergrootste bloggers en influencers kijkt, dan weet je dat een stijl geen slecht idee is. Het ziet er mooi uit, het is rustgevend en blijkbaar levert het je nogal wat volgers op. Als je geluk hebt natuurlijk. Want het algoritme van Instagram laat de laatste tijd heel wat te wensen over. Je moet er ook maar net tijd voor hebben hoor. Als ik zo naar die grote influencers kijk, dan weet ik dat het hun fulltime baan is. Want ze zijn overdag daar en daar en daar te vinden, dus ze hebben ook de tijd om foto’s te maken. Wij zitten overdag op kantoor en ’s avonds proberen we er nog een artikel uit te persen. En datzelfde geldt voor het weekend. Dus, heb ik Insta-tips? Geen tips die jij nog niet kent denk ik:

 • maak een mooie grid
 • zoek je eigen stijl
 • laat veel van jezelf zien (maar niet te veel)
 • heb een goede bio 
 • reageer op anderen
 • volg anderen die jij interessant vindt
 • haal daar ook je inspiratie vandaan
 • en de rest komt vanzelf wel.

Er zijn natuurlijk nog meer kanalen die je kunt gebruiken, maar het is belangrijk dat je niet te veel verschillende kanalen gebruikt, want anders raak je je overzicht kwijt. Bovendien is het beter om je op twee of drie te focussen waar je echt goed in bent en waar je écht plezier uithaalt. Je kunt je tijd wel beter besteden, niet? a beginners guide to blogging

Pinterest staat bij mij trouwens tusen mijn social media. Maar dat is het natuurlijk niet echt. En daarom besteed ik er hier nog geen aandacht aan.

Dinsdag 11 april: D-day

Alles wat ik hiervoor heb gedaan: onderzoek, camera kopen, artikelen klaarzetten, foto’s maken, mijn vriend negeren etc etc, heb ik gedaan voor D-Day: de bloglancering. Oooh, wat was ik zenuwachtig zeg. Een blog zet je niet online om vervolgens af te wachten of er bezoekers komen. Nee, je moet er wel aandacht aan besteden. Hard werken om alvast wat engagement te krijgen. Lezers moeten jou gaan vinden als je blog gelanceerd is. En alleen goede seo gaat je daar niet bij helpen.

Mijn lancering heb ik niet groots aangepakt, maar goed genoeg. Mijn eerste dag is nog steeds de dag met de meeste bezoekers. Het zal allemaal vrienden en familie zijn geweest, maar toch. Ik heb het overal laten weten. Op Instagram, op Twitter, op mijn persoonlijke Facebookpagina, mijn zakelijke pagina en de Facebookgroepen waar ik op dat moment in zat. Het is doodeng om iets van jezelf te laten zien aan een grotere groep mensen. Maar als je het op je eerste dag niet doet, is de kans groot dat je het later ook niet doet. En jeetje, wat werd het goed ontvangen.

a beginners guide to blogging

Ik had tien artikelen klaar staan en die wilde ik verspreid over de eerste week de wereld in helpen via Facebook en andere kanalen. Ze stonden bij het online gaan van a pinch of jo dus allemaal tegelijk online. Een goede zet denk ik, want zo wisten mensen direct wat voor vlees ze in de kuip hadden. Ok, dat stuk vlees is in korte tijd veranderd in een iets ander stukkie, maar soit. Veranderd van een schouderkarbonade in een ribkarbonade, zeg maar. Na een goede eerste twee dagen daalden mijn bezoekersaantallen direct. Niet gek natuurlijk, want ik had ze nog niet echt aan me gebonden. Daar gaat tijd overheen. Vooral als je over zulke persoonlijke onderwerpen schrijft als ik doe. Mensen vinden dat niet zomaar interessant, ze moeten je eerst leren kennen.

Frequentie 

Mijn voornemen was om pas na een week weer nieuwe artikelen online te zetten, maar daar zette ik toch iets meer vaart achter. Het is goed om constant nieuwe content online te zetten, ook voor je vindbaarheid. Maar de vraag is nog steeds: hoe vaak is goed genoeg? In Nederland lijkt het mantra te zijn ‘hoe vaker, hoe beter’. In Amerika is er ook veel discussie over gaande, maar op een ander niveau. Daar vragen ze zich eigenlijk af of ze één artikel of twee artikelen per week moeten plaatsen. En ik snap de gedachtengang erachter wel. Want wat zij zeggen is dat je met minder artikelen, meer tijd kun besteden aan datgene wat je schrijft. En dat is ook zo. Maar aan de andere kant zijn hun blogs altijd tweeduizend woorden lang en daar lijken wij het geduld niet voor te hebben. Ik trouwens ook niet, dit is even een heeeeele grote uitzondering.

Dus ik zou vooral zeggen: doe wat voor jou goed voelt. Ik moest en zou per week vier artikelen online zetten, maar ik merkte gewoon dat ik mijn vriend daarvoor aan de kant zette. Of als ik bij mijn ouders at, zei ik soms ‘en nu moet ik gaan hoor, want ik moet nog een artikel online zetten’. Vond ik stom, want zo verschrikkelijk vaak zie ik ze ook niet meer. Dus ik doe nu waar ik me goed bij voel. Het liefst twee artikelen per week, maar als dat niet lukt heb ik ook vrede met eentje. En zulke monsters als deze mogen ook maar één keer per week trouwens. Ben jij al moe? Ik wel.

Over mij

Trouwens, vergeet niet om een geweldige ‘Over mij’-pagina te schrijven. Als bezoekers willen weten wie jij bent, gaan ze daar naartoe. Als bedrijven willen samenwerken gaan ze op zoek naar je drijfveren. Een tijdje terug kreeg ik door mijn ‘Over mij’ een superleuk mailtje van een bedrijf. Dat is om andere redenen uiteindelijk niets geworden, maar ik ben blij dat mijn ellenlange pagina over mezelf positief wordt ontvangen ;-). Ik denk dat het echt duidelijk maakt wie ik ben en dat zie je voornamelijk in mijn schrijfstijl. Laat dat dan ook zien op je ‘Over mij’: wie ben jij echt?

A beginners guide to blogging

Jongens. Ik zit al over de tweeduizend woorden. Ik houd het voor gezien vandaag. En wellicht hebben jullie het halverwege al voor gezien gehouden. Zoals ik al zei, ik heb hier gewoon heel veel over te vertellen omdat ik het superleuk vind. Nogmaals, ik hoop dat jullie ook aan deel 2 iets hebben! Op naar deel 3 en vier. Wil je deel 1 nog eens lezen? Dat kan!

’t Is toch wat, kap gewoon mijn eigen tekst af…

Hoe heb jij jouw blog gelanceerd? Of hoe zou jij het doen?

 

 

Article by Johanne

Hi, my name is Johanne. I'm almost 32 years old and I keep thinking about what I really want in life. A quarter life crisis, if you will. On my blog, you'll read more about the dilemma's where us (twenty-year-olds and) thirty-year-olds think about, about lifestyle en probably also about my cat.

This Article Has 17 Comments
 1. Sylvia schreef:

  Wat leuk dat je hier over schrijft. Na nu 9 maanden schrijven heb ik er ook nog steeds heel veel plezier in! Ik krijg ook een duidelijker beeld van hoe ik het allemaal wil hebben. Ben benieuwd naar het volgende artikel?
  Sylvia onlangs geplaatst…About last week..#37My Profile

 2. Veronique schreef:

  Leuk! En zeker interessant.. Heel leerzaam! 🙂
  Veronique onlangs geplaatst…Uitgelicht: Ik was pas dertien – Lea Saskia LaasnerMy Profile

 3. Romy schreef:

  Wauw, wat heb je dat onwijs goed, professioneel en goed voorbereid aangepakt! Echt complimenten! Ik vind het ook leuk om te lezen hoe je langzaamaan je niche hebt gevonden. Bloggen is inderdaad in het begin soms een kwestie van uitproberen en later kom je vast wel uit bij een onderwerp of thema waar jij blij van wordt. Ik heb zelf een aantal boeken over bloggen gelezen voordat ik begon, omdat ik het ook graag goed voorbereid wilde aanpakken. Verder las ik al heel veel andere blogs en stelde ik een lijst met ideeën op. Maar hoe geweldig je voorbereiding ook kan zijn, uiteindelijk is het belangrijkste om het gewoon te dóen en gaandeweg en met vallen en opstaan te achterhalen welke kant je op wilt 🙂
  Romy onlangs geplaatst…Je gedachten verzetten? Dit zijn 12 simpele tips!My Profile

  • Johanne schreef:

   Wat lief, dankjewel! Maar ik ben het helemaal met je eens. Je kan een geweldige voorbereiding hebben alsnog falen als je niet gewoon uitprobeert en durft te vallen (en weer opstaan). Want inderdaad, dat is het beste dat je kun doen om uit te vogelen wat je kan, wat je wil en wat je durft!

 4. Summer schreef:

  I LOVE how thorough you’re being in this little series! So key. Many have no idea how much it takes to start a blog WELL. A good camera is definitely a great investment – there are many out there that are affordable and are great!
  Summer onlangs geplaatst…The Best Fall Afternoon TreatMy Profile

 5. Eki Ayemenre schreef:

  You did a huge job on this post. I also have a recent post where I chronicles all I have done and achieved so far on my blog. I see you were a lot into social media before launching, this is where I missed out. like I told my readers on my blog, it’s important for a successful launching of a brand new blog. But from my experience so far, I’ll recommend concentrating on two social media, at best three, so that you can master it and become an influencer in it. I hope your post encourages those that are desiring to start a blog to start immediately and not wait any further.
  Thanks for a great post. You may want to check out my post as well: https://theonlinecompass.com/brand-new-blog-online-compass-let-teach-start/
  Eki Ayemenre onlangs geplaatst…My brand new blog- The Online Compass: let me teach you how to start yoursMy Profile

  • Johanne schreef:

   I already saw that you posted something similar too, I just didn’t have the time to read it yet. But I definitely will, looks good! And I totally agree with you, concentrate on a maximum of three social media to stay focussed. Thanks for your lovely comment!

 6. Shirley schreef:

  Leuk om zo uitgebreid te lezen hoe je het hebt aangepakt. Je hebt er echt werk van gemaakt, zowel je voorbereidingen als deze serie. Leerzaam voor anderen.

 7. Candy Calderon schreef:

  Excellent article, and love how detailed you are with each specific point!

 8. This is a great guide! I love how detailed you got with each point. One thing I wish I had done sooner was get involved in facebook groups. Not only for networking, but for the information you can find. It was such a relief to find answers to questions I had!
  Crystal // Dreams, etc. onlangs geplaatst…3 Addicting Summer TV Shows You’ll Love & What’s Coming This FallMy Profile

 9. Wat leuk! Ik blog al een paar jaar dus niet echt een beginnersgids nodig maar wat is het herkenbaar wat je schrijft over Instagram en Twitter!! Ik heb precies hetzelfde: gewoon niet genoeg tijd om uitgebreid foto’s te maken en te plaatsen en alle andere energie er in te steken. Soms neem ik het me wel voor maar om een of andere reden komt er niets van terecht…!
  Anne – Ditisanne.nl onlangs geplaatst…Hudson’s Bay Amsterdam: Aanwinst of ‘overload’?My Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge