A Pinch of Jo 2 jaar

A Pinch of Jo bestaat 2 jaar! (‘Oh, blog je nog dan, Johanne?’)

Oh jongens, vandaag bestaat mijn blog alweer 2 jaar en wat heb ik ‘m toch laten verslonzen de afgelopen paar maanden. Als ik heel eerlijk ben, zit ik daar niet mee. Mijn focus ligt tijdelijk ergens anders en het bloggen loopt wel weer los. Soms moet je loslaten om vooruit te kunnen, toch? Meestal hoort bij zo’n mooi jubileum een winactie, maar ook dat laat ik voor nu los. Ik weet al wel wat ik op een gegeven moment wil weggeven, maar doe dat misschien wel bij mijn 2,5 jarig blogbestaan of misschien op een ander mooi moment. Voor nu wil ik in ieder geval een paar wijze lessen of veranderingen door en op mijn blog met je delen!

Engels bloggen losgelaten

Toen ik net begon met bloggen heb ik keihard ingezet op de Engelstalige kant ervan. Daarom ook .com en niet .nl. Het leek me enorm leuk om een grotere, en vooral andere, doelgroep te bereiken. Echter, waar ik flink de mist in ging, was de SEO. Zoekmachine-technisch werkte alles toch niet zoals ik hoopte. Waarschijnlijk omdat ik met een gratis plugin werkte. Maar ik wilde niet betalen voor een betere variant (ben alsnog Nederlandse).

Misschien had het een succes kunnen zijn als ik wel een betaalde plugin had geïnstalleerd, maar ik merkte ook dat ik moe werd van het dubbele bloggen. Eerst een Nederlandse blog eruit persen en dan nog alles vertalen naar het Engels werd me op een gegeven moment iets te veel. Het kostte me meer tijd dan me lief was en ik kreeg er nauwelijks iets voor terug. Daarom was de beslissing afgelopen oktober (denk ik?) snel gemaakt: ik stop ermee. En wat een opluchting was dat!

Meer inzetten op SEO werkt!

De eerste anderhalf jaar van mijn blogcarrière heb ik weinig tot geen aandacht besteed aan zoekmachineoptimalisatie. Ik wilde mijn blogs schrijven zoals ik dat wilde en niet aangepast op het zoekgedrag van anderen (lekker eigenwijs). En omdat ik in het Engels en Nederlands blogde, moest ik mijn Yoast op één van de twee talen instellen. Vaak deed ik dat ook nog eens niet goed, omdat ik voor ieder wat wils wilde. Lekker bezig. Tegelijkertijd met het wegdoen van mijn Engelse pagina, begon ik toch iets meer te SEO’en. Ik was benieuwd wat het deed en hoopte zo iets meer organische lezers te trekken. Want eerlijk is eerlijk, voor die tijd was het niet veel soeps. Echt niet.

Een paar maanden later durf ik te zeggen dat het écht heeft geholpen. Ik heb natuurlijk vrij weinig geblogd, maar de cijfers bleven niet steken op nul. En voor diegenen die nu denken dat ik het alleen voor de cijfers doe: nee, natuurlijk niet. Al ben ik maar een semi-hobbyblogger, ik vind het leuk om trouwe lezers te trekken. En dat doe je door niet alleen sociaal te zijn, goed op social media aanwezig te zijn en weet ik het wat, maar ook door SEO-technisch slimmer te schrijven. En dat heb ik gedaan zonder dat jij er last van hebt. Dus. En daar ben ik best trots op.

Let niet op de onverwerkte frustratie ;-).

Pinterest gebruiken om blogs te pinnen

In september 2018 besloot ik iets beter in te zetten op Pinterest. De Nederlandse versie, that is. Engels pinnen deed ik al wat langer, maar zie daar maar eens door de serieuze concurrentie heen te komen. Ik heb geleerd: ik ben gewoon niet Amerikaans genoeg om ertussen te komen. Ondanks mijn Amerikaanse bloed denk ik te anders. Te…nuchter, toch wel? Nederlandse Pinterest dus. Ik maakte een paar mooie pins van verschillende artikelen, deelde iedere dag mijn eigen en andermans pins en zie daar sinds december eindelijk het resultaat van. Dagelijks komen er mensen vanaf Pinterest naar mijn blog en daar ben ik blij mee. Het zijn er niet honderden per dag, maar toch. Ik ben blij dat ik resultaat zie, en daar gaat het om.

Ik hoef geen grote blogger te worden

Ja, ik weet het. Iedereen die mij vanaf het begin volgt, denkt nu: heh, maar jij wilde toch zo graag? Ja, klopt. Maar ik hoef niet zo nodig meer. Ik vind het bloggen leuk zoals het is. Ik vind de onderwerpen waarover ik schrijf fijn (en veelal niet commercieel) en ben niet gemaakt voor grootschalige promotie en ben al helemaal een slechte Instagrammer (en daar gebeurt het nu allemaal, naast Pinterest dan. En organisch). Mijn blog is geen grote oplossingsbaak (geen woord, weet ik) voor iedereen. Ik bied geen kant-en-klare tips of ideeën (meestal dan) en ik wil dat ook niet. Het is goed zoals het is en ik ben hartstikke blij met dat besef.

Lieve mensen leren kennen door bloggen

Ik blogde al een tijdje toen ik ze leerde kennen, maar vorig jaar mei kwam het er pas voor het eerst van. Eerst Shirley en toen een paar keer Romy (en ongetwijfeld in de toekomst nog een paar keer meer ;-)). Bloggen heeft mij iets heel belangrijks gebracht en dat is jullie. Jou. Jullie. De lezer(s). Met een paar van jullie voel ik een hele fijne connectie en als ik niet was gaan bloggen had ik die nooit gehad. En natuurlijk de leuke, mooie en herkenbare reacties van iedereen. Het is zo leuk om te zien hoeveel gelijkgezinden er eigenlijk zijn. Zonder het bloggen hadden we nooit ontdekt hoeveel van ons hetzelfde over bepaalde dingen denken. Waar je voorheen dacht dat je alleen was, plemp je nu iets online en merk je al snel dat je dat helemaal niet bent. Hoe heerlijk is dat.

Schrijven is mijn passie maar er is meer

Dankzij A Pinch of Jo heb ik pas echt ontdekt hoe fijn ik schrijven vind. Ik wist het al heel goed. En ik wist al dat schrijven was wat ik wilde doen. Maar mijn blog heeft dat gevoel enorm versterkt. Bloggen heeft me ook veel meer vertrouwen gegeven in mijn schrijfvaardigheden. En ik ben een veel betere schrijver geworden. Ook door mijn werk natuurlijk, maar ook zeker door het bloggen.

Maar er is meer dan alleen schrijven. Ik heb gemerkt dat ik het heel leuk vind om met sites bezig te zijn. Om online bezig te zijn. En, ja ik zeg het weer, daar is mijn nieuwe project ook op gericht. Zonder mijn blog had ik ook nooit het idee hiervoor gekregen. Dus, daar nu snel mee verder zodat ik ook weer meer kan bloggen!

Article by Johanne

Hi, ik ben Johanne! Ik ben 35 jaar en moeder van een eeneiige tweeling. Axel en James zijn mijn licht en leven, maar ik ben natuurlijk meer dan alleen mama: ik hou van werken, bloggen, lezen, schrijven en heel af en toe sociaal doen. Hoe hou ik al die ballen in de lucht? Vaker niet dan wel, maar hey, soms gaat het ook goed!

This Article Has 26 Comments
 1. Irene schreef:

  Aaaah leuk! Gefeliciteerd met je blogverjaardag! ^^ Kan me voorstellen dat het een heleboel werk was om en in het Nederlands en in het Engels te bloggen. Pfoe! Ik ben eigenlijk totaal niet bezig met cijfers en SEO maar ik ben er stiekem ook wel nieuwsgierig naar of dat nu veel effect zal hebben op mijn aantal lezers dus ik ga me er binnenkort ook eens wat in verdiepen. En Pinterest vind ik ook heel interessant maar ik doe er eigenlijk alleen ‘voor mezelf’ iets mee. Eens bekijken of ik het voor m’n blog wil en kan inzetten 🙂

  • Johanne schreef:

   Eurgh, ik ben zo slecht in bloggen tegenwoordig…sorry! Nog bedankt 😀 En fijn toch, om niet bezig te zijn met cijfers en SEO? Houdt het lekker rustig, haha. Ik kijk ook al tijden niet zo intensief meer als ik eerder deed en dat is echt een opluchting. Ben benieuwd of jij iets met Pinterest kunt, leuk!

 2. Silke schreef:

  Ik moet bekennen dat ik nog maar weinig van je heb gelezen omdat ik nog maar kort in de ‘blogwereld’ zit. Maar ik heb dit artikel met veel plezier gelezen. Ik heb zelf ook wel nagedacht over schrijven in het Engels, maar dat leek me te moeilijk en dus ook veel te energieslurpend. Lijkt me heerlijk dan ook inderdaad heerlijk dat je tegenwoordig alleen nog maar in het Nederlands schrijft. Ook de rust in het ‘ niet meer zo groot hoeven worden’ klinkt als een fijn besef.
  Gefeliciteerd met je 2-jarige blog bestaan en ik ben benieuwd naar je andere project! 🙂

  • Johanne schreef:

   Wat een leuke reactie, dankjewel! Ik beloof: ooit was ik beter in reageren en ooit word ik weer beter in reageren.
   In het Engels bloggen is inderdaad energieslurpend, gewoon omdat als het niet je eerste taal is, het eigenlijk te moeilijk is. Hoe goed je Engels ook is.

   Dankjewel nogmaals!

 3. Shirley schreef:

  Een mooi jubileum en ook dat het je na al die tijd nog steeds plezier oplevert. Ik denk dat het daarbij juist helpt om niet te streng voor jezelf te zijn. Ik lees in ieder geval al een hele tijd met plezier mee.

 4. Romy schreef:

  Jaaa, wat een mooie mijlpaal! Van harte gefeliciteerd! En wat mooi om te horen dat je blog je vertrouwen heeft geschreven in je schrijven en er ook voor heeft gezorgd dat je je nóg meer een schrijfster voelt. Hoe tof dat het SEO’en (geniaal werkwoord!) zijn vruchten afwerpt. Ook al zijn de cijfertjes niet het belangrijkste, het geeft toch wel extra voldoening als je op die manier nieuwe mensen op je blog mag verwelkomen.
  Hoe tof dat je mij ook in je artikel noemt! We moeten zeker binnenkort weer eens afspreken <3 Lijkt me heel leuk! Geniet voor nu van je blogjubileum en op naar het volgende half jaar en jaar 🙂

  • Johanne schreef:

   Lekker laaaat, maar bedankt, haha. Hihi, SEO’en is best een werkwoord toch?!

   Ik zal je weer eens een berichtje sturen binnenkort. Mei en juni zijn echt mega vol, maar ergens in de zomer moet sowieso lukken. Hoop voor jou ook! 😀

 5. Anna schreef:

  Gefeliciteerd met je blogjubileum, wat een mijlpaal! 😀 Ik heb ook een tijdje in het Engels geblogd, nog voordat SEO echt een ding was, haha. Ik vond het ook niet vol te houden… Ik ben benieuwd naar je nieuwe project en ik kijk uit naar je komende blogposts!

 6. Darina schreef:

  Gefeliciteerd met deze mooie mijlpaal! Leuk dat je ook veel met Pinterest bezig bent. Ik probeer me ook meer te verdiepen in Pinterest. Ga zo door!

 7. Karin schreef:

  Van harte gefeliciteerd met je blogverjaardag!!! Ik weet nog dat je in twee talen blogde, want af en toe twijfel ik ook over tweetaligheid. Maar inderdaad, er is zoveel concurrentie in het Engels…
  Leuk dat Pinterest zo goed werkt en dankjewel voor de tip 😀

  Ik ging ooit eens super-seo teksten proberen te schrijven voor mn blog, maar dat werd zo obvious/niet lekker leesbaar dat ik het idee maar meteen in de vuilnisbak heb gekieperd. Via Yoast vind ik ‘t prima, maar verder vind ik het gewoon nep worden!

  • Johanne schreef:

   Hahah, ben benieuwd hoe je mega-seo teksten er toen uitzagen!!Nee, ik snap dat als je echt alleen voor de machine schrijft, het niet leuk meer is. Dat vinden de lezers ook niets aan. Ik gebruik eigenlijk ook alleen de tips van Yoast en die werken goed genoeg!

 8. Ilona Wielinga schreef:

  Mooi om te lezen en gefeliciteerd met je jubileum!

 9. Lianne schreef:

  Wauw wat een mooie mijlpaal! Van harte gefeliciteerd 🙂 Wat grappig, mijn blog bestaat sinds zaterdag precies één jaar en mijn winactie komt morgen online 😉 Ik herken heel goed wat je schrijft, over dat je geen grote blogger hoeft te worden, want dat is ook niet mijn doel. Ik vind het belangrijker om andere mensen te inspireren en dat ik zelf veel voldoening en plezier haal uit het schrijven. Daar is bloggen ook voor, vind ik. Het moet wel leuk blijven, vind ik 🙂 Ik vind de artikelen die je schrijft er leuk en je schrijfstijl is fijn, dus ik hoop dat je nog lang door blijft gaan met bloggen! 🙂

 10. Giovanna Jansen schreef:

  Gefeliciteerd!! Wat een mooie mijlpaal!
  En ik herken best wel wat in je verhaal hoor, ook bij mij heeft door andere dingen mijn blog de afgelopen tijd niet de hoogste prioriteit en ook ik heb niet als doel om een mega publiek te bereiken. Veel belangrijker is het wat je over wil brengen en dat je bloglezer daar ook echt iets aan hebben.
  En bovenal: doen omdat het je passie is en jou veel plezier brengt!
  Op naar de volgende blogverjaardag!

  • Johanne schreef:

   Ja, ik zag al op Facebook/Insta dat je met veel dingen bezig bent. Super leuk natuurlijk, maar kan me voorstellen dat je dan wat minder zin/tijd hebt om te bloggen!

   Dankjewel nog 😀 en sorry voor de mega late reactie.

 11. Sheila schreef:

  2 jaar alweer. Goed bezig! Ik ben helemaal niet zo bezig met de SEO. Nauwelijks eigenlijk. Net zo min met hoeveel bezoekers ik nou heb. Ik schrijf over dat wat ik leuk vind en waardeer mijn volgers. Ik vind jouw blog daarom ook leuk, omdat door persoonlijk is. Dus fijn dat je alles in balans hebt. Het bloggen groter maken is ook niets voor mij. Dus dat snap ik helemaal.

 12. Mei Qi schreef:

  Oh wauw! Twee jaar al. De tijd vliegt!! Gefeliciteerd nog! Ik heb me eigenlijk nog nooit verdiept in de SEO, dat moet ik eens doen.. 🙂

 13. Lizzy schreef:

  Ik ben een beetje laat, maar hierbij nog van harte gefeliciteerd met je blog jubileum! Wat mooi dat je, je passie voor schrijven (en online bezig zijn) zo sterk hebt ontwikkeld door het bloggen. Heel herkenbaar eigenlijk.

  Ik ben nog steeds super benieuwd naar wat je nieuwe project is, dus ik kijk uit naar de grote onthulling!

  • Johanne schreef:

   Haha, lief dat je alsnog reageert. Ik ben ook belachelijk laat met op iedereen reageren. Leven zat een beetje in de weg. Niet erg, maar dan vergeet ik dus wel op al jullie lieve berichten (en leuke blogs) te reageren.

   Haha, ik hoop dat die onthulling snel komt. Ik begin in ieder geval een punt te naderen dat ik durf te zeggen dat ik alles binnenkort wel online durf te plempen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *