Aan deze 7 dingen hecht ik op mijn 36ste heel veel waarde

Aan deze 7 dingen hecht ik op mijn 36ste heel veel waarde

Vroeger, toen ik nog jong en onbezonnen was 😉, hechtte ik niet heel veel waarde aan mezelf en de dingen die ik eventueel zou willen. Ik ging niet per se voor comfort of de makkelijkste uitweg. Maar sinds ik ouder word (gelukkig!), en vooral sinds ik moeder ben, zijn er bepaalde dingen waar ik toch meer waarde aan ben gaan hechten. Dat kan heel simpel om meer comfort gaan, maar gaat ook over meer voor mezelf kiezen. Sommige dingen zijn gekomen door het moederschap, andere dingen denk ik simpelweg doordat ik ouder mag worden.

Meer voor mezelf kiezen

Ik kon vroeger heel slecht voor mezelf kiezen en zette mezelf vaak op de tweede plek. Het klinkt misschien gek dat het moederschap ervoor heeft gezorgd dat ik meer voor mezelf ben gaan kiezen, maar voor mij is het juist logisch. Overdag als de jongens wakker zijn, staan zij veelal op plek 1. Wat ook logisch is, want ze vragen aandacht, hebben aandacht nodig en ik geef ze natuurlijk heel graag aandacht (zou toch wat zijn als dat niet zo was). Maar ’s avonds kies ik er vaker voor om voor mezelf te kiezen in plaats van datgene te doen wat mijn vriend wil, bijvoorbeeld. Ook tijdens hun middagdutje doe ik de dingen die ík wil en niet wat anderen van mij verlangen.

Ook heb ik het een hele tijd heel lastig gevonden om weg te gaan en dingen voor mezelf te doen. Gelukkig doe ik dat steeds vaker en geniet ik ook echt van de tijd voor mezelf en ben ik in die tijd ook niet obsessief bezig met de jongens of foto’s ontvangen  van de jongens.

Comfortabele slaapkleding

Voorheen sliep ik altijd in van die strakke nachtjurkjes. En daar is natuurlijk helemaal niks mis mee, maar ik werd ’s nachts té vaak wakker met een jurkje dat helemaal gedraaid om mijn lijf zat. En daar raakte ik geïrriteerd van, waardoor ik weer slecht in slaap viel. En ook ’s ochtends is dat helemaal niet zo lekker wakker worden. Echte pyjama dames snappen het vast: ik ga nu alleen nog maar voor comfortabele pyjama’s. Ik wist niet dat het zoveel zou schelen, maar dat doet het wel. Ik slaap er echt beter door.

Bewust tijd voor mezelf nemen

Dat heeft een beetje overlap met meer voor mezelf kiezen, maar het is nét iets anders. Juist doordat mijn dagen nu in het teken van de jongens (en werk!) staan, moet ik nog bewuster tijd nemen voor de dingen waar ik rustig van word. Zo kies ik er ’s avonds nu bewust voor om eerst een halfuur te gaan lezen, voordat ik de televisie aanzet (kijk nu Schitt’s Creek op HBO Max). Daarna schuift vriendlief vaak nog aan en kijken we samen iets (en snacken we soms een beetje). Een fijne combinatie van dingen die ik altijd al leuk vond om te doen als ik alleen was (of alleen met vriend).

Balans

Ja, dat is natuurlijk een van de struggles des levens hè (eerstewereldlevens, dan). Een balans  vinden tussen werk, sociaal, kinderen, familie en tijd voor jezelf. Hoe meer dingen daarbij komen, hoe belangrijk het wel niet lijkt om de juiste balans te vinden. Soms gaat dat bij mij goed, soms ook niet. Soms voel ik me schuldig over hoeveel tijd ik kwijt ben aan werk en soms vind ik het prima zoals het gaat. Sja, het is echt een zoektocht naar wat werkt en een antwoord ga ik ook niet morgen al vinden. Maar ik ben er wel bewust mee bezig en dat is ook belangrijk.

Eerder opstaan om een halfuurtje alleen de dag te starten

Waar ik voorheen het liefst zolang mogelijk in bed lag tot ik er écht uit moest om te werken of wat dan ook, hecht ik nu zoveel waarde aan een halfuurtje eerder opstaan dan de rest van het huis. Ik kan dan in alle rust een kopje koffie drinken, eventueel wat werk gedaan krijgen en in het weekend wat lezen. Door eerder op te staan begin ik mijn dag zoveel rustiger dan als ik tegelijk met Axel en James zou opstaan. Dan heb ik geen moment rust vanaf de start van de dag.

De juiste bh

Oh, dit herkennen jullie vast. Dat je gewoon je hele leven lang bh’s koopt waarvan je denkt dat ze jouw maat zijn, maar je toch altijd een beetje met een ongemakkelijk gevoel rondloopt. Ik ben daar gewoon zo klaar mee. Klaar met de verkeerde maat en klaar met oncomfortabel. Inmiddels heb ik een paar exemplaren in huis die gewoon lekker zitten – ja, ik vergeet zelfs dat ik ze aanheb & je cupmaat berekenen is eigenlijk ook zo gedaan hè?

Datzelfde heb ik eigenlijk altijd gedaan met bikini’s. Natuurlijk kocht ik vaak wat ik mooi vond, maar dat het nou echt altijd even comfortabel zat? Nee, dat niet. Laatst probeerde ik toch weer een van mijn oude bikini’s uit en ik bleef maar trekken, boven en onder. En misschien moet ik gewoon een maat groter overwegen, maar volgens mij trok ik altijd al aan m’n topje en broekje om alles op zijn plek te houden. Mijn badmode 2022 (badmodus 2022! – ok, dat grapje vind ik vast helemaal in mijn eentje grappig) is in ieder geval weer een badpak, net als vorig jaar. Want dat beviel me wel.

Me niet druk maken om de mening van anderen

Natuurlijk doe ik dit nog steeds een beetje. Zoiets gaat niet in één keer weg als je je hele leven lang drukt maakt om de mening van anderen. Ik heb het geluk gehad (bijna) altijd de steun van mijn omgeving te hebben gehad, bij iedere keuze die ik maakte. Of het nu uit loondienst gaan was, of verhuizen naar een dorp, of…wat dan ook. En toch trek ik me de mening van anderen heel erg aan, ook als ze die niet nadrukkelijk geven. En ik ben ermee bezig om mijn eigen leven te leven en de dingen te doen en laten die ík wil doen en laten. Net als vele andere dingen is het een proces & dat is wellicht ook alleen maar goed. Ik leer ervan 😊

Waar hecht jij op dit punt in je leven veel waarde aan?

Article by Johanne

Hi, ik ben Johanne! Ik ben 35 jaar en moeder van een eeneiige tweeling. Axel en James zijn mijn licht en leven, maar ik ben natuurlijk meer dan alleen mama: ik hou van werken, bloggen, lezen, schrijven en heel af en toe sociaal doen. Hoe hou ik al die ballen in de lucht? Vaker niet dan wel, maar hey, soms gaat het ook goed!

This Article Has 2 Comments
  1. Saskia schreef:

    Dit zijn zeker fijne, en ook herkenbare punten als mama. Steeds meer kiezen voor mezelf, na mijn vakantie komt daar ook een artikel over online. Dat eerder opstaan doe ik ook altijd, om even goed te starten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *