Adulting is hard

8x even zeuren over volwassen zijn, hoor! (#firstworldproblems)

Het is heel makkelijk om negatief te doen over iets en daarom doe ik het vaak ook liever niet. Want ja, waarom makkelijk doen als het ook moeilijk kan ;-). Maar goed, een dikke paar maanden geleden heb ik al een kort stukkie geschreven over waarom volwassen zijn (#adulting) stiekem eigenlijk best leuk is. En dat verdient nu een tegenhanger vind ik. Want ieder voordeel hep z’n nadeel. Gatver. En zo ook volwassen zijn. Hoezeer ik mijn vrijheid, verantwoordelijkheden en eigen leven ook waardeer, kleven er ook wat nadelen – moeilijkheden – aan vast. En daar kun je het mee een of mee oneens zijn, maar ik denk dat je gaat voor eens. Omdat alles wat ik zeg de waarheid is. Weer zo’n stom grapje. volwassen zijn is moeilijk

Kopzorgen galore

Toen ik jong was, had ik al best veel stress. Ik ben gewoon een stresskip. En dat ben ik altijd al geweest. Maar naarmate je ouder wordt, krijg je meer verantwoordelijkheden die veelal gepaard gaan met kopzorgen. Over de tientallen rekeningen die je per maand moet betalen (ok, niet tientallen…), je werk, je huisdier, je kinderen (als je die hebt), de schoonmaak van je huis. Weet ik het wat. Als je wilt, kun je je overal wel zorgen om maken. En er zijn mensen die ervoor kiezen om die zorgen te laten voor wat het is, maar dat kan ik niet hoor!

Studieschuld forever

Gelukkig heeft niet iedereen een studieschuld. En ik kan het je ook best afraden. Is niks aan zo’n dik maandelijks bedrag dat eigenlijk gewoon nergens heen gaat. Maar voor velen van ons is het toch een onderdeel van ons leven. Of je nu een schuld van twintig-, dertig-, veertig-, of in sommige gevallen, zelfs honderdduizend euro hebt, het is iets waar je mee moet leven. En da’s niet leuk, want van dat maandbedrag (dat wordt bepaald op basis van je inkomen) zou je zo verschrikkelijk veel andere leuke dingen mee kunnen doen. Oh well, foutje bedankt.

Vroeg opstaan

Eén keer vroeg opstaan is tot daaraan toe. Twee keer vroeg opstaan…soit. Maar daarna? Daarna ben ik er eigenlijk wel klaar mee. We staan iedere dag vroeg op, om vervolgens in het weekend (hopelijk) uit te slapen en ALSNOG moe te zijn. Ik bevind me in een luxepositie en kan drie werkdagen per week om 8.00 uur opstaan, maar die overige twee dagen waarbij de wekker om 5.30 gaat en ik pas om 19.30 thuis ben verpesten het wel. Is niet niks hoor, dat werkgebeuren. Maar ja, het brengt geld in het laatje en het is ook niet het verschrikkelijkste in het leven. Ik ben best content met mijn werk. Als ze die werkuren nou gewoon een beetje opschoven en compacter maakten…

Je moet aaaallles zelf regelen

De Belastingdienst bellen, huisarts bellen, ziekenhuisafspraak maken, internetabonnement regelen, problemen met je internetprovider oplossen, batterijen voor al je elektronica kopen, zorgen dat je genoeg eten in huis hebt. En dat is nog laaang niet alles. Je moet best veel doen hoor, als volwassene. En het is natuurlijk lang niet altijd even zwaar, moeilijk of veel. Maar soms komt het ineens samen en weet je van gekkigheid niet meer wat je moet doen.

Soms voel ik me ook nog steeds een kind, als het op dit soort dingen aankomt. Dingen die ik misschien zou moeten weten, weet ik niet. En voordat ik iets doe moet ik alsnog de hulp van mijn ouders inschakelen (zo goed ben ik nu ook weer niet in adulting…). Bij medische dingetjes of hele onduidelijk brieven vind ik het nog altijd fijn om gebruik te maken van de wijsheid van mijn vader en moeder. Hoe zij daar ooit aan zijn gekomen? Ze zaten vast ook ooit in dezelfde situatie als ik, toch?

Afwassen en vaatwasser inruimen

Als er één huishoudelijk klusje is dat ik haat, is het wel afwassen. Wat een gedoe zeg. Het wordt ook nooit zo schoon als je wil en waar laat je die troep? Wij hebben gelukkig een vaatwasser. Waar ik het geen probleem vind om schone vaat op te ruimen (want schoon en het kan terug de kast in), vind ik het een crime om de vaatwasser in te ruimen. Er is nooit genoeg ruimte, alles stinkt en je vriend(in) en jij hebben een ander mening over de indeling ervan.

Je moet alleen naar de tandarts

Klinkt heel dom misschien, vooral omdat ik ook echt NIET bang ben voor de tandarts. Maar weet je nog dat je vroeger altijd samen met je vader of moeder en broers of zusjes samen naar de tandarts ging? Ik mis dat. Het was een soort stok achter de deur en het was gewoon gezellig. Nu moet ik eerst helemaal zelf een afspraak maken en dan moet ik er vervolgens heeelemaal alleen heen. Begrijp me niet verkeerd, een tandreinigingsbehandeling bij de mondhygiëniste vind ik heerlijk, maar dat alleen gaan zint me gewoon niet. Heb jij ook iets met/tegen de tandarts?

Iets kapot? Zelf dokken

Logisch wel. Maar niet leuk. iPad kapot? Koop zelf maar een nieuwe. Laptop kaduuk? Haal dat maar van je eigen rekening af. Accu van de auto doet het niet meer? Breng zelf maar naar de garage. Echt hoor, ik snap dat het allemaal moet. Maar vroeger toen mijn laptop kapot ging, hielpen mijn ouders me (weet overigens wel dat niet iedereen zich in zo’n luxe positie bevond vroeger). Je kon vroeger in ieder geval een beetje op financiële steun rekenen als iets kapotging, nu niet altijd meer. Mijn ouders willen me nog steeds helpen (heel lief!!!), maar ik vind nu ook gewoon dat het niet meer mag. Alleen in uitzonderlijke situaties wellicht. Maar ik ben inmiddels bijna 32, dus mijn eigen laptop vervangen moet me wel lukken. Zou je zeggen. Hoe niet leuk dat ook is.

Je energierekening omhoog zien schieten

Eén van de grootste tegenvallers in de geschiedenis der mensheid is toch wel de energierekening. Kan me niet voorstellen dat je het niet met me eens bent. Ik zie er nu al tegenop om mijn nieuwe maandbedrag per 1 juli te aanschouwen. Wij wonen niet eens in een dik huis, moet je nagaan hoe dat is in een écht groot huis. Je moet er bijna niet aan denken om groter te gaan wonen, alleen om die verdomde energierekening. Ik zit sinds een paar jaar bij EnergieDirect en iedereen die zegt dat je ieder jaar moet wisselen…ik ben het er niet mee eens. Ben nog steeds geen bedrijf tegengekomen die tegen goedkoper kan leveren (#nospon).

Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker

Op het moment dat je de dertig aantikt, ga je de draaimolen van bevolkingsonderzoeken in. Ik weet dat het goed is. En ik weet dat het moet. Maar ik vind het zo ongelofelijk eng. Net voor mijn dertigste kreeg ik mijn eerste uitnodiging voor het onderzoek naar baarmoederhalskanker en ik ben nog steeds niet geweest. Nu ik dit  stuk aan het schrijven ben, heb ik direct een mail gestuurd voor een zelftest. Want het lukt me gewoonweg niet om een afspraak bij mijn dokter te maken. Gelukkig snappen ze bij het RIVM dat er vrouwen zijn dit het moeilijk vinden, maar toch. Ik zou het gewoon moeten doen. Wie weet hangt mijn moederschap en/of leven ervan af….

Weet je wat ik wél leuk vind?

Mijn eigen boekenkast met alleen maar boeken die ik leuk vind. De televisie staat altijd op een zender van mijn eigen keuze. Ik heb eindelijk een huisdier. En als ik om 9.00 uur ‘s ochtends mijn dag wil beginnen met een stukje taart, dan doe ik dat (zoals vanmorgen met een stukkie oreo cheesecake). En je eigen geld verdienen is overigens ook niet verkeerd. Net zoals zelf je vakantiebestemmingen uitzoeken en naar bed gaan wanneer jij dat wilt.

En we mogen ook eigenlijk niet klagen natuurlijk. Dat we over onze baan, ons loon, de kosten en onze kapotte laptop zeuren is de definitie van #firstworldproblems. We mogen blij zijn dat we deze problemen hebben. Niet iedereen heeft een dak boven het hoofd, een baan waarmee je je levensstandaard in stand kunt houden en ouders die onvoorwaardelijk van je houden. Ik wilde dat iedereen de liefde die ouders voor hun kind hebben kende, maar dat is niet iedereen gegund. Stom.

Schakel jij nog vaak je ouders in? 

Article by Johanne

Hi, my name is Johanne. I'm almost 32 years old and I keep thinking about what I really want in life. A quarter life crisis, if you will. On my blog, you'll read more about the dilemma's where us (twenty-year-olds and) thirty-year-olds think about, about lifestyle en probably also about my cat.

This Article Has 29 Comments
 1. Anniek schreef:

  Ik mis vooral het onbezorgde van mijn twintiger jaren. En nachten doorhalen zonder 2 dagen van te hoeven bijkomen. Goed dat je die zelftest besteld hebt! Ik had zelf een slechte uitslag, zo blij dat ik er optijd bij was!
  Anniek onlangs geplaatst…Zo viel ik met succes 14 kilo af! – AfvallenMy Profile

  • Johanne schreef:

   Haha, jaaa dat is ook een goede. Doorhalen zonder te hoeven bijkomen. Ik heb nu al koppijn na één wijntje. Bizar toch? Oh, bah! Dat lijkt me toch vervelend om te horen hoor, ondanks dat je er op tijd bij. Was blij te horen, trouwens.

 2. Heel herkenbaar en heel leuk geschreven haha! Inderdaad jammer dat er nu niemand meer meegaat naar dr tandarts… al smeek ik mijn man af en toe nog steeds om mee te gaan.
  Jonna@Burgertrutjes onlangs geplaatst…WIN WIN WIN! Review & Winactie Rose Hip Seed Oil van O’rightMy Profile

 3. Shirley schreef:

  Ik schakel best vaak mijn moeder in. Hoe ik een gerecht moet bereiden, of ze een kledingstuk wil repareren, wat voor hypotheek heb ik ook alweer, mag ik de auto lenen, wat moet ik doen met die ene werksituatie? Ik ben een soort groot kind. En mijn moeder heeft bijna altijd gelijk.
  Shirley onlangs geplaatst…Hoe ik bij Oost-Canada als vakantiebestemming terecht kwamMy Profile

  • Johanne schreef:

   Haha, snap ik wel. Ik app of bel stiekem ook nog regelmatig met m’n ouders als ik het echt even niet meer weet. Of als ik het gewoon niet weet. DIngen met de Belastingdienst of andere gelddingetjes vind ik vaak te eng of onduidelijk om helemaal zelf op te lossen.

 4. Oh my gosh, I can sooo relate with headaches galore and all the dishes! Agh haha

 5. Melanie schreef:

  This is a really thoughtful post! You are right we are lucky to have these things to complain about and not worse.

 6. Romy schreef:

  Ook al ben ik ‘pas’ 24 en woon ik nog thuis, toch herken ik best wel veel dingen uit je artikel. Morgen heb ik een gesprek met een hypotheekadviseur (ter oriëntatie) en vandaag kwam ik er weer eens achter hoeveel er opeens op je afkomt. Beleggen, overlijdensrisicoverzekering, arbeidsongeschiktheid…joh, weet ik véél! 😉 En afgelopen maand kreeg ik in één maand een rekening voor een nieuwe laptop, de rekening van mijn verzekering voor 2018 en een flink bedrag dat ik moest terugbetalen aan de belasting. Toen miste ik ook wel even het feit dat mijn ouders vroeger altijd alles betaalden en ik mijn kleine hoofdje niet hoefde te breken over lastige hypotheekkwesties.
  Romy onlangs geplaatst…Blij met je baan | 4 lessen die ik leerde van solliciterenMy Profile

  • Johanne schreef:

   Pfoe, spannend hoor. Een huis kopen is inderdaad niet alleen maar leuk-spannend, maar ook gewoon doodeng en huh?-spannend. En dat inderdaad, vroeger was alles makkelijker ;p

 7. Elke schreef:

  This was truly entertaining. Thanks for helping me laugh at being an adult. And I totally prefer adulthood than going back to being a teen. Write an article on that. ?

 8. Lilian schreef:

  Ik ben het niet op alle punten met je eens, want ik heb nu véél minder stress (omdat ik veel gestructureerder leef) en ik werkte als tiener in de kassen en toen zat ik al om vijf uur op de fiets en nu mag ik elke dag uitslapen tot 07.15 uur 😉
  Wat betreft de andere punten ben ik het wel met je eens. Dat bevolkingsonderzoek moet ik ook nog doen, maar ik ben de oproep kwijt. Ik heb het al een keer gedaan bij de meest lompe huisarts van deze aardbol en het valt alles mee hoor, gewoon doen! 🙂
  Lilian onlangs geplaatst…Uitslag | Hoe goed kan ik plannen?De uitslag van mijn challenge!My Profile

  • Johanne schreef:

   Oh, heerlijk! Ja, ik had de luxe dat ik als tiener dus helemaal niks hoefde en lui kon zijn. Heerlijk dat je zo gestructureerd bent, zou mij wellicht ook heel erg helpen, haha.

   Ik heb net de aanvraag voor een zelftest gedaan, dus dan maar zo. En je kunt geloof ik altijd bij de organisatie van het bevolkingsonderzoek een nieuwe oproep aanvragen! IK heb ze iig gemaild en ze stuurden me meteen een nieuwe!

 9. ShootingStarsMag schreef:

  Hey, sometimes you just have to complain about this whole adulting thing! And I’m with you on the student loan debt…it’s insane.

  -Lauren
  ShootingStarsMag onlangs geplaatst…New Facebook Group: Do You Talk About Books?My Profile

 10. Jasmine schreef:

  This is so true, it’s rough sometimes. My favorite part though, was the end. I love being able to do the things I truly want to do!
  Jasmine onlangs geplaatst…6 Old Fashioned Ways to Add Quality Time To Your Busy LifeMy Profile

 11. marleen schreef:

  Oooh zo herkenbaar, haha! Ik vind het vooral vervelend dat ik nu overal zelf over na moet denken ja. En zelf moet betalen ook. Noooh!
  marleen onlangs geplaatst…Online privacy & waarom je moet oppassen je zaakjes online te pleuren!My Profile

 12. Hahaha Johanne, I so enjoyed reading your post – it put a smile on my face really early in the morning! I agree with everything you said! I couldn’t have said it better. Yeah, those dishes… 🙁
  Ana@CelebratingSunshine onlangs geplaatst…HOW TO LIVE AN INTENTIONAL LIFEMy Profile

 13. anna schreef:

  Leuk geschreven! Zeker nu ik niet meer studeer en geen studiefinanciering meer krijg merk ik hoe duur het leven eigenlijk is. Haha. Sparen, sparen, sparen!!!
  anna onlangs geplaatst…Review | Nieuwe Action haarverzorging (ook voor krullen!)My Profile

  • Johanne schreef:

   Ja, hoe debiel is dat eigenlijk? We studeren zodat we later succesvol kunnen zijn. Maar in plaats daarvan konden we tijdens het studeren veel meer met ons geld dan dat we nu kunnen?!

 14. Ik heb net beslist dat ik niet volwassen word 😉 haha! Je staat er inderdaad te weinig bij stil wat je allemaal niét hoeft te doen als je jong(er) bent. Denk dat dat grotendeels wel went naarmate je het vaker doet, maar denk dat het best nog wel vaak suckt, haha! Maar goed, wordt gecompenseerd door de leuke dingen gelukkig 🙂
  Sam – singlereadytomingleblog onlangs geplaatst…Strengths & weaknessesMy Profile

 15. Stella schreef:

  Het is dat ik ‘pas’ 23 ben, maar ik herken al ZO veel uit dit lijstje. Zie nu al op tegen het moment dat alles ook ECHT wordt – dat ik ook alles zelf moet regelen. Mijn belastingaangifte doe ik dan wel zelf al, maar wel met hulplijn ‘Papa’ in de buurt zeg maar. En ik vraag mijn mams nog om allllllles advies. En als ik voor iets engs naar de dokter of tandarts moet, dan sleep ik haar gewoon mee, hihihihihi, ssssst. En trouwens, dat uitstrijkje? Is niks. Ik ben zo preuts als de pest en schaam me overal voor, maar ik heb al twee keer een uitstrijkje laten maken (#hypochonder, dacht ik van alles had) en het viel me ZO mee. Jij kan dat. Echt. En zo niet, dan doe je het lekker thuis <3 Liefs!
  Stella onlangs geplaatst…Kletsun #55My Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge