The advantages of a pet

[:nl]De vele voordelen van het hebben van een kat[:en]The many advantages of owning a cat[:]

[:nl]

Mijn ouders hebben er nooit iets voor gevoeld; het hebben van huisdieren. En zo zullen er wel meer mensen zijn die geen huisdier willen of nodig hebben. Maar ik ben er zo blij mee! (Spoiler alert: ik ben een echte #crazycatlady.) Je bent nooit alleen thuis, hebt het nooit meer koud en bovendien heeft het hebben van een huisdier allerlei positieve gezondheidseffecten. Maar het allermooiste? De liefde die je ervoor krijgt. Of in het geval van katten: geeft. Oh, het hebben van een kat heeft zoveel voordelen!

Ruim zeven jaar geleden kreeg ik mijn eerste huisdier: een kater genaamd Fabrizio. Wit, doof en gestoord. Vanaf dag één was ik zo blij met hem. Ondanks dat hij anders was dan andere huisdieren (hij kende zijn grenzen niet zo goed), was hij mijn beste fur-friend. Hij kwam altijd bij me liggen, aaide me in mijn gezicht en wilde altijd spelen. Een jaar later kwam Buttons erbij, een lieve, kleine, dikke (hoewel, toen nog niet) zwarte poes. Ze kwam nooit zo dicht bij mij als Fabrizio dat deed, maar achteraf gezien lag dat meer aan Fabrizio dan aan mij.

Als ik me slecht voelde, waren ze er altijd voor mij. Heerlijk samen op schoot en spinnen maar. Wist je dat spinnen voor veel mensen rust en kalmte brengt? Een kat in huis brengt sowieso vele voordelen met zich mee: zo’n beestje verlaagt het stressniveau en de bloeddruk! Daardoor vermindert de kans op een hartaanval ook aanzienlijk.

Mensen die net een naaste hebben verloren, hebben veel aan hun lieve poes of kater bij thuiskomst. Uit onderzoek blijkt dat katten mensen helpen bij het verwerkingsproces. Ze schijnen zelfs minder te huilen. Vooral praten tegen een huisdier helpt. En wie voelt zich nou niet beter na een schootverwarmingssessie?

Mensen met een kat zijn slimmer?

Onderzoek van Bristol University uit 2010 heeft vastgesteld dat kattenbazen vaker een universiteitsdiploma hebben dan mensen met honden. Het intelligentieniveau heeft hoogstwaarschijnlijk niets te maken met de blootstelling aan deze dieren, maar meer met de keuze van de mensen zelf. Hoogopgeleide mensen maken veelal langere uren en kiezen een huisdier die daarbij past. Honden hebben meer tijd en aandacht nodig, waardoor hardwerkende mensen sneller voor een kat kiezen. Nu wil ik dit graag een beetje tegenspreken, omdat er natuurlijk ook genoeg lageropgeleide mensen zijn die veel of onregelmatig werken. Het kan natuurlijk zijn dat zij desondanks alsnog voor een hond kiezen, maar daarover kan ik niets vinden.

Black cat

Een echte vriendschap

Geloof het of niet, een vrouw en kat kunnen een echte speciale connectie hebben. Veel mensen (waaronder mijn vriend en broertjes) denken dat katten alleen maar lief tegen je zijn als ze honger hebben. Maar ik weet, daar is niks van waar. Gelukkig is er nu onderzoek om mij in mijn eigen ervaringen te ondersteunen. Katten blijken zich echt verbonden te voelen met hun eigenaar. Het schijnt zelfs zo te zijn dat katten het voelen als je behoefte hebt aan een knuffel.

Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik dat niet zo merk bij Buttons (maar die komt eigenlijk altijd wel bij me liggen). Maar Fabrizio was altijd direct bij me als ik me even niet goed voelde, of als ik gewoon gezelligheid wilde. Vooral ‘s nachts lagen ze altijd bij/bovenop me. Buttons ligt nog altijd iedere nacht bij me. Soms denk ik dat ze de hele nacht niet weg is geweest, zelfs niet om te eten of poepen! En dat vind ik fijn, want ik slaap echt beter als zij erbij is. Mijn vriend helpt ook heel veel hoor (ik kan gewoon niet zo goed alleen slapen), maar kleine Buttons ook.

Er is echt één groot nadeel. En dat is dat huisdieren niet lang leven. Of ze nou een natuurlijk dood sterven door ouderdom of door een vreselijke ziekte. Anderhalf jaar geleden kwam Fabrizio te overlijden. Hij was zes jaar oud. Ik zat tien dagen in Spanje bij mijn schoonouders. Toen ik net gezellig met mijn een restaurant binnenstapte, belde mijn moeder. ‘Het gaat niet goed met Fabrizio’, zegt ze. Middenin het restaurant barst ik in huilen uit. Eigenlijk is er vrij weinig dat ik kan doen. Hij ligt al bij de dierenarts aan een infuus, in de hoop dat hij beter wordt.

Maar de volgende dag is het alleen maar erger. Mijn lieve witte heeft pijn en kan niet meer lopen. We moeten hem een spuitje geven. Nog steeds iedere dag baal ik ervan dat ik er niet bij was. Het klinkt misschien dom, maar ik denk dat hij niet zo goed snapte wat er gebeurde, vooral zonder mij. Gelukkig waren zijn oom en neefje erbij die hem en mij alle steun in de wereld hebben gegeven. Maar ja, ik mis hem nog steeds.

En, voel jij je even verbonden met je huisdier als ik?

[:en]My parents never wanted any pets. And there are plenty more people who don’t feel the need to have a furry friend at home. But I love my cats (Spoiler alert: I’m a real #crazycatlady.) And with me so many others. You’re never home alone, you don’t remember what it’s like to be cold and above all, having a pet really has some important health benefits. Oh, owning a cat has so many advantages!

Seven years ago I got my first cat. His name was Fabrizio. He was white, deaf and crazy. I loved him since the day he came into my life. Despite the fact that he was different from other cats (he didn’t know his boundaries very well), he was my best fur-friend. He always wanted to be with me. When he was on my lap he would always put his paw on my face and he loved to play. A year later Buttons came to the cat family; a sweet, tiny, fat black cat. She never came as close as Fabrizio did, but that was more his fault than mine (or hers).

They were always there for me, on good days, but also on my worst days. They would lie on the couch with me and purr away. By the way, did you know that purring makes you calm? A cat in the house has plenty of health benefits: your little fur animal reduces your stress level and blood pressure! And this, of course, reduces your chances of heart attack. Whenever get home stressed, a cat on my lap will solve most of it.

People who just lost a family member or dear friend can also benefit from their cat. Research says that cats help people during periods of mourning. They say that people tend to cry less with a cat around, because talking to him/her helps. And who doesn’t feel better after a relaxing purring session on the couch?

People with cats are smarter?

According to a research from Bristol University (2010) people with cats tend to have a higher education level than people with dogs. This likely has nothing to do with the level of intelligence in relation to animals, but it’s the choice to have a cat or dog. Because, as the researchers say, higher educated people make longer hours in a day and choose a pet that fits into their lifestyle. Dogs need more time and attention. Something hardworking people can’t give. I would like to contradict this. Because I think there are plenty of people with less education who work their asses off or make irregular hours. It’s possible that they would get a dog nonetheless, but I can’t find any info about that.

 

Black cat

Real friendship

Believe it or not, a woman and her cat can have a special connection. A lot of people (including my boyfriend and brothers) think that cats are only sweet to you when they’re hungry. But I know that’s not true. Luckily, there’s research to back up my own experience. Cats really seem to feel connected to their owner. They even say that cats can feel it when you need a hug (acting on it is another thing, of course).

I have to be honest here, I don’t see it with Buttons (mainly because she’s always close to me anyway). But Fabrizio was always there when I needed him. Especially at night they were/are always there. Buttons still sleeps on my legs every night. Sometimes when I wake up at night and she’s still there. She seems to have stayed by my side the entire time and didn’t even leave to eat or to poop! And I like it because she really helps me sleep. And my boyfriend too of course ;-).

The one disadvantage

There’s one big disadvantage to having a pet: they die before you do. Whether it’s a natural death or because of a disease. In December 2015 Fabrizio passed away. I was in Spain for ten days with my boyfriend seeing my family in law. When my boyfriend and I just stepped into a restaurant on the 29th of December, my mom called. ‘Fabrizio is not doing well’, she said. I just started to cry in the middle of the restaurant. There was nothing I could do and that feeling is horrible.

At that time he was already at the vet getting an iv drip, as a last attempt to make him feel better. But the next day he only got worse. My sweet ‘whitey’ was in pain and couldn’t walk anymore. I had to say goodbye. Every day still I hate that I wasn’t there when he died. Maybe it sounds stupid, but I feel like he didn’t understand what was happening, especially without me. Luckily his uncle and nephew were there. They gave him and me all the support in the world, and I couldn’t be more grateful that he wasn’t alone. But I still miss him all the time.[:]

Article by Johanne

Hi, ik ben Johanne! Ik ben 35 jaar en moeder van een eeneiige tweeling. Axel en James zijn mijn licht en leven, maar ik ben natuurlijk meer dan alleen mama: ik hou van werken, bloggen, lezen, schrijven en heel af en toe sociaal doen. Hoe hou ik al die ballen in de lucht? Vaker niet dan wel, maar hey, soms gaat het ook goed!

This Article Has 5 Comments
 1. Tini schreef:

  Ik herken hier heel veel in! Ik heb zelf een hele goede band met mijn kat Nuka. Hij voelt het ook echt aan als ik verdrietig ben en behoefte heb aan een knuffel, dan komt ie gelijk naar me toe gesneld om op mijn schoot te gaan liggen spinnen en kopjes te geven. Ik kan mij ook geen leven zonder huisdieren voorstellen eigenlijk. Nuka word over een paar weken al weer 6, maar ik hoop dat hij nog minstens 10 jaar bij me blijft.

  • Johanne schreef:

   Lieefff! Wat leuk dat je je hierin herkent. Soms heb ik het gevoel dat ik echt overdrijf, dus ik ben altijd op zoek naar medestanders haha. En zes is gelukkig nog maar heel jong. Mijn Buttons is ook zes nu.

 2. […] Maar goed, wel dus. Ik heb er drie. De allereerste liet ik in 2007 zetten op mijn enkel, ’t is en Hebreeuws teken (ik zal hiermee niet te veel in detail treden, zo interessant is het niet). Mijn tweede liet ik in 2009 zetten en loopt over mijn ruggengraat. Het is een uitspraak van een rabbijn die ongeveer als volgt gaat ‘Als ik er niet voor mezelf ben, wie is er dan voor mij?’. En in 2016 liet ik eentje op mijn pols zetten. Het is een yin yang van mijn twee katjes: witte Fabrizio en zwarte Buttons. Deze heb ik laten zetten als ode aan mijn overleden Fabrizio. […]

 3. […] honden wel leuk en katten ok, maar ik had zeker geen huisdier nodig. Dit alles veranderde toen ik Fabrizio kreeg. Plotseling hield ik van niets anders meer dan van hem. Het voelde echt alsof zorgen voor hem […]

 4. […] of die lastige situatie per direct de deur uit te sturen. Of, zo goed als. Weet je wat ook helpt? Een kat. Dus mocht je je afvragen waarom ik in hemelsnaam een afbeelding van Buttons toe heb gevoegd: […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *