A beginners guide to blogging

Een beginnersgids voor bloggers, maar dan niet echt een gids (deel 3)

Goed, je hebt je lancering fantastisch aangepakt. Je hebt wat engagement gecreëerd, je hebt een paar lezers en hele enthousiaste reacties ontvangen. Hoe ga je dit volhouden? En vooral: hoe zorg je ervoor dat mensen blijven komen? Dat betekent dat je je ‘vaste’ lezers moet vasthouden en nieuwe lezers moet aantrekken. Nee, bloggen is niet iets waar je maar vijf minuten per dag aan kunt besteden. Nu is het zaak dat je je social media bijhoudt, je Search Engine Optimization (zoekmachineoptimalisatie, galgjewoord) op orde hebt, een plugin voor cookies hebt geïnstalleerd (want ja, dat moet!) en dat je Pinterest actiever gaat gebruiken. Let’s go.

Door, door, door met social media

Je hebt twee of drie social mediakanalen uitgekozen om je op te richten. Je hebt ze ingericht voor je lancering, maar hoe nu verder? Ik denk niet dat ik heel veel meer hoef toe te voegen aan de vorige keer, maar geef vooral niet op. Blijf actief, zoek interactie en schroom niet om contact te zoeken met andere bloggers. Oók op social media.

Eerlijk is eerlijk, ik ben niet zo goed in het bijhouden van mijn kanalen. Ik ben namelijk van mening dat je zeker iedere dag moet updaten, of dat nou een nieuwe post, een oude post of iets anders is, dat maakt niet uit. Maar blijf in zicht. En dan bedoel ik niet door alleen maar op je eigen (zakelijke) account te plaatsen, maar ook door dagelijks te delen in groepen et cetera. Zet je profielen overigens overal open, anders wordt het alleen maar moeilijker om nieuwe volgers te krijgen. En dat is het al genoeg.

Zorg voor een stijl. Op Facebook, op Instagram, op Twitter, op waar dan ook. Nou heb ik de vorige keer al gezegd dat ik daar vanaf ben gestapt, maar volgens mij is het wel beter om te doen. Als je bijvoorbeeld geen stijl hebt op Insta, zien mensen niet direct wie of wat je bent. Mét stijl, is dat ineens een stuk gemakkelijker. Bij mij is het een zooitje, en dat kan ik niemand per se aanraden. Behalve dat je nog steeds moet doen wat goed voelt, en dat is wat ik in deze zeker doe.

Installeer een plugin voor cookiemelding

Iets wat ik dus niet wist tot op vorige week is dat het héél belangrijk is om een plugin voor een cookiemelding op je website te installeren. Ik dacht namelijk dat het niet nodig was om een cookiemelding te hebben, omdat ik dacht dat ik geen cookies had. Maar als jij gebruikmaakt van Google Adsense, of Youtube-filmpjes plaatst op je blog óf zelfs social media knoppen hebt geïnstalleerd, dan moet je je bezoekers toestemming vragen. Je gebruikt namelijk website tracking cookies, leerde ik van Digitale Dromers en om ze per bezoeker te mogen gebruiken, moet je hen om toestemming vragen. Lees meer over het gebruik van cookies en de melding op Digitale Dromers (echt lees Tarinda’s blog helemaal uit).

Search Engine Optimization

Sommige mensen vinden SEO heel leuk (hoi broertje) en sommige mensen absoluut niet (hoi ik). Natuurlijk vind ik het verstandig om er tijd aan te besteden en natuurlijk wil ik het leuk vinden, maar ik snap het daar niet goed genoeg voor. Dat heeft er deels mee te maken dat ik zoooveel verschillende dingen lees over SEO. De één vindt dit belangrijk en de ander vindt weer hele andere dingen belangrijk. En het hangt er allemaal ook weer vanaf wat Google om de paar maanden besluit. Echt tips geven hierover vind ik een beetje eng, want ik laat me voornamelijk leiden door de plugin Yoast SEO. Niet slecht om mee te beginnen denk ik. Yoast vertelt je namelijk of je wel voldoende interne en externe links aan je tekst hebt toegevoegd, of je zoekwoordichtheid wel ok is en of je je zoekwoorden wel gebruikt in je H2’s. H2 zeg je? Ja, gebruik alsjeblieft tussenkopjes op H2, want dat is echt wel een belangrijk onderdeel van SEO.

Zoals ik al zei, ik weet gewoon niet genoeg van SEO om jou exact uit te leggen hoe het precies zit. Ja ik weet dat je tags moet gebruiken, een goede titel moet hebben, de juiste zoekwoorden moet gebruiken en dat je artikelen zeker een foto nodig hebben. Maar hoe, wat, waar en waarom? Dat kunnen anderen beter dan ik. Daarom leek het me beter om je wat linkjes voor te schotelen. Dus bij dezen:

 1. SEO tips voor beginners – van Digitale Dromers (als je verder zoekt heeft Tarinda nog meer goeie tips voor SEO)
 2. SEO in 2017 – van Frankwatching. ’t Is ietwat technisch, maar wel interessant om te lezen hoe veranderlijk SEO is.
 3. Kort maar krachtig: hoe belangrijk SEO is voor bloggers – van Blogchick.

Dus ja, ik denk wel aan de SEO, maar zou er meer tijd aan moeten besteden. Ik denk dat ik, ook hier, meer uit het bloggen kan halen als ik meer tijd besteed aan dergelijke dingen. Maar ja, zie daar maar eens de tijd vandaan te halen. (Op de foto hieronder heb ik dus nog niets aan mijn SEO gedaan *kuch*)

A beginners guide to blogging, but not really a guide though

Plugins voor jouw WordPress Website

Je website heeft plugins nodig om zo optimaal mogelijk aan het werk te kunnen. Dit is fijn voor jou en voor je lezers. Plugins zijn er om je tegen spam te beschermen, om je statistieken bij te houden, om nieuwe lettertypes toe te voegen en nog veel veel meer. De belangrijkste?

Akismet: beschermt je tegen spam

UpdraftPlus: maakt backups voor je

CommentLuv: deze superleuke plugin zorgt ervoor dat mensen onder hun reactie hun laatste/nieuwste/leukste artikel kunnen delen. Deze mogelijkheid zorgt er enerzijds voor dat mensen misschien eerder geneigd zijn om een reply achter te laten en anderzijds is het voor jou leuk zodat je direct kunnen doorklikken naar de websites van je collega-bloggers.

Google Analytics: hier hoef ik geloof ik niet meer over te zeggen 😉

Heb jij al social media deelknoppen? Nee? Dan zou ik dat snel doen. Zo kunnen mensen jouw artikel gemakkelijker en sneller delen.

A beginners guide to blogging, but not really a guide though

Over Google Analytics gesproken…

Ben je  van plan om je statistieken bij te houden? Doe dat dan via Google Analytics. De installatie is heel simpel. Nou ja, dat zeg ik wel, maar je moet er een beetje ‘tech savvy’ voor zijn. Je moet weten hoe WordPress (als je daarin werkt) werkt en welke code je waar moet plakken. Ik ga het je dus ook niet uitleggen, maar verwijs je gewoon lekker door naar de pagina van Google zelf waar het stap voor stap wordt uitgelegd: hiero.

Wat ik trouwens stiekem veel interessanter vind dan het aantal bezoekers, is dit (en omdat ik mijn bezoekersstatistieken wat minder vind de laatste tijd, durf ik je die ook niet te laten zien):

A beginners guide to blogging, but not really a guide though

Bloglovin’

Bloglovin’ is de laatste tijd ietwat controversieel. Hoewel het beweert de bezoekers via Bloglovin’ mee te nemen in je statistieken, lijkt het er maar al te vaak op dat dat niet zo is. De vraag die nu speelt is: wil ik wel gebruikmaken van Bloglovin’? Dit vind ik een lastige, maar ik ga het zelf niet opgeven. Ik weet namelijk dat er best veel gelezen wordt via Bloglovin’, dat vertelt de app mij in ieder geval. Daar heb ik enkele volgers die mij niet op Facebook of Instagram volgen en ik wil niet dat ze mij vergeten. Want die kans bestaat namelijk.

Ik vind het zelf namelijk ook fijn om mijn bloggersrondje via Bloglovin’ te doen. Sommige bloggers die ik daar volg, volg ik niet ergens anders. Als zij geen Bloglovin’ meer zouden gebruiken, bestaat de kans dat ik hen vergeet. En dat moeten we niet hebben! Mijn advies: probeer het vooral uit. En als jij denkt: nee, dit klopt niet. Nee, dit vind ik niet fijn. Dan stop je er gewoon weer mee!

Pinterest gebruiken

Bloggen is makkelijk en moeilijk tegelijk, jongens. Tuurlijk je kan artikelen online zetten, er wat fotootjes bij maken en klaar. Maar wordt dan nog maar eens gevonden. Daarin speelt social media natuurlijk een hele belangrijke rol en daarin KAN Pinterest ook een belangrijke rol spelen. De meeste lezers die ik krijg, komen vanaf Bloglovin’ en Facebook, maar ik weet zeker dat als ik meer zou doen met Pinterest, dat ik daar ook meer lezers vandaan kan ‘trekken’.

Ik vind Pinterest geen gemakkelijk medium, want je bent er veel tijd aan kwijt en om te snappen hoe het werkt moet je ook nog eens technisch nadenken. Want Pinterest is er ook zo eentje met algoritmes en dat soort opsmuk. Waar het eigenlijk op neer komt, ten minste zo heb dat begrepen, is dat je een goede balans moet vinden tussen het promoten van je eigen pins en repins. De regel is geloof ik 80-20. Dus 80 procent repinnen en 20 procent zelfpromotie. Ik weet dat heel veel bloggers gebruik maken van Boardbooster, zodat ze automatische zeker honderd pins per dag repinnen.

Engelstalige bloggers maken heel veel gebruik van Boardbooster en Tailwind om hun Pinterest(gebruik) te optimaliseren. Superhandig, maar je bent er wel maandelijks (na een proefperiode) geld aan kwijt. Geld dat ik liever ergens anders aan besteed, maar ik snap heel goed dat mensen het doen.

Wil je tóch weten wat Boardbooster en Tailwind voor je kunnen doen? Lees dan dit artikel.

De belangrijkste punten die je moet afvinken zijn:

 • Verander je persoonlijke account in een zakelijke account, want de statistieken die je erbij krijgt zijn heel fijn
 • Verifieer dan ook direct je account. Zo link je je blog aan je Pinterest
 • Als alles geverifieerd is, kun je ook rich pins in gebruik nemen. Dit zou je succesvoller moeten maken op Pinterest. Hoe doe je dat? Door in je plugin Yoast SEO ‘Open Graph-metadata toevoegen’ in te schakelen. Zodra dat klaar is ga je weer terug naar Pinterest, naar de zogenaamde Rich Pin Validator waar je ieder blogartikel dat je ‘rich’ wil maken kunt instellen. Ik heb begrepen dat je pins niet altijd direct rich worden, maar dat daar soms weken overheen gaan. Gewoon geduld hebben dus
 • Gebruik goede afbeeldingen die mensen wíllen delen (in het Engels zeggen ze heel mooi ‘pinnable images’)
 • Gebruik verticale afbeeldingen
 • Vergeet niet tekst toe te voegen aan je nieuwe pin
 • Succes!

A beginners guide to blogging, but not really a guide though

Pinterestgroepen

Een ander belangrijk onderdeel voor Pinterest-succes zijn de groepen waar je  je kunt aanmelden. Let op: dit is niet altijd even makkelijk. Sommige groepen zitten vol, anderen vinden dat jij niet goed genoeg bent en weer anderen updaten hun aanvragen gewoon niet vaak genoeg. Lang verhaal kort: verwacht niet dat je zomaar ergens binnenkomt. Gelukkig zie je al snel genoeg of het gaat lukken of niet. Kijk goed naar de omschrijving van de groep, en zie maar wat je ermee doet.

Waarom wil je bij groepen? Omdat je daar je pins kunt delen, zodat ze een grotere groep mensen bereiken. Het vergroot de kans dat mensen jouw artikel zien. Andere voordelen weet ik eerlijk gezegd niet zo goed, dus als jij nog meer weet?

We zijn er bijna…

Ik weet het, dit is een heel lang verhaal geworden. Mijn langste ooit. Maar het is ook een heel proces geweest en ik denk dat als je het direct professioneel wil aanpakken, dat dit ook is wat je moet doen. Je moet bereid zijn om echt in de materie te duiken en uit te zoeken wat je wil. Dat kan vooraf of tijdens het bloggen zijn, dat maakt niet uit. Vind ik. Soms ben je tijdens het bloggen ook nog zoekende, want ja, we blijven millennials,en dat geeft helemaal niets. Bijsturen is meer dan prima!

Volgende week is de laatste in de reeks en die zal puur gaan over het verdienen van geld met je blog. Wil je deel één en twee nog even doorlezen? Dat kan!

Doe jij al veel met Pinterest? 

Article by Johanne

Hi, my name is Johanne. I'm almost 32 years old and I keep thinking about what I really want in life. A quarter life crisis, if you will. On my blog, you'll read more about the dilemma's where us (twenty-year-olds and) thirty-year-olds think about, about lifestyle en probably also about my cat.

This Article Has 15 Comments
 1. Superhandig artikel! Op sommige vlakken heb ik het mezelf iets moeilijker gemaakt door anoniem te bloggen, haha, maar ik neem sommige tips zeker mee 🙂 Leuke reeks!
  Sam – singlereadytomingle onlangs geplaatst…Gin (zonder tonic)My Profile

 2. Loes schreef:

  Hele handige tips zitten hier tussen! Zo’n cookie plug in moet ik eens gaan downloaden. Social media vind ik zelf wat lastig.. Ik gebruik zelf eigenlijk alleen instagram voor mijn blog, maar post zeker niet iedere dag..
  Loes onlangs geplaatst…Levende Loes #30 – Weekendje Zwolle & Moody MondayMy Profile

 3. Laetitia schreef:

  Heel fijn artikel weer Johanne! De hele reeks trouwens. Complimenten dat je zo open en eerlijk bent over de dingen die je nog niet goed snapt of weet. Iedereen doet maar alsof bloggen zo simpel is maar er komt zoooooveel bij kijken. Het allemaal op een rijtje zien staan met handige tips er tussen en links waar je meer info kunt vinden, helpt zoveel!! Dus dank daarvoor en ik zie weer uit naar deel 4!

  • Johanne schreef:

   Dankjewel! Heel lief. En dat is ook precies wat ik maar wil duidelijk maken: bloggen is moeilijk, maar je hoeft lang niet alles te weten om het te doen. Dat komt allemaal wel! Nummer 4 komt zsm deze week 🙂

 4. No matter how many year you’ve been blogging, you always get new tips in beginners guide! I think your Pinterest guide will really help me. Thanks so much for all the info! 🙂
  Aishwarya Shenolikar onlangs geplaatst…That Awesome Auto Ride. (Daily Commute #4)My Profile

 5. Emma schreef:

  Absolutely loved this post! I just started my blog and I needed this. Thanks!
  -Emma

 6. Darina schreef:

  Handig artikel. Ik doe steeds meer met Pinterest omdat ik het ook een heel leuk kanaal vind.
  Darina onlangs geplaatst…My H&M Wish List Fall Season 2017My Profile

 7. Tayler schreef:

  I definitely agree with utilizing social media every day
  Tayler onlangs geplaatst…Reading Roundup | August & September 2017My Profile

 8. Romy schreef:

  Wat een super uitgebreid artikel met onwijs veel waardevolle tips! Er zijn heel wat zaken die ik nog zou kunnen verbeteren, zoals meer op Facebook plaatsen en actief worden op Pinterest. Op die laatste site heb ik nu alleen nog maar een account, maar daar doe ik verder niets mee. Zonde eigenlijk! Bloglovin blijf ik zelf ook het fijnste medium vinden om mensen mee te volgen. Ik volg mensen eigenlijk alleen maar via Bloglovin of klik soms door vanuit reacties op mijn blog met CommentLuv. Wel baal ik ervan dat de statistieken via Bloglovin blijkbaar niet meetellen, maar ik blijf het verder gewoon een handige leestool vinden 🙂
  Romy onlangs geplaatst…Leedvermaak | 15 awkward momenten uit mijn leven (2)My Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge