A beginners guide to blogging

Een beginnersgids voor bloggers, maar dan niet echt een gids (deel 1)

Net als veel mede-millennials vroeg ik mij lange tijd af wat ik met mijn leven moest doen. Ik was niet ontevreden, maar wilde iets meer. Jaren geleden ben ik er al eens een maandje halfslachtig mee bezig geweest, maar besefte toen niet dat dát juist hetgeen was dat ik nodig had: het bloggen. Pas later, toen er een grote verandering op de horizon verscheen, begon ik weer te denken. Wat maakt mij blij? Wat maakt mij gelukkig? En toen kwam het terug, iets wat ik eigenlijk allang wist: schrijven. Maar schrijven over dingen die mij interesseren. Dingen die in onze millenniallevens spelen. Dat idee werd eind 2016 concreet, maar wat heb ik toen gedaan om tot a pinch of jo te komen en hoe wist ik dat mijn niche (voor zover je het een niche kunt noemen) de juiste voor mij was?

Laat ik voorop stellen dat ik fan ben van ad hoc. Dus ik doe dingen ‘as I go along’. En dat werkt heel vaak prima voor mij. Maar ik wist dat als ik dezelfde weg zou volgen voor mijn blog, dat ik het nog niet eens een week zou volhouden. Compleet ongeïnformeerd een blog opzetten zou niets voor mij zijn geweest, gewoon omdat dat al een teken aan de wand zou zijn. Nou zijn er natuurlijk genoeg (succesvolle) mensen die hun blog wel spontaan hebben opgezet en ik kan niet anders zeggen dan dat ik dat heel knap vind. Serieus, een domeinnaam kiezen, hosting uitzoeken en onderwerpen zonder onderzoek vooraf? Ik doe het je niet na.

Beginners guide

Tip van de dag: doe onderzoek

Voordat ik mijn blog lanceerde in april heb ik onderzoek gedaan. Heel veel onderzoek. Ik heb miljoen artikelen gelezen via Pinterest, ik heb Digitale Dromers (voorheen Diamonds for Breakfast) helemaal uitgelezen. En datzelfde geldt voor Blogaholic. Tja, dit heb jij waarschijnlijk ook gedaan, dus dat is niet zo speciaal. Dus laat ik eens in het specifieke duiken. Ik begon trouwens aan dit artikel met het idee dat ik er slechts één van zou maken, maar gezien het aantal woorden is het een reeks geworden. Ik kreeg namelijk zo veel verschillende vragen over diverse blogaspecten (van één persoon, dat wel), dat het niet allemaal in één post te bevatten is. Dus vandaag het bedenken van een naam, een domeinnaam claimen, webhosting en WordPress thema’s.

P.s.: deze post is misschien alleen zo lang geworden omdat schrijven over dit onderwerp me verschrikkelijk enthousiast maakt, dus bij voorbaat sorry als dit teveel is. Ik ben namelijk niet iemand die zegt: zo en zo moet je het doen, zonder daarbij al mijn gevoelens en overige hersenspinsels neer te plempen. Het is dus geen echte tutorial, maar meer een dit-is-hoe-Johanne-het-heeft-gedaan-en-heeeeeel-misschien-heb-je-er-iets-aan. Het is een blogverhaal, geen blog how-to.

December 2016: in het teken van DE naam

Voordat je ook maar iets kunt, moet je een naam hebben. En dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Want je kunt wel iets heel moois bedenken, maar als je nog niet precies weet wat je ermee wilt, kan dat uiteindelijk heel gevaarlijk of ongelukkig uitpakken. Daarom koos ik ervoor om het redelijk breed te houden. Dat was stap één. Toen heb ik mijn ouders, broertjes, vrienden en vriend om ideeën gevraagd. Nou, mijn ouders (en vooral mijn vader) heeft er een uitgebreide brainstormsessie van gemaakt. Speak up… met Johanne, What the heck!, Johanne Speaking, Yung Nomad, 2cute2ignore, Jo for all seasons, Putting the jo in joy, Visions of Jo… nou ja, je snapt waar ik heen wil. Honderd namen passeerden de revue. Maar toen, op 14 januari (ja, het duurde even) was het zover: a pinch of jo kwam tot leven.

Je kunt trouwens heel moeilijk doen bij het ontwerpen van je logo en al je Photoshop- en Illustratorskills uit de kast halen, maar je kunt ook heel simpel een mooi en gratis te gebruiken font opzoeken en daar je logo van maken. Klaar is kees!

a pinch of jo

Domeinnaam claimen en webhosting

Toen ik de naam had, heb ik direct de domeinnaam geclaimd. Volgens mij maakt het niet zoveel uit waar je dat doet. Als dat op een andere plek is dan je webhost, dan is dat ook ok. Want het kan zo overgezet worden. De volgende stap (of je doet het tegelijk)? Een webhost vinden. Op dat moment begon mijn Pinterest-verslaving, want jeetje wat is daar veel informatie over bloggen te vinden. Ik had al een paar artikelen gevonden via Pinterest, maar besefte niet dat dat de blog-walhalla was. Echt hoor, heb je een vraag over bloggen? Stel het Pinterest. Maar goed, op Pinterest is niet per se heel veel informatie te vinden over Nederlandse webhosting. Dus daar moest ik mijn eigen onderzoek naar doen via Google. En dat ging wel aardig, maar ik moet zeggen dat ik er uiteindelijk weinig écht nuttige informatie vond. Niet zoals over andere webhosts als SiteGround en Bluehost. Omdat ik daar uiteindelijk toch meer vertrouwen in had, heb ik het risico genomen en ben ik voor een niet-Nederlands bedrijf gegaan.

Het was voor mij al vrij snel duidelijk dat de mensen die Bluehost promoten, dit veelal doen omdat ze ervoor betaald krijgen. Want de eerlijkste reviews die ik vond zeiden toch echt dat Bluehost te duur was voor wat je ervoor terugkreeg. Ook de klantenservice kreeg niet de beste reviews, dus ik heb SiteGround genomen. En eerlijk waar, het maakt niet uit of je in Amerika woont of niet, want ze helpen je op ieder moment van de dag. Ze hebben namelijk heel heerlijk een chatfunctie, waar mensen van over de hele wereld achter zitten. Dus de problemen die ik heb gehad, heb ik gemakkelijk kunnen oplossen. Enige punt is wel dat je je gemakkelijk kunt uitdrukken in het Engels, dus ook alle webtaal moet je makkelijk kunnen overbrengen zodat ze snappen waar je het over hebt. Als ik je in ieder geval één tip mag geven: maak áltijd een back-up. Als je het niet doet en je moet iets terugzetten, ben je zo vijftig euro kwijt. Ik wist dat dus niet en moest onnodig geld betalen voor het terugzetten van mijn eigen website. Lesje geleerd!

A beginners guide

Trouwens, en dit is niet geheel onbelangrijk: maak een weloverwogen keuze of je WordPress.org of WordPress.com wil. WordPress.com biedt je een www.naam.wordpress.com blog, waarbij je minder functionaliteiten en minder controle hebt dan als je voor WordPress.org kiest. Als je voor .org gaat, dan ga je voor webhosting. Je hoeft dus geen webhosting te nemen als je voor de .com-variant gaat, maar houd wel rekening met beperkingen.

En toen was het tijd voor een WordPress-theme

Spannend! Op het moment dat ik mijn domeinnaam had gekocht en wist wie mijn hosting zou doen, werd het echt. Ik zou gaan bloggen! Maar wat het nóg echter maakte, was het proces rondom mijn thema. Ik wilde geen gratis thema, omdat ik het vanaf dag één ‘goed’ wilde doen. Dus ik wilde niet later overstappen, of middenin het proces ontevreden zijn en blijven. Ik ging op zoek naar een thema met een budget prijskaartje. Ik weet niet precies hoe lang ik daarover heb gedaan, maar dat ging ook niet over één nacht ijs. Er is zo’n groot aanbod van goede betaalbare thema’s. Uiteindelijk viel mijn oog op de website Themeforest.

 

Ik weet dat er meer websites zijn die goede thema’s bieden, maar wat mij betreft was Themeforest de beste aanbieder. Op een gegeven moment had ik wel tien verschillende thema’s openstaan die allemaal íets hadden wat me aantrok. Dat schoot niet op. Dus stap voor stap heb ik ze stuk voor stuk gesloten en ben ik op ééntje uitgekomen. Mijn thema heet New York en kostte destijds 21 dollar, hij is nu dubbel zo duur. Maar ik vind het alsnog een oké prijs voor een goede thema.

New York 

Andere leuke en niet al te dure thema’s:

Bij ThemeForest moet je er wel op letten dat ze nog een ‘handling fee’ hebben van twee dollar en btw rekenen. Dus 13 dollar wordt ongeveer 18 dollar.

Op zoek naar een gratis thema? Die vind je hier, hier en hier.

Let wel: als een thema koopt en installeert ben je nog niet klaar. Je moet ‘m zelf inrichten. Gelukkig zit er (bijna) altijd een superhandige tutorial bij die je zo uit de brandt helpt. Je moet bijvoorbeeld eerst pagina’s creëren voordat je ziet waar het naartoe gaat. Dat snapte ik eerst helemaal niet en streste ‘m compleet de pan uit: ‘Ik snap het nieehiieiehhiieiet.’ Maar een dagje later toch wel.

Op het moment dat ik mijn blog een beetje had ingericht begon het echt te kriebelen. Ja, ik ging het echt doen. Eindelijk ging ik iets doen waar mijn hart écht lag. Tussen al het geregel door ging ik alvast artikelen schrijven, want mijn deadline naderde (en die had ik al één keer gemist).

In deel twee vertel ik over:

 1. het vinden van onderwerpen
 2. de zoektocht naar wat voor blogger je bent
 3. die verschrikkelijke niche.
 4. een goede camera: ja of nee?
 5. en de deadline nadert

In deel drie ga ik meer in op wat je moet doen als je blog is gelanceerd, inclusief:

 1. de lancering zelf
 2. welke facebookgroepen je je ‘moet’ (zelf weten) aanmelden
 3. social aanwezigheid creëren
 4. seo
 5. pinterest
 6. en vooruit, een kleine leeslijst

Ok, ik hoop dat je hier iets aan hebt gehad. Zo niet, dan hoop ik in ieder geval dat je het wel leuk vond om te lezen. Anders, jammer voor mij.

Wat is jouw ultieme blogtip?

*Dit artikel bevat affiliate links. Gewoon, omdat dit het aangewezen artikel is om ze éindelijk eens te gebruiken. Zonde om je overal aan te melden en er niets mee te doen. En het kost jou niets ;-).

Article by Johanne

Hi, my name is Johanne. I'm almost 32 years old and I keep thinking about what I really want in life. A quarter life crisis, if you will. On my blog, you'll read more about the dilemma's where us (twenty-year-olds and) thirty-year-olds think about, about lifestyle en probably also about my cat.

This Article Has 27 Comments
 1. Laetitia schreef:

  Geweldig!!! Precies wat ik zoek. Kan niet wachten tot deel 2 en 3! Ik ga later alles nog eens even goed doorlezen, nu geen tijd voor, maar kan nu al zeggen: super thanks Johanne!!

 2. Romy schreef:

  Wat leuk om een kijkje te krijgen in de opstart van je blog. Ik ben zelf ook begonnen met allerlei onderzoek doen en blogs lezen over blogs. Ik heb zelf veel gehad aan het boek ‘How blogs work’ en vond die naam ook echt een zoektocht. Leuk om te lezen wat bij jou de alternatieve namen waren die je had bedacht voor je blog! Alleen het thema heb ik zelf pas later gekocht. Ik heb eerst een maand of twee een heel lelijk standaard WordPress-thema gehad, maar wat was ik blij toen ik eindelijk een mooi betaald thema online had staan.
  Romy onlangs geplaatst…Ik ging naar de kringloopwinkel en ik nam mee…My Profile

  • Johanne schreef:

   Haha, gelukkig ging je snel overstag ;-). Er zijn natuurlijk wel aardig mooie gratis thema’s, maar als je ergens voor gaat moet je wel 100 % tevreden zijn. Anders motiveert het volgens mij ook niet. How blogs work ken ik niet! Klinkt wel als een heel fijn boek om mee te beginnen!

 3. Anne schreef:

  Heel leuk geschreven en ook herkenbaar haha. Toen ik op zoek ging naar een hosting wist ik ook niet zo goed waar ik moest kijken. Ook ik liep tegen het feit dat veel reviews nep zijn aan en dat het gewoon een hele onoverzichtelijke markt is. Ik ben uiteindelijk wel voor een hosting met een Nederlandse server gegaan, omdat ik ergens had gelezen dat dat beter zou zijn. Maar al sla je me dood, ik weet niet meer waarom. Ik ben benieuwd naar de volgende delen!
  Anne onlangs geplaatst…Natasja verwachtte geen aanzoek meer, maar kreeg ‘m tochMy Profile

  • Johanne schreef:

   Oh, zij veel nep? Dat wist ik niet! Maar onoverzichtelijk is het zeker! Zal het iets met de wet- en regelgeving te maken hebben zoals hierboven staat?

 4. Loes schreef:

  Handige tips dit! Veel dingen zijn wel heel herkenbaar, ik heb ook lang achter de schermen voorwerk gedaan, voor ik mijn blog echt lanceerde.
  Loes onlangs geplaatst…Favorieten van de Maand – AugustusMy Profile

 5. Maaike schreef:

  Leuk om te lezen! En wat herkenbaar! Vooral die momenten dat je er even helemaal niks van snapt en dan opeens wel! Voordat je kan beginnen gaat er gewoon nog best veel aan vooraf hè.
  Maaike onlangs geplaatst…DIY project met kinderen: vingerstempelenMy Profile

  • Johanne schreef:

   Ja, had ik eerlijk gezegd niet verwacht! Ik wilde wel compleet bij zijn, voordat ik online ging. En dan moet je aardig wat info doorspitten! En idd, even wat frustrerende momenten moeten doormaken haha

 6. Mike schreef:

  Wat een super leuk artikel, ik kijk helemal uit naar de volgende delen. Als toevoegen op het kiezen van een host. Als je voor een buitenlandse host gaat, dan zit je vast aan de regelementen van dat land. Je kan, in geval van problemen, geen juridische hulp van Nederland krijgen. Overigens wel erg prijzig om een back-up terug te laten zetten. Zelf host ik bij mijndomein.nl en daar was het zo geregeld, helemaal gratis 🙂
  Mike onlangs geplaatst…Mijn Noorse Avontuur (Week 9): Lekker OpgeknaptMy Profile

  • Johanne schreef:

   Dankjewel Mike! En dat wist ik niet! Dan is het uiteindelijk wellicht verstandiger om voor een Nederlandse te gaan ? Maar in welke gevallen heb je juridische hulp nodig? Als het om webhosting gaat dan?

 7. Rowan schreef:

  Een heel fijn artikel! Ook waar je als ervaren blogger (ahum, ikzelf) iets aan kan hebben. Thanks 😀
  Rowan onlangs geplaatst…Hierom krijg ik zin in de herfst!My Profile

 8. Tami schreef:

  This is such a helpful post! It’s a lot more thorough than other posts like this I’ve seen. 🙂
  Tami onlangs geplaatst…5 Simple Ingredients for DIY Hair MasksMy Profile

 9. Summer schreef:

  YESSSS! Thank you for touching on how much work it is to even do your research!

 10. Cristina schreef:

  I wish I knew all the things I know now about blogging when I started. Sadly I don’t think there were so many resources back when I first started.
  Cristina onlangs geplaatst…Back to School Habits You Should Take Up Even If You’re Not in School AnymoreMy Profile

  • Johanne schreef:

   How long ago did you start? It’s true of course, I think this amount of information that is available to us now is a thing of the last couple of years!

 11. Rebecca schreef:

  Beginnende bloggers hebben hier zeker een hele boel aan, maar ik denk dat mensen die al wat langer bezig zijn hier ook nog wat uit kunnen halen, net zoals ik!
  Rebecca onlangs geplaatst…Leren om van mezelf te houden ☾ Mijn lage zelfbeeldMy Profile

 12. Rhonda Swan schreef:

  Unstoppable post. Thanks for sharing tips for new bloggers!
  Rhonda Swan onlangs geplaatst…How to Start a Blog That Will Actually Make MoneyMy Profile

 13. marleen schreef:

  Ja, ik geloof dat wij het ook wel een beetje zo hebben aangepakt. Fijn uitgebreid artikel, ik denk dat als je zin hebt om een blog te beginnen je hier veel aan hebt 🙂
  Maar mijn tip is OOK… probeer eens wat anders dan de rest 🙂 Heel veel blogs zijn qua opzet, thematiek, artikelen best wel hetzelfde. Dat vind ik super jammer want er is zóveel waar je over kan schrijven!

 14. Roman schreef:

  Johanne, It’s cool that you found yourself in blogging! It is very interesting. I am from Russia. I like DIY things and cars. I have some building and car related sites in English and Russian. I know, that Siteground is a good hosting, but I use Bluehost since 2014.
  Roman onlangs geplaatst…3 Best Buy Top Rated Portable Air Compressors ReviewMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge