Geld is een moeilijk onderwerp. Geld is een riskant onderwerp. En geld is een mooi onderwerp. Soms ligt er nog zo’n taboe op, dat het lastig is om open over te praten. Veel geld willen verdienen staat voor sommigen gelijk aan hebberig zijn. Te weinig geld verdienen is eigen schuld dikke bult. Altijd meer willen mag ook niet. Ik dacht van niet, maar toch blijk ik ook moeilijke relatie te hebben met geld. En veel met mij. Het boek ‘You are a badass at making money’ leert mij één les: om meer geld te kunnen verdienen, moet je vriendjes worden met het idee van geld. Vriendjes worden met het hebben van geld. En vriendjes worden met het verdienen van geld (letterlijk en figuurlijk). Weg met die belemmerende gedachten over geld.
Belemmerende gedachten over geld
We hebben allemaal weleens belemmerende gedachten over geld:
- Ik verdien het niet
- Wat moet ik ermee?
- Geld? Dat heb ik helemaal niet nodig
- Ik maak wat ik verdien niet waar
- Meer geld betekent meer problemen (mo’ money mo’ problems)
En ga zo maar door. Of we dit nu bewust of onbewust doen, dat maakt niet uit. We houden onszelf hoe dan ook tegen een positieve relatie aan te gaan met geld, zegt schrijfster Jen Sincero van You are a badass at making money. En ik ben het met haar eens. Ik dacht dat ik meeviel en dat ik mijn relatie met geld wel enigszins had uitgevogeld. Maar dat is niet zo. Als dat zo was, zou ik namelijk allang meer verdienen en had ik geen studieschuld meer gehad. Want ja, mijn studieschuld is ook een belemmerende gedachte.
Geld maakt indirect gelukkig
Ik snap waar de uitspraak ‘geld maakt niet gelukkig’ vandaan komt. Ik denk ook niet dat geld DIRECT gelukkig maakt. Maar indirect wel. Zonder geld kun je namelijk niets. Je kunt geen huis betalen, geen eten betalen, geen leuke dingen doen en je komt het huis (of je plekje onder de brug. Sorry, foute grap) er nauwelijks door uit. Heb je wel geld, dan kun je een huis huren of zelfs kopen, je kunt lekker eten, leuke dingen kopen en op vakantie. Met geld kun je dingen doen die jou gelukkig maken.
Side note: ik ben best veel bezig met geld. Met name omdat ik er niet superveel van heb. Nee, ik mag niet klagen, want ik kan op vakantie. Ik kan mijn eten betalen en ik heel af en toe zelfs UITeten. Maar een comfortabeler leven? Kom maar op. Een leven waarbij ik me geen zorgen hoef te maken over geld? En ik mijn toekomstige kinderen alles kan geven wat ze nodig hebben? Ja. Graag. Oh, het zou me ook best helpen bij het afbetalen van mijn studieschuld. Je kunt mensen die meer geld willen hebberig noemen, maar ik vind dat niet hebberig. Ik vind het logisch. Daarin kunnen we verschillen van mening. Want wat voor de één comfortabel is, is dat voor een ander niet. Soit.
Mijn probleem met geld
Weet je wat één van mijn grootste problemen is? Ik zeur heel veel over het niet hebben van geld, maar doe er tegelijkertijd niets aan om dat probleem op te lossen. EN ik weet (of wist) niet waar mijn geld heen gaat/ging. Mijn vriend was daar een paar maanden geleden helemaal klaar mee en maakte daarom voor mij de meest handige Excel-sheet ooit. Hij maakt een rijtje met mijn maandelijkse vaste uitgaven, mijn driemaandelijkse vaste uitgaven en natuurlijk mijn inkomsten. Het enige wat ik hoef te doen is een paar bedragen invullen, en Excel rekent snel voor mij uit wat ik uitgeef en wat ik kan sparen (daarover later meer).
Nu ik weet wat ik maandelijks uitgeef en wat ik wél heb, is één obstakel langzaamaan aan het wegvagen. Nu is het zaak om meer te gaan verdienen, maar ik vraag daar pas om als ik het gevoel heb dat ik het verdien. Dat het werk dat ik doe opweegt tegen de kosten die de opdrachtgever maakt. Lastig, want ergens weet ik wel dat ik hartstikke veel doe en daar ook nog eens mijn best voor doe, maar toch het gevoel van ‘het verdienen’ ontbreekt.
Weet waarom
Geld maakt onzeker. Maar eigenlijk hoeft dat niet. Wist je dat? Ieder van ons verdient meer. We verdienen al het geluk van de wereld en daarvoor hebben we soms gewoon geld nodig. Weet je waar ik bijvoorbeeld gelukkig van zou worden? Van wonen in Spanje (koophuis = eigen inleg van 40.000 euro) en het opzetten van een asiel en het hebben van kindjes. Dit is wat Jen Sincero je WHY noemt. Eén van de belangrijkste dingen als het gaat om…bijna alles. Waarom doe je de dingen die je doet? Waar doe je het voor? Geld is zo’n ding. Als je er meer van wilt, moet je weten waarom en wat je ermee gaat doen. Het maakt het namelijk makkelijker om je allerallerallerbeste beentje voor te zetten.
Benthe van Lifejunkie.nl schreef hier laatst een interessant artikel over: ‘Zo bepaal je jouw ‘why’.
Werk hard & geloof in jezelf
Nu ben ik zelf nog steeds niet zover, maar ‘men’ zegt dat je zoveel geld als je wilt kunt manifesteren als je er maar hard genoeg in gelooft. En met geloven wordt natuurlijk ook bedoeld: werken. Want niets gebeurt zonder er hard voor te werken. Maar wat ik heel goed snap is dat je niet alles kunt geven als je er niet van overtuigd bent dat je het kan. Dat je het wil. En dat je er resultaat mee boekt.
Mijn vraag aan jou is dan ook: zullen we met zijn allen ietsje harder in onszelf geloven? Geloven dat we altijd meer verdienen (niet alleen geld-wise)? Ik vraag je niet om te manifesteren of om de Wet van de Aantrekkingskracht in te zetten, maar gewoon om net iets meer in jezelf te geloven. Want ik denk echt dat dat stap één is naar jouw droomleven.
Hm, dit was toch een heel ander einde dan ik voor ogen had. Maar dit is wat er uit mijn vingers vloeide. Spiet mie donders (Gronings voor heel erg sorry) als het niet logisch is.
*Dit artikel bevat affiliate links. Gewoon, omdat dit het aangewezen artikel is om ze éindelijk eens te gebruiken. Zonde om je overal aan te melden en er niets mee te doen. En het kost jou niets ;-).
Weet jij waarom je doet wat je doet?
Ik verdiende absoluut te weining toen ik onder de twintig was. Uiteindelijk kwam ik nét onder de armoedegrens met mijn inkomen uit werk. Maar ik was alleen … en ik was wel degelijk gelukkig. 😉 Maar het leerde me wel dat ook al ben je gelukkig met je leven, je mag ook onderhandelen en vechten voor een beter inkomen.
Weet je wat het échte nadeel is van onderbetaald worden is? Niet dat je minder geld hebt, maar dat er misbruik van je skills wordt gemaakt. Je werkgever wil voor een dubbeltje op de eerste rang zitten en dat gaat ten koste van jou.
En een ander sluipend gevaar is dat als je wordt onderbetaald je ook minder hard gaat werken. Je voelt je niet op prijs gesteld, dus waarom zou je je uitsloven?
Geld is niet belangrijk: dat is een illusie die de maatschappij je oplegt. Wel een erg realistische illusie, hoor. Maar je kunt enorm makkelijk zelf-sufficient worden als je dat wil. Dat vergt wel investeringen (zonnepanelen, tiny-house, klein moestuintje, kippetjes houden), maar je kunt je aan de geld-drang ontrekken. Dat is alleen maatschappelijk niet gewenst.
Helemaal mee eens! Werkgevers maken soms echt misbruik van starters. Ik heb er ook jarenlang last van gehad. En als je dan om loonsverhoging vroeg, zeiden ze ‘Waarom denk je dat je meer geld verdient?’ of ‘Dit gaat mijn vriendin niet leuk vinden’. Eh?
Geld is idd belangrijk omdat de wereld dat zegt. Maar wat mij betreft maakt dat het ook waar. Je kunt helaas niet zonder. Niet als op vakantie wilt, niet als je wilt eten en zelfs niet als je een tiny house koopt. Of het maatschappelijk gewenst is of niet om je terug te trekken weet ik niet, ik kan mensen het wel doen alleen maar applaudiseren. Mijn punt is meer dat je geld nodig hebt, omdat je overal voor moet betalen. Ook voor de leuke dingen des levens. Die dingen die je gelukkig maken. Als de maatschappij anders was ingericht, geeeen idee hoe ik dan tegen geld had aangekeken!
Ik ga dit boek lezen!! Ben zo benieuwd. Ik wil echt dolgraag ‘straks’ een vakantiehuis in Griekenland. Dat is echt mijn ultieme droom, haha! (Maar spanje en dat asiel klinken ook te gek!!!)
Ik denk dat geld gelukkig maakt als je het investeert in dingen die jou gelukkig maken! Ik kan dat huis niet kopen zonder geld. Ik kan niet op vakantie zonder geld (dat is ook iets wat mij héél gelukkig maakt) en ik kan niet lekker uit eten zonder geld (ook zoiets). Voor een ander is dit misschien veel kleding, veel schoenen, tassen, make up (vind ik ook allemaal leuk maar het hoeft niet per se).
Oooh, dat lijkt me ook heerlijk!! Goede droom. En het is precies wat je zegt. Investeren in de dingen die jou gelukkig maken. Daar heb je geld voor nodig. Helaas (of niet). En voor sommigen is het misschien overdaad, maar goed, daarvoor zijn we ook allemaal anders gemaakt natuurlijk 😉
Ben benieuwd wat je van het boek vindt!
Yayyy ik ben dit boek ook aan het lezen, heel benieuwd wat het me gaat brengen! Nu heb ik alvast een voorproefje :-). Mooie inzichten heb je eruit gehaald! En megabedankt voor je linkje naar Lifejunkie 😍. Liefs!
Geeen probleem natuurlijk. 😀 Hele inzichtvolle blog!
Ben ook heel benieuwd wat je ervan vindt. Ga je er nog over schrijven denk je?
Wat een interessant artikel! Het is zo dat geld wel degelijk gelukkig maakt. Alles in je leven – onderdak, eten, kleren – jawel, kost geld. Ik kon soms net mijn hoofd boven water houden toen ik op mezelf woonde en een dagje uit niet kunnen betalen voelde echt vreselijk. Toch schaam je je ervoor om het te zeggen en het is jammer dat er inderdaad zo’n taboe ligt op het verdienen van geld. Wees gelukkig met wat je hebt, zeggen ze dan. Maar iedereen wil toch graag eens een keer een verre reis maken of een nieuwe tas kopen? En als je veel verdiend, word je al gauw als arrogant of hebberig aangezien. Geld is een moeilijke kwestie en fijn dat dit boek je nieuwe inzichten kan geven!
Dankjewel! Dat is het he. Als je weet hoe het is om zonder geld te zitten, waardeer je het ook zoooo als je het wel hebt. Ja, ik vind het echt bizar eigenlijk, dat de woorden arrogant en hebberig worden genoemd als het gaat om geld. We verdienen toch allemaal wel die mooie vakantie of een heerlijk groot huis (voor wie dat wilt natuurlijk!)?
Interessant om over na te denken. Ik denk ook dat geld indirect gelukkig maakt. Gezondheid is bijvoorbeeld belangrijker, maar als daar iets mis mee is, zou geld dat misschien ‘makkelijker’ kunnen maken. Geldzorgen zijn nooit goed voor je geluksniveau. Vooral jezelf meer waard vinden, is waar bij mij de uitdaging ligt denk ik.
Gezondheid is nummer 1 natuurlijk. En liefde staat er wellicht ook boven, maar het is precies wat je zegt: geld maakt dingen makkelijker. Ook als je ziek bent. Of je familie/vriend/man ver weg woont. Of aan de andere kant van de wereld woont. En snap je uitdaging helemaal.
Wat een interessant onderwerp om over na te denken! En als ik er zo bij stilsta, is het inderdaad wel iets waar een beetje een taboe op lijkt te liggen – onterecht. Ik ben het met je eens dat geld in zekere zin wel een beetje gelukkig maakt. Of nou ja, niet zozeer het geld, maar bepaalde minimale dingen kunnen betalen draagt wel bij aan je geluksgevoel.
Ik merk dat ik zelf sowieso wel makkelijker over geld praat dan veel andere mensen. Zo vond ik het zelf best lastig dat er zo’n taboe ligt op het bespreken van je salaris, terwijl ik eigenlijk gewoon graag wilde weten of mijn salaris een beetje was zoals het hoort. Gelukkig is een collega van mijn leeftijd daar ook heel open over. Van hem heb ik geleerd dat je – hoe moeilijk ook – soms best mag vechten om betaald te krijgen voor wat je waard bent. Wat was ik trots toen ik laatst over mijn salaris heb onderhandeld en er iets bij wist te krijgen. Juist omdat dat normaal niets voor mij is 😉
Wij verdienen al jaren te weinig geld, omdat we geen subsidie aanvragen (uit principe). Met mijn Groningse roots heb ik altijd aan aversie gehad tegen mensen die veel geld verdienen, maar in ons geval mogen we echt een hoop meer verdienen en dan schaam is me nog niet, omdat we ook jaren krom hebben gelegen. 😉
Overigens is mijn opvatting: Geld maakt niet gelukkig, maar geen geld maakt wel ongelukkig. Pas als je elke maand je vaste lasten kunt betalen en een beetje opzij kan zetten maakt het niet meer zoveel uit.