Echte boeken of een e-reader: het eeuwenoude debat

Ik was altijd 100 procent kamp écht boek. Met nadruk op was. Ik wilde boeken ruiken en voelen. Bladzijden omslaan en beseffen dat ik een boek aan het lezen was. En zo voel ik dat nog steeds. Mijn levensdoel is nog steeds om een boekenkast te hebben die de hele muur vult. Wat zeg ik, de hele kamer. Maar, nu ik sinds een paar weken een e-reader heb, zie ik ook daar de voordelen van in. Dus nu ben ik nog…60 procent kamp boek (ohjee).

Sinds ongeveer anderhalf jaar las ik heel af en toe een e-book op mijn iPad (2). Zo’n mega ding waarvan de batterij allang niet meer optimaal functioneert. Een boek proberen te lezen op zo’n iPad is 1) best zwaar voor je armen en 2) beperkt mogelijk want binnen x aantal uur moet ‘ie weer aan de lader. Maar, het was een uitkomst voor in bed (geen lamp nodig) en op vakantie.

Veeleisend

Toen ik mijn iPad vorige maand voor de zoveelste keer aan de lader legde, was ik er klaar mee. Daarom besloot ik om met mijn verjaardagscentjes een e-reader te kopen. Ik wilde niet te duur (sorry, ik vind de Kobo Aura blabla net iets te duur), maar ik wilde ook niet zo’n goedkoop ding dat je moet navigeren met knopjes. Nee, ik wilde een compacte, touchscreen e-reader die betaalbaar was.

En dat bleek helemaal niet zo moeilijk te vinden als ik dacht. Een kleine zoektocht bracht me al snel bij de Kobo Clara. Een compact dingetje, met genoeg ruimte, prima batterijduur en een goede prijs. Ik bestelde ‘m en een paar dagen later was ‘ie in huis.

Van één naar zeven boeken in slechts een paar weken

Waar ik de eerste vijf maanden van het jaar misschien één boek heb gelezen, heb ik inmiddels zeven boeken gelezen. Of dat met de nieuwigheid van de e-reader te maken heeft, weet ik niet. Maar ik weet wel dat het heel fijn leest, handig is voor onderweg en dat Kobo Plus verslavend is (ondanks dat er nul leuke Engelse boeken tussen staan). Ik lees boeken die ik eerder niet eens op mijn leeslijst had staan (Judas van Astrid Holleeder bijvoorbeeld, of Nooit meer een zelfhulpboek). En het is heerlijk. Normaal las ik eigenlijk geen Nederlandse boeken en nu heb ik er een stuk of wat klaarstaan om te lezen.

Levensdoel: mega boekenkast

Ga ik nu nooit meer een echt boek lezen? Hell to the no! Ik wil mijn mega boekenkast mét boeken. Boeken die ik heel graag wil, blijf ik gewoon kopen in hun fysieke verschijning. Maar ik word wel kritischer. Ik ga niet zomaar meer ieder boek kopen omdat ik denk dat ik ‘m mogelijk wellicht misschien optioneel ga lezen. Maar ik ga geen fysieke boeken meer kopen voor op vakantie. Dat scheelt een hoop gesleep en gedoe en ik vind een e-reader op het strand veel fijner en handiger dan een echt boek. Vooral omdat we deze zomer wéér met de motor op vakantie gaan, is zo’n klein dingetje echt een uitkomst. Ik kan al bijna niets mee, laat staan een pak boeken.

Natuurlijk mis ik soms dat gevoel wat een echt boek geeft, maar gelukkig heb ik als ik achterom kijk nog tientallen exemplaren klaarstaan om geopend te worden. Heerlijk!

Ja, ik postte dus afgelopen een week een story over mijn e-reader die ineens kapot leek. Wat bleek? Dat was ‘ie niet. Blijkbaar was de batterij leeg (tip: zet ‘m niet altijd alleen op slaapstand maar ook gewoon helemaal uit). Dus nu moest ik de nieuwe weer terugsturen naar Bol en ben ik nog steeds gelukkig met mijn oude. Eind goed, al goed.

Ben jij al gezwicht of lees je alleen échte boeken?

Dit artikel bevat een affiliate link. 

Article by Johanne

Hi, ik ben Johanne! Ik ben 35 jaar en moeder van een eeneiige tweeling. Axel en James zijn mijn licht en leven, maar ik ben natuurlijk meer dan alleen mama: ik hou van werken, bloggen, lezen, schrijven en heel af en toe sociaal doen. Hoe hou ik al die ballen in de lucht? Vaker niet dan wel, maar hey, soms gaat het ook goed!

This Article Has 9 Comments
 1. Giovanna Jansen schreef:

  Ik ben nog niet gezwicht, maar lees dan ook nog steeds op een tablet 😉 En dat leest inderdaad niet optimaal en is erg zwaar. Wie weet als ik ooit besluit om ook een e-reader te nemen, dat ik toch ook zwicht voor e-books. Maar tot die tijd: papieren boeken. 🙂

 2. Nicole Orriëns schreef:

  Ik was en ben nog steeds liefhebber van echte boeken, maar de waarheid is dat ik dat de laatste tijd ook heel veel ebooks lees… Soms zijn ze simpelweg zo makkelijk!

 3. Lilian schreef:

  Haha, ik snap helemaal wat je bedoelt! Ik kreeg voor kerst een e-reader en ik ben helemaal om (al lees ik meer op m’n smartphone dan op m’n e-reader). Zo heerlijk dat je altijd genoeg licht heb. Als ik half een voetbalwedstrijd zit te kijken, lees ik. Als ik saai eten kook, lees ik. Als ik wacht bij Anna’s zwemles, lees ik. Als m’n man slaapt, lees ik.

  En gelukkig hebben we nog een hele mooie boekenkast voor naslagwerken, want die zijn fysiek dan weer veel handiger. En kinderboeken 🙂

 4. Irene schreef:

  Aah tof dat je nu ook de e-books hebt ontdekt! Ik ben ook mega fan van Kobo Plus. Ik heb zelf al een paar jaar (vier of vijf) een Kobo Glo HD. Ook een prima ding dat nog altijd supergoed werkt dus het is z’n geld wel waard! Ik lees nu wel weer meer echte boeken omdat ik er thuis nog veel had staan en ik daar door die Kobo Plus nooit aan toe kwam dus ik heb nu even m’n abonnement opgezegd maar het kriebelt om er binnenkort weer eens aan te beginnen want heb ondertussen ook weer wat nieuwe boeken op m’n lijst gezet 😀

 5. Saskia schreef:

  Ik ben zeker niet gezwicht en ben een ‘ECHTE’ boeken lezer. Koop ze dan ook nog gewoon in de winkel/kringloop en zet ze neer in mijn prachtige boekenkast… Heb toch liever een echt boek in m’n handen als ik lees<3

 6. Aukje schreef:

  Ik lees inmiddels weer een aantal jaren met mijn Kobo en ben er nog steeds erg blij mee. Vooral tijdens de vakantie is het ideaal. Het overkomt me nu niet meer dat ik door al mijn boeken heen ben.
  Maar ik koop ook nog papieren boeken, alleen niet meer zo vaak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *