30 days of gratitude

[:nl]Challenge: 30 dagen dankbaarheid – ben ik nu écht positiever? Meh (maar….)[:en]Challenge: 30 days of gratitude – am I actually more positive now? (Meh, but…)[:]

[:nl]Begin dit jaar besloot ik eindelijk eens iets te doen aan mijn houding (euh, niet mijn lichaamshouding). Zo’n kan niks, wil niks, doet niks-houding. Ok, moet dat nou altijd zo overdreven? Dit is enkel geïnspireerd op een verschrikkelijke heks van een leraar op de middelbare school, maar kort gezegd is het dit: mijn negativiteit die mij tegenhoudt. Jeweetwel, dat dingetje waardoor ik bang ben om met mijn doelen aan de slag te gaan, waardoor ik uitstelgedrag vertoon en ‘s nachts wakker lig. Weg ermee, zei ik begin januari. De prullenbak in met die houding van je! Hatseflats, dikke doei. Nou ja, wat me dus wel een goede oefening hiervoor leek was het oefenen van dertig dagen dankbaarheid. Dertig dagen lang hield ik in een app dagelijks (kuch) bij waar ik dankbaar voor was. Om zo toch een tikje positiever in het leven te staan. Heeft het geholpen? Hmmmm, kan ik geen ja op zeggen, maar ook geen nee. Euh, wat dan wel, Johanne? (Wat vind je van m’n teaser titel, trouwens?)

Nou ja, laat ik het zo zeggen: de afgelopen dertig dagen heb ik mij wel een stuk optimistischer gevoeld dan dat ik me eind december voelde. Dat ligt heel waarschijnlijk deels aan mijn gemoedstoestand, maar de app heeft er wellicht aan bijgedragen. Ik heb dus niet iedere dag mijn lijstje bijgehouden (heel slecht, ik weet het), maar ben er onbewust wel iets meer mee bezig geweest. Al schreef ik het niet op, ik kon gelukkig wel iedere dag wat positieve dingen benoemen. En dat was eind januari hard nodig kan ik je vertellen. Ik ga er niet op in, want dat vindt vriendlief niet cool en dat snap ik ook heel goed, dus daar blijft het ook bij. Maarrr, ik denk wel dat grapjes kunnen maken en bedenken wat we (in dit geval) wél hebben, heeft bijgedragen aan een semi-positieve afsluiting van de maand.

Je hebt geen app nodig kind, je kan het zelluf

Ik denk ook niet dat je per se een app nodig hebt om dankbaarheid te oefenen en uit te oefenen. Wat je nodig hebt is een soort bewustzijn van die dankbaarheid. Al ben je er aan het einde van de dag maar heel even mee bezig en zeg je: ‘Ik ben blij dat vandaag voorbij is en dat ik nu lekker in mijn warme bedje mag liggen.’ Dat kunnen mijn vriend en ik heel vaak zeggen, maar in bed liggen na een lange dag is ook zoooo lekker, jongens! Daar heb je geen app voor nodig om dankbaar voor te zijn.

Houd je vast aan de dagelijkse ditjes en datjes (eurgh, wat heb ik daarmee?)

Je hoeft overigens ook niet iedere dag iets nieuws te bedenken. Waarom niet elke dag met dezelfde dankbaarheid afsluiten? Dat is volgens mij net zo effectief. Wees blij met je baan (ook al is het niet altijd even tof), je studie (ook al haat je die ene studiegenoot), met je warme woonkamer waar je aan het einde van de dag lekker niets kunt doen en je warme bed waar je een KAKdag mee kunt afsluiten. Wees dankbaar dat je lieve beestje iedere avond bovenop je kruipt (als je een lief beestje hebt natuurlijk), met de schouder van je vriend of man waar je eventueel op kunt uithuilen (is ook fijn), of een fijne mama, papa, broer, zus of vriendin die zo’n zelfde schouder voor je heeft. Die mooie momenten dat je gezellig boodschappen aan het doen bent, je gordijnen opendoet en een zonnetje ziet en gewoon samen kunt lachen met collega’s.

Zo, hoi, POSITIEF MUCH? Klinkt allemaal heel goed he? Alsof ik in dertig dagen heel veel heb geleerd. Maar da’s dan weer niet zo. Kan namelijk heel goed zijn dat ik vandaag in een goede bui ben en daarom zo’n blij stukkie kan typen. Maar ‘gelukkig’ hebben we ook allemaal een off-day en mogen we allemaal ook gewoon die dankbaarheid vergeten. Rot op met dat zonnetje, je baan en die stomme mensen. Het enige dat je dan wil is in bed kruipen en hopen dat de volgende dag beter is. En dat is soms ook nodig hoor. Niet alles moet altijd maar rozengeur en maneschijn zijn (ik typte eerste zonnegeur en rozenschijn, ook leuk wel).

Tippie van mij, als ik die mag geven

Toch zou ik iedereen die graag bij de positieve dingen in het leven wil stilstaan aanraden om een app te downloaden of gewoon iedere avond even drie fijne dingetjes van die dag op te schrijven. Onthoud: het hoeven echt geen grote of belangrijke dingen te zijn. Het mag zelfs zijn dat je dankbaar bent dat je vandaag lekker spinazie hebt gemaakt en gezond hebt gegeten. Of dat je dat ene boek hebt uitgelezen, of dat je haar voor de verandering wél goed zit. Snappie? De little things in life, heet dat. En dat zijn soms de dingetjes die jouw stomme dag toch zomaar even iets beter kunnen maken.

Maak jij dankbaarheidslijstjes? 

[:en]So, at the beginning of this year, I decided I needed to adjust my attitude. You know what I mean. I was like can’t do this, don’t want to do that and blabla-attitude. Ok, exaggerating again… I’m suddenly inspired by an old high school teacher who once said that to one of my brothers. What I do mean is that my negative self sometimes holds me back. I’m scared to actually work on my goals so I procrastinate (procrastinators UNITE!), I lie awake at night and think of all the things I want to do, but ignore. Gone with it, I said in January. Throw that attitude in the trash! Bing bang boom, GOOD BYEEEE. So yes, I thought I should practice gratitude and so I did. For thirty days. The last couple of weeks I wrote down all the things I was grateful for every day (ahem). To be a little more positive. Did it help? Hmmm, can’t say yes. But I also can’t say no to that. But, what can you say, Johanne?

Let me put it like this: I actually was a lot more positive the last thirty days. Especially when you compare my current mood with my mood at the end of December. I think it partly has to do with the fact that I actually FELT better, but maybe the app helped a little. I mean, I didn’t write in the journal every day (I suck, I know), but I think subconsciously I was working on myself. Even when I didn’t write, I was able to think of some things to end the day on a positive note. And that was definitely necessary, especially at the end of January. I won’t go into detail, but I think our ability to joke and be somewhat positive saved the month.

You don’t need no app guurrlll (I don’t know what’s wrong with me)

What I do think, though, is that you really don’t need an app like Grateful to practice gratitude. You need a certain awareness that makes you feel grateful every day. It doesn’t need to be much. Thinking you’re happy the day is now over and you’re able to lie in your warm bed can be enough. That’s one of the things my boyfriend and I are grateful for every day, haha. A nice warm bed to relax and forget about the rest of the day.

Appreciate the everyday things (stating the obvious here)

Also, it’s not like you have to think of something new at the end of every day. Why not finish the day with the same feelings of gratitude? Must be equally effective. Be grateful for your job (even though it can suck big time), your education (even though you hate that one teacher will all of your heart), with your warm living room where you sit and relax at the end of the day or your warm bed which is the perfect place to say goodbye to a SUCKY day. Be grateful for your cat or dog who loves you unconditionally (if you have one), with that shoulder to cry on. The fun moments when you grocery shopping together, open the curtains and see the first rays of sunlight or those moments where you can’t stop laughing with your colleagues.

Wow, hi, POSITIVE MUCH? Sounds good right? Like I learned so much in the last thirty days. But I didn’t. Sorry to disappoint. It could very well be that today is a good day and that’s why I’m able to write such a happy piece. But, thank god we can all have our off-days and forget about all that gratitude shit. ‘Get the f* out of here with that sun, it hurts my eyes!’ ‘I hate my job and those stupid people’. The only thing you’ll want to do then is crawl into bed and hope that the next time you wake up, things will be better. And that’s okay too sometimes. Not everything is puppies and rainbows all the time!

If I may…

Still, if I may recommend you something…I would say: download the app just for a little while. Or write down three good things about your day every time you go to bed. If you are looking for ways to be more positive. Then this is a good start. Remember: they don’t have to be big or important things. You might as well be grateful for that good bowl of spinach you ate because you love spinach and it’s healthy. Or finally finishing that one book. Or a good hair day. I think you get it, right? The little things in life. And those things may make your shitty day a little bit better in the end.

Do you practice gratitude daily?

Challenge 30 days of gratitude

[:]

Article by Johanne

Hi, ik ben Johanne! Ik ben 35 jaar en moeder van een eeneiige tweeling. Axel en James zijn mijn licht en leven, maar ik ben natuurlijk meer dan alleen mama: ik hou van werken, bloggen, lezen, schrijven en heel af en toe sociaal doen. Hoe hou ik al die ballen in de lucht? Vaker niet dan wel, maar hey, soms gaat het ook goed!

This Article Has 50 Comments
 1. Lilian schreef:

  Volgens alle geluksgoeroes en mijn meditatiecoach is dankbaarheid dé key to happiness. Sinds ik snap hoe het werkt (ik vond dankbaarheid suggereren alsof het je ‘gegeven’ is en je er zelf geen invloed op hebt), ben ik wel een stuk dankbaarder. Al blijft het jammer dat dingen die je mist altijd 100x zwaarder wegen dan de dingen die je wel hebt. Dus je hebt heel veel dingen nodig om dankbaar voor te zijn om dat te compenseren. Maar ik denk dat dat uiteindelijk wel werkt.

 2. Shirley schreef:

  Mooi dat je hier zo bewust mee bezig bent geweest. Laatst miste ik nét de bus, omdat degene voor me op de roltrap sloom is. In eerste instantie dacht ik: ‘hallo, niet iedereen heeft de hele dag de tijd.’ Maar daarna begon ik er bijna om te lachen. Als dat het ergste van de dag is, heb ik eigenlijk een hele goede dag gehad.

 3. Elke schreef:

  Thank you for being so real and honest. You summed it up nicely with being appreciative of the little things in life. “And those things may make your shitty day a little bit better in the end”.
  I want to give you a hug now. ?

 4. Lies schreef:

  Heb het heel lang op papier gedaan, ook even met een app, maar tegenwoordig probeer ik het vooral voor mezelf in mijn hoofd te doen. Lukt zeker niet elke dag zo goed, maar het helpt wel om er bewuster mee bezig te zijn door de dag.

  • Johanne schreef:

   Ja, ik denk dat dat ook het beste werkt hoor! Dat je er in je hoofd mee bezig bent. Op het begin is het misschien handig om het op te schrijven, zodat je je er iets bewuster van wordt, maar later is dat vast niet meer nodig.

 5. Wendy Tomlinson schreef:

  Definitely, don’t need an app. I do believe gratitude is powerful. It’s a quick and easy way to shift your focus from negative to positive.

 6. Thanks for being honest about your experience! I am not much of a journal person, bug I am trying to as part of a program I am doing and do believe that there is some power in actually writing it down.

 7. Chelsea schreef:

  I have been trying to be more grateful too and actually got a journal to use… unfortunately I still haven’t done it more than 5 days in a row!

 8. Kim schreef:

  Thanks for the honest post. We all try to be positive, but there are days where you just gotta say “F it!”

 9. Trish schreef:

  I have seen that Grateful app and wondered how it was. For a time I kept a gratitude journal and listed three things I was grateful for each day there. It helped, even though I felt I repeated myself a lot in the journal!

  • Johanne schreef:

   I mostly like the way the app looks. Clean and professional. And you can choose a different question if you’re fed up with the one above! Nothing wrong with repetition! 🙂

 10. Tami schreef:

  Gratitude is so powerful. You’re right though, you don’t need an app – even though apps can be helpful for some people. This is such a great post! Thank you for sharing. 🙂

 11. I don’t have the app, but I do think it is important to practice gratitude daily. Some might need the app as accountability!

 12. Emma schreef:

  So very true. Being positive can be challenging but it’s so powerful once you harness it as a way of life.
  xx

 13. Romy schreef:

  Wat een fijn en eerlijk artikel! Heel goed al dat je je bewust op dankbaarheid hebt gericht de afgelopen maand! Natuurlijk is dat niet altijd even makkelijk, maar je deelt wel al een paar mooie inzichten. Mij helpt het ook om me te bedenken dat sommige kleine dingen al heel waardevol kunnen zijn en dat je ook daar dankbaarheid voor kunt voelen. Ik probeer zelf ook regelmatig bij die dingen stil te staan en dankbaarheidslijstjes te maken. Ik zou er alleen nog wel meer structureel, bijvoorbeeld elke avond, mee bezig willen zijn.

  • Johanne schreef:

   Dankjewel! Volgens mij heb jij met je blog ook al een hele mooie uitlaatklep wat dat betreft. Jouw dagelijkse artikelen hebben mij hier ook wel een beetje bij hoor. Goed dat je ook lijstjes maakt. Structuur is goed natuurlijk, maar het is ook niet erg als het een keertje niet lukt :).

 14. Lara schreef:

  I had to do this for one of my college classes and it really does make such a difference! Everyone should try it sometime. 🙂

 15. Saskia schreef:

  Mooi! Ik ben ook zeker elke dag dankbaar, maak dat je veel fijner en positiever in het leven staat. Ik hou ervan <3 En daar ben ik dan weer dankbaar voor 😉

 16. I love this!! I’v been writing something in my bullet journal everyday that I am grateful for. It can be so easy to get bogged down in the negative, it’s good to look for the positive.

 17. Fleur schreef:

  Wat heerlijk deze eerlijkheid én je positiviteit! Ik ben niet zo goed in dit soort lijstjes maken (wel in andere dus) maar misschien dat ik het gewoon eens moet gaan proberen. Overigens lag ik even in schuur om je ‘zonnegeur en rozenschijn’ omdat het nogal herkenbaar grappig is, haha.

  • Johanne schreef:

   Oh wat lief. Dankjewel Fleur! Stom he, dat soort dingen komen er dan altijd omgekeerd uit terwijl je het nooit zo in je hoofd hebt ;p. En het is inderdaad niet altijd makkelijk om ermee aan de slag te gaan. het duurde bij mij ook even, gewoon omdat ik weet dat ik er ook niet zo goed in ben.

 18. I love your honesty in this post. You completely sum it up. And you’re absolutely right; it’s so important to appreciate those small things. They’re easy to overlook, but they also really make a difference.

 19. adriana schreef:

  Gratitude is such an incredible thing – it really can change your perspective in so many ways!

 20. Mei Qi schreef:

  Mooi geschreven en het is helemaal waar!!

 21. Nikita schreef:

  Ik heb geleerd om positiever te zijn, ook door mijn dankbaarheid te uiten. En dat maakt niet dat ik nooit een baaldag heb of me nooit slecht voel. Nee, tuurlijk niet? Integendeel, een paar uur geleden had ik een negatieve bui. Maar het helpt wel om te zien dat niet alles slecht is, en dat je juist de kleine dingen moet leren waarderen. Want we nemen ze a

  • Nikita schreef:

   als vanzelfsprekend, maar al ze weg zijn dan missen we ze allemaal. Het is belangrijk om dankbaar te zijn, en ik geloof echt dat het je leven kan verbeteren. En ik vind het knap dat je het hebt geprobeerd trouwens!

   • Johanne schreef:

    Wat goed dat jij er ook zo mee bezig bent! Helemaal eens, overigens. Dankbaarheid en postitiviteit betekent niet dat je nooit meer negatief bent of nooit meer slechte dagen hebt. Mooi gezegd en dankjewel!

 22. Taylor Mobley schreef:

  Being grateful is SO important.

 23. Deborah schreef:

  Hi Johanne – I always love reading your posts. You are an inspiration.
  So — I nominated you for this Award 🙂
  http://deborahhunterkells.com/2018/02/14/brotherhood-of-the-world-award/
  The award was awarded to me and you are first on my list 🙂

 24. Maegan schreef:

  My kids have a gratitude app they downloaded and it first it seemed pretty cheesy :), but they really love talking about what they’re grateful for. Gratitude can make the bad days a little more bearable.

 25. Denise schreef:

  Thanks for being honest about your experience! We’ve all been there and needed a kick in the butt back to gratitude 🙂

 26. Taylor Mobley schreef:

  This is awesome. I am trying to say 5 things I’m grateful for EVERY DAY.

 27. Britt schreef:

  Vet goed artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *