Dankbaarheid oefenen

Dankbaarheid oefenen || Hoe doe je dat eigenlijk?

Dankbaarheid oefenen. Begin dit jaar ging ik er al een maand bewust mee bezig. En sindsdien probeer ik dankbaar te zijn voor de kleine dingen. Daar horen mijn maandoverzichten ook bij. Want zo kan ik nog eens goed terugblikken op de mooie dingen van de afgelopen maand. Maar, wat zijn nog meer manieren waarop je dankbaarheid kunt oefenen? Geen levensgrote dingen, maar wel kleine veranderingen die je in je leven kunt aanbrengen voor meer dankbaarheid en geluk.

30 dagen dankbaarheid. Daar begon ik het jaar mee. Begin januari installeerde ik een app op mijn telefoon waarin ik iedere dag drie toppunten van die dag moest benoemen. Nu deed ik dat niet religieus iedere dag. Maar dat hoefde ook niet. Wat ik juist merkte tijdens mijn challenge, is dat ik in het dagelijks leven best dankbaar ben. Ja, ik kan ook de negatieveling uithangen. Maar het blijkt niet zo erg te zijn als ik dacht. Juist de kleine dingen des levens doen het ‘m.

En door bewust bezig te zijn met die kleine dingen, word je dankbaarder en oprecht gelukkiger. De negativiteit verdwijnt langzaam uit je. En ja, natuurlijk zul je eens in de zoveel tijd in een negatieve bui zijn. Maar dat is alleen maar menselijk. En het mooie is – en dit is wetenschappelijk bewezen – door dankbaarheid te oefenen voel je je gezonder, slaap je beter en heb een sterker immuunsysteem. Hey, als het wetenschappelijk bewezen is, wie ben ik dan om te zeggen ‘NEE, DA’S NIE’ WAAR?!’.

Notitieboekje voor dankbaarheid

Dit was begin dit jaar al mijn tip van de dag en dat is het nog steeds. Dingen opschrijven helpt echt. Al zijn het maar drie kleine (en fijne) dingetjes per dag. Leg een notitieboekje en een pen naast je bed en schrijf voor het slapengaan een paar dankbaarheidsmomentjes op. Niet alleen sluit je dag er positief mee af, je gaat er ook lekkerder door slapen. Want ja, je sluit met minder negatieve gedachten in je koppie de dag af.

Wees niet bang om je positief uit te spreken

Door je ook richting de buitenwereld dankbaar en positief op te stellen, zul je merken dat het steeds makkelijker wordt om je zo’n positieve houding aan te meten. Wees positief over de dingen die je doet en ziet. Wees positief over anderen en geniet van dat dak boven je hoofd, dat mooie autootje op je oprit en die heerlijk volle boekenkast. En dan natuurlijk de minder materialistische dingen als familie, vrienden en liefde. Ook (veelal) fijne mensen over wie je je positief kunt uitlaten.

Laat anderen weten hoe lief je hen vindt

Zeg tegen de mensen die je liefhebt dat je van ze houdt, ze lief vindt, ze grappig vindt, ze slim vindt. Maakt niet uit wat je zegt, maar laat zien dat je ze mag. Door je gevoelens aan hen duidelijk te maken, word jij niet alleen dankbaarder – je spreekt immers positieve gevoelens hardop uit – maar zullen anderen om je heen ook dankbaarheid uiten. Je maakt ze vrolijker en ze voelen zich meer gewaardeerd.

Lach veel

Ik heb altijd al veel gelachen.Ik doe het te pas en te onpas. Ook als het misschien niet zou moeten. Handig? Nee. Maar doordat ik veel lach, merk ik wel dat ik het makkelijker vind om uit een negatieve bui te komen. En als mijn vriend, vader of broertjes zich dan ook nog eens als debielen gedragen om mij aan het lachen te krijgen, voel ik me al snel tien keer beter.

Lachen helpt. Lachen is gezond en het maakt je een blijer en positiever mens. Zelfs als je eigenlijk geen zin hebt om te lachen.

Doe goede dingen voor anderen en krijg dankbaarheid terug

Koop eens iets leuks voor je vrienden, familieleden of man/vrouw/vriend/vriendin. Help ouderen de straat oversteken of in de supermarkt met het dragen van een tas. Help je collega’s op werk met iets waar zij geen tijd voor hebben. Het hoeft geen groot gebaar te zijn. Een kleine goede daad doet al zo veel.

Je hoeft er ook niet naar op zoek te gaan natuurlijk. Soms komen die dingen gewoon op je pad. Heel toevallig kwamen een vriendin en ik een katje tegen. Hij kwam uit de bosjes strompelen en sprak ons aan. Ohjee, er was iets mis met hem. Zijn heupje hing helemaal los. Oh, wat een lief en aanhalig katje was dat. Maar zo zielig. We belden dus snel de dierenambulance die al binnen 10 minuten bij ons was. En even later kwamen ook de eigenaren van dit lieve diertje. Een vader en zoon. Het arme beestje was al vier dagen kwijt en ze hadden overal gezocht. Och, als je toch kon zien hoe blij ze waren om hun kat weer te zien. Dat doet je zooo goed. En hun weekend was natuurlijk ook compleet gemaakt. <3.

Houd je complimenten niet voor je

Vind je het haar van die onbekende meid mooi? Zeg het. Oh, zie je die leuke trui? Zeg het. Waardeer je wat die ander voor je heeft gedaan? Vertel het. Complimentjes doen het altijd goed. Complimenten zijn fijn voor de ontvanger, want: leuk! En ook voor jou, want je kunt iemand blij maken. En dat is fijn.

Houd je niet te veel bezig met je verleden

Of zoals ze in het Engels zo mooi zeggen: what’s done is done. Het verleden is het verleden. En daar hoef je je echt niet meer mee bezig te houden. Kijk naar waar je nu bent. Wie je nu bent. En wees dankbaar voor de persoon die je bent geworden. Kijk vooruit, maar niet te ver. Voel de gezonde spanning voor wat komen gaat. Denk aan alle mogelijkheden die nog op jouw pad zullen komen. Leef je leven nu en niet toen. Het maakt niet uit wat er toen is gebeurd. Wat je toen hebt gedaan. Of wat je toen hebt meegemaakt. Het enige dat nu nog belangrijk is, is wie het jou vandaag heeft gemaakt.

Probeer dingen als uitdagingen te zien en niet als obstakels

Moeilijk, ik weet het. Obstakels veranderen in uitdagen is een hele opgave. Begin daarom klein. Kleine overwinningen leiden langzaamaan tot grote(re) overwinningen. Doe alles op je eigen tempo, maar wees bewust van je proces. Registreer bewust en leef bewust.

Zet naast je vision board en eens een ‘alle-mooie-dingen-die-ik-al-heb’ bord

Een vision board kennen we allemaal wel. Een mooi bord met allerlei knipsels. Knipsels van dingen die jij wilt. Dingen die je wilt voelen. Maar wat nou als we daarnaast nog een ander bord zetten? Een bord met alle dingen die je al hebt. Een bord met knipsels als ‘liefde’, ‘huisdier’, ‘werkplezier’. Of je kunt er natuurlijk je eigen foto’s op plakken van je eigen huisdier, je lieve ouders, je vriend/vriendin/vrouw/man, je fijne werkplek, je overdaad aan boodschappen (teken van luxe 😉). Alles wat je al hebt op één plek. Om te beseffen dat het leven al hartstikke mooi is. 

Houd van jezelf ❤

Van jezelf houden. Zelfliefde. Dankbaar zijn is verdomd moeilijk als je niet van jezelf houdt. Als je jezelf niet lief vindt. Dus. Wees lief voor jezelf. Houd van jezelf. Vergeef jezelf. Want zo kun je ook dankbaar zijn voor alle dingen die je hebt. En alle dingen die komen gaan.

Oefen jij bewust dankbaarheid?

Article by Johanne

Hi, ik ben Johanne! Ik ben 35 jaar en moeder van een eeneiige tweeling. Axel en James zijn mijn licht en leven, maar ik ben natuurlijk meer dan alleen mama: ik hou van werken, bloggen, lezen, schrijven en heel af en toe sociaal doen. Hoe hou ik al die ballen in de lucht? Vaker niet dan wel, maar hey, soms gaat het ook goed!

This Article Has 17 Comments
 1. Shirley schreef:

  Ik heb sinds een paar maanden een app waarin ik soms een lijstje bijhoud. Als ik je artikel lees, ben jij wel een paar stappen verder dan ik. Mijn lijstje eindigt vaak met een lijstje eronder waarin ik nog even alles waar ik mee zit opsom, haha. Oefening baart kunst hopelijk.

 2. Stella schreef:

  Ik heb ook een hele tijd een zogenaamd ‘dankbaarheidsboekje’ bijgehouden. Eentje is vol, de andere bijna. En natuurlijk mijn ‘Glimlachmomentjes’ op mijn blog, ook dat heb ik heel lang gedaan. Inmiddels voél ik die dankbaarheid ook echt. Ik schrijf het niet vaak meer op, maar ik denk ook dat voelen > opschrijven gaat, dus als ik het echt voel en ervaar dan hoef ik het van mezelf niet ook nog eens op te schrijven. Als ik ga merken dat ik die dankbaarheidsgevoelens een beetje kwijt begin te raken, dan weet ik zeker dat ik mijn lijstjes er weer bij ga pakken. Of dit nu digitaal of op papier is; ik weet nu dat het echt werkt en super fijn is om te doen! Ik heb ooit een paar gesprekken gehad met een coach, en zij zei tegen mij: probeer bij alles wat je doet, al is het maar je veters strikken, ook eens te zeggen: “Hé, dat kan ik ook al!”. Dan ga je ineens merken hoe veel je al kunt en hoe trots je op jezelf mag zijn. Werkt ook als een trein! Fijn artikel weer dit; ik ben fan. (Maar dat wist je natuurlijk al, hihi).

  • Johanne schreef:

   Aahh, altijd lief jij! Voelen beats opschrijven for sure. Zolang je het echt voelt ben je volgens mij zo goed bezig! En dat vind ook echt een goede tip. Je bewust zijn van alle dingen die je al kunt.

 3. Saskia schreef:

  Ik ben er elke dag wel bewust mee bezig, dankbaarheid… Vind het erg belangrijk alles positief te bekijken en ook echt daadwerkelijke blij te zijn met wat je al hebt.

 4. Lizzy schreef:

  Dankbaarheid is inderdaad iets dat ik moet oefenen. Ik schreef een aantal jaar geleden ook elke dag in een dankbaarheidsboekje en was in die tijd veel dankbaarder en ‘in het nu’ dan tegenwoordig. Ik vind jouw idee om eens een ‘dankbaarheidscollage’ te maken heel leuk en origineel. Ik ga daar in de kestvakantie maar eens werk van maken.

 5. Karin schreef:

  Mooi geschreven, ik word er helemaal vrolijk van 🙂

  Kwam het trouwens wel weer goed met het heupje van de kitten? 🙁

  • Johanne schreef:

   Ah, liefff! Dankjewel!

   En of het uiteindelijk goed is gekomen weet ik helaas niet. De baasjes zijn meteen met hem naar de dierenarts gegaan,dus ik hoop dat hij nog een lang en actief leven mag leiden.

 6. Romy schreef:

  Wat een prachtig artikel! Ik kan niet anders dan het er volledig mee eens zijn.
  Een visionboard maken zou ik eigenlijk ook eens moeten doen. Ik kan me voorstellen dat dat ook meteen heel wat positiviteit met zich meebrengt. En inderdaad, deel complimenten uit en deel je dankbaarheid met anderen. Dat is al zo’n fijne blijmaker op zich 🙂

  • Johanne schreef:

   Dankjewel! En ja, een vision board heb ik al een tijdje niet meer gemaakt. Maar het is zo leuk om te doen en het helpt echt om dingen te visualiseren. En natuurlijk zo’n ‘al-deze-mooie-dingen-heb-ik-al’-bord (ben nog op zoek naar een catchy naam) die je super goed helpt herinneren aan al de dingen die je al hebt.

 7. Lilian schreef:

  Mooie tips! Ik ben er helemaal mee eens. En ik las eens een boek waarbij je je verleden moest opschrijven (ahv. wat vragen) en daarna moest je dertig dagen dankbaarheidslijstjes maken en dan de vragen nog eens beantwoorden. Het blijkt dan zelfs dat je verleden beter wordt, omdat je mindset verandert en je naar andere dingen gaat kijken. Cool toch?

  Ik hou meestal wel dankbaarheidslijstjes bij, op dit moment in mijn (nieuwe) bullet-journal. En daarin zet ik ook alle dingen die ik heb gedaan uit liefde (zoals een spelletje doen met m’n dochter, m’n moeder bellen etc.)

  • Johanne schreef:

   Oh, dat is heel cool ja! Weet je de naam van het boek toevallig nog? Ben toch wel nieuwsgierig nu :-).

   En dat is heel fijn gebruik van je bullet journal. Dat tweede lijstje zou ik ook moeten doen. Wat een goed idee.

   • Lilian schreef:

    Ik moest even zoeken, maar hij heet ‘De tijdparadox’. Is ook een nuttig boek om mensen te begrijpen die in een andere ‘tijd’ leven. (bv mensen die heel erg gericht zijn op het verleden, heel impulsief in het nu leven of alleen maar bezig zijn met de toekomst)

 8. Darina schreef:

  Een prachtig artikel! Ik probeer nu elke week de “dankbaarheidsmomentjes” op te schrijven. Het idee van een vision board spreekt me ook wel aan.

 9. Jenn schreef:

  Mooie tips, helemaal mee eens! Ik probeer hier wel dagelijks bewust mee bezig te zijn ja 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *