Digital detox

DIGITAL DETOX | En waarom zo’n detox ook goed voor jou is

Een paar weken geleden kondigde ik het al aan: ik ga een digital detox doen! Ofwel: ik ging compleet afkicken van social media, e-mail, spelletjes en andere online meuk (zo noem ik het voor het gemak even. Eigenlijk vind ik het helemaal geen meuk). Even geen druk om op Instagram een foto te plaatsen, om op Facebook een nieuwe blog te delen, om snel op e-mails te reageren. Wat ik ervan vond? Ik vond het fijn! Niet iets wat ik voor altijd wil volhouden, maar wel iets wat één keer in de zoveel tijd nodig is. En ik heb een paar extreem (!) goede redenen voor jou waarom jij ook een digital detox, of in ieder geval een social detox moet doen.

Bijna alles wat ik doe is online. Ik bedoel, zelfs mijn werk kan ik niet uitvoeren zonder internet en e-mail. Bloggen kan ook niet zonder een website, social media en een e-mailaccount. Maar toch zijn er manieren om het allemaal iets minder ‘te’ te maken. Gewoon even wat minderen. Tijdens mijn digital detox ben ik dus niet compleet offline gegaan, maar heb ik wel stukken minder aandacht besteed aan mijn e-mail (notificaties uitzetten!), social media (zelfde!) en heb ik even geen spelletjes gespeeld op mijn telefoon. En guess what? Die notificaties blijven mooi uit en de spelletjes heb ik niet meer aangeraakt sinds ik ermee ben gestopt. Wat gebeurt er als je digitaal detoxt?

Je laat los digital detox 

Niet meteen. Want de eerste twee dagen zal je hand automatisch naar je telefoon grijpen om even een update van al je media te doen. Herinner jezelf eraan dat dat niet mag. Of alleen op bepaalde tijden, zoals ik dat deed (en doe). Maar zodra je een beetje gewend bent aan je eigen doorgevoerde verandering, wordt het echt makkelijker. Je hoeft ineens niet meer zoveel online te zijn en je vraagt je ook niet meer af of je nog belangrijke mailtjes hebt. Die komen later wel en hoeven echt niet binnen een minuut beantwoord te worden.

Je verspilt minder tijd digital detox 

Sinds ik alleen op bepaalde tijden op Instagram mag zijn, heb ik veel minder de behoefte om constant te verversen. Mijn concentratie is dus verbeterd en zorgt ervoor dat ik mijn aandacht efficiënter verdeel. Bovendien werk ik harder en ben ik dus minder tijd kwijt aan werk.

Je besteedt meer aandacht aan de dingen om je heen digital detox 

Want die dingen zijn er ineens, als je niet meer constant op je scherm kijkt. Ik stond onlangs bij de bushalte en keek om me heen. Alle vijf de meisjes (vrouwen) die om mij heen stonden of zaten, hadden hun gezicht diep in hun telefoon gegraven. En weet je wat het leuke is, als ik dat ook had gehad, had ik nooit gezien hoe erg dat beeld was. Hoe erg wij eigenlijk kunnen zijn. Ik vond het echt opvallend, alsof we niet meer om ons heen kunnen kijken.

En je hebt meer tijd voor anderen

Hey, vriendlief, jij hier? Ja hoor, je gesprekken worden er ook beter door. Of in ieder geval, als je vriend/man/vriendin/vrouw ook zijn of haar gezicht weg kan halen van het telefoon- of computerscherm. Die van mij is nog niet zover, maar tijdens onze vakantie hebben we echt hele goede gesprekken gehad. Gewoon, omdat we niet op onze telefoon zaten.

Je raakt minder verslaafd

Mooi bijkomend gevolg. Hoe minder je ermee bezig bent, hoe minder je de behoefte voelt om constant te updaten. Mijn behoefte om iedere dag (meerdere keren per dag) één van mijn spelletjes te spelen is compleet verdwenen. Instagram vind ik nog steeds leuk, maar ik houd me aan mijn ‘checktijden’ en Facebook open ik eigenlijk nog maar 1x per dag.

Meer me-time

Ineens zie je het: ik besteed zo veel aandacht aan alles op een scherm en vrij weinig aan mezelf. Plots heb je tijd om aan jezelf te denken. En doe je dat ook. Je loopt even een rondje, vergeet ineens geen fruit meer te eten, loopt plots hard. Je zit op de bank zonder telefoon in je hand of laptop op schoot, geeft je huisdier een extra knuffel en kan eindelijk de tijd vinden om al je gedachten op een rij te zetten.

Hey boeken! Jullie hier?

En dat stapeltje boeken naast je bed? Krijgt eindelijk de aandacht dat het verdient. Ik hoor en lees zo vaak van mensen dat ze geen tijd hebben om te lezen, maar geloof me: dat heb je wel! Besteed je tijd minder vaak online en vaker offline en hoppa, daar is je tijd. Ook al is je business online, sommige dingen kunnen korter, efficiënter en tijdgebonden(er) gemaakt worden zodat je meer offline tijd hebt,

Je komt meer toe aan de dingen die je daadwerkelijk wilt doen

Daar valt onder meer me-time en boek lezen onder. Uiteraard. Maar ook word je effectiever in je werk, raakt minder snel afgeleid en waardeer je de dingen om je heen meer. Je eten, het koken van eten, je lieve poezeltje of hond, het boek dat je leest. Offe, had je al tijdenlang het idee om dat grote plan uit te voeren, maar werd je telkens afgeleid? Nu niet meer.

Je hebt minder behoefte om meteen op e-mails en appjes te reageren

Ik had (en heb soms nog steeds) heel erg de behoefte om binnen 10 minuten op een binnenkomende mail te reageren. Stom eigenlijk, want als er geen haast achter zit hoef je er zelf ook niet om te stressen. Als iemand een paar uur later, een dag later of zelfs twee dagen later een mailtje ontvangt is dat ook heus niet erg. Ik vind het zelf zeer bevrijdend om niet meer die behoefte te voelen om direct overal op te reageren.

Datzelfde geldt trouwens voor WhatsApp. Oké, ik was al niet een superster op WhatsApp, maar vindt dat nu minder erg. Ik vind het niet erg meer als ik vergeet te reageren, of een reactie even uitstel. Ik kies nu iets vaker voor mezelf en mijn eigen rust. Sorry friends. X

Doe jij het weleens digitaal rustiger aan?

Article by Johanne

Hi, ik ben Johanne! Ik ben 35 jaar en moeder van een eeneiige tweeling. Axel en James zijn mijn licht en leven, maar ik ben natuurlijk meer dan alleen mama: ik hou van werken, bloggen, lezen, schrijven en heel af en toe sociaal doen. Hoe hou ik al die ballen in de lucht? Vaker niet dan wel, maar hey, soms gaat het ook goed!

This Article Has 17 Comments
 1. Lizzy schreef:

  Haha, wat toevallig! Ik ben vandaag aan mijn digital detox begonnen. Net als jij ga ik niet helemaal offline, maar heb ik wel een aantal regels voor mezelf gezet. Ik verwacht dat het mij net als jou veel goeds gaat brengen. Vooral meer tijd voor lezen en klusjes in het huis zou fijn zijn. Ben benieuwd!

  • Johanne schreef:

   Aah, wat goed dat jij ook begonnen bent! Ben heel erg benieuwd hoe het je vergaat? Ga je ook een blog erover schrijven? Goed dat je niet helemaal offline gaat. Volgens mij maakt dat dingen makkelijker en ook meer succesvol 😀

 2. Sija schreef:

  Wat goed, zo’n digital detox! Ik probeer me altijd erg bewust te zijn van mijn telefoongebruik. Je bespaart inderdaad erg veel tijd als je dat ding gewoon even laat liggen. Na 10 uur probeer ik ‘m niet aan te raken (‘s avonds nog even Pinnen is erg verleidelijk) en als ik aan het werk ben dan leg ik ‘m gewoon lekker ergens anders neer. Werkt ook super!

  • Johanne schreef:

   Wat goed dat je er al zo bewust mee bezig bent. Slim dat je je tel ergens anders neerlegt als je werkt. Zou ik eigenlijk ook moeten doen, maar ik ben niet sterk, haha. Gelukkig gaat alles me stukken gemakkelijker af sinds mijn detox! En ik snap de pin-verleiding!

 3. Laetitia schreef:

  Allemaal uitermate extreem goede argumenten voor een digital detox!
  Als (voormalig) treinpendalaar ben ik zeer bekend met het beeld van mensen die allemaal met hun hoofd in hun telefoon zitten. Kijk rond in een treincoupé en je ziet alleen maar gebogen nekken, swipende duimen en oordopjes. Nu vind ik dat in de trein ook niet zo gek, zeker als je elke dag dezelfde route aflegt. Bovendien zijn er ook zat mensen die op hun telefoon of tablet de krant of een boek lezen . Afgezien daarvan ben ik helemaal voor een digital detox, ik merk heel erg aan mezelf dat ik bij elke minuscuul wachtmomentje al naar mijn telefoon grijp. Wachten op de trein, wachten tot een website laadt, in de rij staan voor iets. Is toch te gek voor woorden dat ik zelfs luttele seconden ‘verveling’ niet meer aankan?
  Ik heb begin dit jaar ook een soort van digital detox geprobeerd en zette ál mijn notificaties op mijn telefoon uit (inclusief Whatsapp). Dat werd me net iets te gek want daardoor begon ik wel belangrijke meldingen te missen. Maar op Facebook heb ik nog steeds bijna alles op ‘niet volgen’ staan, alleen mijn allerbeste vrienden en familie verschijnen nog in mijn tijdlijn. De updates op mijn tijdlijn zijn dus ook flink uitgedund waardoor ik als vanzelf minder op Facebook ben gaan kijken want er is toch steeds niets nieuws. Instagram heb ik meer moeite mee maar ook dat wil ik minderen want wat je zegt, het is echt funest voor mijn concentratie. Helemaal opgeven is als blogger niet haalbaar, maar vaste tijden met jezelf afspreken vind ik wel een heel goed plan.
  Rest me alleen nog mijn spelletjesverslaving (die ik niet had maar juist tijdens mijn detox door een blog van een zeker iemand heb opgelopen…). Ik heb nu geregeld gehad dat ik dacht, één spelletje, en dat ik vervolgens de rest van de avond dat stomme spel zat te spelen met mijn boek, kat en haakwerk onaangeroerd naast me terwijl ik veel blijer wordt van lezen, kat knuffelen en haken en bovendien beter in slaap val. Dus mijn spelletje moet ook echt minder en als dat niet lukt, rigoreus deleten …

  • Johanne schreef:

   Hihi, sorryyy. Het helpt echt als je een week niet speelt, dan is die behoefte zo weg! Herken zo enorm wat je zegt. Op een gegeven moment ging dat spelletje boven alles. Blegh! En zo rigoreus je Facebook aanpassen vind ik ook wel een goed idee. Gelukkig zit ik al stukken minder op FB dan eerder.

 4. Mevrouw Marloes schreef:

  Als het kan, leg ik mijn telefoon graag weg in het weekend. Heel veel gesprekken van WhatsApp staan bij mij al op ‘gedempt’, zodat ik niet alle notificaties binnenkrijg. Een app van Outlook heb ik vorige week van mijn telefoon gegooid, toen ik opeens allemaal mailtjes binnenkreeg van leerlingen die vragen stelden in het weekend. Bij mijn andere e-mailapps heb ik er helemaal nog niet over nagedacht dat ik daar de meldingen ook uit kan zetten. Dat ga ik zo direct doen!

  Vaak staat mijn telefoon helemaal op stil, tenzij ik een belangrijk telefoontje verwacht. Zo ben ik al minder snel geneigd om mijn telefoon erbij te pakken. En als ik wil slapen, gaat het internet uit.

  Liefs!

  • Johanne schreef:

   Goed bezig! Snap overigens heel goed dat je veel op WhatsApp dempt, want soms blijf je bezig he? Outlook kan ik me ook goed voorstellen, want in het weeknd wil je toch even loslaten.

   Mijn telefoon staat ook altijd op stil, maar met name omdat ik niet graag gebeld word. Sowieso niet ;p

 5. Mei Qi schreef:

  Dit moet ik echt eens proberen! Ik merk dat ik vaak mijn telefoon pak en er eigenlijk veel te lang op zit. Ik zou graag boeken willen lezen om te ontspannen. En niet mijn telefoon pakken, omdat ik me ‘verveel’ en niks te doen heb!

 6. Romy schreef:

  Wat goed dat je dit hebt gedaan en dat de digital detox zo goed bevallen is. Als ik deze punten zo lees, zou het voor mij misschien ook zo’n slecht idee nog niet zijn. Het laatste punt pas ik al toe. Vooral met het beantwoorden van appjes wacht ik vaak tot ‘s avonds (kan ik meteen Web WhatsApp gebruiken, wat ik een stuk handiger vind werken!) of soms zelfs wat langer, tenzij het urgent is natuurlijk. Dat scheelt zoveel tijd, ook omdat je daardoor niet direct in lange appgesprekken “verzeild” raakt waar je eigenlijk niet op zat te wachten. Mijn notificaties voor social media heb ik uitstaan en dat vind ik ook wel zo fijn, maar soms zou ik Instagram nog wel wat minder vaak mogen openen. Daar kijk ik nog best wel vaak op de laatste weken. Dat is mijn grootste aandachtspuntje, vrees ik 😉

  • Johanne schreef:

   Knap dat je zo lang kunt wachten met het beantwoorden van appjes! Bij mij is het ‘helaas’ zo dat ik WhatsApp veel voor werk nodig heb als ik thuis aan de slag ben. Goed bezig hoor, Romy! Dat je dan iets vaker op Insta zit, ach 😉

 7. ShootingStarsMag schreef:

  I’ve never done one, but I’m also pretty good at not being online all the time. I’m a big reader, so most of the time I’d rather sit and read instead of mindlessly looking at apps. I don’t play any online games either, so that helps! I do think people are too attached to their phones though – tons of my friends and family always seem to have their face pressed into their phone, even if you are trying to hang out with them and it drives me nuts! It’s rude too!! I’m glad your digital detox worked so well for you.

  -Lauren

 8. My husband and I take a digital detox vacation every year. It’s the best!

 9. Villasappho schreef:

  Zoveel mensen zouden hierbij gebaad zijn. Ik zie ouders met hun kinderen fietsen terwijl ze op hun telefoon kijken. Ik heb mn telefoon altijd op stil, reageer nooit direct op berichten of mails en wens ook geen notificaties. Ik lees graag blogs maar heb daarin een favorieten lijstje die altijd als eerste aan bod komen. De rest komt vanzelf als ik tijd over heb.

  • Johanne schreef:

   Ja, je hebt gelijk! Er ontstaan zo veel gevaarlijk verkeerssituaties doordat mensen niet zonder hun telefoon kunnen. Fijn dat je die druk niet voelt om niet overal direct op te reageren. Dat lijkt me heel gezond!

 10. Darina schreef:

  Wat goed dat je dit hebt gedaan! Ik ben de laatste tijd ook bewuster bezig om minder online te zijn en het bevalt prima!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *