Eigen bedrijf beginnen? Vergeet deze zaken niet!

Toen ik vorig jaar zomer de stap van werknemer naar freelancer maakte, had ik nog compleet NIET voor ogen wat er allemaal kwam kijken bij het beginnen van een eigen bedrijf. Slim? Nee. Maar zo liep het destijds, tezamen met onze spoedverhuizing en banenwissel. Ik had nog helemaal niet nagedacht over een zakelijke rekening, een boekhoudsysteem en de investeringen die ik moest of wilde doen. Inmiddels heb ik uitgebreid onderzoek gedaan en goede keuzes gemaakt. Al zeg ik het zelf. Vandaag deel ik 9 zaken waar je rekening mee kunt of moet houden als je zelfstandig ondernemer wordt.

Een logische eerste stap: Kamer van Koophandel

Gevalletje voor de hand liggend, denk ik. Maar moet toch even genoemd worden. Als jij de stap wil maken naar het zelfstandig ondernemerschap – en een heus eigen bedrijf begint – moet je je inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Je hebt namelijk voor veel van de dingen die je zult doen, zoals facturen versturen, een KvK-nummer nodig hebben.

Zakelijke rekening is heel handig

Eenpitters hoeven niet per se een zakelijke rekening te hebben, maar ik heb gemerkt dat het wel héél handig is. Op deze manier kun je je zakelijke uitgaven veel makkelijker bijhouden en kun je daar je boekhoudsysteem mee koppelen, in plaats van dat je dat doet met je persoonlijke rekening. Vooral als je overzicht wilt houden, kan ik een zakelijke rekening echt aanraden. En het is voor de Belastingdienst eveneens stukken overzichtelijker.

Materialen hangen af van je beroep

Het hangt er natuurlijk compleet vanaf wat jij gaat doen. Als je een zelfstandig fysiotherapeut wordt, heb je veel meer materialen nodig dan ik als freelance tekstschrijver nodig heb. Laat ik het zo zeggen: aan een bureau, een goede stoel, een extra beeldscherm en een goed werkende laptop heb ik genoeg. Veel andere beroepen behoeven meer investeringen en daar moet je vooraf wel rekening mee houden. Zorg er dus voor dat je wat geld achterhoudt voor alle materialen die je nodig hebt. Bovendien zijn al die spullen eens in de zoveel tijd ook aan vervanging toe. Vergeet niet: ondernemen is niet alleen verdienen (hopelijk), het is ook investeren (om uiteindelijk weer terug te verdienen ;-)).

Ruimte huren?

Hoeft niet, maar is in sommige gevallen wel handig natuurlijk. Mijn schoonheidsspecialist (ha, ik noem haar mijn. Ben er welgeteld één keer geweest) werkt gewoon vanuit huis. Haar zolder is prachtig ingericht en is voor haar dus afdoende. Zelfs als je klanten ontmoet, kan een ruimte in je eigen huis oké zijn. In sommige gevallen zal dat echter niet zo zijn. Open je een winkel, dan heb je een ruimte nodig. Bijvoorbeeld.

Belastingdienst & haar belastingen

Nog zo’n logische, maar niet minder belangrijk. Houd er rekening mee dat je per kwartaal btw moet afdragen en dat je natuurlijk (net als de rest van ons) inkomstenbelasting moet betalen. Voor ondernemers is dat alleen niet zo gemakkelijk als voor werknemers. Werknemers hebben het geluk dat veel is ingevuld, maar ondernemers niet. Eerlijk is eerlijk: ik heb echt lopen klooien met het invullen van alle informatie maar heb het uiteindelijk zelf weten op te lossen. Ondernemers die nog meer bonnetjes en facturen hebben dan ik, zullen er een flinke kluif aan hebben.

Boekhoudsysteem kiezen

En dan is een goed online boekhoudprogramma gewoon fijn. Een systeem waar je je bonnetjes kunt inscannen, je uren kunt bijhouden en je facturen overzichtelijk op één plek hebt is heel fijn, kan ik je vertellen. Ik heb eerder gewerkt met Exact Online en werk nu onder meer met MoneyMonk, maar wat fijn is voor jou moet je zelf uitzoeken door simpelweg online boekhoudsystemen te vergelijken. Zet je wensen op papier, lees je goed in en voilá, daar is jouw systeem.

Echt hoor, vergeet dit niet. Want online boekhouden maakt je ondernemersleven zo veel makkelijker. Als jij jouw hele systeem zo bouwt dat alles erin staat, zou je ‘m bijna kunnen overdragen aan de Belastingdienst. Ter verantwoording. ‘T is dat inkomstenbelasting nodig is, want anders…  

Uren registreren (zo belangrijk!)

Ik weet dat veel ondernemers het fijn vinden om buiten hun boekhoudprogramma om hun uren te registeren. En hoewel ik het zelf prima vind om het op wél op deze manier te doen, kan het ook via apps als TimeChimp en Keeping. Het maakt niet uit hoe je het doet, maar zorg ervoor dat je het doet. Van de Belastingdienst moet je minstens 1.225 uren per kalenderjaar werken om in aanmerking te komen voor de startersaftrek en ondernemersaftrek. En dat moet je uiteraard kunnen aantonen als dat nodig is.

Vergeet je verzekeringen niet (of wel)

Als zelfstandig ondernemer loop je allerlei risico’s. Als je arbeidsongeschikt raakt, wie betaalt jou dan? Niemand. Ja, jijzelf. Hoop je. De belangrijkste verzekering om af te sluiten is dan ook de arbeidsongeschiktheidsverzekering. Vooral de ondernemers onder ons die geen mensen in dienst hebben, zijn compleet afhankelijk van zichzelf. Als dan het inkomen wegvalt, heb je in ieder geval de (DURE!!!) arbeidsongeschiktheidsverzekering nog die je een deel van of het volledige verzekerde bedrag vergoedt. Dan zijn er nog verzekeringen als rechtsbijstand (sowieso handig, of je nu ondernemer bent of niet), bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering en goederen- en inventarisverzekering. Of je deze verzekeringen moet afsluiten is allemaal afhankelijk van het soort bedrijf dat je hebt.

Investeer in jezelf

Dit vind ik ook heel erg belangrijk en is iets wat ik mezelf echt nog moet aanleren. Blijf in jezelf investeren. Schat jezelf op waarde en weet dat door in jezelf te investeren je driedubbel (of meer) zult verdienen. Als alles goed gaat dan. Volg die cursus, spar met collega ondernemers, durf jezelf soms kwetsbaar op te stellen en vooral: leer ook van het ondernemerschap te genieten. Charlotte van ‘t Wout is wat dat betreft de perfecte ondernemer om te volgen. Ze investeert enorm in zichzelf én in haar bedrijf, weet zichzelf en haar bedrijf op waarde te schatten en deelt alle informatie die ze opdoet met haar volgers. Dus mocht je nog op zoek zijn naar een goeroe, volg dan Celine Charlotte (ofwel Charlotte van ‘t Wout) op Instagram.

Werk hard (play hard)

Dat was je vast al van plan. Maar weet dat ondernemen hard werken is. Ik heb het hartstikke makkelijk, zoals je onderhand wel weet, maar dat betekent niet dat ik niet hard werk om verder te komen. Klanten krijg je niet met een mooie website en een leuke blog. Je moet jezelf profileren, je moet mensen benaderen en je moet hard, hard werken.

Zou jij als (toekomstig) ondernemer een eigen ruimte nodig hebben, of is een thuiskantoor genoeg?

Dit artikel betreft een samenwerking met boekhoudprogramma-vergelijken.com

Article by Johanne

Hi, ik ben Johanne! Ik ben 35 jaar en moeder van een eeneiige tweeling. Axel en James zijn mijn licht en leven, maar ik ben natuurlijk meer dan alleen mama: ik hou van werken, bloggen, lezen, schrijven en heel af en toe sociaal doen. Hoe hou ik al die ballen in de lucht? Vaker niet dan wel, maar hey, soms gaat het ook goed!

This Article Has 8 Comments
  1. Darina schreef:

    Goede tips die ik zeker ga gebruiken als ik ooit dé stap ga zetten.

  2. Anne schreef:

    Tips waar ik wat aan heb! Ik ben op dit moment aan het bedenken of ik wel of niet voor mezelf wil beginnen en vind dat nog enorm spannend. Vooral het stukje aan klanten komen is iets waar ik me nu al druk om maak. En ik ben nog niet eens begonnen!

    • Johanne schreef:

      Fijn dat je er wat aan hebt Anne!! Snap heel goed dat het een moeilijke beslissing is. Dat stukje klanten vinden vind ik ook nog steeds heel erg moeilijk en heb vaak geen idee waar te beginnen! 😮

  3. Romy schreef:

    Superleuk artikel zeg! Ook ik wist (soms uit naïviteit) niet van alles wat bij ondernemen kwam kijken. Nu scheelt het dat ik freelancen naast een vaste baan doe, waardoor ik bijvoorbeeld geen verzekering hoef af te sluiten. Maar die inkomstenbelasting zit er volgend jaar toch wel echt aan te komen. Woohoo – not! 😉 Gelukkig heb ik wel een fijn boekhoudprogramma waarmee ik het versturen van facturen een stuk makkelijker heb gemaakt voor mezelf. En die app voor urenregistratie klinkt ook ideaal! Ik ga eens kijken of dat wat voor mij is.

  4. Lilian schreef:

    Mijn belangrijkste advies zou zijn: huur een goede boekhouder in 😉 Maar dat is misschien niet altijd nodig. Wij hebben jarenlang stress gehad omdat mijn (slordige, lompe) oom de administratie deed. En nu hebben we gewoon een goed bedrijf in de arm genomen en nooit meer stress (en het is ook nog goedkoper per maand en we krijgen meer geld terug, van je familie moet je ‘t hebben ;-))

    • Johanne schreef:

      Hele goede tip idd! Ik zit vanmiddag voor het eerst bij een boekhouder voor een kennismakingsgesprek. Heb heel lang de boot afgehouden omdat ik vond dat ik het zelf moest kunnen, maar geloof heel graag dat het geld waard is om uit te besteden!

      Jammer van je oom 😧

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *