Food is life: 10x why I have no self control

[:nl]Food is life: 10 x hierdoor verdwijnt mijn zelfcontrole als sneeuw voor de zon[:en]Food is life: 10 foods that make me lose all self-control[:]

[:nl]Ja hoor, heb je haar weer met een post over eten. Ik kan er niets aan doen! Ik houd te veel van eten. Er zijn zo veel lekkere dingen op deze planeet, dat ik soms van gekkigheid niet meer weet hoe het zit. Food is life zeggen ze weleens hè? Nou, dat is het in mijn geval zeker. Maar ja, gezond eten is daarom dus een probleem voor mij. Want dat wil ik stiekem heel graag. Nee, ik ben niet dik. Ja, ik zou wel graag wat strakker willen zijn. Ik weet dat ik ook moet sporten om dat te bereiken. Maareh, niet te snel hoor! Eén ding tegelijk. Dus eerst gezond eten en dan krijg ik hopelijk ook de energie (en zin) om te sporten. Welke verleidingen zijn voor mij het allergrootst?

Tony Chocolonely zeezout karamel

Als ik trek heb denk ik aan Tony. Als ik geen trek heb denk ik aan Tony. Wie? Tony Chocolonely natuurlijk. Onze beste chocoladevriend. Ondanks dat er telkens (limited) smaakjes op de markt komen, blijft de combinatie van zeezout en karamel mijn favoriet. Ik kan het niet uitleggen. Het is zo’n perfecte combo. En anderen weten dat natuurlijk, want er is zeezout-karamel ijs, er zijn koekjes en namaak-chocolade. De verslaving heb ik inmiddels redelijk onder controle, maar één misstap en ik ben weer terug bij af.

Doritos Nacho Cheese MET guacamole

Huilen dit. Ik heb nu alweer zin in. Komt vast omdat ik zo met het avondeten moet beginnen. Nee, wacht. Hier heb ik altijd zin in. Doritos nacho cheese met homemade guacamole is misschien wel één van de beste dingen op aarde? Of overdrijf ik nu? Het kan ook zijn dat ik dit bij ieder punt ga zeggen hoor.

McDonald’s #sorrynotsorry

Sorry. Ik weet niet wat dat is met mij en McDonald’s. Mijn broertjes hebben dezelfde afwijkingen. Het zijn inmiddels volwassen mannen, maar iedere keer als zij ergens een grote M zien, dan flippen ze ‘m helemaal de pan uit. Dat heb ik nog net niet. Maar vaak vrijdags’ op werk of in het weekend begint het toch een beetje te borrelen. Dan heb ik ineens tijd om erover na te denken lijkt wel. En dan is zo’n dikke vette Big Mag ineens heel aantrekkelijk. Of een cheeseburger. Of een Big Tasty met bacon. Ok, doei.

Papa’s taarten

Ja, mijn papa maakt de allerbeste taarten ter wereld (vind ik dan). Hij heeft zijn Amerikaanse roots mee natuurlijk. Want in de VS kunnen ze er wat van hoor, taarten maken. En dan heb ik het niet over chocolade- of appeltaarten (hoewel die ook heerlijk zijn), maar over pompoentaart en pecantaart, over blauwe bessentaart en over kersentaart. Want dat kan mijn vader als de beste . Klinkt alsof ik overdrijf en bevooroordeeld ben hè? Maar het is echt waar. ;-). Mijn vriend en ik wonen tegenwoordig niet meer om de hoek, dus iedere keer als we daar gaan eten, maakt hij (of mijn moeder) wel iets lekkers. Een pluspuntje aan verder weg wonen!

Spaanse chorizo en ham

We gaan van mijn vader naar mijn vriend. Want dit is zijn schuld als Spanjaard. Die stommerd neemt maar overheerlijke chorizo en ham mee terug als hij in Spanje is geweest, of hij vraagt zijn moeder om het op te sturen. De chorizo en jámon hier zijn er werkelijk niets bij. Dus als we het weer eens in huis hebben eten we te pas en te onpas een lading chorizo (al dan niet door de tortilla) en ham. Ook als het niet logisch is om te doen.

Donuts

Nog zo’n zoete zwakte. Ik ben eigenlijk helemaal niet zo’n snoepkont, maar zodra het op zoetigheden als donuts, taarten en chocolade aankomt, wel. Het idiote is dat het bij donuts te maken heeft met hoe ze eruit zien. Als ik weer voor zo’n kraampje sta waar donuts in allerlei kleuren en maten liggen raak ik mezelf kwijt. Zelfs die donuts in de Albert Heijn, die zijn helemaal niet zo spannend, maar daar hark ik er ook drie achter elkaar van weg. Vooral die met choco.

Brownies

Brownies uit een pakje, rocky road van de Appie en echte zelfgemaakte. Het maakt bijna niet uit, brownies zijn lekker. Die uit het pakje zijn natuurlijk een stuk minder, maar de essentie van de brownie zit erin. Dus heel soms is dat goed genoeg, wat mij betreft.

Mayonaise

Vroeger at ik best vaak patat van de Febo. Niet alleen tijdens of na het uitgaan, maar ook gewoon na schooltijd als ik even de stad in ging. De mayo die daarbij zat lepelde ik gewoon met mijn vinger op, als de patatjes op waren. Nu nog steeds eet ik het bij de patat, doe ik het op brood (ook broodjes ei), bij de tosti, noem maar op. Zonder mayo eet ik geen friet hoor!

Alle soorten pasta

Ik denk dat ik minstens twee keer per week pasta eet. Niet dat dat zo erg is, maar pasta is natuurlijk wel een mega caloriebom (overigens houd ik er niet van om over calorieën te praten, dus dat doe ik verder ook niet). En ik schep niet van die modelbordjes op. Nu is het tegenwoordig wel iets minder gelukkig, want zo bomvol zitten van pasta voelt ook niet goed. Pasta carbonara en pasta bolognese (beide niet uit pakjes, dus dat scheelt al zoveel) zijn thuis favoriet. Nu hebben Italiaanse wetenschappers ontdekt dat pasta helemaal niet zorgt voor een gewichtstoename. Nu snap ik dat je niet zo geneigd bent om een Italiaans onderzoek over hét eten van Italië te geloven, maar stiekem is het best interessant toch? En: misschien is het verstandig om het niet iedere dag te eten 😉 Aten jullie vroeger trouwens ook weleens spaghetti met ketchup en parmezaanse kaas?

Twee keer per dag avondeten

Als we na ons avondeten nog wat overhebben, gooi ik alles in een bakje en neem ik het de volgende dag mee naar werk. Op zich niet heel slecht toch? Maar soms voelt het alsof het niet hoort. Alsof ik niet twee keer per dag spaghetti moeten eten, alsof ik niet eerste een dikke gevulde wrap moet eten als lunch en dan ‘s avonds gewoon weer een bord vol schep. Aan de andere kant is het ook niet alsof ik iedere dag met een dikke hamburger achter mijn bureau zit. Tja, relativeren is ook een kunst.

Serieuze noot: lekker ongezond eten is natuurlijk niet erg zo nu en dan. Maar soms heb ik het gevoel dat het bij mij wat de overhand neemt. Ik mag echt niet klagen hoor en dat doe ik ook niet. Soms ben ik echter wel bang voor hoe het er aan de binnenkant uitziet. Want ook al zie je het niet, ongezond eten doet intern natuurlijk ook hartstikke veel. Het probleem is alleen dat omdat ik het aan de buitenkant niet zie, ik die noodzaak niet direct voel om mijn eetgedrag aan te passen. Mijn intrinsieke motivatie (ook al zo’n probleem bij sporten) is weer eens niet voldoende om een echte gedragsverandering te bewerkstelligen. Ik denk dat als ik volwaardige alternatieven heb gevonden, dat het me wel gaat lukken. Maar zover ben ik nog niet gekomen.

P.s.: valt het op dat als het om eten gaat, dat de artikelen langer zijn dan normaal?

Wat zijn echt jouw grootste struikelblokken als het gaat om gezond eten? Of heb je nog tips voor fijne gezonde snacks?

[:en]Yep, here she is again with a post about food. I can’t help myself! I love food too darn much. There are so many yummy things on this planet, that sometimes I completely lose myself. But you know what they say right? Food is life. And in my case, that’s definitely the truth. It makes eating healthy rather difficult though. Because secretly I really want to eat more healthy. No, I’m not fat. Yes, it could be a little tighter. I know, I know, to achieve that I have to exercise too. One thing at a time! So first I’ll have to start eating healthy and then hopefully I’ll find the energy (and excitement) to start exercising again. But what are my greatest food temptations?

Tony Chocolonely sea salt caramel

When I’m hungry I think of Tony. When I’m not hungry I think of Tony. Who? Tony Chocolonely. Only my best chocolate friend. They have different kinds of flavors on the market, sometimes even limited editions, but the combination of sea salt and caramel is my absolute favorite. I can’t explain it. It just such a perfect combo. And others know that too because nowadays there ice cream, cookies, and imitation sea salt caramel varieties. Currently, I have the addiction under control, but one error and I’m back to square one.

Doritos Nacho Cheese with guacamole

I’m crying already. I want this now! Probably because I have to start dinner in a couple of minutes. No, wait. I always want this. Doritos nacho cheese with homemade guacamole may be one of the best things on this planet? Or am I exaggerating? I could do this with everything else too, I’m afraid.

McDonald’s #sorrynotsorry

Sorry. I don’t know what it is with me and McDonald’s. My brothers have the deficiency. They’re all grown men, but every time they see that big M, the completely freak out. I’m a little less enthusiastic, but it’s still bad. Every Friday afternoon or weekend day it starts to boil up a little. It seems as if then I suddenly have the time to think about it. A Big Mac is so very appealing all of a sudden. Or a cheeseburger. Or a Big Tasty with Bacon. Ok, bye.

My dad’s pies

Yep, my dad makes the best pies in the world (humble opinion). He’s got his American roots going for him of course. Because let me tell ya, there’s a difference between Dutch and American pies. It’s not too bad here because let’s be honest, we make a mean Dutch apple pie, but it’s not the same. My dad’s pumpkin pie, pecan pie, blueberry pie and cherry pie are the best. Sounds like I’m exaggerating again, right? And maybe I’m a little prejudiced, but my dad’s pies are really really good. My boyfriend and I don’t live around the corner anymore, so every time we eat at my parent’s house, he (or my mom) make the best desserts. At least one good thing about moving away ;-).

Spanish chorizo and ham

We move over from my dad to mah boyfriend. Because this is completely his Spanish ass’s fault. This guy just keeps taking delicious chorizo and ham back from Spain whenever he visits, or he asks his mom to send us some. The chorizo and ham here and peanuts compared to the real stuff. So whenever it’s in our house we eat it at any appropriate or inappropriate occasion.

Donuts

Another sweet weakness of mine. I’m not a big sweet tooth, but when it comes to donuts, pies, and chocolate I am. The stupid thing is that when it comes to donuts, it’s mostly about the way they look. If you see me standing in front of the store filled with donuts in all shapes and sized, you probably see me standing there being mesmerized. Even the donuts in Dutch stores, which aren’t all that exciting,  I love. If I don’t watch out, I’ll eat three in a row. Especially the ones with chocolate. But well, what do I know, we only have one Dunkin Donuts in the entire country and it’s two hours away from where I live now.

Brownies 

Brownies you make out of a package, rocky road or real homemade. It almost doesn’t matter to me, brownies are gooood. The ones you make with just a bag and water are not real brownies of course, but the essence is there. So sometimes that good enough for me.

Mayonaise

I used toe at a lot of fries with mayonnaise at a fry stand on the corner of the city. Not just during or after going out, but also just after school. I used to spoon out all the mayo that was left with just one finger. I still eat a lot of mayo with my fries, on bread, etc. Without mayo, I don’t want no fries!

Every kind of pasta

I think we eat pasta at least twice per week. Not bad all things considering, but pasta, of course, is one big fat calory bomb (by the way, I hate talking about calories, so I won’t). And I don’t just eat one tiny plate. It used to be worse than it is now, and that’s good because I always feel so full after. Pasta carbonara and pasta bolognese (both totally homemade) are a favorite here. Now Italian scientists discovered that pasta isn’t necessarily that bad. They say it doesn’t lead to a weight gain (H). I do understand why you tend not to believe anything Italian scientists say about THEIR food, but it’s secretly kinda interesting, right? But maybe it’s wise not to eat it every day.

Have dinner twice per day

When we have leftovers after dinner, I take those to work the next day. Not too bad right? But sometimes it feels like I shouldn’t. Like I shouldn’t eat spaghetti twice per day like I shouldn’t eat a big fat fajita for lunch and then an entire plate of something for dinner. On the other hand, it’s not like I eat a hamburger every day. So yes, let’s put this one in perspective.

On a more serious note: eating unhealthy once in a while isn’t bad of course. But sometimes I feel like it’s taking control over me. I can’t complain and I won’t. Though I do fear what my body looks like on the inside. You may not see it on the outside, but eating unhealthy does a lot on the inside too. Maybe I would be a lot less tired if I ate right, for example. The problem is that because I don’t see anything on the outside, I don’t feel the need to change my food intake. My intrinsic motivation (the same one when it comes to exercising) isn’t enough to really make a change. I think that maybe if I found worthy alternatives I would feel more ok with it. Since I haven’t found those, I’m definitely not there yet.

P.s. does anyone else notice that when it comes to food, my articles are longer than they normally are?

What is your biggest obstacle when it comes to eating healthy? And do you have any tips for healthy and fulfilling snacks?

[:]

Article by Johanne

Hi, my name is Johanne. I'm almost 32 years old and I keep thinking about what I really want in life. A quarter life crisis, if you will. On my blog, you'll read more about the dilemma's where us (twenty-year-olds and) thirty-year-olds think about, about lifestyle en probably also about my cat.

This Article Has 23 Comments
 1. Ayla schreef:

  Haha! Zegt het over mij genoeg dat ik op de donut-foto klikte zonder naar de titel van je post te kijken?! Geef mij al het eten. Donuts, taarten, Ben & Jerry’s, blauwe kaas, stokbroodjes met (kruiden)boter en falafel. En dan nog al het avondeten, want net als jij zou ik het liefst twee keer per dag avondeten. Maar ook twee keer ontbijten.. Ik voel wel wat voor het leven van een hobbit: breakfast, second breakfast, elevensies, etc. Kom maar op!
  Ayla onlangs geplaatst…Ayla loves life ~ mei 2017; huisje, boompje, velletjeMy Profile

 2. Sandra schreef:

  Zo’n 6 jaar geleden kreeg ik iets aan mijn maag waardoor ik onder andere geen vet en veel suiker kan verdragen. Ik mag en kan dus geen ongezonde dingen eten daardoor ik alleen maar gezond eet eigenlijk. Het enige wat ik af en toe (lees: een paar keer per jaar) eet is een spelteierkoek van de bakker, dat is eigenlijk het enige ongezonde wat ik kan eten. Moet zeggen dat de hoefte aan ongezond eten na een paar maanden compleet weg was. :’) Moeite met mezelf inhouden heb ik dus niet, want ik heb geen keuze haha! Én ik zou het allemaal niet eens meer wíllen eten.

  • Johanne schreef:

   Jeetje, heftig zeg Sandra? Heeft het ook een naam, wat je hebt? Ik snap wel dat als je iets een tijd niet eet, dat die behoefte daarvoor ook verdwijnt. Moet zeg maar net even over die drempel heen! Iets ‘positiefs’ uit het negatieve is dus zeg maar dat je je geen zorgen meer hoeft te maken over ongezond eten 😉

 3. Laura schreef:

  Ummmm brownies and donuts are my life.

  I will agree that your dads pies are the SECOND greatest because my mom actually makes the best pies… but we’re in Canada so we can have a cross border bake off! Only who will eat the spoils… hmmmmmm 😉

  For me eating healthy is about buying healthy. If I can resist at the grocery store I don’t often have a problem at home… but if I bring home chips (or Chicago style popcorn… yum) then I’ll binge
  Laura onlangs geplaatst…Little Pebbles – Kensington MarketMy Profile

 4. merel schreef:

  Heel herkenbaar, vooral de Tony’s, de Dorittos nacho cheese (met geraspte kaas en chaddar uit de oven met daaroverheen chilisaus, het water loopt me nu al in de mond haha) en de brownie. Die van de Starbucks is ook heel erg lekker! Maar wat minder voor je portemonnee helaas…
  merel onlangs geplaatst…De zoektocht naar tweedehandskleding en fair fashion + mini verslag Klein Berlijn!My Profile

 5. Alsof het mijn lijstje is!! Ik ben verslaafd aan mayonaise, kan elk moment van de dag wel iets van de Mac eten en als ik donuts zie wil ik ze allemaal opeten. Leuk artikel!
  jonna@burgertrutjes onlangs geplaatst…Aardbeientiramisu – recept voor een zomers toetje!My Profile

 6. Michelle schreef:

  Ja! De tonychocolonely (karamel zeezout! Te lekker! En Milka met Oreo en de blauwe zak m&ms, ook zoooo vreselijk lekker!
  Michelle onlangs geplaatst…Bevallen doe je zo! Of niet.My Profile

 7. Vanessa schreef:

  Yes, to all of the chocolate and donuts and McDonald’s! Any kind of Frappucino also tempts me!
  Vanessa onlangs geplaatst…Savoring Life One Day at a TimeMy Profile

 8. Shann Eva schreef:

  Yum! Your post made me really hungry! I have a huge sweet tooth so those chocolates, pie, and donuts sound fantastic. Also, Doritos and homemade guac?! Yes please!
  Shann Eva onlangs geplaatst…Summer Bucket List – Make Your Own FunMy Profile

 9. I have a weakness for McDonald’s, too 🙂
  Corey | The Nostalgia Diaries onlangs geplaatst…Easy Homemade Jelly-Filled DoughnutsMy Profile

 10. Shirley schreef:

  Ik heb trek nu, wat een lijst! Tony’s karamel zeezout en donuts staan sowieso ook op mijn lijst. Verder: ijs, witte Zaanse huisjes, chocolate and macademia cookie van AH to go.
  Shirley onlangs geplaatst…Parc de Furfooz, zelfs je naam is mooiMy Profile

 11. Saskia schreef:

  Oh echt de hele tijd terwijl ik dit artikel las, dacht ik ‘OMG JA!’. Eerst de Tony’s, toen de MacDonalds (gisteravond nog schuldig aan gemaakt met een milkshake en kipnuggets ’s avonds laat, oeps), en de donuts, de brownies en toen de mayo en de pasta ook nog… Heel herkenbaar allemaal! Ik heb ook nog wel zo’n tik met dropjes, als we die eenmaal in huis hebben, duurt het meestal niet heel lang, hehe.
  Saskia onlangs geplaatst…Sokken op zondag #2My Profile

 12. […] wel het belangrijkste van alles, haha. Ik kan eindelijk écht alles eten wat ik wil. Wat maakt het nu nog uit! Dus we bestellen Chinees, halen McDonald’s, pizza, donuts, taarten, […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge