3 simple steps to get rid of that awful feeling when you make a mistake at work

[:nl]Fout gemaakt op werk? Los jouw slechte gevoel hierover op in 3 stappen[:en]Made a mistake at work? Solve the way you feel about it in 3 simple steps[:]

[:nl]Het is vrijdagnacht. Ik lig al een paar uur te slapen. Maar ineens schrik ik wakker: shit, volgens mij heb ik een fout gemaakt op werk. De hele dag ben ik bezig geweest met iets dat ik nog niet eerder had gedaan, na afloop was ik zo blij dat het me gelukt was, dat ik de details vergat. Het is een kleine fout, maar ik kan niet meer slapen.  Ik sus mezelf uiteindelijk in slaap met de gedachte: iedereen maakt wel eens fouten, ook jij. En ik moet wel loslaten, want ik heb het hele weekend nog voor me.

Fouten maken op werk overkomt iedereen. Niemand is perfect. Gelukkig maar, anders viel die microflater van laatst wel erg op. Iedereen weet bovendien dat fouten maken niet erg is.  Het overkomt de besten. Maar wat doe jij eraan om dat nare gevoel weg te krijgen? En vooral, om die fout op te lossen?

Stap 1: toegeven                                                                 

Het eerste dat je doet zodra je merkt dat een fout hebt gemaakt is toegeven. Aan jezelf, maar ook aan je baas. Dat is veel beter dan doen alsof er niets is gebeurd of de schuld elders neerleggen. Uiteindelijk komt het toch bij jou terecht. Loop daarom direct naar je baas en zeg: ‘Baas, ik heb iets verkeerd gedaan.’ Vervolgens zijn er twee mogelijkheden. Maak excuses en geef aan dat je al een oplossing hebt om de fout te herstellen, of – en dit is de meest vervelende oplossing – maak excuses, en verzeker je baas ervan dat het niet nog een keer gebeurt.

Vroeger keerde ik nogal eens in mezelf als ik een fout maakte. En daardoor werd de situatie alleen maar erger. Dat besefte ik destijds ook, maar mijn onzekerheid won het iedere keer. Gelukkig is dat nu anders. Het hangt er natuurlijk een beetje vanaf wie je voor je hebt, maar meestal is direct naar je baas (of misschien eerst je collega’s) stappen en je fout toegeven de beste oplossing.

Stap 2: ga oplossingsgericht te werk

Als je direct een oplossing voorhanden hebt: super, doe er nú wat mee! Je bent meteen van je slechte gevoel af en je baas ziet dat jij jouw woorden omzet in actie. Als je niet direct een oplossing voor handen hebt, of als het al te laat is: dan pas je jouw werkstijl zo aan dat het niet nog een keer gebeurt. Wat bijna altijd helpt is: check, check, dubbelcheck!

Stap 3: laat het los

Ik heb de neiging om nog lang met iets negatiefs rond te lopen. Iedere keer als ik aan een net gemaakte fout denk krijg ik een naar gevoel in mijn buik. Maar waarom zou je met zoiets blijven rondlopen? Heel belangrijk is om de fout of situatie los te laten. Nadat je de fout besefte, heb je gedaan wat je kon doen. Jij bent ok, je baas is ok. Waarom jezelf nog langer straffen? Dit is iets wat ik nog regelmatig tegen mezelf moet zeggen: laat het los! Hoe groot het probleem soms is, of kan lijken, er is bijna altijd wel een oplossing.

Fouten maken is een leerproces. En fouten maken is vooral ook nodig. Want hoe weet je anders hoe het niet moet? Of hoe leer je anders moeilijke situaties op te lossen? Ik denk dat het belangrijkste is dat je dat beseft en accepteert. Ik weet als geen ander hoe moeilijk dat is. Jarenlang zat ik vast in mijn eigen vicieuze cirkel. Toen ik die eindelijk wist te breken, merkte ik dat ik mijn leven zo veel vrijer kon leiden. Hopelijk lukt jou dat ook.

P.s. Toen ik uiteindelijk maandagochtend op werk aankwam heb ik het probleem direct opgepakt. Omdat mijn baas er nog niet was, heb ik het zelf gedaan en was alles uiteindelijk voortijdig opgelost. En nog beter zelfs: zo’n probleem was het helemaal niet! Ik maakte alles erger in mijn hoofd. Herkenbaar? Ik lees trouwens momenteel het boek ‘The Life-Changing Magic of Not Giving a Fuck’ en ik hoop dat mijn hele mindset een beetje verandert daardoor. Het zou een hoop schelen als het je allemaal iets minder kon schelen, toch? Zodra ik het boek uit heb, laat ik het resultaat weten.

Hoe erg vind jij het om fouten te maken?[:en]It’s Friday night. I’ve been asleep for a couple of hours. But suddenly I’m wide awake: shit, I think I made a mistake at work. That Friday I spent the entire day on something I wasn’t experienced with, so after I was done with it, I was so happy that I forgot to check the details. It was a small mistake, but I can’t seem to let it go. In the middle of the night I do a mantra: ‘everyone makes mistakes, everyone makes mistakes, everyone makes mistakes’. That helps, so I go back to sleep. And I have to let go for now because I ‘ve got the entire weekend ahead of me.

So yes, everyone makes mistakes! No one is perfect. Fortunately, otherwise, my oversight from the other day wouldn’t have gone unnoticed. I guess everyone knows somewhere deep inside that making mistakes is ok. It happens tot he best of us. But what can you do to get rid of that annoying, uncomfortable feeling? And above all, to solve the mistake you made?

Step 1: admit you made a mistake                                            

As soon as you find out you did something wrong, admit your mistake. To yourself, but also to your boss. Admitting is so much better than pretending nothing ever happened or blaming something or someone else. Eventually, it’ll get back to you. That is why you walk to your boss and say: ‘Boss, I did something wrong.’ Then, you have two options. You apologize and say you already have a solution to fix your mistake, or – and this is my least favorite option – apologize and assure your boss that it won’t happen again.

In the past, I used to keep to myself. I didn’t tell anyone about the mistake I made hoping it would blow over. And that made things so much worse. Even then I did realize that, but my insecurity won every time. I’m happy to report that things changed. Of course it depends on who you have in front of you, but usually, the best solution is to walk over to your boss (or maybe first your colleagues) and admit.

Step 2: work towards a solution

If you already have a solution to the problem; awesome, do something wit hit RIGHT NOW! It’s a win-win because you get rid of your bad feeling and your boss will see that you take matters into your own hands. Of course, there will be situations when the solution is not that simple or when it’s simply too late. If that’s the case: try to adjust your work style so that it doesn’t happen again. What almost always works to avoid making mistakes: check, check and double check!

Step 3: let it go

I tend to walk around with negative feelings for too long. Every time I think about a recent mistake I get an uncomfortable feeling in my stomach. But there’s no need to hold on to those feelings any longer. The most important thing is to let go of your mistake and the possible problems it has caused. After you realized your oversight, you did what you could do, right? You’re ok, your boss is ok. Why punish yourself any longer? And this is something I have to tell myself once in a while: let it go! However big the problem may be or seem, there’s almost always a solution hidden somewhere.

Making mistakes is a learning process. And – this is very important – making mistakes is necessary. Because how else will you know how NOT to do it? Or how will you ever learn to solve a difficult situation if you’re never in one? I think the most important thing to do is to realize that and accept that. And trust me, I know how hard it is. For years I was stuck in this vicious circle. When I was finally able to break free, I knew that my life would be much freer. I hope it will be for you too.

P.s. When I came tot work on Monday morning I immediately handled the problem. And because my boss wasn’t there yet, I did dit myself and everything was solved before anything else could happen. And even better: it wasn’t that big of a problem! I made things way worse in my head. Right now I’m reading this book ‘The Life-Changing Magic of Not Giving a Fuck’, which is supposed to help me change my entire mindset. I’ll write an update on that as soon as I finish this book.

How bad do you feel after making a mistake at work?

 [:]

Article by Johanne

Hi, my name is Johanne. I'm almost 32 years old and I keep thinking about what I really want in life. A quarter life crisis, if you will. On my blog, you'll read more about the dilemma's where us (twenty-year-olds and) thirty-year-olds think about, about lifestyle en probably also about my cat.

This Article Has 23 Comments
 1. Chantal schreef:

  Ja toegeven is zo belangrijk! Dan kan je meestal wel een oplossing zoeken met je collega’s. Dat vind ik persoonlijk wel een fijne gedachte.

  • Johanne schreef:

   Ja, collega’s zijn ook altijd heel fijn! Dat is misschien nog wel een gevaar bij mij: ik wil alles altijd zelf oplossen. Dat terwijl er altijd wel een collega is die even wil helpen.

 2. Serafina schreef:

  Ik slaap ook nie als ’t gebeurd. Maar inderdaad, gewoon oplossen dan ziet je baas dat je van aanpakken weet.

 3. Anne schreef:

  Die eerste is meestal toch wel het lastige, maar daarna leunt het niet meer op je schouders en kun je inderdaad werken aan een goede oplossing. Fijne tips!

  • Johanne schreef:

   Ik vind het nog steeds heel moeilijk hoor. Vanmorgen na een week vakantie te hebben gehad kwam ik weer op kantoor. En ik twijfelde al een paar dagen of ik nu iets verkeerd had gedaan of niet. Ben maar direct naar m’n baas gelopen om het op te lossen. En gelukkig was er niets aan de hand.

 4. Fouten maken is menselijk en als je er wat van hebt geleerd of er iets mee kunt voor de eerstvolgende keer is het toch niet erg?

 5. Margon schreef:

  Zo herkenbaar!! Ik maakte mezelf ook helemaal gek als ik een fout had gemaakt, en strafte mezelf er zelfs voor. Maar fouten maken mag, of moet misschien wel. Zonder fouten leer je niets en niemand is perfect! Leuk beschreven.

  • Johanne schreef:

   Dankjewel! Soms vind ik het jammer dat het nodig is, maar uiteindelijk maken de fouten je uiteindelijk een beter mens (als ’t goed) is, als je ervan leert of er iets mee doet.

 6. Linda schreef:

  Dat boek heb ik al meer langs zien komen en ik denk dat het voor mij ook geen verkeerde aanschaf zou zijn.

 7. Ik ben zelf erg perfectionistisch, maar kan wel accepteren dat het menselijk is om fouten te maken 🙂

 8. Romee schreef:

  Zo herkenbaar, daar kun je je dan zo rot over voelen. Oplossen en loslaten is inderdaad the key.

 9. Romy schreef:

  Wat een fijn stappenplan! Ik kan me voorstellen dat je het wel lastig vond om met de fout om te gaan. Dat lijkt mij ook moeilijk. Maar zo te horen heb je er een goede manier voor gevonden met deze stappen. Ik ben trouwens ook heel benieuwd naar dat boek. Het klinkt interessant.

  • Johanne schreef:

   Zodra ik ‘m uit heb doe ik er een post over! Gaat wel helpen denk ik, want soms kunnen we ons gewoon te veel schelen wat er in het leven gebeurt. En soms is kost dat onnodig veel moeite!

 10. Altijd eerlijk blijven en toegeven. Wegstoppen heeft geen zin.

 11. Claire schreef:

  Wat een fijn artikel! Ik merk dat ik inderdaad snel in mezelf keer als ik een fout maak. Ik moet dat boek maar eens lezen 😉

 12. […] dat is ook zo. Want als ik eenmaal op kantoor ben zijn mijn zorgen weg. Wat er die dag ook gebeurt, ik los het wel op. Als ik aan het einde van de dag weer de auto in spring, op weg naar de apotheek bij die drukke […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge