3 simple steps to get rid of that awful feeling when you make a mistake at work

Fout gemaakt op werk? Los jouw slechte gevoel hierover op in 3 stappen

Het is vrijdagnacht. Ik lig al een paar uur te slapen. Maar ineens schrik ik wakker: shit, volgens mij heb ik een fout gemaakt op werk. De hele dag ben ik bezig geweest met iets dat ik nog niet eerder had gedaan, na afloop was ik zo blij dat het me gelukt was, dat ik de details vergat. Het is een kleine fout, maar ik kan niet meer slapen.  Ik sus mezelf uiteindelijk in slaap met de gedachte: iedereen maakt wel eens fouten, ook jij. En ik moet wel loslaten, want ik heb het hele weekend nog voor me.

Fouten maken op werk overkomt iedereen. Niemand is perfect. Gelukkig maar, anders viel die microflater van laatst wel erg op. Iedereen weet bovendien dat fouten maken niet erg is.  Het overkomt de besten. Maar wat doe jij eraan om dat nare gevoel weg te krijgen? En vooral, om die fout op te lossen?

Stap 1: toegeven                                                                 

Het eerste dat je doet zodra je merkt dat een fout hebt gemaakt is toegeven. Aan jezelf, maar ook aan je baas. Dat is veel beter dan doen alsof er niets is gebeurd of de schuld elders neerleggen. Uiteindelijk komt het toch bij jou terecht. Loop daarom direct naar je baas en zeg: ‘Baas, ik heb iets verkeerd gedaan.’ Vervolgens zijn er twee mogelijkheden. Maak excuses en geef aan dat je al een oplossing hebt om de fout te herstellen, of – en dit is de meest vervelende oplossing – maak excuses, en verzeker je baas ervan dat het niet nog een keer gebeurt.

Vroeger keerde ik nogal eens in mezelf als ik een fout maakte. En daardoor werd de situatie alleen maar erger. Dat besefte ik destijds ook, maar mijn onzekerheid won het iedere keer. Gelukkig is dat nu anders. Het hangt er natuurlijk een beetje vanaf wie je voor je hebt, maar meestal is direct naar je baas (of misschien eerst je collega’s) stappen en je fout toegeven de beste oplossing.

Stap 2: ga oplossingsgericht te werk

Als je direct een oplossing voorhanden hebt: super, doe er nú wat mee! Je bent meteen van je slechte gevoel af en je baas ziet dat jij jouw woorden omzet in actie. Als je niet direct een oplossing voor handen hebt, of als het al te laat is: dan pas je jouw werkstijl zo aan dat het niet nog een keer gebeurt. Wat bijna altijd helpt is: check, check, dubbelcheck!

Stap 3: laat het los

Ik heb de neiging om nog lang met iets negatiefs rond te lopen. Iedere keer als ik aan een net gemaakte fout denk krijg ik een naar gevoel in mijn buik. Maar waarom zou je met zoiets blijven rondlopen? Heel belangrijk is om de fout of situatie los te laten. Nadat je de fout besefte, heb je gedaan wat je kon doen. Jij bent ok, je baas is ok. Waarom jezelf nog langer straffen? Dit is iets wat ik nog regelmatig tegen mezelf moet zeggen: laat het los! Hoe groot het probleem soms is, of kan lijken, er is bijna altijd wel een oplossing.

Fouten maken is een leerproces. En fouten maken is vooral ook nodig. Want hoe weet je anders hoe het niet moet? Of hoe leer je anders moeilijke situaties op te lossen? Ik denk dat het belangrijkste is dat je dat beseft en accepteert. Ik weet als geen ander hoe moeilijk dat is. Jarenlang zat ik vast in mijn eigen vicieuze cirkel. Toen ik die eindelijk wist te breken, merkte ik dat ik mijn leven zo veel vrijer kon leiden. Hopelijk lukt jou dat ook.

P.s. Toen ik uiteindelijk maandagochtend op werk aankwam heb ik het probleem direct opgepakt. Omdat mijn baas er nog niet was, heb ik het zelf gedaan en was alles uiteindelijk voortijdig opgelost. En nog beter zelfs: zo’n probleem was het helemaal niet! Ik maakte alles erger in mijn hoofd. Herkenbaar? Ik lees trouwens momenteel het boek ‘The Life-Changing Magic of Not Giving a Fuck’ en ik hoop dat mijn hele mindset een beetje verandert daardoor. Het zou een hoop schelen als het je allemaal iets minder kon schelen, toch? Zodra ik het boek uit heb, laat ik het resultaat weten.

Hoe erg vind jij het om fouten te maken?

Article by Johanne

Hi, ik ben Johanne! Ik ben 35 jaar en moeder van een eeneiige tweeling. Axel en James zijn mijn licht en leven, maar ik ben natuurlijk meer dan alleen mama: ik hou van werken, bloggen, lezen, schrijven en heel af en toe sociaal doen. Hoe hou ik al die ballen in de lucht? Vaker niet dan wel, maar hey, soms gaat het ook goed!

This Article Has 23 Comments
 1. Chantal schreef:

  Ja toegeven is zo belangrijk! Dan kan je meestal wel een oplossing zoeken met je collega’s. Dat vind ik persoonlijk wel een fijne gedachte.

  • Johanne schreef:

   Ja, collega’s zijn ook altijd heel fijn! Dat is misschien nog wel een gevaar bij mij: ik wil alles altijd zelf oplossen. Dat terwijl er altijd wel een collega is die even wil helpen.

 2. Serafina schreef:

  Ik slaap ook nie als ‘t gebeurd. Maar inderdaad, gewoon oplossen dan ziet je baas dat je van aanpakken weet.

 3. Anne schreef:

  Die eerste is meestal toch wel het lastige, maar daarna leunt het niet meer op je schouders en kun je inderdaad werken aan een goede oplossing. Fijne tips!

  • Johanne schreef:

   Ik vind het nog steeds heel moeilijk hoor. Vanmorgen na een week vakantie te hebben gehad kwam ik weer op kantoor. En ik twijfelde al een paar dagen of ik nu iets verkeerd had gedaan of niet. Ben maar direct naar m’n baas gelopen om het op te lossen. En gelukkig was er niets aan de hand.

 4. Fouten maken is menselijk en als je er wat van hebt geleerd of er iets mee kunt voor de eerstvolgende keer is het toch niet erg?

 5. Margon schreef:

  Zo herkenbaar!! Ik maakte mezelf ook helemaal gek als ik een fout had gemaakt, en strafte mezelf er zelfs voor. Maar fouten maken mag, of moet misschien wel. Zonder fouten leer je niets en niemand is perfect! Leuk beschreven.

  • Johanne schreef:

   Dankjewel! Soms vind ik het jammer dat het nodig is, maar uiteindelijk maken de fouten je uiteindelijk een beter mens (als ‘t goed) is, als je ervan leert of er iets mee doet.

 6. Linda schreef:

  Dat boek heb ik al meer langs zien komen en ik denk dat het voor mij ook geen verkeerde aanschaf zou zijn.

 7. Ik ben zelf erg perfectionistisch, maar kan wel accepteren dat het menselijk is om fouten te maken 🙂

 8. Romee schreef:

  Zo herkenbaar, daar kun je je dan zo rot over voelen. Oplossen en loslaten is inderdaad the key.

 9. Romy schreef:

  Wat een fijn stappenplan! Ik kan me voorstellen dat je het wel lastig vond om met de fout om te gaan. Dat lijkt mij ook moeilijk. Maar zo te horen heb je er een goede manier voor gevonden met deze stappen. Ik ben trouwens ook heel benieuwd naar dat boek. Het klinkt interessant.

  • Johanne schreef:

   Zodra ik ‘m uit heb doe ik er een post over! Gaat wel helpen denk ik, want soms kunnen we ons gewoon te veel schelen wat er in het leven gebeurt. En soms is kost dat onnodig veel moeite!

 10. Altijd eerlijk blijven en toegeven. Wegstoppen heeft geen zin.

 11. Claire schreef:

  Wat een fijn artikel! Ik merk dat ik inderdaad snel in mezelf keer als ik een fout maak. Ik moet dat boek maar eens lezen 😉

 12. […] dat is ook zo. Want als ik eenmaal op kantoor ben zijn mijn zorgen weg. Wat er die dag ook gebeurt, ik los het wel op. Als ik aan het einde van de dag weer de auto in spring, op weg naar de apotheek bij die drukke […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *