Gezonder leven

[:nl]Gezonder leven: waaromlukt het me maar niet?! (+wat ik eraan ga doen)[:en]A Healthy Lifestyle: WHY can’t I do it?! (+ this is my ‘plan’)[:]

[:nl]De zomer is weer in aantocht. En dat betekent voor de verandering eens dat iedereen weer ‘bikini ready’ moet (moet?) zijn. Gaaaap. Naja, niet per se gaap. Meer: help. Ieder jaar rond maart neem ik het mezelf namelijk ook voor: gezond eten Johanne, want we staan in juni weer op het strand! Meer bewegen Johanne, want in juni staan we weer op eerder genoemd strand! Ik begin altijd wel aardig, hoor. Een weekje hartstikke gezond eten. Geen patat meer. Minder saus (ik kan niet zonder saus). En een rondje om het huis rennen. Hartstikke goed, maar tegen de tijd dat het april is zit ik alweer als een kansloze op de bank. De enige beweging die ik dan nog krijg is mijn tweewekelijkse wandeling naar de supermarkt.

Ik ben niet dik. Ik mag niet klagen. En ik zou me prima kunnen vertonen in een bikini. Maar toch zou ik me echt een keertje bikini-klaar willen voelen. En gezond vooral. Energiek. Maar weet je wat nu echt roet in het eten gooit? ETEN. Ja, per ongeluk een grapje erin verwerkt. Het bewegen, naja, dat lukt me tegenwoordig wel weer (ik heb me er maar weer eens overheen gezet. Met dat mooie weer is het toch zonde om binnen te zitten). Maar dat eten. Mien god (always a Groninger), wat een drama. Wat ‘n boudel, zoals we dat ook in Groningen zeggen.

Een week zonder patat. Een week met kleinere bordjes pasta. Of een week vol salades. Ik kan het wel. Maar na een week kwijl ik alles onder als ik naar het bord van mijn vriend kijk. Want weet je wat de grap is? Hij moet juist aankomen. Hij kan het zich niet veroorloven om minder te eten, dus ik ga hem ook niet vragen om met mij mee te doen. Maar dat betekent dus dat ik sterk moet zijn en dat ben ik niet. Dus na een weekje ben ik weer terug bij af.

Waarom is eten zo lekker?

En ik weet heus wel dat alles om balans gaat. Ik zeg het tegen alles en iedereen over alles en iedereen, maar als ik er plots zelfs iets mee moet is alle balans weg. Want, wat nou als ik één keer per week patat eet, dat is niet zo erg toch? Of een dik bord pasta? Probleem is dat ik het vaak niet bij één keer per week kan houden. En kleine porties eten ging een tijdje goed, maar euhm, nu niet meer. WAAAAROM IS ETEN ZO LEKKER??? Het enige dat ik eigenlijk moet doen is: kleinere porties, minder vet, minder suiker, minder zout en meer bewegen. Dat betekent een aanpassing. Dat betekent een nieuwe mindset aanmeten. En dat betekent vooral: denk eens aan je gezondheid, Johanne!!!

Goed. Ik ben niet iemand die in problemen denkt, dus ik zoek graag oplossingen voor wat er speelt. En dat moet ik nu, na jarenlange negeeracties, toch een keer doen. Ik heb welgeteld één maand om mezelf op orde te krijgen.

Wat ga ik doen om gezonder te leven?

Mijn proble(e)m(en): Ik vind gezond eten saai. Ik varieer niet genoeg als ik gezond eet. Ik heb geen doorzettingsvermogen. En ik ben bang dat ik iets mis als ik die aangeboden hamburger oversla. Als ik nee zeg op McDonalds.

De oplossing:

 1. Zeker 15 gezonde recepten opschrijven die ik kan hergebruiken. Dus dat betekent dat ik mijn Pinterest-recepten er nog eens op na sla. De juiste recepten opschrijf. En nieuwe recepten, waar dan ook, vind. Het is niet alsof ik altijd ongezond eet. Dus mijn kippetje met rijst en groentes mag blijven. Net als de thaise kokossoep en zalm met salade. Maar goed, daar kan ik niet op blijven teren.
 2. Een patatje/hamburgertje/dikke bak pasta één keer per week accepteren. Het is natuurlijk niet erg om soms ongezond te eten. Maar om resultaat te zien, of in mijn geval, te voelen vooral, is doorzetten wel van belang. Ik wil me energieker voelen met mijn huidige dieet ga ik dat niet bereiken. Ik moet wel gewoon accepteren dat ik af en toe (1x per week?) zal zondigen. Mag ook, zolang ik er maar bij blijf bewegen. En m’n groentjes binnenkrijg. Ik heb dus een vriend die niet heel erg fan van is van groenten (iets met Spaans. Bedoel, hij noemt groenten planten) en ik pas me daar soms teveel aan aan.
 3. Ongezonde recepten gezonder maken. Ja, dus in plaats van dat biefstukje met patat, een biefstukje met een handjevol patat en sla. In plaats van een dikke lading saus over mijn wrap, een kleiner wrapje met minder saus. Nee, ik hoef niet af te vallen. Maar te vol zitten, je ongezond voelen en een opgeblazen gevoel hebben is ook niet fijn. Daar moeten we vanaf dus.
 4. Motivatie opschrijven. Niet korte termijn (bikini-ready…wat is dat ook?), maar lange termijn. Dus gezondheid. Energie. Huid. Dat soort dingen. Zoals ik al eerder heb gezegd is een goede intrinsieke motivatie zo belangrijk als je dingen wil doorzetten. Voor mij is het heel belangrijk om me gezond en sterk te voelen al voordat ik zwanger word (wanneer dat ik ook mag zijn 😉 maar jaren zal het niet meer duren). Dat vind ik heel belangrijk en daarom denk ik, hoop ik, dat ik na mijn vakantie kan doorzetten. Blijf sporten. Gezonder blijf eten. En me energieker en beter voel.

Je bent zo oud als je je voelt 

Ik ben nog maar 32 en soms ben ik zo futloos als een…veel ouder persoon. Ik weet ook wel dat een fulltime baan, lange dagen en stress daaraan bijdragen, maar ik ben ervan overtuigd dat ik me ondanks die dingen veel beter kan voelen. Sporten is al een dingetje natuurlijk (en eeeindelijk houd ik het eens vol), maar eten blijkbaar nog meer. Echt, ongeleid projectiel.

Maar goed, ik heb laatst dus mijn motivatie uitgesproken tegenover mijn beste vriendinnetje, dus dat was al stap één. Waarom ik dan nu nog niet ben begonnen met gezond eten? Stap voor stap, I guess. Blijkbaar zit ik niet zo in elkaar dat ik allerlei veranderingen tegelijk kan doorvoeren. Dus dat ga ik ook niet meer proberen. Daarom stap voor stap en nu ik mijn beweging weer aardig onder controle heb, begin ik met fase 2: gezond(er) eten. Duim voor me! 

Zo, dat was mijn relaas van vandaag. Oh, en lees ook eens mijn gezeur over het sportaspect van gezonder leven. Gewoon doen. Is leuk. Komt alles samen, enzo.

Wie herkent dit probleem? Wie heeft nog gezonde recepten voor me? 😉

[:en](Hey everyone, sorry, just a little GDPR-note: because of the new privacy law as from today, in order to respond you need to click on the two boxes below. 1) ‘Bewaar mijn naam’ (save my name, email and website in this browser for the next time I comment) and 2) ‘Laat je een reactie achter? Dan ga je akkoord’ (If you want to respond, you agree to the anonymous cookie storage on my website). I’m sorry, I haven’t been able to figure out how to change/add these in English. Basically, nothing has changed, it’s just part of new European privacy law)

Summer is finally approaching. And that means, once again, that everyone ‘needs’ to be ‘bikini ready’. Yawn. Or you know, not yawn per se. More: help. Every year around March I tell myself: eat healthy Johanne, we’ll be on the beach again in June! Exercise more Johanne, we’ll be on that same beach in June! I always start out okay. One week of incredibly healthy food. No more fries. Less sauce (I can’t live without sauce). Jog around the house. All great things until it’s April and I’m back on the couch doing nothing. The only exercise I then get is my walk to the supermarket.

I’m not fat. I can’t complain. I could easily show up in a bikini right now. But I would love to actually FEEL bikini ready for once. And healthy, mostly. Energetic. And you know what really messes things up? FOOD. The exercise part I actually kinda have under control right now (I got over the whole ‘too much work’ thing. It’s a waste to be inside with this weather anyway). But the food part. My god. Such drama. Much ruin diet (doge).

A week without fries. One week with smaller portions of pasta. One salad-filled week. I can do it, yeah. But after a week I just drool onto my boyfriend’s plate when I see what he’s eating. Because you know what’s the joke here? He can’t afford to lose any weight. Or to eat less, so I’m not going to ask him to participate in my healthy eating efforts. That does mean that I have to be strong. And I’m not. So after a week, I’m back to square one.

Why do I love food so much?

And I actually do know it’s all about balance. I tell anything and anyone about anything and everything, but when I have to deal with it the balance is gone. Eating fries once a week isn’t so bad is it? Or a big plate of pasta? Problem is that I often can’t stick to the one ‘cheat’ a week. And eating smaller portions goes well until it doesn’t. The only thing I have to do is: eat smaller portions, less fat, less sugar, less salt and exercise more. And that means an adjustment. A new mindset. And that mostly means: think about your health, Johanne!!!

Okay. I’m not someone who likes to think in problems, I automatically search for solutions (even if I don’t always execute them, ha). And I have to find one, after years and years of ignoring my ‘problem’. I have one month to get myself on the right track.

My problem(s): I’m scared to eat healthy because I think it’s boring. I don’t vary enough when I do eat healthily. I have no perseverance. I’m scared that I’ll miss something (whatever that may be) when I skip a burger. When I say no to McDonald’s.

How will I come to terms with a healthy lifestyle?

The Solution:

 1. Write down at least 15 healthy recipes I can reuse. That means researching my Pinterest board for healthy stuff. Write down everything I can find. Find new recipes elsewhere. And it’s not like I ALWAYS eat unhealthily. So my chicken with rice and veggies can stay. Just like my Thai coconut soup and my salmon with salad. They’re just not enough.
 2. Accept fries/hamburger/big plate of paste once per week. Of course, it’s not bad to eat something unhealthy every once in a while. But to see results, or in my case, feel results, I need to make an actual effort. I want to feel more energetic and with my current diet, I can’t. I still need to accept that sometimes I will eat my fries with mayo. And that’s okay, as long as I stick to my current exercise regimen (regimen, yeah right). And as long as I keep eating my veggies. I have a boyfriend who’s not too fond of vegetables (something to do with being Spanish? I mean, he calls vegetables plants) and I adjust to his lifestyle a little too much sometimes.
 3. Make unhealthy recipes healthier. Yes, so that means instead of a steak and fries, a steak and fewer fries and a salad. And instead of a big layer of sauce all over my wrap, I need to eat a smaller wrap with less sauce. No, I don’t need to lose weight. But being too full all the time, feeling unhealthy and bloated ain’t no fun either. So we needs to get rid of that!
 4. Write down motivation. Not the short term one (bikini ready…what is that even?), but the long-term one. Health. Energy. Skin. Those kinds of things. As I said before, a good intrinsic motivation is so important if you want to stick to something. To me, it’s important to feel healthy and strong before I get pregnant (WHENEVER that may be!). That’s very important to me, and that’s why, I think, I hope, I can’t keep doing this even after my vacation in Spain. Keep running. Keep eating healthy foods. Keep feeling more energetic.

You’re as old as you feel

I’m only 32 you know, but sometimes I feel so washed-out. I feel older. I know that a fulltime job, long days and stress contribute to that, but I’m convinced that I can feel so much better despite those things. Exercising is already a thing for me (and I’m finally able to run twice a week), but eating is even more of a thing. Apparently.

Anyway, I was talking to my best friend a couple of weeks ago and I told her about my motivation. So I guess that was step one. Why I haven’t started eating healthy yet, you ask? Well, I guess I’m a step by step kinda girl (the tv-show one too). Apparently, I’m not someone who can handle several changes at once. So I’m not going to try. That’s why my step by step approach feels better. Now that I’ve gotten the exercise part under control, it’s time for the next one: eat healthier. Think good thoughts!

Who recognizes this problem? Also, who has some awesome healthy recipes for me? 😉

[:]

Article by Johanne

Hi, ik ben Johanne! Ik ben 35 jaar en moeder van een eeneiige tweeling. Axel en James zijn mijn licht en leven, maar ik ben natuurlijk meer dan alleen mama: ik hou van werken, bloggen, lezen, schrijven en heel af en toe sociaal doen. Hoe hou ik al die ballen in de lucht? Vaker niet dan wel, maar hey, soms gaat het ook goed!

This Article Has 33 Comments
 1. Lot schreef:

  Ik eet al jaren koolhydraatarm, zo kan ik lekker en redelijk meer eten dan met meer koolhydraten.

  • Johanne schreef:

   Ik moet eerlijk bekennen dat ik daar nog nooit naar heb gekeken! Maar dat is meer omdat ik nooit naar ‘echte’ dieetvormen heb gekeken. Maar misschien kan ik er wat inspiratie uit halen, hoewel ik betwijfel ook pasta ooit helemaal kan loslaten haha ;-).

 2. Laetitia schreef:

  Zooooo herkenbaar weer! Ik dacht het vanochtend nog, toen ik wakker werd met mijn dijen tegen elkaar geplakt, dit móet echt anders. Mijn probleem is ook dat ik groenten niet echt lekker vind. Krijg het er wel in, maar met een lading saus idd. Zonder saus eet ik al gauw te weinig om dat het me niet smaakt en dan heb ik later weer honger en eet nog eens vier boterhammen met pindakaas. Met fruit als tussendoortje heb ik hetzelfde. Je komt ook in zo’n spiraal te zitten want je voelt je futloos en dan heb je ook geen zin in sporten en kies je gauw voor makkelijk (ongezond) eten.
  Heb je niet iemand anders in je directe omgeving (een collega ofzo…) met wie je bikini-buddies kunt worden? Support maakt het wel makkelijker, zeker als je elke avond tegenover iemand zit die zn biefstukje gewoon wel moet hebben. Las laatst trouwens ook een tactiek die voor jou misschien wel voldoende zal zijn:
  1 ding voortaan niet meer nemen, iets wat de grootste problemen veroorzaakt (bijvoorbeeld patat). en voor de rest eet je wat je anders ook altijd de, alleen 10 procent minder. Plus elke dag 1,5 km wandelen. Meer niet. Klinkt niet spectaculair, maar mssn helpt het als je eerst klein begint ipv jezelf gelijk een salade/hardloop-regime op te leggen?

  • Johanne schreef:

   Ha, ja wat je zegt herken ik ook heel erg! Fruit vind ik opzich wel lekker, maar het is gewoon niet genoeg als tussendoortje. Er zijn een paar fruitsoorten die ik heerlijk vind, maar die zijn eigenlijk te duur om dagelijks te eten (mango bijvoorbeeld). Vind je tips wel heel goed! Dat 10 procent minder heb ik deze week meteen geintroduceerd (ook met m’n sausgebruik ;p). Nu nog bedenken wat bij mij eeecht de grootste problemen veroorzaakt. En een collega vinden is miss wel een heel goed idee ;-). Samen aan de salades! Of minder saus, iig.

 3. Stella schreef:

  Joehoeee, herkenning alom hier! Ik had dit precies zo geschreven kunnen hebben. Eten = life en ik weet echt niet hoe ik gezond doen vol moet houden. Rond mijn 16e kon ik het iets te goed, maar sinds ik beter in mijn vel zit ben ik ergens ook een beetjr bang dat ik weer doorsla na de alles-of-niets-methode, en dan weer ongezond ‘gezond ga doen’. I don’t know, life is a struggle sometimes, haha. Maaaar jouw lijstje klinkt goed, ik ga ook eens aan de slag met die dingen. Wie weet lukt het deze keer! Liefs!

  • Johanne schreef:

   Eurgh, ja je wil ook niet weer terugvallen! Kan me wel heel goed voorstellen dat je daar bang voor bent. Maar het is dus wat je zegt he, life is struggle en we moeten allemaal onze weg daar maar eens in zien te vinden. HOE?!? Hopelijk heb je wat aan m’n lijstje!

 4. Daenelia schreef:

  Installeer eens een app zoals de eetmeter op je phone. Er zijn er meer hoor, maar de eetmeter is van het Voedingscentrum en redelijk makkelijk te gebruiken. Als je eerlijk (!!!) invult wat je eet, geeft de app je een overzicht van je calorieën, vetinname, of je te zout eet, of te veel suiker. De app rekent ook uit wat je BMI is. Het geeft je allemaal inzicht. Dat lijkt me al een goeie eerste stap: inzicht in je eetgedrag. Want misschien eet je al gezond en gevarieerd genoeg, maar laat je je gek maken door anderen die een heel ander doel hebben dan bikini-ready te worden.
  En misschien droom je wel van een bikini-lichaam dat je niet kunt krijgen door gezond eten, maar door … sporten. Dat moet je ook duidelijk krijgen voor jezelf.
  Als tip heb ik wel iets wat voor mij werkt: ik heb altijd verse snacks in huis. Snoeptomaatjes (gaan zelfs mee naar de bioscoop, want daar is echt niks gezonds te krijgen), stukken komkommer, paprika, yoghurt. Als ik het saai vind, en een ‘sausje’ nodig heb, dan meng ik een lepeltje mosterd door de yoghurt, of zout/peper/magere kaas (30+), en hup: instant lekkere dip voor de worteltjes. En ik heb altijd fruit in huis. En geen chips, geen borrelnootjes, geen popcorn (okay: er ligt popcorn, maar dat vind ik toch niet lekker :P). Je zult het toch zelf moeten uitvinden, wat werkt en hoe je gezond eten lekker gaat vinden. Ik vind het wel lekker. Maar dat is ook niet altijd zo geweest, hoor 😉

  • Johanne schreef:

   Oh, van de Eetmeter heb ik dus nog nooit gehoord. Heb wel een tijd MyFitnessPal (en zo’n andere volgens mij?) gebruikt, maar had nogal moeite met het vinden van de juiste dingen. Misschien is het goed om toch weer eens een app te instaleren, om in ieder geval eens te bekijken waar die zout-, suiker- en vetinname van mij nou vooral vandaan komt. Want inderdaad, misschien laat ik me ook wel gek maken. Denk dat de beweging die ik nu (eeeindelijk) weer krijg in ieder geval een bijdrage gaat leveren.

   Fijne tips, Daeniala, dankjewel!!

 5. Shirley schreef:

  Heel erg herkenbaar. Eten is veel te lekker. Als ik me voorneem om gezonde lunch mee te nemen, houd ik het meestal maar 2 dagen vol. Ik heb te weinig discipline om vol te houden. Sinds kort hou ik mijn eten bij in de app My Fitness Pal. Ik blijf soms onder mijn aantal calorieën, maar nooit met de juiste voedingsstoffen :’) Dat is voor mij echt mijn aandachtspunt.

  • Johanne schreef:

   My Fitness Pal heb ik ook een hele tijd gebruikt, maar vond het toch lastig om iedere keer de juiste ingredienten bij elkaar te sprokkelen. Haha, ik vermoed dat ik hetzelfde ben als jij: prima aantal calorieen, maar onvoldoende voedingsstoffen! Toch maar weer eens een poging wagen, maar eerst risotto ;p

 6. Rowan schreef:

  Wat je hier schrijft is zo herkenbaar. Ik ben DOL op eten, waarom is alles zo lekker?! Ik vind gezond eten ook lekker hoor, en inderdaad als je een goed varieert hoeft het niet saai te zijn. Ik voel me er wel echt fijn bij als de basis gezond is, maar alsnog zwicht ik nog te vaak voor mijn guilty pleasures. 😉

  • Johanne schreef:

   Haha, ja dat is het een beetje. Ik vind gezond eten ook wel lekker, maar ik mis vaak iets. Maar wat? Geen idee! En ja, guilty pleasures is gewoon een dingetje. Zie dat er maar eens uit te krijgen!

 7. Irene schreef:

  Omg echt zo herkenbaar! Ik ben nu al aan het denken: ‘dit jaar raak ik niet meer bikini klaar maar tegen volgende zomer wil ik er écht staan’. Haha :p Ik heb net hetzelfde probleem als jij. En ik eet eigenlijk te weinig groenten. Ik ontdekte laatst -supersimpel- patatjes en bloemkool (veel bloemkool) in de oven. Gewoon alles op een ovenplaat gooien, kruiden er over en in de oven schuiven. Super lekker! Verder maak ik ook regelmatig gevulde paprika’s omdat we dan op die manier een paprika op hebben en dat is met een yoghurtsausje dus sowieso al beter dan mayo en co. Maar ik ben dus ook nog heel erg zoekende. Je kan misschien wat receptjes delen? 😀

  • Johanne schreef:

   Hahaaha, oh die gedachte! Jaaa, dat ben ik ook. Verschrikkelijk he. Mjam, klinkt lekker. Ik schrijf ‘m op. En ikvergeet altijd dat je lekker gevulde paprika’s kan maken, maar eigenljk is dat wel een hele goede. Ja, zodra ik een lijstje heb met gezonde recepten (Titel: 10x gezonde recepten van de meest ongezonde eter ter wereld!). Tnx, voor het idee 😀

 8. Lilian schreef:

  Bij mij hielp het heel goed om te mediteren, omdat je dan de hele tijd met je lichaam bezig bent en er automatisch lief voor wilt zijn.

  Qua eten vind ik minderen echt een stom advies. Je moet gewoon lekker eten, maar opletten wát je eet. Zo verving ik cruesli door muesli, vol voor halfvol etc. (alleen bij fritesaus is dat ranzig, dus niet doen, want fritesaus ís toch al beter dan mayo ;-)) En lekker fruit eten. En geen frustraties weg eten. Dat is mijn geheim. Bij frustratie werk ik gewoon twee flessen wijn weg en dan ben ik weer een tijdje genezen. Grapje 😉

  • Johanne schreef:

   Ja, fritesaus forever! Sowieos, haha. Weet je wat het is? Ik eet dus niet als ik gefrustreerd ben. Of in ieder geval, niet meer dan normaal. Ik ben geen emotie-eter, haha. Gek eigenlijk. Nooit zo bij stilgestaan.

   Ik wil heel graag mediteren eens een goede kans geven. Ik heb wel een tijdje met een app gewerkt, maar ben er sinds kort mee gestopt. Meer omdat ik mezelf er geen tijd voor gun, en ik wil mezelf er de tijd voor gunnen. Maar ja, wat is nu 1 minuut? Om mee te beginnen.

 9. Eva schreef:

  Dit is echt heeeel erg herkenbaar! Ik heb het sporten een poos volgehouden maar toen knalde een burnout erin en nouja.. toen was sporten wel het laatste aan mijn hoofd 😉 Maar sindsdien is het zo uuugh, eeeh.. Futloos en energieloos. De lente/zomer maakt het wel altijd beter, dan voel ik me er beter bij om lekkere salades te maken en uitgebreid te lunchen met veel fruit en groenten, maar echt een volledige turn lukt niet om vol te houden.

  • Johanne schreef:

   Ja, ik snap wel dat je tijdens een burnout geen zin hebt in sporten. Of wat dan ook. En denk ook dat het meer dan logisch is dat je even de tijd nodig hebt om daar wel weer aan te denken! Het is al zo moeilijk, maar kopzorgen maken het altijd nog moeilijker. Bedoel, ik heb geen burnout gehad, maar ik merk ook in stressvolle tijden dat het 10x moeilijker is om gezond eten en bewegen vol te houden.

 10. Romy schreef:

  Je bent zo te horen al goed bezig door deze eerste stap te zetten! Het opschrijven én uitspreken is al stap 1, hè?! En eigenlijk vind ik je insteek best slim! Je schiet er meer mee op als je vaker gezonde keuzes maakt en af en toe (met mate) toch nog geniet van de dingen die je écht lekker vindt dan als je je zou storten op een crashdieet met alleen maar die bikini body in het vooruitzicht! Ik ben zelf juist met het tegenovergestelde bezig: ik ben jarenlang zo gefocust geweest op heel gezond eten dat ik nu “moet” proberen om dat soms iets meer los te laten en niet alleen maar met supergezond eten bezig te zijn 😉

  • Johanne schreef:

   Vind je dat nog steeds lastig? Het loslaten? Lijk me heel vervelend om jezelf de hele tijd te moeten tegenhouden, omdat je anders weer te veel ‘de andere kant opgaat’. Hoop dat je kunt genieten van al het lekkers dat de wereld te bieden heeft ;-).
   En inderdaad, opschrijven en uitspreken is een eerste stap. Vanaf hier stap voor stap de juiste richting op. Heb iig ne een salade gehad in plaats van iets ongezonds. Whiehoe!

 11. Jeanine schreef:

  Zo herkenbaar dit! Terwijl ik net zelf zat te schrijven heb ik een half zakje stroopwafels naar binnen gewerkt en zie ik vanuit mijn ooghoeken alweer een zak chips naar me lonken. Hoewel ik me ook niet dik voel kan ik wel wat energie gebruiken.

  • Johanne schreef:

   Omg, ik wil ook stroopwafels. Er ligt hier dus ook chips op tafel en ik moet echt al mijn kracht gebruiken om er niet naartoe te lopen. Snap helemaal wat je bedoelt vwb energie. Merk ook echt een verschil als ik in ieder geval al een beetje bewogen heb!

 12. Annemarie schreef:

  Wat een (feest der) herkenning! Zodra de eerste zonnestralen weer gaan schijnen krijg ik de kolder in m’n kop en wil ik als een razende die overtollige kilo’s kwijt. Dan ga ik opeens meer fruit eten, kan ik het snoep en de koeken wél laten staan (!) en drink ik liters water. Maar zodra de dagen korter worden, wordt mijn gezonde patroon dat ook helaas. Gelukkig sport ik elke week in teamverband (sept – eind mei) en in de zomermaanden wandel ik veel.
  Wat ik er nu bij doe zijn elke ochtend wat simpele oefeningen, maar ik merk het effect al wel > 30 – 40 squats + diverse buikspieroefeningen (ieders zon 30x). En dat gewoon vóórdat ik me klaarmaak voor de dag!

  Succes met het gezonder worden! 😉

  • Johanne schreef:

   Dat vind ik wel heel knap hoor! Dat je gewoon squats en buikspieroefeningen doet voordat de dag uberhaupt start. Hoe laat begin je daarmee dan? En fijn dat je iig wel veel beweging krijgt, daar wil het bij ook nog weleens aan schorten hoor, haha. Maar dat wat je zegt over eten: jep!

 13. Lisa schreef:

  Haha, ik heb hetzelfde: goed sporten en dan ongelofelijk veel eten. In mijn geval ook omdat ik ‘denk’ dat ik het ‘nodig’ heb. Ik ben gestopt met een bikinibody willen (ieder lichaam is een bikinibody joh) maar volgens mij ben ik sinds ik sport wat dikker geworden en dat is nou ook weer niet de bedoeling … dus toch maar een ietsje minder groot bord pasta (ietsjes …)

  • Johanne schreef:

   Hmmm, toch iets met balans misschien? ;p Maar je hebt gelijk. Iedereen heeft een bikini body en toch voelt niemand zich er fijn in. En dat heb ik ook echt altijd trouwens, dat ik sport en thuiskom en dan denk: hmm, ik heb wel drie donuts verdiend. Oeps.

 14. Inez schreef:

  Haha, dit klinkt ZO herkenbaar! Ik wil ook al jaren gezond(er) eten maar laat me te vaak verleiden door vettig eten omdat ik dat nu eenmaal zo lekker vind! Ik denk altijd bij mezelf ‘een beetje kan geen kwaad’ maar mijn probleem is dat eens ik eenmaal begin, het niet bij een beetje blijft… Nu ben ik al enkele weken goed bezig (met uitzondering van enkele weekends) maar ik heb wel elke dag een soort van ‘dessertje’ nodig waar ik naar kan uitkijken als een soort van ‘beloning’ dat ik het goed deed die dag. Onlangs ontdekte ik “gezond” ijs dat maar 43 kcal per bol telt en dat is nu echt mijn favoriete beloning van de dag geworden (zonder dat het héél slecht voor me is).

 15. Jenny schreef:

  Great insight. Yes, I too struggle with fear of missing out on something delicious when it comes to food. I like your tips and will be following them. Thank you.

 16. Judith schreef:

  Oh heel herkenbaar dit! Op m’n blog heb ik een aantal artikelen staan met gezonde receptjes. Misschien leuk om te gebruiken ter inspiratie 🙂

 17. Seppy schreef:

  I’m so with you on this! I love food but I also want to feel energetic and have a more toned body.

  I don’t like limiting myself and I also want to enjoy life and what I learned is that you have to find the balance that works for you. I don’t like not having a treat every day but what I’ve done is to learn to have healthier options AND to have portion control. So I know that I need a sweet treat after meals so I’ll indulge to good quality DARK chocolate (over 75% dark) after lunch and in the evening, either have fruits or yogurt with fruits and a bit of maple syrup or make a mug cake with 1 egg, almond flour and a handful of chocolate chips.

  If you know yourself you can adjust according to your needs and make it into something sustainable!

  Seppy | http://www.elleisforlove.com

  • Johanne schreef:

   Oh I love the idea of adding a little bit of maple syrup to yoghurts and fruits. That would actually make eating healthy a lot easier. I loooove maple syrup, haha. And that mug cake’s so easy and sounds delicous! Thank you so much for these tips!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *