Hoe overleef ik de herfst en winter dit jaar nu weer?!

Ieder jaar is het weer hetzelfde verhaal. We vragen ons massaal af hoe we de donkere dagen overleven. Herkenbaar, ik doe precies hetzelfde. Getuige mijn winterse survivalkit in 2017 en Hygge-overlevingsstrategie in 2018. Je zou zeggen dat ik inmiddels expert ben in het overleven van de donkere maanden, maar niets is minder waar. Want ook dit jaar zie ik er weer enorm tegenop en denk ik: hoe overleef ik in hemelsnaam de rest van 2019? Maar gelukkig helpt het om ieder jaar een nieuw lijstje te maken met allerlei leuke, warme, cozy dingen die overleving van de koude maanden garandeert. 

Netflix, Videoland en Disney+ 

Drie streamingkanalen klinkt een beetje veel, niet? Is het wellicht ook, maar ik kan nog geen afscheid nemen van Videoland omdat ik The Handmaid’s Tale nog niet heb uitgekeken (en dat moet!) en aan Disney+ ben ik nog niet eens begonnen. Als ik alleen al denk aan alle fijne films die daarop staan om me door de herfst en winter heen te helpen, heb ik het al bijna warm. Een beetje overdreven misschien, maar je snapt wat ik bedoel. En dan nog Netflix. Zo veel te zien, zo weinig tijd: 13 Reasons Why, Orange is the New Black, Jane the Virgin, The Good Place, Unbelievable, The Politician, Living with Yourself…nou ja, je weet waar je me de komende tijd kunt vinden. 

Comfort food 

Zo simpel, zo waar. Comfort food heet niet zonder reden COMFORT food. En willen we niet allemaal comfortabel zijn tijdens de winter? Met een klein ‘wintervachtje’? 😉 Ik in ieder geval wel. Alhoewel, ik moet nog in bikini naar het zwembad.  Nee hoor, de pepernoten, chips en popcorn zijn ingeslagen. Op de planning staan heerlijke soepjes, stamppotten, stoofjes en af en toe een tripje naar de Mac of snackbar (maximale comfort food). 

Hippe koffiesmaakjes uitproberen

‘Gewone’ koffie kan me tegenwoordig gestolen worden, maar gezellige herfst- en wintersmaakjes testen vind ik leuk. Ik pas wel een beetje op met het cafeïnegehalte in sommige dranken, maar daarvoor zijn er ook instant-koffies de wereld in geroepen. Ja, ik hoor je denken…maar soms is die zoete meuk hartstikke lekker. Het is warm en bovendien mega gezellig als je het nu alvast in een kerstige mok opdrinkt. Geloof me nou maar. Oh, en als ik ooit de energie ervoor heb ga ik de pumpkin spice latte van Starbucks proberen. Want dat klinkt zo lekker. 

Buttons voor altijd op schoot houden

Buttonsjes is weer eens super aanhankelijk en het beste waakkatje ter wereld. Zelfs toen het in augustus 40 graden werd, lag ze doodleuk op schoot. Ze is er niet van af te branden en is daardoor volgens mij zelfs een beetje aangekomen, haha. Waar ze eerder nog lekker veel in de tuin rondliep, zit en ligt ze nu liever op schoot. Vind ik niet erg, maar soms wel onhandig als ik veel teksten moet schrijven. Positief: zij houdt me de komende maanden lekker warm. Al is het met een flinke rugpijn en slapende billen.

Een klein kacheltje dat ons bed voor slapengaan verwarmt

In augustus kregen we een fantastisch hoge warmterekening. Sindsdien proberen we op onze centen en warmteverbruik te letten. Nu ligt ons energieverbruik relatief laag, dus dachten we dat een elektrisch kacheltje wel handig zou zijn. Je moet ergens je kosten balanceren. Iedere avond voor het slapengaan zetten we het kacheltje heel even aan op bed en binnen no time hebben we heerlijke crispy voetjes en zijn we klaar voor de nacht. Genieten.

Warme pyjama’s kopen

Het hele jaar door heb ik eigenlijk alleen jurkjes aan in bed, maar een groot nadeel is dat die jurkjes altijd rond je nek hangen als je ‘s ochtends wakker wordt. Niet per se comfortabel dus. Ik heb wel een pyjama maar die is eigenlijk heel oud en aan vervanging toe. Daarom zit ik alweer een paar weken te kwijlen op de pagina met pyjama’s van de Hunkemöller. Daar vind ik altijd slaapoutfits die nét even iets anders zijn dan anders. Ik bedoel, kijk nou naar die gezellige rode pyjama. Pluspunt is dat je er de hele dag in kunt rondlopen en er bijna (!) mee naar de supermarkt kan. 

Pyjama's Hunkemoller

Actief blijven: ga zwemmen en wandelen

De laatste paar winters ben ik zeer inactief geweest en dat heeft me niet geholpen een dipje te voorkomen. Sinds een paar weken zwemmen mijn vriend en ik iedere zondag een uurtje en ik moet zeggen: het helpt nu al! Ik voel me fitter, wakkerder en heb meer zin in dingen. Nu maar hopen dat we dit een tijdje kunnen volhouden (sjaak afhaakjes hiero). 

Thuiswerken is goed en gevaarlijk tegelijk. Voor mij is een valkuil dat ik alles wat ik nodig heb al in huis heb en me minder snel geneigd voel om naar buiten te gaan. Daarom maak ik minstens 1x per week een wandeling naar de supermarkt, wat me toch een rondje van 20+ minuten oplevert. Een frisse neus halen, hoe fris het buiten ook is, is goed voor de mens. 

Vroeg op bed? Voel je niet schuldig

Het is heel simpel: in de winter kun je je sneller vermoeid voelen. Je krijgt minder daglicht, het regent/sneeuwt vaker en het is gewoonweg koud. Je hoeft je vaste bedtijd van 23.00 uur niet altijd vast te houden. Ik voel me inmiddels echt niet schuldig meer als ik een avondje om 20.30 of 21.00 uur op bed lig. Maar ook vorig jaar deed ik daar echt niet moeilijk over. De volgende dag voel je je een stuk fitter en kun je er weer even tegenaan. Bovendien hoef je ook niet meteen te gaan slapen hè? Ik vind het altijd gezellig om nog even te lezen, een spelletje op mijn telefoon te spelen of katten te begluren op Instagram (ja, dat is ook een hobby).

Houd je handen warm & leg sjaal op kantoor

Om maar eens als een verwende #firstworldproblem millennial te spreken: een van de ergste dingen in het leven is het hebben van koude handen. Gadverdamme, wat kun je je daar naar van voelen zeg! Ik denk er al jaren over na om zo’n handige (!) elektrische handverwarmer aan te schaffen voor als je aan het typen bent. Om me lekker warm te houden tijdens mijn dagelijkse werkzaamheden als tekstschrijver. Thuis heb ik overal dekentjes liggen, maar op kantoor wil ik warmte nog wel eens vergeten en dan ben ik de sjaak. Mijn advies luidt dan ook: leg standaard een sjaal op kantoor. Als je het echt niet meer trekt, dan heb je een sjaal die je als deken, handverwarmer of daadwerkelijk als sjaal kunt gebruiken. 

Kleur, lees & schrijf…

…speel, puzzel en relax. Ondanks dat ik een betere balans probeer te vinden tussen binnen en buiten zijn, is mijn plekje binnen. Op de bank met een boek, kleurboek of laptop vind ik heerlijk. Het geeft me een instant gevoel van geluk. Net als samen spelletjes spelen (niet te veel, ben beperkt in mijn interesses), kleuren en ‘gewoon’ relaxen. Eén van de dingen waar ik heel blij mee ben is dat ik goed kan loslaten. Mijn avond is mijn avond, mijn weekend is mijn weekend. Als ik dan echt iets moet, plan ik dat in en doe ik eromheen mijn eigen ding. Lekker onder een dekentje. Met een boek (of e-reader), kaarsjes aan en de But in de buurt. 

Heb jij al een overlevingsstrategie? 

(De link van Hunkemöller is gesponsord) 

Article by Johanne

Hi, ik ben Johanne! Ik ben 35 jaar en moeder van een eeneiige tweeling. Axel en James zijn mijn licht en leven, maar ik ben natuurlijk meer dan alleen mama: ik hou van werken, bloggen, lezen, schrijven en heel af en toe sociaal doen. Hoe hou ik al die ballen in de lucht? Vaker niet dan wel, maar hey, soms gaat het ook goed!

This Article Has 8 Comments
 1. Audrey schreef:

  Mooi lijstje! Ik probeer ook vooral zoveel mogelijk beweging in de buitenlucht met daglicht mee te pakken. Als het niet regent, ga ik altijd met collega’s een lunchwandeling maken.

  • Johanne schreef:

   Fijn is dat he! Dan krijg je toch nog wat beweging gedurende de dag én kun je dat gezellig samen met collega’s doen. Ik doe dat ook regelmatig, al is het alleen om eten te halen bij de supermarkt, haha.

   Goed dat je zo bezig bent met buiten zijn en genoeg licht krijgen 😀

 2. Darina schreef:

  Wat een fijn artikel. Ik kan heel lui worden in de herfst en winter dus ik heb me ook voorgenomen om meer te gaan wandelen en het roeiapparaat te gaan gebruiken. En op zijn tijd natuurlijk ook een beetje lui zijn 🙂

  • Johanne schreef:

   Uiteraard! Lui zijn hoort natuurlijk ook bij herfst en winter. Lekker onder een dekentje met een film of boek (en warme choco!), heerlijk. En wat een goede voornemens. Heb je een roeiapparaat thuis?

 3. Claire schreef:

  Wat een fijne tips! Ik vind de herfst en winter gezellig totdat het januari is haha. Na de feestdagen voelt het alsof je alleen nog maar uitkijkt naar de lente en zomer. Toch vind ik de dekentjes, warme dranken en de hoeveelheid series en films heerlijk! Het enige lastige vind ik om niet lekker in je cocon te blijven en juist naar buiten te gaan.

  • Johanne schreef:

   Ja, daar heb je wel een goed punt. Vooral vanaf januari is het soms zo moeilijk om die kou en donkerte vol te houden. Weet nog wel dat januari dit jaar voelde alsof het drie maanden duurde, haha. Wel heel fijn dat je iig nog een paar maanden van gezelligheid in het vooruitzicht hebt!

 4. Evi schreef:

  Wat een fijne tips! Een aantal ervan pas ik zelf wel al toe, maar er zitten er toch ook enkele nieuwe tussen die ik zeker en vast eens ga uitproberen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *