The life-changing magic of not giving a f*ck

[:nl]Hoe ‘The Life-Changing Magic of Not Giving a F*ck’ mijn leven nauwelijks veranderde [:en]How ‘The Life-Changing Magic of Not Giving a F*ck’ barely changed my life [:]

[:nl]The Life-Changing Magic of Not Giving a Fuck gaat niet over het hebben van een georganiseerde kast en een heldere geest (zie Marie Kondo), maar over hoe jij je leven zo kunt organiseren zoals jij dat wilt, zonder dat je je daarbij druk maakt om de gevoelens van anderen. Ik begon aan dit boek omdat ik dacht dat te veel dingen me te veel ‘f*cks’ konden schelen. Maar eigenlijk viel me dat heel erg mee en ben ik na tig bladzijden gestopt met lezen en heb ik de laatste pagina’s doorgebladerd. Het duurde me eerlijk gezegd te lang voordat schrijfster Sarah Knight bij het nuttige gedeelte kwam. En wat blijkt? Ik voer eigenlijk al best veel van haar tips uit.

Mensen hebben weleens tegen me gezegd dat ik mezelf vaak op de tweede plaats zet. Dat ik mezelf te veel wegcijfer. En dat was ook ooit zo. Ik deed liever iets voor anderen dan voor mezelf. De vraag is alleen of ik daar wel gelukkig van werd. Het maakte niet uit of ik ergens zin in had of niet, ik deed het omdat ik dacht dat het moest. En daar gaat het mis. Want je moet niks. En daarin ben ik het heel erg eens m et Knight: als jij niet naar een verjaardagsfeestje wil, dan ga je niet (nog niet weggaan! Ik kom er weer op terug!). Als jij niet op vakantie wil met drie andere vrienden, dan doe je dat niet. Je moet niks. Het hangt er alleen wel vanaf waarom jij niet wilt. En dat jij die reden goed kunt uitleggen aan de ander.

Word geen eikel

Trots op mezelf ben ik niet hoor. Want ik begon natuurlijk aan dit boek omdat ik vind dat ik me echt wel wat minder druk mag maken om de mening van anderen. Dat is echt zo. Ik houd te veel rekening met andermans gevoelens en soms te weinig met mijn eigen. Thuis, op werk, via de mail, noem maar op. En dat is ook logisch, want als je dat helemaal niet doet ben je niet goed bezig. En dat is ook de kern van het verhaal van Knight: doe waar jij je goed bij voelt, waar jij gelukkig van wordt, maar houd daarbij wel rekening met de gevoelens van de ander.

De weg naar loslaten is best logisch

Het is geen slecht verhaal hoor, helemaal niet zelfs. Maar ik vind het allemaal iets te logisch. Laat het duidelijk zijn dat er overal een middenweg te vinden is, zo ook in eerlijkheid. Als je ergens geen zin in hebt hoef je je niet óf als een eikel te gedragen óf gewoon maar datgene te doen waar jij geen zin in hebt. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om aan te geven waarom jij daar geen zin in hebt en zie dan waar je eindigt. De gulden middenweg.

Als je ergens een reden voor geeft, dan wordt iets sowieso al sneller geaccepteerd. En dat is dus ook wat Knight zegt. Stop met het doen van dingen waar jij geen zin in hebt door mensen te laten weten wáárom jij daar geen zin in hebt. Ik snap wel dat het meer om de mindset gaat hoor. Want zo, zegt zij ook, eerst moet je beslissen waar je geen f*cks meer om wilt geven en vervolgens doe je dat ook niet meer. Zo simpel is het niet. Je moet een omslag maken, waardoor het je ook daadwerkelijk niets meer kan schelen. En dat is moeilijk.

Te nuchter voor het meest nuchtere zelfhulpboek?

Je zou zeggen dat een boek met daarin honderden f*cks geen zweefboek zou zijn. En dat is het wellicht ook niet, maar ik voelde me hier toch echt te nuchter voor. Ik heb enkele Amerikaanse reviews gelezen over het boek en die waren overwegend positief. Ergens snap ik het ook wel, want er staan fijne tips in. Maar ik denk dat ik door jaren van teveel f*cks al langzaamaan een veranderende mindset ben gaan krijgen. Ik ben er nog lang niet, dus ik houd wat Knight zegt zeker in mijn achterhoofd, maar dit boek blijft me niet bij, vrees ik.

Er is één dat ik heel erg waardeer aan Knight en dat is dat ze doet wat ze moet doen om gelukkig te worden. Alle troep in haar leven die ze niet nodig heeft, gooit ze weg. En dan bedoel ik natuurlijk mentale troep. Ze wilde niet meer in dienst zijn van een baas, dus ze nam ontslag. Ze wilde geen pindakaas meer kopen van vrienden, dus dat doet ze ook niet meer. Kleine dingen en grote dingen die haar in de weg zaten, heeft zij door haar eigen strategie toe te passen weten weg te werken. Dat vind ik superknap.

Genoeg ruimte om mijn leven schoon te maken

Natuurlijk zijn er genoeg dingen in mijn leven die ik nog moet opruimen. Er zijn genoeg dingen waar ik eigenlijk nee tegen kan zeggen, maar dat doe ik niet omdat ik vind dat ik een verplichting heb. Omdat ik vind dat het mij wél wat moet kunnen schelen, ondanks dat ik het niet leuk vind. Dan gaat het om verjaardagsfeestjes, om sociale gelegenheden en om dagelijkse activiteiten. Het is allemaal niet zo makkelijk als het lijkt. Ik vind dat je mensen soms ook tevreden moet houden, gewoon omdat zij dat verdiend hebben. Vriendschappen werken zo. En datzelfde geldt voor familie. Voor mijn familie doe ik alles, ook als ik er geen zin in heb. Ook als ik er geen voordeel uit haal. Ook als ik er zelf even minder gelukkig van word. Ik snap echt wel dat je soms egoïstisch moet zijn. Maar kies daarin je momenten.

Dus ja, er zijn veranderingen die ik wil maken om een nog gelukkiger leven te leiden, maar daar heb ik dit boek niet bij nodig.  Ik heb lang niet alles voor elkaar, maar wil graag mijn eigen pad hierin volgen en niet die van een ander. Ik zoek mijn eigen handvatten en niet die van een ander. Ja, het kan heel goed zijn dat ik mega koppig ben dat ik zo’n kant-en-klare strategie niet aanneem, maar dat vind ik niet erg ;-). Als jij ervan overtuigd bent dat jij je leven moet opschonen én dat jij nu toch echt wil stoppen met tegen je zin in dingen doen met mensen die je niet mag, maar je weet nog niet hoe. EN je bent minder koppig dan ik ben, dan is dit boek misschien wel wat voor jou.

Welk zelfhulpboek raad jij aan? 

[:en]The Life-Changing Magic of Not Giving a F*ck is not about having an organized closet and a clear mind (Marie Kondo), it’s about how you can organize your life the way YOU want to without giving a fuck about anything but yourself. I started this book because I really thought I gave too many fucks. After reading quite some pages I realized I wasn’t too bad already, so I finished the book by just flipping through it. To be honest I thought it took writer Sarah Knight too long to get to the useful part. And you know what? A lot of the tips she gives I already use in some way.

People used to tell me that I put myself in second place too much. That I didn’t take my own feelings into account enough. And that is (or was) true. I’d rather do something for others than for myself. The question is: did that really make me happy? It really didn’t matter if I wanted to do something or not, I did it because I thought I had to. And that is a mistake I made. Because you don’t HAVE to do anything. And in that matter I agree with Knight: if you don’t want to go to a birthday party, you don’t have to go (wait, don’t leave yet, I’ll get back to this). If you don’t want to go on a vacation with three friends, then, by all means, don’t. You don’t have to do it. It’s justified if you know why and if you can explain that why to the other person.

Don’t become an a-hole

I’m not proud of myself yet. I, of course, started this book because I really think I should care less about what other people think. I do. I take other people’s feelings into account way too much and my own not nearly enough. At home, at work, via e-mail, etc. And it makes sense because if you don’t take other people’s feelings into account at all, you’re not doing it right. And that is what the book is about too: do what feels right for you, do what makes you happy, but please don’t forget other people’s feelings.

The way to letting go is fairly logical

Now I don’t mean to say that what Knight is saying is bad. Not at all. But it all sounds a little bit too logical for me. I mean, there’s a middle way to be found almost anywhere. That means that you can find a middle ground in honesty too. If you don’t want to do something, you don’t have to be an asshole about it, but you don’t just have to do it either. There’s always something in between. You can be honest and compassionate at the same time.

Giving a reason for your actions always helps. People accept your choice sooner, I think. And that is what Knight says too. Stop doing things you don’t want to do by letting people know why you don’t want to do it anymore. And I understand that it’s about a certain mindset. Because, as she says, first you have to decide which f*cks you don’t want to care about anymore. Second, you just don’t care anymore. It’s not that simple. And Knight knows that. You have to change the way you think so that you actually don’t care anymore. And that is hard!

Too sober for the soberest self-help book

You would say that a book with hundreds of f*cks in it is a simple down to earth book. And it is, but I still feel like I’m too sober for this (I hope sober is the right word here). Sober is THE word people use for the Dutch. We love to use it ourselves too because we pride ourselves on being so sober, or well, down to earth. But I’ve read some American reviews and they’re are mostly positive. And I get that too. Because the book contains some good tips. I just think that through the years I’ve managed to change my mindset already. I’m not nearly there yet, so I will definitely remember some of the things Knight says, but this is not a book that will stay in my memory forever.

There’s one thing I really really appreciate about Knight and that is that she actually follows through on her on tips. She’s doing everything she can to make her life easier. She decluttering her mental life like a boss. She didn’t want to work for a boss anymore, so she quit. She didn’t want to buy peanut butter from a friend anymore, so she stopped. Big things and small things that got in her way, she got rid of by using her own strategy. And I love that.

Plenty of room to declutter my life

Of course, there are many things in my life that I need to get rid of. There’s plenty of things I should say no to, but don’t because I feel like I have an obligation. Because I sometimes feel like I should care, despite the fact that I don’t like it. I’m talking about birthday parties, social engagements, and daily activities. It’s not as easy as it looks. And I really do feel that you have to keep some people satisfied, just because they deserve it. Friendships work like that. And families too. I would do anything for my family, even if it’s something I don’t want to do. Even if I don’t get anything out of it. Even if it makes me a little less happy for a moment. I understand that sometimes you have to be egotistical. But choose your moments.

So yes, there are some changes I want to make to lead an even happier life, but I don’t need this book to make those changes. My life isn’t perfect, but I would like to follow my own path and not someone else’s. I need to find my own rules and not someone else’s. Yes, I am very stubborn for not being able to accept this fixed and ‘proven’ strategy, but I don’t mind ;-). If you’re convinced that you have to declutter your life, and you want to stop doing this you don’t want to with people you don’t like but you don’t know how, AND  you’re less stubborn than I am, then maybe this book is for you.

Which self-help book do you recommend? 

[:]

Article by Johanne

Hi, ik ben Johanne! Ik ben 35 jaar en moeder van een eeneiige tweeling. Axel en James zijn mijn licht en leven, maar ik ben natuurlijk meer dan alleen mama: ik hou van werken, bloggen, lezen, schrijven en heel af en toe sociaal doen. Hoe hou ik al die ballen in de lucht? Vaker niet dan wel, maar hey, soms gaat het ook goed!

This Article Has 24 Comments
 1. Romy schreef:

  Aan de ene kant jammer dat het boek je niet echt nieuwe inzichten heeft gegeven, maar aan de andere kant juist fijn dat je al zoveel van haar tips zelf toepaste. Ik ben het trouwens met je eens dat egoïsme gedoseerd moet zijn. Soms is het goed om aan jezelf te denken, maar voor sommige mensen heb je nu eenmaal wel iets over. Ik heb dat zelf ook met familie en met sommige vriendinnen die me heel dierbaar zijn. Not giving a fuck klinkt mooi, maar je moet er dan wel hele goede keuzes over maken waar je precies geen fuck meer om geeft 😉

 2. Shirley schreef:

  Ik ben nog nooit door een zelfhulpboek heen gekomen. Het lijkt me goed voor mijn persoonlijke ontwikkeling om er af en toe een te lezen, maar als ik er in een begin vind ik het niets. Misschien ben ik er ook te nuchter of rationeel voor. Over het algemeen ben ik ook wel goed in dingen doen die ik leuk vind. Hoewel ik laatst bij het bestuur van mijn flat ben gegaan, onder het mom van “iemand moet het doen”. En ik weet nog niet echt wat ik daarvan vind…

  • Johanne schreef:

   Ohjee. Nee, dat snap ik ook dat je niet weet wat je daarvan vindt! 🙂 Dit zou zo een voorbeeld in het boek kunnen zijn haha. Maar snap heel goed wat je bedoelt hoor, dat het lastig voor je is om door zulke boeken heen te komen. Heb tot nu toe maar eentje gelezen waar ik iig iets aan had!

 3. Love it Johanne. I’ve been tempted to buy this book, but as you’ve confirmed it sounds like it’s pretty much common sense?

 4. jade newton schreef:

  We love this book. The ideas are something we really buy into but totally understand your stubborness.

  • Johanne schreef:

   I am very stubborn yes ;-). I do understand why you love it, because, just as you say, the overall idea is good and something everyone should pay attention to

 5. Rochelle schreef:

  Absolutely love this. Just bought the book myself xx

 6. Shannon schreef:

  This sounds so interesting! I need help decluttering my mental life too lol

 7. Tina Bousu schreef:

  I live in a place of not giving a f*$k with some parameters as you mentioned. I balance out what I want with the compassion for family and friends. But there are times when things don’t line up. I really think the whole idea is to make yourself happy first, prioritize you then everything else can fall in line behind if and where you think it should, at least that’s my motto. I should say I have never read this book, lol but have adapted through my own evolution of sorts. Love the post and the whole idea!

 8. Naomi schreef:

  I read Mark Manson’s book which is very similar, and I found myself skipping pages and scanning toward the end because you’re right – a lot of it is common sense. Also, it’s not exactly easy to just change your personality and stop caring about things that you previously cared about. I love the general message (and the cursing) though!

  • Johanne schreef:

   Mark Mansons’ book is still on my list. I was hoping it would be different, but perhaps not? And you’re right, you don’t just stop caring about things you cared about your entire life. And yes, the cursing I love too! Although, afer some chapters I got a little tired of all the f*cks..

 9. Haley Marie schreef:

  I’ve been thinking about reading this book and you convinced me! I’m really interested to see which side of the argument I agree with. Thank you so much for sharing your thoughts 🙂

 10. I love your thoughts here. I’ve started caring a lot less what people think, but I also find it very hard to say no to things. I feel obligated to do things when I just need time to myself. That’s probably the hardest part.

  • Johanne schreef:

   So true. It’s definitely hard sometimes to do what you want to do, because most of the time you feel like you have to pay attention to other people’s needs.

 11. Grace Maginnis schreef:

  Thank you for saving me time and money! I can see I would be in much the same position as you.

 12. Lisa Sharp schreef:

  This sounds like something I should read!

 13. April Kitchens schreef:

  You are a badass is on my to read list. Hopefully I can find it for free somewhere just in case it’s not as great as I think it is going to be.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *