How not to deal with stress

Hoe je NIET moet omgaan met stress

Ik heb geen methodes om met stress om te gaan. Ik heb geen remedies, geen strategieën, geen levensreddende middelen. Vaak ga ik waar het leven me brengt. Dat werkt voor mij heel goed, maar in stressvolle periodes niet altijd. Het hoofd leegmaken doe ik wel door ’s avonds ten minste een uur een boek te lezen of serie of film te kijken, maar dat is natuurlijk maar iets tijdelijks. Als ik denk dat de stress me te lang duurt of te erg wordt, dan sla ik spijkers met koppen en los ik datgene wat al zo lang loopt het liefst direct op. Nu heb je natuurlijk genoeg artikelen over hoe je wél met stress om moet gaan (misschien moet ik die eens lezen), maar het leek me voor de verandering eens leuk om te schrijven hoe je juist niet moet omgaan met stress. Ik hoop dat je je hier enigszins in herkent. Niet omdat het me zo leuk voor je lijkt, want euhm, dat is het niet. Maar gewoon, zodat we samen stressige stresskippen kunnen zijn. Jeweetwel.

Een gewoonte maken van onderbroken nachten

Als ik ergens mee zit, heb ik de neiging om slecht te slapen. Het in slaap vallen zelf is niet zo’n probleem. Of eigenlijk: stress of geen stress, dat gaat sowieso niet zo makkelijk. Maar in stressvolle situaties word ik iedere nacht rond een uurtje of vier wakker en springen mijn hersenen aan. Dan denk ik niet alleen aan datgene waar ik mee zit, maar daar gooi ik meteen even wat extra onnodige problemen bij op. Problemen die overdag helemaal geen problemen blijken te zijn. Soms denk ik dat ik de nachten moet gebruiken om alles te regelen, want ineens heb ik duidelijk voor ogen hoe ik (denk) dat het moet. De volgende dag valt het gelukkig bijna altijd weer mee.

Uitstelgedrag vertonen

Stress ontstaat bij mij vaak door dingen die ik liever niet doe. Als het om goede, positieve en fijne dingen gaat waarvan ik weet dat het uiteindelijk goed komt, ervaar eigenlijk vooral gezonde spanning. Dat is niet zo erg en daar is vooral goed mee om te gaan. Als ik dingen moet doen die ik liever niet doe of als ik me onder druk gezet voel, dan krijg ik een hele nare knoop in mijn maag. Alles lijkt ineens een stuk vervelender. Als ik het doe, blijk ik het gemakkelijk te kunnen fixen, maar vaak ben ik bang om actie te ondernemen. Puur, omdat ik niet weet of het wel goed komt. Ik doe het wel, en ik doe het ook op tijd, maar wel nadat ik tien keer heb uitgesteld. Niet zo handig als je snel van je stress af wil.

Stresskrabben

Doe jij dit ook? Ik heb last van stresskrabben. Dat betekent dat op het moment dat ik me gestrest voel, vaak dagen achtereen, ik aan mijn voorhoofd en haargrens ga pulken. Ik denk dan altijd dat er iets zit wat ik weg kan pulken, terwijl het ‘slechts’ van die kleine onzuiverheden zijn. Vroeger had ik hier heel veel last van en creëerde ik echt een vulkaan op mijn voorhoofd. Gelukkig valt dat nu heel erg mee, maar soms merk ik toch dat ik terugval in oude gewoonten. Too much information, sorry!

Maar, uiteindelijk kickt mijn probleemoplossend vermogen in, en doe ik wat ik moet doen om de stress te verlichten. Ja, ik heb zo mijn manieren om te ontspannen, maar die werken toch niet zo goed als iets me hoog zit. Dan moet ik op zoek naar andere manieren en uiteindelijk is de beste manier voor mij om de koe bij de horens te pakken en dat probleem of die lastige situatie per direct de deur uit te sturen. Of, zo goed als. Weet je wat ook helpt? Een kat. Dus mocht je je afvragen waarom ik in hemelsnaam een afbeelding van Buttons toe heb gevoegd: daarom.

Ik klaag vooralsnog niet hoor want ondanks dat ik niet de meest stressbestendige persoon ben, kan ik er altijd mee omgaan. Stress is ook maar iets relatiefs. Het is wat je er zelf van maakt. Als het een groot probleem is, is het een groot probleem. Maar weet je wat het is, als je weet dat het iets is dat maanden gaat spelen (zoals met een verhuizing, projecten op werk, relatiestress), moet je er iets mee. Want dat ga je niet volhouden. Zorg er dus wel voor dat je een uitlaatklep hebt. Dat je met die stress kunt omgaan. En denk vooral heel goed aan jezelf.

Hoe ga jij om met stress?

Article by Johanne

Hi, my name is Johanne. I'm almost 32 years old and I keep thinking about what I really want in life. A quarter life crisis, if you will. On my blog, you'll read more about the dilemma's where us (twenty-year-olds and) thirty-year-olds think about, about lifestyle en probably also about my cat.

This Article Has 29 Comments
 1. Romy schreef:

  Wat leuk dat je juist eens belicht hoe je níet met stress moet omgaan. Gelukkig ben ik zelf redelijk stressbestendig en heb ik er zelf nooit zoveel last van. Ook ik merk trouwens dat een kat heel goed kan helpen tegen stress als ik daar wel even last van heb. Die beestjes zitten zo relaxed te zitten en rustig geluid te maken dat ik daar vanzelf een beetje rustig van word.
  Romy onlangs geplaatst…7x waar het leven eigenlijk te kort voor isMy Profile

  • Johanne schreef:

   Wat heerlijk dat je stressbestendig bent! Op bepaalde momenten ben ik dat ook, maar vaak als dingen samen komen haak ik af haha. En echt he, katten zijn het beste medicijn!

 2. I really don’t think I handle stress that well. I have been trying to slow down and be more intentional in my behaviors, and that seems to be helping.
  Corey | The Nostalgia Diaries onlangs geplaatst…Week 25: Weaving a Web of Intentional Kindness | Everyday NostalgiaMy Profile

 3. Adriana Renee schreef:

  I’m so stressed right now so this came at the right time! I postpone things a lot but that actually makes it all worse.
  Adriana Renee onlangs geplaatst…Sounds: Currently Playing | JuneMy Profile

 4. Ik val in herhaling, maar doe het toch : herkenbaar! Haha! Met stress omgaan gaat mij niet altijd goed af.. Ik pulk dan aan velletjes bij mijn nagels. Auw.
  Nina Simplynspecial onlangs geplaatst…Persoonlijk | Het gevoel hebben er niet bij te horenMy Profile

 5. Ik probeer zo weinig mogelijk te stressen, want mijn omgeving heeft altijd zoveel last van mij als ik stress heb… Gelukkig hoef ik nog maar een maandje stress te doorstaan en dan wordt het waarschijnlijk weer rustig.
  Annika – Mrs. Marvelous onlangs geplaatst…Lekker bankhangen met StitchersMy Profile

 6. Really great tips on how not to deal with stress. I have never felt compelled to scratch when I get stresses. I actually feel the need to clean when I get stressed. It’s great for the house haha but it doesn’t help me deal with the problem.
  Elizabeth Johnson onlangs geplaatst…Beach Bag Essentials & Beach Days PlaylistMy Profile

  • Alexandra Elfers schreef:

   Elizabeth, I also clean when I’m stressed. Sometimes I reorganize my whole house before I am calm again, and even then I feel extremely restless. Is there anything you have found helpful when you notice yourself cleaning?
   Alexandra Elfers onlangs geplaatst…No Matter WhatMy Profile

  • Johanne schreef:

   Ooh, that sounds nice haha. I get even more lazy haha. But I can imagine that cleaning at least makes you forget that thing you’re stressed about! That’s something 😉

 7. Alexandra Elfers schreef:

  I enjoyed your perspective. I used to have issues scratching as well, and sometimes even more severe. Now I tend to avoid unnecessary stress as much as I can because I get worked up so easily.

  • Johanne schreef:

   Yeah, scratching is not the best way to deal with emotions. Sorry to hear that it got worse for you. Avoiding stress sounds about right 🙂

 8. Rachel schreef:

  Ugh, stress is the worst! Going for a walk and listening to music always helps me relax a little bit!
  Rachel onlangs geplaatst…The Ultimate List of Birthday FreebiesMy Profile

 9. UGH yessss! So true. I tend to put things off that I don’t want to do or that cause me stress, and that does nothing but give me more anxiety!
  Summer @ Coffee With Summer onlangs geplaatst…Our 2nd Anniversary – Snapshots From Our Big DayMy Profile

 10. Kim schreef:

  Try meditation and yoga…it has helped me immensely

  • Johanne schreef:

   Thank you so much for the tips! Ive tried yoga once, but I couldn’t get into it. I’m open to meditation, maybe I should try it one of these days!

 11. Merel schreef:

  Wat leuk dat je ook de andere kant van stress benadrukt, hoe je er juist niet mee om moet gaan. Ik kan gelukkig redelijk goed omgaan met stress en weet hoe ik rust creëer in een drukke dag. Thanks voor de tips! Liefs, Merel
  Merel onlangs geplaatst…COURGETTE KOEKJESMy Profile

 12. Ali A schreef:

  Disconnecting! Sometimes I need a break from life – humans – social media – you name it, and come home and just decompress and unwind without being overly connected. It helps to recharge batteries and calm yourself down when you feel overly worked up 🙂

 13. Postponing things is the DEATH of my mental health. ANy + every time I postpone, I end up anxious and stressed – no bueno!

  Coming Up Roses
  Erica @ Coming Up Roses onlangs geplaatst…How to Promote your Blog – 15 Keys to Effectively Sharing your ContentMy Profile

 14. Nathalie schreef:

  Met stress omgaan kan zo lastig zijn… Maar hier ben ik het helemaal mee eens!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge