How not to deal with stress

[:nl]Hoe je NIET moet omgaan met stress[:en]How NOT to deal with stress[:]

[:nl]Ik heb geen methodes om met stress om te gaan. Ik heb geen remedies, geen strategieën, geen levensreddende middelen. Vaak ga ik waar het leven me brengt. Dat werkt voor mij heel goed, maar in stressvolle periodes niet altijd. Het hoofd leegmaken doe ik wel door ’s avonds ten minste een uur een boek te lezen of serie of film te kijken, maar dat is natuurlijk maar iets tijdelijks. Als ik denk dat de stress me te lang duurt of te erg wordt, dan sla ik spijkers met koppen en los ik datgene wat al zo lang loopt het liefst direct op. Nu heb je natuurlijk genoeg artikelen over hoe je wél met stress om moet gaan (misschien moet ik die eens lezen), maar het leek me voor de verandering eens leuk om te schrijven hoe je juist niet moet omgaan met stress. Ik hoop dat je je hier enigszins in herkent. Niet omdat het me zo leuk voor je lijkt, want euhm, dat is het niet. Maar gewoon, zodat we samen stressige stresskippen kunnen zijn. Jeweetwel.

Een gewoonte maken van onderbroken nachten

Als ik ergens mee zit, heb ik de neiging om slecht te slapen. Het in slaap vallen zelf is niet zo’n probleem. Of eigenlijk: stress of geen stress, dat gaat sowieso niet zo makkelijk. Maar in stressvolle situaties word ik iedere nacht rond een uurtje of vier wakker en springen mijn hersenen aan. Dan denk ik niet alleen aan datgene waar ik mee zit, maar daar gooi ik meteen even wat extra onnodige problemen bij op. Problemen die overdag helemaal geen problemen blijken te zijn. Soms denk ik dat ik de nachten moet gebruiken om alles te regelen, want ineens heb ik duidelijk voor ogen hoe ik (denk) dat het moet. De volgende dag valt het gelukkig bijna altijd weer mee.

Uitstelgedrag vertonen

Stress ontstaat bij mij vaak door dingen die ik liever niet doe. Als het om goede, positieve en fijne dingen gaat waarvan ik weet dat het uiteindelijk goed komt, ervaar eigenlijk vooral gezonde spanning. Dat is niet zo erg en daar is vooral goed mee om te gaan. Als ik dingen moet doen die ik liever niet doe of als ik me onder druk gezet voel, dan krijg ik een hele nare knoop in mijn maag. Alles lijkt ineens een stuk vervelender. Als ik het doe, blijk ik het gemakkelijk te kunnen fixen, maar vaak ben ik bang om actie te ondernemen. Puur, omdat ik niet weet of het wel goed komt. Ik doe het wel, en ik doe het ook op tijd, maar wel nadat ik tien keer heb uitgesteld. Niet zo handig als je snel van je stress af wil.

Stresskrabben

Doe jij dit ook? Ik heb last van stresskrabben. Dat betekent dat op het moment dat ik me gestrest voel, vaak dagen achtereen, ik aan mijn voorhoofd en haargrens ga pulken. Ik denk dan altijd dat er iets zit wat ik weg kan pulken, terwijl het ‘slechts’ van die kleine onzuiverheden zijn. Vroeger had ik hier heel veel last van en creëerde ik echt een vulkaan op mijn voorhoofd. Gelukkig valt dat nu heel erg mee, maar soms merk ik toch dat ik terugval in oude gewoonten. Too much information, sorry!

Maar, uiteindelijk kickt mijn probleemoplossend vermogen in, en doe ik wat ik moet doen om de stress te verlichten. Ja, ik heb zo mijn manieren om te ontspannen, maar die werken toch niet zo goed als iets me hoog zit. Dan moet ik op zoek naar andere manieren en uiteindelijk is de beste manier voor mij om de koe bij de horens te pakken en dat probleem of die lastige situatie per direct de deur uit te sturen. Of, zo goed als. Weet je wat ook helpt? Een kat. Dus mocht je je afvragen waarom ik in hemelsnaam een afbeelding van Buttons toe heb gevoegd: daarom.

Ik klaag vooralsnog niet hoor want ondanks dat ik niet de meest stressbestendige persoon ben, kan ik er altijd mee omgaan. Stress is ook maar iets relatiefs. Het is wat je er zelf van maakt. Als het een groot probleem is, is het een groot probleem. Maar weet je wat het is, als je weet dat het iets is dat maanden gaat spelen (zoals met een verhuizing, projecten op werk, relatiestress), moet je er iets mee. Want dat ga je niet volhouden. Zorg er dus wel voor dat je een uitlaatklep hebt. Dat je met die stress kunt omgaan. En denk vooral heel goed aan jezelf.

Hoe ga jij om met stress?

[:en]I don’t have methods for dealing with stress. I don’t have remedies, strategies, no life-saving potions. Often I just go where life takes me. And the works for me, most of the time. In stressful periods I get a little stuck. I actually am able to relax for about an hour when I read a book or watch a movie or tv show, but that’s only temporary. When I feel like the stressful feeling isn’t going away after a while, I have to take the bull by the horns and solve that thing that’s been bothering me. Or at least, as far as I can. You’ve probably read plenty of articles about how to deal with stress, so I’m not going to tell you how to do that. I wouldn’t even know how to (I should probably read those articles too). But I thought it would be nice to turn things around for a change and write about how to NOT deal with stress. I hope you recognize this a little. Not because it would be fun for you because it won’t. But this way we can be stressy stress stressers together. You know.

Make a habit of having broken nights

When I’m dealing with stuff, I tend to have broken nights. The falling asleep part isn’t the problem. Or actually, stress or no stress, I don’t fall asleep easily anyway. When I’m in a stressful situation, I tend to wake up around 4 every night. My brains jumps on and I start to think. Not just about that stressful thing that’s been bothering me, but I like to add some more problems to the mix. Problems that aren’t problems at all during the day. Sometimes I feel like I should use the nights to arrange my life because then all of the sudden things are so clear. The next day when I wake up, things usually return to normal and I carry on with my daily life. Expect for…

The fact that I postpone everything

Usually, I get stressed about things I’d rather not do. When it’s good, positive and nice things where I know it will be ok, I usually notice a healthy tense feeling. That’s not so bad and definitely not as difficult to deal with. When it’s things I’d rather not do or when I feel pressured, I get an awfully uncomfortable knot in my stomach. Everything seems so much more pesky, for some reason. When I actually decide to do something about it, it’s usually easy to fix. I’m just too scared to take action sometimes. And only because I don’t know if it’ll be ok. I do it, and I do it in time, but after I’ve postponed it ten times. Not so smart when you want to get rid of that stress.

Stress equals scratching

Seriously, do you do this too? I have this problem. I start scratching when I feel stressed. That means that the moment I start to feel stressed, for days on end, I scratch my forehead and hairline. It feels like there is something there that I can scratch away, only they’re just some impurities. I used to have a lot of problems with this. When I was a teenager I scratched my forehead so much it looked like a volcano. Man, I was a stressed teenager. Everything was a problem. Luckily, that got a lot better, but sometimes I fall back into old habits. Sorry, this was a little TMI maybe!

How I do deal

Eventually, though, my ability to solve problems kicks in and I do what I have to do to decrease the stress levels in my body. Yes, I have my ways to relax, but they’re not so effective for me when something’s actually bothering me. The best way for me to let go of stress is to take the bull by the horns and say goodbye to that problem or difficult situation. Even if it’s just the feeling that leaves and not the situation, I’m ok. Or at least, I think so. You know what else helps? Owning cats. In case you were wondering why I included a picture of my cat. That’s why.

Still, I’m not complaining. Despite not being the most stress resistant person in the world, I can deal with these things. Stress is only relative, I think. So you feel what you make of it. When you make it a big problem, it is a big problem. But you know what? When you know that you’ll be in a stressful situation for a couple of months (like with a move, projects at work, relationship stress) you have to do something with (or about) that. Otherwise, you will not keep it up. Make sure you have a place where you can relieve your stress. So you can handle that stress. And most of all: don’t forget to put your needs first.

How do you handle stress?

[:]

Article by Johanne

Hi, ik ben Johanne! Ik ben 35 jaar en moeder van een eeneiige tweeling. Axel en James zijn mijn licht en leven, maar ik ben natuurlijk meer dan alleen mama: ik hou van werken, bloggen, lezen, schrijven en heel af en toe sociaal doen. Hoe hou ik al die ballen in de lucht? Vaker niet dan wel, maar hey, soms gaat het ook goed!

This Article Has 29 Comments
 1. Romy schreef:

  Wat leuk dat je juist eens belicht hoe je níet met stress moet omgaan. Gelukkig ben ik zelf redelijk stressbestendig en heb ik er zelf nooit zoveel last van. Ook ik merk trouwens dat een kat heel goed kan helpen tegen stress als ik daar wel even last van heb. Die beestjes zitten zo relaxed te zitten en rustig geluid te maken dat ik daar vanzelf een beetje rustig van word.

  • Johanne schreef:

   Wat heerlijk dat je stressbestendig bent! Op bepaalde momenten ben ik dat ook, maar vaak als dingen samen komen haak ik af haha. En echt he, katten zijn het beste medicijn!

 2. I really don’t think I handle stress that well. I have been trying to slow down and be more intentional in my behaviors, and that seems to be helping.

 3. Adriana Renee schreef:

  I’m so stressed right now so this came at the right time! I postpone things a lot but that actually makes it all worse.

 4. Ik val in herhaling, maar doe het toch : herkenbaar! Haha! Met stress omgaan gaat mij niet altijd goed af.. Ik pulk dan aan velletjes bij mijn nagels. Auw.

 5. Ik probeer zo weinig mogelijk te stressen, want mijn omgeving heeft altijd zoveel last van mij als ik stress heb… Gelukkig hoef ik nog maar een maandje stress te doorstaan en dan wordt het waarschijnlijk weer rustig.

 6. Really great tips on how not to deal with stress. I have never felt compelled to scratch when I get stresses. I actually feel the need to clean when I get stressed. It’s great for the house haha but it doesn’t help me deal with the problem.

  • Alexandra Elfers schreef:

   Elizabeth, I also clean when I’m stressed. Sometimes I reorganize my whole house before I am calm again, and even then I feel extremely restless. Is there anything you have found helpful when you notice yourself cleaning?

  • Johanne schreef:

   Ooh, that sounds nice haha. I get even more lazy haha. But I can imagine that cleaning at least makes you forget that thing you’re stressed about! That’s something 😉

 7. Alexandra Elfers schreef:

  I enjoyed your perspective. I used to have issues scratching as well, and sometimes even more severe. Now I tend to avoid unnecessary stress as much as I can because I get worked up so easily.

 8. Rachel schreef:

  Ugh, stress is the worst! Going for a walk and listening to music always helps me relax a little bit!

 9. UGH yessss! So true. I tend to put things off that I don’t want to do or that cause me stress, and that does nothing but give me more anxiety!

 10. Kim schreef:

  Try meditation and yoga…it has helped me immensely

 11. Merel schreef:

  Wat leuk dat je ook de andere kant van stress benadrukt, hoe je er juist niet mee om moet gaan. Ik kan gelukkig redelijk goed omgaan met stress en weet hoe ik rust creëer in een drukke dag. Thanks voor de tips! Liefs, Merel

 12. Ali A schreef:

  Disconnecting! Sometimes I need a break from life – humans – social media – you name it, and come home and just decompress and unwind without being overly connected. It helps to recharge batteries and calm yourself down when you feel overly worked up 🙂

 13. Postponing things is the DEATH of my mental health. ANy + every time I postpone, I end up anxious and stressed – no bueno!

  Coming Up Roses

 14. Nathalie schreef:

  Met stress omgaan kan zo lastig zijn… Maar hier ben ik het helemaal mee eens!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *