Positive

[:nl]Van pessimist naar optimist? 10 tips voor een positiever leven[:en]Are you a pessimist who wants to be an optimist? 10 tips to lead a positive life[:]

[:nl]‘Hoe ben je altijd zo positief?’, vroeg mijn vriend mij laatst. Ik zei dat ik dat niet wist en dat ik heus niet altijd positief ben, zoals ik ook al vertelde in mijn laatste maandoverzicht. Ik wilde het eerst laten bij: zo ben ik gewoon (op mijn negatieve buien na). Maar is dat wel zo? Nog niet heel lang geleden wilde ik mijn houding eerder als ‘defeatist’ omschrijven, algemene verslagenheid zeg maar. Maar dat kwam door de omgeving waarin ik me bevond en de mensen die ik op me heen had. Blijkbaar was dat niet goed voor me en liet ik me meeslepen in mijn eigen misère. Als ik iemand nu hoor klagen over dingen die helemaal niet klaagwaardig zijn (compleet subjectief dit natuurlijk), dan denk ik: maar, bekijk het eens van de positieve kant. Daarom vandaag mijn tien-stappen-gids naar een (bijna) constant positief gevoel! Positive

Dit artikel staat overigens een beetje haaks op het artikel over dankbaarheid dat ik laatste online zette, maar ik besef dat ik a) soms heel tegenstrijdig ben. Daarmee bedoel ik te zeggen dat mijn persoonlijkheid gewoon tegenstrijdig is. En b) dat ik eigenlijk helemaal niet zo negatief ben als ik dacht. Ja, ik laat me tegenhouden door mijn angsten. Maar ik zie ook in dat die angsten er zijn omdat ik bang ben voor het onbekende. Dat is niet per se een slecht iets, maar wel super onhandig. Nou ja, dat wilde ik nog even zeggen….

Kijk naar jouw mindset

Van mij zul je niets horen over meditatie of diep ademen, gewoon omdat ik daar niet genoeg vanaf weet. Ik ben ervan overtuigd dat het je wel helpt als je weet dat

Bedenk wat het nut is van negatief denken. Schiet je er iets mee op? Of houdt het je alleen maar tegen. Negatieve gedachten hebben natuurlijk alles te maken met onze eigen angsten en onzekerheden, maar door die negativiteit zullen die angsten en onzekerheden nooit weggaan. Waarom niet? Omdat je er niks aan doet.

Blijf realistisch

Natuurlijk mag je soms ook negatief zijn en denken dat de wereld vergaat. Iedereen moet die momenten kunnen hebben zonder zich daarover schuldig te voelen. Het punt is dat je realistisch moet blijven en niet moet doorslaan in het positief zijn. Straks raak je nog teleurgesteld als het een keertje niet lukt. Accepteer die momenten dat je je even down voelt en ga de volgende dag weer fris verder.

Wees dankbaar

Is ‘ie weer! Dankbaarheid is zo belangrijk als je een positief leven zoekt. Je leert erdoor inzien wat je wél hebt en je sluit je dagen positief af. Dankbaar zijn voor de alledaagse dingen maakt je echt een vrolijker persoon.

Wees blij met jezelf en je kwaliteiten

Het is moeilijk om een optimistische blik op het leven te hebben als je niet blij bent met jezelf. Laatst las ik een oud-dagboek van mezelf toen ik vijftien was. Ik was zo onzeker met mezelf en dat projecteerde ik op alles en iedereen. Mijn onzekerheid heeft me heel lang tegengehouden in alles en dus ook vinden van het positieve in dingen.

Wees dus vooral blij met jezelf en wat je kan. Want, waarom niet? Jij bent jij en daarom ben je ook op deze planeet neergezet. Zodat jij je eigen steentje kunt bijdragen. Een steentje die niemand anders kan bijdragen dan jij. Doe er wat mee.

Omgeef jezelf met positieve personen

En dan bedoel ik niet dat jij én die mensen voor altijd positief moeten zijn. Maar als je een gesprek met ze aangaat, moet hun eerste insteek niet verslagenheid zijn maar het tegenovergesteld.

En dan bedoel ik ook niet te zeggen dat je niet met mensen moet omgaan die goed kunnen klagen, want dat is onzin. Maar de kern is dat je een constructief gesprek met elkaar aangaat. Mensen om mij heen kunnen prima klagen, maar als ik bij ze aanklop met iets zien ze alleen maar kansen. Al zien ze het soms niet voor zichzelf, misschien wel voor anderen. En andersom natuurlijk.

Wees blij met je baan

Ik was niet blij met mijn vorige baan en dat straalde ik aan alle kanten uit. Ik werd stiller, had geen zin om over werk te praten en zondagavonden waren werkelijk waar een hel. De weekenden waren altijd te kort (nu nog steeds, maar tegelijkertijd vind ik het helemaal niet erg om maandag weer te mogen werken) en ik had geen zin om sociaal te doen. Ik weet niet of dat ook zijn parten heeft gespeeld in mijn relatie destijds, maar het zal niet goed zijn geweest. Ok, ik ga mezelf daar niet de schuld van geven, want dat was het absoluut niet. Maar toch, zo zie je maar hoe diep zoiets als ongelukkig zijn in je baan kan gaan.

Als je fulltime werkt, ben je doordeweeks meer daar te vinden dan thuis. Je ziet je collega’s vaker dan dat je je vrienden en familie zit. Het moet dus goed zijn. Je moet er blij mee zijn, want anders wordt het heel erg zwaar om ermee te leven. Ben je dus niet blij met je baan? Doe er alsjeblieft wat aan. Praat erover met je baas, zeg iets tegen die nare collega of zoek een nieuwe baan. Want echt, een leuke baan waarin je je ei kwijt kunt, met leuke collega’s doet zoveel meer met je gesteldheid dan je denkt.

Gedraag je positief bij en tegen anderen

Het kan zijn dat je even geen zin hebt in positief zijn. Ga dan een gesprek aan met anderen en help hen met hun problemen of struggles. Het helpt echt. Mijn vriend is bijvoorbeeld stukken negatiever dan ik ben. En als ik in een negatieve bui ben en hij over iets begint waar hij niet blij mee is, kan ik niet anders dan zijn situatie relativeren. Nadat ik dat heb gedaan, ben ik ook meteen weer blijer en kan ik beter omgaan met mijn eigen situatie.

Door je positief tegen anderen te gedragen, voel je waarschijnlijk langzaam je eigen negatieve gevoelens wegebben. EN je helpt een ander er hopelijk ook nog eens mee.

Schrijf je doelen op

Doelen opschrijven klinkt zo simpel. En zakelijk. Maar het is veel meer dan dat. Zodra je duidelijk voor ogen hebt wat je, kun je er naartoe werken. Je kunt resultaten meten, stappen maken en vooruitgang boeken. En niets is fijner dan iets van je lijstje kunnen afstrepen of doelen behalen.

Sinds ik mijn bullet journal heb, ben ik veeeel meer gemotiveerd om mijn doelen te behalen. Ik zie er zo naar uit om er een dikke vette krul doorheen te zetten. Nu is mijn werkwijze momenteel niet super effectief, want ik doe alles door elkaar en boek daardoor alsnog geen vooruitgang, maar het gaat om het idee. Voor nu.

Probeer omdenken

“Omdenken is denken in termen van kansen en niet van problemen. Je maakt van een probleem een feit en van een feit een mogelijkheid.” – Berthold Gunster

En dat is wat omdenken is. Van een probleem een mogelijkheid maken. Geen ja-maar, maar ja-en. Zoals we allemaal wel kennen. Maar het is echt zo. Volg jij de Omdenken Facebookpagina al? Altijd als ik een nieuwe Omdenker zie denk ik: mooi!

Zie het als een uitdaging om alles te zien als…een uitdaging! Dus niet als een probleem, maar als iets waarmee iets kunt (lekker duidelijk). Dat is voor mij vaak nog best lastig hoor. Ik zie heel vaak beren op de weg en die geef ik dan geen knuffel. Dan ren ik weg. En dat is juist niet waar Omdenken om draait.

Slaap voldoende

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar als ik niet genoeg slaap dan ben ik niet vooruit te branden. Al mijn angsten zijn dan nog veel grotere angsten en alle kansen die ik ooit zag, zijn verdwenen. Zorg dus vooral dat je een goede en lange nachtrust hebt, want dat scheelt zoveel voor je gevoel én je hersenen.

Bonustip: laat je inspireren. Lees zelfhulpboeken, praat met mensen waar je iets van denkt te kunnen leren en laat je inspireren. Wat mij toch echt het beste helpt is een zelfhulpboek lezen. Niet dat ik altijd meteen overga tot actie (I wish), maar het moment dat ik het boek dicht sla is een moment waarop ik denk: ja! Dit moet ik gaan doen! Zoals ik zet zeg, dat doe ik niet. Maar in mijn hoofd woelt het al helemaal. Zo ben ik sinds ik You are a badass las aan het nadenken over hoe ik bepaalde aspecten van de Wet van aantrekkingskracht eigen kan maken. Zoals ik al in mijn recensie zei, weet ik niet of ik alles ervan geloof. Maar ik zou het graag willen proberen. 

Zie jij jezelf als een optimistisch of pessimistisch persoon? 

[:en]‘How are you always so positive?’, my boyfriend asked me the other day. I said I didn’t know how and that I definitely wasn’t ALWAYS positive. I wanted to end the convo with: it’s just the way I am (even with my negative moods). Then I wondered: is that even true? Not too long ago I would describe myself as a defeatist. But I realized that that had everything to do with where I was in life and the people I surrounded myself with. Apparently, it and they weren’t good for me and I dragged myself further into misery. Now, when I hear someone complain about something not worthy to complain about (which is totally subjective, I know), I can only think: but, try to look at it from a positive side! That’s why today I put together a ten-step guide to a constant positive or optimistic feeling.

I know this article contradicts what I said in my post about gratitude. I realized something though. I’m a) a very self-contradictory person. Apparently. And by that I mean to say that I can think both ways, a lot. But I want to lose one side. And b) that I’m not as negative as I thought. Yes, I let my fears hold me back. But I also see now that those fears are mostly there because I’m afraid of the unknown (who isn’t?). Not necessarily a bad thing, but super inconvenient. Well, I wanted to say this first…

What’s your mindset right now? 

You won’t hear anything from me about meditation or deep breathing, just because I am not an expert on that. I am convinced that it works though.

Think about why you think negative thoughts. Do they help you? Or do they just hold you back? Negativity has everything (or a lot) to do with our own fears and insecurities. But because of that negativity, those fears and insecurities will never leave. Why? Because you’re not tempted to do anything about it.

Be realistic

Of course, you’re still allowed to be negative sometimes and be an actual defeatist. That really is okay. We all have to have our moments without feeling guilty about it. The point is that you have to stay realistic and not go overboard with all your newfound positivity. Don’t get disappointed when at some point you can’t hold on to that feeling. Accept the downtime and feel better the next day.

Be grateful

Ha, there it is again! Gratitude is such an important factor when you search for positivity in your life. Gratitude makes you see what you DO have and it helps you end your day on a positive note. Being grateful for every day things really does make you a happier person.

Be happy with yourself and your qualities 

It’s hard to keep an optimistic mind when you’re not happy with yourself. A couple of months ago I read my diary from when I was fifteen years old. I was so insecure and I projected my feelings on everyone around me. My insecurities held me back for a long time and they kept me from thinking positive thoughts.

Be happy with who you are, what you can do and who you’re becoming. Because, why not? You are you and that’s why you were put on this planet. For you to add something to this world. Something no one else can do. So, make it work.

Surround yourself with positive people

I don’t mean that you and the people around you have to be forever happy. It’s all about the feeling you get when you talk with them. You know? Their first instinct shouldn’t be to feel desolate, but the opposite.

And I don’t mean to say that you shouldn’t hang out with people who complain a lot because that’s ridiculous. The point is that you have to be able to have a constructive conversation. I have plenty of people around me who complain like champions, but when I need them for something, they see opportunities. Maybe they can’t see them for themselves, but they could do it for you. And the other way around.

Be happy with your job

I was not happy with my previous job and everyone around me knew. Whether I said anything about that or not. I became quieter, I never talked about work and Sunday nights were a living hell. The weekends were always too short (they still are but I appreciate going back to work), and I definitely wasn’t feeling social. I don’t know what the effects of my behavior were, but it couldn’t have been good. Really, being unhappy in your job can go so deep.

Working full time means that you’re at the office more than you are at home. You see your colleagues more than you see your family and friends. So it must feel right. You have to be happy, otherwise, it’s going to be so hard to live with. Maybe the first year will be okay but after that? So, if you’re currently not happy, do something about it. Talk to your boss, say something to that nasty colleague of yours or find a new job. I’m very serious when I say that having a job that makes you happy with colleagues that make you even happier will help you so much in your journey towards more positivity.

Have a positive attitude towards others

Maybe you don’t want to be positive right now. Not a problem. Try to talk to others and help them with their problems or struggles. It really helps. My bf is a little less positive than I am. So when I’m in a negative mood and he talks about something he’s not happy with, I feel like I need to downplay the situation. Not because I have to, but because that feels like the best option. For him, definitely, and for myself. After we talked, he feels better and I feel better too and I am more able to deal with my own situation.

By acting positive towards others, your negative feelings will slowly disappear. AND someone else is helped thanks to your super good advice.

Write down your goals

Writing down goals sounds so simple. And business-like. But it’s so much more than that. As soon as you see what you want to achieve on paper, you can work actively towards your goals. You can measure results, make steps and book some progress. There is nothing better than being able to scratch something off your list or achieving a goal.

Since I started bullet journaling, I’m so much more motivated than I was. I soooo want to check off items on my list. Can’t wait. Now, my only problem is my not so effective working method. I’m doing ten things all at once (see, that’s how bad I want to succeed), and not making any progress with that (Duh). It’s the idea that counts. For now.

Try to think yes, and instead of yes, but

In Dutch we have a word that describes ‘change your way of thinking’. It’s called OMDENKEN and it basically means that you have to think in opportunities and not in problems. If you have a problem, you turn it into a fact which you will turn into a possibility. Easy, right?

It’s also described as not saying yes, but, BUT saying yes and. I don’t know if that makes sense, but to us Dutchies it does.

Just try to look at it as a challenge to see everything as a….challenge! So no problems for you, only possibilities. And I know that’s not easy. I worry too much so instead of creating possibilities I get stuck in my own problems.

Get plenty of (good) sleep

I don’t know about you, but when I don’t get enough sleep I cannot do ANYTHING during the day. Horrible. All my fears are bigger and all the opportunities I ever saw, are gone. So make sure you get a good and long nights rest because it will help you feel positive and it helps your brains.

Bonus tip: be inspired. Read self-help books, talk to people who you can learn from and be inspired. For me, reading self-help books is the best way to get inspired. Not that I always take action after reading (I WISH), but the moment I close a book I think: YES! I need to do this! As I said, I don’t. But my mind is filled with ideas. Since I finished reading You are a badass, I started to think about implementing aspects of the Law of attraction into my daily life. As I said in my review, I don’t know if I believe all of it. But I would like to try.[:]

Article by Johanne

Hi, ik ben Johanne! Ik ben 35 jaar en moeder van een eeneiige tweeling. Axel en James zijn mijn licht en leven, maar ik ben natuurlijk meer dan alleen mama: ik hou van werken, bloggen, lezen, schrijven en heel af en toe sociaal doen. Hoe hou ik al die ballen in de lucht? Vaker niet dan wel, maar hey, soms gaat het ook goed!

This Article Has 9 Comments
 1. Laetitia schreef:

  Ware rake dingen zeg je Johanne! Kwam bij mij wel even binnen hoor. Ik ben zelf best wel een negatieveling die op alle slakken zout legt, vrees ik. Het gekke is, andere mensen die met iets zitten wil ik altijd helpen en io bedenk altijd honderduizend dingen om ze op te vrolijken, maae bij mezelf lukt me dat niet zo goed. Wel voel ik me vaak goed als mensen iets minder in de put zitten als we hebben gepraat, dus dat helpt zeker om zelf ook wat positiever in het leven te staan! Wat mij de afgelopen tijd ook wel heeft geholpen is het besef, door het gesprek met anderen, dat ik niet de enige ben die worstelt met van alles, en heel veel mensen dezelfde beren tegenkomen als ik. Dat relativeert voor mij een boel en kruip ik minder in de slachtofferrol. Ook heb ik gemerkt dat je soms niet eens alles hoeft op te lossen, sommige dingen groei je met de tijd gewoon door of over heen. Dat heeft ook rust. Ik zal nooit een echte positieveling worden denk ik (zegt de negatieveling haha) maar dat hoeft ook niet, zolang je wat jij zegt maar wel realitisch bent en niet om t minste of geringste in zak en as zit. Dank voor je opbeurende tips!

  • Johanne schreef:

   Gek is dat he. Maar als jij mensen helpt geholpen en honderdduizend opvrolijkingspogingen hebt gedaan, voel je je dan niet ook iets beter? En het is ook zo. We hebben allemaal iets waarmee we worstelen. Gelukkig maar!

   Ik dacht eigenlijk ook dat ik nooit echt positief kon zijn/worden. Maar het is precies wat je zegt, over bepaalde dingen groei je heen. Vooral onzekerheden verdwijnen op een gegeven moment.

 2. Kiersten schreef:

  I have been trying to be more positive and it’s been hard but things do look up if you are consistent. I’ve been trying to keep a gratitude journal but that’s been the biggest struggle. When I remember to write what I’m thankful for, sometimes my thoughts seem stupid. I write them anyway. Sometimes it’s the small stuff that will make the world seem more positive! Thanks for sharing.
  Kiersten @ Kiersten Figures Out Life

  • Johanne schreef:

   I agree. It is pretty hard keeping it up. I have days where I just want to give up. Thoughts are never stupid! No matter how small, it’s always good to have something to be grateful for!

 3. Anne schreef:

  Niets zo veranderlijk als een mens. Ik vind mezelf een echte optimist, alhoewel ik wel merk dat ik de laatste twee jaar een iets donkerdere kant heb gekregen. Heerlijk om dan weer even op alle mogelijkheden om positief te zijn te lezen.

 4. Larissa schreef:

  De afgelopen maanden heb ik zelf echt een totale ommekeer gemaakt van pessimist naar optimist. Bijna jouw hele lijstje heb ik toegepast in mijn leven, inclusief het vinden van een leuke baan! Heerlijk om weer te genieten en toch zo’n 95% van de tijd super optimistisch te kunnen zijn.

 5. Romy schreef:

  Wat een onwijs mooi artikel met écht goede tips waar je iets mee kunt! Omdenken is iets wat mij heel erg helpt, maar ook inderdaad soms kritisch naar jezelf kijken wanneer je in negatief denken verschiet. Want wat schiet je er nu eigenlijk mee op? Een fijne baan is ook zó belangrijk! Hoe ik me voel op mijn werk heeft echt een enorme impact op hoe ik in het algemeen in mijn vel zit.

 6. Shirley schreef:

  Wat een goede inzichten. Ik vind mezelf best wel pessimistisch. Ik ben goed in doemdenken etc. Toch hoor ik van anderen dat ze mij altijd vrolijk vinden, dat is op zich ook wel weer waar: ik ben niet snel chagrijnig. Ik probeer ook zelf steeds meer op te letten dat ik niet over kleine dingen blijf zeuren en wat vaker de positieve kant inzie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *