Positive

Van pessimist naar optimist? 10 tips voor een positiever leven

‘Hoe ben je altijd zo positief?’, vroeg mijn vriend mij laatst. Ik zei dat ik dat niet wist en dat ik heus niet altijd positief ben, zoals ik ook al vertelde in mijn laatste maandoverzicht. Ik wilde het eerst laten bij: zo ben ik gewoon (op mijn negatieve buien na). Maar is dat wel zo? Nog niet heel lang geleden wilde ik mijn houding eerder als ‘defeatist’ omschrijven, algemene verslagenheid zeg maar. Maar dat kwam door de omgeving waarin ik me bevond en de mensen die ik op me heen had. Blijkbaar was dat niet goed voor me en liet ik me meeslepen in mijn eigen misère. Als ik iemand nu hoor klagen over dingen die helemaal niet klaagwaardig zijn (compleet subjectief dit natuurlijk), dan denk ik: maar, bekijk het eens van de positieve kant. Daarom vandaag mijn tien-stappen-gids naar een (bijna) constant positief gevoel! Positive

Dit artikel staat overigens een beetje haaks op het artikel over dankbaarheid dat ik laatste online zette, maar ik besef dat ik a) soms heel tegenstrijdig ben. Daarmee bedoel ik te zeggen dat mijn persoonlijkheid gewoon tegenstrijdig is. En b) dat ik eigenlijk helemaal niet zo negatief ben als ik dacht. Ja, ik laat me tegenhouden door mijn angsten. Maar ik zie ook in dat die angsten er zijn omdat ik bang ben voor het onbekende. Dat is niet per se een slecht iets, maar wel super onhandig. Nou ja, dat wilde ik nog even zeggen….

Kijk naar jouw mindset

Van mij zul je niets horen over meditatie of diep ademen, gewoon omdat ik daar niet genoeg vanaf weet. Ik ben ervan overtuigd dat het je wel helpt als je weet dat

Bedenk wat het nut is van negatief denken. Schiet je er iets mee op? Of houdt het je alleen maar tegen. Negatieve gedachten hebben natuurlijk alles te maken met onze eigen angsten en onzekerheden, maar door die negativiteit zullen die angsten en onzekerheden nooit weggaan. Waarom niet? Omdat je er niks aan doet.

Blijf realistisch

Natuurlijk mag je soms ook negatief zijn en denken dat de wereld vergaat. Iedereen moet die momenten kunnen hebben zonder zich daarover schuldig te voelen. Het punt is dat je realistisch moet blijven en niet moet doorslaan in het positief zijn. Straks raak je nog teleurgesteld als het een keertje niet lukt. Accepteer die momenten dat je je even down voelt en ga de volgende dag weer fris verder.

Wees dankbaar

Is ‘ie weer! Dankbaarheid is zo belangrijk als je een positief leven zoekt. Je leert erdoor inzien wat je wél hebt en je sluit je dagen positief af. Dankbaar zijn voor de alledaagse dingen maakt je echt een vrolijker persoon.

Wees blij met jezelf en je kwaliteiten

Het is moeilijk om een optimistische blik op het leven te hebben als je niet blij bent met jezelf. Laatst las ik een oud-dagboek van mezelf toen ik vijftien was. Ik was zo onzeker met mezelf en dat projecteerde ik op alles en iedereen. Mijn onzekerheid heeft me heel lang tegengehouden in alles en dus ook vinden van het positieve in dingen.

Wees dus vooral blij met jezelf en wat je kan. Want, waarom niet? Jij bent jij en daarom ben je ook op deze planeet neergezet. Zodat jij je eigen steentje kunt bijdragen. Een steentje die niemand anders kan bijdragen dan jij. Doe er wat mee.

Omgeef jezelf met positieve personen

En dan bedoel ik niet dat jij én die mensen voor altijd positief moeten zijn. Maar als je een gesprek met ze aangaat, moet hun eerste insteek niet verslagenheid zijn maar het tegenovergesteld.

En dan bedoel ik ook niet te zeggen dat je niet met mensen moet omgaan die goed kunnen klagen, want dat is onzin. Maar de kern is dat je een constructief gesprek met elkaar aangaat. Mensen om mij heen kunnen prima klagen, maar als ik bij ze aanklop met iets zien ze alleen maar kansen. Al zien ze het soms niet voor zichzelf, misschien wel voor anderen. En andersom natuurlijk.

Wees blij met je baan

Ik was niet blij met mijn vorige baan en dat straalde ik aan alle kanten uit. Ik werd stiller, had geen zin om over werk te praten en zondagavonden waren werkelijk waar een hel. De weekenden waren altijd te kort (nu nog steeds, maar tegelijkertijd vind ik het helemaal niet erg om maandag weer te mogen werken) en ik had geen zin om sociaal te doen. Ik weet niet of dat ook zijn parten heeft gespeeld in mijn relatie destijds, maar het zal niet goed zijn geweest. Ok, ik ga mezelf daar niet de schuld van geven, want dat was het absoluut niet. Maar toch, zo zie je maar hoe diep zoiets als ongelukkig zijn in je baan kan gaan.

Als je fulltime werkt, ben je doordeweeks meer daar te vinden dan thuis. Je ziet je collega’s vaker dan dat je je vrienden en familie zit. Het moet dus goed zijn. Je moet er blij mee zijn, want anders wordt het heel erg zwaar om ermee te leven. Ben je dus niet blij met je baan? Doe er alsjeblieft wat aan. Praat erover met je baas, zeg iets tegen die nare collega of zoek een nieuwe baan. Want echt, een leuke baan waarin je je ei kwijt kunt, met leuke collega’s doet zoveel meer met je gesteldheid dan je denkt.

Gedraag je positief bij en tegen anderen

Het kan zijn dat je even geen zin hebt in positief zijn. Ga dan een gesprek aan met anderen en help hen met hun problemen of struggles. Het helpt echt. Mijn vriend is bijvoorbeeld stukken negatiever dan ik ben. En als ik in een negatieve bui ben en hij over iets begint waar hij niet blij mee is, kan ik niet anders dan zijn situatie relativeren. Nadat ik dat heb gedaan, ben ik ook meteen weer blijer en kan ik beter omgaan met mijn eigen situatie.

Door je positief tegen anderen te gedragen, voel je waarschijnlijk langzaam je eigen negatieve gevoelens wegebben. EN je helpt een ander er hopelijk ook nog eens mee.

Schrijf je doelen op

Doelen opschrijven klinkt zo simpel. En zakelijk. Maar het is veel meer dan dat. Zodra je duidelijk voor ogen hebt wat je, kun je er naartoe werken. Je kunt resultaten meten, stappen maken en vooruitgang boeken. En niets is fijner dan iets van je lijstje kunnen afstrepen of doelen behalen.

Sinds ik mijn bullet journal heb, ben ik veeeel meer gemotiveerd om mijn doelen te behalen. Ik zie er zo naar uit om er een dikke vette krul doorheen te zetten. Nu is mijn werkwijze momenteel niet super effectief, want ik doe alles door elkaar en boek daardoor alsnog geen vooruitgang, maar het gaat om het idee. Voor nu.

Probeer omdenken

“Omdenken is denken in termen van kansen en niet van problemen. Je maakt van een probleem een feit en van een feit een mogelijkheid.” – Berthold Gunster

En dat is wat omdenken is. Van een probleem een mogelijkheid maken. Geen ja-maar, maar ja-en. Zoals we allemaal wel kennen. Maar het is echt zo. Volg jij de Omdenken Facebookpagina al? Altijd als ik een nieuwe Omdenker zie denk ik: mooi!

Zie het als een uitdaging om alles te zien als…een uitdaging! Dus niet als een probleem, maar als iets waarmee iets kunt (lekker duidelijk). Dat is voor mij vaak nog best lastig hoor. Ik zie heel vaak beren op de weg en die geef ik dan geen knuffel. Dan ren ik weg. En dat is juist niet waar Omdenken om draait.

Slaap voldoende

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar als ik niet genoeg slaap dan ben ik niet vooruit te branden. Al mijn angsten zijn dan nog veel grotere angsten en alle kansen die ik ooit zag, zijn verdwenen. Zorg dus vooral dat je een goede en lange nachtrust hebt, want dat scheelt zoveel voor je gevoel én je hersenen.

Bonustip: laat je inspireren. Lees zelfhulpboeken, praat met mensen waar je iets van denkt te kunnen leren en laat je inspireren. Wat mij toch echt het beste helpt is een zelfhulpboek lezen. Niet dat ik altijd meteen overga tot actie (I wish), maar het moment dat ik het boek dicht sla is een moment waarop ik denk: ja! Dit moet ik gaan doen! Zoals ik zet zeg, dat doe ik niet. Maar in mijn hoofd woelt het al helemaal. Zo ben ik sinds ik You are a badass las aan het nadenken over hoe ik bepaalde aspecten van de Wet van aantrekkingskracht eigen kan maken. Zoals ik al in mijn recensie zei, weet ik niet of ik alles ervan geloof. Maar ik zou het graag willen proberen. 

Zie jij jezelf als een optimistisch of pessimistisch persoon? 

Article by Johanne

Hi, my name is Johanne. I'm almost 32 years old and I keep thinking about what I really want in life. A quarter life crisis, if you will. On my blog, you'll read more about the dilemma's where us (twenty-year-olds and) thirty-year-olds think about, about lifestyle en probably also about my cat.

This Article Has 9 Comments
 1. Laetitia schreef:

  Ware rake dingen zeg je Johanne! Kwam bij mij wel even binnen hoor. Ik ben zelf best wel een negatieveling die op alle slakken zout legt, vrees ik. Het gekke is, andere mensen die met iets zitten wil ik altijd helpen en io bedenk altijd honderduizend dingen om ze op te vrolijken, maae bij mezelf lukt me dat niet zo goed. Wel voel ik me vaak goed als mensen iets minder in de put zitten als we hebben gepraat, dus dat helpt zeker om zelf ook wat positiever in het leven te staan! Wat mij de afgelopen tijd ook wel heeft geholpen is het besef, door het gesprek met anderen, dat ik niet de enige ben die worstelt met van alles, en heel veel mensen dezelfde beren tegenkomen als ik. Dat relativeert voor mij een boel en kruip ik minder in de slachtofferrol. Ook heb ik gemerkt dat je soms niet eens alles hoeft op te lossen, sommige dingen groei je met de tijd gewoon door of over heen. Dat heeft ook rust. Ik zal nooit een echte positieveling worden denk ik (zegt de negatieveling haha) maar dat hoeft ook niet, zolang je wat jij zegt maar wel realitisch bent en niet om t minste of geringste in zak en as zit. Dank voor je opbeurende tips!
  Laetitia onlangs geplaatst…Opgroeilijstje: 8 adviezen aan mijn jongere zelfMy Profile

  • Johanne schreef:

   Gek is dat he. Maar als jij mensen helpt geholpen en honderdduizend opvrolijkingspogingen hebt gedaan, voel je je dan niet ook iets beter? En het is ook zo. We hebben allemaal iets waarmee we worstelen. Gelukkig maar!

   Ik dacht eigenlijk ook dat ik nooit echt positief kon zijn/worden. Maar het is precies wat je zegt, over bepaalde dingen groei je heen. Vooral onzekerheden verdwijnen op een gegeven moment.

 2. Kiersten schreef:

  I have been trying to be more positive and it’s been hard but things do look up if you are consistent. I’ve been trying to keep a gratitude journal but that’s been the biggest struggle. When I remember to write what I’m thankful for, sometimes my thoughts seem stupid. I write them anyway. Sometimes it’s the small stuff that will make the world seem more positive! Thanks for sharing.
  Kiersten @ Kiersten Figures Out Life

  • Johanne schreef:

   I agree. It is pretty hard keeping it up. I have days where I just want to give up. Thoughts are never stupid! No matter how small, it’s always good to have something to be grateful for!

 3. Anne schreef:

  Niets zo veranderlijk als een mens. Ik vind mezelf een echte optimist, alhoewel ik wel merk dat ik de laatste twee jaar een iets donkerdere kant heb gekregen. Heerlijk om dan weer even op alle mogelijkheden om positief te zijn te lezen.
  Anne onlangs geplaatst…6 mooie gevlochten en opgestoken bruidskapselsMy Profile

 4. Larissa schreef:

  De afgelopen maanden heb ik zelf echt een totale ommekeer gemaakt van pessimist naar optimist. Bijna jouw hele lijstje heb ik toegepast in mijn leven, inclusief het vinden van een leuke baan! Heerlijk om weer te genieten en toch zo’n 95% van de tijd super optimistisch te kunnen zijn.
  Larissa onlangs geplaatst…Huismus of vrije vogelMy Profile

 5. Romy schreef:

  Wat een onwijs mooi artikel met écht goede tips waar je iets mee kunt! Omdenken is iets wat mij heel erg helpt, maar ook inderdaad soms kritisch naar jezelf kijken wanneer je in negatief denken verschiet. Want wat schiet je er nu eigenlijk mee op? Een fijne baan is ook zó belangrijk! Hoe ik me voel op mijn werk heeft echt een enorme impact op hoe ik in het algemeen in mijn vel zit.

 6. Shirley schreef:

  Wat een goede inzichten. Ik vind mezelf best wel pessimistisch. Ik ben goed in doemdenken etc. Toch hoor ik van anderen dat ze mij altijd vrolijk vinden, dat is op zich ook wel weer waar: ik ben niet snel chagrijnig. Ik probeer ook zelf steeds meer op te letten dat ik niet over kleine dingen blijf zeuren en wat vaker de positieve kant inzie.
  Shirley onlangs geplaatst…Waarom je altijd je vluchtnummers moet doorgevenMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge