5 things I don't have at 31

[:nl]Goedaardige huidkanker & hoe jij dat kunt voorkomen (zo goed als…)[:en]Benign skin cancer & a couple of small but important tips to avoid getting skin cancer[:]

[:nl]Alweer drie jaar geleden vond de dermatoloog een basaalcelcarcinoom op mijn gezicht. Een goedaardig plekje, maar huidkanker desalniettemin. Ze was verbaasd, want hoe had zo’n jonge meid als ik (29 was ik toen) nu al een huid dat openstaat voor huidkanker? Ik vertelde haar dat ik vroeger belachelijk veel in de zon lag en daarbij ook nog eens veel verbrandde. Alsnog, zei ze, zou je niet nu al huidkanker moeten hebben. Hmmm, slik. Even voor de duidelijkheid: 95 procent van de patiënten met een basaalcelcarcinoom is ouder dan veertig. Maar jij kunt huidkanker voorkomen. 

Nu heb ik geluk gehad en was het goedaardig. Een klein plekje net boven mijn lip. Ik kreeg een zalfje mee die ik een paar weken lang iedere dag op het plekje moest smeren (met een wattenstaafje). Er ontstond een wond en nu is het een litteken. Het is geen drama en helemaal niet levensbedreigend. Voor nu.

Het advies van mijn dokter luidde destijds eigenlijk: je hoeft de zon niet vermijden, maar wees wel extreem voorzichtig. En dat ben ik sindsdien ook. Ik ga niet meer de zon in zonder me in te smeren met factor 50. Ook zit ik niet meer in de volle zon tussen 12.00 en 15.00 en nooit (bijna nooit) voor langere tijd. Dat was vroeger wel anders, toen kon ik dagen buiten zijn. Zonder me in te smeren. Zonder me druk te maken om eventuele (of in mijn geval, zekere) verbranding. Nou, dat is nu wel anders.

Altijd een beetje bang

Want ja, ik ben wel eens bang dat het terugkomt. De kans is groot dat het ooit eens terugkomt. Ik ben in de afgelopen drie jaar alweer twee keer bij de dermatoloog geweest omdat ik bang was dat het terug was. Niet zo gek ook, want ik had me toch een dikke wond op de plek waar eerst alleen een litteken zat. Waarschijnlijk is het nu gewoon gevoelige huid en zullen er ook andere dingen, zoals eczeem, ontstaan. Vervelend, want ik kan het nooit helemaal loslaten. Maar, ik prijs me alsnog zeer gelukkig dat het nooit ernstiger is geweest dan dat het in 2015 was. Nee, de zon vermijd ik niet helemaal. Want ik haal daar veel geluk uit. Ja, het kan terugkomen doordat ik de zon niet helemaal mijd. Maar, ik ben wel heel voorzichtig.

Ik ben immers nog maar 32 en heb nog best veel dingen die ik wil bereiken. En veel dingen waarvan ik wil genieten, zoals zomervakanties. Neem afgelopen oktober, toen we naar Gran Canaria gingen. Ja, ik ben in de zon geweest. Maar heb grote delen van de dag onder een parasol gelegen. Ik smeerde me constant in met de hoogste factor zonnebrandcrème en ik houd vooral mijn gezicht vaker uit de zon.

Nu ben ik geen expert, maar mag ik je wat tips meegeven? Want het zou zonde zijn als jij ook op jonge leeftijd een basaalcelcarcinoom krijgt, of erger zelfs. Ik ben hier niet om mensen de les te lezen, want iedereen moet haar leven leiden zoals zij dat wil. MAAR, er zijn zoveel kleine dingetjes die je kunt doen om huidkanker tegen te gaan.

Smeer je in met factor 50

Afhankelijk van je huidtype is factor 30 ook goed, natuurlijk. Maar punt is: smeer je goed in. Eigenlijk iedere dag. Ook als de zon wat minder sterk is, bijvoorbeeld in februari. ‘Maar dan word ik niet bruin.’ Jawel. Je wordt ook bruin als je je insmeert. Kom mij een keertje in de zomer tegen en je zult zien dat ik een hartstikke gezond kleurtje heb. De zonnebrandcrème en de zonnebrandspray van Garnier schijnen goed te zijn. Tippie.

Verbrand niet

Want verbranden vergroot de kans op huidkanker. Naast dat het gevaarlijk is, is verbranden ook nog eens hartstikke ongemakkelijk en pijnlijk. Ja, misschien krijg je erna wel een mooi bruin tintje, maar misschien vervel je gewoon. Wie zal het zeggen.

Maak je wél druk om zonkracht

Klinkt simpel, maar veel mensen willen nogal eens vergeten wat dat inhoudt. Hoe sterker de zon, hoe sneller je verbrandt. Ga dus niet onbeschermd en te lang in de volle zon zitten als de waarschuwing zonkracht 7 luidt. Want een licht huidje zoals dat van mij kan binnen 15 minuten verbranden. De zon is ook lekker onder een parasol. En veiliger.

Vermijd de zon tussen 12.00 en 15.00 uur

Is lastig, snap ik wel. Maar de zon schijnt zó hard in die paar uur. Ga gewoon buiten zitten als het nét ietsje minder warm en gevaarlijk is. En je hoeft uiteraard ook niet altijd die zon te vermijden, doe ik ook niet, maar wees voorzichtig. Nog zo’n adviesje van moeders.

Draag wat vaker een hoed

Je hoofd is veilig van de zon, het staat hartstikke leuk (er is vast een hoedje voor ieder snoetje ©pinchofjo) en je mag er van mij een nieuwe outfit bij kopen. Graag gedaan.

Dagje strand? Neem een parasol mee

Een dagje strand betekent toch vaak van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds in de volle zon. En da’s nou net wat eigenlijk niet zo handig is. Ik weet het, ik klink enorm belerend, maar dit onderwerp vind ik toch wel dusdanig belangrijk dat ik er bazig van word. Dus. Ga je naar het strand? Neem dan een parasol mee. Voor mij?

Vermijd de zonnebank. Als je een kleurtje móet in de winter, koop dan Clarins

Vroeger, voor 2015 in ieder geval, ging ik regelmatig naar de zonnebank. Ik dacht dat het helemaal niet zo slecht was. Ik negeerde dan ook mijn moeders dwingende adviezen om niet te gaan. Waarom? Omdat ik bruin wilde zijn. Maar ja, in plaats van bruin werd ik rood. Heel rood. Zonnestudiomedewerkers zeiden altijd tegen me: ‘Ja, je hebt wel een aardig donker huidje he?’ En ik beaamde dat, omdat ik de sterkste zonnebank wilde. Dom van mij. Dom van hen. Het beschadigt je huid zó! Had ik nu maar wel naar m’n moeder geluisterd.

Ik gebruik nu in de winter het zelfbruinend serum van Clarins. Doe een paar druppeltjes hiervan door je dagcrème en verspreid het goed over je gezicht. Tadaa, paar uurtjes later heb je een gezond bruin hoofd. Voor even.

Houd je moedervlekken goed in de gaten, maar wees ook alert op andere verdachte plekken

Al ben je voorzichtig, houd je moedervlekken en andere opvallende plekjes in de gaten. Mijn basaalcelcarcinoom is niet ontstaan vanuit een moedervlek, maar is onder de ‘normale’ houd gegroeid. Het leek op een pukkeltje en daarom liep ik er ook een tijdje mee rond. Totdat ik aan m’n moeder vroeg: ‘Hey, wat denk jij dat dit is?’ Ze adviseerde me om voor de zekerheid toch even naar de huisarts te gaan. Mijn huisarts, of eigenlijk vervangend huisarts, had werkelijk geen idee wat voor plekje ik op mijn gezicht had en daarom stuurde ze me voor de zekerheid door naar het ziekenhuis.

Maar ook in het ziekenhuis konden ze zonder biopsie niet vaststellen wat het was. Wat mij betreft zegt dat wel genoeg: ook al lijkt het niets ernstigs, negeer het niet. Neem het zekere voor het onzekere.

Ga naar de dokter als je vermoedt dat er iets mis is

De dokter bellen is voor mij altijd zo’n drempel. Ik vind het zo’n grote moeite om te gaan. En je hoeft ook heus niet voor elk wissewasje, maar vooral als een moedervlek ‘m de pan uit flipt, ga!

Ik doe ook nog lang niet altijd alles wat ik zou moeten doen. Ik steek soms mijn kop in het zand. Want ik wil ook een beetje van het leven genieten. En dat doe ik niet als ik dag in, dag uit binnen zit terwijl de zon buiten schijnt. Ik vertik dat gewoon. Dus ja, soms zit ik iets langer in de zon, maar mijn gezicht zeker niet meer. Ik zou me ongetwijfeld beter gedragen als ik een ernstiger vorm van huidkanker had gehad. Maar ik hoop maar gewoon dat het me niet overkomt. Dat hoop ik echt. En die hoop houd ik, door voorzichtig te zijn. Ondanks slordigheden hier en daar. Af en toe. Neem me die alsjeblieft niet kwalijk 😉

Wat is jouw relatie met de zon?

[:en](Hey everyone, sorry, just a little GDPR-note: because of the new privacy law as from today, in order to respond you need to click on the two boxes below. 1) ‘Bewaar mijn naam’ (save my name, email and website in this browser for the next time I comment) and 2) ‘Laat je een reactie achter? Dan ga je akkoord’ (If you want to respond, you agree to the anonymous cookie storage on my website). I’m sorry, I haven’t been able to figure out how to change/add these in English. Basically, nothing has changed, it’s just part of new European privacy law).

It’s been three years. Three years since the dermatologist found a basal cell carcinoma on my face. A benign spot, but skin cancer nonetheless. My dermatologist was surprised. How could a young woman like myself (I was 29) already have skin that’s open to skin cancer? I told her that when I was younger I always sought out the sun and often had sunburn. Still, she said, you’re not supposed to have skin cancer. Hmmm, shit. To be clear: around 95 percent of the Dutch patients with a basal cell carcinoma is 40 years or older.

I was very lucky it was benign. A small spot just above my lip. The gave me some ointment (chemo creme they called it basically) and I had to carefully put it on that spot every day for a couple of weeks. It became an ugly wound and now it’s an okay scar. Not a big drama and not at all life-threatening. For now.

My doctor’s advice at the time was: you don’t need to avoid the sun, but be extremely careful when you don’t. And I have been careful ever since. I don’t go into the full sun without using SPF50. I usually don’t sit in the sun between twelve and three (or maybe half an hour max) and never for too long. I always pay attention to my skin.  Or I try to. Oh, I used to be so different, I could spend entire days outside without worrying or applying protection. Without thinking about the consequences of getting sunburn. That is so different now.

Always a little scared

Because yeah, I am scared that the skin cancer will come back. There’s a big chance that it will. In the past three years, I went back to the dermatologist twice, thinking it had come back. Probably the most logical response when you have a sudden ugly wound on that exact spot. Apparently, that part of my skin is now sensitive to other things, like eczema, as well. Annoying, but nothing more than that.

I still feel so lucky. Lucky that’s never been more than what it was. No, I don’t avoid the sun completely. Because it also makes me happy. Yes, it can come back because I don’t avoid the sun. But I am very very careful.

The thing is, I’m only 32 years old. And there’s plenty I want to achieve. Lots of things I want to enjoy, like summer holidays. Take last October, when we went to Gran Canaria. Yes, I went to the beach. But I spent most of my days underneath an umbrella. I applied sunscreen when I needed to or when my boyfriend thought I needed to. My face doesn’t come in the sun nearly as often anymore.

Now, I’m not an expert, but can I give you some tips? It would be a waste for you to also be exposed to a basal cell carcinoma, or worse. I’m not here to tell people what to do, because everyone should be able to lead the lives they want to. BUT, there are so many small things you can do to avoid skin cancer. As good as possible.

Always use SPF 50

Depending on your skin type, factor 30 is also okay. Point is: apply sunscreen. Whenever you go into the sun. Even when you think the sun will do no harm. It always will. ‘But I won’t get a tan.’ Yes, you will. You will get a tan, even with sunscreen on your face. Don’t believe me? Come and visit, and see you healthy my tan is.

Do not get sunburn

Because that increases your chances of getting skin cancer. Next, to the fact that it’s dangerous, a sunburn is no fun. It’s awkward and painful. Yes, you may get a nice tan after, but maybe you won’t. Who knows?

Worry about how strong the sun is

Sounds simple, but lots of people tend to forget. The stronger the sun is, the faster your skin will burn. When the sun is full force, do not go outside unprotected or for too long. A light skin like mine can easily burn within 15 minutes if I’m not careful. The sun’s also fun when you’re under an umbrella. And safer too.

Avoid the sun when it’s at its highest 

Difficult, I know. But the sun shines sooo hard during those few hours. Just go outside when the sun’s a little less high, hot and dangerous. And of course you don’t have to avoid it completely, I don’t either, just be careful. Advice from mom Johanne.

Wear a hat more often

Your face is safe, it’s fun to wear (there’s a hat out there for everyone) and I will allow you to buy an extra outfit to go with the hat. You’re welcome.

Beach day? Bring an umbrella

Going to the beach often means being on the beach from early in the morning till sundown. And that’s not the best thing in the world. I know, I sound bossy, but this subject is important enough for me to be bossy about. So. Going to the beach? Bring an umbrella. For me?

Avoid tanning salons. If you MUST have a tan in winter, buy Clarins

A couple of years ago, at least until before 2015, I used to go to tanning salons quite often. I was convinced they weren’t so bad. I ignored my mom’s advice not to go. Why? Because I wanted to be tan. Instead, I always came back with beautiful red skin. Very red. Still, tanning studio employees always told me: ‘Yeah, your skin’s pretty dark, right?’ And I said yes, because I wanted a strong bed. Stupid. My skin is so light and a tanning bed damages your skin só much! I wish I had listened to my mom. I really do.

If you really want a tanned face in winter, use Clarins golden glow booster. You just add a couple of drops to your day creme and apply it to your face. You’ll have a healthy color in no time.

Check your moles and other suspicious marks on your body

Even if you’re already careful, it’s wise to often check your moles and other noticeable marks on your skin. My basal cell carcinoma did not come from a bad mole, but it just crept under my ‘normal’ skin. It looked like a pimple, so I kept walking around with it for a while. Until I asked my mom: ‘Hey, what do you think this is?’. She advised me to go to the doctor. So I went (the one time I listened ;-)) and she also had no idea what it was, so she sent me to the dermatologist.

In the hospital, they couldn’t say what it was either, without taking a biopsy. I think that says a lot already: even if it doesn’t look bad, don’t ignore sudden changes on your skin. Be sure to check.

Go see a doctor when you think something’s wrong

Calling the doctor is never easy for me. It just seems like such a big effort. And really, you don’t have to go for anything and everything, but when a mole is going crazy, please make an appointment!

So, how’s your relationship with the sun? 

*This article contains affiliate links. Because this was finally the right time to use them. It’s a waste to become a member of this and that and not use it. And it doesn’t cost you anything! See privacy policy + disclosure for more info.

[:]

Article by Johanne

Hi, ik ben Johanne! Ik ben 35 jaar en moeder van een eeneiige tweeling. Axel en James zijn mijn licht en leven, maar ik ben natuurlijk meer dan alleen mama: ik hou van werken, bloggen, lezen, schrijven en heel af en toe sociaal doen. Hoe hou ik al die ballen in de lucht? Vaker niet dan wel, maar hey, soms gaat het ook goed!

This Article Has 21 Comments
 1. Michelle schreef:

  Gelukkig was het goedaardig! Goed in de gaten blijven houden, maar dat doe je zo te lezen 🙂 Ook ik smeer me goed in. Ik ben ontzettend wit en verband heel makkelijk. Gelukkig ben ik niet zo’n zonaanbidder, mij veel te warm haha! Ik zit liever in de schaduw, dus dat scheelt al wat. Toevallig wil ik in mijn vakantie even naar de huisarts voor een moedervlek..

  • Johanne schreef:

   Oeh, hoop dat het niets is. Maar heel verstandig dat je even heen gaat. Zal vast meevallen als ik dat zo lees. Eigenlijk heel fijn dat je niet zoveel van de zon houdt 😀

 2. Romy schreef:

  Wat schrikken zeg! Gelukkig maar dat het goedaardig was, maar ik kan me voorstellen dat het ervoor heeft gezogd dat je nu veel beter oplet met de zon en met verbranden. Zelf heb ik een superlichte huid (sproeten en rood haar…logisch dus, haha), dus ik kan onmogelijk zonder zonnebrand in de zon lopen en verbrand heel snel. Daarom let ik er altijd wel op en zit ik bijna altijd in de schaduw als de zon echt fel schijnt. Ook goed om te weten van de zonnebank! Ik heb weleens als tip gekregen om dat te doen om bruin te worden (serieus, waarom zou het eigenlijk verkeerd zijn dat ik altijd melkflessen heb, als ik dat zelf geen punt vind…?!). Ben toch blij dat ik daar nooit aan heb toegegeven!

  • Johanne schreef:

   Jaaa, verraderlijk he! Goed dat je altijd oplet als je in de zon komt. Vind het eeerlijk gezegd ook wel een beetje een vreemde tip. Wat is er mis met wit zijn? Helemaal niets, geloof ik. Er zijn genoeg mensen die zeggen dat zonnebanken prima te doen zijn en lang niet zo gevaarlijk als de echte zon. Maar dat geloof ik niet. En dermatologen ook niet. Dus ik sta echt wel aan hun zijde!

 3. Shirley schreef:

  Gelukkig was het goedaardig. Zoiets maakt je wel heel bewust van je kwetsbaarheid. Goed dat je nu veel smeert en beter oplet. Vroeger lag ik graag in de zon. Vette vingers door zonnebrand vond ik maar vies, dus smeren deed ik 1x per dag. Ik was toen een stuk bruiner dan nu ik kantoorslaaf ben en braaf met factor 30 of 50 smeer en nooit meer in de zon ben om het zonnen. Er bestaan goede zelfbruiners gelukkig 😉

 4. Stom is dat eigenlijk hè? Dat er eerst iets ergs of naars moet gebeuren voordat we verstandig gaan doen! Gelukkig was het plekje goedaardig maar lijkt me alsnog enorm schrikken als je te horen krijgt dat het kanker is!!
  Ik heb denk ik het ‘geluk’ dat ik niet graag in de zon zit, hou het nog geen vijf minuten uit en dan is het me al heet. Zit dus altijd binnen of in de schaduw. Dat is mijn ‘geluk’ omdat ik nooit zonnebrandcrème smeer. Nou ja, nooit: op vakantie wel, wat natuurlijk idioot is. Alsof je alleen op vakantie kunt verbranden. Ik probeer me nu aan te wennen om in ieder geval op echt zonnige dagen zonnebrandcrème als dagcrème te gebruiken want ik zit wel veel op de fiets.
  Super goed dat je dit aankaart, het is zoooooooo belangrijk! Weten we allemaal wel, maar soms moeten we er even weer keihard aan herinnerd worden

  • Johanne schreef:

   Ja, ongelofelijk debiel eigenlijk. M’n moeder zei het eigenlijk altijd al en heeft me zoveel gewaarschuwd, maar ja, ik was rebels en luisterde dus niet.

   Veel dagcremes hebben tegenwoordig ook spf trouwens! Die van mij heeft iets van 6 of 10 geloof ik. Dus da’s voor als ik in de auto naar kantoor stap wel genoeg. Iets langer in de zon, behoeft iets meer. Was het maar niet zo vettig iig…

 5. Stella schreef:

  Mijn mama had twee jaar geleden ook een gekke plek. Dat was dus echt mooi foute boel. Gelukkig is alles oké en is het (nog) niet uitgezaaid, en ik ben elke keer weer dolblij als ze voor controle is geweest en alles is goed. Sindsdien kijkt ze ook vaak naar mijn moedervlekken. Laatst had ik er eentje die jeukte, en toen ben ik gelijk naar de huisarts gegaan. Niks aan de hand. Eergisteren ben ik ontzettend verbrand op mijn bovenrug.. Even vergeten dat ik daar natuurlijk niet bij kwam zelf, en had niet door dat mijn topje zo laag zat. Daarbij zijn ook twee moedervlekken dus verbrand, en dat is natuurlijk totaaaal niet wat je wil. Ik houd het de komende tijd daarom maar weer extra goed in de gaten. Alles insmeren met 50; OOK mijn rug! Goed dat je hierover schrijft! Godzijdank was het goedaardig <3 Liefs!

  • Johanne schreef:

   He gat, lijkt me zo schrikken he! Ook voor jullie! Blij te horen dat het nu in ieder geval oké is. En iemand in je omgeving maakt je aaaltijd alerter. Ik wil zeggen: heel soms verbranden is niet erg, maar ik geloof dat het RIVM laatst zei dat 1x verbranden al een keertje teveel is. Gedoe! Waarom moet óók de zon ongezond zijn? Wat mogen we nog wel…. Goed dat je er zo bewust mee bezig bent! Denk dat we allemaal wel een keertje vergeten…

 6. Pfoe, gelukkig was het inderdaad goedaardig, maar sowieso toch wel schrikken denk ik. Ik zit zelf echt héél graag in de zon, maar smeer me wel goed in. Wel iets te weinig denk ik. Ik smeer me altijd echt van onder tot boven in als ik net in de zon ga liggen, maar als ik er op vakantie een paar uur in lig, denk ik dat ik het niet snel genoeg nog eens doe. Deze zomer toch maar eens beter op letten, goed voornemen 🙂

  • Johanne schreef:

   Ja, was wel schrikken. Schrik ging vanzelf over, gelukkig. Maar alertheid blijft wel.

   Iig goed dat je smeert! Zijn zoveel mensen die naar het strand gaan en zeggen: insmeren? Dat hoeft toch niet? Pin me er niet op vast, maar geloof dat om de twee uur ok is!

 7. Jee wat heftig! Gelukkig heb je er niets aan overgehouden (behalve dan dat littekentje maar dat is een prijs die ik graag zou betalen). Ik verbrand altijd super snel dus ik smeer me sowieso in met minstens factor 30 maar meestal wel met 50. En ik kan het ook niet verdragen om lang zo open in de zon te zijn. Geef mij maar gewoon schaduw! 🙂 Aangezien ik mega claustrofobisch ben, zou ik nooit gaan zonnebanken maar zelfs als het op een andere manier kon zou ik het niet doen. Ik ben wel wit maar ja, ik omarm m’n melkflessen maar gewoon 😀 Een paar maanden geleden kreeg ik ineens een sproetje op mijn handpalm. Vond ik raar want ik wist niet dat je daar ook sproetjes kon krijgen. Maar toen ik na een paar weken zag dat het groeide, vond ik het toch ook maar wat eng (had ook via een vergrootglas eens gekeken maar dat moet je dus NIET doen. Dan denk je meteen dat het iets kwaadaardig is) en ben het toen gaan laten nakijken door de dermatoloog. Gelukkig ook niets aan de hand en ze kon me zeggen dat het nog zou groeien ook.

  • Johanne schreef:

   Jaaa, littekentje is prima! Als dat alles is…

   Haha, volgens mij moet je helemaal niks met een vergrootglas bekijken!! Brrr. Wel goed dat je zo alert bent en naar de dermatoloog gaat als je het niet vertrouwt. Hoop dat die sproetjes blijven zoals ze zijn.

 8. Eva schreef:

  Fijn dat het goedaardig was maar het lijkt me wel echt schrikken zeg! Ik kan me ook voorstellen dat je daar nog wel veel bij stilstaat en meer rekening met de opties houdt. Als puber (te lang geleden) was ik me totaal onbewust van de kracht van de zon en bracht ik meer middagen zonder dan met zonnebrand door. Dat is nu wel anders maar ik vraag me wel af wat ik mezelf heb aangedaan daarmee, ook al heeft het (goddank) geen problemen opgeleverd, goed voor je huid is het allerminst. Fijn dus deze post ook, goede timing om daar over te schrijven en mensen bewust te maken.

 9. gigi schreef:

  Hi Johanne! I’m glad you were okay! I have to be really careful in the sun too. I try to wear a visor in the sun. I am using a self-tanner on my legs right now and I’m pretty happy with it. Thank you for this post!

 10. Esmeralda schreef:

  Ik heb een soort haat-liefde verhouding met de zon. Ik vind het heerlijk maar heb het ook vrij snel veel te heet. Maar als ik dan in de zon zit dan verbrand ik ook wel snel. Ik smeer wel, maar altijd de plekjes waar ik net even niet aan heb gedacht zijn de volgende dag tintje kreeft. Helaas..

 11. candy schreef:

  I have had skin cancer twice but it was caught very early so I have no problems. Always go for check ups. Keep your skin covered.

 12. Meredith schreef:

  I agree about always going to the doctor for check ups, I try to go every year for a mole check and so far have had only one benign mole removed. I kick myself allll the time for using the tanning bed in college!

 13. Thank you for sharing your story. Wearing sun protection is such an important thing to remember, especially as we go through these summer months, but it is also important in winter! Your story shows everyone needs to take care!

 14. I used to never care about sun exposure either. But this year is different. I have a friend who’s husband has had a melanoma scare and I think it surprised me. I bought a huge floppy hat to take to the lake when my boys want to go swimming. And I’m going to be much more careful about using sunscreen too. Now I just need to get my husband on board… 😛

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *