Innerlijk rust

Innerlijke rust en waarom mijn focuswoord zo lang op zich liet wachten

De afgelopen paar weken heb ik tientallen blog posts en Instagram-berichten voorbij zien komen over doelen voor 2019. Voornemens voor 2019. Focuswoorden. Woorden van het Jaar. Etcetera. En alles wat ik kon denken was: … Conclusie: er kwam niet zo veel uit. En waarom niet? Omdat ik moe ben. Moe van die continue onrust in mijn lijf. Heel vaak kan ik het negeren en vind ik het niet moeilijk om positief en dankbaar te blijven. Immers, zo zwaar is mijn leven ook niet. Maar zo aan het eind van vorig jaar zat mijn hoofd ineens te vol. Ik kreeg geen letter meer op papier. Het hele alfabet danste voor mijn ogen en inspiratie was ver te zoeken. En toen wist ik het. Ik wist ineens waar ik in 2019 bewust aan wil werken: innerlijke rust.

Geen hoogstaande doelen, onhaalbare voornemens (houd ik toch niet van) en druk op mezelf leggen. Gewoon de dingen doen wanneer ze goed voelen. Ik ga mezelf geen omzetdoel opleggen. Ik ga mezelf geen x aantal bezoekers opleggen. En ik wil niet meer vanuit extrinsieke waarden iets doen. Ik wil alleen de dingen doen die van binnenuit goed voelen. Dingen die geen interne discussies opleveren. Dingen die me minder vermoeid maken. Dus: innerlijke rust.

Dus toch een Woord van het Jaar?

Natuurlijk wil ik hard werken. En vooruitkomen. En mezelf ontwikkelen als ondernemer. Maar als ik die innerlijke rust niet vind, gaat dat allemaal niet gebeuren. Dus ja, een soort van focuswoord heb ik wel. Woord van het Jaar, if you will. Rust. In ieder geval de eerste paar maanden van 2019 wil ik daar veel tijd aan besteden. Zodat ik de rest van het jaar op volle kracht vooruit kan. Soort van. Hoe ga ik voor rust zorgen?

✔ Door vaker dingen te doen die ik wil doen en niet denk te moeten doen

✔ Door gebruik te maken van de Pretty Ambitious planner om eindelijk eens overzicht te creëren in dat chaotische hoofd van mij

✔ Door weer meer te gaan bewegen, want ik kan me echt wel voorstellen dat bewegen goed is voor je algehele welzijn en dus ook je innerlijke welzijn. Spinningfiets? Check!

✔ Door voor mezelf te kiezen en eens goed na te denken wat ik nu écht wil

✔ Door nog dankbaarder te zijn voor de dingen die ik al heb

✔ Door nog vaker offline te gaan 

✔ Door niet te denken: oh, het is al 10 uur. Ik moet uit bed. Nee, dat denk ik alleen maar. Als ik nog een uurtje wil blijven liggen, blijf ik nog een uurtje liggen

✔ En ik wil heel graag minder streng zijn voor mezelf. Geen gemene gedachten meer. Niet meer denken: ik kan dit niet. Dit lukt mij toch niet. Ik kan er beter helemaal niet aan beginnen. Nee. Lief zijn voor jezelf is zo belangrijk en dat kan ik ook heus wel. Maar negatieve gedachten voeren toch altijd de boventoon, al zijn ze er misschien minder vaak. 

Treat yo’self. Eén van mijn favoriete uitspraken van Parks & Recreation. En echt hoor, treat yo’self. Ik wil niet altijd maar denken: nee, ik kan dit geld niet uitgeven want straks heb ik het ergens anders voor nodig. Ik kan niet mijn hele leven op pauze zetten omdat ik denk dat ik het geld heel misschien ergens anders voor moet gebruiken. Nu heb ik het niet helemaal fout en wil ik natuurlijk goed blijven sparen, maar een beetje goed voor mezelf zorgen door geld aan mezelf uit te geven is helemaal niet erg.

Dit is misschien een hele andere post dan je van me gewend bent. Meestal ben ik aardig positief en zie ik het allemaal wel zitten. Maar ik merk dat ik het afgelopen jaar, of misschien wel anderhalf jaar, een soort van onnatuurlijk hoge druk op mezelf heb gelegd. En daardoor juist niks heb gepresteerd. Oké, niet niks natuurlijk! Ik kom heus wel een beetje vooruit. Maar ik denk oprecht dat ik nu eerst voor die rust moet kiezen voordat ik verder vooruit kan.

Dus, kom maar op 2019!

Heb jij een focuswoord, doel of Woord van het Jaar voor 2019?

Article by Johanne

Hi, ik ben Johanne! Ik ben 35 jaar en moeder van een eeneiige tweeling. Axel en James zijn mijn licht en leven, maar ik ben natuurlijk meer dan alleen mama: ik hou van werken, bloggen, lezen, schrijven en heel af en toe sociaal doen. Hoe hou ik al die ballen in de lucht? Vaker niet dan wel, maar hey, soms gaat het ook goed!

This Article Has 27 Comments
 1. Darina schreef:

  Een hele inspirerend artikel en wat goed dat je meer je rust gaat pakken. Dan komt de rest vanzelf wel. Ik heb wel een focuswoord (achieve) maar wel op mijn manier. Ik moet ook meer rust pakken, want vorig jaar was het een beetje teveel allemaal. Heel veel succes! Het gaat je echt lukken.

  • Johanne schreef:

   Jij hebt ook een mooi woord gekozen voor jezelf! En heel goed dat je erbij zegt dat je het op je eigen manier wilt doen. Zo belangrijk! Dankjewel voor je lieve berichtje 😘

 2. Shirley schreef:

  Dit klinkt als een mooi uitgangspunt voor 2019. Ik ben zelf niet zo van de voornemens, hooguit wat vage doelen. Een groot deel van mijn jaar zal waarschijnlijk in het teken staan van de grote verhuizing, dat vind ik al genoeg een doel.

 3. Lizzy schreef:

  Wat vervelend dat de innerlijke druk de laatste tijd te groot is geworden. Ik herken het zelf ook, maar ben al in November en December aan de slag gegaan met het creëren van meer innerlijke rust. En ik merk dat die rust (en dagen offline doorbrengen) mij heel goed doen. Mijn focuswoord voor 2019 is ‘slow’, dus dat sluit eigenlijk ook aan bij jouw focus. Hopelijk kun je veel rust inbouwen in 2019!

  • Johanne schreef:

   Wat goed dat je het tijdig signaleerde en er meteen mee aan de slag bent gegaan. Fijn dat je nu al merkt dat het beter gaat. Ik vind jouw focuswoord een hele mooie en sluit idd wel een beetje aan op rust!

 4. Jenn schreef:

  Klinkt als een goed gekozen focuswoord. De mijne is ‘shine’, daar schreef ik half december een post over. Voor mij de eerste keer dat ik een concreet focuswoord heb 🙂 Heel veel succes, goed dat je meer rust gaat pakken!

 5. Yvonne schreef:

  Mooi artikel en ik kan me er heel erg in vinden. Ik wil mezelf ook graag meer vrijheid kunnen geven om gewoon te genieten van het nu. Minder streng zijn voor mezelf. Al weet ik dat ik het daarnaast ook wel heel prettig vind om vooruit te blijven gaan. Mijn focuswoord is nu ‘doorzetten’, maar daar hoort juist ook dat pad van bepaalde dingen los kunnen laten ook bij 🙂 Kom trouwens voor het eerst op je blog, en ik kom nog eens vaker neuzen, leuk!

 6. Helena schreef:

  Wat ik vooral vreemd vind, is dat je vaak schrijft hoe graag je van deze blog een commercieel succes wil maken. Dan is het logisch dat je veel druk voelt, dat je je focust op het aantal bezoekers en dat je misschien het gevoel hebt dat het niet vooruit gaat.
  De blogs die ik graag volg, zijn gestart vanuit mensen die graag schrijven en die zijn op een oprechte manier gegroeid en daaruit volgen dan eventueel partnerships. Jou volg ik nog niet zo lang maar zoals ik het hier de laatste tijd lees, ga jij actief op zoek naar partnerships en ga je pitchen. Het is toch leuker om je blog te laten groeien vanuit je passie voor schrijven? Het zal wellicht langer duren voor je die gedroomde partners krijgt, maar je blog blijft wel een pak authentieker!
  Het zal bovendien minder frustraties opleveren voor jou en de lezer zal minder het gevoel hebben dat hij maar een deeltje van je bezoekerscijfer is.

  • Johanne schreef:

   Je hebt deels helemaal gelijk natuurlijk! Het is ook absoluut mijn insteek om puur vanuit mezelf te schrijven en ook op die manier te groeien. Volgens mij is dat ook wat ik meestal doe. Echter, ik heb er nooit een geheim van gemaakt om te willen groeien, op welke manier dan ook. Met mijn teksten zeker. Maar ook in mijn bezoekersaantallen. En daar wel schrijf ik wel eens wat over, gewoon omdat ik anderen daarin deelgenoot wil maken.

   Heel veel bloggers van mijn formaat en zelfs veel groter gaan actief op zoek naar samenwerkingen, juist ook omdat bedrijven lang niet altijd naar jou toe komen. Er zijn ooo zo veel bloggers! Maar goed, dit was een klein stukje uitleg aan mijn kant 😉. Waar ik eigenlijk heen wil is dat ik altijd blog omdat ik houd van schrijven. En de interactie met mensen. En het leren kennen van anderen (en mezelf!) De rest is bijzaak, maar zou gewoon heel leuk zijn! Een beetje dromen is nooit verkeerd, lijkt me 😁

 7. Stells schreef:

  Giiiiirl, alsof ik mezelf aan het woord hoor. Lees? Zie? Naja, je snapt me (: Ik heb ook ZO veel onrust in mijn lijf en dat komt echt puur door wat ik mezelf allemaal opleg. Ik doe mijn werk niet goed, ik ben vooral niet bijzonder of getalenteerd, alles wat ik wil doen wordt al door anderen gedaan en 10000 keer beter, ik mag echt niet tot later dan 9.00 in bed liggen want LUI en ohhh men, ik word met de letter zenuwachtig nu ik dit schrijf. Ik zit de laatste weken even niet zo lekker in mijn vel en ik verlang ZO erg naar duidelijkheid, zelfvertrouwen en inderdaad: rust! Ik ga me houden aan jouw lijstje. Proberen. Verder is mijn woord voor 2019 trouwens intentie; omdat ik hoop dat als ik alles met de juiste intentie doe, het goed gaat komen (: Liefs!

 8. Irene schreef:

  Ik vind rust echt een holy grail! Ik ben echt geen mens als alles chaos is en ik moe ben dus ik snap heel goed dat je hier op wil focussen. Ik vind het zo’n belangrijke basis om andere dingen goed te kunnen doen. Ik denk dat het je veel kan brengen als je hier meer aandacht aan geeft 🙂 En ik kan me heel goed vinden in je puntje van dingen doen die je wilt doen en niet omdat je denkt dat het moet. Zoals om 10u eindelijk uit je bed komen. Blijf gewoon lekker liggen! Misschien denken we soms gewoon te veel na over dingen.

  • Johanne schreef:

   Jaa, en ik vind het ook super knap hoe jij dat de afgelopen paar maanden hebt aangepakt. Kan ik nog wat van leren. En denk het ook…dat we soms veel nadenken. weet ik bijna wel zeker, haha.

 9. Romy schreef:

  Rust, waarom is dat toch zo veel lastiger dan het in eerste instantie klinkt? Ik herken wel wat je zegt van het jezelf druk opleggen. En dat terwijl je eigenlijk bijna nooit doelen bereikt door enkel met 200 kilometer per uur door te razen en niet soms stil te staan. Ik probeer daar de laatste tijd ook meer op te letten. Zo was ik al helemaal trots op mezelf dat ik in de vakantie een paar keer tot 9 uur op bed lag (vaak sta ik ook in vakanties om 7 uur op, wat eigenlijk nergens op slaat!) én heel wat afleveringen van Jane the Virgin heb gezien. Het gaf me oprecht een fijn en opgeladen gevoel.
  Ik vind dat je een prachtig focuswoord hebt gekozen en daar ook al heel goede en concrete actiepunten bij hebt. Het kiezen van dit woord is al één manier geweest om de druk te verminderen en iets te doen wat meer rust oplevert. Je bent goed bezig! Op naar een jaar met veel meer rust! <3

  • Johanne schreef:

   Bizar eigenlijk he? Dat we gewoon moeten werken aan het vinden van rust. Vroeger had ik nooit kunnen bedenken dat ik daar aandacht aan moest besteden, haha. Zet je dan ook je wekker in het weekend of word je gewoon vroeg wakker? Daar heb ik gek genoeg ook een hele tijd lijst van gehad een paar jaar geleden, maar daar ben ik weer overheen gegroeid ;p. Jane the Virgin is leeeuk. Moet ook echt weer beginnen!
   Dankjewel Romy <3

 10. Deborah schreef:

  Jo – I hear you! There are so many of us who have a great deal on “life’s plate” as it were.
  But – I am reading a book – about an hour long or less called “The Present” – simple but effective.
  Live just now and aim for higher things in your life by reviewing often. I haven’t finished it
  but have got the message for me. I struggled with some words that someone helped me with. He
  just turned 90! He went through the dictionary and we both agreed – except later I tapped on another
  word for 2019! Last year was Discover and Leap – Year before Cultivate. 2019 is Attainable Inspiration. I’ve added Growth to that. While Discover and Leap was easy to remember I have to keep saying -now what were “my words” 🙂 We all need inspiration – so it’s what I wish for you my friend – a BIG healthy does with your PEACE 🙂 xx

  • Johanne schreef:

   Hi Deborah, so nice to hear from you again! How are you?! And how fun that you took the time to read my non-English blog. Thank you so much.
   Attainable inspiration. I like that. A lot. Thank you for your comment an I wish you all the best for this year! X

 11. Lianne schreef:

  Goed dat je hier aandacht aan besteed! Rust is zo belangrijk om weer op te laden en weer nieuwe energie te krijgen om door te gaan. Van dat moeten omgooien naar willen vind ik wel een hele mooie, die ga ik ook in gedachten houden!

  • Johanne schreef:

   Jaaa, heb wel zin in die nieuwe energie die hieruit moet komen! 😀 Heb een tijdje geleden al ingezet op minder moeten, maar soms is dat best moeilijk. Ben benieuwd hoe jij dat zou doen!

 12. Knap hoor, luisteren naar wat je lijf en hoofd echt nodig hebben. Dat is lang niet altijd zo eenvoudig, zeker niet als er ook van allerlei dromen, wensen en vooral verwachtingen zijn. Ik herken je ervaring heel goed, dat je al die blogs en berichten voorbij ziet komen over doelen en plannen en dat je eigen hoofd daar vervolgens compleet blanco op reageert. Had de afgelopen weken precies hetzelfde. Dat is helemaal niet erg, het is een heel duidelijk teken. Wil niet zeggen dat je geen ambities meer hebt en daar is ook helemaal niets mis mee, maar de weg ernaartoe past (op dit moment even) niet bij je en dan gaat het ook niet werken denk ik. Meer innerlijke rust vinden door goed voor jezelf te zorgen vind ik een hele mooie focus voor dit jaar en ik hoop van harte dat je de rust mag vinden. Ik wens je een rustgevend nieuwjaar!

  Ps. Goed bezig met je spinningfiets! Je fitter voelen gaat vast ook helpen.
  Pps. Ik heb even gemist wat de Pretty Ambitious Planner is geloof ik. Nieuwsgierig!

  • Johanne schreef:

   Vind het ergens ook wel een geruststellende gedachten dat wij hetzelfde dachten op hetzelfde moment. Zo aan het einde van het jaar móet je ineens allerlei nieuwe dingen willen en vooruitgaan in het nieuwe jaar. Pff, wat een druk eigenlijk he? En je hebt gelijk. Het is ook helemaal niet zo dat je al je ambities loslaat als je rust voorop zet. Die ambities blijven, maar zullen even geduld moeten hebben. Ik hoop dat jij je jaar ook met rust kunt beginnen en dat we later (wellicht soms) samen weer aan andere doelen kunnen werken 🙂

   P.s. Heb al 30 km gespind deze week!!!
   P.p.s. Planner review komt eraan 😀

 13. Anna schreef:

  Wat een goed artikel, je hebt het zo mooi verwoord! Het puntje van: Vaker dingen dingen doen die ik wil in plaats van wat ik denk te moeten doen is helaas zooooo herkenbaar. Dit jaar wil ik ook zeker liever zijn voor mezelf. Ik hoop dat je het gaat lukken en dat je meer innerlijke rust ervaart!

 14. Wat een mooie kwetsbare post ! Ik hoop dat je een geweldig mooi 2019 zult hebben. Mijn focuswoord dit jaar is : focus. Focus op de dingen die mij (nog) meer rust, energie, gezondheid, creativiteit, positiviteit en al het andere goeds brengen.

 15. Jeanine schreef:

  Wat een mooie post heb je geschreven, Johanne. Je doel om meer innerlijke rust te krijgen dit jaar vind ik een hele mooie. Alles is zo gehaast tegenwoordig. De actiepunten die je beschrijft om dat te kunnen bereiken lijken me duidelijk en haalbaar. Soms moet je even stilstaan om de juiste weg te kunnen zien/kiezen. Dan pas kun je verder.
  (laat me trouwens even weten als het je lukt om rust in je hoofd te creëren. Ik zoek al jaren naar de heilige graal)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *