Law of attraction

De Wet van aantrekkingskracht + semi-review Jij bent een Badass

De Wet van aantrekkingskracht. Onze generatie staat erom bekend onze dromen te willen najagen (heyooo, het is weer tijd om te generaliseren, maar nu op een goede manier!). We vinden het niet meer voldoende om ergens te werken waar we eigenlijk niet 100 procent achterstaan. Het idee van een baas staat ook steeds meer van ons tegen. En eigenlijk doen we het liefst iets dat perfect bij ons past én ook nog eens veel geld in het laatje brengt. Oh, en we moeten ook locatie-onafhankelijk zijn. Ik ben iemand die heel graag haar dromen achterna gaat. Maar ik ben ook iemand die realistisch is en ergens blijft zitten zolang die dromen nog niet van de grond af komen. Bij wijze van dan. Sommige mensen vinden dat dom, anderen zullen me snappen. Punt is, ik ben nog niet waar ik wil zijn in het leven en ik zou dolgraag mijn allergrootste droom willen laten uitkomen. Maar waarom doe ik dat niet? En waarom doe jij dat niet? Bear with me jongens, want ik ga me nu op glad ijs bevinden door de Wet van aantrekkingskracht te bespreken. Law of attraction

Wet van aantrekkingskracht

Ik heb net ‘You are a badass’ van Jen Sincero uitgelezen en ik voel me helemaal geïnspireerd. Heel simpel gezegd gaat het boek over de Wet van aantrekkingskracht. Een onderwerp dat ik altijd al erg interessant heb gevonden, maar nooit helemaal achter kon staan. Weet je nog toen The Secret net uitkwam en iedereen daar helemaal lyrisch over was? Ik niet. Euh, ik bedoel: ik weet het nog wel, maar ik was niet lyrisch. Ik heb het boek uit pure frustratie uit het raam gegooid. Bijna dan. Ik heb ‘m wel heel hard op de grond gesmeten omdat ik het maar belachelijk vond. Denk goede dingen en goede dingen komen naar jou. Zoiets.

De Wet van Aantrekkingskracht gaat er vanuit dat alle dingen, positief of negatief, die jij ooit hebt meegemaakt, zelf hebt aangetrokken. Door bepaalde dingen te doen of denken, heb jij positiviteit of negativiteit op jezelf afgeroepen.

Zo simpel is het niet

Maar natuurlijk is het niet zo simpel en dat wat ik bij The Secret mistte, komt stukken beter uit de verf in You are a badass. Hoewel ik het principe van de Wet van aantrekkingskracht nog wel lastig te accepteren vind, vind ik de gedachte erachter eigenlijk wel heel mooi. Denk positieve dingen, doe positieve dingen, straal positiviteit uit en het zal opgemerkt worden. Dat betekent overigens ook dat je gewoon moet overgaan tot actie als je iets wil. En daar kan ik ook wel achter staan. Dan rest me alleen nog de vraag: doen we allemaal wel écht wat we willen doen en waarom gaan we daar niet voor de volle 100 procent voor?

Zweverig?

Sincero legt niet alleen het principe van de Wet van aantrekkingskracht uit, maar ze legt ook uit hoe jij zo in lijn komt met het universum dat het jouw positieve signalen opvangt. Verschrikkelijk zweverig, ik weet het. Ik snap het ook als je nu afhaakt, maar blijf nog heel even. Je kent me inmiddels wel een beetje en als ik iets niet ben dan is het wel zweverig of spiritueel (beter gezegd) (sorry aan iedereen die wél van de wet is overtuigd, ik gebruik zweverig om te chargeren). Ik zie mezelf als iemand die redelijk op deze planeet leeft en volgens mij kan ik mezelf als redelijk nuchter omschrijven als het om dit soort dingen gaat. Dus geloof me als ik zeg: ze heeft een punt. 

Zoals ik al zei, is de wet niet zo simpel als het lijkt. Nee, als jij er bijvoorbeeld van droomt om een dierenasiel te openen (projecteer much?), dan is de droom op zichzelf niet genoeg. Je opent niet ineens het asiel alleen omdat je het graag wil. Niet alleen je gedachten moeten erop gericht zijn, maar eigenlijk alles in je hele wezen. En dat betekent dat je er in principe van overtuigd moet zijn dat je over een jaar je eigen asiel hebt waar je arme diertjes kunt opvangen en verzorgen. Of nee, in je hoofd is het asiel er al. Je moet ervan overtuigd zijn dat het er al is.

Alles wat je doet, moet daarop gericht zijn. En je moet geloven dat het je gaat lukken, dat je het al hebt zelfs. Vervolgens moet je jouw overtuigingen omzetten tot actie. Je laat je niet tegenhouden door het tekort aan geld, dat krijg je op een andere manier wel. Je huidige baan zeg je op, want die draagt niet bij aan jouw doel. Dit is allemaal hartstikke extreem natuurlijk en ik denk ook echt niet dat het zo makkelijk is als ze zegt, maar ze heeft een punt. Je kunt dat dierenasiel wel heel graag willen, maar als het alleen bij een vage droom blijft, zal die er nooit komen. Als jij er niets aan doet om jouw droom werkelijkheid te maken, zal dat het ook nooit worden.

De Wet van aantrekkingskracht omvat meer

Maar dat is niet het enige waar de Wet van Aantrekkingskracht om draait, legt Sincero uit. Het gaat ook om je onbewuste, om zelfliefde, goede dingen doen voor anderen, dankbaarheid, vergiffenis en angsten. Ja, alle dingen die je doet worden zogezegd doorgegeven aan het universum. Ben je een dief, lieg je tegen je ouders en geef je nooit terug? Dan maakt het niet uit dat je een dierenasiel wil, niets in jouw gedrag laat zien dat jij dat wilt. Ben je lief tegen je naasten, neem je niet alleen maar geef je ook, ben je dankbaar en ben je zeker van je zaak? Dan zullen goede dingen sneller komen. (Zo heb ik het voor mezelf vertaald, je kunt het nog veel dieper maken, als je wil.)

Maar Johanne, geloof jij dan echt in die ‘onzin’?

Ja en nee. Enerzijds snap ik dat je het onzin noemt. Het klinkt spiritueel, vergezocht en bijna buitenaards. Maar aan de andere kant, waarom probeer je het niet gewoon eens. Ik denk echt niet dat het makkelijk gaat zijn, maar het is het denk ik wel waard. Al is het alleen maar om positiever in het leven te staan, lief tegen je medemens te zijn en een duidelijk doel voor ogen te hebben. Al brengt het je alsnog niet precies wat je wil, misschien brengt zo’n houding je wel heel veel mooie andere dingen.

In principe gaan heel veel zelfhulpboeken hierover, zie ik ineens. Ik weet niet of je dat doorhebt, maar veel van die guru’s/bloggers/schrijvers hebben het eigenlijk allemaal over minstens één aspect van de Wet van aantrekkingskracht. Mark Manson zegt in The Subtle Art of Not Giving a F*ck bijvoorbeeld dat je je minder van de mening van anderen, maar vooral van jezelf moet aantrekken. Hij heeft het over de pijn die je bereid bent te doorstaan voor de dingen die je wil bereiken.

Sarah Knight heeft het in ‘The Life-Changing Magic of Not Giving a F*ck’ over het loslaten van alle negatieve dingen in je leven, zodat je je alleen op de goede dingen kunt concentreren. Nee, ze hebben het niet over de Wet van aantrekkingskracht en dat zal ook niet de bedoeling zijn geweest, maar of ze het nu willen of niet is het allemaal een aspect van… Alle boeken zeggen eigenlijk: verwijder negativiteit uit je leven, geloof in jezelf en goede dingen zullen komen. You are a badass is daarin niet anders. Maar Sincero gaat gewoon nog een stukje verder en dieper, net als iedereen die in de Wet van aantrekkingskracht gelooft.

Geloof ik het?

Ik hoop dat ik erin ga geloven, want als het écht is zoals ze zeggen dat het is..dan kan ik alleen maar zeggen: doe het! Want waarom zou je je leven niet zo positief mogelijk inrichten? Waarom zou je niet voor 200 procent in jezelf geloven? En waarom zou je niet voor je levensdroom gaan? Ik ga het in ieder geval proberen, want You are a badass heeft me gemotiveerd om toch eens die grenzen op te zoeken. 

Nog niet overtuigd? Lees dan het boek en kijk vooral ook eens op Pinterest naar al het mooie dat daar te vinden is. Al vind je het zweverig, er valt ook voor jou iets te behalen. Echt waar.

Sta jij open voor de Wet van aantrekkingskracht? 

*Dit artikel bevat affiliate links. Gewoon, omdat dit het aangewezen artikel is om ze éindelijk eens te gebruiken. Zonde om je overal aan te melden en er niets mee te doen. En het kost jou niets ;-).

Article by Johanne

Hi, my name is Johanne. I'm almost 32 years old and I keep thinking about what I really want in life. A quarter life crisis, if you will. On my blog, you'll read more about the dilemma's where us (twenty-year-olds and) thirty-year-olds think about, about lifestyle en probably also about my cat.

This Article Has 30 Comments
 1. I read that book not to long ago, I thought it was a good little motivation boost. Thanks for the review.
  Emily @ Pizza & Pull-Ups onlangs geplaatst…Weekend Recap – To The RacesMy Profile

 2. ShootingStarsMag schreef:

  It’s an interesting philosophy. I think certain aspects of it make sense though. You should put more positivity than negativity out into the world, just for your own well-being if anything.

  Thanks for sharing!

  Lauren
  ShootingStarsMag onlangs geplaatst…Heat Trap by J.L. MerrowMy Profile

  • Johanne schreef:

   Yeah, exactly! Even if it doesn’t bring you everything you want, it will bring you more happiness and an overall sense of…accomplishment..maybe!

 3. Keri schreef:

  Positive thinking is wonderful, but to really attract what you want it seems like you would need to adopt it as a lifestyle. Your thought, “It’s also about your subconsciousness, your self-love, doing good things for others, being grateful and forgiving and about fears.” really helps guide that way of living.

 4. Eva schreef:

  Interessant artikel! Ik snap ook dat je zegt dat je het tegelijkertijd wel en niet gelooft. Zelf denk ik dat de dingen die gebeuren soms toeval zijn, maar verder geloof ik er wel echt in dat het werkt. Bij mij werkt het in ieder geval 🙂 Het klopt trouwens inderdaad dat je er niet alleen aan moet denken – goed dat je dat benoemt. Je moet er inderdaad wel iets voor doen. Toch werkt het soms wel als je er niks voor doet en er alleen maar aan denkt, maar dat geldt niet voor alles natuurlijk!

  Ik heb op m’n blog ooit meerdere voorbeelden genoemd van momenten waarop the Law of Attraction werkte bij mij – die link heb ik even in het daarvoor bestemde vakje geplaatst. Als je op m’n naam klikt, dan kom je bij dat artikel uit als het goed is. De dingen die ik in dat artikel noem zijn wel dingen waarvan ik achteraf dacht ‘oh, dat hoort bij the law of attraction’! Later heb ik nog een artikel geschreven over andere dingen waarbij het ook werkte, toen ik al wel wist wat the law of attraction was.
  Eva onlangs geplaatst…Ik ga beter leren focussen (omdat dat enorm waardevol is)My Profile

  • Johanne schreef:

   Heb net je artikel gelezen. Heel interessant dat het voor je werkt! Hoop dat ik ook ooit in een gemoedstoestand +actietoestand komt waarbij het voor mij ook gaat werken. Ljikt me super om te merken!

 5. Stella schreef:

  Ik heb beide boeken; The Secret en You are a Badass. En beide heb ik niet helemaal gelezen. Nog – want ik ga die tweede nu natuurlijk wel weer lezen. Ding is: Ik durf een soort niet aan de LOA (Law of Attraction) te beginnen, omdat ik bang ben dat het dan net bij mij niet werkt. En als je dat al denkt, dat gaat het natuurlijk ook ‘mis’ want dan heb je niet de juiste vibraties en dat soort fratsen. Ik geloof het wel echt, maar ik ben bang dat het mij dan overslaat. Of zo. Ik denk dat ik vooral geloof in het hele idee dat zodra je in jezelf gelooft, je echt waar kunt maken wat je wil. Zoiets. Laten we het erop houden dat ik het helemaal met je eens ben.
  Stella onlangs geplaatst…Kletsun #55My Profile

  • Johanne schreef:

   Ik snap stiekem echt heel goed wat je bedoelt. Straks heb je alles in je leven aangepast zodat je ervoor open staat en dan werkt het voor jou niet. LAAT DAN MAAR ZITTE! Maar goed, aan de andere kant..ook al werkt het niet he…dan ben je in ieder geval een stuk positiever, heb je vertrouwen in jezelf en zul je blijven aan datgene wat je wil bereiken. Da’s ook wat waard! 🙂

 6. Irene schreef:

  Ik heb een paar jaar geleden The Secret gelezen en ik werd er een beetje angstig van. Durfde niets negatief meer te denken omdat ik dan bang was dat me ineens allemaal slechte dingen gingen overkomen. Maar een tijdje daarna had ik het beter door en ik geloof er wel in dat positief zijn je véél verder brengt dan negatief denken. Maar zoals je zegt moet je ook wel zelf aan de slag gaan want veel dingen gaan niet gewoon naar je toe komen door er maar aan te denken. En ook niet alleen positief denken maar ook goed doen en lief zijn voor jezelf en anderen.
  You are a badass wil ik wel nog graag lezen!
  Irene onlangs geplaatst…Deze week #3My Profile

  • Johanne schreef:

   Snap ik! En dat is het inderdaad precies. Positief zijn brengt je veel verder dan negatief. En wat ik gisteren hoorde is dat een beetje negativiteit helemaal niet zo erg is. Dat mag ook best weleens, zolang het niet je hele ‘levensstijl’ is.

 7. Lily schreef:

  I don’t remember where I heard this, but someone explained the law of attraction to be more, when you start thinking more about positive things, when you start thinking more about things you want, it primes your mind to see it. So, in the past, you might not have noticed an opportunity that was available, but now that it is frequently on your mind, you will start to notice those same opportunities. I used to be very skeptical about the law of attraction, but this explanation makes a lot of sense to me. This book is on my to-read list, I hope it inspires me too :).

  • Erica schreef:

   I’m totally with you. I think it’s a dedicated positive mindset that brings positive things, not the universe or what so ever. And that’s as ‘simple’ as that. ? het mooie van deze theorie is wel dat je het universum de schuld kunt geven als dingen mislukken of niet zo gaan als je zou willen ? Sorry Johanne, voor mij idd een brug te ver. Maar wel interessant!

   • Johanne schreef:

    Haha, snap ik helemaal hoor! Dat stukje over het universum vind ik ook een moeilijke. Maar aan de andere kant, dan hoef je iig geen verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen falen. Hoe heerlijk is dat? 😉

  • Johanne schreef:

   Yes, you are right! I don’t know why, but that did not resonate with me as much as the rest did. Maybe because it kinda makes a lot of sense? It is an important aspect and one I can definitely get behind!

 8. Hillary schreef:

  Hey jo,
  Very interesting read. Thanks for sharing your thoughts! I don’t know if you’ve heard this, but did you know thinking positively or negatively will actually change the physical makeup of your brain? I wrote a little but about it in my blog post here.
  https://www.wordfromthebird.blog/the-blog/depression/pms-pmdd-help-with-them-all
  Sorry I’m not trying to solicit myself, but it goes hand in hand with what you’re saying and there is a particular author you might enjoy. Her name is dr. Caroline Leaf, and she wrote a book called “switching on your brain.” I wrote about her in this post. It’s more on the spiritual side, so just know that, but she backs it up with science. In a way I do believe our positive thoughts can encourage a good life and help you to be happy, but isn’t that just changing your outlook instead of your circumstances? When we think we can actually change our destiny, I am hesitant. Then we would be God, right? But I do think that our positive thinking, being kind to others, etc will indeed change our perception of things, therefore our circumstances will be better dealt with and we will be happier and more content in general. As far as health goes, in this book it also talks about how you can heal your body with positive thoughts, scientifically speaking. So I do believe we are somewhat in control of our health, but I believe only God can change our circumstances, and only he can bring about prosperity, guidance and peace. Just my opinion 😉 good luck on your journey! Life is so complicated, right?!

  • Johanne schreef:

   Haha, no problem. I am very curious about other people’s experiences and takes on the law of attraction. Sounds like a very interesting read. Thank you for telling me about it! And life is veeery complicated, haha.

 9. Daenelia schreef:

  Met positief denken verlies je niks. Je leven zo goed mogelijk leven kan ook alleen maar positief uitpakken. Eerlijk duurt het langst, etc. Ondanks dat je er niets mee te verliezen hebt, is het nog best moeilijk om zo positief in het leven te blijven staan, ongeacht dat het je wat kan opleveren. Iets alleen maar heel erg graag willen is echt niet genoeg als je dan op de bank blijft zitten met d gordijnen dicht. Om echt iets heel graag te willen en het ook te doen moet je die angsten overwinnen. Dat gaat wel makkelijker naarmate je ouder wordt, geloof me. Want je komt op een moment ergens waarbij je weet wat je waard bent. Als je jong bent, ben je nog heel vaak (en soms terecht) afhankelijk van wat anderen in je zien. Steun anderen dus ook, als jij ziet dat ze iets wel kunnen maar er zelf nog twijfels over hebben.
  Neemt niet weg dat een beetje realiteitszin natuurlijk wel verstandig is. Je loopt ook niet het ijs op als het 5 graden dooit, hoe graag je ook de elfstedentocht wilt schaatsen.

  • Johanne schreef:

   Heel mooi gezegd! En kan niet anders dan het met je eens zijn. En je hebt ook gelijk, naarmate je ouder wordt weet je jezelf steeds beter op waarde te schaten. En inderdaad…we moeten niet vergeten dat we ook maar een mens zijn en dus niet onsterfelijk.

 10. Romy schreef:

  Ik vind dit ook wel een interessante theorie en geloof zeker dat er een kern van waarheid in zit. Ik geloof niet dat alleen iets willen genoeg is om het meteen te bereiken, maar iets willen helpt zeker wel om daar uiteindelijk te komen. Het hangt er denk ik van af hoe je de theorie ziet. Als je gelooft dat je met alleen ergens van dromen een doel bereikt, dan kom je er niet. Er moet ergens ook iets van ‘doen’ (daar heb je hem weer! ;)) om de hoek komen kijken. Maar zo te horen heb jij een heel realistische en nuchtere interpretatie van de theorie. Daar houd ik wel van 🙂
  Romy onlangs geplaatst…DIY | Kaarten maken met een patchwork van washi tapeMy Profile

  • Eveline Fleur schreef:

   Ik ben het met Romy eens. Wel een interessant stuk! Ik geloof er zeker in dat als je iets graag wilt je er gewoon voor moet gaan. En als je iets graag wilt, dan zet je je daar voor de volle 100% voor in, dus de kans dat je uiteindelijk je doel bereikt is dan groter dan mensen die er alleen maar over blijven dromen. Dus daarin denk ik inderdaad dat er een kern van waarheid in zit. En daarnaast geloof ik er ook steeds meer in dat je negativiteit (indien mogelijk) zoveel mogelijk uit je leven moet laten, want dan ben je uiteindelijk (logischerwijs) ook gelukkiger! 🙂
   Eveline Fleur onlangs geplaatst…The word is out! Waar ik met mijn hoofd zatMy Profile

   • Johanne schreef:

    Dat is het ook gewoon he. De kans is groter dat als je iets écht wil en je bereid bent om ervoor te vechten, dat de kans groter is dat het lukt. Blij dat er meer nuchteren onder ons zijn 😉

  • Johanne schreef:

   Haha, dank je! Ja, het is best een lastig iets. Maar gelukkig is het allemaal aan onszelf om te bedenken hoe we dat invullen. En wat dat betreft past het wel goed bij m’n woord van het jaar idd, haha. DOEN en niet alleen denken, hopen en wensen!

 11. I’ve heard about this book several times from other people, and it keeps popping up in the “you might like this” section of Amazon books…clearly this is a sign that I need to read it 🙂 Thanks for the great review!
  Paula @ I’m Busy Being Awesome onlangs geplaatst…How to Build Healthy Relationships with HyggeMy Profile

 12. Tiffany schreef:

  Great insights! Interested with the book. Thanks for sharing ♥️ ♥️ By any chance you are interested on doing collaborations, you can connect with amazing brands and fellow bloggers through the influencer directory of Phlanx.com!

  Xoxo,
  Tiffany

 13. Sarah schreef:

  Het is mij ook al opgevallen dat heel veel van die zelfhulpboeken rond de wet van de aantrekking draaien. In The Secret werd alles inderdaad nogal dromerig voorgesteld, maar de kern van waarheid zat er wel in. Wanneer je positief in het leven staat dan zal dat je altijd verder brengen dan wanneer je constant grumpy rondloopt. Ik heb ook al gemerkt dat, wanneer ik in die positieve vibe zit, er automatisch meer leuke dingen gebeuren dan wanneer ik mij niet zo goed voel. Het is zo’n soort van sneeuwbal-effect. Hoe dan ook… ik vind zulke boeken altijd wel inspirerend werken. Ze kunnen maar helpen 😉

 14. Anne schreef:

  Klinkt als een interessant boek, ik ben er wel benieuwd naar geworden nu.
  Anne onlangs geplaatst…Wist je datjes over het huwelijk #2My Profile

 15. Thank you for this honest review! I consider myself spiritual, but like you, my personality tends to be very grounded. I’ve heard so much buzz about this book and I’m equally intrigued and wondering if it’s too “woo-woo” for me. But knowing that you, a fellow skeptic (is that fair to say?) enjoyed it makes me definitely want to pick it up. I think I already believe this stuff but wouldn’t say it in exactly the same words, so I’m eager to learn more.
  Brittany Lauren Bergman onlangs geplaatst…Armchair Chats // Getting Up Early and Putting Down the PhoneMy Profile

 16. Emma schreef:

  T R U E! Life is so much better when applying this to your every day. Tricky at the start but totally transforming <3 xx
  Emma onlangs geplaatst…(GF) Smoky Hominy StewMy Profile

 17. Prosperity schreef:

  Read all this from beginning to the end and to be honest it was an interesting analysis all through, a real eye opener to the fact that one must channel his energy towards the right direction. Nice article.
  Prosperity onlangs geplaatst…Abundance: Discover Your Way to Abundant LifeMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge