Learning Spanish my four-step plan that needs your help

Spaans leren: mijn vierstappenplan dat jouw hulp nodig heeft

Sinds bijna een anderhalf jaar ben ik bezig een nieuwe taal te leren. Spaans om precies te zijn. Ooit als wij in Spanje wonen moet ik met de mensen, maar vooral met mijn schoonfamilie kunnen praten. En daar bak ik werkelijk niets van op dit moment. Ik hou van talen. Nederlands, Engels, Duits en Frans (ok, Frans iets minder) waren mijn lievelingsvakken. Gewoon omdat ik het kon. En nu? Ik kan me er gewoon niet toe zetten. Het is zelfs zo erg dat ik zes maanden lang 40 euro per maand heb verkwanseld, omdat ik een cursus Spaans niet kon afmaken. Maar goed, de tijd begint te dringen en ik moet weer verder. Want ja, Rome wasn’t built in a day enzo. Zo ook dit niet. Hoe ga ik dit aanpakken?

Cursus er weer bij pakken

Sja, die ligt er nu toch. Ik ben dus vorig jaar begonnen met een cursus Spaans via het LOI. Echt geen slechte cursus hoor, helemaal niet! Maar ik kon me er zo moeilijk op concentreren. Vooral toen mijn idee voor een blog ineens concreet begon te worden kon ik vaarwel zeggen tegen mijn wil om Spaans te leren. Zo stom. Ik weet dat het moet (valkuil). Maar ik weet ook dat ik het superleuk ga vinden als ik het eenmaal kan, maar de drempel er naartoe is zo hoog.

Twee keer per week studeren

Stap twee is regelmaat aanbrengen. Anders onthoud je natuurlijk nooit wat je leert. Dus twee keer per week één uur of twee uur lang vol aan de bak. Of heeft iemand nog een supertip qua tijden en frequentie? Want daar sta ik meer dan voor open.

Laura Brijde’s nieuwe Youtube kanaal

Blogger en vlogger Laura Brijde volg ik al een tijdje. Ik heb d’r ooit ontdekt op het Ellegirl Forum. Jaja, haha. Ok, dat was even een Spaanse grap. Dat lukt me nog net wel. In ieder geval: ik ontdekte haar destijds toen ik nog hopeloos op zoek was naar dé oplossing voor een gezond leven. Niet gevonden overigens, maar wel een nieuwe blog. Ze was toen nog voornamelijk gericht op hardlopen, maar ik vond haar Instagram heel leuk. En dat is ook waar ik haar voornamelijk volg. Maar, en nu komt het leuke, ze heeft sinds kort een nieuw Youtube-kanaal speciaal voor diegenen die Spaans willen leren op een laagdrempelige manier. Trouwens, vinden jullie haar ook ouder lijken dan ze is? Door haar gedrag dacht ik altijd dat ze midden of eind twintig was, niet dus.

Deal sluiten met vriend

Het lastige is hier is dat hij Nederlands moet leren en ik Spaans. Dus we kunnen niet het één voor het ander ruilen, zeg maar. We moeten een soort van afspraak maken dat we het ene gesprek in het Nederlands proberen te houden en het andere gesprek in het Spaans. Anders weet ik het ook niet zo goed. Plus, over een maand gaan we alweer naar Spanje. Goed moment om mijn tot nu toe opgedane vaardigheden te herbeoordelen.

En dan nog:

 • een verse dosis motivatie
 • nieuwe bronnen
 • en tijd

Weet iemand waar ik de laatste drie kan vinden?

Serieuzere vraag: hoe zou jij dit aanvliegen?

Article by Johanne

Hi, my name is Johanne. I'm almost 32 years old and I keep thinking about what I really want in life. A quarter life crisis, if you will. On my blog, you'll read more about the dilemma's where us (twenty-year-olds and) thirty-year-olds think about, about lifestyle en probably also about my cat.

This Article Has 11 Comments
 1. Michelle schreef:

  Misschien Spaanstalige series/films kijken? Hoe communiceren jullie nu vooral met elkaar? Om en om Nederlands en Spaans spreken is sowieso denk ik wel een goede. En ook regelmatig de tijd er voornemen is een must, anders kakt het zo in 😉 Succes in elk geval!
  Michelle onlangs geplaatst…Lieve papa en mamaMy Profile

  • Johanne schreef:

   Goeie! Dat is inderdaad een slim idee, had ik nog niet eens bij nagedacht. Zal eens kijken of er wat makkelijke series zijn die ik kan volgen We praten nu Engels met elkaar en dat zit er zo ingebakken dat we elkaar niet helpen met de taal moeten leren, puur omdat we het vergeten, haha. Dankjewel voor je tip!

 2. Shirley schreef:

  Een beetje herkenbaar. Ik ben ooit weer begonnen met Frans, want: praktisch in België, waar mijn vriend vandaan komt. Ik begon met Duolingo om mijn bestaande kennis op te krikken, daarna heb ik informatie gezocht over cursussen. Verder kwam ik niet. Ik zou misschien in jouw geval ook eens een boek dat je al gelezen hebt, lezen in het Spaans. Of een Spaanse serie kijken. Spaans sprekeb in Spanje lijkt me ook heel effectief.
  Shirley onlangs geplaatst…Roaming in RomeMy Profile

  • Johanne schreef:

   Boek is ook een goede inderdaad. Als ik nou bijvoorbeeld de eerste Harry Potter (oid) in het Spaans kan vinden…lijkt me relatief simpel geschreven. En ik ben ooit begonnen met Duolingo, maar was er nooit zo van overtuigd. Hoor wel vaker dat het goed is, dus heb het nu direct maar weer geïnstalleerd. Dankjewel!

 3. Romy schreef:

  Lijkt me nog best lastig om een nieuwe taal écht goed te leren inderdaad, zeker naast een fulltime baan en een druk leven. Misschien kun je eens proberen om Spaanse romans te lezen, Spaanse tv-programma’s te kijken of om bij films de Spaanse nasynchronisatie aan te zetten (bestaat dat überhaupt?). Wie weet pik je daarmee ongemerkt wat dingen op. Verder zou ik zeggen maak bewust op bepaalde momenten tijd voor Spaans leren. Je kunt bijvoorbeeld in het weekend steeds op zaterdag een uur eerder opstaan en nog een paar momenten in de week kiezen om dan alleen maar Spaans te leren. Wie weet helpt zo’n vast moment een beetje!
  Romy onlangs geplaatst…Vaderdag | Een kleine ode aan mijn vaderMy Profile

  • Johanne schreef:

   Ja, is ook superlastig! Heb ook heel vaak iets van ‘heb wel betere dingen te doen dan…’, maar dat is natuurlijk onzin. Nasynchronisatie of ondertiteling is wellicht ook wel een goede idee. Dankjewel! En je hebt gelijk, ik moet ook gewoon eerder opstaan zodat ik in alle rust zulke dingen kan doen.

 4. Maurits schreef:

  Dinnertime = conversation time!
  Van koken tot afwas spendeer je daar lekker wat tijd samen; begin met 1 uur alleen Spaans praten, daarna een uur alleen Nederlands.
  Win win!

 5. Mirthe schreef:

  Naast wat hierboven wordt genoemd, heb je Duolingo als app op je telefoon om tussendoor te doen? Ennn zet je Netflix ondertiteling aan in het Spaans, dat helpt hopelijk met het uitbreiden van je woordenschat 🙂 Verder kun jeook je telefoon en apps zoals Facebook en Instagram instellen in het Spaans!

  • Johanne schreef:

   Ja, heeft Netflix Spaanse ondertiteling? Ik ga vanavond direct kijken. Dat zou wel heel gaaf zijn. En Duolingo heb ik direct naar aanleiding van jullie tips op mijn telefoon gezet. Goeie tips. Dankjewel Mirthe!

 6. Er staan wat Spaanse series op Netflix, misschien leuk om te kijken. En ik zou een week Nederlands en dan een week Spaans voorstellen aan vriend.

  Wij praten voornamelijk Engels tegen elkaar als de kinderen iets niet mogen horen, maar de zesjarige heeft teveel Engels gehoord, die snapt te veel tegenwoordig. De volgende stap is overgaan naar Duits, maar daarin is man veel sterker dan ik.
  Annika – Mrs. Marvelous onlangs geplaatst…Revolution Mermaids Forever Ultra EyeshadowsMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge