Blogging lies

[:nl]5 leugens die je tegenkomt wanneer je begint met serieus bloggen [:en]5 lies they tell you about serious blogging [:]

[:nl]Mensen onderschatten nogal eens hoeveel werk er in een blog gaat zitten. Alsof het iets is wat je er makkelijk even bij doet. Terwijl in werkelijkheid heb je er bijna een fulltime baan extra bij. Het is niet alleen brainstormen, schrijven en hoppa, artikel online zetten. Het is ook foto’s maken, bewerken, je tekst optimaliseren en seo-vriendelijk maken. Het is promoten, promoten en nog eens promoten. En dat riedeltje iedere keer weer opnieuw. Dat gaat je niet in de koude kleren zitten, hoor. Waar willen bloggers nogal eens over liegen als het om bloggen gaat? Nou, dat zal ik je voor eens en voor altijd vertellen. Dit zijn 5 leugens over bloggen die je vaak tegenkomt. 

Bloggers hoeven niet goed te kunnen schrijven

Deze las ik toevallig laatst bij Burgertrutjes en het is gewoon pertinent niet waar. Ik zie zoveel blogs voorbij komen met de meest basale grammaticale fouten. Gewoon nee. Als je niet weet of je gebeurt of gebeurd moet schrijven, dan moet je niet bloggen. Zo simpel is het gewoon. Of ik werdt. Neeheeee.

Gemakkelijk geld verdienen

Nope. Ik hoopte het stiekem wel een beetje. Als ik heel eerlijk ben. Maar dat is het dus absoluut niet. Wist ik ergens ook wel, maar ja, je hoopt altijd dat jij degene bent die er met kop en schouders bovenuit steekt. Je moet echt geduld hebben wil je een beetje normaal geld verdienen. Als dat al ooit gebeurt.

Bloggen is gratis

Euhm, nee. Natuurlijk kun je een gratis wordpress.com website nemen. Maar dan kun je dus geen geld verdienen met je blog. En al wil je dat niet, bloggen is nog steeds niet gratis. Je wilt er iets leuks van maken toch? Dat betekent dat je een goede camera (echte of telefoon) nodig hebt, ‘props’ om leuke foto’s te maken en misschien wil je ook wel een beetje investeren in cursussen?

Nog voordat mijn blog überhaupt gelanceerd was, had ik al 600+ euro uitgegeven. Mijn camera kostte meer dan 500 euro (Nikon D3300), mijn WordPress thema kostte een paar tientjes en Siteground kost ook 100 euro per jaar. Je moet er wat voor over hebben wil je het serieus aanpakken!

Je bent in een uurtje klaar

Hell to the no. Al zet je ‘maar’ twee artikelen per week online, het is hard werken hoor. Wil je een kwalitatief goede tekst neerzetten, dan ben je alleen daar al een paar uur aan kwijt. In mijn geval is het dan ook nog eens zo dat ik ook in het Engels schrijf en dat duurt ook een tijdje, gewoon omdat mijn Engels minder goed is dan mijn Nederlands (ken nie’ alles hebbe’). En ik wil absoluut geen fouten maken, dus dat duurt iets langer (en dan maak ik alsnog fouten, natuurlijk). 

Als je dan je tekst klaar hebt, heb je het liefst een eigen gemaakte foto voor bij dat artikel. Mij lukt dat vaker niet dan wel en daar baal ik van. Het is in mijn huis te donker om goede foto’s te maken waardoor de foto’s er veelal pixelig uitzien. Bij mij duurt het fotograferen daarom niet heel lang, maar zodra ik weer meer tijd en heb naar buiten wil dan komen er weer meer eigen foto’s.

Bloggers die altijd hun eigen foto’s maken hebben er nog veeeel meer werk aan. Het is niet klik-schiet-klaar. Nee, je moet tientallen foto’s maken en soms zit er dan nóg geen goede foto tussen. Hartstikke frustrerend soms.

En als je dan je foto hebt, moet je nog tien andere dingen doen voordat je artikel goed en wel online staat. EN DAN komt de promotie nog en dat is me toch een feest. Vrije tijd? Wat is dat?

Fotografie? Appeltje eitje

Zoal ik hierboven al zei is fotograferen niet zo makkelijk als mensen hopen of denken. Je moet naar plekken toe, de juiste props hebben en voldoende daglicht. In mijn geval woon ik niet in een inspirerende omgeving (serieus, Nieuwegein is NIET inspirerend). Utrecht ligt echt naast de deur natuurlijk, maar het is gewoon te koud om buiten foto’s te maken. Daar word ik niet blij van en vriendlief al helemaal niet (wil je het dan wil graag genoeg vraag je? Misschien niet. Niet nu).

Daarbij heb je tegenwoordig ook nog een goede camera nodig om mee te tellen, moet je daar daadwerkelijk iets mee kunnen (daar schort het bij mij ook nog wel eens aan) en dan volgt het bewerkingsproces. Echt hoor, fotograferen is NIET makkelijk. Als je er genoeg tijd aan besteedt, leer je het wel. Maar niet morgen al.

Overigens kom je ook een heel eind met stockfoto’s, maar uiteindelijk zijn die niet heel persoonlijk natuurlijk. 

Eén van de eerst foto’s die mijn camera (vriend erachter dan) maakte. Heb die sfeer helaas nooit kunnen namaken:

10 things that made my month even better | September

Je moet een niche hebben

Dit is even een heel ander punt dan rest, maar wel een belangrijke. Overal waar je komt lees je dat je een niche moet hebben om succesvol te zijn. Dat je alleen moet bloggen over bloggen om succesvol te zijn. Of alleen over make-up, mode of interieur. Ja, het maakt duidelijker waar je blog over gaat. Maar ik denk dat als je mensen hebt getrokken, het niet zo heel veel uitmaakt waar je over blogt. Natuurlijk zul je op mijn blog niks zien over beauty, want a) dat is nooit mijn insteek geweest en b) ik bak er niks van. Mijn kracht ligt echt in het schrijven alleen en daar moet ik dus ook mijn lezers vandaan halen. Dus het worden verhalen, tips over het leven (want daar weet ik wél veel vanaf haha. Grapje) en dat soort dingen.

Kijk bijvoorbeeld eens naar heleneinbetween.com. Ze blogt veel over reizen, maar ook over bloggen, social media en lifestyle. Is ze succesvol? Ja, Helene is een fulltime blogger die de wereld over reist met datgene wat ze doet: bloggen over vanalles. Offe, kijk eens naar Cynthia.nl. Natuurlijk is ze ooit begonnen met een beautyblog en heeft ze daardoor de kans gekregen om het uit te breiden, maar alsnog. Ik vind het er alleen maar beter op geworden.

Er is een een handjevol Nederlandse bloggers die ik superleuk vind en zij bloggen niet over één ding. Ze schrijven over gevarieerde onderwerpen en ‘gewoon’ over het leven. En ik vind dat dat succes verdient.

Wat is wel waar? 

Je kunt zomaar een blog starten, zonder enige ervaring. Als het mij lukt, lukt het jou ook. Echt waar. En WordPress is zoooo makkelijk om te begrijpen. Nog meer waarheden: bloggen verrijkt je leven en inspireert. Je wordt er een betere schrijver van, je gaat creatief nadenken en ziet overal blogideeën. Je leert superleuke mensen kennen en je wil almaar meer en beter worden. Echt waar. Het vreet energie (ok, vreet niet, maar vergt wel) en tijd, maar het is het 300 procent waard.

P.s. een andere leugen is trouwens dat Bloglovin’ goed is voor je blog. Niet dus. Dit zeg ik niet om de vaak genoemde redenen, maar omdat er weken lang een 2-dagen-vertraging in zit. Dus, wil je mijn artikelen niet missen? Volg me dan op Facebook!

Wat is de grootste leugen die jij hebt gehoord? 

[:en]People tend to underestimate how much time goes into blogging. Like it’s something you just do in five minutes per day. In reality, of course, it’s nothing like that. And if you try your and at serious blogging, you’ll see that it’s like an extra full-time job. It’s not just a quick brainstorm session, a writing session and be done with it. Nope. You also have to take pictures, edit those pictures, optimize your content and make it SEO-friendly. It’s also promotion, promotion, and more promotion. EVERY TIME AGAIN. Blogging ain’t nothing, you guys. What are the most lied about blogging ‘facts’? Let me tell you…

Bloggers don’t have to be competent writers

Let me be the first to say that I know my English isn’t perfect. Far from it. My main blog focus is the Dutch section and I write in English because I love it and would love to reach a bigger audience. So, with that being said: you actually do need to be a pretty good writer to be taken seriously. Grammatical errors are a big no-no (and I so hope mine are not so bad. Plus I use Grammarly to fix the biggest mistakes) and you definitely need to spell-check.

We’re all allowed to make mistakes. One mistake here and there is okay, but you shouldn’t bother your reader with multiple (and OBVIOUS) mistakes. I’m glad to say that my Dutch is nearly perfect (nothing is perfect as we all know), now working on my English skills. But you know what? I do know the difference between you’re and your. And the difference between there, they’re, their. If I know, so should you ;-). Btw, I totally think grammatical jokes are okay. Using ain’t instead of isn’t, for example, is okay by me. As long as people know you’re joking. Is it okay if I do it by the way? Or not? 

Blogging is easy money

Nope. Honestly, I wish it was. But it’s not. The thing is, though, that when you open Pinterest or search for tips on how to start a blog, you’ll find articles like ‘I made 10.000 dollars in my first month of blogging and so can you’. That is just not true. Maybe it is for the lucky 0,01 percent. But not for most of us. I wish my blog was that successful that my affiliate marketing ideas and skills were through the roof. But no… Most of us have to be very patient and blog consistently and maybe then we’ll make some money. If ever.

You can start a successful blog for free!

No, you can not. Yeah, you can get a free wordpress.com website. But you won’t be able to monetize it and you can say buh-bye to plugins and such. Even if you choose to use wordpress.com, blogging still isn’t free. You want to make something of it, right? So that means you have to get a good camera, either on your phone or an actual camera. You’re gonna need props to spice up your pictures and maybe you’ll want to invest in some courses?

Even before I launched my blog I spent 600 plus dollars. My camera cost me more than 500 (Nikon D3300), my WordPress theme cost me a few bucks (like 40?) and Siteground costs me a 100 per year. So you really have to invest if you want to take your blogging career seriously!

You just need an hour a day/week 

Heck no. Even if you write one article per week, it’s hard work. Just writing it will take you at least a couple of hours because you want it to be good, right? In my case, I have to write my article in Dutch and in English, so it takes me quite a while to complete that. Because English is ‘only’ my second language, it takes me a little longer to form correct sentences (can’t have it all ;-)).

And then. When you’re done writing, you’ll preferably add an original picture to your blog post. Which means you have to organize a shoot. Or you know, make a flatlay or make something else. I hate to admit it, but sometimes I just can’t make it work. My house is too dark to take good pictures (in dire need of a good natural light!). So sometimes I take a half an hour out of my day to shoot some pictures and then I’ll notice that they’re all shit. As soon as the cold weather is over, I want to go outside again and I will make my boyfriend do photoshoots. 🙂

Bloggers who ALWAYS have original pics have it so much harder than I do. Also because it’s not just click-shoot-ready. Nope. You’ll probably make dozens of pictures and maybe the perfect shot won’t be there. So frustrating.

When you finally have the picture you want, you will have to do ten other things before your article is ready to go online. AND THEN there’s the promotion party. Free time? What’s that?

Photography? Easy peasy

As mentioned above, photography is NOT as easy as a lot of people hope or think. You have to go places, find the right props, adjust your camera to the right settings and have enough natural light. And in my case, I live the most uninspiring environment of the Netherlands. I do not recommend you to go to Nieuwegein, go to Utrecht instead. It’s close by and a very pretty city. So, yeah, Utrecht is around the corner but it was just too cold to take pictures outside. It did not make me happy and the boyfriend even less.

Also, to really enter the ‘big league’ you’ll want to get a good camera. And be able to work with said good camera (I for one have work to do) and then there’s the editing process. Seriously, you can’t just get a camera and call yourself a photographer. You’ll need to spend a lot of time with that thing to make it work. That will not be tomorrow.

One of the first pics from my Nikon ever and I was never able to recreate the same atmosphere, haha:

10 things that made my month even better | September

You have to have a niche to be a successful blogger

Also, stick to what you know. You won’t see any make-up tips on my blog because a) that was never my intention and b) I suck at it. My strength is my (Dutch) writing and I like to think that I think outside of the box. And that’s how I need to attract readers, with my own strengths.

Look at heleneinbetween.com, for example. She’s my go-to blogger when it comes to having a niche yes or no. She’s not just a travel blogger or a blogging blogger, she also writes about her life experiences. Or chasingfoxes.com is also a perfect example. They just blog about all kinds of things and they’re doing so well!

What is true? 

You can start a blog without any experience. Just try. If I can do it, so can you. Really. And WordPress is one of the easiest platforms to start a blog on. More truths: blogging enriches your life and it inspires. It will make you become a better writer, a creative thinker and you’ll see subject opportunities all around. Blogging will enable you to make online friends and it will make you want to become a better person. Yes, it takes a lot of energy and you will spend soooo much time on it, but it’s worth it. 300 percent worth it.

What’s the biggest lie you came across? 

 [:]

Article by Johanne

Hi, ik ben Johanne! Ik ben 35 jaar en moeder van een eeneiige tweeling. Axel en James zijn mijn licht en leven, maar ik ben natuurlijk meer dan alleen mama: ik hou van werken, bloggen, lezen, schrijven en heel af en toe sociaal doen. Hoe hou ik al die ballen in de lucht? Vaker niet dan wel, maar hey, soms gaat het ook goed!

This Article Has 20 Comments
 1. Judith schreef:

  Echt zo herkenbaar! Ik vind het wel lastig om echt voor een specifiek onderwerp te kiezen. Het liefst blog ik echt over van alles wat ik leuk vind, dus voortaan blijf ik dat ook gewoon doen. Plezier staat uiteindelijk toch voorop bij mij 🙂

  • Johanne schreef:

   Is ook superlastig! Maar juist dat je gewoon van alles kiest om over te schrijven maakt het leuk, vind ik! De ene dag zal de ene het lezer wat minder interessant vinden dan de ander. Maar je trekt er juist ook een diverse groep lezers door!

 2. Shirley schreef:

  Met het eerste puntje ben ik het niet eens. Ik snap wel wat je bedoelt, maar ik vind het juist leuk als mensen die niet goed kunnen schrijven toch gaan bloggen. Als iemand veel fouten maakt, maar schrijven wel leuk vindt, vind ik het tof dat diegene er toch werk van maakt. Ik moet wel zeggen dat ik zo’n blog waarschijnlijk zelf nooit zou blijven lezen.

  • Johanne schreef:

   Ik snap wel wat je bedoelt hoor! Maar ik heb het wel over serieus bloggen. En vind dat als je serieus genomen wilt worden, dat je geen d/dt fouten mag maken, bijvoorbeeld. Natuurlijk hoef je niet goed te schrijven als je het echt voor jezelf doet en alleen voor ‘de leuk’, maar wil je het serieus aanpakken, vind ik wel dat dat soorten fouten niet kunnen. 😉 Overigens vind ik het ook superleuk als iemand dat dan alsnog probeert, maar het is dan ook wat je zegt: je blijft niet terugkomen.

 3. Maaike schreef:

  Eigenlijk ben ik het met alles eens. Ik ben wel bang dat stomme spelfoutjes er heel soms insluipen. Maar ja, die staan soms ook in de krant. Wat mij trouwens wel opvalt is dat er een aantal hele grote bloggers zijn ( die er zeg maar hun baan van hebben gemaakt) die steeds slordiger worden in hun schrijfstijl. Eentje schreef onlangs dat teksten schrijven echt haar talent is en haar professie, maar in datzelfde stuk stonden minstens drie grote taalfouten. Echt hele grote. Hoe is het mogelijk? Word je laks als je eenmaal je brood verdiend met je blog? En wat die niches betreft, het zinnetje ‘kies een niche’ zou verboden moeten worden. Ik schrijf over van alles en lees ook graag over van alles. Ik heb trouwens ook een Nikon! (Ik wil dit stukje even positief afsluiten) Ik heb een Nikon d3200. Echt een fijn ding!

  • Johanne schreef:

   Haha, ja dat begrijp ik heel goed! Maar dat is ook niet zo erg. Denk dat we allemaal weleens domme spelfoutjes maken. En ik mis ook wel eens een t achter een d, maar na een dubbel- en triple check haal ik dat er gelukkig vaak op tijd uit haha. En eens! Als je inderdaad blogger bent van beroep, dan is schrijven eigenlijk ook je beroep. En dan is het niet normaal dat er drie fouten in staan. Ben wel benieuwd over wie je het nu hebt 😉
   Haha, goede afsluiter!

 4. Sarah schreef:

  Goed uitgeschreven puntjes. Ik ben het ook eens met alles, behalve met puntje één. Blogs zijn er voor iedereen. Als je niet zo goed kunt schrijven (zowel qua taal als qua originaliteit en dergelijke), dan vind ik niet dat zoiets je moet tegenhouden om te beginnen met bloggen. Al doende leert men. Zoals je in het einde van dit artikel zegt: je wordt er een betere schrijver van en je gaat er meer creatief door nadenken.

  • Johanne schreef:

   Ja en nee! Zoals ik ook al bij Shirley zei: ik snap wel wat je bedoelt. En natuurlijk moet iedereen de kans krijgen om te bloggen, maar wil je het écht serieus aanpakken, dan vind ik wel dat je iets aan je schrijven moet doen! 🙂 Maar zoals je ook zegt (en ik dus ook ;p): je wordt er een betere schrijver van. En dat is misschien bij de ‘minder goede schrijvers’ ook zo! Bedoelde het overigens ook niet denigrerend, maar vind het wel een belangrijk punt als je het professioneel wilt aanpakken.

 5. Romy schreef:

  In bijna alle punten herken ik me wel. Met schrijffoutjes kan ik op zich wel leven als iemand verder leuk schrijft. Maar een niche hoeft van mij ook absoluut niet. Ik vind het juist wel leuk als iemand over veel verschillende dingen blogt. Liever dat dan dat elk artikel over lipsticks gaat 😉 Soms vind ik het wel jammer als andere mensen inderdaad denken dat bloggen weinig tijd kost en dat je het zomaar even doet. Er gaat heel wat tijd in zitten, ook in de fotografie. Maar gelukkig krijg je er – hoe cliché dat ook klinkt! – ook zonder samenwerkingen heel veel moois voor terug 🙂

 6. Nikita schreef:

  Ik blog over alles wat ik leuk vind. En bloggen is een vak apart trouwens. Mensen denken inderdaad dat er maar vijf minuutjes in een goed artikel sluipt. Nee, echt niet. Ik gebruik nu geen eigen foto’s, maar ik wil dat wel gaan doen. Ook dingen zoals een eigen URL of betaald theme wil ik ooit over gaan nadenken. Ik heb daar alleen momenteel de mogelijkheid niet voor. Maar bloggen is veel werk en soms moet ik de inspiratie er echt uit trekken. Maar als ik dan in die schrijfflow zit en lekker mijn ding doe, dan besef ik waarom ik dit zo graag doe. Ik heb een schrijversliefde en ik hou van mijn blog 🙂

 7. Karin schreef:

  Interessant artikel! Ik vind het maken van foto’s ook ontzettend moeilijk. Dan bouw ik de halve kamer om om foto’s van mezelf te maken, denk ik dat het heel goed gaat maar als ik ze dan op de pc check, zijn ze pixelig of m’n hoofd doet weer iets raars… heel frustrerend. Maar in Nieuwegein is Vreeswijk best karakteristiek, toch? En park Oudegein?

  De niche vind ik ook moeilijk, want ik merk dat ik wel richting eentje ga. Maar ik wil ook meer ‘algemene’ post schrijven over bijvoorbeeld reizen of boeken en ik ben bang dat ik dan weer lezers af zou schrikken… moeilijk hoor!

 8. Danielle schreef:

  Zoooo herkenbaar! Ik ben ook net een jaar bezig met mijn (chocolade)blog, en de tijd die erin gaat zitten! Bijna een fulltime job inderdaad. Om van het geld maar te zwijgen, Choc Check heeft nu al meer gekost dan het waarschijnlijk ooit zal opleveren. Maar o, wat geweldig is het! Vroeger was ik alleen verslaafd aan chocolade, nu ook aan mijn blog 😉 Het nadeel van een niche: de sponsormarkt is beperkt. En daarmee dus ook je mogelijke inkomsten. Geen idee of mijn blog ooit echt gaat leven (het aantal volgers stijgt erg langzaam), maar vooralsnog heb ik er nog lol in en dat is denk ik het belangrijkst. Succes met je blog!

 9. Irene schreef:

  Ik erger mij dood aan ‘simpele’ fouten, maar ik besef nu ook dat dat dus niet voor iedereen simpel is. Kan me in de rest wel vinden! Zeker van die niche. Toen ik net begon was ik echt heel onzeker en vroeg ik me af wat ik moest doen omdat je dat echt elke keer leest als je blogtips zoekt. Maar ik heb ook geen niche. En dat is onze niche zeker :p haha.
  En Bloglovin’ vond ik altijd wel handig maar ik lees jouw posts doordat je ze bijvoorbeeld post op Instagram want in Bloglovin’ zie ik die van jou dus nooit verschijnen. Of toch amper. Heel raar.

  • Johanne schreef:

   Simpele fouten zijn inderdaad niet voor iedereen even simpel. En natuurlijk maken we allemaal wel eens een d/dt fout (zoals ik per ongeluk dus ook haha), maar zolang we maar weten wat we fout doen….(moet mezelf even helpen nu ;p). En ik snap wel wat je bedoelt, heb dat dus ook gehad. En probeerde mezelf daarom ook een beetje te profileren als ‘millennial blogger’. Doe ik nog steeds wel een beetje, maar vind niet dat ik me er per se aan vast moet houden. En goed om te weten, dank je! Heb al wekenlang ruzie met Bloglovin’ haha.

 10. Ali A schreef:

  All so true, ESPECIALLY the part about grammar/good writing! I consider myself a writer with a blog, not a blogger who occasionally writes. I get really frustrated when I see these big-time popular bloggers not putting effort into their actual words, which are a mess :-/ I’m glad I decided that I wouldn’t monetize my blog and instead would make it a hobby because I don’t have the time, energy & effort to do what it takes to collect a check from doing this–kudos to anyone who can! I just know how much time it takes to write one post and promote, so that’s about all I can handle!

  • Johanne schreef:

   Right?! I feel the same way. I’m a writer with a blog. Dutch that is. I feel bad that my English isn’t mistake-free, but I’m working on it daily. And yeah, those big bloggers earn their money with their blog while making half-assed articles and here we are working our butts off ;-). I love that you made the decision to not monetize your blog, so much less pressure. I completely understand!

 11. marleen schreef:

  Haha, zó waar. En punt 1 ook vind ik. Als iemand niet kan zingen, betekent niet dat ie dit niet als hobby kan of mag hebben. Maar als je het niet kan, ben je er gewoon niet goed in. Zelfde geldt voor elke andere hobby alive! Maar ach, je hoeft er niet goed in te zijn om het leuk te vinden. Ik haak alleen wel af. Ik luister ook niet naar valszingende mensen 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *