Huismus

Huismus: liever thuis dan eropuit | Waarom daar niets mis mee is

Een paar maanden geleden liep ik met m’n beste vriendin door de stad. We hadden het erover dat ze liever niet bleef slapen, omdat ze het zo fijn vond om een hele zondag thuis te zijn. ‘Snap ik helemaal’, zei ik. ‘Als ik de kans heb, rijd ik ook het allerliefst naar huis. Hoe laat het ook is.’ Koningsdag hetzelfde. Ik zit liever thuis, samen met mijn vriend en Buttons, dan dat ik de drukte in ga. Ik zit net zo lief thuis in de achtertuin dan dat ik naar het strand of park ga. Ja, ik ben echte huismus en einzelgänger. En ik schaam me er niet voor. Huismus

Vroeger voelde ik me verplicht om dingen te doen. Uitgaan bijvoorbeeld. Niet dat ik het altijd kut vond, maar als je me de keus gaf was ik echt liever thuis. Maar ja, ik was nog jong (ben ik nog steeds 😝) en dacht dat het zo hoorde. Als je niet uitging was je maar saai. Thuis zijn is niet saai, vind ik. Ik kan heel goed alleen zijn. Met vriend ernaast natuurljk. Ik vermaak me uitstekend met boeken, Netflix, bloggen en in de tuin zitten als het weer dat toelaat. Weekenden die alleen uit die onderdelen bestaan zijn mijn favoriete weekenden.

Of je sociaal bent of niet, heeft deels met je persoonlijkheid te maken. Dus of je introvert, extravert of ambivert bent. Extraverte mensen begeven zich liever onder de mensen dan dat introverte en ambiverte mensen dat doen. Ik ben zelf ambivert en heb een beetje van beiden, maar merk dat ik naar het introverte neig als het gaat om ‘alone-time’ en de behoefte aan rust.

Dat betekent niet dat ik NOOIT iets buiten de deur doe

Nu zeg ik niet dat ik nooit vriendinnen zie, nooit naar buiten ga en nooit een wijntje drink of de binnenkant van een bioscoop zie (hoewel, dat laatste is tegenwoordig misschien wel waar). Dat is ook weer niet zo. Ik vind het heerlijk om eens in de zoveel tijd uit eten te gaan (met name om het eten *kuch*) of om leuke dingen te doen met vriendinnen. Maar wel met mate. Ik heb balans nodig. Wat mij betreft zit een weekend nooit helemaal vol met dingen. Mijn vriend en ik spreken ook het liefst af om zondag uit te slapen en vervolgens nergens heen te gaan. Een heerlijke dagje aankloten. Wij kunnen prima een hele dag samen zijn en tegelijkertijd ons eigen ding doen. En dat vind ik zo heerlijk, want soms heb ik dat nodig. Alleen zijn. Niet praten. Lezen. Schrijven. Kroelen met Buttons en eten. En soms komt hij dan naar beneden, geeft hij me een knuffel en gaat hij weer naar boven om daar zijn dingen te doen. Heerlijk vinden we het.

Vakanties dan?

Vakanties vind ik overigens heel fijn en nodig, maar ik moet er niet aan denken om zes weken weg te zijn. Maximum voor mij is echt drie. Ik weet dat mensen goed op Buttons passen, dus dat maakt het makkelijker maar na drie weken snak ik naar thuis. Onze vakantie op Gran Canaria was perfect. Wel wat aan de korte kant, maar perfect. We vonden de perfecte balans tussen uiteten gaan en in ons appartementje eten. De perfecte balans tussen dingen doen en op het strand liggen (10 – 90 hahaha). En dus kwamen we allebei helemaal tot onszelf. Vriendlief omdat hij alleen al intens genoot van de aanwezigheid van zee en het helemaal niets doen. En ik genoot van het lezen, de zon en het niets doen. Samen. Hoe perfect een vakantie ook is, ik kan thuis echt niet missen. Buttonsjes is mijn thuis. (En stiekem zijn mijn ouders en broertjes ook heel erg mijn thuis, maar ik ben een volwassen vrouw dus daar woon ik niet meer ;p).

FOMO/JOMO

Ik ben zo blij dat ik me niet meer verplicht voel om dingen te doen. Dat ik niet meer bang ben om dingen te missen. Als jij de meest epische avond ooit hebt beleefd ben ik heel blij voor je, maar ik baal niet dat ik het gemist heb. Als jij naar de openingavond van dat supertoffe nieuwe restaurant bent geweest, vind ik dat ook heel erg leuk voor je. Ik ga wel een ander keertje. Een huismus zijn en je er niet schuldig over voelen heeft zo zijn voordelen.

Echt hoor, zoveel voordelen

 Je begint fris aan een nieuwe week. Want je hebt een hele zondag voor jezelf gehad. En anders heb je een hele rustige zaterdag gehad. 

Ik stap uit bed, doe m’n chillkleren aan en plof op de bank. Geen zorgen over mijn haar, make-up of andere dingen.

Je bespaart geld! Gezellig thuis eten is net zo leuk. Haal hapjes en positioneer jezelf op de bank met een beetje Netflix en je hebt een goedkope en heerlijke avond. 

⇒ Uitgaan wil nogal eens gelijk staan aan alcohol drinken en tussen de stinkende mede-feestbeesten staan. Als je niet uitgaat a) geef je geen geld uit aan alcohol, b) word je niet brak wakker en c) heb je geen last gehad van irritante dronken mensen. Jeetje, wat zijn er daar veel van. 

Je hoeft met niemand rekening te houden, behalve misschien af en toe je partner als je samenwoont. Op festivals wil de ene naar dat podium en de ander naar dat podium. Tijdens het uitgaan wil de ene naar die kroeg en de ander naar die kroeg. Ja, als je thuis samen een film wilt kijken zul je het ook een film moeten vinden die iedereen leuk vindt, maar het is veel meer ongedwongen. En dat is het fijne aan thuis zijn: ongedwongen en niet-gedwongen.

⇒ Je hebt geen halfslachtige gesprekken omdat je elkaar niet hoort. In de kroeg, in discotheek of in een restaurant is het soms moeilijk om elkaar écht goed te verstaan. Bovendien kun je elkaar niet álles vertellen, want ja…sommige dingen moeten toch binnen vier bepaalde muren blijven. Thuis kun je kletsen wat je wil, of gewoon helemaal niets zeggen terwijl je naast elkaar zit. Heerlijk.

⇒ Niet meer natgeregend thuis komen. Ja, we wonen nog steeds in Nederland hoor. Heb zelfs in de zomer regelmatig meegemaakt dat ik druipnat thuis kwam omdat het zonodig moest hozen. Klinkt stom en is misschien een klein offer als het gaat om leuke dingen doen, maar ik werd vroeger altijd zo depressief van natgeregend worden. En dan ene hele avond stinkend op stap te gaan of stinkend in een restaurant te zitten. Nope.

⇒ Dekentje, dekentje, dekentje. En als je langs wil komen, krijg jij ook een dekentje.

Ook als je liever alleen bent, heb je gewoon vrienden

Dat je een huismus bent, betekent niet dat je geen sociaal leven hebt. Het betekent niet dat je niet sociaal bent. Dat ben je wel, maar met mate. En dat is prima. Voel jij je daar nog lullig over? Doe het niet. Geen enkel mens is hetzelfde. Dat betekent dat een sociaal dier hele andere dingen waardeert aan het sociaal doen dan jij dat doet. En dat is niet erg. Net zoals dat jij het snapt dat ze liever naar buiten gaan om dingen te doen, zouden zij het moeten snappen dat jij dat liever niet doet. Afzeggen zou geen drama moeten zijn en je vrienden zouden je niet schuldig moeten laten voelen.

Gelukkig heb ik vriendinnen die het PRECIES snappen. Ze zijn eigenlijk zoals ik ben en dat is heel fijn. Afzeggen omdat één van ons het een dagje rustig aan wil doen is prima. Afzeggen omdat één van ons moe is, is prima. En afzeggen, gewoon omdat de zin er niet is, is ook hartstikke goed. Misschien heb ik juist door mijn vriendinnen wel een beter idee gekregen van het huismus zijn en het er oké mee zijn. Geen FOMO (fear of missing out) meer voor mij. Alles wat ik nodig heb is hier.

(Trouwens de afgelopen paar maanden hebben meerdere bloggers geschreven over het liever thuis willen zijn. Het liever alleen willen zijn. Ik vond die van Lenneke heel goed. En kon me compleet vinden in de blog van Larissa.)

Blijf jij liever thuis en alleen of ben je een echt sociaal dier dat altijd dingen ‘moet’ doen?

Article by Johanne

Hi, ik ben Johanne! Ik ben 35 jaar en moeder van een eeneiige tweeling. Axel en James zijn mijn licht en leven, maar ik ben natuurlijk meer dan alleen mama: ik hou van werken, bloggen, lezen, schrijven en heel af en toe sociaal doen. Hoe hou ik al die ballen in de lucht? Vaker niet dan wel, maar hey, soms gaat het ook goed!

This Article Has 28 Comments
 1. Romy schreef:

  Ik kan me helemaal in dit artikel vinden. Ik heb zelf ook absoluut geen problemen met thuis blijven en weet me dan altijd wel prima te vermaken. Ik vind het ook wel heel fijn om op z’n tijd er op uit te gaan en leuke dingen buiten de deur te doen, maar elk weekend weg hoeft van mij niet per se. Ik zit zelfs liever op vrijdagavond uitgeblust op de bank dan dat ik nog een hele avond dans en feest na een drukke werkweek 😉

  • Johanne schreef:

   Fijn dat jij je ook zo goed weet te vermaken. En helemaal eens, het is hartstikke leuk om op z’n tijd de deur uit te gan, maar lege weekenden zijn zo fijn! En inderdaad, moet er niet aan denken om nog op stap te gaan na een lange werkdag, haha.

 2. Shirley schreef:

  Ik herken het heel goed. Ik heb wel (tien jaar geleden) een periode gehad waarin ik iedere week uitging en het ook echt leuk vond. Tegenwoordig spreek ik liever met vriendinnen af op een plek waar we elkaar kunnen verstaan. En op zondag afspreken? Een uitzondering, want de dag of avond thuis zijn, zorgt inderdaad voor een veel beter einde van de week en begin van de nieuwe week.

  • Johanne schreef:

   Oeh, die periode heb ik inderdaad ook gehad. Nog niet eens zo heel lang geleden ook. Maar ik was alleen en dacht dat het moest. Niet dus. En ja, dat dus. Afspreken op plekken waar je elkaar kunt verstaan.

 3. Irene schreef:

  Ik ben ook meer een huismus en kan me ook zonder problemen perfect twee dagen vermaken thuis. Al vind ik het ook fijn om bijvoorbeeld zaterdag alleen maar thuis te blijven en dan zondag een uitstapje te doen ofzo. Maar sowieso niet als in echt uitgaan. Eerder gewoon overdag iets leuks doen met mijn vriend. Dus ook niet met 7854 vrienden.
  Ik heb ook niet bijzonder veel vrienden maar wel een paar echt fijne vriendinnen die ook gewoon thuis langskomen. We hoeven niet altijd weg te gaan om het leuk te hebben.

  • Johanne schreef:

   Haha, nee die 8000 vrienden heb ik ook niet. Gelukkig maar! 😀 En dat herken ik wel. Heb ook niet veel vrienden, maar wel hele goede die me gewoon snappen. Fijn dat jij dat ook hebt.

 4. Ik vind het heerlijk om thuis te zijn; lekker met een dekentje op de bank, kaarsjes en wat lekkers erbij. Even aarden, even tot rust komen.

 5. anna schreef:

  Leuk geschreven! Ik kan me hier wel in vinden. De ene week heb ik het drukker met sociale dingen dan de andere week, maar dan merk ik toch dat ik soms stiekem liever thuis blijf. Haha!

 6. Nicole schreef:

  Ik heb het zo mega erg met je eens!!! Ik ben echt iemand die liever thuis is op een vrije dag dan altijd maar wat aan het doen is. En ik word er gewoon zo moe van dat mensen dan doen alsof je een saai leven hebt of alsof je nooit het huis uit gaat. Natuurlijk doe ik ook vaak genoeg iets op vrije dagen, maar af en toe een lui dagje thuis is toch heerlijk.

  • Johanne schreef:

   Haha, blij om te lezen! Goed punt! Op een vrije dag moet je ook gewoon niks kunnen doen. Dat is zo fijn. Dan kom je helemaal tot rust. Dingen doen op een vrije dag brengt soms toch niet helemaal de rust die je nodig hebt.

 7. Nikita schreef:

  Zo fijn dit artikel! Ik ben zelf introvert. Ik heb gelukkig drie hele lieve vrienden in de klas die me begrijpen als ik zeg dat ik eventjes me terugtrek in de pauze om te lezen. En ook mijn zusje houdt er steeds meer rekening mee. Ik was vroeger iemand die graag wegging en dat ben ik nog steeds. Maar ik heb soms weken waarin ik constant weg ben en geen tijd heb om te lezen of tot mezelf te komen en dan merk ik hoe erg ik doordraai. Ik kan het prima hebben hoor, een sociaal leven. Maar geef mij ook de tijd om rustig terug bij mezelf te komen. Ook een uurtje naar de bib van Brugge op de bus alleen? Graag zelfs! Zalig, en zeker als ik een goed boek op schoot heb liggen. Je hoort mij niet meer komend uur!

  • Johanne schreef:

   Dat klinkt heel herkenbaar! Ik heb niet vaak momenten dat ik me echt terug MOET trekken, maar soms doe ik het wel. Omdat het gewoon fijn is om even helemaal tot jezelf te komen. Wel heel goed dat jij gewoon doet wat je moet doen. Als jij dat nodig hebt om jezelf te zijn, dan is dat super!

 8. Sheila schreef:

  Heerlijk dat mensen zo kunnen verschillen! Ik moet helemaal niets van mezelf. Maar ik ben het liefst op pad. Ik ga zo 3 maanden op reis met de kinderen. Dan weet ik wel dat we gemiddeld maar 2 nachten op 1 plek zullen blijven. Heerlijk vind ik dat. Ik mis mijn eigen bed en mijn eigen huis ook totaal niet. Gelukkig zijn mijn kinderen ook gemakkelijk en slapen ze ook gewoon overal. Dat is echt mooi meegenomen, aangezien we veel reizen. En dat wordt lastiger als de kinderen daar moeite mee zouden hebben.

  • Johanne schreef:

   Helemaal mee eens! Zo spannend dat je met de kinderen op reis gaat. Ben heel erg benieuwd hoe dat gaat. Maar je hebt ze volgens mij al aardig goed laten wennen aan het reizen en dingen ondernemen, dus dat komt vast helemaal goed.

 9. Darina schreef:

  Ik hou van thuiszijn en op zijn tijd erop uit te gaan. Perfecte balans 🙂

 10. Lilian schreef:

  Ik ben ook graag thuis. Maar ik werk ook thuis, dus ik doe wel wat moeite om uit huis te komen, maar meestal vind ik dat al heel erg leuk met man en kind en meer hoeft niet per se. En als ik afspreek dan het liefst niet met meer dan 2/3 tegelijk.

  Denk dat veel bloggers graag thuis zitten, want extraverte mensen hebben helemaal geen tijd om een blog bij te houden 😉

 11. Daenelia schreef:

  Het is fijn dat mensen gewoon mogen doen (zeker van vriendinnen!) wat goed bij ze past. Ik dacht altijd dat ik een introvert was, maar ik was vroeger gewoon verlegen, achteraf. Daarna ben ik mezelf een extraverte introvert gaan noemen. Nu ik las over ambivert, dacht ik heel even eindelijk een term te hebben gevonden die bij me past… Maar nee: ik ben een extravert die gewoon graag even pauze neemt van het sociaal zijn. Mijn gozer is een introverte extravert. Het is een subtiel verschil, waarbij hij graag sociale dingen doet maar er gewoon niet altijd de energie voor heeft. Leuk, eigenlijk 🙂
  Nu ik weer thuis studeer, en dus weinig mensen zie, merk ik wel dat het kriebelt. Afgelopen weekend zijn we dan ook elke dag de hort op geweest, want ik snak naar andere mensen zien en spreken. Toen ik nog in een winkel werkte, wilde ik juist in het weekend (of mijn vrije dag) niemand zien. Ik had dan op mijn werk al zoveel mensen gesproken… ik was het dan zat.
  Overigens wil extravert voor mij niet zeggen dat ik elk weekend ga feesten of alcohol drinken. Je kunt op veel manieren sociaal bezig zijn. En in de kroeg hangen is mijn ding niet. Dat vind ik eerlijk gezegd vrij saai, want of mensen zijn te dronken om een leuk gesprek mee te voeren, of de muziek staat te hard. Niet mijn idee van leuke sociale bezigheid. Maar mensen die dat wel leuk vinden, halen er iets uit wat ik erniet uit haal.
  Tegelijk kan ik net zo goed alleen zijn en me prima vermaken 🙂 Maar ik moet wel altijd iets ‘doen’. Beetje uit het raam staren is niks voor mij.

  • Johanne schreef:

   Brengt vast een goede balans thuis, interessant wel he, al die subtiele verschillen! En denk idd ook niet dat extraverte mensen altijd maar moeten feesten hoor, maar het onder de mensen zijn is toch wel een dingetje. En dat heb ik dus echt totaaal niet, haha.

 12. Michelle schreef:

  Dit is ZO herkenbaar. Vroeger ging ik elke week uit. Sinds ik samenwoon heb ik daar geen behoefte meer aan (inmiddels al 8,5 jaar). Zondag is chilldag. Dan doen we waar we zin in hebben. Voor we kinderen hadden keken we Netflix of las ik gerust een hele dag. Heeeeeeeerlijk! Nu met kinderen is dat wat lastiger maar zorg ik er altijd wel voor dat er even me-time is. Al is het maar een halfuurtje (kind 1 slapen, kind 2 voor de tv zetten haha). Van verplichtingen in het weekend word ik een beetje zenuwachtig maar dat is gelukkig nu minder erg dan vroeger. Toen kon ik daar echt enorm mee zitten. Stom eigenlijk. Maar ja, ik had dat blijkbaar heel erg nodig; tijd voor mezelf.

  • Johanne schreef:

   Ja, dat dus. Die behoefte is helemaal weg, he? Fijn dat je af en toe nog voor wat me-time kunt zorgen, is denk ik heel erg belangrijk. Met of zonder kids! En heel herkenbaar, zenuwen krijgen van verplichtingen in het weekend. Niets mis met tijd voor jezelf nodig hebben. Kan ik alleen maar achter staan :).

 13. Saskia schreef:

  Ik ben een echte huismus, hoewel ik gezelschap ook wel kan waarderen 🙂

 14. Lisa schreef:

  I totally agree! I love staying home. I’m a mom to eight, and there’s nothing I enjoy more than just spending time with my family at home. So much cheaper, and it’s where we re all comfortable. Fun post, and I’m glad you no longer feel bad about being a homebody.

 15. Corey schreef:

  So true. I love staying home and feel so refreshed when I do.

 16. Jeanine schreef:

  Nog zo’n huismus hier!! Heerlijk vind ik het. Die jumpsuit is echt geweldig. (dol op bloemenprint) en wat goed dat het hardlopen lukt. ik deed vorige week een poging en hoop dat ik dat ritueel deze week herhaal. Je schrijft leuk!!

  • Jeanine schreef:

   Oh men ik zie dat ik op twee artikels in een probeer te reageren.😂 Ik wilde óók op je maandoverzicht reageren maar toen kwam ik hier. In ieder geval, dat dus!

   • Johanne schreef:

    Hahah, ik snapte ‘m 😬😬 dankjewel voor je compliment! En hoop dat je het hardlopen ook kunt volhouden. Vind het echt nog steeds niet super ofzo, maar ik beloon mezelf erna altijd met iets lekkers (semi gezond 😇)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *