Preikestolen Noorwegen

[:nl]De mooiste plekken van Noorwegen + hét mooiste plekje ooit[:en]Norway’s most beautiful places + the most beautiful place EVER[:]

[:nl]Voor september was ik nog nooit in Noorwegen geweest. Had wel eens met Norwegian Airlines gevlogen, maar dat vliegtuig ging lekker naar Zweden. Mijn vriend was er al wel één keer eerder geweest en wist dus al dat Stavanger en Preikestolen mooi zijn. Ikke niet. Dus we vertrokken op 31 augustus op de motor naar Noorwegen. En ik kan niet anders zeggen dan wauw. Wauw, wat een land. Met soms overweldigende stukjes natuur. Omdat we heel Noorwegen hebben doorgecrosst, heb ik uiteraard een klein lijstje kunnen maken van de mooiste plekken van Noorwegen (aan/dicht bij de kustlijn dan) en hebben we toch wel één plaats ontdekt die onze verwachtingen (oké die hadden we niet, want we kenden die hele plaats niet) zo verschrikkelijk overtrof.

Het enige dat we voorafgaand aan de reis hadden voorbereid was onze inboedel. Dus onze kleren, tent, en dikke vette slaapzak. Waar we iedere nacht zouden slapen wisten we niet. Hoeveel kilometers we dagelijks zouden maken ook niet. En juist daardoor hebben we écht enorm leuke stadjes, dorpjes en niemandslanden gevonden in Noorwegen. We hebben uiteraard lang niet alles gezien, vooral omdat het aan de begin van de vakantie wat tegen zat en we een paar dagen achter elkaar flink wat kilometers moesten maken om in ieder geval te zien wat we wilden zien. Maar daarover meer in een andere post ;-).

De route naar de Noordkaap – de mooiste plekken van Noorwegen 

Route NoordkaapNoordkaap

Ze zeggen dat de Noordkaap eigenlijk best saai is als het zonnetje niet schijnt. En dat is waarschijnlijk ook zo. Want het mooie aan de Noordkaap is dat je je aan het einde van de wereld waant. Er is namelijk zee en verder niets. Maar de route ernaar toe is best heel erg mooi. De laatste 30 kilometer niet per se (toendra blijkt niet mijn favoriet), maar daarvoor rijd je een heel stuk langs het water naast de bergen en dat is enorm indrukwekkend. Die bergen zijn groot en donker en het water is enorm helder en op sommige plekken enorm blauw. Ik vind de route naar de Noordkaap echt een aanrader (op het hele stuk door Zweden na en Finland is ook best mooi).

Aanrader voor overnachting: Nordkapp Camping

Noordelijkste stad van het vasteland: Honniggsvåg mooiste plekken van Noorwegen

Honningsvag

Honniggsvåg is de noordelijkste stad van het Europese vasteland en is enorm (bereid je voor op 100x enorm in één post) schattig. We waren eigenlijk niet van plan om er te stoppen, maar hebben er alsnog een hele ochtend doorgebracht omdat we er op zoek waren naar een monteur. Niet gevonden, maar wel hele vriendelijke mensen ontmoet en ontdekt dat het een heerlijk rustig en fijn dorp is. Leuk om na je bezoekje aan de Noordkaap even te stoppen en te genieten van de rust.

Niemandsland Burfjord mooiste plekken van Noorwegen

Burfjord Noorwegen

Onderweg naar Tromsø stopten we in Burfjord (450 inwoners) om te overnachten. We waren moe en hadden het koud dus we stopten op een camping met hutjes waar wij eentje van kregen. Oh, en dat speet ons niet. Wat een heerlijk warme hut met keukentje en eigen badkamer was dat. Als je nog een keertje ergens in het noorden van Noorwegen bent en je wil niet in een tent, blijf daar. De eigenaar was hartstikke vriendelijk en je betaalt ‘slecht’s 100 euro per nacht voor een hut met ALLES erop en eraan. Oh, en het uitzicht…

De eigenaar vertelde ons dat ze er de hele zomer doflijnen (!!!) hadden gehad, maar die hebben wij helaas niet gezien. Wel hebben we een tijdje staan genieten van dit prachtige uitzicht.

Aanrader voor overnachting: Arctic Fjordcamp

Fijne stad Tromsø

We zijn eigenlijk alleen door Tromsø heen gereden, maar ik kreeg er zo’n goede vibe van. Misschien omdat ik echt een stadsmeisje ben en al dagenlang geen echte stad had gezien, haha. Het deed me denk ik goed om zo’n grote stad te zien in het hoge noorden. Daarnaast is er volgens mij geen enkele plek waar je daar met een slecht uitzicht komt te zitten als je daar woont. En wederom: vriendelijke mensen! Sorry, geen foto. 

Pittoresk Hennes

Hennes Noorwegen

Ik wilde Hennes eigenlijk als laatste noemen, maar aangezien ik van boven naar beneden reis heb ik ervoor gekozen om ‘m toch hier in het midden te zetten. Maar jeetje, wat waren wij onder de indruk van Hennes. Iedere keer als ik de foto’s terugkijk lijken de kleuren nep. En dat zijn ze gewoon niet. Het zag er écht zo uit.

Het kleine dorpje Hennes (zo klein dat Wikepedia niet eens een bewonersaantal deelt) ligt op ruim 300 kilometer van de Lofoten verwijderd. Het is zelfs zo klein dat je gps het waarschijnlijk niet eens vindt, dus wil je erheen, zoek dan op Møysalen Nasjonalparksenter. Je hebt daar een hele schattige, kleine camping met alleen maar Noren (je wordt gek van me, ik snap het, maar ik zeg het gewoon nog een keer: met enoooorm vriendelijke Noorse buren. We hadden geen cash om te douchen en ze gaven het ons zomaar. We hadden hulp nodig bij het verplaatsen van de motor en zonder het te hoeven vragen stond de man al naast ons.).

En echt, wauw, we zaten precies tussen de bergen aan een prachtig rustig meer. Het zonnetje scheen volop en hoewel het maar 16 graden was, voelde het als 20+. Als het aans ons lag, en we de tijd ervoor hadden, bleven we daar een week, maar helaas. Zelfs Lofoten, en die zijn prachtig, tipten niet aan dit pittoreske plekje.

Toeristisch Lofoten

En dan kom je aan in de Lofoten. De eilanden waar je al zo veel over gezien en gelezen hebt. Het voelde heel onwerkelijk om daar te zijn, gewoon omdat je weet hoe mooi het is. Maar het is heel lastig om al het mooie van de Lofoten te zien en ik vrees dat ik daardoor enigszins underwhelmed was. Begrijp me niet verkeerd, de Lofoten zijn werkelijk ongelofelijk mooi. Maar ik vond het enorm lastig om te beseffen. En volgens mij heeft mijn vriend precies hetzelfde. Bovendien waren er nog best veel toeristen en dan haak ik altijd een beetje af. 

Mocht je ooit naar Lofoten gaan, dan zijn er een paar dingen die je echt moet zien: het dorpje Å, het dorpje Reine, en de hikes op de bergen in de omgeving zijn meer dan de moeite waard. Vergeet niet je goede schoenen mee te nemen, ok?

Niet per sé een aanrader voor overnachting, maar je hebt niet heel veel keus daar:  Moskenes Camping (toiletten waren schoon, douches iets minder (maar wel fijn) en er zijn wasmachines. Camping is relatief toeristisch, dus als je daar niet van houdt…)

Wereldberoemd Preikestolen

Mooiste plekken van Noorwegen - Preikestolen

De laatste paar dagen brachten we door in Stavanger. Of in ieder geval, in de buurt van Stavanger. Onze camping stond in Tau en dat is aan de overkant van het water. En in Tau staat ook Preikestolen. Jeweetwel. Prekestolen. Preekstoel. Preacher’s Pulpit. Pulpit Rock.

Mijn vriend was er al eens geweest, maar ik dus nog niet (wil ook snel als je nog nooit in Noorwegen bent geweest). Ik verwachtte eigenlijk dat het stukken minder indrukwekkend zou zijn dan ik op de foto’s had gezien, maar niets bleek minder waar. Wat een uitzicht. Wat een eng gevoel daar zo dicht bij de afgrond. Wat mooi. Uiteraard enorm toeristisch en vol met mensen die tien minuten voor je staan voor de beste shot, maar desondanks zeer de moeite waard. Het begon bij ons zelfs te regenen en wij bevonden ons dus middenin de wolk, maar zelfs dat was onwijs indrukwekkend.

Aanrader voor overnachting: Wathne Camping (gerund door een heel lief Amerikaans stel) 

Tijd tekort

Tijdens het rijden hebben we natuurlijk nog hartstikke veel andere mooie plekken gezien, maar we hadden helaas geen tijd om te stoppen. Ja, soms snel aan de kant van de weg voor een foto.

We hebben het echt enorm naar ons zin gehad (met hier en daar wat downs) en hebben bijna drie weken na dato nog steeds last van een after-holiday dip. Er is in ieder geval nog één ding waar we naar uit kunnen kijken en dat is het maken van een fotoalbum. Alle foto’s op de GoPro moeten nog gesorteerd worden en we moeten nog een keuze maken uit alle foto’s op mijn telefoon. Nog steeds. 

(En heb je geteld? Ik kom uit op 9x enorm. Kon erger)

Ben jij wel eens in Noorwegen geweest?

[:en](Hey everyone, sorry, just a little GDPR-note: because of the new privacy law as from today, in order to respond you need to click on the two boxes below. 1) ‘Bewaar mijn naam’ (save my name, email and website in this browser for the next time I comment) and 2) ‘Laat je een reactie achter? Dan ga je akkoord’ (If you want to respond, you agree to the anonymous cookie storage on my website). I’m sorry, I haven’t been able to figure out how to change/add these in English. Basically, nothing has changed, it’s just part of new European privacy law).

Before last September I had never been to Norway. I flew with Norwegian Airlines once, but that plane went all the way to Sweden. My boyfriend visited Norway a couple of years ago, but had not been back since. He knew all about Stavanger and how cool Preikestolen is. I didn’t. So on the 31st of August, we left to Norway by motorcycle, with me on the back. I don’t have a lot to say about it, except for: wow. Wow, what a country. With so many simply overwhelming pieces of nature. Because we drove from the north to the south, I was able to make a great list of beautiful places in Norway (along the coastline) and the most beautiful place ever. That little village stole our hearts.

The only thing we had planned beforehand was the stuff we would take. Our clothes, the tent and our big fat sleeping bags. We didn’t know where we would sleep every night. We didn’t know how much kilometers we would make every day. And because of that, we found the cutest cities, villages and no man’s lands in Norway. Of course, we didn’t see everything, but I think we have a pretty good idea of what beauty is now.

The route to the North Cape 

Route Noordkaap

NoordkaapNorway’s most beautiful places

They say that the North Cape is pretty boring when the sun doesn’t shine. And if it was actually cloudy, I think I could attest to that. Because the best thing about the North Cape is that you think you’re at the end of the world. There’s just the ocean and….nothing. I actually quite enjoyed the route to the North Cape. Not the last 30 kilometers (tundra is not my favorite, so it seems) but before that you come across the biggest mountains and the most beautiful fjords. So impressive. I really can recommend the route to the North Cape (for the most part and not if you go through Sweden first).

The most northern city of Europe: Honniggsvåg

Honningsvag

Honniggsvåg is the most northern city of the European mainland and it’s super duper (sorry) cute. We actually didn’t plan on stopping there, but we spent an entire morning there, trying to find a mechanic. We didn’t find one, but we did meet the friendliest people and discovered how quiet and cute this town is. If you’re looking for a place to stay, I think Honniggsvåg is a good stop. Even after the North Cape (because you have to take the same road back), I think you should stop there and enjoy the peace and quiet.

Picturesque Burfjord

Burfjord Noorwegen

On our way to Tromso, we stopped in Burfjord (450 inhabitants) to spend the night. We were tired and cold, so we stopped at a camping with cabins. So, we rented a cabin and ooooh, how we enjoyed being inside. Such a beautiful, cute little cabin with a kitchen and modern bathroom. If you’re ever in the northern part of Norway and you’re done with sleeping in a tent; go there. The owner was very friendly and you only pay a 100 euro per night for a cabin with EVERYTHING in it. Oh, and the view….

When we arrived, the owner told us about how they saw dolphins (!!!) during the summer, but we didn’t see them. Unfortunately. We did spend a couple of minutes enjoying the view and complete silence.

Big city Tromso

I actually don’t have a lot to say about Tromso, because we just passed it on our way to Lofoten. But, I don’t know, even if we just passed it, I got such a good vibe from it. Probably because I’m a city girl and I hadn’t seen a bigger city in days, haha. I loved seeing such a big city all the way up north. Also, I don’t think the city has one bad view, no matter where you live. Also: friendly people!

Pièce de résistance: Hennes

Hennes Noorwegen

I thought about naming Hennes last (save the best for last…) but since this blog tells our journey, I decided to put it smack dab in the middle. Uh, yeah, what can I say about Hennes? Wow. Amazing. Impressive. Every time I look at a picture, the colors look fake. And they’re not. It actually looked that way.

Hennes is a small village (even on Wikipedia they don’t have a clue as to how many people live there) is about 300 kilometers away from Lofoten. It’s so small, you probably won’t find it on your GPS. So if you’re planning to go, look for Møysalen Nasjonalparksenter. There’s one super cute camping there with just the locals (and I’m going to drive you crazy with this but: they were sooo friendly! We didn’t have cash for the showers, so our sweet neighbors just gave us some money. We needed help with the bike, and the man got up and helped without us even asking).

Really, wow, the camping (and village) is located in between several mountains and there’s a lake that has the most beautiful colors you have ever seen. The sun was shining and even though it was only 16 degrees (Celcius) it felt like 20+. If it were up to us, and we had the time, we would spend the rest of our time there. But alas. Even Lofoten, and the islands ARE beautiful, don’t even compare to this picturesque place.

Touristy Lofoten Islands

And then there’s Lofoten. The islands you hear so much about. It felt kinda unreal being there, just because you know how beautiful it is. I had a really difficult time realizing it because it’s just so much beauty. And I fear that because of that, I was feeling a little bit underwhelmed. Don’t get me wrong, Lofoten is crazy beautiful. But I couldn’t grasp it. And I think my bf had the same ‘problem’ (if we start calling these kinds of things problems, the world will go to shit). Also, there were a lot of tourists, and that always makes it a little less fun for me. Ah well, what did I expect?

World famous Preikestolen

We spent the last couple of days in Stavanger. Or, close to Stavanger. Our camping was in Tau and to go there you will need to use a ferry. In Tau, there’s Preikestolen. Prekestolen. Preacher’s Pulpit. Pulpit Rock.

My bf had already been there, but I hadn’t (not very difficult since it was my first time in Norway). I had expected to feel underwhelmed, as I did in Lofoten, but I was wrong. So wrong. What a view. What a scary feeling to be so close to the edge of such a high mountain. So beautiful. Just like Lofoten, there were quite a lot of tourists, but Preikestolen is one of Norway’s most precious possessions, so duh. Even with all the tourist trying to get the best pic (just like us, of course), it’s so worth the hike up. At some point, it started to rain and that maybe made it even more impressive.

If only we had more time…

Of course, we saw plenty more during our trip, but we didn’t always have the time to stop. Even with the rocky start, we had a blast and I think we still feel the after-holiday dip. There’s one thing to look forward to and that’s the photo album we’re going to make. We need to sort out all the pics on the GoPro and my phone and get that shit done!

Have you ever been to Norway?

[:]

Article by Johanne

Hi, my name is Johanne. I'm almost 32 years old and I keep thinking about what I really want in life. A quarter life crisis, if you will. On my blog, you'll read more about the dilemma's where us (twenty-year-olds and) thirty-year-olds think about, about lifestyle en probably also about my cat.

This Article Has 16 Comments
 1. Shirley schreef:

  Wat een gave reis lijkt me dit. Zo stoer ook dat jullie dit gewoon op de motor hebben gedaan. Ik ben één keer voor 3(?) dagen in Noorwegen geweest, ik mocht voor mijn werk op persreis naar de Fjorden. En dat was ook zo mooi. Lucky me dat ik dat al hebben mogen zien. Ik wil echt heel graag terug en meer van Noorwegen ontdekken. Na het zien van jouw foto’s kriebelt het al helemaal!
  Shirley onlangs geplaatst…September | Utrecht, Antwerpen en allerhande klusjesMy Profile

  • Johanne schreef:

   Ah, wat gaaf dat je al eens geweest bent. Waar precies? En jaaa, zou echt een keertje gaan. ’t Is er zo mooi. Zo overweldigende. Echt de moeite waard. Dat het iets duurder is maakt eigenlijk niet eens meer uit!

 2. Ik had het je niet kwalijk genomen als je negen-tig keer ‘enorm’ had gezegd! Die foto’s!!!! Ontzettend mooi en dan ziet het er in het echt waarschijnlijk nóg indrukwekkender uit. Ik had altijd een nogal ‘grijze’ indruk van Noorwegen maar na het lezen van je blog wil ik ook heen. Was duidelijk een reis om nooit te vergeten. Enorm (sorry 😉 ) leuk om eindelijk je reisverslag met foto’s te lezen meis
  Laetitia | Miss Deadline onlangs geplaatst…Wa-wa-wa waanzinnig: weg uit de Wajong!My Profile

  • Johanne schreef:

   Haha, pfeewww. Had ook eerlijk gezegd wel verwacht dat ik zeker op negentig was uitgekomen. Of meer. En ik had ook een ietwat negatief beeld van Noorwegen. Iig, als je het over het weer hebt. Maar dat viel me zo erg mee! En de mensen daar lijken er niet eens zo mee te zitten als het wél slecht weer is. Gewoon een goeie regenjas en hoppa 😉

 3. Madelon schreef:

  Wat een ontzettend gave foto’s! Het ziet er echt prachtig uit. Ik ben nog nooit in Noorwegen geweest, maar het staat zeker bovenaan mijn lijstje! Stiekem heb ik al eens gekeken voor rondreizen, maar zo op de bonnefooi klinkt ook heel bijzonder.

  • Johanne schreef:

   Ik was ook nooit op de bonnefooi gegaan als ik mijn vriend niet kende hoor! Vond het best eng, maar tegelijkertijd was het ook enorm bevrijdend. Je hoefde nergens te zijn en dat gaf eigenlijk alleen maar minder stress. Heerlijk!

 4. Romy schreef:

  Wauw! Terecht dat je over deze vakantie enorm enthousiast bent, want het ziet er ook echt enorm mooi uit 🙂 Ik heb nog nooit ook maar één stap in Noorwegen gezet, maar zo te zien is het een heel gevarieerd land qua landschappen en is de natuur daar prachtig. Vooral die foto van Stavanger vind ik heel indrukwekkend. Die plek komt zeker ook op mijn lijstje te staan om ooit te bezoeken.
  Echt een feestje om dit indrukwekkende reisverslag te lezen!
  Romy onlangs geplaatst…10 bestemmingen voor een weekendje weg in NederlandMy Profile

  • Johanne schreef:

   Aaah, lief! Dankjewel! Moet je nagaan dat ik alsnog twijfelde over de foto’s…belachelijk. En indrukwekkend he! Ik moet zeggen dat ik eerst een beetje baalde toen het begon te regenen, maar ik denk dat de foto er alleen maar toffer op is geworden.

 5. Saskia schreef:

  Oh wauw, dit is zeker wel een land waar ik graag heen zou willen. Nu manlief nog zover krijgen, die heeft het niet zo met Scandinavische landen. Ierland wil ik ook zeker nog eens bezoeken. En wat een super gave foto die laatste<3

  • Johanne schreef:

   Ik snap zijn idee wel hoor! Ik vond het ook nooit zo aanlokkelijk om naar een Scandinavisch land te gaan, want ja: geen zon, donker etc. Maar zelfs in september, en dan vooral in het noorden, was het nog zo mooi!!

 6. Mei Qi schreef:

  Wauw!! Noorwegen is zó mooi! Ik zou er heel graag een keer heen willen!
  Mei Qi onlangs geplaatst…andalusië is net een illusieMy Profile

 7. Esther schreef:

  Wow!! Indeed these are the most beautiful places in Norway. I am not sure why you felt underwhelmed by the lofoten islands because personally, I would give anything to be there and to also see the World’s famous Preikestolen

 8. Carli schreef:

  These photos are beautiful. I love all the waterside views. Looks like I need to move Norway up my bucket list.

 9. Samantha schreef:

  I keep seeing more and more pictures of Norway! It looks like such a beautiful place to visit!

 10. Sheila schreef:

  Het ziet er zo prachtig uit. Heeft qua natuur ook veel erg van Nieuw Zeeland. Noorwegen staat zeker nog op mijn lijst om te bezoeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge