Preikestolen Noorwegen

De mooiste plekken van Noorwegen + hét mooiste plekje ooit

Voor september was ik nog nooit in Noorwegen geweest. Had wel eens met Norwegian Airlines gevlogen, maar dat vliegtuig ging lekker naar Zweden. Mijn vriend was er al wel één keer eerder geweest en wist dus al dat Stavanger en Preikestolen mooi zijn. Ikke niet. Dus we vertrokken op 31 augustus op de motor naar Noorwegen. En ik kan niet anders zeggen dan wauw. Wauw, wat een land. Met soms overweldigende stukjes natuur. Omdat we heel Noorwegen hebben doorgecrosst, heb ik uiteraard een klein lijstje kunnen maken van de mooiste plekken van Noorwegen (aan/dicht bij de kustlijn dan) en hebben we toch wel één plaats ontdekt die onze verwachtingen (oké die hadden we niet, want we kenden die hele plaats niet) zo verschrikkelijk overtrof.

Het enige dat we voorafgaand aan de reis hadden voorbereid was onze inboedel. Dus onze kleren, tent, en dikke vette slaapzak. Waar we iedere nacht zouden slapen wisten we niet. Hoeveel kilometers we dagelijks zouden maken ook niet. En juist daardoor hebben we écht enorm leuke stadjes, dorpjes en niemandslanden gevonden in Noorwegen. We hebben uiteraard lang niet alles gezien, vooral omdat het aan de begin van de vakantie wat tegen zat en we een paar dagen achter elkaar flink wat kilometers moesten maken om in ieder geval te zien wat we wilden zien. Maar daarover meer in een andere post ;-).

De route naar de Noordkaap – de mooiste plekken van Noorwegen 

Route NoordkaapNoordkaap

Ze zeggen dat de Noordkaap eigenlijk best saai is als het zonnetje niet schijnt. En dat is waarschijnlijk ook zo. Want het mooie aan de Noordkaap is dat je je aan het einde van de wereld waant. Er is namelijk zee en verder niets. Maar de route ernaar toe is best heel erg mooi. De laatste 30 kilometer niet per se (toendra blijkt niet mijn favoriet), maar daarvoor rijd je een heel stuk langs het water naast de bergen en dat is enorm indrukwekkend. Die bergen zijn groot en donker en het water is enorm helder en op sommige plekken enorm blauw. Ik vind de route naar de Noordkaap echt een aanrader (op het hele stuk door Zweden na en Finland is ook best mooi).

Aanrader voor overnachting: Nordkapp Camping

Noordelijkste stad van het vasteland: Honniggsvåg mooiste plekken van Noorwegen

Honningsvag

Honniggsvåg is de noordelijkste stad van het Europese vasteland en is enorm (bereid je voor op 100x enorm in één post) schattig. We waren eigenlijk niet van plan om er te stoppen, maar hebben er alsnog een hele ochtend doorgebracht omdat we er op zoek waren naar een monteur. Niet gevonden, maar wel hele vriendelijke mensen ontmoet en ontdekt dat het een heerlijk rustig en fijn dorp is. Leuk om na je bezoekje aan de Noordkaap even te stoppen en te genieten van de rust.

Niemandsland Burfjord mooiste plekken van Noorwegen

Burfjord Noorwegen

Onderweg naar Tromsø stopten we in Burfjord (450 inwoners) om te overnachten. We waren moe en hadden het koud dus we stopten op een camping met hutjes waar wij eentje van kregen. Oh, en dat speet ons niet. Wat een heerlijk warme hut met keukentje en eigen badkamer was dat. Als je nog een keertje ergens in het noorden van Noorwegen bent en je wil niet in een tent, blijf daar. De eigenaar was hartstikke vriendelijk en je betaalt ‘slecht’s 100 euro per nacht voor een hut met ALLES erop en eraan. Oh, en het uitzicht…

De eigenaar vertelde ons dat ze er de hele zomer doflijnen (!!!) hadden gehad, maar die hebben wij helaas niet gezien. Wel hebben we een tijdje staan genieten van dit prachtige uitzicht.

Aanrader voor overnachting: Arctic Fjordcamp

Fijne stad Tromsø

We zijn eigenlijk alleen door Tromsø heen gereden, maar ik kreeg er zo’n goede vibe van. Misschien omdat ik echt een stadsmeisje ben en al dagenlang geen echte stad had gezien, haha. Het deed me denk ik goed om zo’n grote stad te zien in het hoge noorden. Daarnaast is er volgens mij geen enkele plek waar je daar met een slecht uitzicht komt te zitten als je daar woont. En wederom: vriendelijke mensen! Sorry, geen foto. 

Pittoresk Hennes

Hennes Noorwegen

Ik wilde Hennes eigenlijk als laatste noemen, maar aangezien ik van boven naar beneden reis heb ik ervoor gekozen om ‘m toch hier in het midden te zetten. Maar jeetje, wat waren wij onder de indruk van Hennes. Iedere keer als ik de foto’s terugkijk lijken de kleuren nep. En dat zijn ze gewoon niet. Het zag er écht zo uit.

Het kleine dorpje Hennes (zo klein dat Wikepedia niet eens een bewonersaantal deelt) ligt op ruim 300 kilometer van de Lofoten verwijderd. Het is zelfs zo klein dat je gps het waarschijnlijk niet eens vindt, dus wil je erheen, zoek dan op Møysalen Nasjonalparksenter. Je hebt daar een hele schattige, kleine camping met alleen maar Noren (je wordt gek van me, ik snap het, maar ik zeg het gewoon nog een keer: met enoooorm vriendelijke Noorse buren. We hadden geen cash om te douchen en ze gaven het ons zomaar. We hadden hulp nodig bij het verplaatsen van de motor en zonder het te hoeven vragen stond de man al naast ons.).

En echt, wauw, we zaten precies tussen de bergen aan een prachtig rustig meer. Het zonnetje scheen volop en hoewel het maar 16 graden was, voelde het als 20+. Als het aans ons lag, en we de tijd ervoor hadden, bleven we daar een week, maar helaas. Zelfs Lofoten, en die zijn prachtig, tipten niet aan dit pittoreske plekje.

Toeristisch Lofoten

En dan kom je aan in de Lofoten. De eilanden waar je al zo veel over gezien en gelezen hebt. Het voelde heel onwerkelijk om daar te zijn, gewoon omdat je weet hoe mooi het is. Maar het is heel lastig om al het mooie van de Lofoten te zien en ik vrees dat ik daardoor enigszins underwhelmed was. Begrijp me niet verkeerd, de Lofoten zijn werkelijk ongelofelijk mooi. Maar ik vond het enorm lastig om te beseffen. En volgens mij heeft mijn vriend precies hetzelfde. Bovendien waren er nog best veel toeristen en dan haak ik altijd een beetje af. 

Mocht je ooit naar Lofoten gaan, dan zijn er een paar dingen die je echt moet zien: het dorpje Å, het dorpje Reine, en de hikes op de bergen in de omgeving zijn meer dan de moeite waard. Vergeet niet je goede schoenen mee te nemen, ok?

Niet per sé een aanrader voor overnachting, maar je hebt niet heel veel keus daar:  Moskenes Camping (toiletten waren schoon, douches iets minder (maar wel fijn) en er zijn wasmachines. Camping is relatief toeristisch, dus als je daar niet van houdt…)

Wereldberoemd Preikestolen

Mooiste plekken van Noorwegen - Preikestolen

De laatste paar dagen brachten we door in Stavanger. Of in ieder geval, in de buurt van Stavanger. Onze camping stond in Tau en dat is aan de overkant van het water. En in Tau staat ook Preikestolen. Jeweetwel. Prekestolen. Preekstoel. Preacher’s Pulpit. Pulpit Rock.

Mijn vriend was er al eens geweest, maar ik dus nog niet (wil ook snel als je nog nooit in Noorwegen bent geweest). Ik verwachtte eigenlijk dat het stukken minder indrukwekkend zou zijn dan ik op de foto’s had gezien, maar niets bleek minder waar. Wat een uitzicht. Wat een eng gevoel daar zo dicht bij de afgrond. Wat mooi. Uiteraard enorm toeristisch en vol met mensen die tien minuten voor je staan voor de beste shot, maar desondanks zeer de moeite waard. Het begon bij ons zelfs te regenen en wij bevonden ons dus middenin de wolk, maar zelfs dat was onwijs indrukwekkend.

Aanrader voor overnachting: Wathne Camping (gerund door een heel lief Amerikaans stel) 

Tijd tekort

Tijdens het rijden hebben we natuurlijk nog hartstikke veel andere mooie plekken gezien, maar we hadden helaas geen tijd om te stoppen. Ja, soms snel aan de kant van de weg voor een foto.

We hebben het echt enorm naar ons zin gehad (met hier en daar wat downs) en hebben bijna drie weken na dato nog steeds last van een after-holiday dip. Er is in ieder geval nog één ding waar we naar uit kunnen kijken en dat is het maken van een fotoalbum. Alle foto’s op de GoPro moeten nog gesorteerd worden en we moeten nog een keuze maken uit alle foto’s op mijn telefoon. Nog steeds. 

(En heb je geteld? Ik kom uit op 9x enorm. Kon erger)

Ben jij wel eens in Noorwegen geweest?

Article by Johanne

Hi, ik ben Johanne! Ik ben 35 jaar en moeder van een eeneiige tweeling. Axel en James zijn mijn licht en leven, maar ik ben natuurlijk meer dan alleen mama: ik hou van werken, bloggen, lezen, schrijven en heel af en toe sociaal doen. Hoe hou ik al die ballen in de lucht? Vaker niet dan wel, maar hey, soms gaat het ook goed!

This Article Has 16 Comments
 1. Shirley schreef:

  Wat een gave reis lijkt me dit. Zo stoer ook dat jullie dit gewoon op de motor hebben gedaan. Ik ben één keer voor 3(?) dagen in Noorwegen geweest, ik mocht voor mijn werk op persreis naar de Fjorden. En dat was ook zo mooi. Lucky me dat ik dat al hebben mogen zien. Ik wil echt heel graag terug en meer van Noorwegen ontdekken. Na het zien van jouw foto’s kriebelt het al helemaal!

  • Johanne schreef:

   Ah, wat gaaf dat je al eens geweest bent. Waar precies? En jaaa, zou echt een keertje gaan. ‘t Is er zo mooi. Zo overweldigende. Echt de moeite waard. Dat het iets duurder is maakt eigenlijk niet eens meer uit!

 2. Ik had het je niet kwalijk genomen als je negen-tig keer ‘enorm’ had gezegd! Die foto’s!!!! Ontzettend mooi en dan ziet het er in het echt waarschijnlijk nóg indrukwekkender uit. Ik had altijd een nogal ‘grijze’ indruk van Noorwegen maar na het lezen van je blog wil ik ook heen. Was duidelijk een reis om nooit te vergeten. Enorm (sorry 😉 ) leuk om eindelijk je reisverslag met foto’s te lezen meis

  • Johanne schreef:

   Haha, pfeewww. Had ook eerlijk gezegd wel verwacht dat ik zeker op negentig was uitgekomen. Of meer. En ik had ook een ietwat negatief beeld van Noorwegen. Iig, als je het over het weer hebt. Maar dat viel me zo erg mee! En de mensen daar lijken er niet eens zo mee te zitten als het wél slecht weer is. Gewoon een goeie regenjas en hoppa 😉

 3. Madelon schreef:

  Wat een ontzettend gave foto’s! Het ziet er echt prachtig uit. Ik ben nog nooit in Noorwegen geweest, maar het staat zeker bovenaan mijn lijstje! Stiekem heb ik al eens gekeken voor rondreizen, maar zo op de bonnefooi klinkt ook heel bijzonder.

  • Johanne schreef:

   Ik was ook nooit op de bonnefooi gegaan als ik mijn vriend niet kende hoor! Vond het best eng, maar tegelijkertijd was het ook enorm bevrijdend. Je hoefde nergens te zijn en dat gaf eigenlijk alleen maar minder stress. Heerlijk!

 4. Romy schreef:

  Wauw! Terecht dat je over deze vakantie enorm enthousiast bent, want het ziet er ook echt enorm mooi uit 🙂 Ik heb nog nooit ook maar één stap in Noorwegen gezet, maar zo te zien is het een heel gevarieerd land qua landschappen en is de natuur daar prachtig. Vooral die foto van Stavanger vind ik heel indrukwekkend. Die plek komt zeker ook op mijn lijstje te staan om ooit te bezoeken.
  Echt een feestje om dit indrukwekkende reisverslag te lezen!

  • Johanne schreef:

   Aaah, lief! Dankjewel! Moet je nagaan dat ik alsnog twijfelde over de foto’s…belachelijk. En indrukwekkend he! Ik moet zeggen dat ik eerst een beetje baalde toen het begon te regenen, maar ik denk dat de foto er alleen maar toffer op is geworden.

 5. Saskia schreef:

  Oh wauw, dit is zeker wel een land waar ik graag heen zou willen. Nu manlief nog zover krijgen, die heeft het niet zo met Scandinavische landen. Ierland wil ik ook zeker nog eens bezoeken. En wat een super gave foto die laatste<3

  • Johanne schreef:

   Ik snap zijn idee wel hoor! Ik vond het ook nooit zo aanlokkelijk om naar een Scandinavisch land te gaan, want ja: geen zon, donker etc. Maar zelfs in september, en dan vooral in het noorden, was het nog zo mooi!!

 6. Mei Qi schreef:

  Wauw!! Noorwegen is zó mooi! Ik zou er heel graag een keer heen willen!

 7. Esther schreef:

  Wow!! Indeed these are the most beautiful places in Norway. I am not sure why you felt underwhelmed by the lofoten islands because personally, I would give anything to be there and to also see the World’s famous Preikestolen

 8. Carli schreef:

  These photos are beautiful. I love all the waterside views. Looks like I need to move Norway up my bucket list.

 9. Samantha schreef:

  I keep seeing more and more pictures of Norway! It looks like such a beautiful place to visit!

 10. Sheila schreef:

  Het ziet er zo prachtig uit. Heeft qua natuur ook veel erg van Nieuw Zeeland. Noorwegen staat zeker nog op mijn lijst om te bezoeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *