Zo ga ik mezelf motiveren om weer te sporten

Zo ga ik mezelf motiveren om weer te sporten

Vlak voordat ik zwanger werd van de jongens, had ik de smaak ineens te pakken. Ik sportte vier keer per week (oké, slechts een half uur per keer, maar toch!) en had er een heel goed en leuk beloningssysteem tegenover hangen. Toen ik ontdekte dat ik zwanger was, durfde ik dat niet meer. Ik was bang dat het schadelijk zou zijn. Was het natuurlijk niet, maar met mijn voorgeschiedenis voelde dat gewoon verkeerd. Inmiddels is het alweer ruim twee jaar geleden sinds ik fatsoenlijk heb gesport en het wordt tijd dat ik een deel van mijn energieniveau weer opkrik door te bewegen. En zo ga ik dat doen.

Beloningssysteem 

Ik haal mijn oude beloningssysteem weer uit de kast. Twee jaar geleden ging dat zo: als ik mijn doel van de maand had gehaald (x aantal keer sporten), dan mocht ik een specifiek item van mezelf kopen. Een jurkje bijvoorbeeld, of dat ene leuke boek dat ik al heel lang wilde. Heel materialistisch misschien, maar het helpt mij wel om toch wél die sportkleren aan te trekken.

Leuke sportkleren kopen 

Over sportkleren gesproken. Op mijn twee fijne sportleggings na, heb ik eigenlijk helemaal geen leuke sportkleding. Graag zou ik nog een stoere sportlegging willen, bijvoorbeeld van LASCANA,  die ik ook gewoon naar de supermarkt aan kan en denk ik dat mijn lijf ook wel gebaat is bij een sportbeha of twee.

Weet je wat ook helpt: die kleren gewoon aandoen. Ook als je denkt: ik heb géén zin om te sporten. Toch die kleren aantrekken. Op een gegeven moment voel je je wellicht gemotiveerd en wordt je niet tegengehouden door die drempel dat je je nog moet omkleden. Helpt mij wel om te gaan fietsen, bijvoorbeeld (enige beweging die ik nu krijg).

Goede afwisseling

Ik weet dat spiergroepen er baat bij hebben om herhaaldelijk getraind te worden met een goede reeks van dezelfde oefeningen. Maar ik ken mezelf: als ik iedere workout dezelfde dingen moet doen, verveel ik me al snel dood. Ik kan dat gewoon niet. De lol is er dan snel vanaf. Daarom denk ik dat het voor mij goed is om herhaling te combineren met nieuw. Dus door bijvoorbeeld de helft van de training buikspieroefeningen te doen en de andere helft een YouTube-filmpje aan te zetten met dansoefeningen.

Eindelijk eens die intrinsieke motivatie achterhalen

Al die extrinsieke motivatie is leuk natuurlijk, maar om het echt te kunnen volhouden is ook intrinsieke motivatie nodig. Waarom doe ik dit écht? Ik zit heel dicht tegen mijn oude gewicht aan, maar eigenlijk vind ik dat niet eens zo belangrijk. Wat ik wel belangrijk vind is dat ik eindelijk eens iets doe tegen dat laatste stukje diastase recti. Mijn buikspieren zijn in de afgelopen anderhalf jaar wel iets teruggegaan naar hun eigen plek, maar door te sporten geef ik ze dat laatste zetje om weer helemaal terug te gaan. Het is zo onnodig om daar zo’n lange tijd mee rond te lopen en bij vlagen ook heel ongemakkelijk. Ik krijg bijvoorbeeld snel pijn aan mijn buik als ik jeans draag én ik kan nog steeds niet op mijn linkerzij liggen.

Genoeg intrinsieke motivatie dus, lijkt me. Nu mezelf nog overtuigen.

Article by Johanne

Hi, ik ben Johanne! Ik ben 35 jaar en moeder van een eeneiige tweeling. Axel en James zijn mijn licht en leven, maar ik ben natuurlijk meer dan alleen mama: ik hou van werken, bloggen, lezen, schrijven en heel af en toe sociaal doen. Hoe hou ik al die ballen in de lucht? Vaker niet dan wel, maar hey, soms gaat het ook goed!

This Article Has 12 Comments
 1. Irene schreef:

  Goed beloningssysteem! Al zou het bij mij per week of twee weken moeten denk ik, haha :p Veel plezier alleszins!

 2. nicole schreef:

  Leuk dat je weer gaat beginnen. Bij mij was het de belofte van rust in mijn hoofd die me aan het sporten kreeg. Dat was 20 jaar geleden en ik loop nog steeds dagelijks hard!

  • Johanne schreef:

   Wat goed! Dat is een hele goede intrinsieke motivatie zeg. Sja, ik weet dus niet of het me rust gaat geven (tot nu toe alleen onrust, haha), dus dat houdt me nog steeds tegen.

 3. Lilian Visser schreef:

  Wat leuk zo’n beloningssysteem, misschien ook wel iets voor mij. Sporten heb ik een goede motivatie voor: als ik het niet doe, krijg ik rugpijn. Had laatst één dag minder hardgelopen (+lang staan, dat werkt ook niet echt mee) en meteen was het weer mis. Ik vind het ook gewoon een heerlijk moment voor jezelf. Lijkt me met twee kleintjes toch ook een goede motivatie!? 😉

  • Johanne schreef:

   Ja, dan snap ik heel goed dat sporten ook gewoon een must is bijna. Goede motivatie! En zou je zeggen he: lekker moment voor jezelf. Maar dat vind ik helaas niet van sporten, haha. Dus ik moet het helaas elders vandaan halen.

 4. Audrey schreef:

  O, naar zeg, die diastase! Ik hoop dat mij dat bespaard kan worden. Veel succes met het sporten weer oppakken! Het gaat je vast lukken 🙂

  • Johanne schreef:

   Dat hoop ik ook voor je! Die van mij is nog relatief mild, gelukkig. Ik weet dat er ook vrouwen zijn die eraan geopereerd moeten worden en/of nog veel meer pijn hebben dan ik. En merci! 😀

 5. Ik zet mijn sportmomenten, net als al mijn andere afspraken, in mijn agenda. Want als ik moet wachten op het moment dat ik “zin” heb, dan kan ik lang wachten ! Op zondag vul ik mijn agenda voor de komende week in, en dan plan ik mijn sportmomenten. En alleen in uitzonderlijke gevallen mag ik er een kruis doorheen zetten. In ieder geval wens ik je veel sportplezier 😉

  • Johanne schreef:

   Wel heel goed dat je je daar aan kunt houden. Dat idee heb ik ook wel eens geopperd, maar ik ben héél slecht met agenda’s. Ik weet niet waarom, haha. Misschien toch nog een keertje proberen of met zo’n handige planner van Structuurjunkie!

 6. Geke schreef:

  Knap dat je weer gaat beginnen met sporten. Hopelijk lukt het om de motivatie te vinden (want het telkens doen om iets nieuws te mogen kopen, dan slibt je kleerkast vast heel snel dicht 😉 )Ik zou ook weer willen / moeten. Maar eerst nog de afspraak met de internist, als die groen licht geeft, ga ik weer joggen. En anders zal het crosstrainen worden (op zo’n toestel) maar eigenlijk vind ik dat erg saai.

  • Johanne schreef:

   Haha, ja daar heb je gelijk in! Hoop alleen dat ik mijn beloningen wat breder kan trekken dan alleen kleren! Hoop dat je straks groen licht krijgt. Lijkt me lastig om afhankelijk te zijn van het oordeel van een ander om weer te gaan joggen. Eerlijk is eerlijk: ik vind zo’n crosstrainer leuker dan rennen, haha.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *