positief succesvol leven

6 must read boeken voor een positief en succesvol leven

Liefde voor boekenlijstjes. Liefde voor zelfhulpboeken. Liefde voor vooruit willen in het leven. En vooral: liefde voor een positief leven. (Wat ‘n liefde, niet?). Ik vond mezelf altijd een negatieveling, soms nog steeds een beetje, maar zelfhulpboeken hebben iets in me doen veranderen. Ze hebben me laten zien dat kleine veranderingen heel veel kunnen doen. Daarom probeer ik tegenwoordig het goede in dingen te zien en te zoeken naar oplossingen in plaats van vast te blijven zitten in problemen. Nu zijn er een paar boeken die mij daar al bij hebben geholpen en zijn er nog tientallen boeken die me er nog bij kunnen helpen. Ik dacht, laat ik voor de verandering eens een lijstje maken van must read boeken die jou en mij moeten helpen naar een positief en hopelijk succesvol leven. Sommige onderwerpen zijn wat controversieel (geld), andere onderwerpen niet (geluk).

Geld mindset

Must read 1: You are a badass at making money – Jen Sincero

Ik ga je niet nóg een keer vertellen hoe verschrikkelijk interessant ik de Wet van de Aantrekkingskracht vind, en dus het boek ‘You are badass’, ofwel ‘Jij bent een badass’ (wat een vertaling). Er is een vervolg op het boek en dat boek gaat over je money mindset. De manier waarop je over geld denkt. En hoe je een positieve relatie kunt aangaan met geld. Het is de bedoeling dat You are a badass at making money (er is van dit boek geen Nederlandse versie) obstakels weghaalt tussen jou en het verdienen van geld. En vooral: dat jij weet dat je het inkomen van je dromen kunt krijgen.

Ik heb het boek nog niet uit, maar vind Jen’s schrijfstijl heel opbeurend (af en toe wat grof, maar dat ben ik ook), enthousiasmerend (hahaha, wie kent dit woord nog? VER-SCHRIK-KE-LIJK) en motiverend. Je kunt het reëel vinden, je kunt het ook niet vinden. Ik kies voor wel, gewoon omdat ik graag een betere relatie met geld aanga. En meer geld wil (of mag ik dat niet zeggen? Jawel toch? Ik heb een studieschuld om af te betalen).

Minder werken, meer verdienen

Must read 2: Een werkweek van 4 uur – Timothy Ferriss

Ik ben héél erg benieuwd naar dit boek. Heb ‘m al klaar staan om te lezen, maar nog niet gedaan. Ik heb er al wel veel óver gelezen en de meeste ervaringen zijn positief. Een werkweek van 4 uur (The 4-hour work week klinkt veel catchier…) is veelal gericht op ondernemers, maar ik denk dat ook zeker mensen in loondienst met ambities gericht op het ondernemerschap, maar ook zonder die ambities interessant is. Het inrichten van een 4-urige werkweek gaat eigenlijk over een leven leiden dat niet alleen om werk draait. Want ja, de meeste van ons zitten dag in dag uit achter ons bureautje te zweten. Is dat eigenlijk wel wat we willen?

Creativiteit: vind jouw verborgen talenten

Must read 3: Big magic – Elizabeth Gilbert

We hebben allemaal onze eigen talenten, maar vaak weten we ze niet zo goed te benoemen. Of we zijn op de hoogte van dat ene talent, maar laten heel veel andere dingen liggen. Zo zeg ik altijd dat ik niet veel kan, behalve een beetje schrijven (en dan nog maak ik ook type-, schrijf-, grammaticafouten). Doe ik mezelf hiermee tekort? Misschien wel.

Big Magic van Elizabeth Gilbert moet ons hierbij helpen. Ze wil dat wij onze verborgen talenten ontdekken en ze biedt hiervoor allerlei handvatten om uit je comfortzone te treden, om nieuwe dingen te doen en te ontdekken wat je kan.

Rust & orde in je hoofd en in je leven

Must read 4: Nooit meer te druk – Tony Crabbe

Ik word al rustig als ik naar de cover van Nooit meer te druk kijk. Echt een heerlijk boek om alleen al bij weg te dromen. En te dromen over alle rust die na dit boek over je heen komt. Want of we het nu willen of niet, we leven in een drukke wereld. Een overvolle wereld. In Nooit meer te druk gaat Tony Crabbe in op de werking van het menselijk brein en hoe we het eindelijk eens een keertje niet te druk hebben. Want dat is wel een dingetje. Bij mij in ieder geval. Als iemand me vraagt hoe het gaat, zeg ik bijna altijd dat het goed gaat, maar ik plak er dan ook nog even drukdrukdruk achteraan. Heb ik het wel echt zo druk als ik denk?

Een iets ‘zorgenvrijer’ (he, zo klinkt het vies) leven

Must read 5: De edele kunst van not giving a f*ck – Mark Manson

Da’s nou echt een boek dat bijdraagt aan een zorgenvrij leven. Of in ieder geval, een leven waarin jij leert omgaan met je eigen mening over jezelf. Je eigen verwachtingen. En het loslaten van die zorgen daaromheen. Stiekem wilde ik een ander boek binnen deze categorie benoemen, omdat Mark al zo vaak op mijn blog voorbij is gekomen. Maar als er op dit vlak niets beters is, wie ben ik om hem dan dit plekje te ontzeggen? 

Ik ken niemand die zich nooit zorgen maakt. Niemand. En zou het niet eens leuk zijn om ons in ieder geval druk te maken om van alles en nog wat om ons heen. En dan vooral onszelf? We zitten onszelf zo vaak in de weg, en waarom? Wie heeft ons dat aangeleerd? Aangepraat? Vaak doen we het onszelf aan, en ik vind dat het wel wat minder mag. Al die zorgen, om wat? Voor wat? Voor wie? Om wie? Nou ja, je snapt mijn punt.

Die zorgen hebben we deels omdat we vastzitten in een bepaald patroon van negatieve gedachten. Als je daar last van hebt kun je het boek ‘Patronen doorbreken’ lezen. Een boek waaraan drie psychologen/psychotherapeuten hebben meegewerkt die precies snappen hoe schematherapie werkt. Maar wat mij betreft is De edele kunst het (bijna) allesomvattende boek als het gaat om loslaten.

Meer geluk door kleine veranderingen

Must read 6 (7,8,9,10): The Happiness Project, Hygge, Ikigai, De Logica van Geluk, Steeds Leuker. Sorry, ik kan voor geluk zoveel boeken opnoemen… Want op dit vlak zijn er ook gewoon genoeg van. Genoeg GOEDE boeken ook.

The Happiness Project is een boek dat ik alweer anderhalf jaar geleden heb gelezen. Dit is het boek dat me liet zien dat kleine veranderingen al grote gevolgen kunnen hebben voor je geluksgevoel. Mijn review (soort van, zoals je weet ben ik niet echt een recensiepersoon, meer een herspinseluitblaatpersoon) hierover kun je hier lezen.

Ikigai onthult de Japanse geheimen voor een gelukkig leven (lees Miss Deadline’s recensie hierover), De Logica van Geluk haalt belemmerende gedachten weg en brengt je met – hoe kan het ook anders – logica richting meer geluk. Hygge is voor iedereen die gezelligheid (kaarsjes, boeken, dekentjes) koppelt aan geluk (ik!) en zo zijn er nog veeeeel meer boeken over dit onderwerp. Welke geschikt is voor jou moet je zelf uitvogelen. Bedenk goed wat je met het boek wilt bereiken.

Wat is het laatste zelfhulpboek dat jij hebt gelezen? 

*Dit artikel bevat affiliate links. Gewoon, omdat dit het aangewezen artikel is om ze éindelijk eens te gebruiken. Zonde om je overal aan te melden en er niets mee te doen. En het kost jou niets ;-).

Article by Johanne

Hi, my name is Johanne. I'm almost 32 years old and I keep thinking about what I really want in life. A quarter life crisis, if you will. On my blog, you'll read more about the dilemma's where us (twenty-year-olds and) thirty-year-olds think about, about lifestyle en probably also about my cat.

This Article Has 22 Comments
 1. Romy schreef:

  Door je artikel krijg ik echt zin om er weer eens een zelfhulpboek bij te pakken! Je noemt een heleboel boeken waar ik onwijs benieuwd naar ben. In eerste instantie vind ik vooral boeken over geluk leek, maar het magiche boek van Mark spreekt me ook wel aan 😉 En naar het boek over de 4-urige werkweek ben ik ook heel benieuwd. Daar kan ik vast nog wel wat van opsteken!
  Romy onlangs geplaatst…Favorieten | Roze douchegel, Ambitieuze Meisjes en het perfecte zomernummerMy Profile

  • Johanne schreef:

   Denk dat ieder boek wel iets waardevols heeft voor iedereen. En denk ook dat niet ieder boek een boek is dat je in zijn geheel zult verslinden, haha. Was ik nog benieuwd naar: heb je Nooit meer te druk al uit? Daar was je mee begonnen toch? 😀

 2. Liefde voor je must-read lijstje!!! Veel ervan heb ik nog niet gelezen maar dat ga ik nu zeker doen. Die 4-urige werkweek lijkt mij ook wel want (zegt de parttimer haha). En Mark Manson MOET gewoon op dit lijstje, dat vind ik echt het meest briljante zelfhulpboek ooit. Patronen doorbreken las ik tijdens mijn therapie, veel inzicht door gekregen! En natuurlijk ben ik super fan van The Happiness project.
  Ik wil binnenkort de Logica van geluk lezen, maar ik kreeg van mijn tante de tip dat Flow, de psychologie van de optimale ervaring nog mooier is.
  Thanks voor dit lijstje!!
  ps. enthousiasmerend…… Aaah!
  Laetitia | Miss Deadline onlangs geplaatst…Inspiratie nodig? 11 tips om de ideeën weer te laten stromen!My Profile

  • Johanne schreef:

   Yeaaah, thank yoouuu. Ja, Mark hoor er hoe dan ook op. Kan ‘m wel negeren omdat ik er altijd over babbel, maar dat zou niet eerlijk zijn. Oeh, leuk dat je Patronen doorbreken hebt gelezen. Flow ken ik niet, maar ga ik wel snel opzoeken.

   IK ENTHOUSIASMEER JOU OM DIT LEUK TE VINDEN

 3. Lilian schreef:

  Ik had ‘De werkweek van 4 uur’ al een hele tijd geleden gereserveerd bij de bibliotheek en ik kreeg net vorige week een berichtje dat hij er was, dus ik ga hem snel ophalen! 🙂 En ‘steeds leuker’ én ‘steeds beter’ (van Gretchen Rubin) heb ik nog in de kast staan, dus ik word echt fantastisch 😉
  Lilian onlangs geplaatst…Dingen zijn waardevoller als het moeite kostMy Profile

  • Johanne schreef:

   Oeh, ben heel benieuwd wat je ervan vindt!! En ik moet Gretchen’s andere boeken nog lezen. Want ja, ik streef ook naar fantastisch. Uiteraard!

 4. Daenelia schreef:

  Het is prachtig dat er voor bijna alle onderwerpen wel boeken zijn om je even aan het denken te zetten. Ik vind het nog steeds enorm jammer dat ik een ‘leiderschapsboek’ gebaseerd op Star Trek ooit heb laten liggen XD Dat had goed in mijn boekenverzameling gestaan.
  Voor mij zijn dit soort boeken niet zo interessant. Het is vaak toch op de Amerikaanse markt gericht en ons sociaal systeem, ons rechtssysteem en onze waarden en normen zijn gewoon anders. Maw, ik denk niet dat je de adviezen uit die boeken 100% kunt toepassen in Nederland? Maar goed, als je het zo kunt aanpassen dat je er wel iets positiefs uit haalt: doen! Dat is eigenlijk het geheim van alles: niet te veel nadenken, sneller tot actie over gaan.

  • Johanne schreef:

   Oh, serieus? Dat klinkt echt als een supergaaf boek, haha. Snap dat je het jammer vindt!!
   Je hebt wel gelijk in die zin dat ze allemaal aardig Amerikaans zijn, maar veel gaat ook wel om het gevoel dat het met zich meebrengt. En ja, sommige boeken zijn iets ‘Amerikaanser’ (too much?) dan andere, maar als je er overheen kunt lezen – wat soms echt moet – v ind ik wel dat er aardig wat wardevolle dingen in staan. En ja, niet teveel nadenken is eigenlijk key, maar dat is dus echt toaal niet mijn kracht helaas.

 5. Eva schreef:

  Wat een heerlijke lijst met aanraders! Ben groooot fan van Mark Manson (maar ben volgens mij niet de enige ;)) dus moet de rest misschien ook maar eens gaan lezen 🙂

 6. Stella schreef:

  Preach it gurl! Ik heb zo veel van deze boeken gelezen, op de plank staan (als e-book of als luisterboek, kan allemaal) of nog op mijn verlanglijstje. Ik wacht lekker tot ik straks op vakantie ben en mijn hoofd leeg genoeg is om al die geweldig fijne informatie in me op te slurpen. ZIN IN! Ik ben het trouwens volledig eens met al je liefde voor dit soort lijstjes en dit soort boeken, etc. Maar hé, dat we op elkaar leken wisten we al he? Hihi. Je bent trouwens echt lekker bezig met bloggen jij – vind al jouw artikelen van de laatste maanden ZO fijn en leuk om te lezen. Keep it going (en zend een mini beetje blogenergie naar mij, okie?). Liefs!

  • Johanne schreef:

   Nou, senk joe very much! Wat lief dat je dat zegt. Nu kan ik vrolijk naar bed zometeen! X En ik zend direct alles wat ik heb, heb ik morgen toch nie’ nodig. Moet je er wel morgen wat mee doen ;p. Heb jij nog tips voor mij, voor boeken? Want ja, aangezien we toch best wel op elkaar lijken 😀

 7. Shirley schreef:

  Als ik lees over zelfhulpboeken word ik enthousiast (goed geënthousiasmeerd dus), maar het probleem is dat ik tot nu toe dus nooit door zelfhulpboeken heen kom. Stom eigenlijk, want natúúrlijk wil ik mezelf verbeteren. The Happiness Project van Gretchen Rubin heb ik trouwens wel ooit uitgelezen, omdat ik haar ging interviewen!

 8. Saskia schreef:

  Thanks voor de tips! Zitten zeker fijne tips bij<3

 9. Lisa schreef:

  Omg, ik ben heel benieuwd naar dat boek over geld! Ik ben nu voor de tweede keer dat andere boek van haar aan het lezen, maar ik weet niet zo goed wat ik ervan vind. Sommige stukjes zijn echt geweldig, maar ik kan me niet echt overgeven aan dat manifesteren. Ik kan er namelijk niet echt in geloven (ik bedoel, als we ALLEMAAL gaan manifesteren, dan zou de wereld niet meer draaien, toch? Dan zouden we bijna allemaal zangeres en schrijfster zijn), dus ik durf het niet echt. Maar ik vind het wel megainteressant. Ik hoor het graag als het jou wat geld gaat opleveren. Haha.

 10. “Big Magic” is on my reading list! I have seen so many recommendations for it!

 11. Veronika schreef:

  Great suggestions! I’ve been wanting to read the 4 hour work week for a while and now I’m really going to get on it!

 12. ShootingStarsMag schreef:

  I love The Happiness Project and Gretchen Rubin in general. I need to read her latest. Thanks for the other rec’s!

  -Lauren
  ShootingStarsMag onlangs geplaatst…Broadway Review – Aladdin the MusicalMy Profile

 13. Sophie schreef:

  YES YES YES to all of these! I’d read all but one and they are AMAZING!! Such a great list!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge