Musthaves voor baby’s: dit heb je nodig náást de standaardspullen

Voor alle aanstaande mama’s en nieuwe mama’s heb ik een handige lijst met producten gemaakt die in sommige gevallen echt ons leven hebben gered (witte ruis, I’m talking to you). De rest is vooral heel handig en zijn gewoon goede producten waar ik bij zweer. Ik ben meestal niet zo merkvast (eigenlijk helemaal niet), maar als het om mijn kindjes gaat wel. Dit is mijn lijst van musthaves voor baby’s (en dreumesen). Ik hoop dat je er wat aan hebt. En als ik iets mis, laat je het me weten?

Producten die baby’s beter en/of heerlijk laten slapen

Deze witte ruis-machine heeft ons zo enorm geholpen. Overdag sliepen ze er al mega goed op en konden we dankzij de witte ruis, geluid van buiten op de achtergrond krijgen. Voorheen werden Axel en James er áltijd wakker door. Sinds enkele maanden, met een beetje hulp van een slaapcoach, slapen ze ‘s nachts ook goed en met deze machine tussen hen in, maak ik me geen zorgen meer over geluid. En ze lijken er ook dieper door te slapen.


Onze jongens zijn natuurlijk 8 weken te vroeg geboren en veel premature baby’s maken ongecontroleerde armbewegingen. En dat kan het slapen enorm in de weg zitten. Dit geldt overigens ook voor sommige á terme geboren kindjes.  Toen we na negen weken ziekenhuis thuis kwamen, paste James nog in een hydrofiele doek maar werd al snel te sterk en Axel deden we in een Puckababy, maar daarvoor werd hij al snel te sterk. Toen kwam ik de Pacco inbakerdoeken tegen en jeetje, wat was ik er blij mee. Ze zijn wel wat aan de prijzige kant, maar iedere cent waard. Echt waar. Je kunt van pasgeboren kindjes natuurlijk niet verwachten dat ze de hele nacht doorslapen, maar zo’n doek maakt de nachten wel rustiger.

Toen Axel en James geen inbakerdoeken meer nodig hadden (mijlpaal!), begon de zoektocht naar fijne slaapzakken. Nu vind ik de slaapzakken van de Hema sowieso heel fijn, maar ik vind de maten heel lastig. James in nu bijna 80 centimeter en dus bijna te groot voor zijn 68/80 slaapzak van de Hema. Koop ik een grotere maat, dan zit hij in de 86/104. Ik vind dat toch een nogal wijde range. Ondanks dat ik de slaapzakken oprecht heel fijn vind, en met een hele goede neklijn (niet te groot), vind ik qua maatvoering de slaapzakken van Jollein wél prettig. De neklijn van de zomerzakken vind ik af en toe wat twijfelachtig groot (daar kun je gelukkig zelf iets aan doen), maar ik vind het makkelijker om voor een slaapzak maat 90 te kiezen dan eentje die past tot en met 104. En op de winterslaapzakken heb ik helemaal niets aan te merken. Plus, de kwaliteit van Jollein is ook heel goed. Enige minpunt: ze mogen niet in de droger. Deze hebben wij:


Eten en drinken 

Axel en James hebben de eerste 6 tot 7 weken van hun leven een sonde gehad. Tussen hun 32ste en 38ste/39ste week van hun leven hadden ze onvoldoende zuigkracht om flesjes te drinken. Toen ze eenmaal sterk genoeg waren, begonnen we met spenen van het ziekenhuis. Later kocht ik op aanraden van al het personeel de Dr. Brown’s flessen en sindsdien wil ik niet anders meer. De twins hebben er altijd goed uit gedronken, nooit een fles geweigerd en de flessen zijn ook nog eens makkelijk schoon te houden. Oh, en de brede range aan spenen is ook heel fijn. Je kunt er van alles mee, ook pap geven (als ze er eenmaal klaar voor zijn). Dit startpakket vind ik zelf heel prettig om mee te beginnen, omdat er ook een klein flesje bij zit (voor als je kleintje nog niet zo veel drinkt) en twee grote flessen. Je kunt dus ook nog even vooruit. Er worden maat 1 spenen bij geleverd.

Deze lepels van Munchkin vonden (en vinden) wij heel fijn. Niet alleen omdat ze warmtegevoelig zijn, maar ook omdat ze van goede kwaliteit zijn en precies de juiste vorm hebben voor babymondjes. Aanrader om te gebruiken voor de eerste hapjes én erna.

Alledaags 

Sommige mensen willen het babynestje in bed gebruiken en dat is prima, maar let er wel op dat je dan het juist nestje koopt? Die van DockAtot (voorheen Sleepyhead) zijn hier perfect voor (en worden er zelfs voor aangeraden, áls je er eentje in bed wil gebruiken). Zelfs het ziekenhuis liet onze jongens erin slapen tijdens hun verblijf voor hun hersteloperatie. Heel betrouwbare babynestjes voor de nacht, dus. Maar ook niet per se goedkoop. Wij lieten Axel en James alleen overdag in hun nestjes slapen en hadden hiervoor die van Jollein gekocht. Niet te duur, leuk printje (beschikbaar in allerlei prints) en makkelijk schoon te maken in de was. Ze hebben er maandenlang met succes hun dutjes in gedaan.


Lange tijd vond ik het veel te eng om speendoeken te gebruiken. Iets met enorme angst voor wiegendood (niet heel gek, lijkt me, na alles). Pas toen de mannen een jaar of 1 waren, durfde ik het aan. Maar wel na intensief onderzoek. De speendoekjes van Koeka blijken heel veilig te zijn. Kleintjes kunnen er nog goed doorheen ademen, mocht het op hun gezichtje belanden. Alsnog zou ik niet aanraden om een speendoek meteen te gebruiken, gewoon voor de zekerheid. Maar na verloop van tijd, zijn dit hele fijne doeken. Ook nog eens heel zacht en van goede kwaliteit.

Bibs spenen zijn de beste speentjes die er zijn. Is mijn bescheiden mening. We hadden eerst de Philips Avent spenen die ziekenhuizen aan premature of zieke baby’s geven en die vonden we ook heel fijn. Maar na een tijdje wilde ik toch op zoek naar iets anders. Van een van mijn meest favoriete kinderverpleegkundigen ooit kreeg ik de tip om de Bibs spenen te proberen, en ze waren meteen een hit. Axel en James hielden deze spenen veel beter in hun mond en daarnaast zijn het ook nog eens leuke dingen om naar te kijken. Inmiddels zijn deze spenen hier een onmisbaar item in huis en hebben beide heren welgeteld vier van deze speentjes in hun bed liggen. Want, ideale bijkomstigheid: er zijn ook glow in the dark-varianten. Per-fect voor het donker. Echt.

Speenkoorden hebben mijn humeur gered terwijl ik onderweg was met de jongens. Die speentjes bleven maar op de grond vallen en later gooiden ze ze gewoon op de grond. Om gek van te worden. Ook raakte ik tijdens een wandeling regelmatig spenen kwijt, omdat die uit hun mond vielen. Nou ja, lang verhaal kort: speenkoorden zijn the bomb. Je ziet overal van die mooie houten speenkoorden, maar hier werden die alleen maar opgegeten. Al wist ik dat ze goed vast zaten, vond ik het niet prettig om te zien dat al die houten ballen hun mond in gingen. Dan maar iets minder spannends hoor, maar zeker niet minder handig:

Billendoekjes op waterbasis zijn hier lifesavers geweest, een echte musthave voor baby’s dus. Onze jongens hadden heel erg gevoelige billen en nadat we een tijdje lotion met gaasjes hadden gebruikt, stapten we over op waterdoekjes. En die deden prima hun werk. Ik ben heel blij dat dit soort doekjes nu bestaan, want anders denk ik dat er veel leed hier in huize baby Axel en James was geweest.

Literatuur 

Heb je tijdens je verlof nog tijd om te lezen of heb je zin om te leren (of je niet alleen te voelen) tijdens een van je baby’s dutjes. Dit zijn fijne/leuke/interessante boeken over met name moederschap.

De mooiste/leukste/fijnste voorleesboeken en babyboeken

Speciaal voor tweelingmama’s