Niet moeten maar willen

[:nl]Moeten maakt moe, willen maakt blij | En waarom ik toch alleen maar moet[:en]HAVING to is tiresome, WANTING to is fun | And why I still have to…[:]

[:nl]Ken je dat? Dat gevoel van altijd maar moeten. Dat gevoel van continue onrust? Dat kleine stemmetje in je hoofd, dat je gehaast laat voelen? Ik in ieder geval wel. Het gekke is dat ik de relatief grote dingen des levens makkelijker kan loslaten dan de alledaagse beslommeringen. Dat alledaags is juist wat mij constant gehaast doet voelen. Neem nou vandaag (ik schrijf dit op een maandag), een thuiswerkdag. Relaxt, zou je zeggen. Want ik werk sneller, efficiënter en heb meer tijd over. En toch, toch, voel ik me niet rustiger dan op een kantoordag. Op thuiswerkdagen ga ik namelijk ook nog even naar de winkel, loop ik hard, was ik mijn haar en doe ik andere dingen waarvan ik vind dat ze moeten. Stom vind ik dat, want de meeste dingen die ik op zo’n dag doe, zijn dingen die ik WIL doen. Mijn gevoel maakt er alleen een moetje van.

Het is dat constante gevoel dat ik honderd dingen moet, die me onrust brengen. Ik moet van mezelf alles tegelijk (wil ik ook, maar kan ik dat wel?) en voel me daarvoor vaak overweldigd of teleurgesteld. Waarom? Omdat het me niet lukt. Moeten staat in mijn boekje bijna garant voor falen. Want als ik iets moet, vind ik het niet leuk meer. Vind ik het eng. Of vind ik het zwaar. Daarom vandaag een pleidooi voor niet meer moeten. Of in ieder geval, zo min mogelijk moeten (want we moeten morgen (bijna) allemaal naar ons werk 😉 of willen we dat ook?) en zoveel mogelijk willen.

Wat WIL ik?

Laat ik beginnen met wat ik eigenlijk wil. Ik wil groeien met mijn blog. Consistenter bloggen. Vooruitwerken. Groeien als freelancer. Ik wil goed zijn in affiliate marketing. Fitter worden. Meer vrijheid. Meer geld verdienen. En ik wil meer lezen.

Je snapt. Ik wil best veel. En ik leg heel veel druk op mezelf. Maar juist door die druk die ik op mezelf leg, krijg ik een moet-gevoel. En doe ik alles behalve wat ik wil doen. Omdat het moet. Snap je het nog steeds? Daarnaast werk ik zo’n 40 uur per week en zit ik zeker tien uur per week in de auto. Hoe krijg ik het überhaupt allemaal voor elkaar? Niet. En zeker niet omdat er bepaald gevoel van urgentie achter zit. Daardoor voel ik me alleen maar meer gehaast.

Hoe is dit op te lossen?

Allereerst door los het woord moeten los te laten. UITERAARD. Door te beseffen dat er niets ergs gebeurt als ik niet morgen al die 100 dingen in mijn hoofd heb gedaan. Dat niet alles tegelijk een succes hoeft te zijn. Dat ik al die dingen die ik wil, daadwerkelijk wil. Want, op het moment dat iets een moetje wordt, waar blijft die vrij wil? Die wordt ergens weggemoffeld en komt pas terug als je er bewust mee aan de slag gaat.

Moeten is zo verraderlijk en al helemaal als je 100 dingen tegelijk wilt. Hoe krijg je dan weer zin in de dingen die je wilt? Door één voor één de dingen op te pakken en af te strepen. Het lukt me gewoonweg niet om al mijn tijd en energie in mijn blog te steken én actief op zoek te gaan naar freelance-opdrachten. Daarom ben ik begonnen met een maandelijkse focus. Of misschien een paar maandelijkse focus. Dat betekent dat ik mijn jaar in subdoelen opdeel. Dus een paar maanden gaan echt om mijn freelance-activiteiten, waardoor het bloggen even op een iets lager pitje moet. Daarna pak ik het bloggen weer op en ga ik me daar voor 200 procent op concentreren. Vooruitwerken. Want dat wil ik echt. Omdat het me rust geeft.

Dus, klein stappenplannetje voor iedereen die moet en niet wil:

Maak een lijstje van alles wat je wil en/of moet.

Wat wil je echt?

Klopt je lijstje dan nog?

Vind je het leuk om de dingen die je wil doen uit te voeren?

Is het erg als je het niet doet?

Pak niet alles tegelijk aan

Houd het leuk en concentreer je op één ding tegelijk.

Jezelf een deadline stellen mag, maar alleen omdat je het wil.

Niet omdat je denkt dat het moet

Onthoud waarom je iets wil doen

Houd altijd in je achterhoofd waarvoor je het doet (voor jezelf).

Onthoud dat je dit doet omdat je er zelf voor kiest.

Niemand anders heeft jou dit opgelegd.

Dus houd het leuk. En zo vrijblijvend mogelijk. Om de lol erin te houden.

Iets moeten terwijl het eigenlijk geen moetje is, is heel vermoeiend. Moeten maakt sowieso moe. Het zuigt energie. Het is veel gezonder om dingen te willen en er luchtiger mee om te gaan. Om jezelf die vrijheid te gunnen in de dingen die je doet. Een avondje zonder een enkele moet-gedachte zou toch een keertje zo fijn zijn!

Moet jij ook veel van jezelf of wil je vooral? 

[:en]You know that feeling? Of always having to do things. That never-ending restlessness? That voice in your head, that makes you feel hasted? I do. The crazy thing is that I can let go of the bigger things in life relatively well, it’s the daily things – the daily struggles – that I can’t let go of. That makes me feel rushed. Take today (I’m writing this on a Monday), I’m working from home. Relaxed, you could say. And still, I don’t feel more at peace than I do at the office. On the days I work from home, I go to the store, I run, I wash my hair and I do other things I think I need to do. Seems silly to me, because most of the things I do are things I actually WANT to do. My feeling just makes it an obligation.

It’s that constant feeling of having to do a hundred things at the same time, that makes me feel restless. I need to do so much (and want to, but can I?) and I often feel overwhelmed or disappointed. Why? Because I’m not able to make it work. HAVING to do something is a guarantee for failure sometimes. When I have to do something, I almost instantly dislike it. Or I’m scared of it. Or it’s hard. That’s why I say: goodbye to having to and hi to wanting to. Or at least, as much freedom as possible. Because we do have to go to work in the morning 😉 Or is that something we want?

What do I want? 

What do I actually WANT to achieve? I want to grow my blog. I want to blog more consistently. To be able to plan my blogs. I want to grow as a freelancer. Be an expert in affiliate marketing. Be more fit. I want more freedom. More money. And I want to read more.

You see. It’s not just one thing I want. And I put a lot of pressure on myself to achieve ALL of this. The thing is, by putting so much pressure on myself, I get the feeling that I have to do the things I want to do. And I do everything except the things I want to. Because I have to. Still get it? ;-). I also work around 40 hours per week and I spend 10+ hours in my car. How the h*ck can I make this work even? I can’t. Not all at once. And certainly not with that feeling of urgency added. That makes everything seem even more impossible.

How to solve this? 

First, by letting go of that obligating feeling I have. DUH. By realizing that nothing bad will happen if I don’t finish everything tomorrow. THat not everything needs to be a success right this instant. And by realizing that all the things I want, I really do want. The moment something becomes a ‘must’, where’s the free will? It’s stowed away somewhere only to come back when you consciously fight for it.

Having to do things is so dangerous and especially when you want/have to do them all at the same time. How do you go back to actually wanting to do those things? By making a list and work on every point, one by one. I just can’t do both. I can’t put all my time and energy into my blog AND actively search for new freelance experiences. That’s why I introduced the monthly focus. Or a couple-of-monthly focus (sounds catchy…) That means I’m dividing my year into sub-goals. For a couple of months, I will focus completely on my freelance goals, which will put my blog more on the background. After that, I will get back into blogging and focus on that for 200 percent. And I’m going to plan ahead. Because I really want that. So I can finally relax a little.

So, a small step-by-step-plan for everyone who feels like they have to do the things instead of feeling there’s free will involved

Make a list of all the things you want to do/have to do

What do you really want?

Is the list still correct?

Do you like the things you want to do?

Is it a bad thing if you don’t?

Don’t do everything all at once

Keep it fun and stick to one thing at a time

You can give yourself a deadline, but only because you want to

Not because you think you need to

Remember your WHY

Always remember why you do the things you do (for yourself)

Keep in mind that you are doing this because you chose to do so

No one forced you to do anything

And keep it fun. Don’t commit yourself too much. Unless you want to

Feeling like you have to do something, while it’s really not a must, is exhausting. It makes you tired. And leaves you without energy. It’s much healthier to want to do things and treat your tasks as something light. So you can give yourself the freedom to do the things you want to do. A night without feeling like you have to do something would be so nice. Wouldn’t it?

Do you want to do the things or do they feel like obligations? 

[:]

Article by Johanne

Hi, ik ben Johanne! Ik ben 35 jaar en moeder van een eeneiige tweeling. Axel en James zijn mijn licht en leven, maar ik ben natuurlijk meer dan alleen mama: ik hou van werken, bloggen, lezen, schrijven en heel af en toe sociaal doen. Hoe hou ik al die ballen in de lucht? Vaker niet dan wel, maar hey, soms gaat het ook goed!

This Article Has 11 Comments
 1. Shirley schreef:

  De focus per maand vind ik een heel goed idee eigenlijk. Misschien moet ik daarmee gaan beginnen. Ik herken wel wat je zegt. Ook over de kleine dingen: ik wil mijn haar wassen, maar het ook het gevoel dat het moet. Op dit moment heb ik vooral ‘s avonds na mijn werk nog veel dingen te doen. Dingen die ik wil doen, maar ik wil daarnaast graag wat meer vrije tijd en nietsdoen-tijd inplannen.

  • Johanne schreef:

   Haha, ja dat van je haren wassen herken ik ook heel goed. Het is echt iets wat je wilt, want schoon haar voelt zooo lekker! Maar jeetje, dan moet je er tijd aan besteden en voor je het weet ben je een uur verder en heb je het dus een moet gemaakt. Grrr. Drukte is soms wel lekker, maar niet als het te lang aanhoudt. Want inderdaad dan worden dingen ook meer een moet.

 2. Ik herken wat je schrijft, maar ervaar het gelukkig een stukje minder. Ik kan steeds meer van me af laten glijden, ook de dingen die ik van mezelf moet. Ik merk dat dat echt een proces is… it takes time, maar je groeit er wel in.

 3. Jeanine schreef:

  Guilty! Ik moet zo ontzettend veel van mezelf, al helemaal nu ik niet meer werk. Soms lijkt het wel alsof ik mezelf daarvoor straf en dus eindig ik iedere dag met een lijst van 20 dingen die ik MOET doen van mezelf en voel ik me schuldig als ik het hele lijstje niet afwerk. Stiekem weet ik wel dat het allemaal wel wat minder mag.

  • Johanne schreef:

   Oh, dat kan ik me ook heel goed voorstellen. Dat je jezelf straft voor het thuiszitten. Dat heb ik ook ooit gedaan en is geen fijn gevoel. Hoop dat je het snel een beetje kunt loslaten en een beetje je draai vindt.

 4. En of ik dit herken! Je artikel deed me heel erg denken aan het boek On the crossroads of should and must van Elke Luna dat ik een paar jaar geleden heb gelezen (tof boekje, zo uit want veel illustraties, Lifejunkie schreef er laatst een recensie van). We moeten al zoveel dingen die we niet eens echt willen, en dan maken we van de dingen die we wel echt willen ook nog eens dingen die moeten, zo jammer! Ik vind je stappenplan zo goed, precies de dingen waar het uiteindelijk om gaat (wat moet er nu echt en moet dat ook echt nu?). Samen met je maandfocussen hoop ik dat je wat meer rust gaat voelen, want daar zal het allemaal makkelijker van worden denk ik. En vergeet niet, je hebt al zoveel bereikt en je bent zo goed bezig! Dat willen we nog wel eens vergeten waardoor het lijkt alsof we niets opschieten maar niets is minder waar! Easy does the trick😎

  • Johanne schreef:

   Wat een goede tip weer! Zal eerst de recensie eens lezen. Ben benieuwd.

   En dankjewelll. Ik weet ook wel dat ik het ergens niet slecht doe, maar ik zou zo graag meer willen! Met nadruk op WILLEN. Maar het is tijd om iets milder te zijn, dat dan weer wel.

 5. Romy schreef:

  Dit artikel is best wel een eye-opener. Ik leg mezelf elke dag wel dingen op, waarvan ik me later realiseer dat veel dingen eigenlijk helemaal geen moetje zijn. Ik wil bijvoorbeeld graag dat mijn mailbox elke avond leeg is en steek daar nog weleens iets te laat ‘s avonds tijd in. Eigenlijk onzin, want veel mailtjes kunnen best een dag wachten. Ik ga ook eens zo kritisch naar mijn lijstje met moeten/willen-punten kijken. Eens zien of ik ook wat moetjes-die-eigenlijk-geen-moetjes-zijn kan wegstrepen 🙂

 6. Johanne schreef:

  Vond al dat je zo snel op je mailtjes reageerde ;-). Nee, grapje. Het is wel vervelend hoor, om het gevoel te hebben zoveel te moeten terwijl het eigenlijk allemaal dingen die je jezelf hebt opgelegd. Hoop dat je wat kunt wegstrepen, want ik geloof graag dat je dat veel meer rust gaat brengen!

 7. Saskia schreef:

  Soms is dit nog wel een dingetje. Vooral die moetjes op mijn werk, die kan ik namelijk niet even aan de kant schuiven. En omdat ik verschillende werksoorten heb, hoort er bij elke soort wel weer een aantal moetjes. Daarnaast wil ik ook nog graag de was op orde hebben, mijn huisje schoon en wil ik ook nog graag sociale contacten met vrienden, series kijken en boeken lezen. Tsja. Een prioriteitenlijstje maken helpt zeker wel, gelukkig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *