Niet moeten maar willen

Moeten maakt moe, willen maakt blij | En waarom ik toch alleen maar moet

Ken je dat? Dat gevoel van altijd maar moeten. Dat gevoel van continue onrust? Dat kleine stemmetje in je hoofd, dat je gehaast laat voelen? Ik in ieder geval wel. Het gekke is dat ik de relatief grote dingen des levens makkelijker kan loslaten dan de alledaagse beslommeringen. Dat alledaags is juist wat mij constant gehaast doet voelen. Neem nou vandaag (ik schrijf dit op een maandag), een thuiswerkdag. Relaxt, zou je zeggen. Want ik werk sneller, efficiënter en heb meer tijd over. En toch, toch, voel ik me niet rustiger dan op een kantoordag. Op thuiswerkdagen ga ik namelijk ook nog even naar de winkel, loop ik hard, was ik mijn haar en doe ik andere dingen waarvan ik vind dat ze moeten. Stom vind ik dat, want de meeste dingen die ik op zo’n dag doe, zijn dingen die ik WIL doen. Mijn gevoel maakt er alleen een moetje van.

Het is dat constante gevoel dat ik honderd dingen moet, die me onrust brengen. Ik moet van mezelf alles tegelijk (wil ik ook, maar kan ik dat wel?) en voel me daarvoor vaak overweldigd of teleurgesteld. Waarom? Omdat het me niet lukt. Moeten staat in mijn boekje bijna garant voor falen. Want als ik iets moet, vind ik het niet leuk meer. Vind ik het eng. Of vind ik het zwaar. Daarom vandaag een pleidooi voor niet meer moeten. Of in ieder geval, zo min mogelijk moeten (want we moeten morgen (bijna) allemaal naar ons werk 😉 of willen we dat ook?) en zoveel mogelijk willen.

Wat WIL ik?

Laat ik beginnen met wat ik eigenlijk wil. Ik wil groeien met mijn blog. Consistenter bloggen. Vooruitwerken. Groeien als freelancer. Ik wil goed zijn in affiliate marketing. Fitter worden. Meer vrijheid. Meer geld verdienen. En ik wil meer lezen.

Je snapt. Ik wil best veel. En ik leg heel veel druk op mezelf. Maar juist door die druk die ik op mezelf leg, krijg ik een moet-gevoel. En doe ik alles behalve wat ik wil doen. Omdat het moet. Snap je het nog steeds? Daarnaast werk ik zo’n 40 uur per week en zit ik zeker tien uur per week in de auto. Hoe krijg ik het überhaupt allemaal voor elkaar? Niet. En zeker niet omdat er bepaald gevoel van urgentie achter zit. Daardoor voel ik me alleen maar meer gehaast.

Hoe is dit op te lossen?

Allereerst door los het woord moeten los te laten. UITERAARD. Door te beseffen dat er niets ergs gebeurt als ik niet morgen al die 100 dingen in mijn hoofd heb gedaan. Dat niet alles tegelijk een succes hoeft te zijn. Dat ik al die dingen die ik wil, daadwerkelijk wil. Want, op het moment dat iets een moetje wordt, waar blijft die vrij wil? Die wordt ergens weggemoffeld en komt pas terug als je er bewust mee aan de slag gaat.

Moeten is zo verraderlijk en al helemaal als je 100 dingen tegelijk wilt. Hoe krijg je dan weer zin in de dingen die je wilt? Door één voor één de dingen op te pakken en af te strepen. Het lukt me gewoonweg niet om al mijn tijd en energie in mijn blog te steken én actief op zoek te gaan naar freelance-opdrachten. Daarom ben ik begonnen met een maandelijkse focus. Of misschien een paar maandelijkse focus. Dat betekent dat ik mijn jaar in subdoelen opdeel. Dus een paar maanden gaan echt om mijn freelance-activiteiten, waardoor het bloggen even op een iets lager pitje moet. Daarna pak ik het bloggen weer op en ga ik me daar voor 200 procent op concentreren. Vooruitwerken. Want dat wil ik echt. Omdat het me rust geeft.

Dus, klein stappenplannetje voor iedereen die moet en niet wil:

Maak een lijstje van alles wat je wil en/of moet.

Wat wil je echt?

Klopt je lijstje dan nog?

Vind je het leuk om de dingen die je wil doen uit te voeren?

Is het erg als je het niet doet?

Pak niet alles tegelijk aan

Houd het leuk en concentreer je op één ding tegelijk.

Jezelf een deadline stellen mag, maar alleen omdat je het wil.

Niet omdat je denkt dat het moet

Onthoud waarom je iets wil doen

Houd altijd in je achterhoofd waarvoor je het doet (voor jezelf).

Onthoud dat je dit doet omdat je er zelf voor kiest.

Niemand anders heeft jou dit opgelegd.

Dus houd het leuk. En zo vrijblijvend mogelijk. Om de lol erin te houden.

Iets moeten terwijl het eigenlijk geen moetje is, is heel vermoeiend. Moeten maakt sowieso moe. Het zuigt energie. Het is veel gezonder om dingen te willen en er luchtiger mee om te gaan. Om jezelf die vrijheid te gunnen in de dingen die je doet. Een avondje zonder een enkele moet-gedachte zou toch een keertje zo fijn zijn!

Moet jij ook veel van jezelf of wil je vooral? 

Article by Johanne

Hi, my name is Johanne. I'm almost 32 years old and I keep thinking about what I really want in life. A quarter life crisis, if you will. On my blog, you'll read more about the dilemma's where us (twenty-year-olds and) thirty-year-olds think about, about lifestyle en probably also about my cat.

This Article Has 11 Comments
 1. Shirley schreef:

  De focus per maand vind ik een heel goed idee eigenlijk. Misschien moet ik daarmee gaan beginnen. Ik herken wel wat je zegt. Ook over de kleine dingen: ik wil mijn haar wassen, maar het ook het gevoel dat het moet. Op dit moment heb ik vooral ’s avonds na mijn werk nog veel dingen te doen. Dingen die ik wil doen, maar ik wil daarnaast graag wat meer vrije tijd en nietsdoen-tijd inplannen.
  Shirley onlangs geplaatst…Sleur is underratedMy Profile

  • Johanne schreef:

   Haha, ja dat van je haren wassen herken ik ook heel goed. Het is echt iets wat je wilt, want schoon haar voelt zooo lekker! Maar jeetje, dan moet je er tijd aan besteden en voor je het weet ben je een uur verder en heb je het dus een moet gemaakt. Grrr. Drukte is soms wel lekker, maar niet als het te lang aanhoudt. Want inderdaad dan worden dingen ook meer een moet.

 2. Ik herken wat je schrijft, maar ervaar het gelukkig een stukje minder. Ik kan steeds meer van me af laten glijden, ook de dingen die ik van mezelf moet. Ik merk dat dat echt een proces is… it takes time, maar je groeit er wel in.

  • Johanne schreef:

   Blij dat je er niet zoveel meer moet! Het is ook zeker een proces en die begint bij bewustzijn. Dus voor mij is de eerste stap nu gezet. Gelukkig.

 3. Jeanine schreef:

  Guilty! Ik moet zo ontzettend veel van mezelf, al helemaal nu ik niet meer werk. Soms lijkt het wel alsof ik mezelf daarvoor straf en dus eindig ik iedere dag met een lijst van 20 dingen die ik MOET doen van mezelf en voel ik me schuldig als ik het hele lijstje niet afwerk. Stiekem weet ik wel dat het allemaal wel wat minder mag.

  • Johanne schreef:

   Oh, dat kan ik me ook heel goed voorstellen. Dat je jezelf straft voor het thuiszitten. Dat heb ik ook ooit gedaan en is geen fijn gevoel. Hoop dat je het snel een beetje kunt loslaten en een beetje je draai vindt.

 4. En of ik dit herken! Je artikel deed me heel erg denken aan het boek On the crossroads of should and must van Elke Luna dat ik een paar jaar geleden heb gelezen (tof boekje, zo uit want veel illustraties, Lifejunkie schreef er laatst een recensie van). We moeten al zoveel dingen die we niet eens echt willen, en dan maken we van de dingen die we wel echt willen ook nog eens dingen die moeten, zo jammer! Ik vind je stappenplan zo goed, precies de dingen waar het uiteindelijk om gaat (wat moet er nu echt en moet dat ook echt nu?). Samen met je maandfocussen hoop ik dat je wat meer rust gaat voelen, want daar zal het allemaal makkelijker van worden denk ik. En vergeet niet, je hebt al zoveel bereikt en je bent zo goed bezig! Dat willen we nog wel eens vergeten waardoor het lijkt alsof we niets opschieten maar niets is minder waar! Easy does the trick😎
  Laetitia | Miss Deadline onlangs geplaatst…80 redenen waarom ik nooit een hippe foodie fitgirl influencer zal zijnMy Profile

  • Johanne schreef:

   Wat een goede tip weer! Zal eerst de recensie eens lezen. Ben benieuwd.

   En dankjewelll. Ik weet ook wel dat ik het ergens niet slecht doe, maar ik zou zo graag meer willen! Met nadruk op WILLEN. Maar het is tijd om iets milder te zijn, dat dan weer wel.

 5. Romy schreef:

  Dit artikel is best wel een eye-opener. Ik leg mezelf elke dag wel dingen op, waarvan ik me later realiseer dat veel dingen eigenlijk helemaal geen moetje zijn. Ik wil bijvoorbeeld graag dat mijn mailbox elke avond leeg is en steek daar nog weleens iets te laat ’s avonds tijd in. Eigenlijk onzin, want veel mailtjes kunnen best een dag wachten. Ik ga ook eens zo kritisch naar mijn lijstje met moeten/willen-punten kijken. Eens zien of ik ook wat moetjes-die-eigenlijk-geen-moetjes-zijn kan wegstrepen 🙂
  Romy onlangs geplaatst…7 bloggerclichés waar ik me NIET in herkenMy Profile

 6. Johanne schreef:

  Vond al dat je zo snel op je mailtjes reageerde ;-). Nee, grapje. Het is wel vervelend hoor, om het gevoel te hebben zoveel te moeten terwijl het eigenlijk allemaal dingen die je jezelf hebt opgelegd. Hoop dat je wat kunt wegstrepen, want ik geloof graag dat je dat veel meer rust gaat brengen!

 7. Saskia schreef:

  Soms is dit nog wel een dingetje. Vooral die moetjes op mijn werk, die kan ik namelijk niet even aan de kant schuiven. En omdat ik verschillende werksoorten heb, hoort er bij elke soort wel weer een aantal moetjes. Daarnaast wil ik ook nog graag de was op orde hebben, mijn huisje schoon en wil ik ook nog graag sociale contacten met vrienden, series kijken en boeken lezen. Tsja. Een prioriteitenlijstje maken helpt zeker wel, gelukkig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge