Nieuwsbrief

Waarom je als blogger nieuwsbrieven ‘moet’ versturen (+ wat wil ik ermee doen?)

Ik ontvang dagelijks allerlei nieuwsbrieven in mijn A Pinch of Jo inbox. Daar heb ik me vrijwillig voor aangemeld, omdat ik graag wil leren. Veel van die nieuwsbrieven gaan over bloggen, Pinterest en affiliate marketing. Een paar nieuwsbrieven gaan over volwassen worden, een positief leven en het leven zelf. Wie een nieuwsbrief stuurt, wil zijn ontvanger iets bijbrengen of ergens over informeren. Dat kunnen producten zijn of handige tips en adviezen. Doelen zijn: je blog professionaliseren, lezers trekken en geld verdienen met je blog. Al sinds het begin van A Pinch of Jo (lancering is alweer bijna een jaar geleden!) denk ik na over het opzetten van een nieuwsbrief. Mijn vraag aan jou is: wat zie jij graag terug in een nieuwsbrief? Of: waarom meld jij je aan voor een nieuwsbrief?

Een nieuwsbrief moet meerwaarde hebben voor de lezer. Dus dat betekent dat je wel iets te bieden moet hebben. De meest nieuwsbrieven die ik ontvang gaan dus over bloggen. Daar zitten tips bij over het trekken van lezers, het inzetten van verschillende social media en nou ja, de standaard dingen. In de Amerikaanse nieuwsbrieven die ik daarover ontvang zit bijna altijd een commercieel tintje. En dat is heus niet erg, dat zal bij mij ongetwijfeld ook wel eens het geval zijn. Maar alle nieuwsbrieven leiden eigenlijk allemaal naar de verkoop van hun eigen cursus, een e-book of affiliate marketingproduct. En dat wil ik niet.

Waarom je als blogger een nieuwsbrief ‘moet’ beginnen?

Allereerst omdat het meer lezers naar je blog trekt. Je kunt je nieuwsbrief bijvoorbeeld gebruiken als teaser voor je allernieuwste blogartikel (als je iedere dag blogt, is het wellicht niet handig om dagelijks een e-mail te sturen). Je kunt het ook samenvattend maken en dus lezers op de hoogte stellen van jouw activiteiten van afgelopen week. Je kunt heel creatief met je content omgaan om via een nieuwsbrief lezers te trekken. En misschien is het ooit ook wel een mooie vervang voor Bloglovin’, want die site maakt er soms echt een zooitje van. 

Ook kun je het gebruiken als handig extraatje naast je blog om bekendheid te genereren. Je kunt tips sturen, freebies of andere handige adviezen en hulpstukken. Bloggers die mij gratis stockfoto’s of andere handige hulpmiddelen sturen krijgen geen bezoekje van mij, maar ik weet wie ze zijn als ik ze nodig heb. En dat is ook belangrijk. Dit soort ‘gulle gebaren’ (tussen aanhalingtekens want het werkt twee kanten op) wekken bij je lezers de indruk (is vast ook zo :p) dat je echt weet waar je het over hebt en het vertrouwen in jou zal daardoor toenemen. Door dat gewonnen vertrouwen zou je bijvoorbeeld ook affiliate links in je nieuwsbrief kunnen toevoegen, zodat je geld kunt verdienen met je blog. 

Dat is namelijk een belangrijke reden voor veel (Amerikaanse) bloggers om een nieuwsbrief te starten: er geld mee verdienen. En daar is niets mis mee. Maar ze slaan soms een beetje door, vind ik. Wat jij?

Wat wil ik?

Het klinkt je vast logisch in de oren als ik je vertel dat mijn nieuwsbrieven niet over bloggen zullen gaan. Ja, misschien soms. Als daar behoefte aan is, maar dat is niet het belangrijkste onderwerp en zal het ook nooit zijn. Ik krijg eigenlijk weinig Nederlandse nieuwsbrieven. Alleen de nieuwsbrief van Melle van Thank God It’s Monday ontvang ik wekelijks in mijn inbox. Haar mails vind ik zo leuk omdat ze altijd een leuke, goede of handige tip over geluk bevatten en het ‘oozt’ gewoon optimisme. En daar alleen al haal ik inspiratie uit.

Wat wil jij? 

De vraag is nu dus: wat wil jij lezen in een nieuwsbrief? Zou je dat heeeeel alsjeblief in een comment willen uitleggen?

Ik heb natuurlijk wel wat vragen voor je waarmee je wellicht een wat beter antwoord kunt formuleren.

 • Zou je je aanmelden voor een nieuwsbrief over volwassen worden? En dan bijvoorbeeld met handvatten voor volwassen worden/adulting en uiteraard een humoristische ondertoon als het onderwerp daarom vraagt.
 • Vind je typische millennial-dingen interessant? Dus zou je tips willen ontvangen van deze millennial over liefde, leven, werk, geluk, zelfontplooiing en dat soort dingen?
 • Ontvang jij nu al nieuwsbrieven van bloggers, zo ja van wie (of waarover)?
 • Of, natuurlijk, ontvang jij liever geen nieuwsbrieven van bloggers?

Zodra ik een richting heb gevonden, zal ik mijn onderzoek iets verder uitdiepen en wellicht heb ik jouw hulp daar weer bij nodig. Hoop dat dat ok is! 🙂

Article by Johanne

Hi, my name is Johanne. I'm almost 32 years old and I keep thinking about what I really want in life. A quarter life crisis, if you will. On my blog, you'll read more about the dilemma's where us (twenty-year-olds and) thirty-year-olds think about, about lifestyle en probably also about my cat.

This Article Has 16 Comments
 1. Ik vind dat nieuwsbrieven erg interessant kunnen zijn, maar dat ze wel een bepaalde meerwaarde moeten bieden. Inderdaad een leuke tip, spreuk, recept, etc. in combinatie met een blogrecap zou bijvoorbeeld erg leuk zijn!

  Zou je je aanmelden voor een nieuwsbrief over volwassen worden? – Ja
  En dan bijvoorbeeld met handvatten voor volwassen worden/adulting en uiteraard een humoristische ondertoon als het onderwerp daarom vraagt. – Ja
  Vind je typische millennial-dingen interessant? Dus zou je tips willen ontvangen van deze millennial over liefde, leven, werk, geluk, zelfontplooiing en dat soort dingen? – Ja, absoluut!
  Ontvang jij nu al nieuwsbrieven van bloggers, zo ja van wie (of waarover)? – Nee niet specifiek van bloggers, wel online magazines
  House of Ambition onlangs geplaatst…Online netwerken: 5 onmisbare tips en tricksMy Profile

 2. Lilian schreef:

  Ik luister veel podcasts en daar zijn ze ook helemaal fan van ‘email lists’. Dus ik verstuur hem voor MindStones ook vanaf volgende week. Ik denk dat een nieuwsbrief sowieso al meerwaarde heeft, omdat je geen algoritmes hebt en zelf een selectie kan maken uit je beste artikelen (in tegenstelling tot rss). En die nieuwsbrief van Melle vind ik inderdaad ook fijn, omdat hij erg persoonlijk is. Ik hoop dat ik ook wat makkelijker contact kan maken, dit soort vragen of jij in dit artikel stelt zou ik dus ook vragen in de nieuwsbrief 🙂 Omdat je dan gevoelsmatig toch meer één op één bent.

  We hebben overigens voor Historiek (mijn werk) een nieuwsbrief voor meer dan 23.000 mensen en die zijn gewoon heel blij met een selectie van mooiste artikelen die op de website zijn verschenen. En wij plaatsen maximaal twee betaalde banners of we promoten onze eigen boeken of nieuwe overzichtspagina’s. Beide vallen voor mij ook onder service, want het sluit altijd aan bij wat onze lezers interessant vinden.

  Waar kan ik me inschrijven voor je nieuwsbrief? Want ik ben wel benieuwd. 🙂
  Lilian onlangs geplaatst…Vijf gezonde dagelijkse gewoontesMy Profile

  • Johanne schreef:

   Wat goed dat je met een nieuwsbrief gaat beginnen. Heb me meteen even aangemeld. En daar heb je een goed punt…geen algoritmes. Daar had ik nog niet eens bij stilgestaan.

   En dat is ook een belangrijk onderdeel inderdaad. Da je contact maakt met je lezers door daarin bijvoorbeeld vragen te stellen. Want inderdaad, als je dan een mailtje terugkrijgt is het contact toch iets persoonlijker.

   Leuk dat je ernaar vraagt! Ik ga binnenkort, zodra het ieeeets concreter is, een pop-up instellen!

 3. Nikita schreef:

  Ik ontvang een nieuwsbrief per week en daar kijk ik elke maandag smachtend naar uit. Van Melle! Haar enthousiasme op de vroege maandagochtend maakt veel goed. Maar ik vind een nieuwsbrief over pysch, leven en mind wel leuk. Het zet mij aan het denken. Over mijn eigen gedrag en over wat ik kan doen om mezelf beter te maken en niet alleen voor anderen. Ook voor mezelf. En hoe ik het beste uit mijn leven kan halen.
  Nikita onlangs geplaatst…Give myself some love! ~2~My Profile

 4. Romy schreef:

  Wat tof dat je misschien een nieuwsbrief wilt beginnen! Ik moet zeggen dat ik zelf maar drie nieuwsbrieven van bloggers ontvang, waaronder ook die van Thank God It’s Monday. Verder probeer ik me voor zo min mogelijk nieuwsbrieven aan te melden 😉 Maar een nieuwsbrief over volwassen worden/millenialkwesties spreekt me op zich wel heel erg aan, zeker als het regelmatig met een leuke, humoristische ondertoon is 🙂
  Ik zou mezelf eerder aanmelden voor een nieuwsbrief als je er bijvoorbeeld extra tips in krijgt in aanvulling op een blogartikel of als een nieuwsbrief je freebies (schema’s/templates of gewoon leuke concrete opdrachten of vragen) geeft om direct mee aan de slag te gaan. Ik zou mezelf niet zo snel abonneren op een nieuwsbrief waarin iemand alleen zijn blogartikelen aankondigt en ik ben ook niet zo happig op nieuwsbrieven die heel vaak (2-3 keer per week) worden verstuurd 😉
  Romy onlangs geplaatst…Werkplezier | 10 tips om je werkdag (nóg) leuker te makenMy Profile

  • Johanne schreef:

   Haha, dat snap ik wel! Heb me per ongeluk voor iets te veel nieuwsbrieven aangemeld en dan lees je ze eigenlijk ook niet meer. Fijn om te weten dat je je eventueel voor zoiets zou aanmelden. En heeele fijne ideeën draag je aan, Romy. Dankjewel daarvoor! En ben het helemaal met je eens dat nieuwsbrieven niet te vaak verstuurd moeten worden. Denk dat ik het zelf op 1 a 2 keer per maand zou houden (meer tijd heb ik ook niet denk ik ;-)).

 5. Rachel schreef:

  Ik wil er ook mee beginnen maar je moet er natuurlijk wel weer tijd voor maken en dat is bij mij even een dingetje.. ik ben juist al gestopt met twitter/facebook om mezelf meer tijd te gunnen voor andere dingen in het leven
  Rachel onlangs geplaatst…Auto donut mukbang – weekvlog 154My Profile

  • Johanne schreef:

   Ja, dat snap ik heel goed. Dat is voor mij ook de reden waarom ik er nog niet eerder iets mee heb gedaan. Knap trouwens, dat je met die social media bent gestopt. Had je al een beetje een idee waarover jouw nieuwsbrief zou of zal gaan?

 6. Irene schreef:

  Supertof dat je ook een nieuwsbrief wil doen!

  Ik ontvang ook elke week Melle’s nieuwsbrief en die vind ik echt heel fijn! Ik zou me zeker aanmelden voor zo’n nieuwsbrief over volwassen worden. Vind ik fijn want ik ben helemaal nog geen volwassen mens (mentaal dan). Tips zijn altijd leuk, of linkjes naar handige artikels / dingen om te luisteren of kijken. Of zoals Romy zegt: iets van schema’s, freebies, dingen waar je echt iets mee kan doen.
  Op zich vind ik millenialdingen wel interessant, maar ik heb het een beetje gehad met het beeld van de typische millenial: druk druk druk want persoonlijk herken ik mij daar niet in. Maar zoals ik zei vind ik tips wel altijd interessant dus het hangt er denk ik een beetje van af hoe je zoiets aan pakt.
  Naast Melle’s nieuwsbrief ontvang ik regelmatig een mail van een project (Iedereen Stil) met daarin gewon een quote of een zinnetje om bij stil te staan en over na te denken. Zonder al te veel poespas en uitleg. Vind ik ook heel fijn.

  Voor mij hoeft een nieuwsbrief niet per se elke week (en al zeker niet vaker). Ik vind het belangrijker dat er een beetje diepgang in zit. Het hoeft nu ook niet allemaal super serieus te zijn hé, humor vind ik ook belangrijk. En een persoonlijke toets. Verder vind ik een nieuwsbrief met een samenvatting van de gepubliceerde blogs niet zo interessant. Een vermelding kan wel, maar ik ben niet zo voor een mail met alle posts die die week online zijn gekomen. Snap je?

  Maar ja, het is natuurlijk jouw nieuwsbrief dus je moet gewoon doen waar je zin in hebt en een beetje uitzoeken wat werkt en wat niet werkt 🙂 Ik denk dat een combinatie van verschillende dingen wel leuk is!
  Irene onlangs geplaatst…Deze week #6My Profile

 7. Chantal schreef:

  Ik ben eigenlijk op maar 1 blogger-nieuwsbrief geabonneerd: die van Naoki. Nieuwsbrieven moeten een duidelijk toegevoegde waarde hebben, voor mij moet er meer in staan dan alleen een overzicht van de gepubliceerde artikelen van die week/maand/etc, want die heb ik waarschijnlijk al gelezen via Bloglovin’. Dus extra verhalen/tips/nieuws die niet op de blog online komen. En ja graag millennial en volwassen worden gekletst, met humoristische ondertoon want dat is waarom ik veel bloggers volg. Ik hoop dat je hier wat aan hebt!

  • Johanne schreef:

   Moest even Googlen, maar heb d’r gevonden. Dankjewel voor je antwoord. Hier heb ik zeker wat aan en neem je tips mee in mijn verdere uitwerkingen!

 8. Saskia schreef:

  Ik heb voor mijn blog geen nieuwsbrief en volg blogs ook niet via die manier. Wel interessant om over te lezen, maar niets voor mij

  • Johanne schreef:

   Nou, dat is je goed recht ook natuurlijk ;-). Snap ook wel dat je je inbox ‘schoon’ wilt houden en dat het voor jou misschien geen meerwaarde heeft. Dankjewel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge