Fireworks - end of the year

De Nostalgische Jaarwisseling TAG

Oh, ik heb vandaag zo’n leuke TAG voor jullie. Lieve (leuke en grappige, serieus lees haar blog!) Laetitia van Miss Deadline heeft de Nostalgische Jaarwisseling TAG bedacht. En die wil ik vandaag ook met jou delen in de hoop dat jij ‘m nog voor de jaarwisseling overneemt. De perfecte manier om ‘puntsgewijs’ even stil te staan bij het afgelopen jaar en stiekem ook om alvast een beetje vooruit te kijken. Want dat moet ook gebeuren.

Zoals ik eerder al zei ben ik niet zo van het terugkijken en ik kijk ik veel liever vooruit (daarover in een andere blog meer!). Maar stiekem vind ik het ook wel heel erg leuk om na te denken over mijn eigen tradities rondom Oud & Nieuw, eventuele goede voornemens en natuurlijk wat 2017 allemaal heeft gebracht.

Wat doe jij het liefst op Oudejaarsavond? En Nieuwjaarsdag, hoe ziet die er traditioneel uit voor jou?

Als ik heel eerlijk ben, ben ik een supersaaie Oud & Nieuw-vierder. Op Oudejaarsavond ziet ik stiekem het liefst bij mijn ouders op de bank samen met iedereen van wie ik houd en doen we samen een drankje. Vervolgens om 12 uur gaan we heeeeel even naar buiten om met sterretjes buiten te staan (we zijn allemaal schijterds) en daarna ga ik netjes voor 02.00 uur naar bed. Maar dit is de afgelopen jaren niet heel veel gebeurd, haha. En dit jaar vier ik het in Spanje waar je het absoluut niet kunt maken om niet op stap te gaan. Help!

Op Nieuwjaarsdag doe ik helemaal niets. Dit jaar wordt het gewoon een potje keihard uitslapen, maar liever zou ik tijdig op de bank ploffen, een lekker ontbijtje eten en Netflix aanzetten of een boekje lezen. Nieuwjaarsdag is niet per se een dag waarop ik mensen wil zien.

Hoe vierde je ‘vroeger’ Oud & Nieuw? Zijn er uit die tijd tradities die je nog steeds in ere houdt?

Vroeger ging het er eigenlijk een beetje aan toe zoals in de eerste vraag, maar dan met veel meer vuurwerk in minder drank. Arme papa moest al het vuurwerk afsteken terwijl hij vuurwerk helemaal niet zo tof vindt, haha. En wij er maar angstig bij staan. We deden het vooral omdat het moest, zeg maar :).

Welke geuren, geluiden en smaken roepen bij jou het ultieme nostalgische jaarwisselingsgevoel op?

Ja, dit klinkt weer hartstikke typisch, maar dan ga ik toch voor eten: de geur en smaak van oliebollen. En natuurlijk de geur en het geluid van vuurwerk. Dat roept nog altijd een beetje van die kinderlijke zenuwen op.

In het kort: oliebollen mét of zónder krenten? Champagne of hete chocolademelk met slagroom? Vuurwerk knallen, het oude jaar uit dansen en feesten of veilig en warm binnen voor de buis?

Zeker weten oliebollen zonder krenten. Als er geen krenten in zitten kan ik er zo tien eten denk ik. Jam! Champagne vind ik helemaal niet zo lekker, maar ik drink het toch ieder jaar weer. Doe mij maar een bakkie chocomel hoor, haha (oud wief).

En als het gaat om spanning en sensatie buiten: dan blijf ik liever binnen achter een raampje. Ik vind het wel leuk om vuurwerk te kijken, maar wel vanaf een veilige afstand. Echt feesten houd ik niet heel erg van, vooral niet met Oud & Nieuw, maar dit jaar moet ik eraan geloven. Even kijken of deze oude dertiger er nog wat van bakt. Vrees dat vriendlief me om 03.00 gewoon netjes naar huis moet tillen. Als ik het al zo lang volhoud.

Maak je goede voornemens? (Zo ja, beken het maar; welke maak jij elk jaar weer opnieuw?)

Ik heb eigenlijk nooit aan goede voornemens gedaan. Vorig jaar wel, maar dat was meer een doel dan een voornemen en dat was het opzetten een blog. En da’s gelukt! In een ander artikel zal ik nog uitgebreid ingaan op mijn doelen voor volgend jaar! Heb je die? Ja, die heb ik. Soort van.

Welke nieuwe (of oude) gewoonte van dit jaar wil je zeker blijven volhouden?

Geeen idee, ik heb alleen maar gewoontes afgeleerd of afgezweerd geloof ik. Ohjee, wat dat betreft ben ik niet goed bezig geweest. Ja, is nieuwe gewoonte om te lezen iets? Dan dat. En schrijven.

Met wie heb je een bijzonder moment gedeeld dit jaar? Wat was dat bijzondere moment en wat deed het met je?

Moeilijk. Ik denk dat ik best veel bijzondere momenten heb gehad. Mijn vader die me tijdens het wandelen vertelt dat hij trots is op wie ik geworden ben <3, mijn vriend die me ineens heel serieus vraagt wanneer ik kinderen wil, gezellige momenten met mijn mama en mijn papa. De momenten dat we met zijn allen in ons ouderlijk huis zitten en alles weer ouderwets gezellig is (dat mis ik nu ook meer nu ik verder weg woon). De openhartige momenten met vriendinnen en zelfs de openhartige momenten met mijn ‘baas’ toen ik in de periode van werknemer naar zzp’er zat. Te veel om op te noemen, denk ik!

Deze vraag valt misschien een beetje uit de toon bij de rest, maar mag zeker niet ontbreken: welke boeken (of films, of…) zijn je dit jaar bijgebleven of hebben je aan het denken gezet?

Als ik er drie moet noemen:

Sarah’s Key/Haar naam was Sarah
The Subte Art of Not Giving a F*ck
Het boek van morgen

Films die me bijblijven…oei…die vind ik moeilijk. Ik kijk best veel films, maar er is dit jaar volgens mij geen bijgekomen die ik echt tot nieuwe favoriet kan benoemen. Jaaa, ok, doe maar Guardians of the Galaxy volume ||. Megafan van die films!

Verder moet ik ook nog veel zien van dit jaar: Beauty and the Beast, War of the Planet of the Apes, Thor: Ragnarok, Get Out en Star Wars bijvoorbeeld!

Heb je nieuwe mensen leren kennen dit jaar of zijn er mensen die een belangrijkere rol zijn gaan spelen?

Ik heb gek genoeg niet heel veel nieuwe mensen leren kennen (je zou denken dat meer zou gebeuren met al mijn verhuisgedoe), of in ieder geval, geen mensen die mij echt bij zullen blijven. Behalve een nieuwe collega! Yay, voor leuke nieuwe collega’s!

Wat dom, ik vergeet heel veel mensen die ik online heb leren kennen. Het is misschien niet hetzelfde als het echie, maar ik ben er niet minder dankbaar voor. Ben wat dat betreft zo blij dat ik ben gaan bloggen, want daardoor heb ik echt ontdekt dat er veel meer mensen zij die worstelen met de dingen waarmee ik worstel en misschien wel net zo gek zijn als ik. 🙂

Wie ben je dankbaar en waarvoor? Uit je dat wel eens?

Laat ik eerst zeggen dat ik heel slecht ben ik mijn dankbaarheid uiten. Het is verschrikkelijk, maar ik vergeet dat gewoon. Eén van mijn grootste valkuilen is dat ik dingen voor lief neem.

Maar ik ben heel dankbaar voor mijn lieve ouders en broertjes die me altijd zullen steunen. Ze hebben nog nooit gezegd dat ik iets niet moet doen, ook al vinden zij het misschien dom of gevaarlijk. Ze laten me altijd mijn gang gaan (ja, ik ben dan ook wel dertig+, heb je een punt, maar toch) en als ik toch een fout bega, dan zeggen ze nooit ‘ik zei het toch’.

Mijn lieve vriend die soms best gek van me wordt, maar me altijd motiveert om verder te gaan. Om verder te denken dan ik denk dat ik kan (snappie?) en hij motiveert me het onderste uit de kan te halen.

En lieve vriend(innen) die er altijd voor me ze zijn en altijd een luisterend oor bieden, hoe slecht ik soms ook ben ik contact onderhouden. Da’s pas echte vriendschap :).

Wat heb je gedaan of bereikt dit jaar waar je trots op bent?

Op nummer één staat toch echt wel mijn blog én het daadwerkelijk doorzetten ervan. Begin dit jaar wist ik wat ik wilde, maar ik wist niet zeker of ik het doorzettingsvermogen ervoor had. Wel dus. En nu ben ik gemotiveerder dan ooit!

Op nummer twee toch dat ik mijn angsten heb overwonnen en voor het zzp-schap heb gekozen. Het was voor mij misschien een veel gemakkelijkere keuze dan voor anderen, omdat ik een vangnet heb. Maar toch. Nu nog het onderste uit deze kan halen, want dat heb ik absoluut nog niet gedaan.

Mijn eerste gesponsorde artikel is ook best leuk. Door het hele jaar heen heb ik wel wat aanbiedingen gekregen, maar de onderhandelingen liepen altijd stuk op het verplicht toevoegen van een do-follow link. Ik weiger dat te doen en daardoor mis ik ook gewoon veel samenwerkingen. Echt hoor, als we toch ergens samen sterk in moeten staan is dat het wel! Nofollow links voor iedereen!

Oh, en ik ben ook best trots op het feit dat ik zomaar naar het midden van het land ben verhuisd. Dat is voor velen van jullie misschien niet zo speciaal, maar ik ben een echt familiemeisje. Ik houd ervan om dicht bij mijn ouders en broertjes te zijn. Vorig jaar ging ik natuurlijk al naar Heereveen, maar dat was een peulenschilletje vergeleken met de verhuizing van dit jaar.

Blader eens terug in je agenda of dagboek; wat springt eruit dat je al helemaal was vergeten? Zijn er dingen die toen heel belangrijk leken maar er nu niet meer toe blijken te doen?

 • Eens met Laetitia: de Gilmore Girls-marathon begin dit jaar met lieve vriendinnetjes. Dat was zo gezellig en we hebben toen zooo veel gegeten!
 • De datum van mijn bloglancering: 11 april 2017. Oh mijn god, wat was dat spannend. En wat kreeg ik veel leuke reacties.
 • De dag dat we vertrokken uit Heerenveen: bleek ineens toch een stuk minder erg dan ik dacht. Doei ‘dorpie’, tot nooit!
 • De fijne vakantie naar Gran Canaria. Dat is gewoon één ontspannen moment
 • Het moment waarop vriendlief hoorde dat hij een nieuwe baan had: wat een geluk op zijn gezicht.
 • Lekkere uiteten met mijn ouders en vriend. Alsof ik eindelijk echt volwassen was.
 • De grappige momenten op kantoor
 • De lachbuien met mijn vriend
 • Het moment dat ik het nieuw geboren kindje van mijn beste vriendinnetje zag

Wat kwam totaal onverwachts dit jaar en hoe pakte dat uit?

Nou, we hadden begin dit jaar verwacht dat we binnen aanzienlijke tijd naar het buitenland zouden verhuizen. We waren er totaal op geprogrammeerd en ik zag mezelf al in Noorwegen zitten. Toen ineens bleek meneer een baan te hebben gekregen in Utrecht. Iets minder exotisch, haha. Maar uiteindelijk is dat heel goed geweest, want zo kon ik eerst de veiligere stap naar zelfstandig ondernemerschap nemen.

Wat heb je geleerd over jezelf dit jaar?

Dat ik van nature geen positief persoon ben, maar dat heel graag wil worden. Dat ik dingen nooit moet zomaar moet aannemen van anderen, er kan ook een andere kant van het verhaal zijn.
Dat ik meer durf dan ik denk.
Dat ik emotioneler ben dan me lief is.

Waar zie je naar uit in het komende jaar?

Een nieuw blogjaar waarin ik hoop meer samenwerkingen te kunnen aangaan met bedrijven die ik volledig steun. Een jaar waarin ik hoop het taboe op affilliate marketing te doorbreken. En het jaar waarin we misschien nog wel een keer verhuizen. Voor een koophuis? Of voor iets verder weg?

Dat was ‘m. Leuk is ‘ie he? Wil jij deze TAG ook doen? Hierbij de vragen nog een keertje op een rij, zodat je ze makkelijk kunt overnemen:

 1. Wat doe jij het liefst op Oudejaarsavond? En Nieuwjaarsdag, hoe ziet die er traditioneel uit voor jou?
 2. Hoe vierde je ‘vroeger’ Oud & Nieuw? Zijn er uit die tijd tradities die je nog steeds in ere houdt?
 3. Welke geuren, geluiden en smaken roepen bij jou het ultieme nostalgische jaarwisselingsgevoel op?
 4. In het kort: oliebollen mét of zónder krenten? Champagne of hete chocolademelk met slagroom? Vuurwerk knallen, het oude jaar uit dansen en feesten of veilig en warm binnen voor de buis?
 5. Maak je goede voornemens? (Zo ja, beken het maar; welke maak jij elk jaar weer opnieuw?)
 6. Welke nieuwe (of oude) gewoonte van dit jaar wil je zeker blijven volhouden?
 7. Met wie heb je een bijzonder moment gedeeld dit jaar? Wat was dat bijzondere moment en wat deed het met je?
 8. Deze vraag valt misschien een beetje uit de toon bij de rest, maar mag zeker niet ontbreken: welke boeken (of films, of…) zijn je dit jaar bijgebleven of hebben je aan het denken gezet?
 9. Heb je nieuwe mensen leren kennen dit jaar of zijn er mensen die een belangrijkere rol zijn gaan spelen?
 10. Wie ben je dankbaar en waarvoor? Uit je dat wel eens?
 11. Wat heb je gedaan of bereikt dit jaar waar je trots op bent?
 12. Blader eens terug in je agenda of dagboek; wat springt eruit dat je al helemaal was vergeten? Zijn er dingen die toen heel belangrijk leken maar er nu niet meer toe blijken te doen?
 13. Wat kwam totaal onverwachts dit jaar en hoe pakte dat uit?
 14. Wat heb je geleerd over jezelf dit jaar?
 15. Waar zie je naar uit in het komende jaar?

Doe je lekker nostalgisch mee?

Article by Johanne

Hi, my name is Johanne. I'm almost 32 years old and I keep thinking about what I really want in life. A quarter life crisis, if you will. On my blog, you'll read more about the dilemma's where us (twenty-year-olds and) thirty-year-olds think about, about lifestyle en probably also about my cat.

This Article Has 19 Comments
 1. Shirley Corder schreef:

  Thank you so much for this fun post, Johanne. We always spend time on New Years Eve thinking back on all the changes the year has brought. The exciting events, the happy events, the unexpected, and sometimes the sad ones.
  This year I’m super excited for the coming year as I am launching a year’s challenge (to myself, but I’m looking for company on the road!). I’m calling 2018 the Year of Thanksgiving. (Join me?) You can read about it here: Excited for 2018 – A Year of Thankfulness

 2. Mevrouw Marloes schreef:

  Wat een leuke tag! Vorig jaar ging ik ook uit tijdens oud en nieuw, maar dit jaar vier ik het gezellig met mijn vriend bij wat vrienden van hem. Ik hou totaal niet van vuurwerk en durf dus ook alleen sterretjes af te steken, haha! Oke, oke, knalerwten vind ik ook wel leuk.
  Als kind probeerde ik altijd wakker te blijven tijdens oud en nieuw. Dat hield ik dan vol tot een uur of tien, waarna ik in slaap viel. Mijn moeder, opa en oma kregen me dan ook niet meer wakker en de volgende dag was ik dan super boos, omdat ik oud en nieuw had gemist, hihi.
  Mevrouw Marloes onlangs geplaatst…21-diner #1 | Wat is dat?My Profile

  • Johanne schreef:

   Leuke tag he, vond het ook een superleuk idee (ok, reactie erop is wat laat…haha). Hoop dat je het leuk hebt gehad.Ik ben ook niet zo’n vuurwerkfan en durf alleen sterretjes vast te hoduden, haha.

   Och, ja dat is vaak zo met kinderen he! Die willen dan opblijven, maar dan lukt het niet en dan is het papa en mama’s schuld haha.

 3. marleen schreef:

  Aaah, leuk! Een jaar gaat zooo snel voorbij! En gek, die dingen waar je dan onwijs naar uitkijkt maar dan aan het einde van het jaar denkt: “Oh ja!”
  marleen onlangs geplaatst…Inspiratie voor het kerstdiner – de lekkerste recepten op een rij!My Profile

 4. Romy schreef:

  Wat een mooie vragen allemaal om bij stil te staan! Yay voor thuisblijven met Oud & Nieuw. Ik ben ook absoluut geen feestbeest wat dat betreft. Ik vind het trouwens zo stoer dat je dit jaar meerdere grote stappen hebt gezet: je blog, de verhuizing en het zzp-schap. Daar mag je absoluut met gepaste trots op terugkijken 🙂 Dat heb je toch maar mooi gedaan! Ik hoop dat je een fijne oudjaarsavond hebt (en dat het niet té laat wordt ;)) en ben benieuwd naar je doelen voor het nieuwe jaar.
  Romy onlangs geplaatst…De 5 belangrijkste levenslessen die ik in 2017 leerdeMy Profile

 5. Kristi File schreef:

  Such a fun read! It’s always so fun and interesting to look back on the year and think about all the different experiences we’ve had. And this is such a cool way to document it. Great list of questions! Thanks for sharing!

 6. Whitney S schreef:

  This is such a fun little survey! I love reflecting back over the year! I’m excited about the year 2018. I have lots of amazing plans and goals, and I just hope they all can come true! I love New Year’s Eve. My husband and I usually celebrate it with about 20 friends. One year about 10-12 of us drove to Nashville. It was super crazy!

 7. Anne schreef:

  Wat een leuke tag! Toch eens kijken of ik die er voor het nieuwe jaar nog tussen kan gooien haha
  Anne onlangs geplaatst…De 7 leukste dingen om te doen met kerstMy Profile

 8. What a fun post! I loved all of these creative prompts! 🙂

 9. Deborah schreef:

  Well, thank you, I must say! I got to know quite a bit about you and I haven’t met you before. You sound like a fun-filled person. The Tag is a great idea. I can’t do it this year as I’ve only just started my blog and have the first few posts ready to go – but 2018 might be a different matter. Did you make up all the “prompts” yourself?
  Deborah onlangs geplaatst…How the pain from Estrangement can be easedMy Profile

 10. Deborah schreef:

  Whoops sorry – I think a post link went through in error.. 🙁
  Deborah onlangs geplaatst…How the pain from Estrangement can be easedMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge