Ambivert

[:nl]Niet introvert of extravert maar ambivert [:en]Not introvert or extrovert but ambivert[:]

[:nl]Hoewel het begrip ambivert als relatief nieuw wordt bestempeld, is dat niet zo. Wellicht was er vroeger nog geen naam voor, maar Carl Jung had in de jaren 20 al door dat er een grote groep mensen is die niet introvert of extravert is, maar ambivert. Ik neigde zelf altijd iets meer naar de label introvert dan extravert, maar toch herkende ik in mezelf ook de kenmerken van een extravert. Onlangs ontdekte ik pas dat er een term is die precies omschrijft wat (of wie?) ik ben, ambivert. Een ambivert persoon herkent namelijk de eigenschappen van beide persoonlijkheidstypes aan weerszijden. Maar wat houdt ambivert zijn nou precies in?

De lijst der ambiverten

Je bent ambivert als je…

 • Liever niet een gesprek aangaat met een onbekende
 • Geen problemen hebt met het ontmoeten van nieuwe mensen, zolang er maar iemand bij is
 • Ineens een kletskous bent als het gaat over één van je passies
 • Heel iemand anders bent op werk en thuis
 • Niet zo assertief bent als je zou willen
 • Social talk voor even prima is, maar te lang over niets praten maakt je ongemakkelijk
 • Gemakkelijk in iemands gedrag meegaat of iemands gedragingen overneemt
 • Soms te veel waarde hecht aan de mening van een ander, maar soms ook totale schijt aan diezelfde mening hebt

Waar het kort door de bocht op neerkomt is dat je meestal het liefst zonder al te veel opvallen door het leven gaat, maar soms echt van de aandacht die je krijgt geniet.

Als ambivert ben je soms tegenstrijdig

Eigenlijk is het een raar iets. Je vindt het leuk om nieuwe mensen te ontmoeten, maar dat doe je liever niet alleen. Met diezelfde nieuwe mensen kun je prima over van alles en nog wat praten op de oppervlakte, maar eigenlijk voel je je ongemakkelijk bij nietszeggende onderwerpen, zoals het weer. Ik heb dat ook en merk dat ik hierdoor soms een tegenstrijdig beeld creëer bij mensen. Ja, ik kan heel sociaal zijn, en ik vind dat tegelijkertijd heel leuk en heel veel moeite kosten. Daarom vind ik het zo fijn om na werk naar huis te rijden en gewoon he-le-maal niets te doen. Na een dag, en nog veel meer na vijf dagen werken, heb ik mijn alone time nodig.

Zoals ik al zei, vond ik mezelf altijd meer een introvert dan extravert persoon. Maar echt introvert durfde ik mezelf niet te noemen omdat ik heel sociaal ben (kan zijn), aandacht geen probleem vind en ik raak niet snel gestrest. In hokjes denken vind ik eigenlijk niet fijn, dus ik doe het ook liever niet. Maar er is tegenwoordig zo veel te doen over deze persoonlijkheden dat ik er niet omheen kan. Soms is het ook gewoon fijn om op de term terug te vallen. ‘Vind je dat niet saai, een paar dagen achter elkaar niemand zien?’ ‘Nee’, kan ik dan zeggen, ‘ want ik heb de hele week al genoeg mensen gezien en ik heb tijd voor mezelf nodig. Ik ben namelijk ambivert.’

Ik vind het leuk om dingen te doen in het weekend, maar niet beide dagen. Er MOET altijd een rustdag zijn waarop ik ‘uitslaap’ (dat is tegenwoordig 8.30), op de bank hang, series kijk en bovenal gewoon mijn eigen ding doe. Ik vind het supergezellig als iemand op bezoek komt of als ik bij iemand langsga, maar daarna vind ik het heeeerlijk om even twee uur lang niet te praten.

Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor het maken van deze foto’s. Ik vind het echt superleuk om te doen, maar ik voel me er zo ongemakkelijk bij. Zelfs bij mijn eigen vriend weet ik me geen houding te geven, weet ik niet waar ik moet kijken en verstop ik mezelf het liefst achter een lantaarnpaal. Maar aan de andere kant vind ik het ook superleuk om op de foto te gaan, want ja, ik ben ijdel en heel erg blij als er een mooie foto tussen zit.

De middenmoot

De meeste mensen zijn waarschijnlijk ambivert (die eeuwige middenmoot hè). Dus speciaal kun je het niet noemen. Maar het is fijn dat je bepaalde eigenschappen van jezelf kunt plaatsen. Want er zijn ook biologische redenen waarom we zijn zoals we zijn. Het schijnt namelijk te gaan om diverse schakels in je hoofd. Extraverten bijvoorbeeld, hebben een laag arousalniveau, wat maakt dat ze vaak op zoek moeten naar prikkels van buitenaf. En omdat het arousalniveau bij introverten juist hoog is, vermijden zij die prikkels.

Er is ook een verschil in hersenactiviteit. Extraverten reageren bijvoorbeeld ‘heftig’ op belonende prikkels waardoor de hoeveelheid dopamine in hun lichaam stijgt. Plannen en probleemoplossend gericht te werk gaan, zijn dan weer krachten van introverten en dat heeft te maken met een sterkere doorbloeding in de prefrontale cortex. Emotionele en sensorisch prikkels worden door extraverten dan weer beter opgepikt doordat zij een sterkere doorbloeding elders hebben. Nu moet ik heel eerlijk zeggen dat ik op dit gebied misschien meer neig naar extravert dan introvert. Maar waarschijnlijk kom ik toch weer in het midden uit, haha.

Toch leuk om op je dertigste achter te komen ;-). Superinteressant onderwerp vind ik!

Wat ben jij? Een introvert, extrovert of ambivert? En waaraan herken jij dat het meest?[:en]The word ambivert seems to be a trending new word. But it isn’t that new. Maybe it used to lack a name, but in the 1920s Carl Jung saw that there was a big group of people who fell between the introverts and extroverts. I used to think I was more of an introvert than extrovert, but I basically recognized myself in both ‘personalities’. Recently I discovered that there was actually a word that describes what (or who?) I am, an ambivert. Because an ambivert has the characteristics of both. But what is an ambivert exactly?

The list of ambiverts

You’re an ambivert if or when you…

 • rather not talk to strangers
 • don’t have any trouble meeting new people, as long as there’s a friend around
 • you turn into someone very talkative when the subject concerns one of your passions
 • are a different person at home than when you’re at work
 • aren’t as assertive as you would like
 • social talk for a while, but if it takes too long you start to feel awkward
 • tend to either take over someone’s behavior or balance their behavior out
 • value other peoples’ opinions, but also really don’t care about those same opinions

Bluntly said you like to live your life without drawing too much attention to yourself, but sometimes you really really enjoy the attention you get. If you said yes to most of these points above you’re most likely an ambivert.

Being an ambivert is contradictory

It’s a weird thing to me. You like meeting new people, but you’d rather not do it alone. And with these same new people you have no problem talking about nothing, but at the same time, you feel awkward talking about those meaningless subjects. I recognize this and feel like it creates a conflicting image sometimes. On the outside, I seem like a very social person, but to be honest, most of the time I’m not. That’s why after work, I love to go home and just do nothing. After a day, and even more, after five days of working, I love my alone time (with the boyfriend).

As I said, I used to think of myself as more of an introvert than extrovert person. But because I can be very social, usually have no problems with attention and I don’t get stressed that fast, I’m not an extrovert. I don’t like thinking in boxes, so I’d rather not. But because there’s so much to say about this subject nowadays, I feel like there’s no way around it. Sometimes it’s just nice to fall back on something like this. ‘Isn’t it boring for you, not seeing anyone for days?’ ‘No’, I will say, ‘because I ‘ve seen plenty of people this week, I need some time to myself. I’m an ambivert, didn’t you notice?’ 😉

I like having something to do during the weekend, but not on both days. I HAVE to have one day of rest where I sleep in ( which is until 8.30 nowadays), hang on the couch, watch tv-shows and most of all: just do my own thing. Also, I love it when someone comes to visit, but after that person’s gone I like to be quiet for an hour or two.

The same goes for having my pictures taken. I love it, but I feel so damn uncomfortable. Even with my own boyfriend I have no idea how to stand, where to look and I would rather hide behind a lamppost. But there’s also this other side of me who loves to have her picture taken because she’s vain and very happy when there’s a good picture on that camera.

The middle

Most people are likely an ambivert (the eternal middle, right?). So it’s not that special. But it’s nice to be able to give parts of your personality a place, I guess. The reason we are who we are has to do with different kinds of switches in our brains. Extroverts, for example, have a low arousal level, which means they have to look for incentives from outside. And because of the high arousal level in the brains of introverts, they tend to avoid those incentives.

There’s also a difference in brain activity. Extroverts tend to react to rewarding incentives where their dopamine levels fly sky high. Planning and problem-solving abilities are the strengths of introverts and this has to do with the blood flow in the prefrontal cortex. Emotional and sensory stimuli are picked up by extroverts better because they have a stronger blood flow elsewhere. I have to say that when it comes to these stimuli, I am more of an extrovert. But in the end, I’ll probably be somewhere in the middle again!

I thought this was a pretty cool find after thirty years on this planet ;-). Such an interesting subject!

Now I’m curious: what are you? An introvert, extrovert or ambivert? And how do recognize that?[:]

Article by Johanne

Hi, my name is Johanne. I'm almost 32 years old and I keep thinking about what I really want in life. A quarter life crisis, if you will. On my blog, you'll read more about the dilemma's where us (twenty-year-olds and) thirty-year-olds think about, about lifestyle en probably also about my cat.

This Article Has 18 Comments
 1. Romy schreef:

  Wat een openbaring, dit artikel! Ik dacht altijd dat ik introvert was, maar herken me eigenlijk heel goed in wat jij beschrijft als ambivert. Ik word ook altijd een beetje gek van te veel small talk, maar kan aan de andere kant best sociaal en spontaan zijn. Ik herken bijna alles wel uit je artikel. Grappig om hierachter te komen 🙂

 2. Michelle schreef:

  Wat een geweldig artikel! Ik ben ambivert. Wat een openbaring om te lezen en best wel ‘grappig’ hoe ik mezelf hierin herken. Dank je wel voor dit artikel 🙂

  • Johanne schreef:

   Dankjewel voor je lieve comment! Ik denk dat heel veel mensen zich hierin zullen herkennen. Het is zo tegenstrijdig, maar het verklaart aan de andere kant ook weer zo veel!

 3. Linda schreef:

  Wow, hier ga ik meer over opzoeken. Ik dacht altijd dat ik extravert was, omdat ik vrij uitgesproken ben, en druk en actief kan zijn in sociale situaties. Maar ik kan ook heel schuw zijn voor die sociale situaties, helemaal als het om nieuwe mensen gaat, en ik moet altijd ‘opladen’, gewoon op de bank. Dus het laatste jaar las ik er meer over en bedacht ik me dat ik misschien juist wel introvert ben met extraverte eigenschappen. En nu blijkt er een derde optie te zijn. Super interessant!!

  • Johanne schreef:

   Eindelijk het antwoord gevonden dus :D. Het is ook best verwarrend. Ik had het juist altijd andersom. Omdat ik best rustig ben en heel goed op mezelf kan zijn, dacht ik altijd dat ik introvert was. Maar ik durfde het mezelf nooit helemaal toe te schrijven, omdat ik supersociaal en aanwezig kan zijn. Blij dat m’n iig nuttig was!

 4. Jill schreef:

  Woow, dus ik ben niet introvert? Ik herken me echt enorm in ambivert! Ik vind het echt vreselijk om de hele avond te moeten praten over niks en zeker als dit is in combinatie met nieuwe mensen. Ben een echte kat uit de boom kijker voordat ik los kom.. ben dan in nieuwe situaties vaak stiller dan wanneer ik de situatie herken..

  • Johanne schreef:

   Haha, herkenbaar hoor! Ik ben ook heel erg van de kat uit de boom kijken. Fijn toch, dat er daadwerkelijk een woord bestaat voor ons die eerder tussen wal en schip vielen? 😉

 5. Grace schreef:

  What!? Bestaat dit ook? Dat ik daar inderdaad op mijn dertigste moet achter komen. Ik herken me er best in.

 6. Wat een interessant artikel zeg! Ik had hier eerlijk gezegd nog nooit van gehoord maar ik herken mijzelf hier volkomen in! Dus blij dat ik dit tegen ben gekomen.

 7. Miryam schreef:

  Wat een interessant artikel!! Ik zou mezelf beschrijven als introvert, maar dat is niet hoe mensen die mij kennen me zien. Ik zie heel veel herkenning in ambivert.

 8. Sabriye schreef:

  Haha wat grappig, ik herken mezelf in een aantal punten van ambivert. Ik voelde me meer introvert dan extravert, maar dit wisselt weleens. Soms kan ik ook druk zijn en enthousiast, maar vooral over dingen die ik interessant vind. Ik kan niet zo goed tegen oppervlakkig gepraat. Daarentegen kan ik wel een praatje maken met onbekenden…

 9. Claire schreef:

  Haha hier ken ik me ook heel erg in! Ik kan heel sociaal zijn maar daarna heb ik ook de behoefte aan rust.
  Claire onlangs geplaatst…Vegan eetdagboek #3 van de Vegan ChallengeMy Profile

 10. Marie schreef:

  Super interessant artikel!

  Ik kreeg ooit eens de opmerking dat ik zo introvert ben. Dit moet al bijna zo’n 10 jaar geleden zijn, maar het kwam over als een verwijt en het bleef hangen. Nochtans had ik altijd wel het gevoel van ja, ik ben wel introverter, maar soms ben ik zo uitbundig (zoals bij het praten over mijn passies). Zien de mensen mij dan echt als introvert? Niet dat het erg is om introvert te zijn, maar door die ene opmerking heeft het wel lang zo aangevoeld.
  Ik ben ook niet echt fan van het hokjes-denken, maar het feit dat ik me volledig herken in het ‘ambivert’ zijn, geeft wel een comfortabel gevoel. 🙂 Blij dat ik dit blogje tegenkwam!
  Marie onlangs geplaatst…7 redenen waarom ik van skiën houMy Profile

  • Johanne schreef:

   Fijn dat je je hierin zo herkent! Ik snap wel wat je bedoelt met dat introvert als verwijt voelt. Soms schrijven mensen de ‘saaie’ of misschien juist wel meer dan normale eigenschappen toe aan introvert zijn, terwijl dat de dikste onzin!

 11. HUIZEHAAKNAALD schreef:

  Eén en al herkenning hier!! Erg duidelijk en mooi omschreven!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge