Obstakels ondernemer

Mijn grootste obstakel als ondernemer: ben ik wel goed genoeg?

Val ik wel op? Ben ik wel goed genoeg? Wat onderscheidt mij van de rest? Ben ik niet een gevalletje dertien in een dozijn? Allemaal leuk en aardig dat zelfstandig ondernemen, maar jeetje, wat komen daar ook veel onzekerheden bij kijken. Het is niet alleen vrijheid, blijheid en onafhankelijkheid. Nee, het is ook twijfels, onzekerheid en uitstelgedrag. Jezelf afvragen of je goed genoeg bent en of je wel opvalt tussen de meute is natuurlijk hartstikke gevaarlijk. De enige die jij daarmee in de weg zit, ben jijzelf. Je krijgt geen nieuwe opdrachten, je durft geen brutale mailtjes te sturen en jezelf online profileren als zelfstandig ondernemer…ho maar! Wat heb ik gedaan om eindelijk te komen op dat punt waar ik sinds vorige week vrijdag ben? En wat zijn mijn tips aan alle nieuwe zelfstandige ondernemers? 

Een doodsteek is het. Onzekerheid als ondernemer. Ik heb er ruim een jaar mee rondgelopen en kan nu eindelijk tegen mezelf zeggen: probeer het gewoon. Durf jezelf te laten zien. Jij bent jij en er is niemand anders die is zoals jij. Je hebt WEL een eigen toon. Je kan WEL goed schrijven. En mensen zitten heus WEL op je te wachten. Knap toch? Ik vind van wel. Ben enorm blij dat ik dit nu tegen mezelf durf te zeggen.

En weet je wat het leuke is? Meteen nadat ik dit tegen mezelf durfde te zeggen, deed ik dingen. Ik begon actie te ondernemen. Rondde eindelijk mijn CV af zoals ik ‘m écht wilde hebben. Ik weet eindelijk wat voor toon ik wil aanslaan in mijn mails. En besef nu dat ik soms net even dat extra stapje moet nemen om op te vallen. Zodoende heb ik afgelopen weekend meteen drie mails de deur uitgedaan. Maar hoe ben ik hier na ruim een jaar stoeien met mezelf gekomen?

Ik heb nooit helemaal stilgezeten

Ik werkte altijd een beetje aan mijn CV. En zocht altijd wel om meer informatie om te leren en te begrijpen. Ik stuurde hier en daar een sollicitatie, open of specifiek. Maar het was nooit helemaal je van het. Een beetje van dit en een beetje van dat betekent eigenlijk: je doet het niet met volle overgave. En dat is doodzonde en eigenlijk ook niet motiverend. MAAR. Ik deed in ieder geval iets en daardoor stopte ik ook nooit helemaal. Positief puntje.

Mijn tip voor nieuwe zzp’ers: zorg ervoor dat je vanaf je inschrijving bij de KvK een plan hebt, niet uitstelt en vooral: ervoor gaat.

Ik schreef mijn doelen voor mezelf op

Aan het begin van dit jaar schreef ik mijn doelen op. Doelen kunnen heel motiverend werken, maar kunnen tegelijkertijd de druk verhogen. En dat kan averechts werken voor een ‘first time’ ondernemer zoals ik. En toch bleven die doelen altijd in mijn achterhoofd, want ik wilde niet falen. Bewust of onbewust bleef ik ermee bezig.

Mijn tip voor nieuwe zzp’ers: schrijf realistische doelen op. Groot dromen mag natuurlijk, maar zorg er dan voor dat je niet overweldigd raakt door alles wat je moet doen. Doelen kunnen je enorm vooruit helpen en je motiveren.

Ik maakte lijstjes met alles en iedereen die ik wilde benaderen

De markt is nogal overweldigend als je net begint. Waar moet je beginnen? Met wie wil je samenwerken? Wat doe je om die samenwerking binnen te harken? Wat bij mij heel goed werkt is een lijst maken. Ik heb een aardig grote lijst van alle bedrijven die ik wil benaderen. Want ja, alleen een leuke website hebben is lang niet altijd genoeg. Je moet ook zelf iets doen om gezien te worden.

Mijn tip voor nieuwe zzp’ers: of je nu een lijst maakt of een ander overzicht, zorg ervoor dat je duidelijk voor ogen hebt wie jouw ideale klant is. Groot of klein maakt niet uit, maar aan de hand van dat lijstje kun je steeds nauwkeuriger te werk gaan. En weet je zelf ook steeds beter wat je wilt.

Ik volgde vakgenoten en raakte geïnspireerd

Ik ben een waslijst aan schrijvers gaan volgen op Instagram en volg een paar blogs over zelfstandig ondernemerschap en blogs van schrijvers. Niet alleen leer ik veel over de business, maar ik raak ook geïnspireerd. Hey, volgens mij kan ik dit ook, denk ik dan. En hey, dit lijkt me leuk. En ohja, zo kan dat best. 

Mijn tip voor nieuwe zzp’ers: door anderen in jouw vakgebied te volgen – waar dan ook (zolang je geen echte stalker wordt) – leer je heel veel. Je doet inspiratie op. Je creëert je eigen ideeën. En langzaam maar zeker volg jij je eigen pad.

Ik streste ‘m volledig de pan uit omdat ik niet wist waar ik moest beginnen

En dat gebeurt natuurlijk nog steeds. Ik stress ‘m eigenlijk bijna dagelijks de pan uit. Puur omdat zelfstandig ondernemerschap nog steeds een redelijk onbekend terrein is voor mij. Soms denk weet ik nog steeds niet waarom ik hiervoor gekozen heb en vraag ik me af hoe ik dit in hemelsnaam ga overleven. Maar na iedere stressuitbraak weet ik mezelf weer rustig te krijgen en zet ik langzaamaan een volgende stap. Oké, heeeel langzaamaan.

Mijn tip voor nieuwe zzp’ers: gun jezelf momenten van stress. Van complete paniek. Die mogen er ook zijn. Voor mij zijn die juist heel belangrijk want na een flinke huilbui heb ik ineens weer helder voor ogen wat ik wil en wat ik daarvoor moet doen. (Dat komt niet altijd tot daadwerkelijke actie, maar in mijn hoofd ben ik in ieder geval een stap verder gekomen.)

Ik was soms een beetje lui

Nog zo’n valkuil, want ik heb in principe een heel fijn vangnet. Maar ik heb echt meer opdrachten nodig om vooruit te komen. Om te verdienen wat ik wil verdienen. Om me financieel zekerder te voelen. Maar ja, als het niet moet-moet, word je soms lui. En da’s niet goed.

Mijn tip voor nieuwe zzp’ers: laat je niet verleiden. Lui zijn is lekker, maar het maakt je soms ook minder gemotiveerd. En hiermee bedoel ik uiteraard niet dat je in het weekend niet meer rustig aan mag doen of geen vrije avonden meer hebt. Maar wel: als beginnende ondernemer moet je echt uren maken om resultaat te zien. Zo simpel is het wel. En niet iedereen is gezegend met zo’n fijn vangnet als ik heb.

Mijn mindset veranderde geleidelijk

Zoals ik al eerder heb gezegd: je mindset verander je niet zomaar. Je denkt niet van de ene op de andere dag: ik kan dit. Ik doe dit. Ik weet dit. Er gaat altijd een proces aan vooraf. Positief leren denken is een proces. Positief tegenover geld staan is een proces. Erop vertrouwen dat het goedkomt is een proces. Alles waarin jij een mindset-verandering moet doormaken is een proces. Zo ook je mindset als het gaat om ondernemen. En zo ook bij mij. Ik heb er echt heel lang over gedaan om te komen op het punt waar ik sinds vorige week ben. Te lang misschien. Beter laat dan nooit. Daar gooi ik het op.

Mijn tip voor nieuwe zzp’ers: wees bewust bezig met je mindset. Houd je gedachten bij, maak lijstjes en denk vooral na over wat jij kunt doen om op punt te komen waar jij wilt zijn. Hoe bewuster je ermee bezig bent, hoe sneller het besef komt. Denk ik.

En ineens: ja, ik ga het doen

En toen was het moment ineens daar. Ik noem het ook wel liefkozend mijn moment suprême. Grapje natuurlijk. Niks liefs aan. Niks supremes aan. Gewoon een helder moment. Een moment op een doodgewone vrijdagmiddag waarop ik dacht: nah, zal ik het gewoon doen? En daarmee bedoelde dat ik eindelijk zo ver was om serieuze stappen te maken. Niets van dat halfslachtige gedoe. Maar serieuze dingen. Dingen waarop ik later (of nu alvast) trots kan zijn. Let the games begin.

Tip voor nieuwe zzp’ers: Gun jezelf de tijd om over je onzekerheden heen te komen. Want op een gegeven moment komt die shift wel. Dat weet ik zeker.

Geen geboren ondernemer

Ik ben geen geboren ondernemer, maar hoe meer ik me erin verdiep, hoe fijner het me lijkt. Wij niet-geboren ondernemers moeten soms iets harder werken voor wat we willen, maar dat geeft niet. Ik hoop over een paar maanden te kunnen zeggen: ja, het is het waard. Ja, ik vind dit leuk. Ja, ik genereer genoeg inkomen. En ja: vrijheid, blijheid en onafhankelijkheid.[:en]Will I stand out in the crowd? Am I good enough? What separates me from the rest? Am I not just a dime in a dozen? It’s all fun and games being an entrepreneur, but man, I feel so insecure sometimes. It’s not all freedom, fun, and independence. Nope, it’s also doubt, insecurity, and procrastination. Wondering if you’re good enough and stand out between the rest of them is such a dangerous thing. The only thing standing in the way of success is you. You won’t get new work, you won’t be able to send the ‘aggressive’ emails you need to send and you will not be able to profile yourself as a successful entrepreneur. What did I do to get to the right mindset? (Which was last Friday!) And what are my tips for every new business owner?

Article by Johanne

Hi, ik ben Johanne! Ik ben 35 jaar en moeder van een eeneiige tweeling. Axel en James zijn mijn licht en leven, maar ik ben natuurlijk meer dan alleen mama: ik hou van werken, bloggen, lezen, schrijven en heel af en toe sociaal doen. Hoe hou ik al die ballen in de lucht? Vaker niet dan wel, maar hey, soms gaat het ook goed!

This Article Has 26 Comments
 1. Nicole Orriëns schreef:

  Ik ben denk ik ook geen ‘geboren ondernemer’. Ik houd gewoon van bloggen en dat is mijn bedrijf geworden.

 2. Lizzy schreef:

  Wat stoer dat je eindelijk grote stappen durft te zetten! Dit artikel was super interessant om te lezen voor mij. Ik denk de laatste tijd ook steeds meer na over (deeltijd) ondernemerschap, maar ik lees eigenlijk altijd succesverhalen. Dat is natuurlijk ook behulpzaam, maar ik vind het eigenlijk veel interessanter om te lezen wat de valkuilen van mensen zijn en hoe je hiermee om kan gaan.

  • Johanne schreef:

   Lief, dankjewel! Ja, dat heb ik dus ook. Je leest zo veel over mensen die van de ene op de andere dag dachten: en nu is het genoeg. En vervolgens de volgende dag ontslag namen en daardoor konden doen wat ze écht wilden doen. Fijn dat jou dat zonder problemen is gelukt, maar hoe dan? Ik vind het werkende leven al lastig zat, laat staan als je ook nog eens je eigen opdracht moet ronselen.

 3. Lianne schreef:

  Oh dit is zo herkenbaar! Die onzekerheid als ondernemer heb ik soms nog steeds, ik had er pas ook een blog over geschreven. Maar jij hebt het hartstikke goed aangepakt! Het hield mij altijd tegen dat ik verhalen hoorde van mensen die het roer helemaal omgooide en maar zien hoe ze in het begin de maand door moesten komen. Totdat ik van mensen hoorde dat ze het ook naast hun vaste baan deden, en toen ben ik ervoor gegaan. Er zijn zoveel mogelijkheden, je moet ze alleen nog zien. Je geeft goede tips voor beginnende zzp’ers! Maar ik herken wat je zegt hoor, ik ben ook geen ‘geboren’ ondernemer. Het duurt dan inderdaad misschien iets langer, maar door volhouden komen we er wel!

  • Johanne schreef:

   Ja, naast je vaste baan starten is echt de beste oplossing! Als ik ook vanaf nul moest beginnen, weet ik niet of ik het wel had gedaan hoor. Over een tijdje (wanneer dan ook) vertrekken we naar het buitenland en de kans bestaat dat ik dan wel soort van vanaf nul moet beginnen. Mijn vriend weet dat en gelukkig kunnen we het dan heel even rooien op zijn salaris. Maar goed, ik hoop gewoon dat ik kan houden wat ik nu heb.

   Wel heel fijn om van meerder emensen te horen dat ze geen geboren ondernemer zijn, maar toch die stap durven nemen. Vind ik enorm inspirerend. En je hebt ook gelijk. Uiteindelijk komen we er wel!

 4. Lilian schreef:

  Wat een mooi lijstje. Ik zie op zich wel dat ik heel erg gegroeid ben, maar zou niet zo puntgewijs kunnen opnoemen waar het hem in zit. Denk dat wel veel overeenkomt met jou.
  Ik ben ook geen geboren ondernemer, maar wel met een creatief brein en dat kun je veel meer benutten als ondernemer dan in loondienst 😉

  • Johanne schreef:

   Goed punt! Je kunt ook veel meer met je skills als je ondernemer bent. In loondienst wordt je wellicht wat ingeperkt, ook in je interesses.

   Fijn dat je wel een groei ziet. Da’s al zo belangrijk!

 5. Shirley schreef:

  Ik herken het zo van toen ik nog freelancete. Sowieso is jezelf verkopen en pitchen een vak apart. Dat ging me juist best lastig af, terwijl het wel een belangrijk onderdeel van ondernemen is. Goed dat je de mails verzonden hebt. Durf je nu je mailbox nog te openen? Hopelijk krijg je binnenkort de berichten waarop je hoopt terug.

  • Johanne schreef:

   Verschrikkelijk vind ik het, haha. Ik ben wat dat betreft een echte introvert en ben niet iemand die zich zomaar kan verkopen. Daarom heb ik de online benadering gekozen, want dat maakt me meteen stukken zekerder.

   Ben zelfs iets te veel met m’n mailbox bezig haha. Eén afwijzing binnen al, maar goed als je ‘koude’ mails stuurt zullen er ook meer afwijzingen dan toezeggingen binnenkomen. Zolang ik dat maar besef.

 6. Stella schreef:

  Dit is echt precies het ding dat mij zou tegenhouden ooit ‘voor mezelf te beginnen’. Ik vraag me inderdaad af of er niet honderden zijn die dit ook doen, en dan beter. Hoe kan ik in hemelsnaam nog iets unieks toevoegen aan de tekstschrijverswereld? Enneh, wil ik wel alleen maar teksten schrijven? Word ik daar gelukkig van? Al die onzekerheden, brrr. Ik denk echt dat het mij op zulke mate zou tegenhouden dat ik het maar beter niet kan doen, tot ik wel denk van “Oké, het wordt eng, het wordt hard werken, maar ik ga er gewoon voor”. En dat moment is er nog lang niet, hahaha. Ik vind het super stoer dat jij inmiddels wat meer voor jezelf durft te staan en er gewoon keihard voor gaat. Als ik een tekstschrijver nodig had, dan zou ik het wel weten 😉 Liefs!

  • Johanne schreef:

   Ahh, lieeff! Dankjewel, haha. Andersom ook hoor, trouwens.

   En ja, dat is het he? Er zien al tienduizenden (denk ik ;p) tekstschrijvers, wie ben ik dan nog? Maar goed, ik denk dat als je je stem eenmaal vindt, je ook gelijksgezinden vindt. Dat zal niet iedereen zijn, maar een kleine groep. En dat is prima.

   De enige manier om gelukkig te zijn als freelancer is over die onzekerheden heen te stappen (en ja, daadwerkelijk klanten vinden). Maar ja, doe dat maar eens!

 7. Romy schreef:

  Wat een goed artikel! Ik herken die onzekerheid zeker wel. Ik ben in mei begonnen met ondernemen en merk dat ik soms nog meer een plan nodig heb en best wat meer lef mag tonen om aan opdrachten te komen. Doelen stellen en er gewoon voor gaan is eigenlijk het belangrijkste om te doen. Wat bij mij ook helpt is om mijn onzekerheid te laten voor wat het is. Onzeker of niet, gewoon een mail sturen en doen alsof je wél zeker bent van je zaak. Hoe vaker je dat doet, hoe meer je er zelf ook in gaat geloven 🙂
  Supergoed dat jij de stap hebt gezet om een paar mails de deur uit te doen! You go girl! En je hebt een hartstikke leuke, eigen schrijfstijl, dus ik weet zeker dat je wel komt waar je wilt komen 🙂

  • Johanne schreef:

   Ja, hele goeie tips Romy! Een plan is ook echt nodig, en dat heb ik nog niet genoeg voor ogen. En inderdaad, je onzekerheden moet je loslaten. Eindelijk ben ik zover dat mij dat lukt, dus jeeej! Dankjewel! <3

 8. Darina schreef:

  Interessant om te lezen. Ik ben (nog) geen ondernemer maar soms kriebelt het wel.
  Eerst moet ik alles even goed op een rijtje zetten voor mijzelf 🙂

 9. Ilona Wielinga schreef:

  Erg herkenbaar artikel. Ik studeer zelf nog maar doe daarnaast hier en daar wat freelance klussen, en blog. En ik vraag me nu vaak af of ik wel goed genoeg ben, of ik er later door mee zou kunnen gaan, etc.

  • Johanne schreef:

   Vind het wel heel goed dat je daar nu alvast mee bezig bent! Misschien is de drempel om het later fulltime te kunnen doen wat lager. Maar snap je gevoel heel goed hoor. Denk wel dat het iets is wat groeit en hoe meer opdrachten je succesvol afrondt, hoe zekerder je je erover voelt.

 10. Anne schreef:

  Zo’n fijn artikel dit! Ik twijfel al heel lang of ik ga starten met ondernemen, maar zie steeds zo veel beren op de weg. Dit lijstje helpt en motiveert absoluut!

  • Johanne schreef:

   Aaah, die beren snap ik! Fijn dat het je gemotiveerd helpt voelen. Je zou altijd parttime kunnen beginnen en kijken hoe het gaat. Ik weet ook niet of ik het wel had gedaan als de kans zich niet zo had aangediend. Als ik heel eerlijk ben. Maar ik denk dat als het eenmaal echt lukt, het superleuk gaat zijn.

 11. Anna schreef:

  Wat een mooi, herkenbaar artikel! Super goed dat je er toch voor bent gegaan! De twijfel slaat hier ook regelmatig toe. Ik ben een perfectionist en uitgebreide plannen maken werkt bij mij averechts. Dan begin ik dus niet, omdat ik eerst een perfecte planning wil :’). Met mijn eigen bedrijf heb ik nu een sprong in het diepe gewaagd en ik leer nog elke dag. Ik ben erg benieuwd hoe het er over een (paar) jaar voor mij uitziet. Het is zo ongelooflijk spannend, haha!

 12. Giovanna Jansen schreef:

  Wat een herkenbaar verhaal! Ik ben ook geen geboren-ondernemer, sinds begin dit jaar voor mijzelf begonnen, en merk ook dat ik net wat harder moet knokken en dat dingen niet altijd vanzelf gaan. En hoe herkenbaar de twijfels, de onzekerheid en het uitstelgedrag.
  Mee eens dat je je mindset niet ineens veranderd. Dat gaat stapje voor stapje en per gebied telkens terrein winnen. Sommige gebieden heb ik mij al eigen gemaakt en sommige gebieden ben ik nog bezig te veroveren. Het hele leven, en zeker het ondernemers-leven, is een leerproces.
  Gaaf om te lezen welke stappen jij al gezet hebt en welke gebieden al veroverd zijn.

  • Johanne schreef:

   Oeh, jij bent dus ook ‘nog maar net’ begonnen? Fijn dat jij ook merkt dat je vooruitkomt en op bepaalde vlakken steeds zekerder wordt. Maar inderdaad, het is echt een leerproces en volgens mij ben je nooit écht uitgeleerd!

 13. evelien schreef:

  Heel erg herkenbaar, ik heb mij hier een hele tijd om druk lopen te maken, ik probeer het de laatste tijd los te maken. Ik doe het met enthousiasme, ik raak er blij van, en probeer er zoveel mogelijk mijn eigen persoonlijkheid en enthousiasme in te stoppen!
  Super leuk artikel!
  Liefs,
  Evelien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *