Persoonlijke doelen 2023

Dit zijn mijn persoonlijke doelen voor 2023

Het is alweer midden februari en ik ben nog steeds bezig mijn doelen voor 2023 op te stellen.. Maar hey, ik heb weer zin in doelen stellen. En dat had ik een paar jaar lang niet. Dus dat noem ik vooruitgang. Mijn doelen voor dit jaar zijn deels héél laagdrempelig zoals ik ze graag heb en deels…zitten er een paar doelen tussen die wel een uitdaging gaan vormen, maar dat is ook goed. Het dwingt me om de dingen niet te negeren en mijn kop in het zand te steken. Goed, dit zijn mijn 7 (veelal persoonlijke) doelen voor 2023. 

Meer lezen

Zoals ik in mijn artikel over mijn Reading Challenge 2023 al zeg: ik ben van plan om dit jaar 25 boeken te lezen. Geeft niet als ik het niet red, maar het is een fijn en haalbaar doel. Denk ik. Na jaren van af en aan lezen en met hier en daar een echte leesflow, kies ik er eindelijk iedere avond onbewust en heel natuurlijk voor om er een boek bij te pakken in plaats van de tv aan te zetten. Heerlijk vind ik het. Heb er dus alle vertrouwen in dat het met dit doel wel goed gaat komen. 

Meer genieten

Ik ben een best optimistisch persoon, maar heb heel erg moeite met bewust genieten. En daardoor voelt het vaak alsof ik op de belangrijke of simpelweg fijne en mooie momenten het beste gevoel mis. Ik denk dat het een stukje mindfulness is voor mij om meer in het hier en nu te zijn en te genieten, in plaats van continu in het straks te zitten. Een belangrijk doel die me ook gaat helpen me minder zorgen te maken over dingen waar ik toch geen controle over heb.

Veranderingen omarmen

Er gaat dit jaar een en ander veranderen. En ik heb daar heel erg lang tegen gevochten. Maar ik begin eindelijk in de fase van acceptatie te komen. Nu is het alleen nog zaak dat ik ga omarmen. Dat ik naast accepteren er ook van ga genieten. Want het hoeven geen slechte veranderingen te zijn, verre van. Maar verandering is eng en daar schop ik graag tegenaan. Dat maakt mijn leven vaak wel moeilijk. Moeilijker dan het hoeft te zijn. Soms moet ik er ook op durven vertrouwen dat het goedkomt. 

Meer in het nu leven

Dit gaat een beetje samen met meer genieten. Maar heb er wel een apart doel van gemaakt omdat ik bewust dat ‘wat als’ en constante gestress over de toekomst loslaat. En dat ik ook meer geniet van mijn kinderen nú in plaats van te denken: straks is het vast makkelijker. Nee, nu is het ook niet moeilijk. Nu zijn ze volop aan het ontwikkelen en ja, daar hoort soms een peuterdriftbui bij, maar dat is niet erg. Dus ik wil gewoon genieten van hoe lief en leuk en onschuldig ze nu zijn. En hoe relatief makkelijk het leven op dit moment is. En daar moet ik dit jaar iets harder aan werken. 

Meer met zijn tweeën doen

Je kunt er met kinderen bijna niet omheen: je hebt minder tijd voor elkaar. Zeker als je beiden ook nog eens werkt is er ‘s avonds gewoon niet zoveel meer over. Mijn energieniveau is dan vreselijk laag (werk + zorg = energievreter), en ik wil dan graag vroeg naar bed. Dat doe ik echt niet altijd, want ik vind tijd samen ook belangrijk, maar het zou fijn zijn als we nog iets meer tijd samen zouden hebben. Vaker met zijn tweeën eten. Maar ook vaker samen de deur uit. Iedere keer als we iets leuks doen samen zeggen we dat we dit veel vaker moeten doen en dan ben je weer thuis en vergeet je het net zo snel weer. Zo suf.

Maar ook meer voor mezelf 

Ik ben een introvert. Axel en James gaan slechts twee ochtenden per week naar de peuterspeelzaal en mijn ouders wonen níet in de buurt. De ouders van mijn vriend al helemaal niet. Dus ja, dat betekent dat ik dus de rest van de week met mijn jongens ben. En ik vind het zo veel waard dat dat gewoon kan in combinatie met mijn werk, maar dat betekent wel dat ik niet zoveel tijd voor mezelf heb als ik soms zou willen. Gelukkig pak ik nu goed mijn rustmomenten door ‘s avonds een boek te lezen en echt even nergens aan te denken, maar ik wil ook vaker alleen weg. Vaker naar de kapper, mijn wenkbrauwen laten doen, alleen shoppen (dat deed ik pre-kinderen best vaak). Dat soort dingen. Dus, bewust mee bezig dit jaar. 

Zakelijk doel: op professioneel vlak ontdekken wat ik nu écht wil 

Aan de ene kant ben ik heel tevreden met waar ik nu ben. Ik heb ruimte om te doen wat ik wil, kan voor mijn jongens zorgen, werk bijna altijd vanuit huis en ik maak me geen zorgen om geld. En toch vreet het af en toe aan me. Soms zou ik in plaats van ‘ruimte’ echte vrijheid willen proeven. En tegelijkertijd nog altijd genoeg geld in het laatje brengen. Overdag voelt het nog te veel alsof ik dan alles moet en dat gaat ten koste van mijn kostbare tijd met de jongens. En nogmaals: ik zit echt in een vreselijke luxepositie, maar ik zou wel een paar dingen willen tweaken. Hoe weet ik alleen nog niet. 

Heb jij nog (verlate) doelen gesteld voor dit jaar? Of freestyle je ‘m lekker? 

Article by Johanne

Hi, ik ben Johanne! Ik ben 35 jaar en moeder van een eeneiige tweeling. Axel en James zijn mijn licht en leven, maar ik ben natuurlijk meer dan alleen mama: ik hou van werken, bloggen, lezen, schrijven en heel af en toe sociaal doen. Hoe hou ik al die ballen in de lucht? Vaker niet dan wel, maar hey, soms gaat het ook goed!

This Article Has 3 Comments
  1. Irene schreef:

    ” Iedere keer als we iets leuks doen samen zeggen we dat we dit veel vaker moeten doen” Zo herkenbaar. Dat is hier ook iets wat we vaak zeggen. Ik heb er zelf niet echt een opgeschreven doel van gemaakt maar probeer nu wel wat vaker te regelen dat het kind naar zijn oma kan en dat we dan iets leuks kunnen doen met ons 2. En dat moet niet altijd een uitstapje zijn. Komende zondag gaan we samen onze kleedkamer opruimen :’) Voor de rest ook mooie dingen om op te focussen! Veel plezier ermee 🙂

  2. Saskia schreef:

    Fijne en zeker haalbare doelen! Ik heb dat ook, meer rust voor mezelf en meer aan mezelf denken naast het moederschap. Genieten van de momenten samen met Noa en vooral de lat niet te hoog leggen voor mezelf.

  3. Giovanna Jansen schreef:

    Mooi lijstje met doelen! Ziet er heel haalbaar uit. Meer tijd voor mezelf en niet alleen maar door rennen staat bij mij ook op mijn lijstje dit jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *