Pinterest 101

Dé beginnersgids voor bloggers die Pinterest willen inzetten

[:nl]Pinterest is booming. Tenminste, dat zeggen ze. En ik geloof ze. Voor de bloggers onder ons zal het een steeds belangrijkere tool worden om bezoekers binnen te halen. Waarom? Omdat Pinterest één van de belangrijkste zoekmachines in de blogwereld is. In Nederland lopen we nog een klein beetje achter. Ik denk omdat we nog een beetje onderschatten wat we er allemaal mee kunnen. Daarom heb ik voor jou niet alleen een lijst opgesteld met Pinterest groepsborden, maar leg ik je ook uit wat het nut is van groepsborden, wat je moet doen om gevonden te worden en wat je daarvoor nodig hebt. Zullen we maar?

Tot nu toe heb ik alleen mijn Engelstalige posts op Pinterest gedeeld, omdat ik dacht dat daar het meeste te behalen viel. Maar ik denk echt dat het van grote meerwaarde gaat zijn voor de Nederlandse bloggersmarkt als wij allemaal ook onze Nederlandse blogs gaan plaatsen. Je moet er wel wat meer voor doen dan alleen een linkje plaatsen, maar als je na het lezen van deze blog nog steeds denkt dat het voor jou zin gaat hebben, raad ik je vooral aan om nét even iets meer moeite te stoppen in iedere blog en pin.

Het zit namelijk zo

Pinterest is hartstikke leuk omdat je er interessante artikelen kunt vinden, leuke do it yourselfjes, haarinspiratie, tattoo-inspiratie en nog veel meer. Maar wat nu als mensen ook jouw artikelen daar kunnen vinden? Dat zou toch fijn zijn? Nu kun je je artikelen natuurlijk op je je eigen daarvoor gecreëerde bord plaatsen. Dat moet ook en dat doe ik ook. Zie hier. Maar als je wil dat je artikelen door nóg meer mensen gezien worden, is het goed om je aan te melden bij groepsborden. Let wel: het is nogal een gedoe. Ik heb een lijst voor je opgesteld met (volgens mij) alle Nederlandse groepborden, maar daadwerkelijk lid worden is geen garantie. Het hangt namelijk volledig van de beheerder af of jij wordt toegelaten tot een bord of niet. Soms is het overigens ook niet duidelijk hoe je lid wordt van een bord. Als er echt niets bij staat, zou ik de beheerder via Pinterest een privéberichtje sturen.

Nederlandse Pinterest groepsborden

Bloggers GroepsBord NL
Dutch Blogtips Group Board
Bloggers NL
Nederlandstalige bloggers
Eerlijk delen (groepsbord)
Dutch lifestyle blogposts
Dutch beauty blogposts
Gezellige Bloggersgroep!
Keeping up with the bloggers
Bloggers Nederland
Dutch bloggers group board.
Tips voor bloggers – Meer geld, minder stress (groepsbord)
Post je blog!
De leukste en persoonlijke blogs van NL
Inspirerende blogs – Meer geld, minder stress
Toffe NLse bloggers
Groepsbord Nederlandse Bloggers
Awesome Dutch Bloggers Group Board

Groep speciaal voor Belgische bloggers:

Belgische Bloggers groepsboard

Bord voor ondernemende bloggers:

Hét Pinterest Groepsbord voor Nederlandse Online Ondernemers
★Hét 1e #Pinterest #Groepsbord Voor #Nederlandse Online #Ondernemers ★
Pinterest Groepsbord voor Online Ondernemers

Borden voor de mamabloggers onder ons: 

Dutch Mama Bloggers on Pinterest
MamaBloggers NL
De leukste mamablogs op een bord
Opvoedtips (Ned. bloggers)
Groepsbord eerlijk over ouderschap
Groepsbord – omdat de perfecte moeder niet bestaat
Blogs over kids
De leukste tips voor ouders
Dutch mama bloggers on Pinterest

Hoe gebruik je Pinterest optimaal?

Pinterest is eens een zoekmachine die zich aanpast aan de persoonlijke voorkeuren van iedere gebruiker. Pinterest kiest GOEDE content voor zijn zogenaamde Smart Feed. Het laat ‘the best of the best’ zien binnen jouw interesses. Mijn voorpagina staat bijvoorbeeld vol met blogtips, bullet journal inspi, haarinspiratie en bijvoorbeeld quotes. Daar zoek ik vaak op en daar heb ik ook borden voor. Naast groepsborden kun je dus ook ‘gewoon’ gevonden worden. Maar dat doe je niet door alleen je blogfoto te plaatsen met het linkje er naar toe. Nee, daar gaat nog veel meer werk in zitten. Veel werk, maar leuk en creatief werk.

Het draait dus om kwaliteit. De kwaliteit van je website, de kwaliteit van jou als pinner + je pins en de relevantie van je pin. Met de kwaliteit van je website wordt eigenlijk bedoeld hoe vaak er vanaf jouw website gepinned wordt. Uiteraard kijkt Pinterest ook naar de afbeelding die je gebruikt (verticaal!!) en hoe helder de tekst op jouw afbeelding is.

Daarnaast laat Pinterest jouw succes ook afhangen van hoe jij jouw instellingen daar hebt staan. Wil je als blogger actief met Pinterest aan de slag? Zorg er dan voor dat je een zakelijke account hebt, je website meteen verifieert en je rich pins instelt (rich pins zorgen ervoor dat er extra tekst bij je pin staat, wat beter is voor je vindbaarheid). Hoe je dat doet kan ik je zelf wel uitleggen, maar Digitale Dromers doet dat beter.

Zorg ook gewoon voor goede titels op je blog en op je pinafbeelding.

Hoe je afbeeldingen maakt, vertel ik je nu

Ben je een geskillde Photoshop of Illustrator-gebruiker, dan kun je gemakkelijk daarin afbeeldingen maken. Let er wel op dat je een afbeelding maakt die langer is dan dat hij breed is. Pinterest zegt zelf dat de beste grootte 600 x 900 px is. Maar, anderen zeggen ook 564 x 846 px. Probeer het eens uit.

Ik gebruik zelf de gratis versie van Canva. Als je je daar aanmeldt, kun je Pinterest-afbeelding aanklikken en dan hoef je zelf niet meer te spelen met het formaat. Daarna is het eigenlijk vrij simpel. Zorg ervoor dat je een lange foto gebruikt, zodat deze mooi vult. Je kunt ook liggende afbeeldingen gebruiken, maar dan moet je iets creatiever zijn in het opvullen van je pin. Ik ben zelf nog enorm aan het spelen, maar dit is een voorbeeld van één van mijn pins:

This is why you should make money with your blog

Wil je dat er vanaf je blog wordt gepinned? Zet de door jouw gemaakte afbeelding ook in je blogartikel. Als je ‘m niet zichtbaar wil hebben (en dat snap ik, want wie wil er nu zo’n lange afbeelding middenin d’r artikel?), dan kun je ‘m er stiekem in zetten.

Hoe? Plaats je afbeelding bijvoorbeeld heeeelemaal onderaan je artikel. Ga, als je WordPress hebt, naar de tekst-editor (html-erig), en zet de afbeelding daar tussen de code <div style=”display: none;”> afbeelding code </div>.

afbeelding code

En je afbeelding is weg! Mensen die dan op je Pinterest deelknop klikken zullen ‘m zien, maar anderen niet. 

Daarover gesproken, heb je een knop waarmee mensen jouw artikel op Pinterest kunnen delen? Ik installeerde onlangs de Social Warfare plugin en ik ben daar heel erg tevreden over. Veel beter dan de standaard geïnstalleerde ‘share buttons’.

Optimaliseer je Pinterestprofiel

Bezoekers kunnen natuurlijk niet alleen je pins vinden, maar ook jouw profiel. En misschien willen ze je wel volgen? Wil je meer volgers, dan moet je ook je profiel optimaliseren. Gebruik in je omschrijving dus zoekwoorden waarop jij gevonden wil worden. Die van mij ziet er zo uit:

Pinterest profiel

Vertel de lezer dus wie je bent, wat je doet en waarover je schrijft.

En dan komt het echt werk

Hè? Dit was het nog niet? Nee, nog lang niet. Nu komt het echte werk. Nu je hebt besloten om actief te zijn op Pinterest, moet je er ook ECHT actief op zijn. Het is aan te raden om dagelijks je eigen pins te pinnen (op je eigen borden + op andere pagina’s dan je eigen) en vooral andermans pins te repinnen. Zo ziet Pinterest namelijk dat je actief bent en dat schijnt dan weer goed te zijn voor jouw eigen vindbaarheid. De meest besproken strategie is: 80 procent andermans pins repinnen en 20 procent je eigen.

Veel mensen gebruiken Tailwind voor het inplannen van hun pins. Tailwind haalt je eigenlijk een beetje het werk uit handen. Je bent hierdoor slechts een uurtje per week kwijt aan het inplannen van je eigen pins en die van anderen, waardoor je er minder omkijken naar hebt. Ik heb laatst een proefversie gedaan en het is inderdaad een stuk makkelijker. Nu doe ik officieel nog handmatig, maar misschien dat ik in de toekomst nog overstap omdat ik zo verschrikkelijk veel succesverhalen hierover lees. Wie gebruikt nog meer Tailwind?

Extra tip: zorg ervoor dat je in de omschrijving van je pins ook goede zoekwoorden gebruikt. Hoe weet je of je zoekwoorden goed zijn? Gebruik daarvoor de zoekbalk van Pinterest. En tegenwoordig zijn hashtags ook toegestaan.

Dit was even een beginnersgids voor de bloggers onder ons die serieus met Pinterest aan de slag willen. Wil je nog meer weten, laat mij dat vooral weten! Misschien wijd ik er binnenkort nog een post aan. Blog je trouwens ook in het Engels? Bekijk dan ook even de Engelstalige variant hiervan met een groooote lading groepsborden waarbij je je kunt aansluiten.

Gebruik jij al Pinterest voor je blog?

*Dit artikel bevat affiliate links. Gewoon, omdat dit het aangewezen artikel is om ze éindelijk eens te gebruiken. Zonde om je overal aan te melden en er niets mee te doen. En het kost jou niets ;-).

[:en]Pinterest is booming. Tenminste, dat zeggen ze. En ik geloof ze. Voor de bloggers onder ons zal het een steeds belangrijkere tool worden om bezoekers binnen te halen. Waarom? Omdat Pinterest één van de belangrijkste zoekmachines in de blogwereld is. In Nederland lopen we nog een klein beetje achter. Ik denk omdat we nog een beetje onderschatten wat we er allemaal mee kunnen. Daarom heb ik voor jou niet alleen een lijst opgesteld met groepsborden, maar leg ik je ook uit wat het nut is van groepsborden, wat je moet doen om gevonden te worden en wat je daarvoor nodig hebt. Zullen we maar?

Tot nu toe heb ik alleen mijn Engelstalige posts op Pinterest gedeeld, omdat ik dacht dat daar het meeste te behalen viel. Maar ik denk echt dat het van grote meerwaarde gaat zijn voor de Nederlandse bloggersmarkt als wij allemaal ook onze Nederlandse blogs gaan plaatsen. Je moet er wel wat meer voor doen dan alleen een linkje plaatsen, maar als je na het lezen van deze blog nog steeds denkt dat het voor jou zin gaat hebben, raad ik je vooral aan om nét even iets meer moeite te stoppen in iedere blog en pin.

Het zit namelijk zo

Pinterest is hartstikke leuk omdat je er interessante artikelen kunt vinden, leuke do it yourselfjes, haarinspiratie, tattoo-inspiratie en nog veel meer. Maar wat nu als mensen ook jouw artikelen daar kunnen vinden? Dat zou toch fijn zijn? Nu kun je je artikelen natuurlijk op je je eigen daarvoor gecreëerde bord plaatsen. Dat moet ook en dat doe ik ook. Zie hier. Maar als je wil dat je artikelen door nóg meer mensen gezien worden, is het goed om je aan te melden bij groepsborden. Let wel: het is nogal een gedoe. Ik heb een lijst voor je opgesteld met (volgens mij) alle Nederlandse groepborden, maar daadwerkelijk lid worden is geen garantie. Het hangt namelijk volledig van de beheerder af of jij wordt toegelaten tot een bord of niet. Soms is het overigens ook niet duidelijk hoe je lid wordt van een bord. Als er echt niets bij staat, zou ik de beheerder via Pinterest een privéberichtje sturen.

Nederlandse Pinterest groepsborden

Bloggers GroepsBord NL
Dutch Blogtips Group Board
Bloggers NL
Nederlandstalige bloggers
Eerlijk delen (groepsbord)
Dutch lifestyle blogposts
Dutch beauty blogposts
Gezellige Bloggersgroep!
Keeping up with the bloggers
Bloggers Nederland
Dutch bloggers group board.
Tips voor bloggers – Meer geld, minder stress (groepsbord)
Post je blog!
De leukste en persoonlijke blogs van NL
Inspirerende blogs – Meer geld, minder stress

Groep speciaal voor Belgische bloggers:

Belgische Bloggers groepsboard

Bord voor ondernemende bloggers:

Hét Pinterest Groepsbord voor Nederlandse Online Ondernemers

Borden voor de mamabloggers onder ons: 

Dutch Mama Bloggers on Pinterest
MamaBloggers NL

Hoe gebruik je Pinterest optimaal?

Pinterest is eens een zoekmachine die zich aanpast aan de persoonlijke voorkeuren van iedere gebruiker. Pinterest kiest GOEDE content voor zijn zogenaamde Smart Feed. Het laat ‘the best of the best’ zien binnen jouw interesses. Mijn voorpagina staat bijvoorbeeld vol met blogtips, bullet journal inspi, haarinspiratie en bijvoorbeeld quotes. Daar zoek ik vaak op en daar heb ik ook borden voor. Naast groepsborden kun je dus ook ‘gewoon’ gevonden worden. Maar dat doe je niet door alleen je blogfoto te plaatsen met het linkje er naar toe. Nee, daar gaat nog veel meer werk in zitten. Veel werk, maar leuk en creatief werk.

Het draait dus om kwaliteit. De kwaliteit van je website, de kwaliteit van jou als pinner + je pins en de relevantie van je pin. Met de kwaliteit van je website wordt eigenlijk bedoeld hoevaak er vanaf jouw website gepinned wordt. Uiteraard kijkt Pinterest ook naar de afbeelding die je gebruikt (verticaal!!) en hoe helder de tekst op jouw afbeelding is.

Daarnaast laat Pinterest jouw succes ook afhangen van hoe jij jouw instellingen daar hebt staan. Wil je als blogger actief met Pinterest aan de slag? Zorg er dan voor dat je een zakelijke account hebt, je website meteen verifieert en je rich pins instelt (rich pins zorgen ervoor dat er extra tekst bij je pin staat, wat beter is voor je vindbaarheid). Hoe je dat doet kan ik je zelf wel uitleggen, maar Digitale Dromers doet dat beter.

Zorg ook gewoon voor goede titels op je blog en op je pinafbeelding.

Hoe je afbeeldingen maakt, vertel ik je nu

Ben je een geskillde Photoshop of Illustrator-gebruiker, dan kun je gemakkelijk daarin afbeeldingen maken. Let er wel op dat je een afbeelding maakt die langer is dan dat hij breed is. Pinterest zegt zelf dat de beste grootte 600 x 900 px is. Maar, anderen zeggen ook 564 x 846 px. Probeer het eens uit.

Ik gebruik zelf de gratis versie van Canva. Als je je daar aanmeldt, kun je Pinterest-afbeelding aanklikken en dan hoef je zelf niet meer te spelen met het formaat. Daarna is het eigenlijk vrij simpel. Zorg ervoor dat je een lange foto gebruikt, zodat deze mooi vult. Je kunt ook liggende afbeeldingen gebruiken, maar dan moet je iets creatiever zijn in het opvullen van je pin. Ik ben zelf nog enorm aan het spelen, maar dit is een voorbeeld van één van mijn pins:

This is why you should make money with your blog

Wil je dat er vanaf je blog wordt gepinned? Zet de door jouw gemaakte afbeelding ook in je blogartikel. Als je ‘m niet zichtbaar wil hebben (en dat snap ik, want wie wil er nu zo’n lange afbeelding middenin d’r artikel?), dan kun je ‘m er stiekem in zetten.

Hoe? Plaats je afbeelding bijvoorbeeld heeeelemaal onderaan je artikel. Ga, als je WordPress hebt, naar de tekst-editor (html-erig), en zet de afbeelding daar tussen de code <div style=”display: none;”> afbeelding code </div>.

afbeelding code

En je afbeelding is weg! Mensen die dan op je Pinterest deelknop klikken zullen ‘m zien, maar anderen niet. 

Daarover gesproken, heb je een knop waarmee mensen jouw artikel op Pinterest kunnen delen? Ik installeerde onlangs de Social Warfare plugin en ik ben daar heel erg tevreden over. Veel beter dan de standaard geïnstalleerde ‘share buttons’.

Optimaliseer je Pinterestprofiel

Bezoekers kunnen natuurlijk niet alleen je pins vinden, maar ook jouw profiel. En misschien willen ze je wel volgen? Wil je meer volgers, dan moet je ook je profiel optimaliseren. Gebruik in je omschrijving dus zoekwoorden waarop jij gevonden wil worden. Die van mij ziet er zo uit:

Pinterest profiel

Vertel de lezer dus wie je bent, wat je doet en waarover je schrijft.

En dan komt het echt werk

Hè? Dit was het nog niet? Nee, nog lang niet. Nu komt het echte werk. Nu je hebt besloten om actief te zijn op Pinterest, moet je er ook ECHT actief op zijn. Het is aan te raden om dagelijks je eigen pins te pinnen (op je eigen borden + op andere pagina’s dan je eigen) en vooral andermans pins te repinnen. Zo ziet Pinterest namelijk dat je actief bent en dat schijnt dan weer goed te zijn voor jouw eigen vindbaarheid. De meest besproken strategie is: 80 procent andermans pins repinnen en 20 procent je eigen.

Veel mensen gebruiken Tailwind voor het inplannen van hun pins. Tailwind haalt je eigenlijk een beetje het werk uit handen. Je bent hierdoor slechts een uurtje per week kwijt aan het inplannen van je eigen pins en die van anderen, waardoor je er minder omkijken naar hebt. Ik heb laatst een proefversie gedaan en het is inderdaad een stuk makkelijker. Nu doe ik officieel nog handmatig, maar misschien dat ik in de toekomst nog overstap omdat ik zo verschrikkelijk veel succesverhalen hierover lees. Wie gebruikt nog meer Tailwind?

Extra tip: zorg ervoor dat je in de omschrijving van je pins ook goede zoekwoorden gebruikt. Hoe weet je of je zoekwoorden goed zijn? Gebruik daarvoor de zoekbalk van Pinterest.

Dit was even een beginnersgids voor de bloggers onder ons die serieus met Pinterest aan de slag willen. Wil je nog meer weten, laat mij dat vooral weten! Misschien wijd ik er binnenkort nog een post aan. Blog je trouwens ook in het Engels? Bekijk dan ook even de Engelstalige variant hiervan met een groooote lading groepsborden waarbij je je kunt aansluiten.

Gebruik jij al Pinterest voor je blog?

*Dit artikel bevat affiliate links. Gewoon, omdat dit het aangewezen artikel is om ze éindelijk eens te gebruiken. Zonde om je overal aan te melden en er niets mee te doen. En het kost jou niets ;-).

[:]

Article by Johanne

Hi, ik ben Johanne! Ik ben 35 jaar en moeder van een eeneiige tweeling. Axel en James zijn mijn licht en leven, maar ik ben natuurlijk meer dan alleen mama: ik hou van werken, bloggen, lezen, schrijven en heel af en toe sociaal doen. Hoe hou ik al die ballen in de lucht? Vaker niet dan wel, maar hey, soms gaat het ook goed!

This Article Has 39 Comments
 1. Larissa schreef:

  Wat een goed artikel! Ik heb er wel over nagedacht, maar soms ben ik best huiverig om weer een nieuw medium uit te proberen…
  Eerst mijn fotografieskills verbeteren, dan pas verdiepen in Pinterest!

 2. LavieMamsElle schreef:

  Super interessant, ik pin al heel wat maar leer telkens bij van de echte kenners. Wat ik me afvroeg, hoe wordt je dan lid van die groepsborden? Alvast bedankt. Groetjes Ellen

  • Johanne schreef:

   Hi, Ellen! Dat hangt heel erg van het groepsbord af. Vaak zetten ze in de omschrijving hoe je er lid van kunt worden. Meestal moet je het bord volgen en de eigenaar een mailtje sturen of een privébericht. Soms staat er ook helemaal niets bij en dan zou ik via Pinterest gewoon in een privébericht vragen of je lid mag worden. Succes!

 3. Teressa schreef:

  This article is amazing 😀 I’ve pinned, liked, and shared. Thank you. I needed this. Very informative

 4. Thank you for the list of Pinterest Boards to join! This is very helpful! I’ll start joining them! <3

 5. shan walker schreef:

  Wow! What a great post with so much helpful info! Thanks for this!

 6. Liyen schreef:

  Toevallig zocht ik zo’n artikel! Ik was me namelijk al aan het afvragen hoe ik pinterest voor mijn blog kon gebruiken!

 7. Courtney schreef:

  Wonderful article, I also use Canva and I’m almost done my free trial with Tailwind, but intend to upgrade to the plus plan as soon as the trial is over. Thanks for sharing!

 8. Gina Watson schreef:

  Great tips and list of group board! Thanks, Johanne. Realizeerde mij niet dat Pinterest nog niet zo groot is voor bloggers in Nederland. Woon nu zelf al 5 jaar in Canada 🙂

  • Johanne schreef:

   Ik heb net je bio op je blog even gelezen, wat een gaaf zeg. En wat fijn dat je zo’n mooi leven daar hebt kunnen opbouwen. Pinterest is hier inderdaad nog niet zo groot. Wel aan het groeien, maar het zal nog even duren voordat het het niveau aan de andere kant van de oceaan heeft bereikt.

 9. Stephanie schreef:

  This is great! I’m still learning so much about Pinterest! Going to go pin this now! Thanks for sharing!

 10. Wow! Thank you so much for all the awesome tips! Bookmarking this post right now!

 11. Evy schreef:

  Wat een fijn artikel! Nog een vraagje over die groepen, is dat niet vooral interessant als je je richt op bloggers? Ik wil bijv. Echt reizigers aantrekken en geen andere bloggers.

  En nog een vraag. Moet je werken met #hashtags of kun je ook gewoon een normale omschrijving neerzetten?
  Groetjes,
  Evy

  • Johanne schreef:

   Dankjewel! Ja, je bereikt er inderdaad wel veel (of vooral) bloggers mee. Maar de kans bestaat dat die bloggers jouw pin weer repinnen zodat het een groter publiek, en dan hopelijk ook reizigers, bereikt.

   Hashtags zijn nieuw op Pinterest en ik zou er één of twee van gebruiken en verder een normale omschirjving gebruiken.

 12. Marya schreef:

  Great list of Pinterest boards to check out! Thanks!

 13. Jaime schreef:

  Great article. I’m new to blogging and have just jumped into using Pinterest a whole lot more. Thanks for the easy to read and understand information!

  • Johanne schreef:

   I am so glad you found it easy and understandable. That was the hardest for me: I had a difficult time finding articles that were easy to understand and implement.

 14. Lara schreef:

  So helpful! Thank you so much for sharing!

 15. Samantha Allaker schreef:

  Thank you for the list of Pinterest boards to join! I also need to link up my blog, I just keep forgetting. Why is life so busy?

  https://samanthaallaker.com

 16. Lilian schreef:

  Wat interessant. Ga me binnenkort ook wat meer verdiepen in Pinterest, want die Amerikanen zijn er weg van inderdaad. Ga je artikel bewaren voor als ik m’n onderzoek start, dank je!

 17. Handig! Ik zit zelf op Pinterest en zie af en toe wel wat verkeer hiervandaan komen, ook al zet ik er niet superhard op in. Ik wil het in de toekomst dus wel nog wat meer gaan uitpluizen 🙂

 18. Marielle schreef:

  Super interessant! Ik zat al op een paar Engels en Amerikaanse borden, heb mij ook aangemeld bij Nederlandstalige groepsborden. LEUK!

 19. Linda schreef:

  Thanks for all the helpful info along with the list of group boards!

 20. Hartstikke handig dit, precies wat ik nodig heb. Thanks!

 21. Haque schreef:

  Thanks for these type of great articles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *